12/11/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτες 100 ημέρες αντιπολίτευσης

Δεκεμβρίου 11, 2019 0
Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτες 100 ημέρες αντιπολίτευσης
(Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου) 

Oι πρώτες 100 ημέρες των «Οριζόντων Ηπείρου» στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας Ηπείρου 

Τον απολογισμό των 100 ημερών της αντιπολιτευτικής θητείας των «Οριζόντων Ηπείρου», εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος. 
Παράλληλα, από τον επικεφαλής των συντονιστών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, έγινε η παρουσίαση των στελεχών που έχουν αναλάβει την αποστολή της διεύρυνσης της παράταξης στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, ενόψει του καλοκαιριού του 2020, οπότε προγραμματίζεται να γίνει το συνέδριο της παράταξης. 
Ο κ. Μιχάλης Νάτσης συγκεκριμένα, τόνισε ότι μέχρι το αργότερο τον Ιούνιο του 2020, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της παράταξης και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 120 μέλη, ο στόχος να φτάσει ως τότε η παράταξη τα 300 μέλη, είναι παραπάνω από σίγουρος, όπως είπε. Τα πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι όλες γυναίκες και είναι οι: 
Μαρινάκη Γεωργία δικηγόρος με μεταπτυχιακά στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 
Σόφη Βλασσίου, Χημικός, αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων 
Μάγδα Τάτση, γενική οικογενειακή γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, αναλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τέλος, 
Μάρω Νάκα, Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Αγγλικών, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αρταίων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. 

«Θα σύρω την Περιφέρεια Ηπείρου στην ανάπτυξη, θέλει δε θέλει… Θα τη σύρω στην ανάπτυξη, με τον τρόπο που ξέρω και το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι η υγεία μου και ό,τι άλλο απρόβλεπτο συμβεί στη ζωή μου» τόνισε χαρακτηριστικά προς το κλείσιμο των δηλώσεών του ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, θέτοντας το στόχο των ημερών του στην αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου τον έταξε ο Ηπειρώτικος λαός τον περασμένο Μάιο, με 22.000 ψήφους. Εύχεται όπως είπε, από το πρόγραμμα με τις 24 σελίδες που κατέβασε η παράταξή του στις προηγούμενες εκλογές, να υλοποιηθούν από τη νυν περιφερειακή αρχή, τουλάχιστον οι θέσεις των τεσσάρων σελίδων και να εμφανιστεί στις επόμενες εκλογές, με τους μη πραγματωθέντες ως τότε στόχους. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε, «τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος για έναν Ηπειρώτη που δε ξέρει που βαδίζει αλλά έχει την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει»… 
Ο κ. Ριζόπουλος συνόψισε τον αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσε η παράταξή του, για το διάστημα μετά τις εκλογές, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, αναφέροντας μεγάλα ζητήματα: 
Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό: καταλόγισε ολιγωρίες στην κεντρική κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου πως παραμένουν απαράσκευοι για τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει η ελλιπής διαχείριση του τόσο σοβαρού θέματος. «Το τι κάνει η κυβέρνηση δε με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι στην Ήπειρο δεν είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να μην είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι πυρετός το μεταναστευτικό ως πρόβλημα αλλά ήλθε για να μείνει και το δεύτερο σοβαρό ζήτημα πέρα από το πόσοι θα έλθουν, είναι ότι δεν έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να περάσουμε στην ένταξη στην κοινωνία». Επανέλαβε την πρότασή του για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. 
Για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: γίνεται προγραμματισμός του 2020 χωρίς να είναι γνωστοί οι διατιθέμενοι πόροι της Περιφέρειας. Όπως είπε, ξεκινάμε με 108 εκατ. στο κλείσιμο του 2018, εκτοξεύουμε την πρόβλεψη για το 2019 κάτι που συνδέεται με την πελατειακή διαχείριση των εκλογών και έρχονται οι υπηρεσίες και παρουσιάζουν πρόβλεψη για 144 εκατ. στοιχείο που σημαίνει πως πέφτουμε εξ αρχής έξω 25%. Το Μάρτιο εκτίμησε πως θα υπάρχει εικόνα για το που κλείνει το 2019, ώστε να υπολογίζουμε και τους πόρους του 2020… 
Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ: επικαλούμενος δηλώσεις του Περιφερειάρχη μετά τη συνάντηση των Περιφερειακών στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Καχριμάνης παραδέχτηκε την πολύ χαμηλή απορρόφηση του ΠΕΠ Ηπείρου. Για το θέμα, η παράταξη έκανε την πρώτη της επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει απάντηση από την διοίκηση, ως είναι υποχρεωμένοι να κάνει εντός διαστήματος 15 ημερών, και όπως έπραξε επιλεκτικά με άλλες επερωτήσεις ως σήμερα. Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πώς θα σχεδιαστεί το επόμενο ΠΕΠ 2021-2027. 
Για τους κόμβους: πρότεινε να εκπονηθεί μια συνολική συγκοινωνιακή μελέτη για το χώρο από την έξοδο Τερόβου ως την Ασφάκα, με παράλληλη αποκέντρωση υπηρεσιών και απομάκρυνσή τους από το κέντρο της πόλης. Επανέλαβε τις καταγγελίες ότι ορισμένοι κόμβοι σχεδιάστηκαν με μοναδικό γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις του Περιφερειάρχη. 
Για το σχεδιασμό έργων στην Περιφέρεια: επαναλαμβάνοντας μια βασική προεκλογική θέση της παράταξής του, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης στην οποία θα μετέχουν και οι 18 Δήμαρχοι της Ηπείρου, ώστε να προτεραιοποιούνται έργα και να ιεραρχούνται ανάγκες, με γνώμονα την περιφερειακότητα. 
Για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου (Τεχνόπολης): αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να έλθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας P&I εδώ και αρκετό καιρό, με την συζήτησε προοπτικές μόνιμης εγκατάστασης της συγκεκριμένης θυγατρικής που μαζί με την Teamviewer αλλά και άλλες εταιρείες που ενδεχομένως έλθουν μελλοντικά, να συστεγαστούν σε έναν πόλο καινοτομίας. Η παράταξη απηύθυνε επιστολές σε έξι Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τους εγκαίρως για το θέμα, για να… προκύψει ακολούθως, το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη. 
Για την ανεργία: τόνισε πως η ανεργία έγινε ζήτημα επικαιρότητας για την Ήπειρο και από τη μεγαλοστομία του Περιφερειάρχη για τους… «Ντοκτοράδες», καταλήξαμε σε προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώσει πρόγραμμα επαναπατρισμού νέων επιστημόνων, με εξαιρετικά συμφέροντες όρους και διαθέτοντας περισσότερα χρήματα. 

Από το γραφείο Τύπου 

Συνέχεια...

Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 11, 2019 0
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η επιδίωξη μιας λύσης που θα ικανοποιούσε τους πάντες, ήταν ένας από τους λόγους που για δεκαετίες ολόκληρες η πρόοδος στο θέμα αυτό ήταν μηδενική... Η Κυβέρνηση επέλεξε το εφικτό αντί του ιδανικού... Επέλεξε να μην «οχυρωθεί» πίσω από τις δικές της - πιο προχωρημένες - θέσεις, κάτι που θα καταδίκαζε την όλη προσπάθεια σε αποτυχία.», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου σχετικά με τη διευκόλυνση της άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η δυνατότητα Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αν και αυτονόητη, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δεδομένη.
Για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, χρειάστηκε επιμονή και υπομονή.
Υπερβάσεις και υποχωρήσεις.
Κατανοούμε τις θέσεις όλων εκείνων που περίμεναν κάτι πιο τολμηρό, πιο προχωρημένο.
Ώστε να μπορούν να ψηφίζουν ακόμα περισσότεροι συμπατριώτες μας.
Για να μη χρειάζεται η φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο.
Ή για να μπορούν να ψηφίζουν σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες… 
Θα ήθελα, όμως, να τους πω ότι αυτή ακριβώς η επιδίωξη μιας λύσης που θα ικανοποιούσε τους πάντες, ήταν ένας από τους λόγους που για δεκαετίες ολόκληρες η πρόοδος στο θέμα αυτό ήταν μηδενική.
Με άλλοθι τις διαφορές μας, αγνοήσαμε ότι πολλές φορές οι λύσεις ξεκινάνε με έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Ότι δε μπορεί να επιδιώκεις το μέγιστο, όταν δεν μπορείς να διασφαλίσεις το ελάχιστο.
Ότι κάτι μπορεί να ξεκινήσει σε μικρότερη έκταση, προκειμένου να δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη.
Να δούμε αν και που μπορούμε να το βελτιώσουμε.
Αυτό το δρόμο επέλεξε η σημερινή Κυβέρνηση!
Επέλεξε το εφικτό αντί του ιδανικού.
Διαφορετικό από το «τίποτα» ή το «σχεδόν» του παρελθόντος!
Κι επέλεξε να τον βαδίσει γρήγορα, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο της θητείας της!
Επέλεξε να μην «οχυρωθεί» πίσω από τις δικές της - πιο προχωρημένες - θέσεις, κάτι που θα καταδίκαζε την όλη προσπάθεια σε αποτυχία.
Όπως το 2009, όταν είχε φέρει ανάλογο νομοσχέδιο στη Βουλή που δυστυχώς υπερψήφισαν μόνο 159 βουλευτές…
… και το οποίο ο Συνασπισμός είχε καταψηφίσει.
Ή όπως το 2016, το 2017 και το 2019, όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση καταθέταμε ξανά και ξανά την ίδια πρόταση νόμου.
… που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...
Το γεγονός ότι καθίσαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, συζητήσαμε, αναζητήσαμε και τελικά βρήκαμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι κάτι περισσότερο από μια επιτυχία της Κυβέρνησης.
Είναι μια κοινοβουλευτική κατάκτηση, είναι σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα ωριμάζει, ότι έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της εποχής μετά την κρίση.
Και σε αυτή την πραγματικότητα περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πήραν την απόφαση να ζήσουν, να εργαστούν, να μεγαλώσουν οικογένεια στο εξωτερικό.
Είναι και κάτι ακόμα, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι:
ο σεβασμός στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν έχει μόνο πρακτικό αντίκρισμα.
Είναι και μια αναγνώριση της αξίας του κεφαλαίου που λέγεται «Ελληνισμός εκτός Ελλάδας».
Εκείνων που με το προσωπικό τους παράδειγμα διαφημίζουν τη χώρα μας και τους ανθρώπους της.
Που επιλέγουν να διατηρούν ζωντανή τη σχέση τους με την πατρίδα μας.
Και που, σε πολλές περιπτώσεις - ιδιαίτερα νεότερων ανθρώπων - αδημονούν να επιστρέψουν, εφόσον τους δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα.
Σε αυτό το κεφάλαιο, στους Έλληνες της διασποράς που αναζήτησαν εργασία και καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό, έχουμε ως κυβέρνηση στραμμένη την προσοχή μας, όπως κάνουμε με το ReBrain Greece (Ριμπρέιν Γκρις), την πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό νέων πτυχιούχων στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επειδή τη δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο μονοπώλησε - αναμενόμενα –το ποιοι και πως πρέπει να ψηφίζουν, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε κάποιες άλλες καινοτομίες που ο κόσμος αξίζει να έχει υπόψη:
Είναι η νέα διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων μέσα από ειδική ηλεκτρονική πύλη.
Είναι η δυνατότητα αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Αλλά και η πρόβλεψη, για πρώτη φορά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να υποχρεούνται να μεταδίδουν πόσοι έχουν ψηφίσει ενώ η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πώς προχωρά η εκλογική διαδικασία.
Και, βέβαια, είναι η αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και πρόσωπα που να εκφράζουν τους δεσμούς με τους Έλληνες του εξωτερικού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα γίνεται μια αρχή.
Από μόνη της η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ένα σημαντικό βήμα.
Έχουμε μια αφετηρία.
Ένα σημείο αναφοράς.
Η πρόκληση από δω και πέρα είναι διπλή.
Πρώτα, να κάνουμε το νόμο όσο πιο λειτουργικό γίνεται στις επιμέρους προβλέψεις του. 
Όπως πρέπει να γίνει, για παράδειγμα, με τα εκλογικά τμήματα.
Που πρέπει στηθούν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψηφοφόρων.
Η δεύτερη πρόκληση είναι - αφού έχουμε δει τα αποτελέσματα στην πράξη - να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε επόμενες αλλαγές.
Αλλαγές που θα απηχούν το αίσθημα και τις προσδοκίες ακόμα περισσότερων συμπατριωτών μας.
Γι’ αυτό τους καλούμε να ανταποκριθούν σε αυτό το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα.
Γιατί είναι το δικό τους ενδιαφέρον, η δική τους προσέλευση που θα στείλει το μήνυμα σε εκείνους που σήμερα δεν τόλμησαν αρκετά, για να τολμήσουν περισσότερα στο μέλλον!











Συνέχεια...

Σφοδρή επίθεση Κάτση σε κυβέρνηση και Σύγκλητο για την κατάργηση του Τμήματος Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 11, 2019 0
 Σφοδρή επίθεση Κάτση σε κυβέρνηση και Σύγκλητο για την κατάργηση του Τμήματος Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εκτενή ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση και στον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, όσο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στον Πρύτανη κ. Αλμπάνη για την οριστική κατάργηση του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο ιδρύθηκε στα χαρτιά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ.
Αφού ξεκαθαρίζει ότι η κατάργηση του τμήματος αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και των τοπικών της στελεχών, ασκεί σκληρή κριτική και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για διγλωσσία, δεδομένου ότι άλλα έλεγε όταν ιδρύθηκε το Τμήμα επί ΣΥΡΙΖΑ και άλλα σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ. 
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρει:

Μ. Κάτσης: «Κυβέρνηση και Σύγκλητος έβγαλαν τη Θεσπρωτία από τον Ακαδημαϊκό χάρτη μετά από 25 χρόνια. Να δημιουργηθεί άλλο τμήμα» 

Στις 26/11/2019 γράφτηκε ο επίλογος για το Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε ότι το τμήμα δε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και ως εκ τούτου δε θα υποβάλλει μελέτη σκοπιμότητας προς το Υπουργείο Παιδείας για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. 
Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά με αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τη Θεσπρωτία απαντώντας σε όλους και σε όλα: 
"Δυστυχώς η Ηγουμενίτσα -και η Θεσπρωτία γενικότερα- θα βιώσουν το γεγονός του αποκλεισμού τους από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ δε μας αιφνιδιάζει, καθώς είναι αυτή που το 2013 με το καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά» έκλεισε το τμήμα Ιχθυοκομίας, ενώ συγχώνευσε άλλα 2 τμήματα σε 1 τμήμα Φρανκεσταϊν. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, να διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων των μεγάλων πόλεων για να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα. 
Το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να ρωτήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αγνοώντας επιδεικτικά όλους τους τοπικούς φορείς που ήθελαν τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη τη χώρα. Βασικό επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ήταν ότι δεν υπήρχε γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ΑΔΙΠ αξιολογεί τμήματα που είναι ήδη σε λειτουργία ενώ η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την κατάργηση της ΑΔΙΠ συστήνοντας στη θέση της μια νέα «Ανεξάρτητη Αρχή» στα μέτρα της. 
Στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας όμως υπήρχε γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ από τις 9/5/17 (επισυνάπτεται) για το προηγούμενο τμήμα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τι έλεγε αυτή η γνωμοδότηση; Ότι έπρεπε να καταργηθούν οι υφιστάμενες εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκησης επιχειρήσεων) του υπάρχοντος τμήματος και η κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου (Ξένων Γλωσσών) να γίνει εισαγωγική (να εμφανίζεται στο μηχανογραφικό). Αυτό πρακτικά σημαίνει ίδρυση νέου τμήματος με γνωστικό αντικείμενο τις ξένες γλώσσες. Ακριβώς πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την ίδρυση του τμήματος, ΑΕΙ μάλιστα, το Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα. 

Η ΝΔ αντίστοιχα τι έκανε; Την περίοδο 2017-2018 τα τοπικά στελέχη της είχαν βγει στα κάγκελα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αφήσει την Ηγουμενίτσα εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν φέραμε το νόμο που ίδρυε πανεπιστημιακό τμήμα στη Θεσπρωτία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ψήφισαν όχι. 
Εσχάτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Υπ. Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με το αν ιδρύονται ή καταργούνται, τμήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας και ότι κυβερνάνε οι Πρυτάνεις! Την ίδια ώρα η Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νόμο που θα αναστέλλει τη λειτουργία τους! Περιμένουμε να δούμε τι θα ψηφίσουν τότε. Ή με την τοπική κοινωνία ή με το κόμμα τους. 
Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά της αιρετά στελέχη, που πλην του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, όχι μόνο δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση στην κατάργηση του τμήματος αλλά υποβοήθησαν κιόλας, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η σιωπή της Περιφέρειας Ηπείρου και του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, απέναντι στην κατάφωρη αδικία απέναντι στον Θεσπρωτικό λαό, είναι εκκωφαντική. 

Αυτό βέβαια που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, ήταν η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η αλλαγή στάσης τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το 2018, οι πρυτανικές αρχές και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ χωρίς αστερίσκους, ενώ είπαν ότι όλη η διαδικασία ήταν υποδειγματική και στηρίχθηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο δε κ. Αλμπάνης δήλωσε ότι τα 3 νέα τμήματα είναι πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και της οικονομίας της Ηπείρου. Ποιόν κ. Αλμπάνη λοιπόν να πιστέψουμε του 2018 ή του 2019; 
Μετά την αναστολή από το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ξαφνικά ότι δε θα υποβάλουν Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ουσιαστικά δηλαδή έβαλαν πρόωρο τέλος στο νέο τμήμα. Μάλιστα, το έπραξαν ακριβώς μια μέρα μετά την επίκαιρη ερώτηση μου προς τον κ. Διγαλάκη, ο οποίος είπε ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας και μάλιστα με πολιτικό κόστος. Τι μεσολάβησε μόνο οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν. Αλήθεια, έχει υπάρξει άλλη Σύγκλητος, άλλου Ιδρύματος στη χώρα που έλαβε παρόμοια απόφαση για κάποιο από τα 36 τμήματα, πριν καν γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ, σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας; 
Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά η διοίκηση του Ιδρύματος, ο Αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του Πανεπιστημίου η ίδρυση ενός τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, αλλά ήταν προϊόν βουλευτικών πιέσεων! Αφού τον ευχαριστήσω που μου αναγνωρίζει ότι ως βουλευτής Θεσπρωτίας έκανα το καθήκον μου, σε αντίθεση με το συνάδελφο της ΝΔ που έβαλε πλάτη στην Υπουργό του και αποδέχτηκε το Πανεπιστήμιο να εκτείνεται σε 3 από τους 4 νομούς της Ηπείρου, θα ήθελα να αναρωτηθώ γιατί δεν εξέφρασε το ίδιο στη Βουλή όταν ψηφιζόταν η ίδρυση του τμήματος, αλλά έκανε λόγο για μια από τα κάτω διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης αναρωτιέμαι αν η πρόταση του τότε (ως μέλος της επιτροπής), αντί ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα να λειτουργήσει 2ετές τμήμα υδατοκαλλιέργειας μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί. Το ερώτημα είναι ρητορικό αφού η κυβέρνηση ΝΔ ανέστειλε και τη λειτουργία των 2ετών προγραμμάτων, αλλά για αυτό ούτε λόγος στη συνέντευξη. 
Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και να μη συμπράττει σε πολιτικές συρρίκνωσής τους που αργά η γρήγορα θα στραφούν και εναντίον των ίδιων των καθηγητών. 
Τι άλλαξε άραγε σε σχέση με το 2018 και η Σύγκλητος έκανε κυβίστηση 180 μοιρών; Προφανώς άλλαξε η κυβέρνηση και η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να υπακούσει. Προφανώς η υπερσυγκεντρωτική πολιτική «μαστιγίου» του Υπουργείου Παιδείας προς τα Ιδρύματα της χώρας στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι, ότι θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και ερευνητικά κονδύλια κατόπιν αξιολόγησης, απέδωσε. Αν υπήρξε και «καρότο» θα φανεί από το που θα μετατεθούν οι καθηγητές του υπάρχοντος τμήματος ώστε να συναινέσουν στο λουκέτο .Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, εξάλλου. 
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση να μη λειτουργήσει το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα είναι ξεκάθαρα πολιτική. Το Υπουργείο Παιδείας είναι που χαράσσει πολιτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η Βουλή είναι εκείνη που ιδρύει ή καταργεί τμήματα δια νόμου. Η ιστορία απέδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει τρόπος, να συναινέσουν και τα Ιδρύματα σε ένα σχέδιο. 
Καλούμε την κυβέρνηση και τα τοπικά αιρετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού «έθαψαν το τμήμα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έστειλαν το Βουλευτή τους στην κηδεία να μας εκφωνήσει τον επικήδειο , να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ένα άλλο σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο. Αυτό επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των νομών της Ηπείρου και η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Είναι πάνδημο αίτημα και θα κριθούν από αυτό από τους πολίτες , όταν έρθει η ώρα. 
Αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι γαρ… 

Απάντησε και με βίντεο...
Ο κ. Κάτσης δεν αρκέστηκε στην έγγραφη απάντησή του σχετικά με την κατάργηση του Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο, απαντώντας για τα όσα λέγονται και γράφονται στο δημόσιο διάλογο.
Το πρώτο αφορά τις πολιτικές ευθύνες και το δεύτερο απαντά στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την απόφασή τους και την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

(ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ)
ΒΙΝΤΕΟ 1

ΒΙΝΤΕΟ 2

Συνέχεια...

Συναυλία της Φιλαρμονικής Φιλιατών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ηγουμενίτσα: Θεώρηση πολυτεκνικών βιβλιαρίων για το 2020

Δεκεμβρίου 11, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Θεώρηση πολυτεκνικών βιβλιαρίων για το 2020

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας "Άγ. Δονάτος" ενημερώνει τα μέλη του ότι η θεώρηση των πολυτεκνικών βιβλιαρίων θα γίνεται από Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, με την επικόλληση του νέου ενσήμου!
Βιβλιάρια πολυτέκνων δικαιούνται οι πολύτεκνοι γονείς και τα παιδιά που είναι:
- Άγαμα (αγόρια και κορίτσια) εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι τη συμπλήρωση του έτους αυτού.
- Άγαμα (αγόρια και κορίτσια) που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαιδεύσεως και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα.
- Άγαμα αγόρια που εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον διαρκεί η στράτευσή τους.
- Με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως. (ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής καταστάσεως).
 
Ώρες λειτουργίας γραφείου καθημερινά 9.00πμ -12.00π.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας 26650 27963 - 697 601 4441 - 6944 471 635.
Εκ μέρους του Δ.Σ.!!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: 21 θέματα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

Δεκεμβρίου 11, 2019 0
Ηγουμενίτσα: 21 θέματα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2020. 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Πρόταση τροποποίησης της μελέτης του έργου: «Σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας – Εγνατίας οδού και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (Είσοδος Πόλης Ηγουμενίτσας)». 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Έκδοση απόφασης στήριξης του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 4ο 
Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικον. Έτους 2019. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 5ο 
Έγκριση εκμίσθωσης Αναψυκτηρίου - Περιπτέρου στο Καραβοστάσι Πέρδικας. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 6ο 
Απαλλαγή των σταβλικών εγκαταστάσεων από δημοτικά τέλη. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 7ο 
Κάλυψη εξόδων κηδείας άπορου και ανασφάλιστου δημότη. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 8ο 
Εισήγηση ΕΠΖ, σχετικά με την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας για προσαρμογή στην οριοθέτηση του ρέματος (ρέμα Ζάβιας). 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 9ο 
Εισήγηση ΕΠΖ, σχετικά με την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στην θέση «Μπογωνέ» της Κοινότητας Πέρδικας για την στήριξη της ξενοδοχειακής μονάδας της εταιρείας MARBELLA Α.Ε. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 10ο 
Κατανομή Δ’ δόσης έτους 2019 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 11ο 
Χορήγηση άδειας παραγωγού – πωλητή υπαίθριου εμπορίου (οπωρολαχανικών). 
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 12ο 
Αποδοχή συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Πρόσκληση Χ και υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης του έργου «Ολοκλήρωση και επέκταση εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Ηγουμενίτσας». 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 13ο 
Αποδοχή συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και Πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» και υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες». 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 14ο 
Έγκριση υποβολής αιτήματος ένταξης του έργου με τίτλο: «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Πρόσκληση VIΙΙ. 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 15ο 
Έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης με τίτλο «Έργα διευθέτησης ρέματος Γκούρας» για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 16ο 
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 17ο 
Καθορισμός εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΝΠΔΔ “Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.” Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 18ο 
Επί αιτήσεως Αθλητικού Συλλόγου «Αστέρας Παραποτάμου» για παραχώρηση κτιρίου της κοινότητας Παραποτάμου, για χρήση γραφείου. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 19ο 
Καθορισμός αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου, ο οποίος ορίστηκε με τις υπ’ αριθμ. 254/2019 και 273/2019 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 20ο 
Σύσταση Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 21ο 
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην συμβουλευτική επιτροπή πεζοπορικών ορειβατικών δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.). 
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Τετάρτη 11/12