08/14/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

254 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα σε όλη τη χώρα - Ένα νέο στα Γιάννενα

Αυγούστου 14, 2020 0
254 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα σε όλη τη χώρα - Ένα νέο στα Γιάννενα

Συνολικά 254 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 
Παράλληλα, 22 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 254 νέα κρούσματα 

Τα 254 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον ΕΟΔΥ αφορούν :
- 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. ,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 
Σήμερα ανακοινώνουμε 254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6632, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 77 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Συναυλία Διαμαρτυρίας Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού (+Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)

Αυγούστου 14, 2020 0
Συναυλία Διαμαρτυρίας Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού (+Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση – συναυλία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας την Τρίτη 11/8/2020 στον παραλιακό χώρο της Ηγουμενίτσας με σύνθημα «Όχι το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο σε επιχειρηματικούς ομίλους. Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών». 
Το Ε.Κ.Θ. με την εκδήλωση αυτή πρωτοστάτησε άλλη μια φορά στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων ενημερώνοντας τους κατοίκους της πόλης για το προωθούμενο έγκλημα καλώντας σε αγώνα. 
Αλλά και με την υπέροχη μουσική συναυλία που ακολούθησε ανέδειξε, το πώς αυτός ο παραλιακός χώρος που παραχωρείται για επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορεί να αξιοποιηθεί για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες για πολιτισμό, για αναψυχή, για ανάπαυση. Πράγμα που φάνηκε και από την συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση. 
Έδειξε δε στη πράξη, με τον τρόπο οργάνωσης της εκδήλωσης, ότι με «πειθαρχημένη απειθαρχία» το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να έχει δράση και να διεκδικεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Γκίκας πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. ο οποίος τόνισε: 
«…Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την υλοποίηση των σχεδίων που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια που επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. 

Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, να μην εγκλωβιστούμε σε ψευτοαντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των αστικών κομμάτων, σε αποσπασματικές προσεγγίσεις. Να πεισμώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να οργανωθεί μαζικός αγώνας ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή της Ηγουμενίτσας και οδηγούν σε νέους κινδύνους για τη υγεία, την ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών. Ενάντια στα σχέδια που απειλούν μια παραλιακή πόλη ουσιαστικά να μην έχει πρόσβαση στην θάλασσα. 
Ήρθε η ώρα γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το λιμάνι να είναι περιουσία του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. 
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε αγώνα με τη σημαία του αύριο, με τη σημαία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για να διεκδικήσουμε: 

Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους 
Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα….» 

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από ντόπιους μουσικούς. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας ευχαριστεί θερμά τους μουσικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και έδωσαν μια άλλη νότα στο περιεχόμενο της. 
Οι μουσικοί που συμμετείχαν αφιλοκερδώς είναι οι: 
1. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) 
2. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΗΙΔΑ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) 
3. ΓΚΟΓΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΤΣΕΛΟ) 
4. ΜΗΤΣΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) 
5. ΝΤΑΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΚΙΘΑΡΑ) 
6. ΝΤΑΛΛΑΣ ΩΡΙΩΝΑΣ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) 
7. ΣΩΤΗΡΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΑΞΟΦΩΝΟ) 
8. ΤΖΟΒΑΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) 
Και ο μικρός ΩΡΙΩΝΑΣ ΝΤΑΛΛΑΣ που ουσιαστικά «έκλεψε» την παράσταση με την ερμηνεία του στο τραγούδι «ανθρωπάκος». 

Αποσπάσματα από την εκδήλωση στο κανάλι του Εργατικού Κέντρου στο YouTube: 

Συνέχεια...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του ΟΛΗΓ

Αυγούστου 14, 2020 0
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του ΟΛΗΓ

Ο δικός μας πλούτος δεν θα περάσει στα νύχια του κεφαλαίου. 
Λιμάνι και παράλια ανήκουν στον λαό. 
Μόνο ο λαός αυτού του τόπου μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους 
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Ο κόπος και το χρήμα του ελληνικού λαού περνά στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. 

Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και της Αλεξανδρούπολης πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας όπως πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά και του Αστακού ,σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας φορέας που ξεκίνησε από την μνημονιακή κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011 κατόπιν των απαιτήσεων της τρόικας και ενισχύθηκε επί Σαμαρά και στη συνέχεια μεγαλούργησε και ενίσχυσε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του επί ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία ενός καταλόγου με ακίνητα προς πώληση όχι μόνο αυτών που χαρακτηρίζονται "στρατηγικής σημασίας" (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι)αλλά και λαϊκή περιουσία σε όλη τη χώρα "μικρότερης εμβέλειας" όπως το Ειρηνοδικείο της Παραμυθιάς, νοσοκομεία κλπ. Όλα τα παραπάνω με την εποπτεία και την καθοδήγηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
ΤΑΙΠΕΔ ένα καλά ακονισμένο πολυεργαλείο που ροκανίζει το δημόσιο πλούτο στο όνομα της αξιοποίησης προς όφελος του κεφαλαίου και οδηγεί τη δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων και εκλεκτών τους. Αεροδρόμια, δρόμοι, νοσοκομεία, το Ελληνικό, περιοχές σπουδαίας οικολογικής αξίας (όπως ο Ερημίτης), περιέχονται σε έναν κατάλογο ακινήτων -προς μεταβίβαση- ισοπεδώνοντας το δημόσιο πλούτο προς όφελος ντόπιων και ξένων συμφερόντων. 

Λιμάνι Ηγουμενίτσας προς όφελος των λαϊκών αναγκών ή ανάπτυξης του κεφαλαίου; 
Από τη πρώτη μέρα, τότε στις αρχές του 90 που ξεκίνησε το μπάζωμα στο όνομα της ανάπτυξης εκείνης της εποχής, φορείς της πόλης παρουσίαζαν το έργο διαλαλώντας πως «αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και ο λαός της θα φάει με χρυσά κουτάλια.». Οι φορείς ( Δήμος, Νομαρχία τότε , Εμπορικό Επιμελητήριο) συναινούσαν και είχαν την αντίληψη ότι « θα δουλέψει ο κόσμος στα έργα του λιμανιού» (την ίδια στάση ζήσαμε και με την Ολυμπιάδα του 2004). Όλοι αυτοί πέρα από την τυχοδιωκτική στάση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων δεν «είδαν» ή δεν ήθελαν να δουν τα αποτελέσματα από τη χρήση του, τα οποία βιώνουμε σήμερα. 
Σήμερα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της - με μεγάλη της χαρά- εξαργύρωσης των μνημονιακών επιταγών καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια πώλησης και να στηρίξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, ο οποίος με τη μετατροπή του σε ΑΕ λειτούργησε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των εφοπλιστών του ντόπιου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων αυλικών. 
Σήμερα έρχεται το κεφάλαιο να κατασπαράξει το λιμάνι και όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας, οι χάρτες εξάλλου που περιγράφουν το διαγωνισμό της πώλησης είναι δικοί τους. 
Οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για αυτό το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι, παρά μόνον βόλευαν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και σήμερα έρχονται να μας πουν πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και το μόνο που μπορούμε να έχουμε είναι «ανταποδοτικά οφέλη» βλ. Μαρίνα. Και πώς να λειτουργήσουν διαφορετικά αφού πάντα εξέφραζαν και εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. 
Ακούμε φωνές «αγανάκτησης» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τολμάνε και αυτοί να μιλήσουν που από την πρώτη μέρα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο σημαία τους είχαν το ΤΑΙΠΕΔ. 

Ακούμε φωνές πως δεν αλλάζει κάτι, πως όλα έχουν δρομολογηθεί. 
Σε όλες παραπάνω φωνές ένα έχουμε να πούμε: 

”Ένας αγώνας είναι χαμένος όταν δεν δίνεται” 
Το λιμάνι και τα παράλια δεν πωλούνται!! 
Απαιτούμε το λιμάνι να έχει δημόσιο χαρακτήρα με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ώστε να λειτουργεί για τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι μιας κοινοπραξίας καπιταλιστών. Μοναδικά μας όπλα για την επίτευξη των στόχων είναι ο κοινός κι ανυποχώρητος αγώνας του λαού αυτή της πόλης. 
Καλούμε τους πολίτες του τόπου μας, φορείς, κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες στη δημιουργία Επιτροπων αγώνα σε Ηγουμενίτσα -Σαγιάδα -Πλαταριά και Σύβοτα. 

Κάτω τα χέρια σας από το λιμάνι και τα παράλια της Θεσπρωτίας. 
Λιμάνι και παράλια στα χέρια του λαού, ελεύθερα για τις πραγματικές μας ανάγκες. 
Τόσα χρόνια αυξάνουν τα κέρδη τους και οι πολίτες αυτής της πόλης αναπνέουμε τα φουγάρα τους. 
Τόσα χρόνια ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων για τα κέρδη των καπιταλιστών άλλα φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες. 
Ήρθε ο καιρός να αισθανθούν τη δική μας ανάσα σε έναν αγώνα ανυποχώρητο μέχρι την τελική νίκη. 

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Απόψε στο Verde!!!