05/27/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Μαΐου 27, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  24
ΠΕ Θεσπρωτίας  17
ΠΕ Ιωαννίνων  42
ΠΕ Πρέβεζας  12

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο 105,5fm: "Όσο καταρρέει το καθεστώς Μητσοτάκη, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνεται"

Μαΐου 27, 2022 0
Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο 105,5fm: "Όσο καταρρέει το καθεστώς Μητσοτάκη, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνεται"

«Η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτών είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να πάρουν όλα τα κόμματα θέση»

«Σε ένα κράτος που δεν σέβεται το Δίκαιο, το σκάνδαλο βαφτίζεται σκευωρία και ο ερευνητικός δημοσιογράφος κι η αντίθετη άποψη εξοστρακίζεται ή παρακολουθείτε με λογισμικά τύπου Predator. Το γεγονός ότι έχουμε κατρακυλήσει στην 108η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου αποτελεί ντροπή για τη χώρα και αναδεικνύει την ανάγκη να φύγει το συντομότερο η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

«Η αποκάλυψη του inside story παίρνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και ολοένα φέρνει την κυβέρνηση σε θέση να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Τι έχει να κρύψει και γιατί δεν βγαίνει ανοιχτά να μας πει τι συμβαίνει, και να καθησυχάσει τους πολίτες και πολύ περισσότερο αυτούς που ασκούν το λειτούργημά της δημοσιογραφίας.

Είδαμε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης άρχισε να παρακολουθείται μέσα από ένα λογισμικό το οποίο εγκαταστάθηκε στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτό το λογισμικό λοιπόν βλέπει τι ακριβώς κινήσεις κάνει οποιοσδήποτε στο προσωπικό του τηλέφωνο, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται, τι προτιμήσεις έχει, τι μηνύματα στέλνει σε viber ή what's up και το τι γράφει μέσα σε αυτά.
Μιλάμε για την απόλυτη διαδικασία παρακολούθησης η οποία παραβιάζει κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας, κάθε έννοια διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας πάρα πολύ σοβαρό.

Η παρακολούθηση γίνεται μέσα από κάποιες ιστοσελίδες, οι οποίες εμπεριέχουν έναν αναγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μπαίνει ο πολίτης σε μια παρεμφερή ιστοσελίδα και από το λάθος σύνδεσμο, εγκαθίσταται αυτό το λογισμικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να μπορεί να σε παρακολουθήσει.
Η κυβέρνηση δείχνει μία ροπή στο να μην προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση μας έχει δείξει ότι σκοπός της είναι να πάει σε μία κατάσταση του καπιταλισμού πανόπτη, που ελέγχει τα πάντα. Το έκανε με τις περιπτώσεις των Palantir και Cisco, γίνεται τώρα και με την περίπτωση του λογισμικού Predator. Αυτή η ροπή της κυβέρνησης είναι άκρως ανησυχητική και προβληματική και οφείλουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα Δημοκρατίας.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Χρησιμοποιείται αυτό το λογισμικό από εταιρείες, το έχει εξαγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολίτες; Δεν γίνεται να πλανάται ένα τέτοιο μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την κοινωνία. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας για το οποίο ακόμα και η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα έβαλε “χέρι” στην κυβέρνηση όταν η Ελλάδα κατρακύλησε στην 108η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Είναι σαφές ότι το καθεστώς Μητσοτάκη καταπατά κάθε έννοια Κράτους Δικαίου. Σε αυτό το καθεστώς το σκάνδαλο βαφτίζεται σκευωρία, ο ερευνητής-δημοσιογράφος κυνηγιέται, ο ερευνητικός εισαγγελέας είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης και η αντίθετη άποψη εξοστρακίζεται ή παρακολουθείτε με λογισμικά. Το γεγονός ότι έχουμε κατρακυλήσει στην 108η θέση στη ελευθερία του Τύπου, είναι ντροπή για τη χώρα και την μετατρέπει στο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.
Επίσης ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί η δολοφονία Καραϊβάζ, υπάρχει στενός κορσές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ όλες οι Ενώσεις του Τύπου λένε ότι υπάρχει αδιαφανής διαδικασία και προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου να επικρατήσει μόνο και μία άποψη μέσα από τις λίστες Πέτσα. Όλα αυτά τα ζητήματα η Ευρώπη τα βλέπει και ταυτόχρονα συνδέει και τη χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το Κράτος Δικαίου.

Ακόμα και με την επιχειρούμενη αλλαγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που επιχειρεί το καθεστώς Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρέει και ότι όσο περισσότερο θα καταρρέει πηγαίνοντας προς τις εκλογές, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος, να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».Συνέχεια...

Και στο ιστορικό Σούλι το Pindos Historic Rally 2022

Μαΐου 27, 2022 0
Και στο ιστορικό Σούλι το Pindos Historic Rally 2022

Το τριήμερο 23-26 Ιουνίου η διοργάνωση

Σε ένα μήνα ξεκινά το Pindos Historic Rally 2022 και ήδη η Οργανωτική Επιτροπή έχει λάβει 40 δηλώσεις συμμετοχής κάποιες εκ των οποίων από χώρες του εξωτερικού!

Με παρακαταθήκη τις επιτυχίες των ετών 2020-2021 έχοντας πλέον καθιερωθεί στο πρόγραμμα των Ελληνικών αγώνων ιστορικού αυτοκινήτου, ο Αλυτάρχης του Pindos Historic Rally 2022 έχει θέσει τον πήχη ακόμα υψηλότερα όπως αναμένεται , και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στα πληρώματα που έζησαν τις εμπειρίες των παρελθόντων ετών.

Οι περιγραφές του αγώνα όσων συμμετείχαν, το «παρεΐστικο κλίμα» (στις συνεστιάσεις και στα ξενοδοχεία), τα αφιερώματα στον ξένο τύπο, αλλά και το προκηρυχθέν Regularity Master Trophy 2022 έχουν δώσει το έναυσμα και σε «πρωτοεμφανιζόμενα» πληρώματα, να ζήσουν την εμπειρία ενός αγώνα ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην χώρα μας.

Κάπως έτσι, ο φετινός αγώνας έγινε 3ήμερος και στηρίζεται στην περυσινή πετυχημένη «συνταγή» με σωστές δοσολογίες ήτοι: Αντοχή συνδυασμένη με γρηγοράδα για πληρώματα και αυτοκίνητα, στο όριο της Regularity, µε σφιχτά ωράρια, σε µαγευτικά τοπία, νυχτερινές ειδικές, αλλαγή ρυθμού λόγω πλοήγησης που φέρνουν ανατροπές στην κατάταξη, και άμεση έκδοση αποτελεσμάτων , στοιχεία που τα πληρώματα με διεθνή εμπειρία τα εκθειάζουν.

Ο αγώνας έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων και περιλαµβάνει πλήθος αναβάσεων και καταβάσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Το υψόμετρο και το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους δίνει την δυνατότητα στον Αλυτάρχη να σχεδιάσει διαδρομές που συγκρίνονται και κατά περίπτωση υπερτερούν των φημισμένων διαδρομών Targa Florio, Turini, Tour de Corse , κ.α.

Ευελπιστώντας εφέτος οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις περυσινές , τα πληρώματα απαλλαγμένα από τους περιορισμούς της πανδημίας, καλούνται να διανύσουν περίπου ~850 συνολικά χλµ, εκ των οποίων 500 χλμ. σε ειδικές διαδροµές ακριβείας, όπου θα υπάρξουν 250+ κρυφές χρονοµετρήσεις, µε ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου, µέσω του δορυφορικού συστήµατος χρονοµέτρησης της ANUBE Motorsport.

Το πρώτο σκέλος θα εκκινήσει την Πέμπτη 23/6 στις 7:30 το βράδυ από την πλατεία Μαβίλη στην λίµνη των Ιωαννίνων και θα έχει κατατακτήριο ρόλο. Οι διαδροµές του πρώτου σκέλους θα διεξαχθούν γύρω από το όρος Μιτσικέλι, συμπεριλαμβάνοντας την ειδική “δυναμόμετρο” Περίβλεπτος, καθώς και την superstage Λιγκιάδες, ανάβαση που θα οδηγήσει τα πληρώματα στο ομώνυμο χωριό, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να δειπνήσουν με φόντο την λίμνη Παμβώτιδα.

Η δεύτερη ηµέρα (εκκίνηση Παρασκευή 24/6 στις 10 το πρωί), περιλαµβάνει διαδροµές στην καρδιά του εθνικού πάρκου της Πίνδου, καταλήγει για µεσηµεριανή ανασυγκρότηση στο πάντα φιλόξενο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου και συνεχίζει νότια µέσα από άγριας ομορφιάς διαδροµές του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, για να καταλήξει το απόγευµα στη μαγευτική λίμνη Ζηρού. Το τελευταίο σκέλος της ημέρας , περιλαµβάνει διαδροµές γύρω από το ιστορικό Σούλι και τη Δωδώνη για να καταλήξει τελικά το βράδυ και πάλι στη γραφική λίµνη των Ιωαννίνων, όπου και η τελική ανασυγκρότηση της ημέρας.

Σάββατο 25/6 πρωί, επανεκκίνηση και πάλι από τη λίµνη των Ιωαννίνων, για την τελική αναμέτρηση μεταξύ των πληρωμάτων που θα κρίνει τους νικητές και διακριθέντες του αγώνα!

Διαδρομή 3ης ημέρας στην καρδιά του εθνικού πάρκου της Πίνδου, όπου περνώντας από Μηλιωτάδες, Φλαμπουράρι, Βοβούσα, Περιβόλι, τα πληρώματα θα φθάσουν ως το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας κι εν συνεχεία θα περάσουν από την χαράδρα Αώου, Ηλιοχώρι, Τσεπέλοβο για να τερματίσουν γύρω στις 8:30 το βράδυ στην πλατεία Μαβίλη.

Η διαδικασία απονομής επάθλων στα πληρώματα που θα ζήσουν άλλη μία μοναδική εμπειρία του Pindos Historic Rally, edition 2022 θα ανακοινωθεί προσεχώς από την οργανωτική επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τον αγώνα, µπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://www.pindos.org/, όπως επίσης να παρακολουθήσετε και ζωντανά τόσο την διαδρομή των πληρωµάτων, όσο και την βαθµολογική τους κατάταξη.

Συνέχεια...

Ψηφίστε το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2022

Μαΐου 27, 2022 0
Ψηφίστε το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2022

Το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας συμμετέχει και φέτος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2022 και ζητάει την ψήφο σας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιώσιμες πόλεις και χωριά σε αρμονία με τη Φύση». 
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του 11ου Παγκόσμιου Στόχου «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες».

Με σύνθημα «σαν στο σπίτι μας» οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους, όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν ένα σχολείο φιλικό για τους ανθρώπους του και σε αρμονία με το περιβάλλον που βρίσκεται, με έναν τεράστιο κήπο, με δέντρα, λουλούδια και γρασίδι για να παίζουν τα παιδιά, προετοιμάζοντας τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Φέτος, το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου, εκτός από το σχολικό περιβάλλον, παρεμβαίνει δυναμικά στις εξελίξεις της τοπικής κοινωνίας με προτάσεις και συνεργασίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και στην αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς:
Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου, Κορδελιού και Βερτίσκου, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιώσιμα χωριά σε αρμονία με τη Φύση»
Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Κάστρα» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παραδοσιακοί Οικισμοί: παρελθόν, παρόν και μέλλον»
Πραγματοποίηση της ιδιαίτερα επιτυχημένης Βιωματικής Ημερίδας στον παραδοσιακό οικισμό του Φοινικίου Θεσπρωτίας με τίτλο «Διαδρομές και Αναζητήσεις στα Καλντερίμια της Παράδοσης» σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου, τον Δήμο Φιλιατών και πλήθος φορέων.

Πρόταση στον κ. Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και κατάθεση μακέτας, για ανάπλαση της μικρής πλατείας που βρίσκεται πλησίον του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου

Η γνώμη σας για το Σχολείο μας μετράει!
*Ψηφίστε το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου εδώ βάζοντας μόνο το email σας: https://bit.ly/3yWvfnO
*Εναλλακτικά σκανάρετε με το κινητό σας το QRCODE .

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας εδώ: https://youtu.be/MZQl4-hBCII
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες επαγγελματιών προειδοποιεί το Επιμελητήριο

Μαΐου 27, 2022 0
Θεσπρωτία: Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες επαγγελματιών προειδοποιεί το Επιμελητήριο

Εφιστούμε την προσοχή στα μέλη μας, ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου, καθώς όπως μας καταγγέλθηκε σήμερα, βρίσκεται σε έξαρση νέαπροσπάθεια επιτήδειων για την τηλεφωνική εξαπάτηση επαγγελματιών.

Οι επιτήδειοι, με την εκδήλωση ψευδούς ενδιαφέροντος συνεργασίας και άμεσης κατάθεσης ποσού στον τραπεικό λογαριασμό των επιχειρήσεων, πιέζουν για τον άμεση έλεγχο ηλεκτρονικά της κατάθεσης κι επιχειρούν την απόσπαση κωδικών.

Εάν σας έχει ήδη συμβεί παρόμοιο περιστατικό, παρακαλείσθε να ενημερώσετε άμεσα την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας (τηλ. κέντρο 26650-29600 ή καλείτε το 100).

Εκ της Διευθύνσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Τηλ. 26650-29480 έως 8, Fax 26650-29489
Συνέχεια...

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Μαΐου 27, 2022 0
Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2022 από 9.00 πμ έως 13.30 μμ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας καλεί όλους τους συναδέλφους (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες και Σούλι) που είναι αιμοδότες, όλους όσους χρειάστηκαν το προηγούμενο διάστημα αίμα για κάποιον δικό τους άνθρωπο, αλλά και όλους όσους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της εθελοντικής πράξης, να βοηθήσουν και να συμμετέχουν στην οργάνωση της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που θα γίνει την

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2022 από 9.00 πμ έως 13.30 μμ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πολλές. Ας εξαντλήσουμε όλοι όσοι μπορούμε τις δυνατότητες, που υπάρχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι αιμοδότες :

Μπορούν με την Κάρτα Αιμοδοσίας τους, να προσέρχονται για δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις, πρωινές ώρες, στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Δικαιούνται άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας καθώς και άλλες 2 ημέρες.

Καλούμε τους Διευθυντές των Υπηρεσιών όχι μόνο να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδέλφων, αλλά και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την οργάνωση της αιμοδοσίας.

Καλούμε τις Γραμματείες των Διευθύνσεων να τοιχοκολλήσουν την ανακοίνωση αυτή σε ευδιάκριτα σημεία των υπηρεσιών.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Συνέχεια...

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον εθνικό κλιματικό νόμο και τη νέα μείωση των ανατιμήσεων στο ρεύμα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 27, 2022 0
Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον εθνικό κλιματικό νόμο και τη νέα μείωση των ανατιμήσεων στο ρεύμα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στον «οδικό χάρτη» προς την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 ο οποίος περιγράφεται στον νέο εθνικό κλιματικό νόμο αναφέρθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι ο εθνικός κλιματικός νόμος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία δοκιμάζεται από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας και μια περίοδο στην οποία ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται συχνότερα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις. Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση μας θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να την ανακούφιση νοικοκυριά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφερόμενος σε έναν μηχανισμό δραστικού περιορισμού των ανατιμήσεων στο ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι ευρέως αποδεκτό –και ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί- ότι ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος είναι ένα σημαντικό όσο και αναγκαίο βήμα.
Για να επιτευχθεί σταδιακά ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, και για να προσαρμοστεί η οικονομία μας στην αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή.

Με δύο ενδιάμεσους εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, κατά τουλάχιστον 55% το 2030 και 80% το 2040, σε σύγκριση με το 1990.

Είναι, μάλιστα, ένας νόμος – πλαίσιο, μέσα από τον οποίο αναγνωρίζεται ότι η δυναμική φύση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει παρακολούθηση, αξιολόγηση και πιθανή αναθεώρηση, τόσο των κλιματικών στόχων όσο και των πολιτικών, των μέτρων και των δράσεων προσαρμογής.

Η συζήτηση του εθνικού κλιματικού νόμου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία μας δοκιμάζεται από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια περίοδο στην οποία ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται συχνότερα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αυξάνονται οι ζημιές σε καλλιέργειες και παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα.
Μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη συζητά μέτρα και δράσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η οποία θα μειώσει τις τιμές.
Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιομηχανία, στα κτίρια και στις μεταφορές.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα να αυξηθεί η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από 40% σε 45% το 2030.

Αλλά και να διπλασιαστούν τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά έως το 2025 καθώς και να προωθηθούν ταχύτερα τεχνολογίες που αξιοποιούν το πράσινο υδρογόνο, το βιοαέριο και το βιομεθάνιο.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει μπροστά της την πρόκληση της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του Εθνικού Πλαισίου Αναφοράς, του Ταμείου Ρύπων και των άλλων χρηματοδοτικών πηγών οι οποίες θα υποστηρίξουν τις πολιτικές για τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια και την πράσινη οικονομία.
Σε αυτό το περιβάλλον -που διαμορφώνεται από παράγοντες κλιματικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς- ο εθνικός κλιματικός νόμος έρχεται να θέσει πρώτα απ’ όλα μια μέθοδο σχεδιασμού και έναν μηχανισμό εφαρμογής του σχεδιασμού.
Προβλέπεται, λοιπόν, Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τα ανάλογα Περιφερειακά Σχέδια με τα οποία θα εξειδικεύεται.

Ο σχεδιασμός αυτός υποστηρίζεται από ένα σύστημα παρακολούθησης, ενημέρωσης, διαβούλευσης και διακυβέρνησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Με κύρια όργανα το Εθνικό Παρατηρητήριο, το Εθνικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή, και με κυριότερα εργαλεία το φόρουμ κλιματικού διαλόγου και την ετήσια έκθεση προόδου.
Οι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μοιράζονται σε επτά βασικούς παραγωγικούς τομείς που έχουν το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

στην παραγωγή, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, στις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα κτίρια, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στα απόβλητα, στις χρήσεις γης και στη δασονομία.
Είναι οι λεγόμενοι 5ετείς προϋπολογισμοί άνθρακα.

Πέρα από τους στόχους, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή και την απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, το νομοσχέδιο φέρνει αρκετές ενδιαφέρουσες καινοτομίες, με τη μορφή μέτρων και πολιτικών:

Είναι, ενδεικτικά, η νέα ώθηση που δίνεται στην ηλεκτροκίνηση.
Με την ολική αλλαγή του στόλου των ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να είναι ηλεκτροκίνητος από το 2026.
Με το ένα τρίτο των ενοικιαζόμενων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητο από το 2026, και το ένα τέταρτο των νέων εταιρικών οχημάτων να είναι είτε ηλεκτροκίνητο, είτε υβριδικής τεχνολογίας.
Και με απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης των σημείων επαναφόρτισης που είναι προσβάσιμα από το κοινό.

Καινοτομία αποτελεί επίσης μια σειρά υποχρεώσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκαταστάσεων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 αλλά και η υποχρέωση μέτρησης και αναφοράς του ανθρακικού αποτυπώματος δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να δεσμεύονται εθελοντικά για τη μείωσή του.
Καινοτομία είναι επίσης η στρατηγική με την οποία τα νησιά μας θα μεταβούν σταδιακά προς την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή αυτάρκεια.

Αλλά και τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια:
με την απαγόρευση των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από το 2025, την υποχρεωτική πρόσμειξη πετρελαίου θέρμανσης με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30% από το 2030 και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή θερμικών ηλιακών συλλεκτών σε βιομηχανίες, αποθήκες εμπορικά και άλλα ειδικά κτίρια.

Ασφαλώς ο εθνικός κλιματικός νόμος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα λειτουργήσει σε συνέργεια και συνάφεια με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί.
Και, ασφαλώς, θα ληφθούν υπόψη οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με βάση τις φιλόδοξες προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή αυτονομία, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Η Κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υποστηριχθεί η ακόμα πιο δυναμική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.
Διατηρώντας ζωντανή την επιχειρηματικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δοκιμάζονται.
Με έναν μηχανισμό δραστικού περιορισμού των ανατιμήσεων στο ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Με καυτά θέματα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών τη Δευτέρα

Μαΐου 27, 2022 0
Με καυτά θέματα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών (μεικτή συνεδρίαση - δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη).

Μια συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθούν ενδιαφέροντα θέματα, όπως η λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών, παρόντος του Διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και η προτιθέμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ορεινά του Δήμου Φιλιατών, εξέλιξη που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον ακριτικό Δήμο, αλλά και η εκμίσθωση των δημοτικών σφαγείων.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

1) Συζήτηση - Ενημέρωση για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών από τον κ. Τσουρά Χρήστο, Διοικητή Γεν. Νοσοκομείου Φιλιατών.
(κατόπιν προσκλήσεως)

2) Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ. Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): <<Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 21, 6 MW, στη θέση <<ΠΡΙΟΝΙΑ>>, Δ.Ε. Φιλιατών Δήμου Φιλιατών, Π.Ε Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

3) Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): << Ομαδοποιημένοι ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 9 ΜV, στις θέσεις <<ΣΤΑΡΟΔΑ>> (3 MW) <<ΚΑΜΗΛΑ>>, (3MW) και <<ΚΑΣΤΡΙ>> MW, Δ.Ε. Φιλιατών Δήμου Φιλιατών, Π.Ε Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

4) Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 Δήμου Φιλιατών .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

5) Λειτουργικές Δαπάνες Σχολείων Β΄ Τριμήνου οικ. έτους 2022.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

6) Εκμίσθωση μέσω δημοπρασίας των Δημοτικών Σφαγείων Φιλιατών.
- Εισηγητές: κ. Δήμαρχος & Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

7) Χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για εκδήλωση προσωρινού χαρακτήρα.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

8) Διάθεση υδροφόρου Οχήματος (φορτηγό Βυτίο) με αριθμό ΚΗΥ 9908 του Δήμου στο Πυροσβεστικό Κλμάκιο Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου - 1ου Λυκείου

Μαΐου 27, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου - 1ου Λυκείου

Στην έγκριση του σχεδίου σύμβασης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας» Δήμου Ηγουμενίτσας προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.082.482,53 ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα, επιφάνειας 3.241,67 μ2. Ειδικότερα, προβλέπονται οι παρεμβάσεις:

- Προσθήκη περιμετρικού κελύφους για τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων

- Θερμομόνωση δωμάτων

- Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες

- Τοποθέτηση νέου συστήματος φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης

- Τοποθέτηση νέου συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας

- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και σύνδεσή του με το δίκτυο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τον ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering)
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών

Μαΐου 27, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών

Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί την Παρασκευή 27/5/2022 και ώρα 19.00μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην παρουσίαση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών (Α μέρος) για παιδιά και νέους με τίτλο "Όλα κύριε Αριστοφάνη είναι εδώ, όπως τα αφήσατε; " από την ΑΜΚΕ ΑΒΓΟ και το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑΣ.

Το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ, αποτελείται από θεματικά εργαστήρια, βασισμένα σε 3 κείμενα του Αριστοφάνη, τον "Πλούτο", τη "Λυσιστράτη" και τις "Όρνιθες", με όλες τις μορφές της τέχνης (ζωγραφική, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, φωτογραφία). Τα εργαστήρια, απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και άνω σε αλληλεπίδραση με την τρίτη ηλικία.

Βασικός στόχος του Σύνθετου Πολυθεματικού Φεστιβάλ, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή από το Α έως το Ω με τη θεατρική διαδικασία, καθώς και με άλλες μορφές τέχνης.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα