12/17/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας και Ηγουμενίτσας

Ηγουμενίτσα: Προβολή ταινίας απόψε στη Μπυραρία από την Κινηματογραφική Λέσχη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή ταινίας απόψε στη Μπυραρία από την Κινηματογραφική Λέσχη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Απόψε στις 8:30 η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας προβάλει την ταινία "9 Βασίλισσες".

Στη μπυραρία Beeraria cricket (παιδική χαρά).

ΥΠΟΘΕΣΗ:
Στους δρόμους του Μπουένος Άιρες δύο μικροαπατεώνες συνδυάζουν ιδέες και ικανότητες και ετοιμάζονται για τη μεγάλη απάτη: να πουλήσουν σε έναν πλούσιο συλλέκτη μία σειρά από σπάνια –πλαστά- γραμματόσημα. Χαρακτήρες με γνωρίσματα γήινα, αλλά με πνεύμα που αιθεροβατεί, διαγράφονται πάνω σ’ένα σενάριο-παρωπίδα, που δεν αφήνει το θεατή να στρέψει αλλού το βλέμμα του.

Ο αδικοχαμένος Bielinsky δημιουργεί ένα φιλμ για το έγκλημα πατώντας με σοφία στα πρότυπα μεγάλων ταινιών και σκηνοθετών του είδους. Οι ανατροπές αποτελούν μία παράξενη ματριόσκα – ρεαλισμός και φαντασία τέμνονται στο σημείο του γέλιου και η απάτη αναγάγεται σε φιλοσοφία.

Σκηνοθεσία: Fabián Bielinsky
Παίζουν: Ricardo Darín, Gastón Pauls, Leticia Brédice
Διάρκεια: 114 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ της ταινίαςΣυνέχεια...

Καχριμάνης: "Πρώτη φορά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε..."

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
Καχριμάνης: "Πρώτη φορά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε..."

Μετά από αρκετά ...μπερδέματα, πραγματοποιήθηκε τελικά η επίσκεψη του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Νικ. Ταχιάου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη συνάντηση, εκτός του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη παρευρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, Θωμάς Πιτούλης και Στράτος Ιωάννου, αντίστοιχα, καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Ωστόσο, παρόλο που ανέμενε κανείς να υπάρξουνε νέα για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου που έχουν βαλτώσει εδώ και πολλά χρόνια, ανακοινώθηκε η ...ικανοποίηση των συμμετεχόντων.

Επί της ουσίας, τίποτα χειροπιαστό, ούτε καν οι γνωστές υπουργικές δεσμεύσεις..

Το μόνο που αξιοσημείωτο που ανακοίνωσε ο υφυπουργός είναι ότι στη χρηματοδότηση των έργων θα υπάρξει και συμβολή των χρηστών, δηλαδή θα τα πληρώσουνε οι πολίτες...!

Κατά τα άλλα, αίσθηση προκαλεί στην ανακοίνωση του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, η φράση "Πρώτη φορά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε".

Αλήθεια, 14 χρόνια τώρα στο τιμόνι της Περιφέρειας ο κ. Καχριμάνης, τι έκανε; Πήγαινε στην τύχη; Μήπως γι' αυτό έχουνε βαλτώσει τα μεγάλα έργα στην Ήπειρο;;

Τουλάχιστον, άρχισε να λέει αλήθειες..!


Η ανακοίνωση του κ Καχριμάνη για την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών κ. Ταχιάου

Εποικοδομητική η σύσκεψη με Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η σημερινή συνάντηση εργασίας που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, με την παρουσία του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ Νικ. Ταχιάου, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στους οδικούς άξονες της Ηπείρου. Όπως τόνισε τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Υφυπουργός έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και η οποία θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα είτε στο Υπουργείο, είτε στην Περιφέρει κατά την οποία θα γίνει πιο επισταμένη συζήτηση για τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.

Στη συνάντηση- σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ως και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα έγινε μια παρά πολύ καλή συζήτηση για όλο το σύμπλεγμα των δρόμων που ενδιαφέρει την Ήπειρο από το Άκτιο μέχρι το Μαυρομάτι και από τον κόμβο Φιλιππιάδος μέχρι την Πρέβεζα. Πρώτη φορά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ο κ. Υφυπουργός μας άκουσε με πολύ μεγάλη σημασία και με μεγάλη σκέψη και πλέον δίνουμε ένα νέο ραντεβού, στο οποίο θα εξετάσουμε τα πράγματα πολύ δυνατότερα και θεωρώ ότι είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και ότι όλο αυτό το σύμπλεγμα πρέπει να φτάσει εκεί που πρέπει, παρά τις οποιαδήποτε δυσκολίες που υπάρχουν οικονομικά σήμερα. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου είμαστε διατεθειμένοι για κάθε θέμα να πάρουμε τις ευθύνες μας, που το 2007 αυτά τα θέματα τα είχε αναλάβει το κράτος».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Ν. Ταχιάος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Κάναμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Με τον κ. Περιφερειάρχη κάναμε μια κουβέντα η οποία καταλήγει στο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πολύ σύγχρονα εργαλεία χρηματοδοτικά για να μπορέσουμε να κάνουμε έργα στην Ήπειρο. Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να υπάρχει στρατηγική στόχευση για την Ήπειρο. {…} Ήταν εντυπωσιακά πραγματικά σοβαρή η κουβέντα την οποία κάναμε. Νομίζω ότι φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και με την υποχρέωση ότι πρέπει να έχουμε το επόμενο βήμα. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους συμβούλους που διαθέτει ήδη το Υπουργείο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πάνω σε αυτό το Σχέδιο Στρατηγικής το οποίο έχουμε ξεδιπλώσει. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα τα ξαναπούμε με τον κ. Περιφερειάρχη, είτε στην Αθήνα, είτε εδώ. Νομίζω ότι κάνουμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα.

Για τη χρηματοδότηση των έργων, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει και συμβολή των χρηστών. «Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, στην εξίσωση της αναζήτησης των χρημάτων», υπογράμμισε ο κ . Υφυπουργός.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αφήνουν πίσω τους συντρίμμια...! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Αφήνουν πίσω τους συντρίμμια...! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Επικίνδυνη μέχρι τέλους φαίνεται πως είναι η δημοτική αρχή του Γιάννη Λώλου σε πλείστα ζητήματα. Δυστυχώς ο κ. Νταής, αντί να πάει στον εισαγγελέα, δείχνει ακατανόητη ανοχή...!

Τα "πάνω" γηπεδάκια της Γράμμου


Ένα από τα πολλά παραδείγματα ότι ο Δήμος έχει παρατηθεί από τη δημοτική αρχή, είναι και το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων στην οδό Γράμμου, στην Ηγουμενίτσα. Τα "πάνω γηπεδάκια", όπως τα αποκαλούμε...!

Στις αρχές Νοεμβρίου έπεσε ένα στύλος φωτισμού επειδή είχε σαπίσει. Η αυτονόητη ενέργεια του ΠΑΚΠΠΟ που διαχειρίζεται τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ήταν το προσωρινό σφράγισμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ηγουμενίτσας (όχι το ΠΑΚΠΠΟ) ανέφερε συγκεκριμένα, τα εξής: 


Δελτίο Τύπου
2-11-2023

Προσωρινό κλείσιμο γηπέδων Γράμμου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, για την ασφάλεια των χρηστών των γηπέδων της Γράμμου και προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, προέβη σε προσωρινό κλείσιμο των εν λόγω γηπέδων, λόγω της επικινδυνότητας που προέκυψε από πτώση κολόνας.
Τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές.

Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας


Αυτό είναι το δελτίο Τύπου του Δήμου Ηγουμενίτσας σχετικά με τα γηπεδάκια της Γράμμου.
Βασικά, δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που η ενημέρωση δεν έγινε από το ΠΑΚΠΠΟ, που είναι και το αρμόδιο νομικό πρόσωπο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, πρόεδρος του οποίου είναι η κα. Ζειμπέκογλου, αλλά το γραφείο του Δημάρχου...!

Αφού πέρασαν 20 ημέρες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23 Νοεμβρίου 2023 ρωτήθηκε η δημοτική αρχή από το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Γιώργο Καλφόγλου, για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρόκειται να γίνει με τα γηπεδάκια, δεδομένου πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

(Δείτε στο βίντεο την ερώτηση του κ. Καλφόγλου στο 25:15)

Η απάντηση της κας. Ζειμπέκογλου και του κ. Λώλου ήταν αποστομωτική: Έχουν μπει σε προτεραιότητα για να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες με LED στο τρέχον έργο του Δήμου.

Μόνο που το μείζον στην περίπτωση αυτή, δεν είναι οι λαμπτήρες, αν είναι LED ή όχι, αλλά αν οι κολόνες είναι επικίνδυνες και μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τα γήπεδα. Η απάντησή τους αφοπλιστική...

Αρχικά η κα. Πιπίνα απαντάει ότι το μείζον είναι οι σάπιες κολόνες, ενώ απαντάει χωρίς να φαίνεται να έχει συναίσθηση του τι λέει, ότι θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες με LED...


Αφού, κανείς δεν έχε καταλάβει τι ακριβώς εννοεί η ...ποιήτρια, ο κ. Κάτσιος επανέρχεται με ερώτημά του και ζητάει διευκρινίσεις, για τον αν θα αλλαχθούν και οι κολόνες μέσω του ίδιου έργου.

Την απάντηση δίνει αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος ο οποίος διευκρινίζει ότι το έργο αντικατάστασης λαμπτήρων με led δεν αφορά την αντικατάσταση κολόνων, ενώ ...υποθέτει, ότι το ΠΑΚΠΠΟ θα αναλάβει την αντικατάσταση αυτών, χωρίς να δίνεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση...

(Δείτε το βίντεο από το 34:35 μέχρι το 38')

Κι αφού πέταξαν κουβέντες στον αέρα και πέρασαν δύο ακόμη εβδομάδες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ο δ.σ. κ. Καλφόγλου, επανήρθε με ερώτημά του για το αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο μεσοδιάστημα.

Αυτή τη φορά, η απάντηση που έδωσε η κα. Ζειμπέκογλου, ήταν διαφορετική. Απάντησε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες μελετούν το θέμα, και επειδή χρειάζεται να αλλαχθούν όλες οι κολόνες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει αυτό μέσω του τρέχοντος έργου, το οποίο αφορά την αντικατάσταση των λαμπτήρων (και μόνο) με LED. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που είχε πει δύο εβδομάδες πριν...

(Δείτε το βίντεο από το 3:18)

Το σημαντικότερο όλων, που είναι η ασφάλεια των πολιτών και κυρίως των παιδιών, δεν προβλημάτισε κανέναν. Εφόσον οι κολόνες είναι επικίνδυνες, θα έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα όλες, διότι μπορεί να είναι κλειστά τα γήπεδα, αλλά οι κολόνες μπορούν να πέσουν και στο δρόμο... Αλλά μάλλον δεν το σκέφτηκαν ή πιθανότερο δεν τους ένοιαξε...!

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των γηπέδων, φαίνεται ότι θα πρέπει να το φροντίσει η νέα δημοτική αρχή από το Γενάρη. Η παρούσα δημοτική αρχή είχε μια δεκαετία σχεδόν στη διάθεσή της να το φροντίσει, αλλίμονο αν περιμέναμε να το κάνουνε λίγο πριν παραδώσουν...!

Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το νοσοκομείο Φιλιατών: "Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Μόνιμες προσλήψεις και ΟΧΙ ΣΔΙΤ"

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το νοσοκομείο Φιλιατών: "Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Μόνιμες προσλήψεις και ΟΧΙ ΣΔΙΤ"

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Μόνιμες προσλήψεις και ΟΧΙ ΣΔΙΤ

Με την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Φιλιατών να υπογράψει σύμβαση με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων» για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών, προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην ανθυγιεινή πολιτική της υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων.

Ουσιαστικά η διοίκηση του Νοσοκομείου ανοίγει το δρόμο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της δημόσιας υγείας και στην Ήπειρο αφού είναι η πρώτη που γίνεται τόσο στο Φιλιάτι, όσο και σε όλη την περιοχή.

Είναι μια απόφαση που κουμπώνει με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία, το οποίο προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας. Ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη που έγιναν πρόσφατα κατά την επίσκεψή του (8/12/23) στα Γιάννενα όπου αναφέρθηκε για προσλήψεις προσωπικού μόνο στα δύο νοσοκομεία στα Γιάννενα, δηλ. στο Πανεπιστημιακό και στο «Χατζηκώστα». Την ίδια στιγμή ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει χρυσόσκονη στην πολιτική της υποστελέχωσης, ανακοινώνοντας την προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για το νοσοκομείο.

Μήπως τελικά με τον νέο υγειονομικό χάρτη της κυβέρνησης που έχει ως μοναδικό κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα του ιδιωτικοποιημένου ΕΣΥ και των νοσοκομείων επιχειρήσεις και την πολιτική επιμονή για υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων υπάρχει καμία σκέψη να μετατραπεί τελικά το νοσοκομείο Φιλιατών σε κέντρο υγείας;

Το γεγονός ότι το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχουν και το μεθοδευμένο αδιέξοδο που δημιούργησαν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα που συνδέεται με την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου να έχει μείνει στον «αέρα» λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι ακτινολόγοι με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Φιλιατών να μένει χωρίς ακτινολόγο περίπου 10 μέρες.

Επίσης λόγω ελλείψεων σε παρασκευαστές του μικροβιολογικού εργαστηρίου για να βγουν οι βάρδιες συνεπικουρούν οι παρασκευαστές από το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στις μαίες.

Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης είναι και το γεγονός ότι εκκρεμούν άδειες και ρεπό προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για το 2021 και 2022.

Δεν μιλάμε για τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας τόσο από προσωπικό όσο και από ασθενοφόρα. Χαρακτηριστικό το τελευταίο περιστατικό που συνέβη με μαθητή Δημοτικού Σχολείου στην Παραμυθιά που έπαθε κρίση επιληψίας κατά την διάρκεια του μαθήματος και το μοναδικό ασθενοφόρο της Παραμυθιάς είχε φύγει για Γιάννενα για τις ανάγκες άλλου περιστατικού με αποτέλεσμα να φτάσει το ασθενοφόρο από την Ηγουμενίτσα μισή ώρα μετά. Δεν μπορεί να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή μας λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποτελούν έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού “κόστος” και εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ. Είναι ο «ώριμος» καρπός του αντιλαϊκού έργου και νόμων όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 προβλέπει μόνο 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023, τα οποία με τίποτα δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό κ.τ.λ Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση των δημοσίων μονάδων υγείας όχι μόνο δε θα μείνει σταθερή στα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι υγειονομικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Θεσπρωτίας δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό, από την κυβέρνηση και όλους αυτούς που διαγκωνίζονται ποιος θα προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της υγείας και του Νοσοκομείου στους Φιλιάτες.

Καμία σκέψη για μετατροπή του νοσοκομείου Φιλιατών σε Κέντρο Υγείας.

Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός, ενάντια στο νέο ΕΣΥ, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Μόνη λύση ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Η προάσπιση της Υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών δεν μπορεί να περιμένει.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 
15/12/2023

Συνέχεια...

Παρουσίαση του βιβλίου: "Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821" - Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
Παρουσίαση του βιβλίου: "Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821" - Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης

Στο Πνευματικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: « Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

Γράφει ο τ. βουλευτής κ. Ηλίας Κ Βεζδρεβάνης.

Υπό την αιγίδα της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ( Π.Σ.Ε.) και στο Πνευματικό Κέντρο αυτής, ύστερα από πρόταση της αδελφότητας Ζωτικιωτών κάτω Λάκκας Σουλίου, έγινε την 11 / 12 / 2023 η παρουσίαση του βιβλίου του πολιτικού επιστήμονα, ιστορικού ερευνητή, συγγραφέα και εκδότη κ. Νίκου Ασημακόπουλου με τίτλο «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

Στην ανωτέρω παρουσίαση εκλήθησαν να απευθύνουν χαιρετισμό οι:

Κ. Μάκης Κιάμος, πρόεδρος της Π.Σ.Ε. ο κ. Κίτσος Μπότσαρης πέμπτασεγγονός του Κώστα ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ο κ. Γιάννης Μπανίκας, Πρόεδρος του Συλλόγου «φίλοι του Σουλίου».

Επίσης εκλήθηκαν να μιλήσουν οι ακόλουθοι:

Ο κ. Ηλίας Βεζδρεβανης τ. Βουλευτής Θεσπρωτίας, ο κ. Αν. Λιάσκος τ. Υφυπουργός και Πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου, ο κ. Κ. Τζαβελλας απόγονος 8ης γενιάς του καπετάνιου Λάμπρου Τζαβέλλα και ο συγγραφέας του παρουσιαζομένου βιβλίου κ. ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκαμε η έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κυρία Μαρίκα Γκόνη, που ανέγνωσε και την ομιλία του κύριου Ηλία Βεζδρεβάνη, που για λόγους οικογενειακούς δεν μπόρεσε να προσέλθει στην εκδήλωση.

Η ομιλία του κυρίου Ηλία Βεζδρεβάνη έχει ως εξής:

Διαβάζει η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Σ.Ε., κα Μαρίκα Γκόνη.

Κυρίες και κύριοι, επειδή ο τ. Βουλευτής Θεσπρωτίας κύριος Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη σημερινή εκδήλωση, λόγω οικογενιακού προβλήματος, με εξουσιοδότησε να διαβάσω την παρουσίαση που έστειλε, για το βιβλίο του συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και εκδότη κυρίου Νίκου Ασημακόπουλου, με τίτλο:

«Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821».

Έχει ως εξής:

Αγαπητέ Κύριε, Μάκη Κιάμο, Πρόεδρε της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αγαπητέ κύριε Παναγιώτη Καρρά, πρόεδρε της Αδελφότητας Ζωτικιωτών Λάκκας Σουλίου και αγαπητά μέλη των Διοικήσεών σας, σας χαιρετώ εγκαρδίως και εύχομαι να είστε καλά μετά των οικογενειών σας, για να μπορείτε να συνεχίσετε τη σπουδαία εθελοντική προσφορά σας στην Ηπειρο, στους Ηπειρώτες και στον πολυπληθή απόδημο Ηπειρωτισμό.

Η σημερινή πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τους επικούς και ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας Σουλιωτών με την παρουσίαση του σπάνιου βιβλίου του συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και εκδότη, Νίκου Ασημακόπουλου με τίτλο: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, σας τιμά ιδιαιτέρως και καταγράφεται αυτή ως μία από τις πολλές σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σας.

Εκφράζω τη μεγάλη μου θλίψη διότι, για λόγους οικογενειακούς, δεν θα μπορέσω να παραστώ στην τιμημένη αίθουσα της Πανηπειρωτικής και να ανταποκριθώ αυτοπροσώπως στην ευγενική πρόταση να είμαι ένας εκ των παρουσιαστών του παρουσιαζομένου βιβλίου. Ως τόσο, σε συνενόηση με τον κ. Κιάμο, η έφορος Δημοσίων σχέσεων της Π.Σ.Ε αξιότιμος κυρία Μαρίκα Γκόνη παρεκλήθει να αναγνώσει την ομιλία μου.

Εκλεκτό ακροατήριο, αγαπητοί Θεσπρωτοί και αγαπητές Θεσπρωτές σας στέλνω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου και την ειλικρινή έκφραση της ευγνωμοσύνης μου για την καθ' οιοδήποτε τρόπο συμπαράστασή σας στην πολιτική μου διαδρομή με την, επί 6 (έξη) βουλευτικές θητείες, εκλογή μου ως αντιπροσώπου σας στη Βουλή των Ελλήνων.

Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς έχω αναγνώσει πλήθος από βιβλία που αναφέρονται στο Σούλι και στους Σουλιώτες, αλλά οι περισσότεροι συγγραφείς ή τερματίζουν το Σουλιώτικο Έπος στις 3 Δεκεμβρίου 1803 ή παρουσιάζουν ελάχιστα γεγονότα, με ελάχιστες λεπτομέρειες για τους αγώνες των Σουλιωτών μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Το βιβλίο του κ. Ασημακόπουλου, βασισμένο σε όλες τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, καταγράφει λεπτομερώς, στις 593 σελίδες του, όλους τους αγώνες των Σουλιωτών με τα Σουλτανικά στρατεύματα στην Ήπειρο, στη Ρούμελη και στον Μωριά, από τις 6 Δεκεμβρίου του 1820 μεχρι τις 2 Μαίου του 1829, και επισημαίνει την τεράστια προσφορά τους στη μεγάλη Εθνική υπόθεση της Παλιγγενεσίας του Έθνους μας.

Οι ολίγες χιλιάδες των Σουλιωτών, που επέζησαν μετά τη συνθηκολόγηση του 1803 με τον Αλή πασά, σκορπίστηκαν στα Επτάνησα και κυρίως στην Κέρκυρα. Άσβεστος πόθος των Σουλιωτών ήταν να επιστρέψουν στο Σούλι. Η ευκαιρία δόθηκε με το «φιρμάνι» του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’ με το οποίο εκήρυξε τον Αλή Πασά «Αποστάτη και φερμανλή», δηλαδή εχθρό του κράτους. Παράλληλα ο Σουλτάνος καλούσε τους υπηκόους του να συνταχθούν με τα Οθωμανικά Στρατεύματα κατά του Αλή Πασά με αντάλλαγμα την επιστροφή των περιουσιών των, που είχαν αφαιρεθεί από αυτόν.

Αρχιστράτηγος των Σουλτανικών Στρατευμάτων ορίσθηκε ο Ισμαήλ Πασόμπεης, που ήταν πλούσιος Γιαννιώτης και που ο Αλή Πασάς έχει εξορίσει και είχε δημεύσει την τεράστια περιουσία του και ακόμη είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει σε διάφορα σημεία του Πασαλικιού του, όπου εκρύπτετο.

Με την έκδοση του «φιρμανιού» και τον διορισμό του Πασόμπεη ως Αρχιστράτηγου κάθε εχθρός του Αλή Πασά συντάχθηκε με τα Σουλτανικά Στρατεύματα. Οι Τουρκαλβανοί, που προσέβλεπαν στους αμύθητους θησαυρούς του Αλή Πασά προσέτρεξαν πρώτοι κατά χιλιάδες. Οι Σουλιώτες βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν για να επιστρέψουν στο Σούλι και ανταποκρίθηκαν θετικά στο φιρμάνι του Σουλτάνου.

Έτσι έφυγαν από την Κέρκυρα 350 Σουλιώτες και έφθασαν στο Οθωμανικό Στρατόπεδο του Ισμαήλ Πασομπέη στα Γιάννενα, αφού πρώτα συγκέντρωσαν και άλλους 700 πολεμιστές από τα περίχωρα του Σουλίου. Ο Πασόμπεης τους εδέχθηκε με ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις, αλλά οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες του Στρατοπέδου δεν είδαν με καλό μάτι την ένταξη των Σουλιωτών στο Οθωμανικό Στράτευμα. Είχαν το δικό τους λόγο, διότι πολλές φορές ως μισθοφόροι του Αλή Πασά είχαν γνωρίσει τις πολεμικές ικανότητες των Σουλιωτών και πολλοί δικοί τους είχαν γνωρίσει το κοφτερό Σουλιώτικο σπαθί, ιδιαίτερα κατά τις «νυκτομαχίες» που οι Σουλιώτες είχαν τις περισσότερες επιτυχίες κατά των εχθρικών στρατοπέδων.

Οι Σουλιώτες επροτίμησαν να στρατοπεδεύουν κοντά στον Άγιο Νικόλαο των Κοπάνων στα Γιάννενα. Εκεί συνέβησαν τρία γεγονότα:

· Οι χιλιάδες Τουρκαλβανοί περιέπαιζαν τους Σουλιώτες και ήταν έκδηλες οι κακές προθέσεις των.

· Στην περιοχή του Σουλιωτικού Στρατοπέδου έπεφταν βόμβες από το Γιαννιώτικο Κάστρο του Αλή Πασά… που δεν «έσκαγαν» και όταν η περιέργεια των Σουλιωτών γιγαντώθηκε, ανακάλυψαν ότι μέσα οι βόμβες είχαν μήνυμα του Αλή Πασά, που τους παρότρυνε να συμμαχήσουν μαζί του και να στραφούν κατά των Σουλτανικών στρατευμάτων.

· Πέντε «Σουλιώτες» προσήλθαν στο Στρατόπεδο των Σουλιωτών και έφεραν «Μήνυμα» του Δημ. Υψηλάντη, ο οποίος του παρότρυνε να βοηθήσουν τον Αλή Πασά, ώστε τα Οθωμανικά Στρατεύματα να ασχολούνται με αυτόν και να μη στραφούν κατά της Ελληνικής Επανάστασης, που θα ξεκίναγε λίγους μήνες αργότερα.

Έτσι στις 4 Δεκεμβρίου του 1820 άλλαξαν στρατόπεδο και συμμάχησαν με τον άσπονδο εχθρό τους Αλή πασά. Από εκείνη τη στιγμή στράφηκαν εναντίον των σουλτανικών στρατευμάτων και μέχρι τον Μάιο του 1829, ενεπλάκησαν σε 60 μάχες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην Ελευθερία της Ελλάδος.

Στην δική μας παρουσίαση δεν είναι δυνατόν, λόγω του περιορισμένου χρόνου, να γίνουν εκτενείς αναφορές σε όλους αυτούς τους αγώνες των Σουλιωτών. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της θυσίας τους και της μεγάλης συνεισφοράς τους στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης, θα σας απαριθμήσουμε όλες τις μάχες που έδωσαν, καθ' όλη τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, με τη σειρά που καταγράφονται στα περιεχόμενα του βιβλίου του κ. Ασημακόπουλου. Στο τέλος θα μιλήσουμε δι’ ολίγων για την Μάχη του «Ανάλατου» της Αθήνας τον Απρίλιο του 1827.

Αγώνες των Σουλιωτών από τον Δεκέμβριο του 1820 μέχρι τον Μάιο του 1829

· Επιστροφή των Σουλιωτών από Κέρκυρα και σύμπραξη με τον Ισμαήλ Πασόμπεη κατά του Αλή Πασά

· Πρώτη κατάληψη Βαριάδων

· Μάχη των Σουλιωτών με τους Τσάμηδες στα βουνά του Σουλίου

· Μάχη στο χωριό Θεριακήσι

· Νίκη του Μάρκου Μπότσαρη στους Κομψάδες

· Πρώτη μάχη στα Πέντε Πηγάδια

· Νυχτερινό γιουρούσι του Αλή Πασά εναντίον του σουλτανικού στρατοπέδου

· Ο Αλή Πασάς παραδίνει το φρούριο της Κιάφας στους Σουλιώτες

· Μάχη στα Γρατσιανά και Τσερίτσιανα

· Οργή του Ισμαήλ Πασόμπεη κατά των Σουλιωτών και απάντηση των Σουλιωτών

· Προσπάθειες του Τούρκου ναυάρχου για την επαναφορά των Σουλιωτών στο σουλτανικό στρατόπεδο

· Ο Χουρσίτ Πασάς φτάνει στα Γιάννενα

· Μάχη της Μπογόρτσας

· Πολιορκία και συνθηκολόγηση των Τσάμηδων στο φρούριο της Γλυκής

· Κυρίευση του χωριού Περιχάτι

· Μάχη στην Κάντζα

· Προσπάθεια των Σουλιωτών για την κατάληψη της Πρέβεζας

· Πολιορκία και άλωση Λελόβων

· Πολιορκία και άλωση Βαριάδων

· Κατάληψη του φρουρίου της Ρινιάσσας

· Οι Σουλιώτες χαρίζουν τη ζωή στους επίορκους Τσάμηδες

· Μάχη στους Δραμεσιούς

· Μάχη στην Κοσμηρά

· Η μάχη της Πλάκας

· Μάχη στο Τόσκεσι

· Μάχη στα Πέντε Πηγάδια (2η μάχη)

· Εκστρατεία της Άρτας

· Προετοιμασίες του Χουρσίτ πασά για την εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου

· Εκστρατεία του Χουρσίτ κατά του Σουλίου

· Μάχη Μαμάκου

· Μάχη της Στρέθιζας

· Μάχη του Ζαβρούχου

· Μάχη Αγίου Δονάτου

· Μάχη Αβαρίκου, Χωνίων και φρουρίου της Κιάφας

· Ο Μάρκος Μπότσαρης αποτυγχάνει να βοηθήσει το πολιορκημένο Σούλι

· Η δεύτερη μάχη της Πλάκας

· Μάχη της Σπλάντζας

· Οι τελευταίες μέρες της πολιορκίας της Κιάφας, Συνθηκολόγηση

· Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και η μεγάλη συμβολή του Μάρκου Μπότσαρη στην περιφανή νίκη

· Ο Μάρκος Μπότσαρης σχεδιάζει τη νυχτομαχία του Κεφαλόβρυσσου και σκίζει το διπλωμα στρατηγίας στο Μεσολόγγι

· Η ένδοξη νυχτομαχία του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

· Η μάχη της Καλιακούδας και ο ηρωικός θάνατος του Ζυγούρη Τζαβέλα

· Πολιορκία του Αιτωλικού και η ενέδρα του Κίτσου Τζαβέλλα στο Σκαλί

· Η μάχη της Άμπλιανης

· Η μάχη της Πανάσαρης

· Η μάχη του Κρεμμυδίου

· Μάχη στη Μονή του Προφήτη Ηλία Σαλώνων

· Μάχη της Σκάλας Σαλώνων

· Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου

· Πολεμικές συγκρούσεις και έξοδοι της φρουράς

· Η μεγάλη νυχτομαχία κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή έξω από το πολιορκημένο Μεσολόγγι

· Η μάχη της Κλείσοβας

· Η έξοδος του Μεσολογγίου

· H μάχη της Αράχωβας και η μεγάλη συμβολή των Σουλιωτών στη θρυλική μάχη

· Μάχη μεταξύ Τουρκοχωρίου και Φοντάνας

· Μάχες του Καραϊσκάκη και των Σουλιωτών στο Δίστομο

· Η μάχη του Ανάλατου

· Μάχη στη Λομποτινά Κραβάρων και απελευθέρωση του Καρπενησίου

· Η μάχη της Κορωνησίας

· Κατάληψη του Αντιρρίου και απελευθέρωση της Ναυπάκτου

· Απελευθέρωση του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού

Υλοποιούμε της υπόσχεση μας να ασχοληθούμε στό τέλος της ομιλίας ιδιαίτερα με την «Μάχη του Αναλάτου» στην Αθήνα.

Την Άνοιξη του 1827 τα πολυάριθμα στρατεύματα του Οθωμανού Στρατάρχη Κιουταχή επιχειρούν να κυριεύσουν την Αθήνα. Οι επαναστατημένοι Έλληνες, με όλους τους πολέμαρχους καπετάνιους και με αρχιστράτηγο τον αητό της Ρούμελης Γεώργιο Καραισκάκη, έχουν συγκεντρωθεί στην Αττική και τον πολεμούν με σθένος και αποφασιστικότητα.

Δυστυχώς την 23 Απριλίου 1827 φονεύεται ο Αρχιστράτηγος των Ελλήνων, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ενώ άρρωστος και έφιππος πήγε να σταματήσει μία αψιμαχία των ανδρών του με τους Τούρκους του Κιουταχή έξω από την Καστέλα του Πειραιά. Μέχρι και σήμερα δεν κατέληξαν οι ερευνητές σε ένα ΒΕΒΑΙΟ συμπέρασμα για τον άνθρωπο που σκότωσε τον Καραϊσκάκη. Ο θάνατός του δεν εσκόρπισε ΜΟΝΟ τη θλίψη, τον πόνο και την οδύνη στους οπλαρχηγούς και τους Έλληνες αγωνιστές, αλλά προκάλεσε ανησυχία, απελπισία, και ηττοπάθεια.… Και ενώ ο Οθωμανός Στρατάρχης Κιονταχής συνεχώς αύξανε τις δυνάμεις του οι Έλληνες δεν είχαν Αρχιστράτηγο. Και το χειρότερο: Δεν υπήρχε κανένας άλλος οπλαρχηγός, που να ενέπνεε τον ίδιο σεβασμό στο στράτευμα, όπως ο Αθάνατος Καραισκάκης, ώστε να τον ψηφίσουν οι άλλοι καπεταναίοι για Αρχιστράτηγο.

Τότε συνέβη ένα γεγονός, που είχε καταστροφικές συνέπειες στο Ελληνικό στράτευμα. Ο Άγγλος Ναύαρχος Λόρδος Κόχραν ανέλαβε την Αρχιστρατηγία εναντίον του Κιουταχή. Ήταν ένας διακεκριμένος Ναύαρχος, αλλά ποτέ δεν είχε πολεμήσει στην Ξηρά! Τα λάθη που έκανε ήταν εγκληματικά. Αντί να ακολουθήσει το σχέδιο του Καραισκάκη, που προέβλεπε την επίθεση του μισού Ελληνικού στρατεύματος από τον Ελαιώνα και του άλλου μισού από το Φάληρο, με τη άμεση βοήθεια του ιππικού, αυτός άλλαξε το σχέδιο και απoβίβασε με τα καράβια, τις πρωινές ώρες τις 24ης Απριλίου του 1827, μια μικρή δύναμη 2.200 ανδρών, που αναμεσά τους βρίσκονταν μεγάλος αριθμός Σουλιωτών, κυρίως από τις Φάρες των Μποτσαραίων, των Τζαβελλαίων και των Ζερβαίων. 

Αν και προσπάθησε ο Γεώργιος Δράκος με τον Λάμπρο Βέικο να τον μεταπείσουν να ακυρώσει την απόβαση του Ελληνικού στρατεύματος, διότι δεν θα τους έμενε χρόνος για να κατασκευάσουν τα ταμπούρια τους, δυστυχώς εκείνος αρνήθηκε. Έτσι, για να μην ντροπιάσουν το ένδοξο όνομά τους, αποβιβάστηκαν και εκείνοι από τα καράβια και ακολούθησαν το υπόλοιπο στράτευμα. Στη μάχη του Αναλάτου που ακολούθησε, δεν είχαν ούτε αξίνες και φτυάρια για να φτιάξουν τα «ταμπούρια» τους, ενώ το Έλληνικό ιππικό δεν διατάχτηκε ποτέ από τον Κόχραν να κινηθεί κατά των Τούρκων. Έτσι το πολυάριθμο τουρκικό ιππικό κατέκοψε τους Έλληνες αγωνιστές που πολεμούσαν απροστάτευτοι σε ανοιχτό πεδίο.

…Το αποτέλεσμα; Καταστροφικό για τους Έλληνες! 1500 νεκροί, και 240 οι αιχμαλωτισθέντες, που απεκεφαλίσθησαν!

…Μεταξύ των νεκρών στην μάχη, σημαντικός είναι ο αριθμός των Σουλιωτών. Πρόκειται για τους εξής: Λάμπρος Βέικος (Ζάρμπας), Κώστας Διαμάντη Τζαβέλλας, Γεώργιος Ζήκου Τζαβέλλας, Φώτος Φωτομάρας, Φώτος Βέικος, Πάσχος Κοσμάς, Κίτσος Κοσμάς, Νικολής Νιανούρης, Νούτσος Τσάτσης. Ο Γεώργιος Δράκος τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά ο Κιουταχής μετά από λίγες μέρες τον θανάτωσε. … Με απλά λόγια:

Ακόμη και για την Απελευθέρωση της Αθήνας χύθηκε Σουλιώτικο Αίμα! Ευχαριστώ.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης

Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024: «Από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής η αύξηση των εισοδημάτων» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
Β. Γιόγιακας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024: «Από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής η αύξηση των εισοδημάτων» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν την εφαρμογή σειράς μέτρων με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους καλείται να ισορροπήσει σε ένα ευαίσθητο τρίγωνο το οποίο ορίζουν η δημοσιονομική σταθερότητα, οι κρίσεις μεγάλης κλίμακας και η προτεραιότητα για ενίσχυση των εισοδημάτων. Σχετικά με το τελευταίο, απαρίθμησε μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί όπως οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η μόνιμη κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Ο Β. Γιόγιακας υπογράμμισε ότι το διαθέσιμο εισόδημα στηρίζεται επίσης με παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμών, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα και σχολικά είδη καθώς και με έρευνες σε επιχειρήσεις και κλάδους προκειμένου να εντοπιστούν πρακτικές που οδηγούν σε «φούσκωμα» των τιμών. «Με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική για την οποία δεσμεύθηκε και για την οποία την εμπιστεύθηκαν οι πολίτες στις διπλές εθνικές εκλογές της χρονιάς που κλείνει. Με συναίσθηση των αναγκών της κοινωνίας, και επίγνωση των δυνατοτήτων της οικονομίας. Χωρίς να ρισκάρει όσα έχουμε κατακτήσει αλλά, αντίθετα, να πετύχει ανάπτυξη που θα είναι διατηρήσιμη και θα έχει γερά θεμέλια.», είπε ο βουλευτής Θεσπρωτίας στο κλείσιμο της ομιλίας του, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αν άκουγε κανείς αυτά που καταλογίζουν ορισμένοι από την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, θα νόμιζε ότι ζει σε άλλη χώρα ή σε άλλη εποχή.

Ότι κάπου υπάρχουν τα περίφημα «λεφτόδεντρα».
Κάποιοι φαίνεται ότι ξέχασαν, ή κάνουν πως ξέχασαν.
Σα να μην έχει προηγηθεί η δύσκολη, προηγούμενη δεκαετία.

Σα να μην έγινε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγουμε τα χειρότερα, και για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Κάποιοι ξεχνούν ότι η βάση για την κοινωνική ευημερία είναι η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Πόσο μάλλον όταν οι διεθνείς συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς να εμφανίζουν κάμψη, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να επανέρχονται, με τον πληθωρισμό να μειώνεται αλλά να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα σε βασικά είδη διατροφής.

Και, ασφαλώς, με τις γεωπολιτικές, κλιματικές και άλλες εστίες αστάθειας, για την αντιμετώπιση των οποίων πλέον χρειάζονται πλέον αυξημένες προβλέψεις στους ετήσιους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο προϋπολογισμός του 2024, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλείται να ισορροπήσει σε ένα ευαίσθητο τρίγωνο.
Μεταξύ της δημοσιονομικής σταθερότητας, των πολλαπλών κρίσεων μεγάλης κλίμακας και της προτεραιότητας για ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Τις ημέρες αυτές παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές και τους άλλους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας αρκετά στοιχεία και μεγέθη που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά βαδίζει σε στέρεο έδαφος.

Θα ήθελα να σταθώ μόνο σε ελάχιστα από αυτά, που ίσως είναι από τα πιο χαρακτηριστικά:

2,9% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024, με το πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο μεγαλύτερο ύψος μετά το 2010, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει κατά 3,5% το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας πριν το πρώτο μνημόνιο.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ τα 4,9 εκατομμύρια απασχολούμενων το 2024 θα είναι αριθμός – ρεκόρ από το 1995 που έχουμε στοιχεία.

Μάλιστα η ανεργία μειώνεται ταχύτερα στις γυναίκες και στους νέους, με διπλάσιο και βάλε ρυθμό, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις για την πορεία συγκεκριμένων μακροοικονομικών δεικτών το 2024, επιτρέπουν την εφαρμογή σειράς δημοσιονομικών μέτρων για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ενός από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Μέτρων τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και ψηφιστεί.

Είναι, για παράδειγμα, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα αύξηση των συντάξεων, η άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και η κατάργηση της παρακράτησης του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της εισοδηματικής ενίσχυσης των πολιτών, περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η μόνιμη κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Και επειδή, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μιλάμε για το διαθέσιμο εισόδημα, αυτό επιδιώκεται να στηριχθεί και με παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας και της συγκράτησης των τιμών.

Με ένα συνδυασμό μέτρων, όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμών και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα και σχολικά είδη.

Με εντατικές έρευνες σε μεγάλες επιχειρήσεις και κλάδους της αγοράς προκειμένου να εντοπιστούν πρακτικές που οδηγούν σε «φούσκωμα» των τιμών.

Μια προσπάθεια που ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί τσουχτερά πρόστιμα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που κατέχουν μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Αλλά και στο μέτωπο της ενέργειας, προβλέπεται έκπτωση στους λογαριασμούς το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση σπιτιών τους και δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί το 2024 η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος που ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια και θεσπίζεται Κοινωνικό Τιμολόγιο ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με πολυμέτωπες παρεμβάσεις, λοιπόν, επιδιώκεται να στηριχθούν τα εισοδήματα εργαζομένων, συνταξιούχων και νοικοκυριών, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σεβόμενος το χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ολοκληρώσω με δύο ακόμα σημεία:

Το ένα είναι οι πόροι που θα μπουν στην οικονομία το 2024 - συνολικά πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ - από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το δεύτερο είναι η ενίσχυση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, από τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εδώ αξίζει να συγκρατήσουμε μια γενναία αύξηση, της τάξης του 20%, της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζει να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική για την οποία δεσμεύθηκε και για την οποία την εμπιστεύθηκαν οι πολίτες στις διπλές εθνικές εκλογές της χρονιάς που κλείνει.

Με συναίσθηση των αναγκών της κοινωνίας, και επίγνωση των δυνατοτήτων της οικονομίας.
Χωρίς να ρισκάρει όσα έχουμε κατακτήσει αλλά, αντίθετα, να πετύχει ανάπτυξη που θα είναι διατηρήσιμη και θα έχει γερά θεμέλια.
Με ειλικρίνεια, σταθερότητα και συνέπεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

ΛΑ.ΣΥ. Ηγουμενίτσας: "Θα έπρεπε άμεσα να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού ΚΤΕΛ, μετά την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειάρχη"

Δεκεμβρίου 17, 2023 0
ΛΑ.ΣΥ. Ηγουμενίτσας: "Θα έπρεπε άμεσα να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού ΚΤΕΛ, μετά την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειάρχη"

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΚΤΕΛ.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

«Μαζί με το λαό της Ηγουμενίτσας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με απόφαση (αρ. πρωτ. 57108-15/12/2023) ο γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε:

«Την αποδοχή εν μέρει της από 11-9-2023 προσφυγής της ………..(σύνολο 22) κατά της με αριθμό πρωτ. 135568/1028/31-8-2023 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου, σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας. Η προσβαλλόμενη με αριθμό πρωτ. 135568/1028/31-8-2023 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κρίνεται νόμιμη κατά το μέρος που με αυτήν χορηγείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου – εκδοτηρίου εισιτηρίων προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στη εταιρία με την επωνυμία «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Α.Ε.» σε ακίνητο ιδιοκτησίας της στο Ο.Τ. 43 επί της οδού Πινδάρου, 1η πολεοδομική ενότητα Γραικοχωρίου Ηγουμενίτσας και ακυρώνεται κατά το μέρος που καθορίζεται ο χώρος αυτός ως αφετηρία και τέρμα υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε όλες τις εγκεκριμένες και νόμιμες επιβατικές λεωφορειακές γραμμές….»(υπογράμμιση δική μας)

ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΕΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους αγώνες των εκλεγμένων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" τόσο στο δήμο της Ηγουμενίτσας όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο που αντιδράσαμε στην κατασκευή και λειτουργία του ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο σημείο από το 2019, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που προσφύγανε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενάντια στην παράνομη αυτή απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη.

Η Λ.Σ. ζητήσαμε την ακύρωση αυτή γιατί όπως αναφέραμε σε ανακοίνωση στις 14/09/2023, για τη λειτουργία του ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο σημείο «….Δημιουργούνται εμπόδια στην πρόσβαση των 400 μαθητών του 2ου Λύκειου και των αθλητών του Κλειστού Γυμναστηρίου, αφού έκλεισαν την πρόσβαση από την οδό 49 Μαρτύρων. Η κίνηση των λεωφορείων επιβαρύνει με τα καυσαέρια και το θόρυβο όλη την περιοχή. Είναι άγνωστο το πόσο ασφαλής είναι ο χώρος για τους επιβάτες και το προσωπικό των ΚΤΕΛ, αφού δεν υπάρχει καν άδεια πυρασφάλειας για λειτουργία υπεραστικού σταθμού. Τέλος είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος αυτός είναι πολύ κοντά σε ρέμα που υπερχειλίζει…..»

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΚΤΕΛ.

ΟΣΤΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ;

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν 2 μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή των νόμων.

Η συγκεκριμένη απόφαση ικανοποιεί την λαϊκή απαίτηση και προφανώς ικανοποιεί λαϊκές ανάγκες.

Για αυτό μας έκανε εντύπωση η συζήτηση για αυτό το θέμα στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας στις 6/12/2023. Πολλά ακούσθηκαν π.χ. «ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει», «τι να κάνουμε τώρα;», «που να πάει το ΚΤΕΛ; », «ο δήμος δεν δίνει άδειες», που δείχνουν και τις διαθέσεις του Δ.Σ.  (ίσως σε αυτό να βοήθησε και η φυσική μας απουσία από τη συνεδρίαση).

Ωστόσο κύριοι της Δ.Α. τόσο της απερχόμενης όσο και της νεοεκλεγμένης δεν είστε άμοιροι των ευθυνών για να κάνετε σχόλια. Προφανώς την ευθύνη για την τελική απόφαση αδειοδότησης του ΚΤΕΛ, την έχει ο κ. Καχριμάνης, αλλά η μεθόδευση για ΚΤΕΛ σε αυτό το σημείο, έχει αρχίσει από το 2019 από την Δ.Α. της Ηγουμενίτσας και χωρίς τις αποφάσεις του Δ.Σ. δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Να θυμίσουμε:
Την από 16-01-2019 θετική απάντηση του Δημάρχου κ. Ι. Λώλου για «εγκατάστασεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο"
- Την από 18-12-2019 απόφαση 340/2019, παραχώρησης του κοινόχρηστου χώρου Ο.Τ. 44,.
- Την από 06/04/2023 απόφαση 85/2023 «Επί αιτήσεως του ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας για κατασκευή αστικής οδού στην 1η Π.Ε. του Σχεδίου Πόλεως Ηγουμενίτσας»
- Την από 22-06-2023 απόφαση 158/2023 οριστικής παραχώρησης του κοινόχρηστου χώρου Ο.Τ. 44.

Όλες αυτές οι αποφάσεις ήλθαν με εισήγηση της Δ.Α. του Γιάννη Λώλου, ψηφίστηκαν όμως τόσο από την παράταξη της ΝΔ όσο και από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, του νεοεκλεγμένου δημάρχου κ. Παν. Νταή.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψηφίζοντας όλες αυτές τις αποφάσεις και καταγγέλλοντας την μεθόδευση επέμενε να μετεγκατασταθεί το ΚΤΕΛ στην περιοχή που προβλέπεται από το ΓΠΣ του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αυτή είναι και απάντηση που δίνουμε και σήμερα σε όσους ρωτάνε «αθώα» τι θα γίνει με τι ΚΤΕΛ; Που θα πάει;

Το ΚΤΕΛ είναι Α.Ε. και έχει μετόχους που νοιάζονται για την κερδοφορία της επιχείρησης τους. Εμείς νοιαζόμαστε για τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του σε αυτή την θέση. Το «πάμε και όπου βγει» αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει παντού καταστροφές. 

Για αυτό είναι αναγκαίες οι μελέτες, τα χωροταξικά, τα ΓΠΣ. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αλλά αν συμβεί κάτι στον συγκεκριμένο χώρο, δεν θα πρόκειται για ατύχημα η την «κακιά την ώρα». Θα είναι έγκλημα και οι ένοχοι είναι η πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μετόχων της ΚΤΕΛ Α.Ε., καθώς και όσοι υπηρετούν αυτή την πολιτική. Ο περιφερειάρχης που αποφάσισε, όσοι από το Δ.Σ βοήθησαν στην μεθόδευση για να φθάσουμε στην υπογραφή Καχριμάνη και όσοι πρέπει να κάνουν τον έλεγχο και δεν τον κάνουν. Είναι όλοι τους ένοχοι!!

Αυτό θα αποφανθεί και ο ιστορικός του μέλλοντος κ. Λώλο.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αγωνισθούν για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από τη συγκεκριμένη θέση, να γίνει αυτό αίτημα το εργατικού-λαϊκού κινήματος στο δήμο μας. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ηγουμενίτσα 14/12/2023
Συνέχεια...