01/16/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για τη μετατροπή του κτιρίου ΕΙΝ σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο. Η μελέτη Δήμαρχε;;;;

Ιανουαρίου 16, 2019 0



Σε μια πρώτη θετική κίνηση προχώρησε ο Δήμος Ηγουμενίτσας σχετικά με τη λειτουργία του κτιρίου του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Ηγουμενίτσας σε πολιτιστικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια, το ερειπωμένο κτίριο του ΕΙΝ, μετά την παύση λειτουργίας του ΕΙΝ, άρχισε να παραδίδεται κομμάτι – κομμάτι (κυρίως από την προηγούμενη δημοτική αρχή) σε πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς προς χρήση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και αποκατάσταση ενός παλιού κτιρίου, το οποία, σύμφωνα και με μελέτες πολιτικών μηχανικών είναι επικίνδυνο.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Δήμο Ηγουμενίτσας, υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλόδημος I, βάσει μελέτης του Δήμου Ηγουμενίτσας με τίτλο: «Επανάχρηση – μετατροπή κτηρίου ΕΙΝ σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο Δήμου Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 4.350.000,00€, στον Άξονα Προτεραιότητας Ανέγερσης ή/και Αποκατάστασης Δημοτικών Κτηρίων με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση Δημοτικών Κτηρίων».
Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι πρόκειται προς το παρόν για πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς ωστόσο να έρθει ακόμη η απάντηση, αν και τα σημάδια που δείχνει το ΣΥΡΙΖΕΙΚΟ Yπουργείο Εσωτερικών προς το Νεοδημοκρατικό Δήμο Ηγουμενίτσας, είναι θετικά, όπως και σε άλλα έργα…!
Ωστόσο, πέραν των μικροπολιτικών που ακολουθούν τα κόμματα εξουσίας, αποτελεί ένα θετικό βήμα, μήπως επιτέλους η πόλη της Ηγουμενίτσας αποκτήσει ένα πολυχώρο πολιτισμού, μια κοιτίδα δημιουργίας και πνευματικής ανάτασης, χωρίς να εξέχουνε τα σκουριασμένα σίδερα και βεβαίως με έξοδο κινδύνου….!
Αναμένουμε βεβαίως την έγκριση της πρότασης από την κυβέρνηση, αλλά και από το Δήμο Ηγουμενίτσας να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη που υπέβαλλε για το εν λόγω έργο. Διότι αν αποκατασταθεί το κτίριο και η διαχείριση των χώρων του παραμείνει ως έχει, θα πέσει πολύ γέλιο….!

Υ.Γ. Για την ιστορία του κτιρίου, αλλά και τη συνεισφορά εθελοντών που το κράτησαν όρθιο τα τελευταία χρόνια θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμα, ελπίζουμε αφού εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Ηγουμενίτσας...!


Συνέχεια...

Συνελήφθη κυνηγός χωρίς άδεια και με παραποιημένο όπλο

Ιανουαρίου 16, 2019 0


Χωρίς να κατέχει τη νόμιμη άδεια θήρας, εντοπίστηκε και συνελήφθη από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ, ένας ημεδαπός, που ασκούσε θήρα πτερωτών θηραμάτων.

Ο έλεγχος έγινε σε αγροτική περιοχή στο Νεοχωράκι Άρτας, όπου ο συλληφθείς εντοπίστηκε να ασκεί θήρα, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια. Στον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε επίσης, ότι το κυνηγετικό όπλο που κατείχε ήταν παραποιημένο.
Κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο, τα φυσίγγια που έφερε μαζί του ο συλληφθείς και τα πτερωτά θηράματα που είχε ήδη θηρεύσει, ενώ σε βάρος του ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.


Συνέχεια...

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στην Πρέβεζα

Ιανουαρίου 16, 2019 0



Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Ήπειρο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, γνωστοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 03:25, εντοπίστηκε σε χώρο που απέχει 292 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας και 13 χιλιόμετρα δυτικά της Πρέβεζας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Ιόνιο, σε σχετικά μικρή απόσταση -- 14 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά -- από το Αργοστόλι.
Συνέχεια...

Η telegraph κατατάσσει την Πάργα στο top 10 των παραθαλάσσιων περιοχων της Ελλάδας

Ιανουαρίου 16, 2019 0


H Telegraph προτείνει στους αναγνώστες της 10 παραθαλάσσιες περιοχές  της Ελλάδας που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Οι ομορφότερες παραθαλάσσιες περιοχές,που θα σας μαγέψουν με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική και τη ρομαντική τους ατμόσφαιρα. Μαζί με τα Χανιά, το Ναύπλιο, την Ερμούπολη, την Παλιά πόλη  της Κέρκυρας,το Γαλαξίδι,  την Παλαιά πόλη της Ρόδου, τη Χώρα της Μυκόνου και την Καβαλα, τη δεκάδα συμπληρώνει και η γραφική Πάργα.


Συνέχεια...

Το ΠΔ Λίμνης πάει Περιφερειακό Συμβούλιο… Προτάσεις, ενστάσεις και προβληματισμοί..

Ιανουαρίου 16, 2019 0


Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, οι συζητήσεις ανάβουν για τα καλά. Ενστάσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις. Κάποιες απ’ αυτές με πολιτικά κριτήρια άλλα με ουσιαστικά και επιστημονικά, όπως αυτές που δημοσιοποιήθηκαν από την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ. Ο Δήμος πέραν των θέσεων που δημοσιοποιήθηκαν από την Επιτροπή πρωτογενούς τομέα τελεί εν αναμονή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα με βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Οι περισσότερες ενστάσεις μέχρι στιγμής εστιάζονται στη διατήρηση του αναχώματος, ειδικά στην περιοχή της Αμφιθέας, ενώ παρατηρήσεις γίνονται και για την περιοχή του Μάτσικα.
Επίσης εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για την πρωτογενή παραγωγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει μια σειρά διατάξεων που περιέχονται στο σχέδιο του Π.Δ.
Φορείς της περιοχής επισημαίνουν κυρίως αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία της Λίμνης και του οικοσυστήματός της ταυτόχρονα με τη συνέχιση της γεωργικής, πτηνοτροφικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δημιουργεί μία ουσιαστική συζήτηση για τη λίμνη η οποία αφορά το παρόν και το μέλλον της Παμβώτιδας και θέτει επί τάπητος πολύ σοβαρά ζητήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο με το διακριτικό χαρακτηρισμό «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδας» η υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας που καταλαμβάνει συνολική έκταση 336.634.241,98 τ.μ. εκτός των περιοχών:
α) των οριοθετημένων οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων
β) των οικισμών προϋφισταμένων του 1923
γ) των οικισμών με θεσμοθετημένα όρια των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης, Βορείων Τζουμέρκων και Ζίτσας
δ) κανονιστικών πράξεων καθορισμού χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης προ του 1989 [όπως εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.), Ρυμοτομικών Σχεδίων (Ρ.Σ.).
Με το σχέδιο καθορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας, με αρκετές όμως υποζώνες και προσδιορίζονται οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης.
Όλες οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή θα ανήκουν στο Φορέα Διαχείρισης Λίμνης.

ΠΗΓΗ: Epirupost.gr


Συνέχεια...