02/20/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Ηγουμενίτσα: Στο πλευρό των αγροτών σωματεία και φορείς

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Στο πλευρό των αγροτών σωματεία και φορείς

Αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών έδειξαν μια σειρά σωματεία του Νομού Θεσπρωτίας, σήμερα Τρίτη 20 Φλεβάρη, ημέρα πανελλαδικής δράσης. 

Αντιπροσωπεία του ΣΕΠΕ, της ΕΛΜΕ, της ΕΝΩΣΗΣ συνταξιούχων του ΟΑΕΕ παρευρέθηκαν στο μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι Ηγουμενίτσας επιδίδοντας ψηφίσματα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα τους και ενισχύοντας με την παρουσία τους το μπλόκο και τον συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.
Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του με τον Παναγιώτη Δουδωνή (+ΦΩΤΟ)

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του με τον Παναγιώτη Δουδωνή (+ΦΩΤΟ)

Σε μία εκδήλωση με παλμό και αγωνιστικότητα και παρουσία του Βουλευτή Επικρατείας κ. Παναγιώτη Δουδωνή, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της, το βράδυ της Δευτέρας στην Ηγουμενίτσα.


Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογών και πλήθος μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Γεωργίου και ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Δουδωνής , ανέφερε:

Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ: «Νομίζω πως αν πέρυσι τέτοιον καιρό σας έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σήμερα δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα θα με θεωρούσατε αιθεροβάμονα. Όμως εμείς συνεχίζουμε με έναν μόνο άξονα: Τη σκληρή δουλειά και τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών. Το ερώτημα δύο χρόνια πριν ήταν αν θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και αν θα πάει ως συμπλήρωμα με τον έναν ή τον άλλον. Η μεγάλη νίκη που πετύχαμε, είναι ότι σήμερα έχει αλλάξει το ερώτημα, που τίθεται. Δεν είναι αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά πότε θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ.»

Για τις Ευρωεκλογές: «Κοιτάμε τις Ευρωεκλογές ως την αρχή και όχι ως την κατάληξη μιας πορείας που θα μας καταστήσει τον κύριο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας»,

Για τον αγροτικό κόσμο: «Πέντε πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερις υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, -με τελευταίο τον κ. Αυγενάκη-, τα έκαναν μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τον Δεκέμβριο οι πληρωμές ήταν κατά 600 εκατ. ευρώ λιγότερες. Οι χειρότερες από την αρχή της εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό οδήγησαν σε παραίτηση και τον τελευταίο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ»


Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Ο κ. Μητσοτάκης ελέγχει τα πάντα. Αυτό αποκαλύπτει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν ξύπνησαν ξαφνικά 330 Ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και επτά της Δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος και αναρωτήθηκαν “τι γίνεται στην Ελλάδα;” Αργά και σταθερά υποβαθμίζεται η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η διάκριση των εξουσιών. Ξαφνικά, ο Άρειος Πάγος -λες και είμαστε Ουγγαρία- απαντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πού ήταν ο Άρειος Πάγος όταν κατέθεσα τη μηνυτήρια αναφορά για τις υποκλοπές και ακόμη δεν έχει καλέσει τον ανιψιό του Πρωθυπουργού;»

Για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: «Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, με πόρους, με έρευνα, με καθηγητές. Να απαγορεύσουμε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά; Λέμε όχι. Εμείς δεν απαγορεύουμε, εμείς ρυθμίζουμε. Δεν κάνουμε franchise όπως ο κ. Πιερρακάκης. Θέλουμε να γίνουν και μη κερδοσκοπικά με τρία, όμως, κριτήρια: οικονομικά, ακαδημαϊκά, γεωγραφικά».

Συνέχεια...

Η θεμελίωση του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας - Του Παύλου Τζοβάρα*

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Η θεμελίωση του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας - Του Παύλου Τζοβάρα*

Στις 20.2.2000 έγιναν τα εγκαίνια της θεμελίωσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, οι δικαστικοί λειτουργοί του Εφετείου Κερκύρας και του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας, οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν τον περιβάλλοντα χώρο. 


(Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, δικαστικοί λειτουργοί του Εφετείου Κέρκυρας και του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας και δικηγόροι του Δ.Σ.Θ.)

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τη Θεσπρωτία. Αλλά παρείχε και μια αίσθηση προσωπικής δικαίωσης, ως επιστέγασμα ουσιαστικών και πολύμοχθων προσπαθειών δικών μου και των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου μας, γι’ αυτό και ομόθυμα μου ανατέθηκε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. 

Παραθέτω, ευλαβικώς, ως εκ της ιστορικότητας του γεγονότος, το κείμενο της ομιλίας μου:

(Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Παύλος Τζοβάρας)

"Ευχαριστώ την αγαθή τύχη που μου επεφύλαξε το προνόμιο, την εξαιρετική τιμή εξ ονόματος του νομικού κόσμου του νομού, να σας καλωσορίσω στον ιερό τούτον χώρο που προώρισται ν’ ανεγερθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας. Το πράττω με αγάπη, ανυπόκριτη χαρά και δικαιολογημένη συγκίνηση.

Σε απόσταση μόλις ολίγων χιλιομέτρων από το σημείο που ευρισκόμεθα, κείται η ιερά γη των Γιτάνων. Κτισμένα στη δυτική πλαγιά του γυψολιθικού βουνού της Βρυσέλλας, σε ύψος 30-183 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβαλλόμενα στις τρεις άλλες πλευρές από τον ποταμό Καλαμά. Προϊστορική και πανάρχαια κοιτίδα της θεσπρωτικής γης, που ήκμασε ευκλεώς τον 4ο π.Χ. αιώνα. Εκεί, σ’ έναν ιδιαίτερα προικισμένο από τη φύση τόπο, επιλεγμένο από τους Θεούς, εδέσποζε σε περίοπτη θέση περικαλλής Ναός της Θέμιδος. Η πόλη ταυτίστηκε με το ψήφισμα των Θεσπρωτών που ανευρέθη από την αρχαιολογική σκαπάνη το 1960 και αφορά στην απελευθέρωση του δούλου Φάλακρου:

ΑΓΑΘΑΙ ΤΥΧΑΙ ΕΠΙΠΡΟ [Σ] / ΤΑΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΑΛΕ / ΞΑΝΔΡΟΥ ΙΕΡΕΟΣ ΔΕ ΦΥ / ΣΤΑΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΓΑΜΙΛΙ / ΟΥ ΑΦΗΚΕ ΞΕΝΥΣ ΝΙΚΑΝ / ΟΡΟΣ ΙΚΑΔΩΤΟΣ ΦΑΛΑΚ / ΡΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝ / ΕΘΗΚΕ ΤΑΙ ΘΕΜΙΤΙ ΣΥΝ / ΕΥΔΟΚΟΥΝΤΩΝ ΑΝΔΡΩ / ΝΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ [ΣΩ]Σ / […] ΑΝΤΙΓΟΝ[…]

Τρανή απόδειξη, ακατάλυτη συνηγορία, ότι η πείνα και η δίψα των Θεσπρωτών για τη Δικαιοσύνη έχουν αρχέγονη μήτρα.

Αλλά ήλθαν «χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι». Παρήλθαν αιώνες σιγής, μακραί άγονοι περίοδοι, διαβήκαν χιλιετηρίδες και η Θέμις, καίτοι χθονία και ουρανία θεότης, δεν βρήκε μια σπιθαμή φιλόξενης γης, για να στηθεί το τέμενός της και περιεφέρετο ως ικέτης ανυπόδητη και αχίτων, ανυπόληπτη και ανέστια.

Το Πρωτοδικείο μας, που ιδρύθη το 1946 και εκμετρά ήδη δικαϊκόν βίον υπέρ το ήμισυ του αιώνος, και οι εν γένει δικαστικές υπηρεσίες, αναγκάσθηκαν να στεγασθούν και να λειτουργήσουν εκ των «ενόντων», εις το ισόγειο και δη στα ανήλια δώματα του Νομαρχιακού Μεγάρου Θεσπρωτίας. 

Σ’ έναν αυστηρά περιορισμένο χώρο, ολίγων μικρών δωματίων, έπρεπε να συνυπάρξουν το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, οι Γραμματείες και οι δικαστικοί υπάλληλοι, το μοναδικό ακροατήριο των δικαστικών υποθέσεων και ένα γραφείο 2x3 μ. για τις ανάγκες του Δικηγορικού μας Συλλόγου, που αριθμεί ήδη 47 μέλη. Εκεί, υπό καθεστώς ομηρείας, καταθλιπτικά και αφόρητα, συνωστίζονταν, εστέναζαν και ασφυκτιούσαν άνθρωποι και υπηρεσίες: δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, πραγματογνώμονες, δικαστικοί επιμελητές και διάδικοι, και διαδρομιζόταν το πλήθος των αιτουμένων έννομης προστασίας.

Αρκούσα εμπειρία έχετε κι εσείς, κε υπουργέ της Δικαιοσύνης! Ανακαλώ στη μνήμη σας μεγάλη ποινική υπόθεση εν έτει 1977 (η δίκη για το έγκλημα της Βρυσέλλας), στην οποία παρέστητε ως Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στο Ορκωτό Κακουργιοδικείο Θεσπρωτίας. 

Η πολύχρονη άχαρις εμπειρία, επώδυνη και τραυματική, αναδίδει ζοφερή εικόνα που δεν προσιδιάζει σε πολιτισμένη και ευνομουμένη πολιτεία. Η πύλη της Ευρώπης στο τέλος του αιώνα και της χιλιετηρίδας παρουσιαζόταν στα μάτια ντόπιων και ξένων ως πόλη χωρίς ταυτότητα. Χωρίς ιερείς και μύστες. Χωρίς πολιτισμική κληρονομιά. Χωρίς ευαισθησία και όραμα. Πραγματικότητα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ελλειπτική δικαιϊκή μας διαδρομή και πορεία. Επιφανείς και εγνωσμένοι νομικοί, δικαστές και δικηγόροι ανάλωσαν μια ζωή στην ανέστια Θεά, ως πληβείοι των δικαστικών μας πραγμάτων.

(Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος)

Χρειάσθηκε σκληρός και διαρκής αγώνας με ξεκάθαρο όραμα και αταλάντευτη πίστη από τον συντοπίτη μας Υπουργό κύριο Αλέκο Παπαδόπουλο για να λάβει σάρκα και οστά η μεγάλη υπόθεση του Δικαστικού μας Μεγάρου και η πολιτεία να αντιληφθεί, επιτέλους, το χρέος της. Καταθέτω την εκτίμησή μου προς τον Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Τσώνη για την καίρια, σημαντική και αποτελεσματική συνηγορία του στην επίτευξη του ως άνω σκοπού. Υπομιμνήσκω με συγκίνηση τις αγωνιώδεις προσπάθειες και όλων των διατελέσαντων προέδρων του Δικηγορικού μας Συλλόγου και των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου μας, ως και των μελών αυτών.

Στο μέτρο που έκαστος συνεισέφερε, έχουν την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη όλων μας. Αλλά κυρίως συνέτρεξε η εξαιρετική συγκυρία να προΐσταται του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο κύριος Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στο 13ο Δικηγορικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, εν έτει 1997, χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ανεφέρθη στον κτιριακό προγραμματισμό των δικαστικών Μεγάρων σε πανελλήνια κλίμακα. Με ρίγη συγκινήσεως αναμιμνήσκομαι τη σχετική περικοπή: «Εκπονούνται οι μελέτες για την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων: Ηγουμενίτσας, Πολυγύρου, Κιλκίς, Βέροιας κ.λ.π…», όπου η ανέγερση του Δικαστικού μας Μεγάρου ήταν πρώτη επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης! Επί των ημερών του κ. Υπουργού, επληθύνθησαν τα Δικαστικά Μέγαρα απανταχού της επικράτειας. Ανεδείχθησαν νέοι δικαιϊκοί θεσμοί. Εμόχθησε, πράγματι, για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και δρομολόγησε ρηξικέλευθα τη λύση τους, διό και ιδιαίτερα από τους δικηγόρους, αγαπήθηκε όσον ουδείς.

(Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος)

Το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας ανεγείρεται σε οικόπεδο 2.000 τ.μ., επί της παραλιακής οδού της πόλης, έναντι του νέου λιμένος, και θα στεγάσει το Ειρηνοδικείο, το Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Υπηρεσία Ανηλίκων και το Δικηγορικό Σύλλογο. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 3.950 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Στο ισόγειο προβλέπονται τέσσερα ακροατήρια, μεγάλη αίθουσα αναμονής και διακίνησης του κοινού, τα γραφεία του Ειρηνοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου και βοηθητικοί χώροι.

(Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσπρωτίας Ελένη Παπαϊωάννου)

Στον α΄ όροφο είναι η Εισαγγελία, η Υπηρεσία Ανηλίκων και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Στον β΄ όροφο στεγάζεται το Πρωτοδικείο. Παράλληλα, περιλαμβάνει ευρεία αίθουσα διαλέξεων και χώρο διενέργειας επιστημονικών συνεδρίων. Στο υπόγειο στεγάζονται τα αρχεία των υπηρεσιών, οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι φύλαξης των κρατουμένων, οι αποθήκες και οι χώροι για τις ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2001 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.300.000.000 δρχ.

Το Δικαστικό Μέγαρο προβλέπεται μεγαλοπρεπές.

Σεμνύνομαι, όχι μόνο για την επιβλητικότητα και τον εκσυγχρονισμό, αλλά γιατί εφιλοτεχνήθη και εσχεδιάσθη με μεράκι και θ’ ανεγερθεί με περισσή στοργή από την πολιτεία, τους εκπροσώπους της και απ’ όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας.

Υπό άριστους οιωνούς ανέτειλε η σημερινή μέρα. Ιστορική στιγμή. Καταλυτική για τα δικαιϊκά πράγματα του νομού μας και όχι μόνο. Κατ’ επιταγή των αδήριτων ιστορικών νόμων, αφουγκρασθήκαμε τη φωνή της Τιτάνης και στα τωρινά αρχαία ερείπια μας καλεί να υψώσουμε το νέο καλλιμάρμαρο Τέμενος στην Ιέρειά μας.

Ακούω παραλλαγμένο το χρησμό του Μαντείου: «Ναι, έχει ο Φοίβος καλύβην και μάντιδα δάφνην». Υπάρχουν Ναοί στη Θεσπρωτία. Υπάρχουν Δικαστές στο νομό.

Ατενίζοντας με δέος τον ιερό τούτον χώρο, ανακρούω τον παλαμικό ύμνο:

«Εσένα δεν σε χτίσανε τυραχνισμένων όχλοι,
καματερά ανθρωπόμορφα, σπρωγμένα απ’ την βουκέντρα.
Εσένα με τον λογισμό και σε με το τραγούδι
σε υψώσαν των ελεύθερων οι λογισμοί.
Εκεί όπου και ο Νόμος σαν πρωτόγινε της Πολιτείας προστάτης
με τον ρυθμό πρωτόγινε κι ήταν κι αυτός τραγούδι»...

Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης.

Ο θεμέλιος λίθος που σε λίγο θα θέσετε στη γενέθλια γη μας να ’ναι στερρός. Να ’ναι ευλογημένος. Επί ταύτην την πέτρα θα οικοδομήσουμε την Εκκλησία μας! Θα πορευθούμε υπεύθυνα. Με λογισμό και μ’ όνειρο. Θα αναδείξουμε το Νομικό μας Πολιτισμό. Θύω και υπέρ όσων νομικών, δικαστών και δικηγόρων αδικαίωτοι δεν ευτύχησαν να ζήσουν τη μεγάλη αυτή στιγμή.

Σε λίγο, υπό την κατάδηλη και διάχυτη συγκίνηση όλων των παρισταμένων, έχετε την εξαιρετική τύχη να θεμελιώσετε το Δικαστικό μας Μέγαρο.

(Αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παραμυθίας κ.κ. Τίτο)

Η θεμελίωση του Δικαστικού Μεγάρου των οικιών ημών εμπιπραμένωνΤο κείμενο αποτελεί μέρος του βιβλίου του κ. Παύλου Τζοβάρα "ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ" από τις εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ (2020).Αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα.
Συνέχεια...

Και οι αγρότες της Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο στην Αθήνα (+ΦΩΤΟ)

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Και οι αγρότες της Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο στην Αθήνα (+ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.


Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».


Στο συλλαλητήριο και στην πορεία συμμετέχουν και αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Θεσπρωτία με τα δικά τους πανό.
Συνέχεια...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 έως 23 Φεβρουάριου

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 έως 23 Φεβρουάριου

Κατά την περίοδο 19 έως 23 Φεβρουάριου, θα καταβληθούν 99.530.022 ευρώ σε 90.011 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 19 έως 23 Φεβρουάριου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

• Από τις 19 έως 23 Φεβρουάριου θα καταβληθούν 22.800.000 ευρώ σε 1030
δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 21 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 13.730.022 ευρώ σε 33.181 δικαιούχους για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 20 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 17 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

• 300.000 ευρώ σε 500 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

• 25 εκατ. ευρώ σε 300 δικαιούχους για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας

Συνεδριάζει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:45 μ.μ., το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγίων Αποστόλων 55) με θέματα:

1) Αποτίμηση ενεργειών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – προγραμματισμός ενημέρωσης και δράσεων.

2) Αγροτικές κινητοποιήσεις

3) Ψηφιακή κάρτα εργαζομένων

4) Συνδρομές μελών

5) Προμήθειες τραπεζών

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                Η Γ. Γραμματέας
Μαρέτης Ανδρέας           Δήμα Αικατερίνη
Συνέχεια...

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο πλευρό των αγροτών - Ψήφισμα

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο πλευρό των αγροτών - Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ΔΣ της ΠΣΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποφέρει από τις χαμηλές τιμές προϊόντων που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές) έχουν οδηγήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας σε απόγνωση. Επιπλέον, οι φυσικές καταστροφές που συνέβησαν φέτος (πλημμύρες, πυρκαγιές) επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, μιας και πολλές αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά ολόκληρα, καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα των αγροτών με αποτέλεσμα να βλέπουν την παραγωγή τους να περιορίζεται, τα έσοδά τους να μειώνονται προς όφελος των εμπόρων και των μεσαζόντων και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες διαβίωσής τους. Πράγμα που σημαίνει τη συρρίκνωση του πληθυσμού και την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ήπειρος που ήδη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει. 

Ο μόνος δρόμος είναι οι κινητοποιήσεις, ο δρόμος του αγώνα και των διεκδικήσεων. 

Η ΠΣΕ ενώνει τη φωνή της με αυτή των αγροτών και κτηνοτρόφων και στέκει αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας
Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος     –    Κιάμος Σωτήρης Γ. Κολιούσης
Συνέχεια...

ΚΚΕ(μ-λ) Θεσπρωτίας: "Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν"!

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
ΚΚΕ(μ-λ) Θεσπρωτίας: "Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν"!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ!

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ!

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν!

Τα μπλόκα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που εδώ και βδομάδες ξέσπασαν σ’ όλη τη χώρα, πρέπει να συνεχιστούν, μπορούν να νικήσουν!

Με τον πολυήμερο μαζικό και πανελλαδικό ξεσηκωμός τους, οι αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και ελιγμούς. Την ανάγκασαν να πάρει πίσω όσα έλεγε για «υποκινούμενες» κινητοποιήσεις και τώρα να εμφανίζεται «ανοιχτή στο διάλογο». Και από την άλλη, μαζί με το «καρότο» έχουμε και το «μαστίγιο» με τις απειλές από Χρυσοχοϊδη, από εισαγγελείς κλπ. Οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και τα «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο», είναι «στάχτη στα μάτια» των αγροτών και έγιναν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα-κοροϊδία που έχουν στόχο να «ξεφουσκώσουν» τον αγροτικό ξεσηκωμό, να διασπάσουν το αγροτικό μέτωπο και -κυρίως- να το κρατήσουν μακριά από το άλλο αγωνιστικό μέτωπο, το μέτωπο των φοιτητών και της νεολαίας που αυτές τις μέρες δίνουν το δικό τους μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Οι αγρότες έφυγαν από το Μαξίμου «με άδεια χέρια». Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι μόνο όσα επιτρέπει η ΕΕ και η αντιαγροτική ΚΑΠ. Το «ξύσιμο του βαρελιού» και η «δημοσιονομική σταθερότητα» που λέει ο Μητσοτάκης είναι η αντιλαϊκή πολιτική που φτωχοποιεί το λαό, που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά. Τα μέτρα για τον ΕΦΚ, το ρεύμα κλπ δεν δίνουν λύση στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ που φέρνει περικοπές στις επιδοτήσεις, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για τιμές στα προϊόντα και για εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι δίκαιες. Υποκινητές είναι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτική που χρόνο με το χρόνο φτωχοποιεί τους αγρότες, οδηγεί σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, ερημώνει τα χωριά, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, φέρνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής από επιχειρηματίες νεο-τσιφλικάδες και νεο-τσελιγκάδες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Οι αγρότες μπορούν να νικήσουν! 
Με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Με κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Τα πολλά ρυάκια του αγροτικού ξεσηκωμού μπορεί και πρέπει να γίνουν ένα μεγάλο ποτάμι. Και αυτό το ποτάμι μπορεί να φουσκώσει περισσότερο αν συνενωθεί με το άλλο μεγάλο ποτάμι της νεολαίας και των εργαζόμενων και παρασύρει με την ορμή του την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική.

- Για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

- Για πλήρη αποκατάσταση ζημιών - Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς

- Για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ - Καμιά μείωση επιδοτήσεων για τους μικρομεσαίους αγρότες

- Για τιμές στα προϊόντα-αγροτικό εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής

- Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ.

Για να γυρίσουν οι αγρότες νικητές στα χωριά τους.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (19 - 25/2)

Φεβρουαρίου 20, 2024 0
Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (19 - 25/2)

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 19 έως 25 Φεβρουαρίου 2024 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

19/02/2024

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

20/02/2024

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

21/02/2024

 Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

22/02/2024

 Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

23/02/2024

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

25/02/2024

Σαμονίδα - Τσαγγάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκουλιοί - Γλυκή

08:00-15:00


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα