12/10/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Συγχώρεση! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεκεμβρίου 10, 2020 0
Συγχώρεση! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μεσ στη ζωή πολλά υπάρχουν,
πίκρες κι αγάπες και χαρές
και μ' όλα τούτα, όλοι μας ζούμε,
με συγκινήσεις δυνατές.

Πότε η αγάπη μας γλυκαίνει,
πότε τα μίση μας πονούν,
πότε η χαρά, πότε το δάκρυ,
να μας κερδίσουν προσπαθούν.

Αισθήματα πολύ μεγάλα,
που είναι σε συμπόρευση.
Πιο δυνατό απ όλα τ άλλα,
νομίζω ειν' η συγχώρεση.

Ευτυχισμένος ειν' εκείνος,
που απ' αγάπη πλημμυρίζει,
μα απ' όλους ο πιο δυνατός,
όποιος συγχώρεση χαρίζει.

Σβήσε το μίσος, το θυμό σου,
τότε εσύ θα λυτρωθείς.
Όταν συγχώρεση χαρίσεις,
θα γαληνέψεις, θα σωθείς.-

Ηγουμενίτσα 6 - 12 - 2020
Ελένη Κύρκου- Σαφάκα
Συνέχεια...

Η Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Δεκεμβρίου 10, 2020 0
Η Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων 

ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ 
ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ- ΜΑΡΚΕΤ 

Οι τιμές των προϊόντων για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη περιοχή κατρακυλάνε. Οι εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελούν τη θηλιά που διαρκώς σφίγγει γύρω από το λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς 

Η τιμή της βρώσιμης ελιάς είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Το λάδι (έξτρα παρθένο) κυμαίνεται στα 2,4 ευρώ/κιλό όταν με δραχμή είχε φτάσει τις χίλιες διακόσιες δραχμές /κιλό τη δεκαετία του 90 (3,5 ευρώ/κιλό). Τα πρώιμα μανταρίνια πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές (μέχρι και 14 λεπτά). Τα λεμόνια το ίδιο (30-40 λεπτά), ενώ τα πορτοκάλια που φημολογούνταν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω λόγω covid 19 έχουν πέσει κάτω από τις περσινές τιμές (18 λεπτά/ κιλο). Οι αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν ακόμα την ενίσχυση από το Πάσχα τα 4ευρώ / θηλυκό ζώο. Η μείωση τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών εξανεμίζουν τα υποτιθέμενα αυξημένα έσοδα λόγω της αύξησης της τιμής του γάλακτος. 

Ο υπουργός «Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων» της χώρας που έχει τις πιο φτηνές τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάζει πεντοχίλιαρα αποζημιώσεων ανά αγρότη όταν χιλιάδες αγροτοεργάτες- εργατοαγρότες με μειωμένους μισθούς , σε αναστολή εργασίας, χωρίς ταμεία ανεργίας πετάγονται έξω από το σύστημα αποζημιώσεων λόγω του περίφημου «Μητρώου». Από κοντά και η περιφέρεια Ηπείρου η οποία ζητάει κορονοεπιδότηση από τα κρατικά ταμεία δηλαδή από τον ίδιο το λαό χωρίς να τολμά να ψελλίσει έστω μια λέξη για τις εκβιαστικές τακτικές των εμπόρων 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου καμαρώνει για τη πολιτική του Βορίδη όπως καμάρωνε με τη πολιτική των Αποστόλου-Αραχωβίτη (άλλωστε για τον Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι ήταν ο καλύτερος υπουργός που πέρασε !!!). Μια πολιτική που περιθωριοποίησε ή διέλυσε ή μετέτρεψε τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ήπειρο, μια πολιτική που παρέδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο (βλ ΔΩΔΩΝΗ), μια πολιτική που παρέχει διευκολύνσεις και προνόμια στο αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο της περιοχής, μια πολιτική που στηρίζει «ομάδες παραγωγών» σε βάρος της μαζικής συνεταιριστικής οργάνωσης των μικρομεσαίων παραγωγών που αποτελεί το μοναδική αντίσταση απέναντι στη λεηλασία των τιμών από τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων. 

Κυβέρνηση-περιφέρεια -ΕΕ - αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην αναπροσαρμογή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του διατροφικού τομέα (η περιφέρεια Ηπείρου έχει άλλωστε πάρει άριστα σε αυτόν το τομέα). 

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού , ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα σούπερ-μάρκετ πραγματοποιείται η ληστεία σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας γιατί τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή στο χωράφι και το μαντρί. 

Η ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡΠΗ) καλεί σε αγώνα για: 

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Άμεση πληρωμή των παραγωγών. 

2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, 

3. Κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών». Χορήγησή των επιδοτήσεων αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι περί «ευέλικτων» συνεταιρισμών και να ανασυγκροτηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Να περάσει η παραγωγή, η συγκέντρωση και η εμπορία των προϊόντων σε αυτούς με παράλληλο χτύπημα των εμπόρων 

4. Δημιουργία δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων και σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτικά εφόδια. Να περάσουν όλες οι στρατηγικές βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου (γάλακτος, κρέατος κτλ) σε κρατικοσυνεταιριστική διαχείριση 

5. Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή. 

6. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πρόσφατων ζημιών φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε όλη τη χώρα. Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Μαζικά δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους αγρότες και εργάτες γης. 

7. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. 

Καλούμε τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιαγροτική –αντεργατική πολιτική. 

Καλούμε σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής-αντεργατικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ - Κεφαλαίου. Για τη διαγραφή του «χρέους», για την αντικαπιταλιστική - διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους. 

η περιφερειακή κίνηση ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο 
ΑΡ.Π.Η. 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Διανομή κοτόπουλων στους δικαιούχους του Προγράμματος ΤΕΒΑ

Δεκεμβρίου 10, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Διανομή κοτόπουλων στους δικαιούχους του Προγράμματος ΤΕΒΑ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Θεσπρωτίας, μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας, θα διανείμει είδη κρεοπωλείου (κοτόπουλο νωπό) σε δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ, στα πλαίσια της Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015 – 2016», στην αποθήκη του προγράμματος, πρώην Μαθητική Εστία, από την ΤΕΤΑΡΤΗ 09/12/2020 έως και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12/2020 και ώρες 10.00 έως 13.00. 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει: 
· να προσκομίσουν υποχρεωτικά Α.Μ.Κ.Α. και αστυνομική ταυτότητα. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. 

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 

Πληροφορίες 
Κα Μπούτα Χριστίνα 
Τηλέφωνο: 2665021003 

Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα