05/25/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Βασίλης Γιόγιακας: "Στο Δήμο Σουλίου η χρήση των μαθητικών κατασκηνώσεων Αμυγδαλέας Παραμυθιάς"

Μαΐου 25, 2023 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Στο Δήμο Σουλίου η χρήση των μαθητικών κατασκηνώσεων Αμυγδαλέας Παραμυθιάς"

Τη χρήση του ακινήτου και των κτισμάτων που φιλοξενούσαν τις μαθητικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στην Αμυγδαλέα Παραμυθιάς παραχώρησε προς τον Δήμο Σουλίου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η παραχώρηση έχει διάρκεια 15 έτη και γίνεται χωρίς αντάλλαγμα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Σουλίου για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με δίκες του δαπάνες. 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο Δήμος Σουλίου αναλαμβάνει την ευθύνη της επισκευής, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των εγκαταστάσεων καθώς και τη δαπάνη για οποιαδήποτε άδεια ή πιστοποιητικό απαιτείται με σκοπό τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση που το ακίνητο δεν χρησιμοποιηθεί́ εντός πενταετίας για τον σκοπό́ παραχώρησης ή έγινε υπέρβαση του σκοπού́ ή για οποιονδήποτε λόγο ο σκοπός πάψει να εκπληρώνεται, η χρήση του ακινήτου επανέρχεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Χρειάστηκε η πολύμηνη συνεργασία σε επίπεδο γραφείων Υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια και η παραχώρηση να γίνει με τρόπο νόμιμο και ασφαλή. Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Πέτσα, τους συνεργάτες τους καθώς και τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που “έτρεξαν” το θέμα με συνέπεια. Εύχομαι ο χώρος να εξελιχθεί σε μια εστία πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού για τους δημότες του Σουλίου αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας », δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

"Ωραία περπατήματα" της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Μαΐου 25, 2023 0
"Ωραία περπατήματα" της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Αρχιτεκτονικά κτήρια- κοσμήματα του Ν. Δρόμπολη (τ. Θ. Σολή), του Mανοπούλου, της παλαιάς Οικοκυρικής Σχολής, κ.ά.

Η Παραμυθιά είναι ένας απ’ τους ωραιότερους προορισμούς! Με το όρος Κορίλα από πάνω της και τον δακρύρροο Κωκυτό στα πόδια της… Μπορεί να συνδυάσει κανείς πολλά πράγματα, έχοντας ως βάση και κέντρο του την όμορφη και ιστορική κώμη.

Θα ιδεί την Παναγιά της Παραμυθίας (ίσως η ονο- ματίσασα την κώμη), το ερειπωμένο πια κάστρο, τις βρύσες «του Κατή» και της «Εκκλησιάς», τα αρχιτεκτονικά κτήρια- κοσμήματα του Ν. Δρόμπολη (τ. Θ. Σολή), του Mανοπούλου, της παλαιάς Οικοκυρικής Σχολής, κ.ά.

Κριτήριο τύχης είναι να ιδεί το ενδη-μικό είδος Chorthipus lacustris (λαϊκά ορθόπτερα), που φύεται μόνον εδώ (και στην Παμβώτιδα –πουθενά αλλού στον κόσμο!). Και να γευτεί (νοερώς) τον φημισμένο τσάμικο ταμπάκο– ιδιαίτερο τοπικό προϊόν της Παραμυθιάς, που κατασκευαζόταν σε νερόμυλους και τα εργαστήρια, τα ονομαζόμενα «τουτούνια»! Ο τσάμικος ταμπάκος της Παραμυθιάς δεν καπνιζόταν, αλλά εισπνεόταν (από την μύτη)!

Στον ίδιο τον οικισμό, δεν θα πρέπει να παραλείψει να μάθει για ένα μοναδικό ωρολόι ήχου. Τα ωρολογοστάσια ήταν βιωφελή οικήματα με μεγάλη κοινωνική προσφορά, στα παλαιότερα χρόνια. Όλη η ζωή μιας κώμης ρυθμιζόταν από την εύρυθμη λειτουργία τους. Μεγάλη παράδοση σ’ αυτά τα κτίσματα έχει η Ήπειρος. 

Το κτίσιμο και η ανέγερση ενός ωρολογοστασίου ήταν έργον ενός πατριώτη-ευεργέτη. Που, πολλάκις, εάν δεν υπήρχε δημόσιος χώρος συνήθως στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στην εκκλησιά και το κωδωνοστάσι διέθετε έως και ιδιωτικό χώρο, μαζί με τα χρήματα ανεγέρσεώς του!

Στην Παραμυθιά, λοιπόν, αυτός ο ευεργέτης του ωρολογοστασίου ήταν ο Μαρούτσης, πολλαπλώς ευργέτης, αφού δαπάναις του εκτίσθη και ένα γεφύρι στην περιοχή, που φέρει τ’ όνομά του. Η οικογένεια Μαρούτση η οποία εκ Παραμυθιάς είχε απλώσει πλοκάμια και στην Ενετία έφερε το 1750 από την Ιταλία έναν ωρολογιακό μηχανισμό, έργο του Opus Credum de Poliz, κατάλληλο για να γίνει δημόσιο ωρολόγιο. Οι κάτοικοι της Παραμυθιάς υποδέχθηκαν τότε με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο τους απόκτημα διότι τότε ήταν σπάνιο πράγμα να έχει ο καθένας πρόσβαση στην ώρα, ενώ τα ωρολόγια χειρός σπάνιζαν και κόστιζαν.

Για να το υποδεχθούν, οι Παραμυθιώτες έκτισαν ειδικό πύργο-ωρολογο- στάσι, σε σημείο που ο ήχος του να δονεί όλην την γύρω περιοχή. Το ωρολόγι αυτό δεν έχει μεταλλικό ελατήριο, αλλά λεπτή τριχιά, η οποία ξετυλίγεται με το βάρος δεμένης πέτρας, ως εκ τούτου είναι μοναδικό του είδους του!

Το ωρολόγι αυτό, δεν είναι σαν τα γνωστά ωρολόγια με δείκτες, είναι απλώς ένα ωρολόγι ήχου, που η καμπάνα του κτυπά μόνον τις ακριβείς ώρες! Κάποτε που επισκέφθηκε την κώμη ο Αλή-πασάς, άκουσε τον ηχόχτυπο και θαύμασε την καμπάνα! Τότε του είπαν πως δεν πρόκειται για καμπάνα, αλλά για… ρολόι, που με τον χτύπο του σηματοδοτεί τις ώρες! Και τις χτυπά μόνο του! Χωρίς κανέναν εργάτη! Αυτόματα! Ζήτησε να το δει και του είπαν πως είναι ρολόι που δεν… βλέπεται, παρά μόνον ακούγεται! Ο Αλής τρελλάθηκε με το ρολόι αυτό! Και φυσικά ζήτησε να το πάρει στα Ιωάννινα, όπως και έγινε!

Έβαλε τους τεχνικούς του και το έλυσαν, το φόρτωσαν στα κάρα τους και το πήγαν στα Γιάννενα. Εκεί ο πασάς έκτισε διήνεμο πύργο για δαύτο. Αλλά όταν το συναρμολόγησαν, το ρολόι… δεν χτύπαγε! Οι τεχνικοί του είχαν αφήσει την συγκεκριμένη πέτρα στην Παραμυθιά, διότι την θεώρησαν περιττή να την κουβαλήσουν μαζί! Στα Γιάννενα έδεσαν μια άλλη πέτρα, που φυσικά δεν ήταν μελετημένη γι’ αυτόν τον μηχανισμό… 

Τότε ο πασάς θορυβήθηκε! Φώναξε Παραμυθιώτες και τους ρώτησε τι σόι ρολόι είναι αυτό που χτυπά στην Παραμυθιά και… δεν χτυπά στα Γιάννενα! Εκείνοι, έχοντας καταλάβει την άγνοια των… μαστροχαλαστών τεχνικών του, είπαν στον πολυχρονεμένο πως ήταν ταμένο στον… άγιο Δονάτο στηριζόμενοι στην δεισιδαιμονία του πασά και πως ο άγιος το έχει «δέσει» με την πόλη τους…

Το ρολόι θα ξαναχτυπούσε μόνον εάν επέστρεφε στην βάση του… Έτσι, ο πασάς, που ήθελε να τα έχει καλά και με τους χριστιανούς αγίους –ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται όταν πεθαίνεις- … επέστρεψε το ρολόι στην Παραμυθιά… 

Οι Παραμυθιώτες το ξαναυποδέχθηκαν με χαρά και το ξανάστησαν, προσαμόζοντάς του και πάλι την κατάλληλη πέτρα, που είχαν αφήσει στο έρημο ωρολογοστάσι οι τεχνικοί σύμβουλοι του Αλή… Και φυσικά το ρολόι ήχησε ακριβώς την πρώτη ακεραία ώρα και έκτοτε ηχεί κάθε ώρα, στην Παραμυθιά…

Μόνο που τώρα, κάποιες πολεοδομικές «αβλεψίες» δεν το έχουν αφήσει ευκολοπροσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη… Κρίμα, διότι είναι ένα ακόμη ιστορικό κειμήλιο της χώρας μας, της Ηπείρου και της Παραμυθιάς, που έρχονται να το θαυμάσουν επισκέπτες από χιλιόμετρα μακριά…

Α, και κάτι ακόμη, που συνδέει την Παραμυθιά με την ωρολογοποιία: Εδώ άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ο ονομαστός χρυσοχόος Σωτήρης Βούλγαρης (1887-1932), ο «μάγος του χρυσού», που ίδρυσε τον περίφημο οίκο Bvlgari στην Ρώμη, το 1894!

*Ο Γιώργος Λεκάκης είναι Έλληνας κοινωνιολόγος, λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.

Συνέχεια...

Στους πρωταθλητές της αποχής η Θεσπρωτία!

Μαΐου 25, 2023 0
Στους πρωταθλητές της αποχής η Θεσπρωτία!

Στους οκτώ Νομούς της χώρας όπου καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής από την κάλπη περιλαμβάνεται η Θεσπρωτία. Η αποχή ξεπέρασε το 50%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 99.98% των ψήφων, «πρωταθλητής» στην αποχή ήταν ο Νομός Φλώρινας, καθώς ήταν ο μόνος που εμφάνισε ποσοστό άνω του 60%! Συγκεκριμένα, το 62.47% των πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σε πολύ υψηλά ποσοστά ακολουθούν Κεφαλληνία και Λακωνία, ενώ συνολικά 8 Νομοί εμφάνισαν ποσοστό άνω του 50%.

Μεγαλύτερη αποχή
Φλώρινα 62,47%
Κεφαλληνία 57,58%
Λακωνία 56.83%
Ευρυτανία 55.41%
Λέσβος 53.08%
Αρκαδία 51.48%
Θεσπρωτία 50,32%
Σάμος 50.12%

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ευχαριστήρια δήλωση του Βασίλη Δημητρίου

Μαΐου 25, 2023 0
Ευχαριστήρια δήλωση του Βασίλη Δημητρίου

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη στήριξη αλλά και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ έδωσε μια δύσκολη αλλά με ήθος μάχη, να ενώσει τα μικρά κόμματα. Επτά από αυτά ενώθηκαν, κάποια προτίμησαν έναν πιο μοναχικό δρόμο, σεβαστή η απόφαση τους. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι έχουν ως στόχο, ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της. 

Η προσπάθεια της συνένωσης συνεχίζεται, και υπάρχει επαφή και με άλλους σχηματισμούς, και μεγαλύτερους και μικρότερους, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Ο αγώνας μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, θα συνεχιστεί μέχρι την εκπλήρωση του. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Βασίλης Δημητρίου
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι - Τραυματίστηκε καβοδέτης στο κεφάλι

Μαΐου 25, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι - Τραυματίστηκε καβοδέτης στο κεφάλι 

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες προχθες, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας από τον ύπαρχο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου για τραυματισμό 61χρονου καβοδέτη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας ο ανωτέρω τραυματίστηκε στο κεφάλι από το «HEAVY LINE» (βιλάϊ) του πλοίου.

Ο 61χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενἰτσας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Αυτοψία στα Σύβοτα, παράνομες τελικά οι υλοτομίες!!!

Μαΐου 25, 2023 0
Αυτοψία στα Σύβοτα, παράνομες τελικά οι υλοτομίες!!!

Την προηγούμενη εβδομάδα το Epiruspost ανέδειξε το σοβαρό θέμα της συστηματικής κοπής βελανιδιών στην περιοχή των Συβότων. Κι αυτό έγινε μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες οι οποίες είχαν γίνει προφορικά αρκετές φορές στην Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, η οποία διόλου συγκινήθηκε αλλά και γραπτών που είχαν προηγηθεί.

Μέχρι και την Παρασκευή οι γραπτές και επώνυμες καταγγελίες επίσης δεν είχαν συγκινήσει την Διεύθυνση Δασών. Μάλιστα στην επικοινωνία που είχε το Epiruspost έλαβε την… ανεπανάληπτη απάντηση ότι η υπηρεσία δεν οφείλει να δώσει καμία… απάντηση στα μέσα ενημέρωσης για την συστηματική κοπή δέντρων σε δημόσια και χαρακτηρισμένη δασική έκταση!

Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα αναγκαστικά κινητοποίησε την Δασική Υπηρεσία η οποία εδέησε να κάνει αυτοψία στην περιοχή!

Και όπως προκύπτει, όχι από την απάντηση που έδωσε, αλλά από ανάρτηση στη «Διαύγεια» και τις κοπές δέντρων βρήκε και παράνομες τις χαρακτήρισε!

Από την απόφαση φαίνεται ότι η αυτοψία από κλιμάκιο της υπηρεσίας έγινε την επομένη των εκλογών και ως αποτέλεσμα είχε την κατάσχεση των δασικών προιόντων που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η ίδια απόφαση αναφέρει ότι τα δέντρα υλοτομήθηκαν παράνομα!!
Και όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις δημοπρατούνται από την Διεύθυνση Δασών!!

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...