09/09/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το ξεπούλημα του λιμανιού και την ...απόδοση της χερσαίας ζώνης!

Σεπτεμβρίου 09, 2023 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το ξεπούλημα του λιμανιού και την ...απόδοση της χερσαίας ζώνης!

«Μαζί με το λαό της Ηγουμενίτσας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί ….. Μοιράσαν δώρα οι οχτροί….
…….. και μείς φωνάζαμε ζήτω και γεια σαν κάθε μέρα»(*)

Με τίτλο «Απόδοση χερσαίας ζώνης- Μία μεγάλη νίκη της Δημοτικής Αρχής για το Δήμο μας!» πανηγυρίζει με ανακοίνωση του ο συνδυασμός “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” του Γ. Λώλου. 

Στο ίδιο μοτίβο έγινε και η ενημέρωση του δημάρχου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Στους πανηγυρισμούς συμμετέχει και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Β. Γίογιακας. Ας πούμε λοιπόν κάποιες αλήθειες:

1. Στα σχέδια του δήμου για Σ.Β.Α.Α. που ψήφισε πρόσφατα το Δ.Σ. (η Λ.Σ. το καταψήφισε) αποφασίστηκε ότι δύο είναι οι τομείς ανάπτυξης της περιοχής μας, το λιμάνι (Ηγουμενίτσα διαμετακομιστικό κέντρο) και ο τουρισμός. Στον ένα από τους δύο, το λιμάνι, από δω και πέρα κουμάντο θα κάνει ο όμιλος GRIMALDI με σκοπό την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του και μόνον, με ότι αυτό σημαίνει για τον λαό και τον τόπο. Αυτό που σίγουρα θα αναπτυχθεί θα είναι η κερδοφορία του «επενδυτή».

2. Άρα το ξεπούλημα του λιμανιού σε ιδιώτη είναι μια αρνητική εξέλιξη για το λαό και τον τόπο. Σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται για χαρές και πανηγύρια. Γιατί “μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”.

3. Στην αρνητική αυτή εξέλιξη συνεισέφεραν όλες οι μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές (Δ.Α.) και όλα τα κυβερνητικά κόμματα. Μόνο το ΚΚΕ την αντιπάλεψε από την αρχή. Το ίδιο και η Λαϊκή Συσπείρωση με παρεμβάσεις της όλα τα χρόνια τόσο μέσα και όσο έξω από το Δ.Σ.

4. Από την απόφαση του Νομάρχη επί χούντας που παραχώρησε όλο το παραλιακό μέτωπο στο τότε Λιμενικό Ταμείο. Το μπάζωμα όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης την δεκαετία του “70. Το ΠΑΣΟΚ που νομοθέτησε την ΟΛΗΓ Α.Ε. και της το έδωσε προίκα σαν «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». Τον ΣΥΡΙΖΑ που το ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα στο “υπερταμείο” για «αξιοποίηση». Τέλος η ΝΔ θιασώτης της “επιχειρηματικότητας”, που ήταν από κοντά και δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, έβαλε την ταφόπετρα με την πρόσφατη κύρωση στην βουλή της παραχώρησης του, στην γραμμή της “απελευθέρωσης των μεταφορών” της Ε.Ε..

Αυτήν εξέλιξη προσπαθούν να κρύψουν με τους πανηγυρισμούς τους για τα «δώρα» που κάνει η ΟΛΗΓ Α.Ε. στον δήμο.(Να το χρησιμοποιήσουν βέβαια και προεκλογικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη.)

Για να δούμε όμως τι έχει αποφασισθεί με την κύρωση:

· Η ΟΛΗΓ Α.Ε. θα δίνει στο κράτος κάθε χρονιά το 3,5% των εσόδων της στο κράτος. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού, αυτά τα έσοδα ήταν στα 6 εκ ευρώ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή θα δίνονται 210.000 ευρώ τον χρόνο. Από αυτά το 85% θα πηγαίνει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών δηλαδή 178.500 ευρώ και για τους δύο δήμους. Αυτά είναι τα «τριάκοντα αργύρια» για την στάση τους στην διαδικασία παραχώρησης. Τι μπορεί να καλυφθεί με αυτό το ποσό από τα έξοδα διαχείρισης των χώρων που θα παραχωρηθούν στο δήμο;

· Όσον αφορά τα 6.000 στρέμματα που γίνεται λόγος ότι παραχωρούνται στους δήμους. Η απόφαση αναφέρει μόνο ότι αυτά δεν τα παίρνει ο «επενδυτής». Αυτά παραμένουν στο Δημόσιο με σκοπό να δοθούν στους δήμους. Οι πανηγυρίζοντες όμως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η μεταβίβαση στους δήμους δεν τόσο απλή υπόθεση. Εμπλέκονται μια σειρά φορείς και διατάξεις γραφειοκρατικές που δυσκολεύουν την υπόθεση. ( ΕΤΑΔ, αιγιαλός και παραλία, ΜΠΕ …). Και άλλη φορά το παραλιακό μέτωπο είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο, αλλά στον δήμο δεν ήλθε. Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία. Άρα είναι προς διερεύνηση ΤΙ, ΠΟΤΕ και με ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα παραχωρηθεί στους δήμους.

· Έχει σημασία και τι έκταση είναι αυτή που παραχωρείται. Σε αυτήν έκταση ανήκουν και κεντρικοί δρόμοι του δήμου (π.χ. οδός Αγίων Αποστόλων). Δηλαδή μας κάνουν τη χάρη να μας παραχωρήσουν δρόμους που εξυπηρετούν την κίνηση του λιμανιού και να αναλάβει ο δήμος τη συντήρηση τους!!! Αυτό και αν δεν είναι δώρο στο δήμο!!!

· Αυτή έκταση των 6.000 στρεμμάτων έχει έξοδα συντήρησης που είναι αδύνατον να καλυφθούν από το δήμο (με πρόχειρους υπολογισμούς είναι πάνω από 500.000 ευρώ). Αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για αυτόν το σκοπό (που δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση), ο δήμος θα αναπτύξει επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους χώρους για να καλύψει τα έξοδα ( η Δημοτική Αρχή δεν το κρύβει, οι άλλοι συνδυασμοί τι λένε άραγε;). 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους, όπως δεν είναι και σήμερα σε μεγάλο τους μέρος με τη εμπορευματοποιημένη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελοκαθισμάτων. Ο διαχειριστής μόνο θα αλλάξει αντί να τους εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και η Κτηματική Δημοσίου, θα το κάνει δήμος. Άρα δεν παραχωρείται το παραλιακό μέτωπο στους κατοίκους, στην κοινωνία όπως λέει ο δήμαρχος, αλλά στα επιχειρηματικά συμφέροντα για εμπορευματική χρήση. Τότε πως γίνεται να ικανοποιηθούν με αυτήν την απόφαση οι λαϊκές ανάγκες για ανάπαυση, αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό; Τι θα κερδίσει τελικά ο λαός; Και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά δεν γίνεται.

· Τέλος η κατασκευή της μαρίνας, που τόσο διαφημίζουν και ανησυχούν αν και πότε θα γίνει, θα δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα στο κέντρο της πόλης .

1. Η κατασκευή της θα προκαλέσει περιβαντολλογικά προβλήματα. (προβλήτες από το λιμανάκι μέχρι το πρώην ΤΕΙ)

2. Θα αποκόψει το λαό από μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου που σήμερα είναι ελεύθερο για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

3. Θα οξύνει το ήδη κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή. (τροφοδοσία, εφοδιασμός, μετακινήσεις…..)

4. Οι διαδικασίες της κατασκευής της θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα παραλιακά καταστήματα και στους κατοίκους που χρησιμοποιούν τον χώρο για ένα, όχι μικρό, διάστημα.

5. Τα διαφημιζόμενα κέρδη για τους αυτοαπασχολούμενους, που περιμένουν να φάνε με «χρυσά κουτάλια», είναι αδύνατον να υπάρξουν. Τα σχέδια κατασκευής της προβλέπουν 6.000 τμ κτίσματα για εμπορική χρήση, δηλαδή καταστήματα που ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα της πόλης. Καλό είναι να μελετηθούν τα σχέδια του master plan, να ενημερωθεί ο λαός τι πρόκειται να γίνει. Ίσως τότε αποκαλυφθεί ότι το όραμα των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να είναι και όραμα του λαού.

· Δεν αναφέρανε βέβαια στις ανακοινώσεις ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. απαλλάσσεται με αυτήν την συμφωνία από κάθε λογής φόρους (δημοτικά τέλη, ΕΝΦΥΑ κλπ). Για τα τέλη ύδρευσης, το θέμα έχει «κανονισθεί» από πιο παλιά.

Από την από την απόφαση της βουλής γίνεται καθαρό ότι μοναδικό κριτήριο, για το τι έργα, ποιες υποδομές θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι και στο παραλιακό μέτωπο δεν είναι οι ανάγκες του λαού, αλλά τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για να γίνουν τα λιμάνια μοχλός πραγματικής ευημερίας για τους εργαζόμενους και για τον λαό της περιοχής απαιτείται να αξιοποιούνται όχι για το κέρδος των λίγων αλλά για τις ανάγκες των πολλών, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση θα αγωνιστούν για να βελτιωθεί η ζωή του λαού, δίνοντας τη μάχη και στις δημοτικές εκλογές, καλώντας τον λαό να παλέψει για σταθερή δουλειά, ανάπτυξη του λιμανιού για τα συμφέροντα του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ηγουμενίτσα 07/09/2023

(*) Επίκαιρο όσο ποτέ. Σε στίχους του Γ. Σκούρτη, μουσική Μαρκόπουλου που τραγούδησε ο Ν. Ξυλούρης.

.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Κάλεσμα αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ

Σεπτεμβρίου 09, 2023 0
Θεσπρωτία: Κάλεσμα αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μετράμε ήδη νεκρούς και αγνοούμενους, καταστροφές περιουσιών και σπιτιών. Ολόκληρες περιοχές, χωριά, οικισμοί έχουν πνιγεί από το νερό ενώ ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά είναι ανύπαρκτος όπως ανύπαρκτα είναι και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Τώρα είναι ώρα λαϊκής δράσης ξανά, τώρα τις πρώτες ώρες της καταστροφής και της έλλειψης παντελώς οποιουδήποτε σχεδιασμού από την κυβέρνηση οργανώνουμε την αλληλεγγύη για τους πλημμυροπαθείς που μετράνε τις πληγές τους.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών καθημερινά στο παλιό δημαρχείο Ηγουμενίτσας (ελευθερίας 7)

Σάββατο και Κυριακή 17.00 – 21.00
Δευτέρα- Τρίτη 07.00 – 14.00 και 18.00-21.00

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη, να δώσουμε ο καθένας από εμάς ότι μπορεί για να στηριχτούν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.

Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι τα εξής:
Συσκευασμένη τροφή έτοιμη προς κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.α), φρυγανιές- παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών, παστέλια, γάλα σε σκόνη.
Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες , μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ            ΝΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στη Θεσπρωτία

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Θεσπρωτία: Αναβάλλονται προεκλογικές δράσεις εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία...

Σεπτεμβρίου 09, 2023 0
Θεσπρωτία: Αναβάλλονται προεκλογικές δράσεις εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία...

Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel, μετρώντας μέχρι στιγμής 10 νεκρούς και ολόκληρα χωριά μέσα στο νερό και με φόβους ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ οδυνηρές, προκάλεσαν την αναστολή προεκλογικών δράσεων και στη Θεσπρωτία, συμμετέχοντες στο πένθος και ως ηθική συμπαράσταση στους πληγέντες.

Έτσι, μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν:

- η αναβολή των εγκαινίων του προεκλογικού κέντρου του υπ. δημάρχου Σουλίου Γ. Καραγιάννη

- η αναβολή των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του υπ. δημάρχου Σουλίου Αθ. Ντάνη

- η αναβολή της εκδήλωσης παρουσίασης υποψηφίων και του προγράμματος του υπ. δημάρχου Ηγουμενίτσας Π. Νταή,

οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Σάββατο, ενώ αναμένεται να αναβληθούν κι άλλες εκδηλώσεις.

Περιμένουμε όμως να μας ανακοινώσουν και τις θέσεις τους για το τι πρόκειται να κάνουν για την αντιπλημμυρική προστασία εφόσον εκλεγούν...!
Συνέχεια...

Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία - Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για «πολλούς νεκρούς»

Σεπτεμβρίου 09, 2023 0
Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία - Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για «πολλούς νεκρούς»

Κακοκαιρία «Daniel» - Ακόμη ένα βράδυ αγωνίας για τα βυθισμένα χωριά: Η Λάρισα αγωνία για τον Πηνειό που «φουσκώνει» - Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για «πολλούς νεκρούς»

Η Θεσσαλία εκπέμπει SOS. Άλλο ένα δραματικό βράδυ θα περάσουν οι κάτοικοι στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί στο νερό από την κακοκαιρία «Daniel» που «χτύπησε» την Τρίτη τη χώρα. 

Συνολικά υπολογίζονται ότι περίπου 720.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, 10 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 4 αγνοούνται ενώ οι μαρτυρίες για την υγρή κόλαση που έζησαν οι διασωθέντες συγκλονίζουν - πολλοί κάνουν λόγο ότι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια «σορούς να επιπλέουν». Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποϊό, οι επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές θα συνεχιστούν όλο το βράδυ με σκοπό να διασωθούν οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι κάτοικοι που έχουν παγιδευτεί από τα νερά στα σπίτια τους.

Φόβοι και για τη Λάρισα - 4 φορές πάνω η στάθμη του Πηνειού

Ολονύχτια μάχη με τις δυνάμεις της φύσης και τη στάθμη του ποταμού Πηνειού θα δώσουν τα αρχές, προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει ήδη στα 10 μέτρα, με τον δήμαρχο της πόλης να παραδέχεται σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ότι υπάρχει κίνδυνος για την πόλη.

Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει και τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές. Με μήνυμα από το 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη.

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας - Συναντήθηκαν 5 ποτάμια

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.Να σημειωθεί ότι τέτοιος όγκος βροχής δεν έχει «πέσει» στη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια. Αν είχαν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα οι ζημιές δεν θα είχαν αποφευχθεί, αλλά θα συγκρατηθεί σε ένα βαθμό.

Μαρτυρίες που παγώνουν το αίμα

Οι εικόνες με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού θα χαραχθούν για πάντα στις μνήμες. Συνολικά 2.529 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Παρασκευή τις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Θεσσαλίας - «Τα νούμερα των νεκρών είναι πολύ χειρότερα»

Σε απόγνωση είναι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ενώ εκφράζουν την εκτίμησή ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον επίσημο απολογισμό.

«Μακάρι να ήταν πολεμικές οι συνθήκες. Τα νούμερα δεν ισχύουν, είναι πάρα πολύ χειρότερα, πολύ περισσότερα. Ούτε οι ποταμοί είναι τόσοι, είναι περισσότεροι αν βάλουμε μέσα και ρέματα και ξεροπόταμους που "ζωντανέψανε" με αυτή την καταιγίδα, είναι πολλοί περισσότεροι», δηλώνει κάτοικος της Φαρκαδόνας στο OPEN.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μίντζας, πρόσθεσε ότι «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 3/4 των σπιτιών έχουν καλυφθεί με νερό, ενώ λέει πως «οι ανθρώπινες απώλειες θα είναι πάρα πολλές. Στα χωριά που έχουν καταστραφεί ζούσε κόσμος ηλικιωμένος. Θα είναι τεράστιος ο αριθμός».

«Στο σημείο που βρίσκομαι εγώ αυτή τη στιγμή σε μία ακτίνα 400 μέτρων, όχι παραπάνω, είναι κάπου στα 1.000 πρόβατα ίσως και αγελάδες, νεκρά» περιέγραψε.

Υπάρχουν νεκροί στον Παλαμά

«Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε στην περιοχή του Κοσκινά όπου απεγκλωβίζουμε με 10 ιδιώτες με βάρκες και φουσκωτά ενώ όσοι είναι ψηλά τους παρέχουμε νερό και τρόφιμα. Μέχρι τώρα έχουμε απεγκλωβίσει περίπου 60 άτομα» ανέφερε. Και πρόσθεσε μέχρι να πέσει το φως εμείς θα είμαστε εδώ.

Η εθελόντρια, αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει στη Μαραθέα Καρδίτσας ένα βρέφος που δεν έχει φάει εδώ και ένα 24ωρο και δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ δεν μπορούν να το προσεγγίσουν ενώ το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι ακόμα και ότι «υπάρχουν νεκροί» στον Παλαμά. « Υπάρχουν νεκροί, όλοι μας έχουμε δει».

Μαρτυρία κατοίκου της Αγίας Τρίαδας - «Η γυναίκα μου είναι ακόμα στο σπίτι - Διασωθείς είναι σε σοκ, έχει δει πολλούς νεκρούς»

Κάτοικος της Αγίας Τριάδας περιέγραψε στην τηλεόραση του OPEN τα όσα αντίκρισε ο ίδιος αλλά και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Καρδίτσας. Ο ίδιος διασώθηκε αλλά η γυναίκα του παραμένει στο σπίτι εγκλωβισμένη.

«Η γυναίκα μου είναι στην Αγία Τριάδα σε ένα σπίτι διώροφο και η εικόνα που έχει είναι πως σπίτια σε κοντινή απόσταση έχουν εξαφανιστεί, δεν φαίνεται καν η στέγη. Μέχρι και πριν λίγο ερχόντουσαν άτομα από εκεί που τους μετέφερε η ΕΜΑΚ, η κατάσταση είναι τραγική, είναι ανεξέλεγκτη. Μονάδες με πολλά ζώα έχουν χαθεί ολοκληρωτικά», δηλώνει ο κ. Πέτρος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «κάποιος που ήταν εγκλωβισμένος δύο ημέρες στον Δήμο Παλαμά, είναι σε κατάσταση σοκ και έχει δει πολλούς νεκρούς».

Παλαμά Καρδίτσας: Γκρεμισμένα σπίτια και κάτοικοι σε απόγνωση - «Είναι πεθαμένος κόσμος μέσα»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρήγο που μπήκε στο πλημμυρισμένο χωριό η κατάσταση παραμένει δραματική καθώς υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι κάτοικοι, τα σπίτια έχουν γεμίσει με νερό ενώ πολλά έχουν υποχωρήσει και γκρεμιστεί καθώς δεν άντεξαν από τη διάβρωση του εδάφους. Πολλοί κάτοικοι αναζητούν τους συγγενείς τους καθώς στην περιοχή δεν υπάρει ρεύμα και δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για ώρες.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες κατοίκων

«Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες. Καλλιέργειες και σπίτια έχουν καταστραφεί από το νερό και την λάσπη. Περισσότερα από δέκα σπίτια έχουν υποχωρήσει όπως έχουν δει».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων μέσα στον Παλαμά της Καρδίτσας κόβουν την ανάσα, την ώρα που η αγωνία είναι στα ύψη για το τι θα βρουν οι διασώστες, όταν θα αρχίσει να πέφτει η στάθμη του νερού: «Είναι πεθαμένος κόσμος μέσα. Μας άφησαν μόνους μας…Ο Δήμαρχος που είναι; Μας έπιασαν στον ύπνο και δεν μας είπαν να φύγουμε»

«Εθελοντές είδαν σορούς να επιπλέουν»

Τη δραματική κατάσταση που υπάρχει εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» περιέγραψε στο OPEN ο κάτοικος Μαραθέας, Απόστολος Τσιόπουλος, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή Μαραθέα, Παλαμά και στον Κοσκινά της Καρδίτσας.

Όπως τόνισε για τις περιοχές Παλαμά και Κοσκινά εθελοντές έχουν δει νεκρούς κατοίκους: «Μπορώ να πω ότι κάποιοι εθελοντές διασώστες έχουνε δει πτώματα να επιπλέον και κόσμο νεκρό μέσα σε σπίτια και να φαίνονται μέσα από τα παράθυρα και κόσμος μέσα στα αυτοκίνητα».

«Έχουμε στείλει τουλάχιστον 20 βάρκες μέσα, εθελοντών. Έχει αποκλειστεί πάρα πολύ κόσμος, πιστεύω 80% του χωριού Κοσκινά Καρδίτσας ίσως και παραπάνω. Κάποια χωριά έχουμε μάθει ότι έχουν απεγκλωβιστεί οι επιζώντες. Κάποια άλλα χωριά δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε, έχουμε στείλει μόνο μια βάρκα με νερά, και τρόφιμα. Από τη Μαραθέα έχουν φύγει μόνο 7 άτομα αλλά τουλάχιστον έχουμε πάει νερά και κάποια τρόφιμα για τα 250 άτομα που είναι εκεί. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια».

Μάλιστα περιέγραψε ότι στη Μαραθέα δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει ενώ «μια βάρκα έκανε 8ώρες να προσεγγίσει».

Καταστροφική η επόμενη ημέρα σε Βόλο και Πήλιο

Στον Βόλο οι κάτοικοι παλεύουν κάθε λεπτό που περνά με την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η πόλη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών της. Μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα από το μέγεθος της καταστροφής.

Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα πενήντα πρώτα μέτρα από την ακτή. O κυκλώνας Daniel φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, “θάβοντας” στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο. Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές. Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια , ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.

Και στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, ξενοδοχεία άδεια και με προβλήματα στην υδροδότηση. Μηλίνα, Αργαλαστή, Πλατανιάς έχουν πλημμυρίσει. Στον οικισμό Ποτιστικά, το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, επικρατεί αγωνία για τις έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθεί ολόκληρο.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Στη Σκιάθο, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Συνέχεια...