08/26/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Ηγουμενίτσα: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου "Ο Δίδυμος Καπιταλισμός" (+ΦΩΤΟ)

Αυγούστου 26, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου "Ο Δίδυμος Καπιταλισμός" (+ΦΩΤΟ)

Η κλιματική κρίση, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η νέα γεωπολιτική σκακιέρα, η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή δημοκρατία, η ψηφιακή (αν-)ισότητα, οι κλιματικοί πρόσφυγες και το νέο εργασιακό στρώμα των Ψηφιακών Νομάδων, συζητήθηκαν εκτενώς στον Πολιτιστικό πολυχώρο Πάνθεον, στην Ηγουμενίτσα.

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» της Άννας Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα, η οποία ήταν κι υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις διπλές εκλογές του 2023.


Στην κατάμεστη αίθουσα, ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τη Βάσω Γκόρου, δημοσιογράφο στην ΕΡΤ κι ακολούθησε συζήτηση από υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο της πολιτικής.

Η εκδήλωση για το βιβλίο ήταν αφιερωμένη στον πατέρα της συγγραφέως, Γιάννη Στεργίου, ηλεκτρολόγο, μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, δραστήριο μέλος της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 ακριβώς 20 χρόνια από το θάνατό του.

Διοργανωτές ήταν το βιβλιοπωλείο Μητσέλου κι οι εκδόσεις Κομνηνός.


Η γλώσσα, τα νέα επιστημονικά εργαλεία και η πολιτική

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι ομότιμος καθηγητής, Γεώργιος Δ. Καψάλης μίλησε για τη φιλία που τον συνδέει με την Άννα Στεργίου από τα χρόνια που η ίδια εργαζόταν στην Ελευθεροτυπία κι υποστήριξε ότι οι όροι «Δίδυμος Καπιταλισμός» ή «Δίδυμη Μετάβαση» είναι «οι διπλές παρεμβάσεις που οδηγούν στο μετασχηματισμό της κοινωνίας». 

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη θεματολογία του βιβλίου κι υποστήριξε πως «είναι γραμμένο σε μία γλώσσα που διακρίνεται για τη σαφήνειά της, για την καθαρότητά της, για την εξαιρετική δομή της». Σημείωσε ότι παρότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα, αρκετές από τις προσεγγίσεις της αφορούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Υποστήριξε πως ενώ δεν κρύβει την πολιτική της ταυτότητα στο βιβλίο χρησιμοποιεί ακαδημαϊκά εργαλεία ανάγνωσης και διέπεται από «δημοκρατικό πνεύμα ανοιχτών οριζόντων».

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων κι εκπαιδευτικός, Άκης Κατσούλας υποστήριξε ότι η συγγραφέας εμπλουτίζει το λεξιλόγιο της Κοινωνιολογίας με τη χρήση και νέων εννοιολογικών εργαλείων για την ανάγνωση της πολυπλοκότητας της σημερινής κοινωνίας. Σημείωσε πως στον αντίποδα άλλων λογικών, που στοχεύουν «στην εξουδετέρωση του ατόμου και στην αδρανοποίησή του» η Άννα Στεργίου επιχειρεί, όπως οι κλασικοί της Κοινωνιολογίας να κινητοποιήσει τον άνθρωπο για την ανάπτυξη πολιτικής δράσης. Χαρακτήρισε τη συγγραφέα «σκαπανέα – κοινωνιολόγο» κι υποστήριξε ότι η αυθεντική φωνή της ενώ έχει ιδεολογική ταυτότητα, παράγει νέα επιστημονική γνώση στον χώρο της Κοινωνιολογίας.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δικηγόρος, Αλέκος Αυλωνίτης αναφέρθηκε και στο προηγούμενο βιβλιογραφικό έργο της αγαπητής του φίλης και συγγραφέως Άννας Στεργίου κι υποστήριξε ότι «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» είναι απολύτως επίκαιρο βιβλίο λόγω των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας και στο ευρύτερο περιβάλλον. Σημείωσε ότι ως νομικός διαπίστωσε ότι επείγουν αλλαγές στην περιβαλλοντική, οικονομική και ψηφιακή νομοθεσία κι υποστήριξε ότι το βιβλίο λύνει απορίες αλλά ανοίγει πάρα πολλά ζητήματα και σε επίπεδο πολιτικής.

Χαρακτήρισε το βιβλίο «εύληπτο» κι υποστήριξε πως διαβάζοντας το, προβληματίστηκε για το πώς έρημα χωριά και της Ηπείρου αλλά και της γενέτειράς του της Κέρκυρας μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από το νέο κοινωνικό στρώμα των Ψηφιακών Νομάδων. Αναφέρθηκε στον ζήτημα της ψηφιακής παρακολούθησης και στα νέα κοινωνικά κινήματα σε ό, τι αφορά στην ελεύθερη χρήση των παραλιών σε τοπικό επίπεδο αλλά και στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα, που διαμορφώνεται από τις κορυφαίες αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Υποστήριξε ότι παρά την ιδεολογική της ταυτότητα η Άννα Στεργίου δεν παύει ν΄ασκεί κριτική ακόμη και σε σοσιαλιστικά καθεστώτα, για το Τσέρνομπιλ ή για το κυνήγι των σπουργιτιών επί Μάο.

Ο «ιδεότυπος» του «Δίδυμου Καπιταλισμού»

Η συγγραφέας, Άννα Στεργίου αφιέρωσε το βιβλίο στον πατέρα της, ο οποίος ήταν παθιασμένος ηλεκτρολόγος αλλά αγωνιζόταν και για το φυσικό περιβάλλον κι εξήγησε πως αυτό το βιβλίο είναι απόρροια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με διευθυντή τον Γιάννη Μανιάτη. Σημείωσε πως παρότι χρησιμοποιεί τη μαρξιστική μεθοδολογία ανάλυσης «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» αποτελεί έναν δικό της «Ιδεότυπο», δανειζόμενη στοιχεία κι από τον αστό κοινωνιολόγο Μαξ Βέμπερ δηλαδή ένα νέο κοινωνιολογικό, εννοιολογικό καλούπι, για να περιγράψει τη δίδυμη όψη του μετασχηματισμού της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Θεσπρωτή συγγραφέας αναφέρθηκε στη σημασία της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, η οποία είναι παραγκωνισμένη στην πράξη στην ελληνική κοινωνία. Επικεντρώθηκε στην προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει στις δομές και την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης κι αυτοδιοίκησης αλλά και στην Κοινωνία των Πολιτών, ώστε οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής τεχνολογίας να ελαχιστοποιηθούν, διότι θίγονται έντονα και πολυεπίπεδα οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί. Υποστήριξε ότι έρχονται νέα υλικά, αλλάζει ο τρόπος στην γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, δημιουργούνται νέες συνθήκες στις μεταφορές, με ποδηλατόδρομους, ηλεκτρικά πατίνια, διαμοιρασμό αυτοκινήτων κ.ά.

Σημείωσε πως έρχονται μεγάλες αλλαγές και στη χώρα μας λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, των πυρκαγιών και της ξηρασίας κι υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών με κλιματικούς πρόσφυγες και απομακρυσμένους εργαζόμενους λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στο νέο εργατικό δυναμικό των ρομπότ, που πετά εκτός αγοράς εργασίας το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού και κυρίως των προσπαθειών από την πλευρά της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή του.

Ισχυρές παρουσίες

Ζητήματα για τις ανισότητες, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, την ψηφιακή ισότητα και την ψηφιακή δημοκρατία αλλά και γεωπολιτικής στην Ευρώπη και τον κόσμο, όταν πήραν στο τέλος τον λόγο, ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και τέως βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιάννης Στέφος.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής κι ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλης Τζίγκος, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αθηνά Ιωάννου, ο νυν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ηλίας Φωτίου ο πρώην νομάρχης Νίκος Τσώνης, ο πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ανδρέας Νταής, ο πρώην πρόεδρος της παλαιάς κοινότητας Πέρδικας, Κώστας Λαλάς, ο τέως γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θωμάς Δημητρίου αλλά και πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, η πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, «Το Κούγκι», Λίλιαν Παπαδοπούλου κ.ά.

Συνέχεια...

Ο Χρήστος Καρβούνης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Αντώνη Μπέζα

Αυγούστου 26, 2023 0
Ο Χρήστος Καρβούνης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον Αντώνη Μπέζα

Ανακοίνωση υποψηφιότητας του δικηγόρου Χρήστου Καρβούνη

Φίλες και φίλοι,

Θέλω και επίσημα να ανακοινώσω την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, της πόλης που ζω και αγαπώ με το ψηφοδέλτιο του Αντώνη Μπέζα και το Συνδυασμό «Μαζί για την Ηγουμενίτσα».

Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε την υποχρέωση, αλλά και την ευθύνη να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, να αλλάξουμε το Δήμο μας. Έχω την πεποίθηση πως οι αλλαγές δεν μπορούν να προκύψουν από τις κουβέντες στις παρέες και την κριτική του καναπέ. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι το μέσο για να καταφέρουμε πράγματα.

Μεγάλωσα στην Ηγουμενίτσα και ανήκω σε μία γενιά, που βίωσε το μεγάλωμα του Δήμου μας, έζησε, όμως, και ζει και την παρακμή του και την ατολμία των πολιτικών του. Πιστεύω, παρά ταύτα, ακράδαντα πως, αυτή η γενιά, έχει μάθει στα δύσκολα, έχει αποκτήσει αντίληψη και όποτε της δίνεται η ευκαιρία προσπαθεί να προσφέρει, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τις επόμενες γενιές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν καθημερινά τα δυνατά τους ώστε να είναι παραγωγικοί, που αναγνωρίζουν πως το ατομικό καλό θα έρθει μέσα από το κοινό καλό, που καταλαβαίνουν πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να κάνεις θυσίες. Με αυτούς τους ανθρώπους συστρατεύομαι και θέλω να τους εκπροσωπήσω.

Όχι, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε, μπορούμε να ανοίξουμε μία παραγωγική επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και του Δήμου, να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν, να ενταχθούμε σε περισσότερα προγράμματα χρηματοδότησης, να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις, να αντιγράψουμε καλές πρακτικές, να κάνουμε την πόλη μας και τον Δήμο μας σημείο αναφοράς.

Πάνω απ’ όλα, πιστεύω ότι χρειάζεται θέληση και δουλειά. Οι λύσεις είναι εκεί έξω, αρκεί να θες να τις βρεις και να τις υιοθετήσεις στην πόλη σου.

Εύχομαι η πορεία μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνει σε πλαίσιο ανάδειξης των προβλημάτων και επιδίωξης επίτευξης λύσεων τους από όλες τις πλευρές. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον Δήμο μας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Η εμπειρία και η σοβαρότητα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Αντώνη Μπέζα, αλλά και η σύνθεση της ομάδας των συμπολιτών που θα διεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτισσών και συνδημοτών μας, είμαι σίγουρος πως θα οδηγήσει τον Δήμο μας σε νέους δρόμους, μέσα από μία σύγχρονη και διαφορετική αντίληψη.

Χρήστος Κ. Καρβούνης
Δικηγόρος

Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη σύναξη Γκατζογιάννη στο Λια...

Αυγούστου 26, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη σύναξη Γκατζογιάννη στο Λια...

Η εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού προκλητική και ανιστόρητη

Στις 23/08/2023 για μια ακόμη φορά ο γνωστός συνεργάτη της ΣΙΑ Νίκολας Γκέιτζ, κατά κόσμο Νίκος Γκατζογιάννης ξανακτύπησε. Όχι μόνος, αλλά με παρέα τον Αντώνη Σαμαρά πρώην Πρωθυπουργό, κυβερνητικούς εκπροσώπους, βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ αλλά και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης του νομού Θεσπρωτίας, στηρίγματα της ΝΔ.

Ακούσαμε πάλι τις γνωστές δηλώσεις περί ολοκληρωτισμού… εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού που είναι το παιδί του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος το οποίο όλοι τους μαζί το υπερασπίζονται.

Όσα ψέματα και αν χρησιμοποιήσουν στα βιβλία τους, όσο μελάνι και αν ρίξουν όσες αντίστοιχες αποφάσεις πάρουν στην ΕΕ, δεν θα μπορέσουν να σβήσουν την ιστορική αλήθεια, ότι το χώμα της Μουργκάνας του «Μικρού Γράμμου» είναι ποτισμένο με το αίμα αυτών που πάλεψαν τους φασίστες. Ότι η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ραϊχσταγκ αποτελεί άσβεστο μάρτυρα για το ποιος εξολόθρευσε το ναζισμό. Ότι την ιστορία την γράψανε και την γράφουν οι λαοί με την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ότι η Μουργκάνα αποτελεί ιστορικό μνημείο της θέλησης και της πίστης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όσοι επομένως εξισώνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό αθωώνουν τον φασισμό καλύπτουν και στηρίζουν όλες τις αντικομμουνιστικές ενέργειες. Χτυπούν τη μόνη ελπίδα που έχουν οι λαοί για μία άλλη κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων. Γιατί φοβούνται ότι στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων, που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικές τους συγκρούσεις, που ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, η πάλη των λαών μπορεί να δυναμώσει και πάλι να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό

Καταδικάζουμε την ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό και καλούμε το λαό και τη νεολαία της Θεσπρωτίας να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να αντιπαλέψουν τον αντικομμουνισμό, να κάψουν όλα τα αντιλαϊκά σενάρια των κομμάτων του κεφαλαίου που μαυρίζουν τη ζωή και κρατώντας ψηλά τη σημαία των σύγχρονων αναγκών τους να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ γράφοντας το δικό τους σενάριο.

Ηγουμενίτσα 25/5/2023
Τ.Ε. ΚΚΕ Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το Αντάμωμα Σουλιωτών 2023

Αυγούστου 26, 2023 0
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το Αντάμωμα Σουλιωτών 2023

…Άλλη λαμπρά πανήγυρις την σήμερον εορτάζεται εις την Ελλάδα.
Ο Άγγελος του πολέμου χορεύει. Δάφνας μοιράζει
Βράχοι υψηλοί διαβόητοι, βουνά του Τετραχώρου
Από σας καταβαίνουσι πολλοί και δυνατοί αδάμαστοι άντρες…
(Ανδρέα Κάλβου: Ωδή εις Σούλι)

Με απροσδόκητη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αντάμωμα Σουλιωτών την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 στα ιστορικά Πηγάδια της Ιερής Γης του Σουλίου, δίπλα στις προτομές των θρυλικών Ηρώων Σαμουήλ, Μάρκου Μπότσαρη, Φώτου Τζαβέλα και Τζήμα Ζέρβα. Ευτυχής η συγκυρία του φετινού Ανταμώματος που συνέπεσε με το διακόσια χρόνια από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου, αποτελούμενο από τους Γιώργο Τσιρώνη, Βαγγέλη Τσιρώνη, Γιώργο Σπύρου, Βασίλη Τσιρώνη, Δημήτρη Τσέπη και Βασίλη Διαμάντη του Δημ., ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, το Δήμαρχο Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη, την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη, τον αντιδήμαρχο Σουλίου επί των Πολιτιστικών κ. Γιώργο Ντάγκα καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους που παρέστησαν, τόσο για την παρουσία τους όσο και για τη στήριξη, υλική και ηθική.

Το Δ. Σ. ευχαριστεί θερμά το δημοσιογράφο μας Σταύρο Τζίμα για τη μεστή και πρέπουσα για τον μαρτυρικό Χώρο και την ηρωική Ιστορία του τόπου, ομιλία που εκφώνησε.

Ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του Ξενώνα Σουλίου Φίλιππο και Φώτη Παπαϊωάνου για τη βοήθεια και την προσφορά τους στην λαχειοφόρο. Ακόμη όλους όσοι μόχθησαν για τη δύσκολη προετοιμασία του ανταμώματος σε συνθήκες καύσωνα και βέβαια τα παιδιά (αγόρια και κοπελιές) που έκαναν το καλύτερο δυνατό για την εξυπηρέτησαν της εστίασης των πάμπολλων επισκεπτών. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη και κατανόηση που πολλοί επισκέπτες δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν γιατί δεν ήταν αρκετά τα εδέσματα γιατί ήταν αδύνατη η πρόβλεψη τέτοιας πρωτοφανούς κοσμοσυρροής.

Πάνω απ’ όλα το Δ. Σ. θέλει να ευχαριστήσει το πλήθος των Σουλιωτών και φίλων επισκεπτών και προσκυνητών που μας έκαναν την τιμή, υπό αντίξοες συνθήκες (οδικές, καιρικές κλπ) αλλά με υψηλό το φρόνημα, να ανεβούν με κόπο στο μακρινό και δυσπρόσιτο Σούλι και να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Αντάμωμα.

Το απερχόμενο Δ. Σ. εύχεται ολόψυχα στο διάδοχο Δ. Σ. του Συλλόγου, το οποίο θα αναδειχτεί από τις εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή (27-8-2023) στον Αυλότοπο, καλή δύναμη, κουράγιο, κατανόηση και προ παντός ενότητα για το καλό του Αυλοτόπου όσο και της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα αποδειχτεί παραγωγικότερο όσο και αποτελεσματικότερο από το απερχόμενο.

Αυλότοπος 21 Αυγούστου 2023

Για το Δ.Σ 
ο Πρόεδρος      Ο Γραμματέας
Γιώργος Τσιρώνης     Βαγγέλης Τσιρώνης

Συνέχεια...

Αίτημα του Βασίλη Γιόγιακα στην ΑΑΔΕ για την 24ωρη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου

Αυγούστου 26, 2023 0
Αίτημα του Βασίλη Γιόγιακα στην ΑΑΔΕ για την 24ωρη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου

Την 24ωρη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου όλο το χρόνο ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε.. 

Στην επιστολή σημειώνεται ότι από το Τελωνείο Μαυροματίου διέρχεται σημαντικό τμήμα της εμπορευματικής κίνησης από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με κατεύθυνση προς την Αλβανία ενώ τα τελευταία χρόνια οι διελεύσεις επιβατών, οχημάτων και φορτίων εμφανίζουν αυξητική τάση. 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι την περίοδο από 1/6/2023 έως και 24/8/2023 ο αριθμός των αφιξοαναχωρήσεων μέσω του Τελωνείου Μαυροματίου αναλογεί στο 60% των αφιξοαναχωρήσεων που καταγράφηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα στο 24ωρης λειτουργίας Τελωνείο Κακαβιάς Ιωαννίνων. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επισημαίνει ότι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι απαραίτητη προκειμένου να ανταποκριθεί και στη ροή της κίνησης από τον αντίστοιχο - εκσυγχρονισμένο - σταθμό της Αλβανίας.

Για το ίδιο θέμα εξάλλου ο Βασίλης Γιόγιακας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Προϊστάμενο του Τελωνείου Μαυροματίου Κωνσταντίνο Παππά και το Διοικητή του Διαβατηριακού Ελέγχου Μαυροματίου Ιωάννη Κατσούλα.
Συνέχεια...

Ακυβέρνητο σκάφος στην Πλαταριά

Αυγούστου 26, 2023 0
Ακυβέρνητο σκάφος στην Πλαταριά 

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Συβότων ότι Ι/Φ σκάφος ελληνικής σημαίας, με οκτώ (8) επιβαίνοντες, είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, όπου αποβίβασε τρεις εκ των επιβαινόντων του, ενώ στη συνέχεια αποκολλήθηκε αυτοδύναμα και έπλεε ακυβέρνητο στην θαλάσσια περιοχή κόλπου Πλαταριάς Ηγουμενίτσας.

Άμεσα για την περιοχή αναχώρησαν δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικό σκάφος και Α/Κ σκάφος, προς παροχή συνδρομής. Κατά την προσπάθεια, το ιδιωτικό σκάφος παρέμεινε και αυτό ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ κατέπλευσε τελικά με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή "ΚΑΛΑΜΙ", με τη συνδρομή Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Παράλληλα, το Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλλεξε τα τρία άτομα από το σημείο της προσάραξης, ενώ το ακυβέρνητο Ι/Φ ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από το Α/Κ σκάφος στον λιμένα Πλαταριάς Ηγουμενίτσας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα