04/02/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Η πολιτική των «αρίστων» και η δημοκρατία στο «γύψο» - Του Δημήτρη Χριστοφίδη

Απριλίου 02, 2021 0
Η πολιτική των «αρίστων» και η δημοκρατία στο «γύψο» - Του Δημήτρη Χριστοφίδη

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης προχώρησε στην τοποθέτηση «δοτών» εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η καταδίκη της «δημοκρατίας του καναπέ» και των ηλεκτρονικών εκλογών της 7ης Νοέμβρη 2020 με τη συντριπτική αποχή που έφτασε το 95 % στο μεγαλύτερο εκλογικό σώμα των Δημοσιών Υπαλλήλων (περίπου 170.000 εκπαιδευτικοί) δεν λογίζεται από την κυβέρνηση. Αρκεί ένα τηλέφωνο από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για την τοποθέτηση στη θέση του «δοτού» αιρετού. Ενός θεσμού, που ανεξάρτητα από τη σκοπιά που ο καθένας μπορεί να τον βλέπει, κλείνει έναν αιώνα ζωής. Ποτέ δεν επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο και οι συνειρμοί είναι εύλογοι και παραπέμπουν μόνο στην περίοδο της επταετίας 1967-1974.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» έχει βάλει σκοπό να σαρώσει και να καταργήσει ό,τι έχει μείνει από κοινωνικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νομοθετήματα του τελευταίου διαστήματος στο χώρο της Παιδείας. Με το καλημέρα, το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθέτησε μία σειρά μέτρων υπέρ των κολλεγίων, των ιδιωτικών σχολείων και των φίλων τους σχολαρχών.

Εν μέσω πανδημίας αύξησε των αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 25, δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, δεν έκανε καμία πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων, άνοιξε τα σχολεία με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Αντ’ αυτών, η αντιμετώπιση της πανδημίας αφέθηκε στην πολιτική των «ανοιχτών παραθύρων» στα μέσα του χειμώνα. Η κυβέρνηση δηλώνει περήφανη, όπως και οι προηγούμενες, για την πρόσληψη 50.000 αναπληρωτών, συνεχίζοντας το αίσχος της αδιοριστίας που διαρκεί πλέον περισσότερο από μία δεκαετία.

Με το καλημέρα βέβαια της τωρινής κυβέρνησης, χρήματα βρέθηκαν για προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, για εξοπλισμούς και εσχάτως για την εκκλησία. Θα έλεγε κάποιος ότι τούτο δεν αποτελεί και αναγκαίο κακό. Για την εκπαίδευση όμως δεν δόθηκε ούτε ένα ευρω! Δόθηκαν όμως, εν κρυπτώ, στη Cisco εκατομμύρια ευρω για την τηλεκπαίδευση.

Η Υπουργός Παιδείας δεν σταματά να νομοθετεί χρησιμοποιώντας ακόμα και την πανδημία ως ευκαιρία για την κυβέρνηση. Ευκαιρία για την επαναφορά του «αλήστου μνήμης» επιθεωρητισμού, με την εφαρμογή εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, τροπολογίες, ακόμη, που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην τοπική διοίκηση και το πέρασμα των σχολείων στους Δήμους (οδηγός τους η έκθεση Πισσαρίδη).

Στο ίδιο πνεύμα η επέκταση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οπού ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δύναται ακόμη και μόνος του, με αντίθετη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, να προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κατάργηση οργανικών θέσεων, μαθητές με κλήρωση κλπ). Όπως επίσης και οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, τους οποίους οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν απ’ τη μια να συντάξουν, έχοντας όμως από την άλλη, ως «σκονάκι», το υπόδειγμα του Υπουργείου, ειδάλλως δεν γίνονται δεκτοί!!!

Ενδεικτικές οι αναφορές στα παραπάνω, πολλά περισσότερα θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει. Και όπου υπάρχουν αντιδράσεις η βία, η καταστολή και η αστυνομοκρατία είναι πάντα παρούσες. Για να μην ξεχνιόμαστε άλλωστε, κατά δηλώσεις των αρμοδίων, για το ποιος αποτελεί το κράτος.

Είναι η ίδια πολιτική που σαν κόκκινη κλωστή συνδέει τις αποφάσεις των περιόδων Διαμαντοπούλου (χιλιάδες σχολεία έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν), Αρβανιτόπουλου (πλέον των 3.000 εκπαιδευτικών απολύθηκαν), Γαβρόγλου (προσοντολόγιο για διορισμούς και όχι πτυχίο και προϋπηρεσία) για το Δημόσιο Σχολείο. Η πολιτική αυτή εκπορεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Είναι η πολιτική της ταξικής κατηγοριοποίησης και της έντασης των ταξικών και μορφωτικών ανισοτήτων. Είναι η πολιτική που μετατρέπει τα σχολεία σε εργαστήρια δεξιοτήτων χρήσιμα για τις ανάγκες που υπαγορεύουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις (πχ ΣΕΒ) και όχι ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση στους μαθητές.

Αχτίδα φωτός μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό περιβάλλον που διαμορφώνουν, για εμάς χωρίς εμάς, η συντριπτική αποχή του 95 % από τις ηλεκτρονικές εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, η καθολική καταδίκη και απόρριψη από τους εκπαιδευτικούς της «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας, οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που αναπτύσσονται σε όλους τους εργασιακούς χώρους, και όχι μόνο, όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ελπίδες που πολλοί έτρεφαν, μπορεί να διαψεύσθηκαν και η απογοήτευση σε μία μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας να κυριάρχησε, παράλληλα με τις δυσκολίες της καθημερινότητας που για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

ΑΛΛΑ ένας δρόμος μας μένει, ένας δρόμος μας ενώνει, μία είναι η διέξοδος. Η αντίσταση και ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

για τη δικαίωση των αιτημάτων μας,

για την ικανοποίηση των αναγκών μας,

για μια πραγματικά ανθρώπινη ζωή,

κόντρα και ενάντια στο Μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν

Απρίλιος 2021
Χριστοφίδης Δημήτρης
Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσπρωτίας
π. αιρετός του ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Βγαίνει από το "βαθύ" κόκκινο η Θεσπρωτία

Απριλίου 02, 2021 0
Βγαίνει από το "βαθύ" κόκκινο η Θεσπρωτία

Ένα επίπεδο πέφτει η Π.Ε. Θεσπρωτίας και από το καθεστώς "Πολύ Αυξημένου Κινδύνου", κατεβαίνει στο επίπεδο "Αυξημένου Κινδύνου", καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς.
Συνέχεια...

4.500 επιχειρήσεις της Ηπείρου, επιχορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού

Απριλίου 02, 2021 0
4.500 επιχειρήσεις της Ηπείρου, επιχορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού

Σε 4.500 ανέρχονται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ηπείρου οι οποίες επιχορηγούνται ως πληγείσες από την πανδημία covid-19.

Η ανάρτηση των επιχειρήσεων που είναι δικαιούχες αποζημίωσης, θα αρχίσει εντός του Σαββατοκύριακου και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η βάση κινείται στο 20(-) και όπως είπε ο Περιφερειάρχης η Περιφέρεια Ηπείρου οι πληρωμές θα αρχίσουν άμεσα. «Θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που μέσα στον Απρίλιο θα κάνει πληρωμές, ενώ οι άλλες Περιφέρειες θα αρχίσουν να πληρώνουν στο τέλος Μαΐου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Να σημειωθεί ότι συνολικά είχαν υποβληθεί περίπου 8.500 αιτήσεις- φάκελοι, με τις απορριπτικές αποφάσεις να ανέρχονται σε 447.

Θα ακολουθήσει η εξέταση των ενστάσεων, η οποία δεν θα επηρεάσει όμως τη διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση (από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020) με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν στις ενστάσεις τους υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία θα διατεθούν πέραν των εγκεκριμένου ποσού των 45 εκ. ευρώ.
Συνέχεια...

5 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Απριλίου 02, 2021 0
5 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 5
ΠΕ Ιωαννίνων 33
ΠΕ Πρέβεζας 0


Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.080, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 270.230 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.232 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 753 (65.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.733 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +0.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 465 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Συνέχεια...

Η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ: "Να παραιτηθούν όσοι διορίστηκαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο"

Απριλίου 02, 2021 0
Η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ: "Να παραιτηθούν όσοι διορίστηκαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(ΠΥΣΔΕ) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, εκφράζει την ιδιαίτερη αγωνία και ανησυχία του μετά την τελευταία πράξη αυταρχισμού του υπουργείου παιδείας να διορίσει εκπαιδευτικούς στα υπηρεσιακά συμβούλια, σε θέσεις που ο κλάδος εξέλεγε εκπροσώπους του με δημοκρατικές διαδικασίες.

Η αντιδημοκρατική αυτή μεθόδευση πραγματοποιήθηκε και στο νομό Θεσπρωτίας με την πράξη ανασυγκρότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ιστορική πορεία του κλάδου μόνο σε περιόδους δικτατορίας καταστρατηγήθηκε το δικαίωμα εκπροσώπησής μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Κατόπιν αυτών, καλούμε τους συναδέλφους μας που διορίστηκαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να υποβάλουν άμεσα την παραίτησή τους.

Να μην συμπράξουν σε αντισυναδελφικές και αντισυνδικαλιστικές επιλογές και πρακτικές. Να μην συναινέσουν στη φαλκίδευση και ναρκοθέτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Δεν τους ταιριάζει ο ρόλος του δοτού αιρετού που δεν νομιμοποιείται στην συνείδηση των εκπαιδευτικών.

Σε διαφορετική περίπτωση το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να προχωρήσει στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό μέτρων για τη διαγραφή από τα μητρώα της όσων «αιρετών» δεν παραιτηθούν.

Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία, όπως άλλωστε συνέβη σε κάθε άλλο κλάδο εργαζομένων.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ
Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Βασιλειάδης Γεώργιος           Κιτσάτης Κωνσταντίνος
Συνέχεια...

104 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις σε όλη την Ήπειρο

Απριλίου 02, 2021 0
104 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις σε όλη την Ήπειρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες 01-04-2021 από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 104 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

81 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 14 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 42 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 19 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

23 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 13 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς!

Απριλίου 02, 2021 0
«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς!

(Μέρος 2ο)
Συνέχεια από το προηγούμενο

(Διαβάστε το 1ο μέρος ΕΔΩ)

Κι ενώ τα «δυστυχισμένα κατάλοιπα της Γκλαντίστας», δηλ. της Γλαβίτσας, «ξέσπασαν σε κατάρες εναντίον του Αλή Πασά…», εμφανίστηκε κάποια στιγμή ένας παπάς, ηλικίας περίπου εξήντα χρόνων που οι «αποτυπωμένες οδύνες στο πρόσωπό του έδειχναν άνθρωπο δύο αιώνων» γράφει χαρακτηριστικά ο Ελευθέριος Χρ. Διαμάντης.

«Οι ρυτίδες του ηλιοκαμένου μετώπου του (δηλ. του παπά), συνεχίζει την αφήγησή του τώρα ο Πουκεβίλ, υψώθηκαν μαζί με τ’ άσπρα φρύδια του κι άφησαν να δούμε τα σπινθηροβόλα μάτια του, που τα κάρφωσε πάνω μου προφέροντας με αξιοπρέπεια τα λόγια αυτά, που νομίζω πως ακόμα τ’ ακούω:

«Γιατί να βογκάμε, γιατί να παραπονιόμαστε; Εξόριστοι από το Σούλι υποφέρουμε ό,τι ο Θεός θέλησε!», και αφού κάθισε, συνέχισε μ’ αυτά τα λόγια: «Δεν μπορέσαμε να βρούμε το θάνατο στους βράχους μας κι ο αγέρας της κοιλάδας αυτής μας θερίζει έναν-έναν. Ήμουν άτυχος γιατί επέζησα τριών παιδιών μου, που πέθαναν για την Πατρίδα! Τώρα μας βλέπετε αδύνατους και εξουθενωμένους εμάς, που δεν ξέραμε την αρρώστια και το φόβο. Με στηρίζει όμως η ελπίδα πως αυτή η οικογένεια, της οποίας είμαι ο τελευταίος παρηγορητής, θα τελειώσει (δηλ. θα πεθάνει) πριν από μένα. Η νεότητα εδώ φεύγει γρήγορα. Τα παιδιά λίγα χρόνια ζουν και προβλέπω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, δεν θ’ αφήσω σκλάβους Σουλιώτες σ’ αυτό το μέρος του κόσμου, όταν κατέβω στον τάφο.

Με τα λόγια αυτά, συνεχίζει ο Γάλλος περιηγητής, έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό και η όψη του σκεπάστηκε ξανά με το πέπλο της οδύνης. Ο Τούρκος αγάς, που ήταν παρών, άκουσε τη συζήτηση αυτή με αδιαφορία και ο παπάς, αφού γεύτηκε το δείπνο μας, ηρέμησε κι έγινε πιο προσηνής. Οι δύο εχθροί, γιατί ο Μωαμεθανός είχε πολεμήσει κατά των Σουλιωτών, συζήτησαν για τα δίκαια και τις αδικίες τους με ηρεμία. Μίλησαν για τους πολέμους, για τους αρχηγούς τους και χωρίστηκαν επαναλαμβάνοντας πως ο Θεός είναι παντοδύναμος και τίποτε δεν θα συνέβαινε στον κόσμο χωρίς τη θέλησή του.

Θέλησα να συνοδεύσω τον παπά στο τσιφλίκι. «Βλέπετε την δυστυχίας μας που ο άγιος επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως μας διατάζει να υποφέρουμε, ευλογώντας το χέρι που μας χτυπάει. Αλλά η πίστη αυτή, που απαιτεί από μας, δεν υπάρχει παρά μόνο στα χείλη μας. Οι όρκοι είναι τα πιο μάταια τεχνάσματα των τυράννων! Ξεχνούν ότι υπάρχει για όλους τους ανθρώπους ένας όρκος πιο παλιός και πιο απαραβίαστος: ν’ αγαπούν την ελευθερία και την πατρίδα.»

Μου διηγήθηκε στη συνέχεια, συνεχίζει ο Πουκεβίλ, πως ο ήλιος δεν έφτανε στο βάθος της κοιλάδας -πρόκειται για την Κλεισούρα της νότιας Αλβανίας, ανάμεσα στα βουνά Νεμέρτσικα και Τρεμπεσίνα, κοντά στο Τεπελένι, όπου και το χωριό Γκρούκα (Gryka) στο οποίο εξορίστηκαν από τον Αλή Πασά οι κάτοικοι της Γλαβίτσας- από του Αγίου Δημητρίου ως τη γιορτή του Αγίου Αθανασίου, δηλαδή για τρεις σχεδόν μήνες. Αυτά τα λόγια ξύπνησαν τις αναμνήσεις της ωραίας θέας του Σουλίου, απ’ όπου αγναντεύουν ολόκληρη τη Θεσπρωτία, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, και την απέραντη έκταση του Πελάγους.

Οι κάτοικοι που μας περιτριγύρισαν παραπονιόνταν με τη σειρά τους για την ακαρπία του εδάφους, που ήταν υποχρεωμένοι να καλλιεργούν. Και καθώς τους υπενθύμισα πως οι βράχοι της Γλαβίτσας ήταν πολύ πιο άγονοι -είναι γνωστό πως ο Πουκεβίλ είχε επισκεφθεί την περιοχή του Σουλίου- μου απάντησαν πως εκείνος ήταν ο τόπος τους, πως εκεί ήταν ευτυχισμένοι. Ενώ εδώ καταβεβλημένοι πάντα από τις εργασίες, ταλαιπωρημένοι από τα αγρίμια, έπρεπε να παλέψουν με τη φύση, τα ζώα και τα στοιχεία ακόμη της φύσης. Κι έφταναν στο σημείο να μη μπορούν να βγαίνουν από τις καλύβες τους από το φόβο μην παρασυρθούν στον ποταμό (πρόκειται για τον Αώο) από τους ανεμοστρόβιλους, που σηκώνονται στο βάθος αυτού του βάραθρου.

Αφού τους μοίρασα κρυφά μικρά βοηθήματα στους καημένους Σουλιώτες της Γκρούκας, συνάντησα τη συνοδεία μου. Όταν γύρισα στα Ιωάννινα», συνεχίζει ο πουλεβίλ, «μίλησα στο βεζύρη Αλή για την αξιοθρήνητη κατάσταση των Σουλιωτών (Γλαβιτσιωτών δηλ.) της Γκρούκας, παρακαλώντας τον να καλυτερέψει την τύχη τους. Αντί για άλλη απάντηση μου είπε: ας ψοφήσουν. Δεν τους έβαλα εκεί για να ζήσουν».

Σημ. 1. Ο Φρανσουά Σαρλ Υγκ Λοράν Πουκβίλ,(1770-1838), ήταν Γάλλος γιατρός, περιηγητής, διπλωμάτης, ιστορικός συγγραφέας, ακαδημαϊκός καθώς και σημαντικός φιλέλληνας. Ο Μέγας Ναπολέων, φίλος του Αλή Πασά, τον διόρισε ως Γενικό Πρόξενο στα Γιάννενα επί της ηγεσίας του Μεγάλου Βεζύρη. Εκεί παρέμεινε από το 1805 έως το 1815. Ωστόσο, κατά το νομικό και κοινωνιολόγο Δημήτριο Μαυρογιάννη δεν θεωρείται φιλέλληνας ούτε συνηγορούσε υπέρ της Επανάστασης του '21 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το βιβλίο του, το σχετικό με τα γεγονότα του Σουλίου, είναι «ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ», Εκδ. Εταιρ. Ηπειρ. Μελετών, τόμος 2ος, σελ. 33-36.

2. Τα ιστορικά στοιχεία του παρόντος άρθρου προέρχονται από το Βιβλίο του αείμνηστου αυλοτοπίτη συγγραφέα και ευπατρίδη Ελευθερίου Χρ. Διαμάντη: Σκάπετα Σουλίου. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥΛΙ. ΑΘΉΝΑ 2001.

3. Στη φωτογραφία άποψη του σημερινού Αυλοτόπου, ενός από τα πέντε Σουλιωτοχώρια.

Συνεχίζεται με το 3ο μέρος...

Βαγγέλης Τσιρώνης 
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες Aπό τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου για την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας

Απριλίου 02, 2021 0
Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες Aπό τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου για την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας 

Aπό τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N8) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Η.Β., Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και τα πρώτα περιστατικά σε νοτιότερες περιοχές (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία).

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών.

Με βάση τα παραπάνω επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη "Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών".

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ριζόπουλος: "Όλη η αλήθεια και τα «Πατσάρια με κούμπλα» της τεσσαρακονταετίας Καχριμάνη"

Απριλίου 02, 2021 0
Ριζόπουλος: "Όλη η αλήθεια και τα «Πατσάρια με κούμπλα» της τεσσαρακονταετίας Καχριμάνη"

Για να μην ξεχνιόμαστε:

Την υπόθεση των διοδίων της Εγνατίας και των λανθασμένων ενεργειών του κ. Καχριμάνη τις άνοιξε με την αρθογραφία του ο Σπύρος Ριζόπουλος τον Αύγουστο του 2017(https://www.rp.gr/diodia-drosoxoriou-to-lathos-sigxoreitai-k-kaxrimani-to-psema-oxi/)

Γίνεται σαφές ότι η παρέμβαση του Σπύρου Ριζόπουλου στην οποία καταγράφονταν όλο το ιστορικό των λάθος χειρισμών της υπόθεσης των διοδίων ήταν εκείνη που έσυρε την Περιφέρεια στο ΣτΕ κάτι που ανακοινώθηκε υπό το καθεστώς του πανικού του κ. Καχριμάνη.

Η δική μας ανταπάντηση σε ότι αφορά την απόφαση του ΣτΕ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2019 και η Εγνατία και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ως εκ τούτου η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο γνωρίζουν άπαντες ότι με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται να ισχύσει αυτό το καθεστώς.

Συνεπώς η καθυστέρηση του διαγωνισμού που σώζει την παρτίδα είναι εκείνο που θεωρείται ως πολιτική επιτυχία;

Ο πανικός των τελευταίων μηνών μετά τις απανωτές αποτυχίες που βαραίνουν προσωπικά τον Περιφερειάρχη είναι ολοφάνερος:

-Ιόνια οδός

-Φυσικό αέριο

-Διαχείριση πανδημίας

-Επιδότηση μικρομεσαίων

-Επιδότηση εστίασης

-Μεταναστευτικό

-Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

-Απορρίμματα

-Διαγωνισμοί οδοφωτισμού

Αποτυπώνεται πλέον και από τη χρήση της γλώσσας.
Σας απαντάμε λοιπόν στη γλώσσα που καταλαβαίνετε κύριε Καχριμάνη:
«Πατσάρια με κούμπλα» η πολιτική σας σαράντα χρόνια.
Να τελειώνουμε.
Νισάφι.

Συνέχεια...