05/11/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ακυρώθηκε η άδεια για αιολικό στα όρη του Τσαμαντά

Μαΐου 11, 2024 0
Ακυρώθηκε η άδεια για αιολικό στα όρη του Τσαμαντά

Ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η άδεια για το αιολικό πάρκου «Καστρί- Καμήλα» στα όρη Τσαμαντά μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει η Ορνιθολογική Εταιρεία.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ ακυρώνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εν λόγω έργου, που είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) στις 3/1/2024.

Ο λόγος απόρριψης της ΑΕΠΟ είναι ότι η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του ΑΣΠΗΕ δεν ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για την διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών πεδίου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο ισχυρισμός της ΕΟΑ είναι ότι οι εργασίες πεδίου έγιναν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (!), ενώ η νομοθεσία αναφέρει ρητώς (και εύλογα) πως οι καταγραφές των ειδών ορνιθοπανίδας πρέπει να γίνουν (κατ’ ελάχιστον) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, από Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική «το θλιβερό (αλλά και εξοργιστικό) είναι ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε κάποια «αβλεψία» ή αμέλεια, αφού η συγκεκριμένη παρατήρηση είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών στη σχετική αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Προκύπτει, επομένως, ότι συνειδητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου της ΑΔΗΔΜ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο (όπως προκύπτει από την ίδια την ΑΕΠΟ), έκαναν τα στραβά μάτια στην καραμπινάτη παρατυπία. Και δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι εξαίρεση, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει η Ορνιθολογική».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την υποχρέωση πλέον να ανακαλέσει και την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΡΙΟΝΙΑ» της ίδιας εταιρείας και στην ίδια περιοχή NATURA, αφού και ο αυτός αδειοδοτήθηκε παράτυπα, με εργασίες πεδίου που έγιναν (αν έγιναν) σε ακατάλληλη περίοδο και με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Μαΐου 11, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, διοργανώνει από τη Δευτέρα 13/5/2024 έως και την Τετάρτη 15/5/2024 δωρεάν υπερηχογράφημα σε άτομα άνω των 55 ετών, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια παθολογική διάταση του τοιχώματος της αρτηρίας, σε ποσοστό πάνω από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου. Πρόκειται για μία εντελώς ασυμπτωματική (στο 80% των περιπτώσεων) και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση και συνήθως η διάγνωση προκύπτει εντελώς τυχαία στο πλαίσιο κάποιου απεικονιστικού ελέγχου για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης. Η ρήξη του ανευρύσματος είναι μια σοβαρότατη επιπλοκή, µε θνητότητα που φτάνει το 90%.

Παράγοντες κινδύνου δημιουργίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής:
- Ανδρικό φύλο.
- Ηλικία > 65 ετών
- Κάπνισμα
- Υπέρταση
- Δυσλιπιδαιμία
- Αθηρωματικές αλλοιώσεις σε άλλα αγγεία
- Κληρονομικότητα. Συγγένεια 1ου βαθμού με ασθενή που εμφάνισε ανεύρυσμα

Ο προληπτικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν ραντεβού, στο ιατρείο του ΚΑΠΗ, που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο (Ελευθερίας 7) στον 1ο όροφο, από ιατρούς - μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Πληροφορίες και ραντεβού στο τηλέφωνο του ΚΕΠ Υγείας 26653 61118, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 08:30 – 14:30.

Συνέχεια...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση για ένα χρόνο - Κίνδυνος ανάκλησης της διαπίστευσης του οργανισμού

Μαΐου 11, 2024 0
ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση για ένα χρόνο - Κίνδυνος ανάκλησης της διαπίστευσης του οργανισμού

Υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ενισχύσεις του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν (DG AGRI), που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε με την εκκαθάριση των πληρωμών του 2023 διαπίστωσε ότι ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης που έχουν ορισθεί δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή, που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα το Οργανισμού να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων υπό επιτήρηση για διάστημα 12 μηνών. Επίσης, κρίνουν σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από 12 μήνες, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί, ενώ καθίσταται σαφές ότι, αν συνεχιστεί η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών, θα υπάρξει ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επισήμαίνει τα εξής:

Τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει πρόστιμο στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022.

Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Το 2023 ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.

Οι «πετσοκομμένες» πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες.

Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου.

Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022!

Το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε. καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρεί τα “επινίκια” αυτής της εξέλιξης καθώς όπως έχει αποδείξει περίτρανα μας καθιστά μονίμως πρωταθλητές! Πρώτη χώρα στην ακρίβεια, δεύτερη χώρα σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας, δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη και με πρωτοφανείς καταδίκες για το κράτος δικαίου. Τι έλεγε μέχρι χθες στους αγρότες ο κ. Αυγενάκης για τις αγροτικές ενισχύσεις; Ότι δεν φταίει αυτός αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατούν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών;

ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Συνέχεια...

Σύβοτα: Συλλήψεις για παράνομες χωματουργικές εργασίες σε παραλία

Μαΐου 11, 2024 0
Σύβοτα: Συλλήψεις για παράνομες χωματουργικές εργασίες σε παραλία

Σε παραλία των Συβότων συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι οι δύο αλλοδαποί προέβαιναν σε χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης παραλίας για λογαριασμό ξενοδοχειακής μονάδας, με υπεύθυνο τον συλληφθέντα ημεδαπό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέχεια...

Σε περιπέτειες ο Δήμος Ηγουμενίτσας... Έκπτωτοι 14 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Μαΐου 11, 2024 0
Σε περιπέτειες ο Δήμος Ηγουμενίτσας... Έκπτωτοι 14 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Σε σοβαρές περιπέτειες οδηγείται ο Δήμος Ηγουμενίτσας καθώς εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου με την οποία δεκατέσσερις (14) Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι κηρύσσονται έκπτωτοι.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η πράξη επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους που κηρύσσονται έκπτωτοι και έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται και τρεις αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής.

Η Αποκεντρωμένη η οποία προχώρησε σε έλεγχο μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο και διαπίστωσε ότι οι 14 αιρετοί είχαν οφειλές προς τη ΔΕΥΑΗ που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ και δεν είχαν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Όλοι όσοι κρίθηκαν έκπτωτοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο άμεσα ο Δήμαρχος θα πρέπει να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους και την ορκωμοσία των αναπληρωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος εκκρεμεί για δύο ακόμη τοπικούς συμβούλους.

Οι 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι που κηρύσσονται έκπτωτοι είναι οι:

- Γουρνάρης Μιχαήλ

- Κατσάρη Σοφία

- Κάτσιος Χρήστος

- Κώστας Ελευθέριος

- Πάσχος Αλέξανδρος

Οι 9 Σύμβουλοι Κοινοτήτων είναι οι:

- Δημητρίου Νικόλαος

- Μπέζα Παρασκευή

- Μπούτσικος Χρήστος

- Μπακιρτζίδης Γιώργος

- Λύκος Ιωάννης

- Μπάρμπας Αντώνιος

- Λώλης Ηλίας

- Λύκας Νικηφόρος

- Κώστας Παναγιώτης
Συνέχεια...

Θρήνος στους Φιλιάτες για τον 17χρονο Κωνσταντίνο

Μαΐου 11, 2024 0
Θρήνος στους Φιλιάτες για τον 17χρονο Κωνσταντίνο

Ανείπωτος είναι ο πόνος και ατελείωτος ο θρήνος για το θάνατο του 17χρονου Κωνσταντίνου στους Φιλιάτες.

Ο μαθητής Λυκείου βρέθηκε νεκρός μέσα στο δωμάτιο που διάβαζε προκαλώντας σοκ στην οικογένειά του και βυθίζοντας την περιοχή στη θλίψη.

Πριν λίγα χρόνια είχε φύγει από τη ζωή ο πατέρας του 17χρονου. Η μητέρα του άντεξε δίνοντας όλη της την αγάπη στα παιδιά της ενώ ασχολείται και με τα αυτοδιοικητικά.

Το πλήγμα που δέχθηκε αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο βαρύ.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και απευθύνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της Αντιδημάρχου Σοφίας Στάθη για τον αδόκητο χαμό του αγαπημένου της υιού Κωνσταντίνου και συμπαρίστανται στο βαρύ πένθος τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της Αντιδημάρχου Δήμου Φιλιατών για την απώλεια του υιού της Κωνσταντίνου.

«Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές, ωχριούν, μπροστά στον πόνο και τη θλίψη του χαμού ενός παιδιού.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο βαρύ πένθος της οικογένειας» σημειώνει στην ανακοίνωση.

Συνέχεια...

H Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη στη θέση του Παν. Κώστα στο Συμβούλιο της Κοινότητας Πέρδικας

Μαΐου 11, 2024 0
H Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη στη θέση του Παν. Κώστα στο Συμβούλιο της Κοινότητας Πέρδικας

Ορκίστηκε χθες το πρωί παρουσία του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Παν. Νταή, η Λίτσα Παπαζώη ως σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας στη θέση του Παναγιώτη Κώστα ο οποίος κηρύχθηκε "αυτοδίκαια έκπτωτος" με την υπ' αριθμ. πρωτ. 16512/4-4-2024 Διαπιστωτική Πράξη του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας.

Η κα. Παπαζώη ήταν η πρώτη αναπληρωματική σύμβουλος του πλειοψηφήσαντος στις τελευταίες εκλογές συνδυασμού "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" του κ. Νταή και ανέλαβε και επίσημα από χθεςτα καθήκοντά της.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα