06/09/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για την απεργία της Πέμπτης

Ιουνίου 09, 2021 0
Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για την απεργία της Πέμπτης
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΚΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Με επίθεση στα εργατικά δικαιώματα εγκαινίασε τη δήθεν «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Η «κανονικότητα» των δεκάδων νεκρών καθημερινά, των εκατοντάδων διασωληνωμένων και των χιλιάδων κρουσμάτων, η «κανονικότητα» των διαλυμένων και ξεχειλισμένων νοσοκομείων, η «κανονικότητα» της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και των απαγορεύσεων, συμπληρώνεται τώρα με την «κανονικότητα» της κατάργησης του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, του χτυπήματος στο δικαίωμα στην απεργία, του χτυπήματος των σωματείων.

Όπως το άρον-άρον «άνοιγμα του τουρισμού» θυσιάζει την υγεία και τις ζωές του λαού και των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφάλαιου (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών, αεροπορικών εταιρειών κ.λπ.), έτσι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θυσιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ετοιμάζει για τους εργαζόμενους επιστροφή στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν πριν 150 χρόνια.

Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους, να τους ξεζουμίσουν, και ταυτόχρονα θέλουν να τους δέσουν χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Θέλουν να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Να ρημάξουν τον ελεύθερο χρόνο μας. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η κυβέρνηση της ΝΔ:
– Καταργεί το 5ήμερο-8ωρο και επιβάλλει την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες που μπορούν να φτάσουν τις 150 το εξάμηνο (και οι οποίες δήθεν θα ανταλλάσσονται με ρεπό και μειωμένο ωράριο σε άλλες περιόδους).
– Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και προωθεί την «ατομική διαπραγμάτευση», δηλαδή αφήνει τους εργαζόμενους μόνους τους, έρμαια στις ορέξεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
– Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους κλάδους και χιλιάδες εργαζόμενους.
– Θέλει να ελέγξει και να φιμώσει τα σωματεία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται και να διεκδικούν, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία. Αν περάσει το νομοσχέδιο, η απεργία δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
Στον αγώνα αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να αναμετρηθούν και με τους ψεύτικους φίλους, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα και κάνουν πλάτες στην αντεργατική επίθεση. Αυτούς που ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ την προκηρυγμένη για τις 3 Ιούνη απεργία και ΑΚΥΡΩΣΑΝ αποφάσεις δεκάδων σωματείων. Αυτούς που έστειλαν μήνυμα υποταγής στην κυβέρνηση και πολύτιμο χρόνο στο ξεδίπλωμα της επίθεσής της:
– Την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αποδεικνύει ξανά ότι είναι το μακρύ χέρι της άρχουσας τάξης στο εργατικό κίνημα και μόνος της ρόλος είναι να μπλοκάρει τις εργατικές αγωνιστικές διαθέσεις. Είναι αυτή που σπέρνει αυταπάτες για δήθεν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο-τέρας.

– Τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που σύρθηκαν πίσω από την ΓΣΕΕ, ακύρωσαν τις ίδιες τις αποφάσεις τους και έσπειραν σύγχυση και απογοήτευση στους εργαζόμενους.

– Το ΠΑΜΕ που –παρά τα παχιά λόγια και τις αγωνιστικές του διακηρύξεις– νομιμοποίησε για μια ακόμη φορά την υπονομευτική τακτική της ΓΣΕΕ και απέδειξε την απροθυμία του συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική και να συμβάλει στη συγκρότηση ενός πλατιού εργατικού μετώπου για την ανατροπή της επίθεσης. Αυτός είναι ο λόγος που ΠΑΜΕ και ΚΚΕ συνεχίζουν στη γραμμή της διάσπασης των εργατικών αγώνων, συνεχίζουν να καλλιεργούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες καταθέτοντας «σχέδια νόμου» και προκαταβάλλουν την κατάληξη του αγώνα επαναλαμβάνοντας αυταπάτες ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».

Κι από δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά «ξεσπαθώνει» ενάντια στο νομοσχέδιο! Αυτός που ψήφισε την αυξημένη πλειοψηφία του 50%+1 στις συνελεύσεις. Αυτός που επέκτεινε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτός που ψήφισε το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για τα σωματεία. Αυτός που βολεύτηκε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τον προσδιορισμό από το κράτος του κατώτατου μισθού. Αυτός που ήθελε να μας πείσει ότι υπάρχουν καλοί και κακοί βιομήχανοι. «Ξεσπαθώνει» και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν στο τιμόνι της αντεργατικής επίθεσης –είτε μαζί με τη ΝΔ είτε όχι– τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αναρριχηθούν ξανά στα κυβερνητικά πόστα, πώς θα γίνουν οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές για λογαριασμό του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.

• Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από τους εργατοπατέρες και όσους σπέρνουν εκλογικές αυταπάτες. Είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια, να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα,

Η απεργία στις 10 Ιούνη είναι δική τους υπόθεση και πρέπει να την πάρουν στα δικά τους χέρια. Αυτοί που ακύρωσαν την απεργία στις 3 Ιούνη ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν κανέναν αγώνα.

Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα.

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!
• ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέχεια...

Επίσημο: Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:30 – Δείτε από πότε

Ιουνίου 09, 2021 0
Επίσημο: Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:30 – Δείτε από πότε

Την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση ανακοίνωσε επισήμως, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανακοίνωσε επισήμως, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης ο υφυπουργός υπογράμμισε πως από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τη 01:30 -όχι από τις 00:30- που ίσχυε έως σήμερα. Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι εφόσον όλα πάνε καλά από την 1η Ιουλίου καταργείται εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά:
- Από 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

- 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί)

- 01/07 η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς

- Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

- Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

- Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.

- Από 1/7 αυξάνονται σε 300 τα άτομα από 100 για δεξιώσεις.

- Ακόμα, ανακοίνωσε πως σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά

- Από 1 Ιουλίου, το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: www.in.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα του ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση

Ιουνίου 09, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα του ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση

Μας κλέβουν κατακτήσεις ολοκλήρου αιώνα
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
για να μη περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Απεργιακή Συγκέντρωση Πέμπτη 10/6, 10πμ, Ηγουμενίτσα, Πλατεία Δημαρχείου

Εκτρωματικές αντεργατικές διατάξεις χαρακτηρίζουν το εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνει για την ψήφιση του στη Βουλή.
Η κυοφορία του κράτησε μήνες γεγονός που φανερώνει και το μεγάλο αντεργατικό βάρος που φέρνει.

Τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούν να το διαχειριστούν απέναντι στις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που δημιουργεί με μια εκστρατεία εξωραϊσμού του. Με μια προκλητική προπαγάνδα που διαφημίζει τη θέσπιση αυξημένων και απλήρωτων υπερωριών ως “όχι στις απλήρωτες υπερωρίες” και ως “ενίσχυση του εισοδήματος του εργαζόμενου”. Τη διάλυση το κανονικού εργατικού ωραρίου ως “ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής”. Τις εργασιακές “ρυθμίσεις” μεγαλύτερης εργατικής εκμετάλλευσης και το χτύπημα του εργατικού συνδικαλισμού και του δικαιώματος της απεργίας ως νομοθεσία που “δίνει δύναμη στον εργαζόμενο”! Το κυβερνητικό νομοσχέδιο έρχεται να επιπέσει σαν λαιμητόμος πάνω σε βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Επιδιώκει να επιβάλει:
-Την καταναγκαστική αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζόμενων που μπορούν να ανέλθουν μέχρι και τις 11ωρες την ημέρα και 150 ώρες υπερωριακή απασχόληση το έτος.

-Τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου.

-Την “εξαίρεση από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας” των μισθωτών απασχολούμενων ενός πολύ μεγάλου αριθμού κλάδων.

– Τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι, σε περιπτώσεις που δικαιώνονται από τα δικαστήρια ότι η απόλυση τους είναι παράνομη και άκυρη, αντί να επαναπροσλαμβάνονται από την επιχείρηση που απολύθηκαν να παραμένουν απολυμένοι παίρνοντας μια μικρή πρόσθετη αποζημίωση.

-Τις νέες βαθιά αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές αντιαπεργιακές διατάξεις του.

Οι στόχοι του νομοσχέδιου είναι να προσφέρει στην εργοδοσία, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο:

– Να απομυζά πρόσθετη και φθηνότερη εργασία από τους εργαζόμενους με την ελαστικοποίηση της μέσα από την υπέρβαση των χρονικών ορίων εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και άλλων αργιών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την προώθηση νέων μορφών εργατικής εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία.

–Να αντικαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές συμφωνίες εργασίας.

–Να είναι πιο απελευθερωμένο στις απολύσεις.

–Να μπουν υπό έλεγχο η δράση και οι αποφάσεις των εργατικών συνδικάτων.

–Να υπονομευθεί η λήψη απόφασης και η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας

Η προώθηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου χτυπάει δυνατά τον κώδωνα κινδύνου για τα εργασιακά, οικονομικά, συνδικαλιστικά, και απεργιακά δικαιώματα και έπρεπε να έχει θέσει σε γενικό αγωνιστικό συναγερμό από καιρό την εργατική τάξη. Γι αυτό έπρεπε να υπάρχει ισχυρή πίεση στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν πανεργατικούς απεργιακούς αγώνες και διαδηλώσεις.

ΑΝΤ΄ ΑΥΤΟΥ ΟΜΩΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΡΠΙΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΗ.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση στρέφουν το εργατικό κίνημα οι ηγεσίες που ελέγχονται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που συνέπραξαν στη μετάθεση της προκηρυγμένης απεργίας του Ε. Κ. Αθήνας και άλλων Ε.Κ. αλλά και της ΑΔΕΔΥ από Πέμπτη 3/6, στην Πέμπτη 10/6, ακολουθώντας τις διασπαστικές ενέργειες της διορισμένης, φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σαμποτάρισε την απεργία στις 3/6, όπως είχε σαμποτάρει και την απεργία της Πρωτομαγιάς! Η μετάθεση του αγώνα αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζομένους που είχαν αποφασίσει να απεργήσουν την Πέμπτη 3/6 ενώ περιορίζει τις αντιστάσεις που υψώνει ο κόσμος της εργασίας και φέρνει πιο κοντά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός στόχος των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, το έργο των οποίων σιγοντάρει «αγωνιστικά» το ΠΑΜΕ!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μαθητές να απεργήσουν και να διαδηλώσουν έτσι ώστε η Πέμπτη 10/6 να γίνει αφετηρία νέων αγώνων κόντρα στην βάρβαρη αντεργατική πολιτική!

Ηγουμενίτσα 9-6-2021 
Κ. Ο ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Με Θεσπρωτική συμμετοχή το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25

Ιουνίου 09, 2021 0
Με Θεσπρωτική συμμετοχή το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουνίου 2021 οι εργασίες του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Λιπάσματα του Δήμου Δραπετσώνας

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου με χαιρετισμούς πληθώρας προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Ραφαέλ Κορέα, Λούλα, ο Κεν Λόουτς, Μπράιαν Ίνο, η Μπεράλ Μάντρα, η Καρόλαιν Λούκας, ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, ο Φερνάντο Χαντάντ και η Νίκη Άστον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω από 100 σύνεδροι και να αναπτύξουν τις προτάσεις τους για την παιδεία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, την οικονομία, τον τουρισμό και πολλά άλλα. Οι διαδικασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την έγκριση, με ποσοστό 92,48% του συνόλου, των πολιτικών θέσεων του ΜέΡΑ25.

Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και την εξαιρετική συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη και Σπύρου Γραμμένου.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος μέλη του ΜέΡΑ25 από όλη την επικράτεια και τοποθετήθηκαν περίπου το 1/4 των συνέδρων. Οι σύνεδροι προέρχονταν από όλες τις ηλικιακές ομάδες και υπήρχε ισότιμη εκπροσώπηση όλων των φύλων. Όσοι σύνεδροι δεν κατάφεραν να συμμετέχουν δια ζώσης, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Από το νομό Θεσπρωτίας και την Οργάνωση Βάσης Ηγουμενίτσας συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γεωργία Παπάζογλου και Κωνσταντίνος Μπακάλης, ο οποίος είχε την τιμή να συμμετέχει στο προεδρείο του συνεδρίου.

Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την αυριανή απεργία

Ιουνίου 09, 2021 0
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την αυριανή απεργία

ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί αιτία πολέμου για όλους τους εργαζόμενους. Με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο. Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο, να πληρωνόμαστε λιγότερο, να εξαφανιστεί ο ελεύθερος χρόνος μας. Θέλουν να μετατρέψουν την Κυριακάτικη αργία σε σπάνια εξαίρεση, να διευκολύνουν τις απολύσεις, να εδραιώσουν την τηλεργασία, να αυξήσουν τις υπερωρίες και να μειώσουν την αμοιβή τους, να βάλουν νέα εμπόδια στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπτυξη των κερδών τους απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας. Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποθεώνουν το ταμείο ανάκαμψης, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, σήμερα συνειδητά κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, ενώ συνέβαλαν από κυβερνητικές θέσεις στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στο χτύπημα της απεργίας. Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι η οδηγία 2003/88/ΕΚ που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν για μας και τα παιδιά μας, αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα νομοθετούν σταδιακά με μοιρασμένους ρόλους. Αυτό ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ που θα είναι ανοιχτά Κυριακή από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ!

Καμία αυταπάτη. Το κράτος που νομοθετεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα την εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Το έχει κάνει ήδη με την διακεκομμένη εργασία και την εξαήμερη και εφταήμερη εργασία που βιώνει ο κλάδος μας και έχει ήδη προετοιμάσει το κλίμα για την επέκτασή της σε παιδικούς σταθμούς, εργαζόμενους στα ΚΕΠ, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, στα λογιστήρια, στον αθλητισμό - πολιτισμό. Αρκεί να αναλογισθεί ο καθένας μας τις ανάγκες που θα δημιουργήσει στους εργαζόμενους γονείς η γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή.

Κάθε σελίδα του νομοσχεδίου αποτελεί μια μαχαιριά στην οργάνωση των εργαζομένων και στο δικαίωμα της απεργίας. Βάζει εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, με την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που διευκολύνει την ανοιχτή παρέμβαση της εργοδοσίας, αντί της ζωντανής συμμετοχής,. Εκτός από το προσωπικό ασφαλείας απαιτεί τον ορισμό “προσωπικού αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου” κατά τη διάρκεια της απεργίας ως τουλάχιστον το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας. Υποχρεώνεται το σωματείο να προστατεύει την απεργοσπασία. Εισάγει υποχρέωση δημοσίου διαλόγου στον ΟΜΕΔ για τα αιτήματα της απεργίας, κατά τη διάρκειά του οποίου αναστέλλεται το δικαίωμα της απεργίας. Εισάγει υποχρέωση ενημέρωσης για τη χρήση της συνδικαλιστικής άδειας μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ καταργεί ακόμα και την υποχρέωση για ύπαρξη πίνακα ανακοινώσεων στο χώρο εργασίας!

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ!

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς! Καλούμε κάθε σωματείο του κλάδου, κάθε συνδικαλιστή που αντιλαμβάνεται το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και την κρισιμότητα των στιγμών, να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις με μαζικές διαδικασίες, να αποφασίσει και να οργανώσει την συμμετοχή στην απεργία. Στον πόλεμο που μας κηρύξαν η δύναμη μας είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας!

Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα! Για μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση εργαζόμενου στη κοινωφελή εργασία. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας. Να μην συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί. Κάτω τα ξερά σας από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Μαζί με εκατοντάδες συνδικάτα από όλους τους κλάδους διεκδικούμε την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΕΕ, την κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας από το 2011, την κατάργηση του νόμου για τις 32 Κυριακές το χρόνο στο εμπόριο, την κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, την κατάργηση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να μπει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μας η μείωση του εργάσιμου χρόνου, περισσότερή ζωή για μας και τις οικογένειές μας. Το εμπόδιο είναι τα κέρδη των καπιταλιστών και οι κυβερνήσεις τους.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                      ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Συνέχεια...

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση

Ιουνίου 09, 2021 0
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
10:00 π.μ ΠΛ.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο, φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το "έργο" του αντεργατικού ξεσαλώματος, αξιοποιώντας την περίφημη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για την οποία φέρουν ευθύνη μια προς μια όλες οι κυβερνήσεις. Κανείς μας δεν ξεχνά ποιος και τι έκανε για εμάς:

1. Ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επί ΠΑΣΟΚ που διατηρήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις.

2. Ο νόμος για τη δουλειά τις Κυριακές, που ξεκίνησε για 7-8 επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τελικά έγιναν 32 επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα έρχονται να ολοκληρωθούν επί ΝΔ.

Γίνεται μια σκυταλοδρομία στις πλάτες των εργαζομένων για το ποια κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία των εργοδοτών που φτάνει στο σήμερα με αποκορύφωμα το αντεργατικό έκτρωμα το οποίο:

· χτυπάει το 8ωρο

· το σταθερό εργάσιμο χρόνο

· την κυριακάτικη αργία

· επιβάλλει τη 10ωρη εργασία

· επιβάλλει τις απλήρωτες υπερωρίες

· βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης μας μέσα από τα σωματεία μας.

Αυτό το έγκλημα ο υπουργός εργασίας το βαφτίζει "πρόοδο" και "εκσυγχρονισμό"! Ότι γίνεται για το "καλό" μας.

Αυτό το καλό βιώνουμε οι εργαζόμενοι στα s/m και στο νομό μας με ωράρια λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά την Κυριακή, τη μόνη ημέρα για ανάπαυση που μπορεί ο εργαζόμενος να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του. Είναι το "καλό" που μας έκανε να εργαζόμαστε μέσα στην πανδημία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να μετράμε κρούσματα και συνολικά στον κλάδο δεκάδες θύματα.

Είναι ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων για να βγουν αλώβητοι από τη νέα οικονομική κρίση και απαιτεί πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα εργάζονται όπου, όποτε, αν και όσο τους έχει ανάγκη η μεγαλοεργοδοσία για να απογειώνει την κερδοφορία της.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο!

Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Με τους συναδέλφους μας μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο σχεδιάζουμε την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών, απέναντι στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και τα συνδικαλιστικά της στηρίγματα.

Απαιτούμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα να μην κατατεθεί!

Διεκδικούμε να καταργηθούν:

· όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που διευθετούν το χρόνο εργασίας.

· οι νόμοι των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

· οι νόμοι που ξηλώνουν την Κυριακάτικη αργία.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Συνέχεια...

Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 09, 2021 0
Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 2
ΠΕ Ιωαννίνων 12
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.399, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 411.534 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.665 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.331 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.520 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή -1.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο

Ιουνίου 09, 2021 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο

Το Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας κλήθηκε στις 02/06/2021 να συζητήσει το θέμα «Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.»

Το θέμα αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατραπεί το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε “Πρότυπο ΕΠΑΛ” (Π.ΕΠΑΛ) όπως το λένε, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων σε αυτό, των μαθητών που αντιδρούν με κινητοποιήσεις, της ΕΛΜΕ, κλπ. Ακόμα και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μας αποφάσισε ενάντια στην ίδρυση Π.ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.

Ο θεσμός των Πρότυπων σχολείων, με τον οποίο διαφωνούμε, φυσικά δεν είναι καινούριος. Είναι έργο διαχρονικό όλων των κυβερνήσεων, λειτουργεί σε Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια όπου η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι ο θεσμός αυτός επεκτείνεται και στα ΕΠΑΛ, με το νόμο 4763/2020, νόμος που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη, μέσα στην καραντίνα και με κλειστά σχολεία.

Από όλη τη Δυτική Ελλάδα επιλέχτηκε μόνο ένα ΕΠΑΛ, το 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και μάλιστα έγινε προσπάθεια η διαδικασία να προχωρήσει στα μουλωχτά και στα γρήγορα, μέχρι οι διδάσκοντες στο ΕΠΑΛ και η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας ενημερώθηκαν και δημοσιοποίησαν το ζήτημα.

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Γιατί διαφωνείτε; Δεν είναι καλό να αναβαθμιστεί ένα σχολείο, να γίνει Πρότυπο; Δεν θα αναβαθμιστεί η Ηγουμενίτσα έχοντας ένα τέτοιο σχολείο; Ξέρετε, πάντα επιλέγουν ωραίες λέξεις για να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής και των νομοσχεδίων που φέρνουν. Π.χ. το νομοσχέδιο έκτρωμα Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο και χτυπάει την απεργία και το συνδικαλισμό φέρει τον τίτλο “Για την Προστασία της Εργασίας”! Έτσι και ο όρος Πρότυπο, επιχειρεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο:

α) Μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο σημαίνει ότι η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με βάση το βαθμό απολυτηρίου του Γυμνασίου, όπως λέει επί λέξει το σχετικό ΦΕΚ. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι απόφοιτοι από τα γυμνάσια του Δήμου μας, πιθανά να μην μπορέσουν να βρουν θέση, αν υπάρξουν αιτήσεις από μαθητές άλλων περιοχών που έχουν υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου. Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός οδηγός των Π.ΕΠΑΛ τονίζει ότι αίτηση εγγραφής στο Π.ΕΠΑΛ μπορεί να κάνει ένας μαθητής, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του. Γιατί το τονίζουν; Κάτι τέτοιο ίσχυε έτσι και αλλιώς στα ΕΠΑΛ. Το τονίζουν, γιατί επιδιώκουν ακριβώς να προσελκύσουν μαθητές με υψηλό βαθμό απολυτηρίου από διάφορες περιοχές, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα στερήσει σε πολλά παιδιά του Δήμου μας τη φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους. Το Π.ΕΠΑΛ τελικά θα είναι ένα Πρότυπο σχολείο, με καλούς μαθητές, όχι όμως από την Ηγουμενίτσα. Κάποιος μπορεί να πει. Θα κάνει κάποιος αίτηση από άλλο τόπο; Φυσικά και θα κάνει. Όταν ένα σχολείο αποκτήσει τη φήμη του καλού σχολείου, τότε σίγουρα θα αυξηθεί η ζήτηση εγγραφής σε αυτό και από άσχετες περιοχές. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Παιδιά του δήμου μας, ειδικά τα πιο αδύναμα κοινωνικά και μορφωτικά, θα πεταχτούν απ’ έξω! Δηλαδή, αντί να φτιάξουν αίθουσες, να προσλάβουν καθηγητές να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στην 1η τους επιλογή, έρχονται και λένε, ας συνεχίσουν να αποκλείονται παιδιά βάζοντας από πάνω σαν κόφτη και το βαθμό απολυτηρίου Γυμνασίου. Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας είπε στο Δ.Σ. «Δεν τίθεται θέμα ορίου στον αριθμό των επιθυμούντων μαθητών να εγγραφούν ούτε και κατώτατο όριο βαθμού απολυτηρίου”. Ο νόμος ορίζει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά όριο φοιτούντων μαθητών έτσι και αλλιώς υπάρχει. Πέρα από τις προθέσεις του οποιουδήποτε εκπαιδευτικού η και δημάρχου. Δεν μπορούν να γραφτούν απεριόριστοι μαθητές στο σχολείο, σε κανένα σχολείο, λόγω έλλειψης αιθουσών, καθηγητών, εργαστηρίων κλπ. Επίσης είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην μπαίνει από το νόμο κατώτατος βαθμός, μπαίνει όμως από τις αιτήσεις που θα υπάρξουν. Π.χ. αν στο σχολείο μπορεί να φοιτήσουν μέχρι 250 μαθητές και γίνουν 300 αιτήσεις μαθητών, οι 50 τελευταίοι σε βαθμό θα αποκλειστούν, αφού οι άλλοι έχουν παραπάνω. Άρα, κατώτατος βαθμός μπαίνει και είναι αυτός του τελευταίου μαθητή που γίνεται δεκτός, με βάση τη δυνατότητα του σχολείου. Οι υπόλοιποι που θα πάνε; Στο Φιλιάτι η στην Παραμυθιά; Πέρα από τις χιλιομετρικές αποστάσεις που το καθιστούν ανέφικτο, η υποδομή των αντίστοιχων ΕΠΑΛ δεν το επιτρέπει.

β) Η συγκέντρωση των λεγόμενων καλών μαθητών σε ένα μόνο σχολείο, είτε αυτό γίνεται με εξετάσεις, είτε με βαθμό απολυτηρίου, η κατηγοριοποίησή τους σε καλά και σε κακά σχολεία, είναι κατά τη γνώμη μας μια βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή. Για αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση που κ. δήμαρχου που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. και ζητούσε «Να γίνει πρότυπο ΕΠΑΛ, αλλά στον ίδιο χώρο να λειτουργεί και το υπάρχον ΕΠΑΛ». Το ΦΕΚ είναι σαφές μιλά για μετατροπή των 7 ΕΠΑΛ σε πρότυπα. Αλλά πέρα από αυτό φανταστείτε το εξής: Στον ίδιο χώρο να συγκεντρωθούν οι καλοί μαθητές στο Π.ΕΠΑΛ. Οι μέτριοι και κακοί στο ΕΠΑΛ. Δηλαδή ένα σχολείο που εξ ορισμού κάποια παιδιά φέρουν την στάμπα του αποτυχημένου, του μέτριου και που θα είναι πίσω σε σχέση με τα άλλα. Και ένα άλλο σχολείο που μπορεί να τρέχει στην ύλη, αλλά δημιουργεί στρεβλές κοινωνικά αντιλήψεις και προσωπικότητες παιδιών. Αντικειμενικά, η ύπαρξη ενός Πρότυπου σχολείου, αφού απορροφά τους πιο ικανούς μαθητές, υποβαθμίζει τα άλλα σχολεία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η απόδοση ενός μαθητή στο σχολείο, δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα μόνο προσωπικών ικανοτήτων. Συνήθως, οι πιο αδύναμοι μορφωτικά μαθητές προέρχονται και από οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δεν αλλάζουν όμως τον κανόνα. Είναι τελικά ταξικό το ζήτημα και όχι μόνο εκπαιδευτικό. Ανοίγει ο δρόμος για σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την περιοχή και την τσέπη του γονιού. Εκεί το πάνε, ας μην υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Τι θα γίνει όμως για τα παιδιά που η ζωή δεν τους τα φέρνει βολικά και εύκολα; Θα τα ρίξουμε στον Καιάδα;

γ) Στο Π.ΕΠΑΛ προβλέπεται πρακτική άσκηση, απλήρωτη, μία φορά τη βδομάδα για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Και πού είναι το κακό σε αυτό; μπορεί να πει κάποιος. Κατά τη γνώμη μας, η θέση των ανήλικων μαθητών δεν είναι να δουλεύουν τσάμπα, αλλά να είναι στο σχολείο και στο εργαστήριο. Που πρέπει να αναβαθμιστούν σε όλα τα σχολεία, με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό. Είναι διαφορετικό πράγμα η ανήλικη εργασία και άλλο ο ενήλικας. Στα Π. ΕΠΑΛ καθιερώνεται για πρώτη φορά η ανήλικη εργασία στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση! Στην κατάρτιση υπήρχε ήδη.

δ) Το Πρότυπο ΕΠΑΛ θα συνδέεται πιο αποφασιστικά με την αγορά εργασίας. Δηλαδή ειδικότητες θα αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην βρίσκουν την ειδικότητα που θέλουν ή να απαξιώνεται το πτυχίο τους. Και τι να κάνουμε; θα πει κανείς. Έτσι είναι η αγορά. Είστε αντίθετοι; Αυτό ακούμε χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, που όλες πίνουνε νερό στο όνομα της σύνδεσης του ΕΠΑΛ με την αγορά. Όλες παλεύουν να συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά, τάζουν επαγγελματική αποκατάσταση, καλές δουλειές, αλλά τα παιδιά των ΕΠΑΛ βρίσκουν δύσκολα δουλειά . Αν βρουν, είναι με άθλιους όρους. Άλλωστε, τόσα χρόνια ακούμε για δουλειές κλπ, αλλά τα πτυχία των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις σαν ένα προσόν ανάμεσα στα άλλα, και γι’ αυτό καλούνται οι απόφοιτοι μετά, να πάρουν έξτρα πιστοποίηση, με πληρωμή ή χωρίς, πάντως έξω από το πτυχίο και έξω από το σχολείο.

ε) Γιατί Π.ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα; Μας προβληματίζει. Είναι άσχετο με το γεγονός ότι ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση βγήκε ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΣΕΒ; Είναι άσχετο ότι στην πόλη μας υπάρχει το Λιμάνι; Ο κ. διευθυντής ανέφερε κάτι για τμήμα ναυτιλιακών σπουδών. Είναι άσχετο με τις εξελίξεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και τη μετατροπή του δήμου μας σε κόμβο όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα; Θα τους παραχωρηθεί το λιμάνι και μαζί του φθηνό, ευέλικτο άλλα και τσάμπα εργατικό δυναμικό.

στ) Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, είναι οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου. Σε ένα προσωρινό ελιγμό που κάνουν, υπόσχονται τη διατήρηση των οργανικών θέσεων. Όμως είναι λόγια του αέρα. Ο νόμος λέει καθαρά για θητεία. Έχουν χίλιους δυο τρόπους να αναιρέσουν την υποτιθέμενη αυτή δέσμευση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια δεν υπάρχει οργανική θέση, μονιμότητα, αλλά θητεία. Θα είναι ένα σχολείο σε κάθε περίπτωση σκληρή αξιολόγηση, κάτι που δεν αρνήθηκε η κυβέρνηση και οι υποστηριχτές της στο Δ.Σ.. Αν ήθελε πραγματικά να στηρίξει η κυβέρνηση την Επαγγελματική Εκπαίδευση θα μπορούσε:

· Να δώσει χρήματα, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε όλα τα σχολεία κι όχι σε κάποια ,για να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια, να εξοπλιστούν με σύγχρονη υποδομή και μηχανήματα.

· Να φτιάξει σύγχρονα βιβλία, αναλυτικά προγράμματα που να έχουν τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, της ειδικότητας, της τεχνολογίας.

· Να δίνει το πτυχίο πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς έξτρα εξετάσεις και πιστοποιήσεις.

· Να προσλάβει εκπαιδευτικούς, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

· Να διευρύνει τις ειδικότητες και τους τομείς σε κάθε περιοχή.

Τέλος δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η στάση τόσο του κ. Διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και του κ. Δημάρχου. Δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε την αγάπη του κ. διευθυντή για την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση, ωστόσο δεν κρίνονται οι προθέσεις του αλλά το τι ακριβώς ορίζει ο νόμος για τον οποίο δεν μας πληροφόρησε σωστά, και σαφέστατα παραπληροφόρησε το Δ.Σ. λέγοντας ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό η ίδρυση Π.ΕΠΑΛ στην πόλη μας. Όσον αφορά το κ. Δήμαρχο από την αρχή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από αυτό που η πρόσκληση για συνεδρίαση σαφέστατα όριζε. Για άλλο πράγμα κληθήκαμε να συζητήσουμε, άλλο εισηγήθηκε και άλλο πρότεινε για απόφαση. Μας είπε μάλιστα ότι με την πρόταση του συμφωνούν και οι καθηγητές. Πράγμα που ο Σύλλογος διδασκόντων στο 1ο ΕΠΑΛ με δελτίο τύπου διαψεύδει. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να υπηρετείς μια αντιλαϊκή πολιτική. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να επιχειρηματολογείς ενάντια στην πραγματικότητα. Άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ο δήμος είναι γρανάζι του κεντρικού κράτους στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Ηγουμενίτσα 5/06/2021
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Υ.Γ. Η συζήτηση του Δ.Σ.: https://www.youtube.com/watch?v=u6H6Uyr9khk&t=3463s (Από το 45 λεπτό)

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας για τα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο: https://www.thesprotikoiantilaloi.gr/2021/06/blog-post_810.html

Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη Θεσπρωτία"

Ιουνίου 09, 2021 0
Μ. Κάτσης: "Αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη Θεσπρωτία"

Η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει και από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν. Αυξήσεις έχουμε στις 9 από τις 11 οικιστικές ζώνες τις Ηγουμενίτσας, στις 3 ζώνες της πόλης της Παραμυθιάς, στις 3 ζώνες επίσης της πόλης των Φιλιατών, και σε περιοχές όπου διαμένει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θεσπρωτίας, όπως η Νέα Σελεύκεια, το Γραικοχώρι, το Λαδοχώρι, το Μαυρούδι, ο Παραπόταμος, η Πλαταριά, τα Σύβοτα, η Πέρδικα, το Γαρδίκι, το Καριώτι, το Προδρόμι, η Γλυκή, η Νεράιδα, ενώ επίσης έχουμε δεκάδες νέες εντάξεις σε μικρότερους οικισμούς του Νομού. Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε κάποιες επί μέρους περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Σχετικά με το θέμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μ. Κάτσης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που βιώνουμε και της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει γύρω μας, αποφάσισε να εκτινάξει τις αντικειμενικές αξίες επιβαρύνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της Θεσπρωτίας στο οποίο είναι εγκατεστημένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Νομού, έχουμε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ του 2022, και 20 επιπλέον φόρους και τέλη επί των ακινήτων, όπως τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικές παροχές, τέλη που αφορούν την ακίνητη περιουσία κτλ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όλες αυτές οι αυξήσεις θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο και τις τιμές των ενοικίων των ακινήτων.

Επίσης οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες θα βάλουν κόφτη σε σειρά κοινωνικών παροχών που αφορά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας η οποία τις έχει πραγματική ανάγκη, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπάρχει πιθανότητα να υπερβαίνει πλέον το κατά περίπτωση όριο που ισχύει μέχρι σήμερα, βάση του οποίου είναι δικαιούχοι των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε κάνει σημαίες της ως αντιπολίτευση, την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και τη μεσαία τάξη, έρχεται στην πράξη να αποδείξει ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας τρόπος για να εξαπατήσει τους πολίτες και να πάρει την ψήφο τους. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να φέρει ελαφρύνσεις στα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα που αφορούν μια ελάχιστη μειοψηφία, εις βάρος μάλιστα όλων των άλλων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αφού πήρε την ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και δρομολογημένη να εφαρμοστεί από το 2019, η οποία για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, και την κατέβασε ώστε να ελαφρύνει ιδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκ. ευρώ.

Αντί λοιπόν για ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις, πολλές και καλύτερες δουλειές που έταζε προεκλογικά, η κυβέρνηση έφερε οικονομική ασφυξία, νέο πτωχευτικό για να αρπάξει τις περιουσίες όσων χρωστάνε, δεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους, και αυξήσεις φόρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κι όλα αυτά μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Συνέχεια...

Προς ευήκοα ώτα ή ...περί βίας - Του Άλκη Φάτσιου

Ιουνίου 09, 2021 0
Προς ευήκοα ώτα ή  ...περί βίας - Του Άλκη Φάτσιου

A] – Είναι φανερό, μήνες τώρα, ότι η έννοια της ΒΙΑΣ, η λέξη ΒΙΑ, κρατάει περίοπτη θέση, στη λίστα των πλέον πολυχρησιμοποιημένων εκφράσεων, στην καθημερινότητά μας. Τα δε πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, κι όχι μόνο, δίνουν τη σκυτάλη σε όλους μας, για να συνεχίζουμε να μιλάμε, είτε ειδικά είτε γενικά περί "ΒΙΑΣ" η εκδήλωση της οποίας είναι πλέον μία διαρκής ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, και η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσει να είναι…!

Με το σημείωμά μου αυτό, θα επιχειρήσω –και μαζί μου ελπίζω κι εσείς που με διαβάζετε– να προσεγγίσω, όσο μου είναι δυνατόν, τόσο κοινωνιολογικά όσο και πολιτικά, την έννοια της ΒΙΑ …

Β] – Πριν ο καθένας μας, αρχίζει να τοποθετείται απέναντι σε διάφορα φαινόμενα ΒΙΑΣ ή σε φαινόμενα που ομοιάζουν με ΒΙΑ, θα πρέπει κατά την άποψή μου, να έχει ήδη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ, σε κάποια ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ;; (πέραν της λεκτικής -κατά κυριολεξία- ερμηνείας)
2) ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΟΙ, κάθε φορά την ορίζουν;;;
3) ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΟΙ την ασκούνε;;;
4) ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ή για ΠΟΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ασκείται;;;
5) Τέλος έχει ορθότητα, ο σχεδόν επιβαλλόμενος "ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ" με τη μορφή δήλωσης: "Καταδικάζουμε τη Βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται" ή πρόκειται για ένα ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ και συμψηφιστικό αφήγημα και ΠΟΙΩΝ;;;

Γ] – Κατ’ αρχάς βέβαια, η κλασσική, η τυπική έννοια της ΒΙΑΣ, είναι όταν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε όπλο ή με οποιονδήποτε τρόπο σωματικός εξαναγκασμός, από κάποιον ή αόριστο αριθμό ανθρώπων σε κάποιον ή κάποιους. Όμως δεν πρόκειται να σταθώ σε αυτόν τον –υπεραπλουστευμένο, θα έλεγα ορισμό, που συμβαίνει να είναι περίπου και ο νομικός ορισμός- για λόγους που εύκολα παρακάτω, θα γίνουν κατανοητοί…

Δ] - Κατά μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2013, δημοσιεύθηκε στον ΤΟΠΙΚΟ (κι όχι μόνο) έντυπο και ηλεκτρονικό ΤΥΠΟ, άρθρο μου με τον τίτλο: «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ... αλλά και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ..».
Στο κείμενο εκείνο, που προκάλεσε πλήθος σχολίων, απαντήσεων κ.λ.π., μεταξύ άλλων θεμάτων, ονομάτιζα ως ΒΙΑ διάφορα τραγικά κοινωνικά φαινόμενα –και φυσικά ισχύουν και ως σήμερα…- αποτέλεσμα των ΑΝΤΙΛΑÏΚΩΝ και ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που επιβλήθηκαν στη χώρα και κύρια στις πλάτες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, με τη μορφή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, το πλέον σύγχρονο (μαζί με τα Μ.Μ.Ε.) ΕΡΓΑΛΕΙΟΝ ΚΑΤΟΧΗΣ και ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ενός λαού, μίας χώρας … Είναι δε ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΥΘΟΣ και ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ να λέγεται είτε από κόμματα είτε από κυβερνήσεις είτε από οποιουσδήποτε άλλους κύκλους, ότι δήθεν βγήκαμε από την πολιτική αυτή των μνημονίων, είτε το 2015 είτε το 2019 είτε μετά, … ΚΑΝΕΝΑΣ, μα κυριολεκτικά ΚΑΝΕΝΑΣ μνημονιακός βασικός νόμος, που αλυσσοδένει τη χώρα και το λαό της και του οποίου σταδιακά αφαιρούν και ξεπουλάνε όλα τα ασημικά του και όλα τα δικαιώματά του, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ… αντιθέτως, προσθέτουν και άλλους παρόμοιους… ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ας μάθουν ότι ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΙΣΧΎΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060!!! Αν μπορεί κάποιος, ας με διαψεύσει … αλλά πριν το κάνει ας ΔΙΑΒΑΣΕΙ τις Βασικές Διατάξεις των μνημονίων και τη χρονική τους ισχύ!!!

Στο άρθρο μου λοιπόν εκείνο, ονομάτιζα ως μορφές ΒΙΑΣ, πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα, όπως, την –ουσιαστικά– κατάλυση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, στους οποίους σήμερα λόγω της πανδημίας, προστίθενται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι, με τα αναρίθμητα λουκέτα καταστημάτων, την εξαφάνιση ή έστω τη δραστικότατη μείωση στοιχειωδών ΑΤΟΜΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και που σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία, βαδίζουμε και στην ψήφιση νόμων, που εγκαθιδρύουν ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ … Παράλληλα, συνεπεία των παραπάνω, είναι φανερό πως ΒΙΑ, είναι η αλματώδης αύξηση των ψυχικών νοσημάτων, κύρια της κατάθλιψης, με αύξηση έως και 85 % της κατανάλωσης σχετικών φαρμάκων…
Σήμερα μπορούμε κάλλιστα να ονομάσουμε και νέα κοινωνικά φαινόμενα ως μορφές ΒΙΑΣ, όπως την εγκατάλειψη του Δημόσιου Τομέα Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις μεταναστευτικές δομές και κύρια σε αυτήν του Καρά Τεπέ της Λέσβου…
Όλα τα παραπάνω, ΒΑΡΒΑΡΑ και ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ φαινόμενα, όπως είναι φυσικό και με τη διαχρονική ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ των Αστυνομικών Δυνάμεων ΒΙΑΣ (Α.Δ.Β.), δηλαδή με τον κυρίως Εκτελεστικό και Επιχειρησιακό Βραχίονα της Πολιτειακής εξουσίας, όταν κοινωνικές ομάδες, συλλογικότητες, η ίδια η κοινωνία προσεπάθησαν και προσπαθούν να αντιδράσουν… Για την όλη παραπάνω, ζοφερή εικόνα, για το τώρα και το μέλλον του λαού μας και της χώρας γενικότερα, η ευθύνη βαριά σε όλο το ΔΕΣΠΟΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Όποιος από τους συμπατριώτες μου, δεν κατανοεί ή δεν αποδέχεται τα παραπάνω, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι είτε ΑΦΕΛΗΣ είτε ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ και συνεπώς, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΕΧΘΡΟΣ της κοινωνίας και των συμφερόντων των ΠΟΛΛΩΝ…
Όλα τα παραπάνω, κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, τα οποία καταγράφω ως μορφές ΒΙΑΣ, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, έγκριτους ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΟΛΟΓΟΥΣ, εκπορεύονται, γεννώνται και εκκολάπτονται από ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ: Από την ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ και αναφέρεται σαν έννοια, με τον όρο ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ!!!

Ε] Όπως είναι φυσικό, για την πληρότητα της ανάλυσης, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, να απουσιάζει και μία άλλη, ΚΟΡΥΦΑΙΑ θα έλεγα, διάσταση της έννοιας της ΒΙΑΣ. 
Με απλά, απλούστατα λόγια:
ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν, να θεωρηθεί κατακριτέος ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ενός σκλαβωμένου λαού, εναντίον του ΚΑΤΑΚΤΗΤΟΥ;;;
ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν, να θεωρηθεί κατακριτέα η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ της συντριπτικής πλειοψηφίας της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, εναντίον μίας ΑΙΣΧΡΗΣ, ΑΝΗΘΙΚΗΣ και ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ μειοψηφίας, -που αποδεδειγμένα ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ τους ΠΟΛΛΟΥΣ- με ΜΟΝΟ κριτήριο (και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις) ότι τάχα, οι μέθοδοι, οι τρόποι, που χρησιμοποιούν οι ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ, οι ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΟΙ, οι ΑΝΤΙΔΡΟΥΝΤΕΣ, περιέχουν και το στοιχείο της ΒΙΑΣ;;; Προφανώς θα ήταν ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ μία τέτοια άποψη και ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ και σίγουρα παντελώς ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ…
Με αναμφισβήτητο λοιπόν δεδομένο, ότι οι ΑΓΩΝΕΣ για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΤΟΜΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, δεν γίνονται με τριαντάφυλλα και γιορτές ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ, η τυχόν παραδοχή της αντίθετης άποψης, δεν θα επέτρεπε ΠΟΤΕ, την πραγματοποίηση της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1789, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821, ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1917, για αναφερθώ ενδεικτικά σε αυτές τις τρεις (3) ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ που βαθύτατα επηρέασαν την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ … 

Επίσης ουδέποτε θα πραγματοποιήτο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ κατά των Γερμανών Ναζιστών κατακτητών, το ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ κ.λ.π ούτε φυσικά θα επέτρεπε τη δημιουργία ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ τόσο στην ΕΛΛΑΔΑ όσον και αλλού εναντίον στυγνών ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΩΝ…
ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν, να θεωρηθεί κατακριτέα, η στάση των πολιτών, που ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ διαδηλώνοντας –και όχι μόνο- που προσπαθούν να ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ ή να ΑΜΥΝΘΟΥΝ με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ και ΒΙΑ, δεχόμενοι, κατά κανόνα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τον κυρίως επιχειρησιακό και εκτελεστικό βραχίονα του Κράτους, δηλ. τις Αστυνομικές Δυνάμεις Βίας (Α.Δ.Β), με μόνο λόγο και αιτία, επειδή τολμούν να διεκδικήσουν στοιχειώδη ΑΤΟΜΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, από την αφαίρεση των οποίων διακυβεύεται η ίδια τους η ΕΠΙΒΙΩΣΗ, η ίδια τους η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ αλλά και η ΟΝΤΟΤΗΤΑ της πατρίδας τους ;;; ΟΧΙ βέβαι …
ΕΙΝΑΙ δυνατόν, να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ΑΒΟΥΛΟΙ, ΑΠΡΑΓΟΙ και ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ, τις συνέπειες μιας πολιτικής που εκπορεύεται από μία αποδεδειγμένα ΕΠΙΖΗΜΙΑ, για τα λαϊκά συμφέροντα, ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ, έστω και αν αυτή περιβάλλεται από τον κοινοβουλευτικό μανδύα της νομιμότητος;;; Όχι βέβαια … Άλλωστε μην ξεχνάμε: Είμαστε εκατομμύρια και είναι ΛΙΓΟΙ, ΟΛΙΓΙΣΤΟΙ και παντελώς ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ… Νομίζω ότι γίνεται φανερό πλέον, ύστερα από όλα τα παραπάνω, ότι οι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που θέτω στην αρχή του κειμένου, βρίσκονται μέσα σε αυτά (ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ)…

ΣΤ] Σαν επίλογο στις παραπάνω σκέψεις:
Πιστεύω, ότι πρέπει, επιτέλους να ειπωθεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΗΡΩΪΚΗ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ των συμπατριωτών μας και μελών της κοινωνίας, όταν αυτοί δέχονται συνεχή και καθημερινά κτυπήματα, σε βάρος των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, σε βάρος της ίδιας τους της ΖΩΗΣ, και να υπομένουν αυτά ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ και ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ, σαν τους πρώτους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ στις αρένες με τα άγρια ζώα… Στη σημερινή συγκυρία –και όχι μόνο– πιστεύω ακράδαντα πως μία σωστή, μία ΥΓΙΗΣ κοινωνία, έχει ανάγκη κυρίως ελεύθερων από κάθε εξάρτηση ΠΟΛΙΤΩΝ (όχι βεβαίως υπηκόων) και φυσικά δεν έχει ανάγκη ΗΡΩΩΝ!
Οφείλουμε με άλλα λόγια, ως ενεργοί ΠΟΛΙΤΕΣ να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, να ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, να ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ αλλά και να αμυνόμεθα ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ, απέναντι στην οποτεδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο εκδηλούμενη ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ.
Σε αυτήν τη στάση άλλωστε συνηγορεί και αυτό το ίδιο το αστικό ΣΥΝΤΑΓΜΑ (άρθρο 120 παρ. 2 και 4, άρθρο 22 σε συνδ. Ν. 152/85 κ.λ.π καθώς επίσης και τα άρθρα του ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 330, 20, 22, 25 κ.λ.π). Η συγκεκριμένη νομική αναφορά για τους αείποτε αγωνιούντες για εξεύρεση νομικού ερείσματος…
Κυρίως όμως, συνηγορεί η ίδια μας η Ιστορία, η ιστορία του Ελληνικού Λαού –διαχρονικά- για ελευθερία από ξένους και ντόπιους ΔΥΝΑΣΤΕΣ και καθεστώτα, για κοινωνικούς αγώνες, προς απόκτηση ή διατήρηση ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ και ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ…
Επίσης στην παραπάνω στάση συνηγορεί βέβαια και ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, όταν αυτήν την αντίδραση κατά της Διοίκησης ή οργάνων αυτής (ΚΡΑΤΟΥΣ) τη θεωρεί για ένα λαό: <ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΙΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ (σ.σ: υποχρεώσεών του).
Σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, η ενεργοποίηση των ΠΟΛΙΤΩΝ, με ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, στηριγμένοι στις ΔΙΚΕΣ τους ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ΜΕΘΟΔΟΥΣ, να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες, χωρίς να περιμένουν θαύματα από "φωτισμένα" κόμματα και συλλογικότητες με επίσης φωτισμένους αρχηγούς και αρχηγίσκους ακόμα και Πολιτικούς Μεσσίες, που ενώ υποτίθεται ή πράγματι είναι αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές, με την πρακτική τους, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝ τον μόνο αξιόπιστο ΚΙΝΗΤΗ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ δηλ. τις ΛΑΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!! (Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε τους εμβληματικούς ‘’ΜΟΙΡΑΙΟΥΣ ‘’ του ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ). Τώρα λοιπόν ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…

Φίλτατοι αναγνώστες μου.
Ανεξάρτητα των όποιων προβλημάτων ενός εκάστου, (άλλωστε, σχεδόν ΟΛΟΙ έχουμε…), νομίζω ότι ΠΑΝΤΑ έχουμε τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, μπροστά στα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, να ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ τη ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ, να στεκόμαστε στη ΣΩΣΤΗ μεριά… Αν μη τι άλλο, η επιλογή αυτή, είναι τουλάχιστον, ζήτημα στοιχειώδους ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ… Η επιλογή της ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ στάσης, δεν είναι απλά αποφυγή της ΑΤΟΜΙΚΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Ευθύνης, είναι, εν τέλει ΣΥΝΕΝΟΧΗ!!!
Νομίζω ότι ο συνειρμός όλων των παραπάνω –και κυρίως για την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της αντίδρασής μας- βάσιμα με οδηγεί σε ένα μικρό απόσπασμα από τον "ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ" του οικουμενικού Τούρκου ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ, το οποίο επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας και που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί κι αυτό σαν μια συνηγορία: "...ΓΙΑ ΜΕΝΑ το λοιπόν, το πιο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, πιο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ, πιο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ και πιο ΜΕΓΑΛΟ, είναι ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ που τον ΜΠΟΔΙΖΟΥΝ να ΒΑΔΙΖΕΙ. Είναι ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ που τον ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝΕ ". 

Καλημέρα σας ή μήπως ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ;;;

ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 
6 Ιουνίου 2021 
Συνέχεια...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης

Ιουνίου 09, 2021 0
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης 

Έπειτα κι από τη «σύσκεψη» των Φορέων, που εξελίχθηκε σε ενημέρωση, τη θέση της Δημοτικής Αρχής, τα νομικά κωλύματα – αποφάσεις Υπουργείων, Υπηρεσιών, Δημοτικού Συμβουλίου – το καθεστώς κυριότητας της χερσαίας ζώνης, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις των αιρετών για το τι μένει να διεκδικήσουμε, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας απευθύνεται στους Φορείς της πόλης, ζητώντας να συμφωνήσουμε στα παρακάτω:

Ζητούμε να περιέλθουν στον Δήμο Ηγουμενίτσας όλες οι εκτάσεις οι οποίες δεν αφορούν σε λιμενικές δραστηριότητες. Σε αυτές, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται οι δρόμοι του παραλιακού μετώπου, το παλιό λιμάνι εσωτερικού απέναντι από την Αστυνομία, το παρκινγκ απέναντι από την Αντιπεριφέρεια κι όλη η παραλιακή ζώνη ως το Μακρυγιάλι, τα λιμάνια Πλαταριάς και Συβότων και να μείνει στην κυριότητα του ΟΛΗΓ ο χώρος του νέου λιμένα.

Ζητούμε να καταργηθούν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις Υπηρεσιών και Φορέων και να αποδοθούν οι παραπάνω εκτάσεις στον Δήμο με νέο νόμο.

Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να ηγηθεί, με βάσει τις παραπάνω διεκδικήσεις, των κινητοποιήσεων, καθορίζοντας τη μορφή και την έντασή τους, σε συνεργασία με όλους τους Φορείς της πόλης, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, εργαζομένων του Δήμου και του Δημοσίου, κοινωνικούς, παιδαγωγικούς, πολιτισμού, υπηρεσιών.

Κινδυνεύουμε, αν και παραλιακή πόλη, να μείνουμε χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία μας.
Να μην επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος          Ο Γ. Γραμματέας
Μαρέτης Ανδρέας    Κυπριανός Γεώργιος
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 09, 2021 0
Μ.Κάτσης: "Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κύρια σημεία της Ομιλίας του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ.Κάτση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, τοποθετήθηκε στη Βουλή από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τρέμει μπροστά στην επανάληψη της περσυνής αποτυχίας της να διαχειριστεί το άνοιγμα του Τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναγάγει τη μεγάλη αυτή πρόκληση σε ένα επικοινωνιακό ζήτημα ψηφιακής έκδοσης ενός εγγράφου, προκειμένου να εμφανίσει για μια ακόμα φορά ότι δήθεν αποτελεί πρόταση του Πρωθυπουργού.

Επισήμανε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, καθώς σχετική πρόταση στα ευρωπαϊκά όργανα έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο 2020, μήνες πριν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου μάλιστα η πρόταση απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αυτό που υιοθετήθηκε τελικά είναι ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης των μετακινήσεων και δεν ταυτίζεται με το πνεύμα ενός υγειονομικού διαβατηρίου που είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την τακτική του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί να μιλήσει στη Βουλή την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δυνατότητα να είναι παρών λόγω προγραμματισμένης συνάντησης, τον κάλεσε να έρθει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του κατέθεσε για τα δανεικά και αγύριστα με τα οποία ο ίδιος φέσωσε τη ΝΔ ως αρχηγός της.

Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι «η πραγματικότητα σαμποτάρει το κυβερνητικό έργο. Τάξατε ασφάλεια και έχουμε καθημερινά δολοφονίες, τάξατε καλύτερες δουλειές και φέρνετε κατάργηση 8ωρου, τάξατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση πριν την πανδημία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στις Πρέσπες από τις περικεφαλαίες, τηρείτε και τιμάτε τη συμφωνία, η αριστεία έγινε fake πτυχία, οι «επενδύσεις του μπάφου» έγιναν συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν σκευωρία Novartis κατέρρευσε με την άσκηση δίωξης στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για αυτά σήμερα στη Βουλή», τόνισε στην ομιλία του ο Μάριος Κάτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε, εξ άλλου, αναδρομή στον ανεύθυνο και αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς και της διαβλητότητας των συστημάτων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, απέναντι σε ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων και υποκλοπών ευαίσθητων στοιχείων κάθε πολίτη. Θύμισε τις σχετικές υποθέσεις των εν κρυπτώ συνεργασιών της κυβέρνησης με τη σκοτεινή εταιρεία Palantir για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία μάλιστα αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς και με τη Cisco για το σύστημα τηλεκπαίδευσης που παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα και απέκλειε χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματά τους. Θύμισε, ακόμα, τις υποθέσεις που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κενά ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα του ΕΦΚΑ, του gov.gr και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εξέθεταν στο διαδίκτυο έγγραφα και στοιχεία των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση φαίνεται τελευταία να έχει κάνει στροφή δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις συνεχείς Ερωτήσεις στη Βουλή και την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών στον δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, ο Μάριος Κάτσης επανέλαβε ότι η ουσία βρίσκεται στη συνολικότερη και ενιαία διαχείριση της υπόθεσης του ανοίγματος του Τουρισμού και ως τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να συζητείται. Για να μην επαναληφθούν τα περσυνά τραγικά λάθη με την απουσία ελέγχων και ιχνηλάτησης, τον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA που έγινε τελικά όχημα να μην ζητούνται αρνητικά τεστ πριν την είσοδο της χώρας, την απουσία κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενιαίας διαχείρισης στην Ευρώπη και στις σχέσεις με τρίτες χώρες. Για να μην έχουμε μια ακόμα αποτυχία, έπειτα από τις απανωτές του επιτελικού κράτους.

Και έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέχουμε την στήριξή μας στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά κανένα πιστοποιητικό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για μια ταξικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη κυβέρνηση».

Το βίντεο ολόκληρης της ομιλίας του Μάριου Κάτση είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:


Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών"

Ιουνίου 09, 2021 0
Β. Γιόγιακας: "Στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών"

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών:

«Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις, σήμερα μπορούμε πια να πούμε ότι η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας λόγω της πανδημίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.ΑΛ.Θ.) βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ο οποίος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας και πείστηκε για την ανάγκη να βρεθεί μια λύση - ανάσα για τις δοκιμαζόμενες, μικρότερες και μεγαλύτερες, επιχειρήσεις του κλάδου».
Συνέχεια...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας παρουσιάζει τις μέχρι τώρα εργασίες ανάδειξης Κάστρων Ηγουμενίτσας & Μαργαριτίου

Ιουνίου 09, 2021 0
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας παρουσιάζει τις μέχρι τώρα εργασίες ανάδειξης Κάστρων Ηγουμενίτσας & Μαργαριτίου

Διοργάνωση της 4ης Συνάντησης των εταίρων του έργου «Coastal Heritage Network – CoHeN»


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει στις 16 Ιουνίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. την 4η Συνάντηση των εταίρων του έργου «Coastal Heritage Network – CoHeN», που -λόγω των ισχυόντων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19- θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Το έργο Coastal Heritage Network – CoHeN είναι ένα στρατηγικό έργο, που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 € και διάρκεια από τον Ιούλιο 2019 έως το Δεκέμβριο του 2022. Το εταιρικό σχήμα του αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας από την ελληνική πλευρά και την Περιφέρεια της Απουλίας από την ιταλική.

Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών συνεργασίας, μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε συνολικά 17 μνημεία -11 στην Ελλάδα και 6 στην Απουλία.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των εργασιών μέχρι σήμερα στα υπό ανάδειξη μνημεία και ο περαιτέρω προγραμματισμός τους από τους εταίρους, καθώς και οι κοινές δράσεις που έχουν προβλεφθεί για τη δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας πολιτιστικής διαδρομής.

O Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος
Συνέχεια...