09/08/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Τα μισά σχεδόν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Τώρα να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις"

Σεπτεμβρίου 08, 2022 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Τα μισά σχεδόν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Τώρα να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις"
Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον «αυξημένο» φετινό προϋπολογισμό, για το πρόγραμμα επιδότησης των τροφείων (voucher) στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, σχεδόν τα μισά παιδιά για τα οποία οι γονείς τους κατέθεσαν αιτήσεις αποκλείστηκαν στο Νομό Θεσπρωτίας. Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, Από τις 1514 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Νομό Θεσπρωτίας, εγκρίθηκαν μόνο οι 792, οι υπόλοιπες 722 απορρίφτηκαν αν και οι 562 είχαν τα όλα τα κριτήρια.

Ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα voucher για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται «με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού».

Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλά και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις. Μια πολιτική που στόχο έχει την μείωση των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους, την προώθηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κοινωνικών δομών κι υπηρεσιών.

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων και την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί για πολλές οικογένειες μονόδρομο προκειμένου να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό.

Ο αποκλεισμός του 48% των αιτήσεων κάνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης δια μέσου της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά "με περισσότερους δικαιούχους από ποτέ" και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει "κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού" να ηχούν εξοργιστικοί στα αυτιά χιλιάδων οικογενειών.

Είναι ντροπή το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή να μετατρέπεται σε κυνήγι του voucher και σε αγώνα δρόμου για μια θέση στους σταθμούς.

Απαιτούμε εδώ και τώρα χρηματοδότηση για:

· ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

· ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

· ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ - ΟΧΙ ΠΑΙΔΟΦΥΛΑΚΤΗΡΙΑ!

· ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ

· ΜΟΝΙΜΟΙΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 6/9/2022
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Τρίτεκνοι Θεσπρωτίας: "5 χρόνια πέρασαν και ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν μας έχει ακόμη απαντήσει για τη μείωση των δημοτικών τελών"

Σεπτεμβρίου 08, 2022 0
Τρίτεκνοι Θεσπρωτίας: "5 χρόνια πέρασαν και ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν μας έχει ακόμη απαντήσει για τη μείωση των δημοτικών τελών"


1/2/2022 – 1/9/2022 = 7 ΜΗΝΕΣ = 210 ΜΕΡΕΣ

Τόσος καιρός έχει περάσει από το τελευταίο αίτημα που, παραδώσαμε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, για μείωση – απαλλαγή των Δημοτικών Τελών στις Τρίτεκνες Οικογένειες του Δήμου.

7 ΜΗΝΕΣ - 210 ΜΕΡΕΣ και ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. 
Έχουν προηγηθεί παλιότερες επιστολές 
α. 5/04/2017
β. 13/11/2019 
γ. 13/10/2020
δ. 08/07/2021 

Σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που έχουμε αναλάβει θέση στο Δ. Σ. του Συλλόγου «ενοχλούμε» τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας για το ίδιο θέμα, 5 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχουμε λάβει κάποια απάντηση στο αίτημά μας.

Σε αντίθεση με το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο Δήμος Σουλίου με την απόφαση 171/2019 και ο Δήμος Φιλιατών με την απόφαση 15/2020 έχουν προβεί σε μειώσεις από 50% μέχρι και απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη στις Τρίτεκνες Οικογένειες.
Και ο Δήμος Ηγουμενίτσας ούτε μια απάντηση…

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας…

Τα μέλη του Δ.Σ.
του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά
Νομού Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Aς γίνουν μνήμες οι εικόνες! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Σεπτεμβρίου 08, 2022 0
Aς γίνουν μνήμες οι εικόνες! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Κάποτε μου πε μια γιαγιά,
κάτω να μην κοιτάζεις,
γιατί εκεί είναι βρωμιές,
χώματα και σκουπίδια!

Γύρνα προς τον ορίζοντα,
κοίταζε και θυμήσου,
να χαίρεσαι την ομορφιά,
ν' αγάλλεται η ψυχή σου!

Έτσι κι εγώ, στον ορίζοντα
το βλέμμα μου απλώνω
και φυλλακίζω στη ματιά
τα όμορφα της φύσης!

Και σκέφτομαι, τι ομορφιά
μας χάρισε ο πλάστης!
Τι όμορφα ζωγράφισε
κι έπλασε αυτόν τον κόσμο!

Και κάνω μνήμη τη χαρά,
μνήμη την ομορφάδα,
να τα χω να πορεύομαι
στις δύσκολες τις ώρες!

Αφού εικόνες χόρτασα,
στο σπίτι μου γυρνάω,
για να δουλέψω μέσα μου
τα όμορφα που είδα!

Να ξεκουράσω το κορμί,
μαζί και το μυαλό μου
και να κλειδώσω ομορφιές,
για να χω στα στερνά μου!

Τα χρόνια σαν περάσουνε,
τα πόδια δεν θ' αντέχουν,
τα μάτια θα θολώσουνε,
καθάρια δεν θα βλέπουν!

Τότε οι μνήμες θα ξυπνούν,
θα με παρηγορούνε,
θα ζωντανεύουν οι χαρές,
θα γλυκοτραγουδούνε!!

22 -8 -2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Να δοθούν τώρα τα vouchers που δικαιούνται 562 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στη Θεσπρωτία"

Σεπτεμβρίου 08, 2022 0
Μ.Κάτσης: "Να δοθούν τώρα τα vouchers που δικαιούνται 562 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στη Θεσπρωτία"

Δήλωση του Μ.Κάτση για την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή

«Εκατοντάδες γονείς στη Θεσπρωτία με έκπληξη διαπίστωσαν ότι 562 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι ικανοποιούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να αποκλείσει τόσα παιδιά από την πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Τη στιγμή που οι γονείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και βίαιης μείωσης των εισοδημάτων τους, δουλεύοντας με κυλιόμενα ωράρια από το πρωί έως το βράδυ, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους οδηγήσει σε μια αγωνιώδη και κοστοβόρα προσπάθεια ώστε να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας όμως αντιμετωπίζουν και οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας, όπως φυσικά και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Πολλά ΚΔΑΠ δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα ανοίξουν καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, ενώ το προσωπικό τους βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση που αυτοθαυμάζεται προκλητικά μπροστά σε κάθε καταστροφή που η ίδια δημιουργεί, αντί για την έμπρακτη υποστήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με περισσότερα παιδιά σε ποιοτικές δομές, που έταξε, οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες στη Θεσπρωτία και δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, σε αδιέξοδο. Αυτές είναι δυστυχώς οι συνέπειες μιας ανίκανης και ανάλγητης κοινωνικά κυβέρνησης.

Φέρνω το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή μου, με την οποία ζητώ έστω και την ύστατη στιγμή, τα 562 αυτά παιδιά που εντελώς άδικα αποκλείστηκαν, να βρεθούν εκεί που τους αξίζει. Σε δομές δηλαδή που τους εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μ.Κάτση:

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Εκτός ΚΔΑΠ 562 παιδιά στην Θεσπρωτία παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια».

Έπειτα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες γονείς στη Θεσπρωτία ολόκληρο τον Αύγουστο, από τις μεγάλες καθυστερήσεις, τα τεχνικά προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα και τις συνεχείς παρατάσεις που έδινε η κυβέρνηση για τα πολυπόθητα vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι 562 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ των vouchers για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, και περί έμπρακτης υποστήριξης των πιο ευάλωτων οικογενειών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκατοντάδες παιδιά στη Θεσπρωτία μένουν ακάλυπτα, τη στιγμή μάλιστα που κάποια από αυτά είναι μέλη οικογενειών οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.

Ως προς την κάλυψη των αιτήσεων που αφορούν βρεφικούς σταθμούς η ίδια η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει παραδεχτεί δημόσια ότι δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλο μέρος οικογενειών που έχουν πάρει voucher δε θα καταφέρουν να το αξιοποιήσουν, και πόροι του προγράμματος θα μείνουν αδιάθετοι.

Την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την πλειοψηφία των οικογενειών δεν βγαίνει, και οι γονείς παλεύουν με κυλιόμενα ωράρια και εργασία από το πρωί έως το βράδυ ώστε να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους οδηγήσει σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Πέραν όμως από τον άδικο αποκλεισμό των παιδιών στην πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Πολλά ΚΔΑΠ δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα ανοίξουν καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στον αέρα.

Επειδή, 562 παιδιά στη Θεσπρωτία ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Επειδή, οι γονείς παλεύουν με κυλιόμενα ωράρια και εργασία από το πρωί έως το βράδυ ώστε να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον ακραίας αύξησης τιμών και βίαιης μείωσης των εισοδημάτων τους, και η κυβέρνηση αντί να τους υποστηρίξει έμπρακτα, τους οδηγεί σε μια αγωνιώδη και κοστοβόρα προσπάθεια για να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Επειδή, οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, και οι εργαζόμενοι σε αυτές βρίσκονται στον αέρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα 562 παιδιά στη Θεσπρωτία ηλικίας 5 έως 12 ετών, που με κυβερνητική απόφαση μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, να δικαιωθούν αποκτώντας ελεύθερη πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα

Θεσπρωτία: Το πρόγραμμα ψεκασμού καταπολέμησης του δάκου

Σεπτεμβρίου 08, 2022 0
Θεσπρωτία: Το πρόγραμμα ψεκασμού καταπολέμησης του δάκου

Στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2022, για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός των ελαιόδεντρων σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:


Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν ανοιχτά τα περιφραγμένα ελαιοκτήματα και οι κτηνοτρόφοι ή μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα ζώα ή τα μελισσοσμήνη τους από τα ελαιοκτήματα προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες.
Επίσης καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους.

Εάν κατά την περίοδο εφαρμογής των ψεκασμών δεν ολοκληρωθεί ή δεν πραγματοποιηθεί ο ψεκασμός για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους ή άλλους) τότε θα ολοκληρωθεί την επομένη μέρα.

Οι ελαιώνες που εντάσσονται πρέπει:
1. Να είναι συγκροτημένοι, συνεχόμενοι και αμιγείς,
2. Όχι σε κατοικημένες περιοχές, τηρουμένων των αποστάσεων που προβλέπονται.
3. Χωρίς την παρεμβολή βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2665360162,2665360160 και 6977520843.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα