09/13/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Προσβασιμότητα και υποδομές για ΑμεΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας - Της Ροζίτας Τσώνη

Σεπτεμβρίου 13, 2023 0
Προσβασιμότητα και υποδομές για ΑμεΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας - Της Ροζίτας Τσώνη

Η αναπηρία εμφανίζεται στη ζωή πολύ συχνότερα από ότι οι περισσότεροι νομίζουμε. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός της πραγματικής, ανεπίστρεπτης κατάστασης για ένα άτομο με αναπηρία, υπάρχει ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που προκαλεί αδυναμία εκτέλεσης λειτουργιών, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ίδια την κοινωνία στην οποία ζούμε, τις απαιτήσεις και τα εμπόδια που θέτει στα άτομα με αναπηρία.

Πόσο αλήθεια δυσκόλευε τη ζωή ενός ανθρώπου μιας βαριά μορφής δυσλεξία όταν η Ελλάδα αποτελούσε μία χώρα, αγροτικής παραγωγής με μεγάλα ποσοστά αναλφαβητισμού; Αυτό σημαίνει ότι η βλάβη γίνεται αναπηρία κυρίως λόγω των συνθηκών στις οποίες ζούμε. Όσο περισσότερες απαιτήσεις και δυσκολίες περιλαμβάνει το περιβάλλον μας τόσο «βαρύτερα» εκδηλώνεται η αναπηρία.

Ο πολιτισμός ενός τόπου φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευπαθείς ομάδες. Θυμάμαι σε ένα οικογενειακό ταξίδι μας σε ένα πολύ οργανωμένο και προσβάσιμο μέρος ένα από τα παιδιά μου, σε μικρή τότε ηλικία να με ρωτάει: «Γιατί σε αυτό το μέρος υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με αναπηρία;».

Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη ατόμων με αναπηρία γύρω μας γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές προσβασιμότητας με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα τους να κυκλοφορούν και εντέλει να βιώνουν αποκλεισμό και απομόνωση.

Εάν δούμε το ζήτημα συνολικά, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Η πόλη μας χρειάζεται πολλά ακόμη για να γίνει προσβάσιμη. Η κακή κατάσταση των δρόμων, η έλλειψη πεζοδρομίων στις γειτονιές, η ουσιαστική προσβασιμότητα σε δημόσια κτήρια και σε σχολεία, η έλλειψη παιδικής χαράς ΑμεΑ είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτεραιότητα.

Ζω δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης. Η κατάσταση των δρόμων και τα πεζοδρομίων γύρω από το σχολικό αυτό συγκρότημα θυμίζουν άλλες εποχές (όχι με την καλή έννοια)…

Επιπλέον, η Ηγουμενίτσα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει καμία κτιριακή υποδομή για ειδικά σχολεία. Τόσο το ειδικό δημοτικό, όσο και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ηγουμενίτσας φιλοξενούνται σε άλλους χώρους με τα όποια προβλήματα προκύπτουν από αυτό. Ένα άλλο σημαντικότατο ζήτημα είναι η δημιουργία στέγης αυτόνομης διαβίωσης ΑΜΕΑ. Το έργο αυτό είναι άκρως απαραίτητο και θα απάλλασσε από ένα μεγάλο άγχος γονείς παιδιών με αναπηρία που ανησυχούν για το μέλλον τους.

Τέλος, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΜΕΑ, χρειάζεται να παρέχονται από το Δήμο στοχευμένα θέσεις εργασίας. Για να υπάρξει έμπρακτη και ουσιαστική βοήθεια θα μπορούσε να παραχωρηθεί προτεραιότητα σε αποφοίτους ΕΕΝΕΓΥΛ (Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Λυκείων) σε επιλεγμένες θέσεις.

Η εφαρμογή προνοιακών πολιτικών δεν βελτιώνει τη ζωή μόνο των άμεσα ωφελούμενων, βελτιώνει τη ζωή όλων μας.

Δρ. Ροζίτα Τσώνη 
Φυσικος Ειδικης Αγωγής
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό του Παν. Νταή,


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα