04/11/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Νέο μίνι βαν για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Απριλίου 11, 2024 0
Νέο μίνι βαν για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι παραδόθηκε υπό καθεστώς πλήρους λειτουργικότητας, το νέο μικρό λεωφορείο (μίνι - βαν) με ενσωματωμένο ειδικό αναβατόριο για την εξυπηρέτηση (επιβίβαση - αποβίβαση) των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α). Η συγκεκριμένη προμήθεια είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί και ολοκληρώθηκε με αποτελεσματικό τρόπο η προμήθεια του εν λόγω μεταφορικού μέσου.

Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα Α.Μ.Ε.Α., τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των οικογενειών τους. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και δίνονται τα απαραίτητα μέσα στους εργαζόμενους για να εκτελούν πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.Μ.Ε.Α. Εντός των επομένων εβδομάδων θα υπάρχουν νέες και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: Και μετά τις 12 Απριλίου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Απριλίου 11, 2024 0
Βασίλης Γιόγιακας: Και μετά τις 12 Απριλίου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Θεσπρωτίας:

«Σε συνέχεια επικοινωνίας με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου μας ειπώθηκε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας για τους κατοίκους εσωτερικού ολοκληρώνεται, όπως είχε ανακοινωθεί, στις 12 Απριλίου 2024. Παρόλα αυτά οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήστη του Νόμου 5076/23 υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις έως την τελική προθεσμία που προβλέπεται πανελλαδικά, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που περιλαμβάνονται στη διαδικασία κτηματογράφησης ενθαρρύνονται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους το συντομότερο δυνατό, είτε μέσω του τοπικού Γραφείου Κτηματογράφησης, είτε ψηφιακά, ώστε να αποφύγουν δικαστικές διαμάχες στη συνέχεια».
Συνέχεια...

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας Αντώνης Μπέζας στη Δημοτική Ραδιοφωνία για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου Ηπείρου

Απριλίου 11, 2024 0
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας Αντώνης Μπέζας στη Δημοτική Ραδιοφωνία για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου Ηπείρου 

Το Ειδικό Πολεοδομικό του παραλιακού μετώπου Ηπείρου, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας και πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας και τόνισε ότι το Ειδικό Πολεοδομικό και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα εγκριθεί, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 31/12/2025, καθώς αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο της χρηματοδότησης της μελέτης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Μπέζας βρέθηκε στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας και στην εκπομπή "Νωρίτερα δε γίνεται" με την Αθηνά Παππά και μίλησε για τις συναντήσεις με τα μέλη της μελετητικής ομάδας της Κοινοπραξίας Εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του ΕΠΣ όπου παρουσιάζεται η μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού για τον τόπο και εκτός από την προοπτική που δίνεται σε αναπτυξιακό επίπεδο, θα δώσει και οριστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που ήταν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών.

Ο κ. Μπέζας εξήγησε πως στις περιοχές περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητας Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Ενότητα Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, οι Δημοτικές Ενότητες Πάργας και Φαναρίου του Δήμου Πάργας, οι Δημοτικές Ενότητες Πρέβεζας και Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας, οι Δημοτικές Ενότητες Αράχθου, Κομποτίου και Κομμένου του Δήμου Σκουφά και η Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού του Δήμου Αρταίων.

Η μελέτη πραγματοποιείται σε ενότητες και περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων στην περιοχή για την οποία συντάσσεται το ΕΠΣ, τη διατύπωση των εναλλακτικών προτάσεων της χωρικής οργάνωσης της περιοχής και την τελική πρόταση που προκρίνεται από το φορέα κίνησης της διαδικασίας καθώς και αιτιολόγηση της επιλογής της.

Τα ΕΠΣ θα είναι εναρμονισμένα με το περιεχόμενο των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, καθώς και με αντίστοιχα σχέδια (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, ΤΠΣ) ενώ η έγκριση τους θα γίνει με προεδρικό διάταγμα.

Ο κ. Μπέζας είπε ακόμη πως θα εγκριθούν επίσης οι κατευθύνσεις, οι όροι και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση των Ε.Π.Σ, σύμφωνα με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι πριν το ΕΠΣ τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα έχουν προηγηθεί δύο ακόμη συναντήσεις τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο του 2024. Ο ίδιος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου, ενώ για άλλη μια φορά ανέφερε πως το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί από την ενδοχώρα στα παράλια και τόνισε πως αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά αλλά και όλης της Περιφέρειας Ηπείρου συνολικά.

"Η μείωση του πληθυσμού της Ηπείρου κατά 5% κατά την απογραφή του 2021 αποδεικνύει πως το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποτύχει και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη” είπε o κ. Μπέζας και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του οδικού παραλιακού οδικού δικτύου που συνδέει τα ελληνοαλβανικά σύνορα με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Τέλος έθεσε ως προτεραιότητα τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό αλλά και σύνδεση με τον παράκτιο άξονα με τους Φιλιάτες, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και την Πάργα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και συγκεκριμένα με την Καλαμπάκα και το λιμάνι του Βόλου.
Συνέχεια...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους της Θεσπρωτίας καλεί σε απεργία στις 17 Απρίλη

Απριλίου 11, 2024 0
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους της Θεσπρωτίας καλεί σε απεργία στις 17 Απρίλη
17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 
ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

Συναδέλφισσα-συνάδελφε
Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. ένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε. Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ,το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί!

Μετά από 13 χρόνια καθήλωσης των μισθών, η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επαρκούν για μεγαλύτερες αυξήσεις στο δημόσιο. Δεν επαρκούν για να στελεχωθούν κρίσιμες υποδομές από μόνιμο προσωπικό όπως στην υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες των δήμων. Πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν όπως τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ μέσα από την περιβόητη αξιολόγηση στη παιδεία προχωράνε στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Αυτή τη πολιτική στηρίζουν και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών ακολουθώντας πιστά τις πολιτικές της Ε.Ε και της κυβέρνησης, εμπορευματοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες, αυξάνουν τα δημοτικά τέλη, γενικεύουν τις ελαστικές μορφές εργασίας, ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες, ιδρύουν αναπτυξιακούς οργανισμούς, παίζουν κορόνα γράμματα με την υγεία και την ασφάλειά μας στα αμαξοστάσια την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση των δήμων είναι για μια ακόμα χρονιά μειωμένη.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ με ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 ΑΠΡΙΛΗ

Το Δ.Σ του σωματείου μας καλεί όλους τους συνάδελφους να συμμετάσχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ 10:30πμ στην πλατεία Δημαρχείου.

Συνεχίζουμε, ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ τον αγώνα μας. Βάζουμε μπροστά τις ζωές μας, τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας. Δεν βολευόμαστε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης των 40 και 45 ευρώ, είναι κοροϊδία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Αυξήσεις στους μισθούς μας 20%.

- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

- Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.

- Μέτρα που θα προστατεύουν το εισόδημά μας

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις,με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

- Κατάργηση του Νόμου Βορίδη αλλά και όλων των αντεργατικών διατάξεων που απαγορεύουν τη μονιμοποίηση των συναδέλφων με ελαστικές μορφές εργασίας.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες

- Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Κανένας αναπτυξιακός οργανισμός.

Γυρνάμε την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Οργανώνουμε την απάντησή μας, με τη μαζική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μας
στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Όλοι την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ 10:30πμ στην πλατεία Δημαρχείου

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

Τρεις Θεσπρωτοί διεκδικούν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Απριλίου 11, 2024 0
Τρεις Θεσπρωτοί διεκδικούν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία κατά την οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος/η κόμματος συναποφασίζει για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο και επιλέγει ο ίδιος/α ποιοι/ες θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν την 14η Απριλίου στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου θα εκλεγεί ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Οι υποψήφιοι για τη ...μονοεδρική της Ηπείρου είναι εννέα (9), οι τρεις (3) εκ των οποίων είναι Θεσπρωτοί.
Πρόκειται για τους (με αλφαβητική σειρά)

Καραπιπέρης Παντελής

Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Ηγουμενίτσας & Διαχειριστής των Ευρωπαϊκών Διακρατικών και Διασυνοριακών Προγραμμάτων για τον Δήμο Ηγουμενίτσας (Project Manager).

Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του University of Southampton “MSc in Archaeological Science: Archaeological Computing” και του ΔΔΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη & Αυτοδιοίκηση”.

Ζει στην Ηγουμενίτσα και είναι παντρεμένος με τη Χέιβη Παπαχαραλάμπους, καθηγήτρια ξένων γλωσσών (πτυχιούχος Università di Bologna) και έχουν μία κόρη, την Έλενα, 15 ετών.

Κάτσης Μάριος
Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ

Ημερομηνία γέννησης: 6 Μαρτίου 1985
Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος, πατέρας ενός παιδιού
Επάγγελμα: Ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός Η/Υ

Σπουδές
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική

Κοινοβουλευτική παρουσία
Βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2023
Κοσμήτορας της Βουλής από το 2019 έως το 2023
Γραμματέας της Βουλής από το 2015 έως το 2019
Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ν.Α.Τ.Ο από το 2019 έως το 2023
Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας από το 2015 έως το 2019
Μέλος των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης / Παραγωγής & Εμπορίου / Έρευνας & Τεχνολογίας / Βιβλιοθήκης της Βουλής
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019έως το 2023
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2023 έως σήμερα
Υποψήφιος βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 2012
Μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας από το 2010 έως το 2016
Μέλος της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2007 έως το 2010
Μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητήριου Ηπείρου-Λευκάδας από το 2013 έως το 2015
Μέλος της πρώην Αντιρατσιστικής Κίνησης Θεσπρωτίας από το 2010 έως το 2012

Μούκας Βασίλειος
Ιδιοκτήτης Ραδιοφωνικού Σταθμού
Ιδιοκτήτης του Ράδιο Θεσπρωτία 97.1


Τα εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία είναι τα εξής:

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Στην Αίθουσα του ξενοδοχείου Angelica Pallas.
ΠΕΡΔΙΚΑ : Στην Αίθουσα του συνεδριακου κέντρου.

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
Στα γραφεία της Ο.Μ. Σουλίου

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ώρες ψηφοφορίας:08.00 έως 20.00
Οι προσερχόμενοι/ες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή δίπλωμα οδήγησης, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Απριλίου 11, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του δήμου Ηγουμενίτσας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης 9 Απριλίου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών που εν τέλει θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας Γιάννης Γόγολος παίρνοντας το λόγο κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, ανέφερε πως η διαδικασία είναι μια «γιορτή της άμεσης δημοκρατίας» και μια απ' ευθείας σύνδεση με τους πολίτες.

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι έλαβαν το λόγο και ξεδίπλωσαν ο καθένας με το δικό του τρόπο, τις απόψεις τους για την Ευρώπη η οποία οφείλει να ενδυναμώσει το κοινωνικό της πρόσωπο, ανέδειξαν το ρόλο και τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη των λαών, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται για την επόμενη πενταετία και τις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα μας με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έγιναν αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τις οδυνηρές συνέπειες που έχει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και των "αρίστων" της για τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν με σεμνότητα και συντροφικότητα από όλους τους υποψηφίους.

Νέα και παλαιότερα πρόσωπα, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.


Μίλησαν με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι :

Ανδρικός Ιωάννης
Καραπιπέρης Παντελής
Κάτσης Μάριος
Κώτσης Νικόλαος
Λαμπρακούλης Γεώργιος
Μούκας Βασίλειος

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους μας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αυτή την Κυριακή, ομορφαίνουμε (κι άλλο) τον ποδηλατόδρομό μας...!

Απριλίου 11, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Αυτή την Κυριακή, ομορφαίνουμε (κι άλλο) τον ποδηλατόδρομό μας...!

1η δράση της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η Oμάδα Εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση στη χώρα, στο Let’s do it Greece.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τον ποδηλατόδρομό μας!

Δίνουμε ραντεβού πίσω από τα γηπεδάκια του τένις, στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στις 11:00 το πρωί. Πάρε την καλή σου διάθεση και έλα! Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Άρχισε το ξήλωμα των συμβούλων...;;;

Απριλίου 11, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Άρχισε το ξήλωμα των συμβούλων...;;;

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ηγουμενίτσα όσον αφορά το ενδεχόμενο, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι αρκετών κοινοτήτων να χάσουν την έδρα τους εξαιτίας οφειλών τους προς τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Παρόμοιες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες έχουν διαπιστωθεί σε δήμους όλης της χώρας...

Η όλη ιστορία πιθανότατα ξεκίνησε από καταγγελία προς συγκεκριμένο σύμβουλο, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, επεκτάθηκε η έρευνα προς όλους τους αιρετούς του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπου φαίνεται πως είναι αρκετοί οι οφειλέτες της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.

Παρόλο που έχει περάσει αρκετό διάστημα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι έλεγχοι (κάπου στις αρχές Φλεβάρη σύμφωνα με τις πληροφορίες μας), ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να ...αιωρούνται, αρκετές διαφορετικές εκδοχές αλλά και πολλά ονόματα, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί τίποτε από αυτά.

Απ' ό,τι μαθαίνουμε έχει υπάρξει και εσωτερική κόντρα στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης σχετικά με τα στοιχεία που εστάλησαν στην αρμόδια αρχή, αλλά επίσης υπάρχουνε και διαφορετικές νομικές ερμηνείες όσον αφορά τους οφειλέτες. Αν δηλαδή κάποιοι που έχουν ρυθμισμένες οφειλές, κινδυνεύουν, αλλά επίσης επιχειρούν να επικαλεστούν και άγνοια νόμου... 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μας, ήδη ξεκίνησαν οι κυρώσεις, καθώς σύμβουλος της κοινότητας Πέρδικας εξέπεσε της θέσης του, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, εξαιτίας οφειλών και μάλλον αυτή είναι η αρχή...

Θεωρούμε, πως, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής, οφείλει να παρέμβει και με επίσημη ενημέρωση να δώσει εξηγήσεις προς του δημότες και όχι να αφήνει την τοπική κοινωνία να "οσμίζεται" τα "λύματα" της ΔΕΥΑΗ που τόσο ακριβά πληρώνει...!

Εκτός κι αν δεν του μυρίζουν...!

Συνέχεια...

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Επιχειρήσεων Τουρισμού

Απριλίου 11, 2024 0
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Επιχειρήσεων Τουρισμού

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Επιχειρήσεων Τουρισμού με σκοπό την άμεση πληροφόρηση για σημαντικά ζητήματα ενδιαφέροντος του τομέα και της περιοχής. 

Σκοπός του μητρώου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταξη των επιχειρήσεων για διάχυση της πληροφόρησης, τη δημιουργία ενός καναλιού αξιολόγησης του τουριστικού προϊόντος αλλά και τη στόχευση των δράσεων.

Οι επιχειρήσεις τουρισμού μπορούν να εγγραφούν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1u6udGIx5muPVhgroAly24QiofWdrhpGusbSe1hfNnUM/viewform?edit_requested=true

Συνέχεια...

Οι "Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών" για τη συγκέντρωση σε σχολείο της Ηγουμενίτσας ενάντια στην αξιολόγηση

Απριλίου 11, 2024 0
Οι "Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών" για τη συγκέντρωση σε σχολείο της Ηγουμενίτσας ενάντια στην αξιολόγηση

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική στάση των συναδελφισσών του 2ου δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας καθώς και άλλων συναδέλφων που συμμετείχαν στη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του σχολείου, το πρώτο διδακτικό τρίωρο της Τρίτης 9/4.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο των προκηρυγμένων 3ωρων στάσεων εργασίας της ΔΟΕ για την αποτροπή της αξιολόγησης, καθώς είχε προγραμματιστεί από σχολείο και σύμβουλο ραντεβού για αξιολόγηση συναδέλφων και παρακολούθηση μαθήματος.

Η συζήτηση που έγινε σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ανέδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις και την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγηση και στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στον κλάδο για να τσακίσει κάθε αντίσταση στην αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν φιμώνονται ούτε τρομοκρατούνται.

Έδωσαν με συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο την απάντηση στις προσπάθειες εκφοβισμού τους και απέδειξαν τις δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από την οργάνωση, την πάλη και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων. Γιατί όπως τονίστηκε, αυτή η κινητοποίηση δεν ήταν -όπως επιχειρούν κάποιοι να παρουσιάσουν- απέναντι στους συναδέλφους που «επέλεξαν» μέσω εκβιασμών και απειλών να αξιολογηθούν. Άλλωστε κι αυτοί αποτελούν θύματα της ίδιας πολιτικής που ισοπεδώνει δικαιώματα, αναιρεί κατακτήσεις για να επιβάλλει την παιδεία των «λίγων και εκλεκτών»! Μπορεί τελικά ο σύμβουλος να αξιολόγησε το τελευταίο δίωρο, αφού δεν τόλμησε να εμφανιστεί το πρωί, όμως πήρε το μήνυμα.

Οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η απάντηση βρίσκεται μόνο στο δρόμο του συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης κι όχι στον «ατομικό» δρόμο.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, αντισυναδελφική στάση του προέδρου του ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας, που ως διευθυντής του σχολείου εγκαλούσε τις συναδέλφισσες προσπαθώντας να τις αποτρέψει να λάβουν μέρος στη στάση, ισχυριζόμενος ότι είναι παράνομες και απειλώντας ότι αν απεργήσουν, «το λόγο τον έχει η διοίκηση»! 

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια να καταστήσει τις στάσεις εργασίας «κενό γράμμα», γιατί τάχα αφορούν ΜΟΝΟ αυτούς που δεν θέλουν να αξιολογηθούν και κανέναν άλλον. Τέλος, το πιο σημαντικό, καταγγέλλουμε τη δηλωμένη πρόθεσή του να αξιολογήσει και ο ίδιος, αν δεν το έχει κάνει ήδη! Κατανοούμε τη στάση του συμβούλου που θέλει να κάνει τη δουλειά του, ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, μπαίνοντας και βγαίνοντας στα κρυφά μέσα στα σχολεία για να βάλει κι άλλους στη λίστα του! Αλλά η στάση του προέδρου του σωματείου στο πλάι του συμβούλου στην υλοποίηση της αξιολόγησης ξεπερνάει κάθε όριο!

Όπως αποτελεί κατάπτυστο μνημείο δήλωσης υποταγής η προκήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, η οποία μοιράστηκε στην κινητοποίηση και που αναφέρει «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης»!

Οι εκπαιδευτικοί στα σχολειά της Θεσπρωτίας, δημοτικά και νηπιαγωγεία, θα συνεχίσουμε δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στην αξιολόγηση, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μας και ενισχύοντας τη συλλογική αντίσταση. Οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών, θα έρθουν αντιμέτωπες με την οργή της βάσης και ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! 
 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συνέχεια...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Όλοι στην απεργία στις 17 Απρίλη

Απριλίου 11, 2024 0
Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Όλοι στην απεργία στις 17 Απρίλη

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ - 10.30ΠΜ ΠΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε και εδώ, στη Θεσπρωτία, τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των μαθητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στις 17 Απρίλη βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι «αυξήσεις» που θα προκύψουν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, θα εξαφανιστούν «εν ριπή οφθαλμού» λόγω ακρίβειας.

Η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στα τρόφιμα – ποτά, όπου οι εργαζόμενοι της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ», παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, παλεύουν για μια καλύτερη ζωή και για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι κινητοποιήσεις για την Υγεία, δείχνουν το δρόμο που είναι ανάγκη να δυναμώσει παντού.

Συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα και της απεργιακής κλιμάκωσης!

Δε θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κόμματων του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα και νόμους στην υγεία και την παιδεία. Οι αγώνες φοιτητών και εκπαιδευτικών, έχοντας στο επίκεντρο το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με σύγχρονες, ποιοτικές σπουδές για όλους, συνεχίζεται ώστε ο νόμος που καταψηφίστηκε στη ζωή και στα αμφιθέατρα να ακυρωθεί στην πράξη.

Την ίδια στιγμή είμαστε αντιμέτωποι, και στο Νομό μας, με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, με ελλιπές σε αριθμό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, για φάρμακα, για εξετάσεις, για θεραπείες. Με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που μέχρι τώρα παρείχε δωρεάν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία του λαού στα χέρια των γερακιών της υγείας, δε θα περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, δυναμώνουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Καμία εμπλοκή - Καμία συμμετοχή στον πόλεμο

Την ίδια στιγμή που εμείς στενάζουμε κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της απουσίας κρίσιμων υποδομών και προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ, αξιοποιώντας υποδομές της χώρας, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ως κόμβο μεταφοράς πολεμικού υλικού.

Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν έχουν καμία δουλειά οι ένοπλες δυνάμεις έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε ευρύτερους σχεδιασμούς μοιράσματος των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

17 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ξανά για τις ζωές μας! Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα πραγματικής ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα.

Παλεύουμε για:

· Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

· Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

· Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

· Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.

· Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.

· Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

· Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

· Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

· Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

· Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

· Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

· Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

· Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

· Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4 - 10.30ΠΜ ΠΛ.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
Συνέχεια...

Επένδυση 91 εκατ. ευρώ για ρομποτικά συστήματα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας

Απριλίου 11, 2024 0
Επένδυση 91 εκατ. ευρώ για ρομποτικά συστήματα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας

Επένδυση ύψους 90,8 εκατ. στην έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή στην Ελλάδα καινοτόμων ρομποτικών συστημάτων σχεδιάζει η Atlas Robotics Α.Ε., που προτίθεται να αναπτύξει εγκαταστάσεις στο Καρτέρι Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει από το επενδυτικό της σχέδιο.

Η Atlas Robotics, η οποία εκκινεί από τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), έχοντας έδρα και στα Γιάννενα, έχει κάνει αίτηση υπαγωγής της επένδυσής της στον Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», με το σχέδιό της να βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», που υπογράφει η Τέτη Ηγουμενίδη, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή στην Ελλάδα ρομπότ για τη χρήση τους στις επιθεωρήσεις, δοκιμές και πιστοποιήσεις σε κλάδους, όπως η υγεία (χειρουργικός και διαγνωστικός τομέας), τα τρόφιμα, η αμυντική βιομηχανία, η αεροπορική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η διαγνωστική κτηνιατρική, η γενική βιομηχανία, κ.α.

Η Atlas Robotics θα παράγει εκτός από ρομπότ, λογισμικό και συστήματα ελέγχου. Έπειτα από την παραγωγή τους θα παραμένουν στην κυριότητά της και θα τα τοποθετεί στις εγκαταστάσεις των πελατών της για τις δοκιμές, επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις, αμειβόμενη με βάση τις σαρώσεις που θα κάνουν τα ρομπότ για τους ελέγχους και τις δοκιμές.

Ορισμένα από τα ρομπότ που θα παραχθούν, θα μένουν στο εργοστάσιο και οι έλεγχοι για τους πελάτες θα γίνονται απομακρυσμένα από εργαστήρια δοκιμών που θα δημιουργηθούν στην Ηγουμενίτσα (περιοχή Καρτέρι Μαργαριτίου). Το σημείο που έχει επιλεχθεί για την ανάπτυξη της δραστηριότητας της Atlas Robotics, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα στρατηγικό για τη μεταφορά πρώτων υλών όσο και των στελεχών, δεδομένου ότι βρίσκεται πλησίον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας Οδού, της Ιόνιας Οδού, των αεροδρομίων των Ιωαννίνων και του Άκτιου και του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Ο φορέας της επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως εμβληματική επένδυση, καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής και ενίσχυσης των δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (για έργα έρευνας και ανάπτυξης).

Στο επενδυτικό της σχέδιο αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 443 νέες θέσεις εργασίας, ενώ επισημαίνει τον αντίκτυπο της επένδυσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την οικονομία και την τοπική κοινωνία, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της χώρας συνολικά.

Με βάση την πρόβλεψη πωλήσεων του επιχειρηματικού της σχεδίου, θα εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την αξία των εξαγωγών της ανά έτος. Συνολικά πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών της σε προϊόντα και υπηρεσίες θα αφορά εξαγωγές και μάλιστα στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Συνέχεια...

Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία

Απριλίου 11, 2024 0
Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία

Τα σχολεία χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία της τοπικής και κεντρικής διοίκησης αφήνουν τα σχολεία της περιοχής στα όρια της καταλληλότητας και της ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών.

Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Ταβάνια που πέφτουν, σχολεία που πλημμυρίζουν, αίθουσες κλουβιά, κανένας αντισεισμικός έλεγχος. Σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Νομού είναι παραπάνω από εμφανή τα σημάδια της υγρασίας και της διάβρωσης.

Επιγραμματικά:

- Στο «Πρότυπο» ΕΠΑΛ υπάρχουν κολώνες ανοιγμένες στη μέση από τη διόγκωση των σίδερων στον φέροντα οπλισμό, που μαρτυρούν τη μη επαρκή συντήρηση ενός παλιού και καταπονημένου κτιρίου, που εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει η παραλαβή του από τον δήμο.

- Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ, τα σημάδια της υγρασίας στα ταβάνια, δίπλα από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (φώτα), απειλή για τους εκατοντάδες μαθητές που κινούνται από κάτω τους, μαρτυρούν την πολυετή αδιαφορία στις ανάγκες στεγάνωσης και προστασίας του κτιρίου. Τα μάρμαρα στα περβάζια έτοιμα να ξεκολλήσουν, μετέωρα στο κενό, με ανυποψίαστους μαθητές να παίζουν και να κινούνται από κάτω. Ειδικά για το 1ο ΓΕΛ δαπανήθηκαν 1.750.000€ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς να έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος.

- Εκατοντάδες μαθητές στο 2ο ΓΕΛ κυκλοφορούν από και προς το σχολείο καθημερινά σε μια περιοχή που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε σε απόσταση μερικών μέτρων το ΚΤΕΛ με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι πιθανός.

- Στο Δημοτικό Σχολείο Καστριού υπάρχει μια μόνιμη φυσική λίμνη στο υπόγειο με αποτέλεσμα όσα πράγματα έπρεπε να αποθηκεύονται εκεί βρίσκονται στους χώρους του σχολείου, κάτι που κάνει δυσκολεύει τη διέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, λόγω της κατάστασης του υπογείου, το κτίριο είναι μέσα στην υγρασία και τη μούχλα και είναι δύσκολο να ζεσταθεί.

- Από τα 8 Νηπιαγωγεία της Ηγουμενίτσας τα 6 (2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο), καθώς και το 2ο Νηπιαγωγείο Γραικοχωρίου, στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια παντελώς ακατάλληλα για σχολεία, χώρους προοριζόμενους για καταστήματα και με αυλές τους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια Νηπιαγωγείο. Παρά τις διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών καμία Δημοτική Αρχή, ως τώρα, δεν έκανε το παραμικρό, ως όφειλε, για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αξιοποίησαν ούτε την προσφορά- δωρεά οικοπέδου από τον πρώην Δήμαρχο κ. Λιάκο για την ανέγερση Νηπιαγωγείου, επικαλούμενοι κάθε φορά αστεία επιχειρήματα.

Σε κανένα σχολείο της Α΄βάθμιας και της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει γίνει ούτε καν ο οπτικός Α΄βάθμιος αντισεισμικός έλεγχος. Στα δεκάδες «μικρά Τέμπη» που κρύβει η τοπική και κεντρική διοίκηση, κάτω από τη λογική του εφησυχασμού, στέλνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια τα παιδιά της να μορφωθούν.

Κορωνίδα της ντροπής και της επικινδυνότητας είναι η κατάσταση που βρίσκεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το οποίο συστεγάζεται σε 2 μικρούς χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ψευδεπίγραφος ο χαρακτηρισμός των 5 τμημάτων αφού, το κάθε τμήμα ουσιαστικά είναι και μία γωνιά στην ίδια αίθουσα. Γραφείο εκπαιδευτικών δεν υπάρχει, ενώ το γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου βρίσκεται στον ίδιο χώρο που κάνουν μάθημα οι εκπαιδευτικοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης στο Ειδικό Σχολείο, χωρίς το στοιχειώδες εποπτικό υλικό, απαξιώνουν τις προσπάθειες που κάνουν οι συνάδελφοι να βγάλουν εις πέρας την εξατομικευμένη δουλειά που χρειάζεται το κάθε παιδί. Χωρίς καμία στοιχειώδη υποδομή που αφορά στην ατομική υγιεινή των παιδιών (ντουζιέρες κλπ), με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, χωρίς την ύπαρξη σχολίατρου και σχολικού νοσηλευτή, χωρίς τον ελάχιστο χώρο ξεκούρασης και ανάπαυσης για παιδιά και συναδέλφους.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, μιας και παλιότερα η Δ\νση Εκπαίδευσης σχεδίαζε ακόμη και το κλείσιμό του. Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο, διαπίστωσε την κατάσταση, κάλεσε επί τόπου τον τότε Δήμαρχο κ. Λώλο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και υποτίθεται δεσμεύθηκαν για την ανέγερση ξεχωριστού κτιρίου στον ίδιο χώρο λόγω της μεγάλης αυλής που διαθέτει το 2ο Δημοτικό. Δυστυχώς, όλα παρέμειναν υποσχέσεις τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Τώρα είναι η ώρα γονείς, εκπαιδευτικοί, τοπική κοινωνία να διεκδικήσουμε λύση για το διδακτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων στον νομό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), της πολιτικής των μνημονίων και της στρατηγικής της ΕΕ που λογίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και της στάσης των δημοτικών αρχών.

Απαιτούμε:

- Άμεσα οι δήμοι Ηγουμενίτσας – Φιλιατών - Σουλίου να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών.

- Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους.

- Έλεγχο από τις δασικές υπηρεσίες των δήμων για τα δέντρα που βρίσκονται στους προαύλιους χώρους και περιμετρικά των σχολείων.

- Η ΚΤ.ΥΠ. να αποτελέσει τον μοναδικό, αρμόδιο, ενιαίο, τεχνικό, κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, που θα υλοποιεί με επάρκεια την ευθύνη του κράτους, για καθολική παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων στο ύψος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

- Η νέα δημοτική Αρχή να τοποθετηθεί και να προτείνει άμεσα λύση για το πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Χαραυγή Παραμυθιάς μετά από εκτροπή του οχήματος...

Απριλίου 11, 2024 0
Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Χαραυγή Παραμυθιάς μετά από εκτροπή του οχήματος...

Ολοσχερώς κάηκε ΙΧ επιβατικό όχημα στη Χρυσαυγή Παραμυθιάς μετά από εκτροπή του οχήματος από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο οδηγός του οχήματος δεν τραυματίστηκε, ενώ πρόλαβε να βγει από το όχημα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Στο σημείο έσπευσε η τροχαία και δύο πυροσβεστικά οχήματα  με 4 υπαλλήλους της πυροσβεστικής υπηρεσίας που προχώρησαν στην κατάσβεση.

Συνέχεια...