05/02/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Μ. Κάτσης: "Νίκη για να έχει δυνατή φωνή ο θεσπρωτικός λαός και να πάρει επιτέλους όσα δικαιούται"

Μαΐου 02, 2023 0
Μ. Κάτσης: "Νίκη για να έχει δυνατή φωνή ο θεσπρωτικός λαός και να πάρει επιτέλους όσα δικαιούται"

Αγαπητοί συμπολίτες
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περάσαμε πολλά. Υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κόκκινα δάνεια, διαφθορά, πελατειακό κράτος, παρακολουθήσεις, ανασφάλεια. Βασικός υπεύθυνος γι’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, ήταν η κυβέρνηση.

Η Θεσπρωτία όλο αυτό το διάστημα απουσίαζε εντελώς από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αποκλείστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ κανένα μεγάλο ή μικρότερο νέο έργο δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, καταργήθηκε το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας, ξεπουλήθηκε το λιμάνι της πόλης, δεν αποδόθηκε η χερσαία ζώνη στους πολίτες, εγκαταλείφθηκαν οι αγρότες και οι επαγγελματίες της περιοχής, οι νέοι έμειναν χωρίς προοπτική.

Ήρθε η ώρα να πούμε ως εδώ, στην παρακμή και τη μιζέρια. Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μαζί, τη Θεσπρωτία που μας αξίζει. Με γνώση, ειλικρίνεια, και καθαρά χέρια. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι για να το πετύχουμε. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Με τη στήριξη σας, θα έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η νίκη στις επικείμενες κάλπες είναι στα δικά μας χέρια. Μια νίκη για ζωή με αξιοπρέπεια. Με Αύξηση Μισθών, Μείωση Τιμών, Ρύθμιση Χρεών και Δικαιοσύνη Παντού.

Μία νίκη για να έχει δυνατή φωνή ο θεσπρωτικός λαός και να πάρει επιτέλους όσα δικαιούται!

Μάριος Κάτσης
Υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τιμήσανε την Εργατική Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 02, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Τιμήσανε την Εργατική Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα. Χαιρέτησαν ο πρόεδρος των δασκάλων Κυριάκος Τσόδουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Σίμος Ιωάννογλου. 


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μπούργος αντ/δρος του ΕΚΘ και πρόεδρος του σωματείου Ι/Υ του νομού Θεσπρωτίας. Πριν τις ομιλίες αναρτήθηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας υπο τους ήχους της 3ης Διεθνούς.Μετά ακολούθησε μαζικη και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Κατάθεση στεφάνων έγινες στο μνημείο των Σουλιωτών απο το ΕΚΘ και τα Σωματεία.


Η ομιλία του Γιώργου Μπούργου

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωρανε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

Η 1η Μάη, είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Με σύνθημα:
Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η αιματοβαμμένη ιστορία της σε όλο τον κόσμο έρχονται να δεθούν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, να εμβολίσουν τις λογικές της αναμονής και της μοιρολατρίας.

Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εμβληματικές σελίδες στην πάλη της εργατικής τάξης, όπως και οι τωρινές απεργιακές απαντήσεις που έλαβαν αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και διάφορα επιτελεία σε όλη την ΕΕ αναδεικνύουν πως δεν είναι γραφτό ούτε δεδομένο ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα στριμώχνεται στην επιλογή διαχειριστή του «βάλτου» της εκμετάλλευσης, πως χρειάζεται και μπορεί να βάλει στόχο όλα όσα αξίζουν στον λαό και τα παιδιά του.

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Απέναντι στους κήρυκες του συμβιβασμού και τους αρνητές της ταξικής πάλης, που πάντα όμως φλυαρούν για την 1η Μάη, ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μπορεί να δώσει συνέχεια στα ελπιδοφόρα βήματα που φωτίζουν τον δρόμο για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός ώστε έτσι πραγματικά να ανοίξουν παράθυρα για το μέλλον.

Είναι απάντηση σε όλο το πολυσυλλεκτικό σινάφι κάθε πολιτικής απόχρωσης που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που προεξοφλούσε με κροκοδείλια δάκρυα το τέλος της εργατικής τάξης, ανέφερε πως οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτήριζε ξεπερασμένες μορφές πάλης, τις απεργίες.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τα διδάγματα από την ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου παραμένουν επίκαιρα, ζωντανά, αποτελούν φλόγα για κάθε εργάτη σε όλον τον κόσμο.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Ακόμα πιο βαθιά όμως ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη, ενεργοποιεί τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και προσφυγιά μέσα από τις πολεμικές συρράξεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ενοχλεί την κυβέρνηση και τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς πως οι κινητοποιήσεις στη χώρα μας έβαλαν στο στόχαστρο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διότι για τους Μεσσίες που υπόσχονται παραμονές εκλογών λύτρωση και αξιοπρέπεια, ο "νόμος του κέρδους" , έχει χαρακτηριστικά θεϊκής εντολής, είναι αδιαπραγμάτευτος καθώς αποτελεί ιερή νομοτέλεια που δεν πρέπει να θίγεται.

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» βασίζεται σε αυτόν το νόμο. Για αυτό και οι πιο ρηξικέλευθες προτάσεις των «σωτήρων» που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές που ακολουθούν, αναφέρονται σε ένα δικαιότερο εκμεταλλευτικό σύστημα που τα κέρδη δε θα είναι πάνω από τη ζωή.

Παρά την προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να χειραγωγήσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν μπορούν να κρύψουν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για τους εργαζόμενους. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και την επομένη των εκλογών θα εξακολουθούν να υπηρετούν το νόμο του κέρδους.

Με βάση το νόμο του κέρδους υπάρχει απουσία μέτρων ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, τα οποία προμηνύονται και για τη μετακίνησή μας και εδώ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που πουλήθηκε στον όμιλο Grimaldi. 

Η πώληση από μόνη της εντάσσεται σε αυτό το νόμο, στην εξασφάλιση δηλαδή του κέρδους ενός επιχειρηματικού ομίλου, που θα μεταφραστεί για εμάς σε ακριβά εισιτήρια και ανασφάλεια στις μεταφορές γιατί για αυτόν κοστίζει και με ο,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβασή μας στη χερσαία ζώνη σε όποιον ιδιώτη ή κρατικό φορέα και αν δοθεί. Εκτός αν θέλουν να μας πείσουν ότι και ο λεγόμενος κρατικός φορέας, με τις λεγόμενες κρατικοποιήσεις που πολλοίς ευαγγελίζονται έχει κάποια σχέση με το δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα. 

Σε ποιο κράτος;;; 
Στο κράτος που θεοποιεί διασφαλίζει τους νόμους της αγοράς και εμάς μας βάζει αναγκαστικά και αποδεδειγμένα στο στόχαστρο;;; Είναι επίσης ο ίδιος νόμος του κέρδους που ευθύνεται για το κλείσιμο νοσοκομείων και την υποστελέχωση από προσωπικό και εξοπλισμό στην υγεία, κάτι που βλέπουμε ξεκάθαρα και στο δικό μας μοναδικό νοσοκομείο του νομού, στο όποιο ενδεικτικά από τις 67 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο οι 37 και αυτές με όρους εργασίας απαράδεκτους για το προσωπικό, με μετακινήσεις, ανεπάρκειες κ.τ.λ), Είναι ο ίδιος ο νόμος του κέρδους που ευθύνεται για τους χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, για ετοιμόρροπα σχολεία που πέφτουν σοβάδες, καυστήρες που σκάνε και σκοτώνουν μαθητές, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Το νόμο του κέρδους τον έχουν θωρακίσει με αντεργατικά μέτρα, που τα γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργάτες στις ιχθυοκαλλιέργειες, οι οικοδόμοι και οι χειριστές που εργάζονται στα διάφορα εργοτάξια και στην περιοχή μας, το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό με τη δουλειά χωρίς ρεπό και μισθούς που δε φτάνουν για το εξάμηνο που δεν εργάζονται, και με την «απαραίτητη» καταστολή όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα, αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων για να πάρουν τη διακυβέρνηση της χώρας είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία. Πίσω από το νόμο του κέρδους βρίσκεται συνολικά το κράτος των λίγων, των κυβερνήσεων κάθε χρώματος και προσήμου.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιάβολων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες. Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους. Με κοινό βηματισμό νομοθετούν και συμφωνούν, διότι ο Θεός του κέρδους που προσκυνούν, είναι κοινός.

Δεν υπάρχει «δίκαιη», «φιλολαϊκή» ή «προοδευτική» διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως προβάλλουν στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση. Τα κόμματα αυτά, παρά τις όποιες διαφορές, συμπίπτουν στα κύρια ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα και το αύριο του λαού. Εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ολέθριας στρατηγικής του κεφαλαίου: Από την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που είναι το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ευρώπης, μέχρι τη συμμαχία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η χρηματοδότηση των μονοπωλίων στη χώρα μας προϋποθέτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για την εργατική τάξη: Περαιτέρω υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων και μείωση των πραγματικών μισθών. Γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ένταση των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών αγαθών και υποδομών, στο νερό, στην Ενέργεια, στην Υγεία, στην Παιδεία κ.α. Βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «αύξηση» στον κατώτατο μισθό. Όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 τον κράτησαν πολύ χαμηλά, μαζί και η κυβέρνηση της ΝΔ, που τον έφτασε οριακά πάνω από τον ονομαστικό κατώτατο μισθό του 2011. Η αλήθεια όμως είναι ότι συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, που έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο - πάνω από μια δεκαετία - καθηλωμένο εισόδημά τους. Οι εξαγγελίες για νέες αυξήσεις στους μισθούς το 2027 είναι μια νέα απάτη, αφού οι Συλλογικές Συμβάσεις που ανεβάζουν τους μισθούς έχουν σχεδόν καταργηθεί και κανένα αστικό κόμμα δεν προτίθεται να τις επαναφέρει.

Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκινητικό τρόπο γύρω από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, η ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, η διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, η γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, αποδεικνύουν πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δεν είναι μια υπερβολή, αλλά ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε στις σημερινές συνθήκες.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, στις σειρήνες και στους γραφιάδες τους που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Δε φταίει ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά η υποταγή όλων αυτών στο σιδερένιο νόμο του κέρδους, στις σάπιες αξίες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, αλλά και του «εταιρισμού» που υπερασπίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιμετωπίζουν τους εργάτες και τα αφεντικά ως μία οικογένεια.

Μιας ηγεσίας που συγκρότησε προεδρίο με τις ψήφους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ) και της ΝΔ (Ενότητα), επιβεβαιώνοντας ότι αυτά που ενώνουν τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι απείρως πολύ περισσότερα από αυτά που δήθεν τους χωρίζουν. Αυτές οι παρατάξεις εξέλεξαν πρόεδρο της ΓΣΕΕ τον εκλεκτό της ΠΑΣΚΕ και γραμματέα τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος η δεύτερη παράταξη της ΝΔ (ΔΑΚΕ) ψήφισε τη δεύτερη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ) ώστε να εκπροσωπηθεί και αυτή στη Εκτελεστική Επιτροπή.

Όλες αυτές οι κολεγιές γίνονται στο έδαφος της συμφωνίας που έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, όποιο χρώμα και αν έχουν αυτές, όπως άλλωστε κάνει διαχρονικά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Είναι η κοινή αντίληψη που έχουν για τη στήριξη της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν τους εργαζόμενους να θυσιάζουν δικαιώματα, να υπονομεύονται οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις τους, να περιορίζονται δραστικά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με θύματα δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας και σακατεμένους, να καταργούνται βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή η συμμαχία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνίες και τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, για το μεροκάματο, για τις άσχημες συνθήκες δουλειάς, για τα δικαιώματα του. Δεν έχει καμία σχέση με τους ελπιδοφόρους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, που σηκώνουν το ανάστημα των λαών απέναντι στην εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πείρα των τελευταίων ετών επιβεβαίωσε ακόμα περισσότερο ότι μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν εμπόδια, να έχουν κατακτήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες που ανοίγουν το δρόμο της ανατροπής. Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίζουν με ακόμα περισσότερες δυνάμεις αυτόν τον αγώνα.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!Συνέχεια...

Πάργα: 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 02, 2023 0
Πάργα: 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ξεχωριστή διοργάνωση θα φιλοξενήσει και φέτος η Πάργα με στόχο να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.

Πρόκειται για το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα γίνει στις 12 και 13 Μαΐου.

Διοργανωτής του φεστιβάλ η Χορευτική Ομάδα Πάργας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πάργας.

Τμήματα ενηλίκων αλλά και παιδιών, από όλη τη χώρα θα φιλοξενηθούν για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε ντόπιους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ένα ψυχαγωγικό και λαογραφικό θέαμα σε μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Ηπείρου, περιμένει να προσφέρει μοναδικές στιγμές στις 12-13 Μαίου 2023.

(Δείτε το spot του φεστιβάλ)


Συνέχεια...

Παραμυθιά: 2,2 εκ. € για ηλεκτροφωτισμό με ΣΔΙΤ - 10 ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μαΐου 02, 2023 0
Παραμυθιά: 2,2 εκ.  για ηλεκτροφωτισμό με ΣΔΙΤ - 10 ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Σουλίου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή για τα έργα στον ηλεκτροφωτισμό αποτελεί πιστή υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που χέρι- χέρι εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εργαλείου των ΣΔΙΤ.

Ο Δήμος μας με αυτή την επιλογή προχωρά, όχι απλά στην εκχώρηση σε ιδιώτες μιας δραστηριότητας, αλλά ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού. Πιο συγκεκριμένα, έναντι 2.225.000 €, για τα επόμενα 11 χρόνια (6+5), εκχωρεί τη διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED, καθώς επίσης και τη διαχείριση και τη συντήρηση του συστήματος.

Αντί να αναζητήσει χρηματοδότηση του έργου από σχετικά προγράμματα, αντί να διεκδικήσει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, ώστε το έργο να γίνει από την υπηρεσία και με μικρότερο σημαντικά κόστος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δώσει «προίκα» στον ιδιώτη και μέρος από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως έχουν ήδη πράξει και άλλοι δήμοι στη χώρα. Ο μειοδότης επιχειρηματίας, που θα αναλάβει το έργο, θα πληρώνεται από την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών. Το σίγουρο είναι ότι η τακτική αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την εκχώρηση σε ιδιώτες κι άλλων υπηρεσιών.

Αυτά που ισχυρίζεται η δημοτική αρχή ότι δηλαδή ο Δήμος Σουλίου και οι δημότες θα βγουν κερδισμένοι από την εκχώρηση δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι! Όλοι οι Ηπειρώτες έχουμε πείρα από έργα μέσω ΣΔΙΤ με τα οποία οι δημότες βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πλουτίσουν μεγαλοεπιχειρηματίες!

10 Εύλογα ερωτήματα:

Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και η ενεργειακή εξοικονόμηση συνιστούν προτεραιότητες για κάθε δημοτική αρχή. Και στον τομέα αυτό η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη επίδοση. Και για ένα τόσο σημαντικό και ακριβό έργο ας θέσουμε κάποια ερωτήματα:

1) Γιατί δεν υπήρχε καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε προηγούμενες συνεδριάσεις για το θέμα και για την αδυναμία αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων; Ένα έργο 2,22 εκατομμυρίων για ένα μικρό σχετικά Δήμο δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου; Είναι δυνατόν να εκχωρούνται ερήμην των δημοτών (ακόμη και των δημοτικών συμβούλων) τα δημοτικά τέλη για 11 χρόνια, υπό συνθήκες ανύπαρκτου πολιτικού ελέγχου και αντιπαράθεσης, απλά με μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης;

2) Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν πειστικά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για τις άλλες επιλογές (προμήθεια με ίδια κεφάλαια, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.) που να δικαιολογούν την λύση της ΣΔΙΤ; Μήπως το έργο έχει εμφανιστεί ως ασύμφορο για τον Δήμο, για να καταστεί συμφέρον για τον ανάδοχο όπως έγινε και σε άλλους δήμους;

3) Γιατί δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για αντίστοιχη μείωση των τελών ως αποτέλεσμα της ενεργειακής εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί; Μήπως γιατί όλη η εξοικονόμηση (αν τελικά είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζει η μελέτη) θα πάει «πεσκέσι» στον ανάδοχο;

4) Γιατί αρχικά υποστηρίχτηκε ότι η μελέτη ήταν προϊόν της εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έχω λίγη ώρα μετά διορθώθηκε και υποστηρίχτηκε ότι ήταν μελετητικής εταιρίας; Τι γνώμη έχουμε οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου;

5) Γιατί αφού η μελέτη είναι τόσο πλήρης (όσο υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή) ο ανάδοχος θα λάβει επιπλέον 15.000€ για να ξανα-ελέγξει την υφιστάμενη κατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών; Τελικά είναι η μελέτη αξιόπιστη ή όχι;

6) Πως εξασφαλίζεται η αναφερόμενη διάρκεια ζωής από την επένδυση (20 έτη), τη στιγμή που το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει σύμβαση ο ανάδοχος με το Δήμο Σουλίου είναι 11 έτη; Πως θα εξασφαλιστεί η υπόλοιπη διάρκεια ζωής των 9 ετών και μάλιστα τη στιγμή που αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα προβεί και σε αντικατάσταση με λαμπτήρες led που η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρή (στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 8 έτη με εγγύηση από τις εταιρίες στα 5 έτη); Στα προηγούμενα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την έντονη αστάθεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή που θα κάνουν ακόμη πιο επιρρεπή τα νέα led σε βλάβες.

7) Πως διασφαλίζεται η πιθανολογούμενη εξοικονόμηση 60% στην κατανάλωση ρεύματος; Μόνο με τα στοιχεία της μελέτης και των στοιχείων που θα τοποθετηθούν; Τι θα συμβεί αν δεν προκύψει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση αλλά ο ανάδοχος τοποθετήσει ό,τι ακριβώς προβλέπεται στην μελέτη; Θα σταματήσει να πληρώνεται ή απλά θα θεωρηθεί αστοχία της μελέτης; Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να απαιτηθεί εκ νέου αύξηση των δημοτικών τελών, αυτών που πριν 3 χρόνια η Δημοτική Αρχή αύξησε δηλώνοντας ότι από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών σύντομα θα έχουμε μείωση ανταποδοτικών…

8) Οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο ανάδοχος σημαίνουν ότι οποιοδήποτε led καίγεται οπουδήποτε στο Δήμο θα αντικαθίσταται άμεσα; Ή μήπως θα περιμένουμε κανά 6μηνο να περάσει ο ανάδοχος να αλλάξει μαζικά τα καμένα φωτιστικά; Σε ένα δήμο σαν το δικό μας με το μικρό σχετικά πληθυσμό αλλά τη μεγάλη έκταση και τα δεκάδες χωριά εκτιμούμε ότι πολλές περιοχές θα μένουν χωρίς φως για μεγάλα διαστήματα.

9) Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά σε πύκνωση ή αραίωση των φωτιστικών σημείων, για επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού, επισκευή ή αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων κολώνων και άλλων τεχνικών στοιχείων; Το όλο έργο του ηλεκτροφωτισμού είναι απλά αντικατάσταση φωτιστικών; Να θυμίσουμε ότι ήδη από το μακρινό 2014 η Λαϊκή Συσπείρωση και ο τότε επικεφαλής της Άρης Μαρέτας είχε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε προτείνει να υπάρξει μια επιτροπή που θα ερευνήσει φαινόμενα σπατάλης στον ηλεκτροφωτισμό, ανάγκες πύκνωσης ή αραίωσης στο δίκτυο κ.α. Αλήθεια έγινε κάτι από τότε;

10) Τι θα γίνει στην περίπτωση που στο προσεχές μέλλον υπάρξει εκ νέου κάποιο πρόγραμμα που επιδοτεί την αντικατάσταση στο 100% (ή έστω άνω του 20% που προβλέπει το σχέδιο που θέλει να «τρέξει» ο Δήμος); Εμείς θα έχουμε δεσμεύσει τα ανταποδοτικά μας για 11 έτη και θα έχουμε παραδώσει την υπηρεσία στον ιδιώτη.

Τα ΣΔΙΤ αποτελούν βόμβα στα θεμέλια όλων των υπηρεσιών του Δήμου:

Οι εργαζόμενοι του Δήμου μας μέσω του Σωματείου τους ήδη εξέφρασαν την αντίρρησή τους και απαιτούν να μην προχωρήσει η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις. 

Απαιτούν επίσης να μην προχωρήσει η εν λόγω ΣΔΙΤ για τον ηλεκτροφωτισμό. 

Διεκδικούν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών στις δημοτικές υπηρεσίες. Αναλογίζονται τι θα συμβεί αν με το ίδιο σκεπτικό της δημοτικής αρχής προχωρήσει η εκχώρηση σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών. 

Η πολιτική αυτή ανοίγει το δρόμο, όχι μόνο στη συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου, στη μείωση του ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει ακόμη και απολύσεις με το αντιδραστικό εργαλείο της αξιολόγησης!

Στο δια ταύτα:

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα έργο, που ο λαός θα το πληρώνει για τα υπόλοιπα 11 χρόνια, που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά του Δήμου και που θα ιδιωτικοποιήσει ουσιαστική μια βασική υπηρεσία του Δήμου.

Απαιτούμε:

- Η Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα προαναφερθέντα.

- Να μην υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

- Να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Σουλίου.

- Να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων κι όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να καταφέρει επιτέλους ο Δήμος να μειώσει τα ανταποδοτικά.

- Να διεκδικήσουμε προσλήψεις μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού ώστε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου το έργο.

- Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση του θέματος, να δοθούν απαντήσεις, να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις (όχι μόνο όσες εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή), να κληθούν και να ερωτηθούν οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Παραμυθιά, 2 Μαΐου 2023

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου
Συνέχεια...

Προς υποψήφιους βουλευτές και κόμματα...!

Μαΐου 02, 2023 0
Προς υποψήφιους βουλευτές και κόμματα...!

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία με πυρετώδεις ρυθμούς. Άρθρα, απόψεις, αναλύσεις, αντιπαραθέσεις, debates και πάει λέγοντας... 

Και βέβαια, αυτή την περίοδο, σημαντικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ που έχουνε πολλή δουλειά να κάνουνε.

Ως τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους υποψήφιους βουλευτές και τους υπεύθυνους των πολιτικών κομμάτων, για κάτι ...αυτονόητο, αλλά θα το κάνουμε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις...

Όσοι επιθυμούν να κάνουμε κάποια δημοσίευση, θα πρέπει να μας στέλνουν τις πολιτικές τους διακηρύξεις τους στο email: antilaloi1977@gmail.com.

Ούτε μπορούμε, ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τι γράφει ο κάθε υποψήφιος στο προφίλ του στο facebook και να το αναδημοσιεύουμε. Είναι άλλωστε πρακτικά αδύνατον. 

Όσοι, επίσης επιθυμούν διαφημιστική προβολή, για την προεκλογική τους εκστρατεία, μπορούν να επικοινωνούν είτε στο email μας είτε στο τηλ. 6945114015.

Ήδη, για αρκετά κόμματα και υποψήφιους έχουμε κάνει δημοσιεύσεις για την ενημέρωση των θεσπρωτών ψηφοφόρων.

Ωστόσο, σε μια περίοδο με μεγάλο φόρτο εργασίας για τα ΜΜΕ, είναι πρακτικά αδύνατον να παρακολουθούμε όλους τους υποψήφιους βουλευτές και όλα τα κόμματα. Είναι άλλωστε πάρα πολλά...!
Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε...

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και να διεξαχθεί μια πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία..!

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, εγκυμονεί κινδύνους και ο/η καθένας/μια θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα...!

Καλή επιτυχία!

Συνέχεια...

"Να φύγει ο Κούλης ...και βλέπουμε! Τι ακριβώς βλέπουμε;;;" - Του Λάμπρου Μουσελίμη*

Μαΐου 02, 2023 0
"Να φύγει ο Κούλης ...και βλέπουμε! Τι ακριβώς βλέπουμε;;;" - Του Λάμπρου Μουσελίμη*

Γράφει ο Λάμπρος Μουσελίμης*

Θεωρούμε πως αρκετά μεγάλη μερίδα ενός προοδευτικού, δημοκρατικού και όχι μόνο κόσμου ασπάζεται την παραπάνω φράση. Και είναι λογικό, καθώς η πολιτική που εφαρμόστηκε την τετραετία που μας πέρασε από τη ΝΔ έχοντας ως πρωθυπουργό το συγκεκριμένο, αναβάθμισε την επίθεση στο λαό, ενέτεινε την φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής και εκτόξευσε τους πολεμικούς κινδύνους αφού έμπλεξε τη χώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας και βάθυνε την εξάρτηση της από τα ξένα κέντρα. 

Δίκαιη λοιπόν η οργή και η αγανάκτηση με πιο πρόσφατο από όλα το έγκλημα στα Τέμπη, με την ακρίβεια να καλπάζει, το νόμο Χατζηδάκη να εφαρμόζεται και να μη μένει στα χαρτιά (αίτημα των ρεφορμιστών) και με την κοροϊδία και την υποκρισία να περισσεύουν. Η λίστα των επιτευγμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει τελειωμό. 

Πρέπει όμως να εκφράσουμε δύο αναγκαίους προβληματισμούς που χρειάζονται απαντήσεις!

1) Φταίει το πρόσωπο; Αν δηλαδή ήταν άλλο -με λιγότερη διαφθορά, λιγότερη ακροδεξιά συμπεριφορά και ρητορική και λιγότερη διαπλοκή βρε αδερφέ- οι παραπάνω πολιτικές δεν θα προωθούνταν ή μήπως θα προωθούνταν λιγότερες και πιο ήπιες;;;

2) Υπάρχει κάποιος άλλος πολιτικός σχηματισμός που μπορεί να προκύψει από αυτές τις κάλπες είτε από επόμενες που θα κινηθεί σε διαφορετική ρότα;

Και για να προλάβουμε και ορισμένους κακοπροαίρετους με εκφράσεις του στυλ <<άρα εσείς θέλετε "πάνω" τον Μητσοτάκη>>, να υπενθυμίσουμε τη στάση μας ενάντια στις απαγορεύσεις της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ της ΝΔ με προσαγωγές, ξύλο και συλλήψεις, με δίκες μελών του ΚΚΕ(μ-λ) που εκκρεμούν, με συμμετοχή σε ΟΛΟΥΣ τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας. Και όλα αυτά την ίδια περίοδο, που η ΑΛΛΗ δύναμη του συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ) έβαζε πλάτη σε όλα τα μέτρα σαν υπεύθυνη αντιπολίτευση και ‘απειλούσε’ πως θα λογαριαστούμε μετά και τώρα έχει το ΘΡΑΣΟΣ να μιλάει!

Πρώτον: Με το να προσωποποιούμε το πρόβλημα, αθωώνουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους! ΔΕΝ είναι απλά ο Μητσοτάκης αλλά συνολικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας με όλα τα αστικά κόμματα που το απαρτίζουν! Όλοι τους αποτελούν τους εντολοδόχους των ξένων και ντόπιων αφεντικών του κεφαλαίου. Αυτή η διαπίστωση φυσικά και δεν αθωώνει κάθε έναν ξεχωριστά. Αντιθέτως, καθιστά κάθε έναν υπεύθυνο στο μερίδιο που του αντιστοιχεί ως μέρος του συστήματος για το προχώρημα της επίθεσης απέναντι στον εχθρό λαό έχοντας πάντα ως γνώμονα το συσχετισμό των δυνάμεων.

Δεύτερον: Οι πραγματικοί Εξουσιαστές – Εκμεταλλευτές (ξένο και ντόπιο Κεφάλαιο) έχουν κάποιες κατευθύνσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Γι' αυτό και επιλέγουν ποια κόμματα θα αποτελέσουν τους επόμενους διαχειριστές παρά τα όποια σοβαρά προβλήματα περνούν ανά περιόδους εξαιτίας κυρίως της διπλής εξάρτησης της χώρας (ΗΠΑ-ΕΕ). Προέκυψε/Διάλεξαν ΕΠΑΞΙΑ το Σύριζα το 2015, όπως διάλεξαν επίσης ΕΠΑΞΙΑ τη ΝΔ το 2019 για να προωθήσουν τους στρατηγικούς τους στόχους απέναντι στο λαό. 

Οι στόχοι αυτοί που έχουν θέσει ΠΑΝΤΑ απέναντι στο λαό, όχι απλά δεν άλλαξαν αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Όποια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ λοιπόν και αν προκύψει, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης θα γίνει πιο βάρβαρο. Είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, είτε με ό,τι άλλο ως πιθανό σενάριο… Είναι άλλωστε αρκετά εύκολο να γίνει αναφορά στα έργα και τις μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή στις δεκαετίες αντιλαϊκής διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ… Έχουν όλοι τους αποδείξει στα αφεντικά τους πόσο ΑΞΙΟΙ είναι για να αναβαθμίσουν την επόμενη μέρα την επίθεση!

Άρα, τι να κάνουμε;

Σίγουρα προεκλογικά, να μην έχουμε εκλογικές αυταπάτες. Να μη νομίζουμε πως υπάρχει ΛΙΓΟΤΕΡΟ κακό (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) από αυτό που μας βρήκε (ΝΔ). Να μη νομίζουμε πως μπορεί να αλλάξει κάτι μέσα από τις κάλπες για το λαό αν δήθεν ενισχυθεί κάποιο κόμμα του λαού (ΚΚΕ κλπ).

Σίγουρα, επίσης, πρέπει να πιάσουμε το νήμα των αγώνων που διεξήχθησαν την προηγούμενη περίοδο και θα συνεχίσουν να διεξάγονται, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με πιο πρόσφατο και αρκετά ελπιδοφόρο εκείνο του εργαζόμενου λαού της Γαλλίας.

Αφού τελικά, αλλού αλλάζει ο πραγματικός συσχετισμός των δυνάμεων και όχι στις κάλπες, τότε γιατί κατεβαίνει το ΚΚΕ (μ-λ) και ζητάει ψήφο;

Γιατί προβάλει ακριβώς αυτή την άποψη. Ότι τα πράγματα αλλάζουν με πάλη. Γιατί μόνον έτσι μπορεί ο λαός και η ΝΕΟΛΑΙΑ να βρουν διέξοδο!

Η πάλη για αυξήσεις στο κόστος της ζωής, η πάλη για να πάψει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο είναι βασικά μέτωπα και αιτήματα πάλης που προσανατολίζουν, δε σπέρνουν αυταπάτες και πρέπει να προταχθούν. Σ’ όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης είναι ανάγκη να ευνοείται η μαζική κινητοποίηση και είναι αναγκαία σ’ αυτή την κατεύθυνση η επίγνωση των συσχετισμών. 

Δεν παλεύουν σήμερα οι εργαζόμενοι για διαχειριστικά μοντέλα, αλλά παλεύουν για δικαιώματα όπως π.χ. για το δικαίωμα στην ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Η εργατική τάξη και ο κόσμος της δουλειάς παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Μπορεί και πρέπει σήμερα να παλέψει για μισθό που να καλύπτει το κόστος της ζωής και για δικαιώματα. Μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί για να ζήσει.

Μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες αντίστασης σήμερα που αφορά άμεσα τη ζωή και το δίκιο, μέσα από το πύκνωμα και το μέστωμά τους μπορούν να μπουν ξανά στις σημαίες μας τα οράματα για έναν κόσμο ανθρωπιάς και προόδου. Στην ενίσχυση αυτής της γραμμής και χωρίς να αναπαράγουμε εκλογικές αυταπάτες θα δώσουμε και την εκλογική μάχη σαν ΚΚΕ(μ-λ) και ζητάμε την ψήφο των εργαζόμενων και της νεολαίας.

*Λάμπρος Μουσελίμης - Υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΚΚΕ(μ-λ)
Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σε Σύβοτα και Παραμυθιά 3&4 Μαϊου

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρία μέλη πληρώματος πλοίου για ξυλοδαρμό επιβάτη

Μαΐου 02, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρία μέλη πληρώματος πλοίου για ξυλοδαρμό επιβάτη

Στη σύλληψη τριών (3) αλλοδαπών ηλικίας 52, 27 και 45 ετών, προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, κατόπιν υπόδειξης αλλοδαπού επιβάτη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, προερχόμενο από λιμένα εξωτερικού, για παράβαση του άρθρου 309 του Π.Κ..

Ειδικότερα, ο ανωτέρω, με τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο λιμένα Ηγουμενίτσας, ενημέρωσε τα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, ότι ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, οι οποίοι είναι πλήρωμα του εν λόγω πλοίου, του προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη το αυριανό δημοτικό συμβούλιο

Μαΐου 02, 2023 0
Φιλιάτες: Με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη το αυριανό δημοτικό συμβούλιο

Με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 3 Μαϊου 2023 και ώρα 19:00, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών. Τα θέματα της ημερήιας διάταξης είναι τα εξής:

1) Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμοί οικ. Έτους 2023.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2) Διαγραφές οφειλών ύδρευσης.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

3) Έγκριση της υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφασης της Επιτροπής Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Φιλιατών με θέμα την τοποθέτηση κώνων σήμανσης-ασφάλειας (κατά τις ώρες 8:00 πμ έως 08:15 πμ. & στης 13:00 μμ έως 13:15 μμ ) και την τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων επί της οδού που ενώνει το Β΄ Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο και είναι κάθετη επί της Εθν. Αντιστάσεως
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Τσότσης Δημήτριος

4) Έγκριση της υπ’ αριθ. 02/2023 απόφασης της Επιτροπής Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων με θέμα την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων περιμετρικά της κεντρικής πλατειάς «Παντελή Κουφάλα» στην πόλη των Φιλιατών Δήμου Φιλιατών κατά τους θερινούς μήνες 15 Ιούνιου – Ιούλιο- Αύγουστο- 15 Σεπτεμβρίου (από 7:00 μ.μ. έως 1:00 π.μ.).
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Τσότσης Δημήτριος

5) Χορήγηση 4ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δήμου Φιλιατών. - Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

6) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου "Τσιμεντοστρώσεις εσωτερικών δρόμων στις Κοινότητες Αγ. Νικολάου, Γιρομερίου, Κρυονερίου, Κερασοχωρίου, Πλαισίου και Σαγιάδας", του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

7) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου "Αποκατάσταση ομβρίων υδάτων στις Κοινότητες Ασπροκκλησίου, Αχλαδέας, Γολάς, Σίδερης, Παλαιοχωρίου", του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

8) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου «Αποκατάσταση Δημοτικού σχολείου Σίδερης» του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

9) Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Βελτίωση και συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας »
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

10) Έγκριση 3ου και Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΠΛΑΤΑΝΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

11) Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΠΛΑΤΑΝΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

12) Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΠΕΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

13) Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΟΥ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

14) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου « ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

15) Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙΟΥ"
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

16) Έγκριση 1ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣEIΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΡΙΚΟΡΥΦΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

17) Έγκριση 1ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ - ΚΟΣΣΥΒΑΤΙΚΑ»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

18) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΟΥ»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

19) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

20) Έγκριση τροποποίησης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση της πράξης «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Λιά Δήμου Φιλιατών» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 προσέγγιση CLLD/LEADER» ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER / ΥΠΟΔΡΑΣΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1 «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού)», ως προς τη διάρκειά της (άρθρο 3).
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

21) Έγκριση τροποποίησης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση της πράξης «Αγροτική οδοποιία κάμπου Φοινικίου Δήμου Φιλιατών» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 προσέγγιση CLLD/LEADER» ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER/ ΥΠΟΔΡΑΣΗ ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.5.1 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», ως προς τη διάρκειά της (άρθρο 3).
-Εισηγητής : Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

22) Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΡΙΖΟΥ» του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

23) Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

24) Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ Δ.Ε. ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

25) Αντικατάσταση αναπληρωματικού μέλους στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠ) σύμβασης Προμήθειας υγρών καυσίμων για το έτος 2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (άρθρο 221 παρ.11β και παρ. 11δ και άρθρο 189 παρ.7).
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

26) Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών έτους 2023 για Α΄τρίμηνο .
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

27) Έγκριση σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Σουλίου για την υλοποίηση της Πράξης «Βελτίωση-Αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών Δήμου Σουλίου» στον Πυλώνα Ανάκαμψης:«1 - Πράσινη Μετάβαση», στον Άξονα Προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», στη δράση: «16851 - Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», με τίτλο έργου: «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» (Κωδικός Έργου: MIS (ΟΠΣ) 5190260)
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μαΐου 02, 2023 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μετά από μια μακρά περίοδο υποαπασχόλησης, υψηλής ανεργίας, απλήρωτων υπερωριών και χαμηλών μισθών, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην μέγγενη της ακρίβειας και της αβεβαιότητας.

Οι εργαζόμενοι της Θεσπρωτίας όπως και ολης της Ελλάδας, ζουν σε μια οικονομία που δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με κρατικές παρεμβάσεις που αμβλύνουν την ζούγκλα των εργασιακών δικαιωμάτων, ενω ταυτόχρονα η ακρίβεια τοσο στην ενέργεια οσο και στα προϊόντα, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που χτυπάει στα θεμέλια την εργατική τάξη και όχι μόνο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα που ταυτίστηκε με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων και ως κυβερνητικός φορέας υλοποίησε τα δίκαια αιτήματα τους για αμοιβές και δικαιώματα, για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που πριν 40 χρόνια ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας.

Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.

Συνέχεια...

Κάλεσμα του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας σε καλλιτεχνικές ομάδες για προτάσεις στο "Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023"

Μαΐου 02, 2023 0
Κάλεσμα του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας σε καλλιτεχνικές ομάδες για προτάσεις στο "Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλες τις μουσικές ομάδες (μπάντες, μουσικά σχήματα), θεατρικές ομάδες, σχολές χορού, και όποιες άλλες ομάδες επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις-αιτήματά τους αναλυτικά για τις εκδηλώσεις «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023».

Οι προτάσεις θα κατατίθενται γραπτώς στο γραφείο του Τμήματος Αθλητισμού – Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. (Ελευθερίας 7, Παλιό Δημαρχείο, 1ος όροφος, στον κ. Αλέξανδρο Γιαννακό έως και 31/05/2023, είτε ηλεκτρονικά στο email: pakppo2@1345.syzefxis.gov.gr, είτε με φαξ στο 26665360019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αλέξανδρος Γιαννακός 2665360019

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μαΐου 02, 2023 0
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

1η ΜΑΪOY
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ

137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο το Μάη του 1886, τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. 

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για εργασία με δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές της, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το Κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο από το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό και αφήνουν πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί

​- Το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών που τέσσερα χρόνια τώρα διαλύουν τις ζωές μας για να υπηρετήσουν τα συμφέρονται μιας μικρής μειοψηφίας επιχειρηματικών συμφερόντων και τον πλουτισμό των “ημέτερων”.

- Το τέλος της κυβέρνησης που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από την κοινωνική πλειοψηφία σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Που καθημερινά αυξάνει τις ανισότητες και οδηγεί σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι/ες, οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν με τα συνδικάτα την 1η Μάη,

- για κατάργηση των αντεργατικών νόμων,

- για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας,

- για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα,

- για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες.

- Για το δικαίωμα στη ζωή, για ζωή με δικαιώματα.

- Για κοινωνική ευημερία και δίκαιη ανάπτυξη.

- Για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Στις 21 Μάη παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. ΜΑΖΙ μπορούμε να νικήσουμε!
​Για την Πολιτική Αλλαγή και την Προοδευτική Διακυβέρνηση!
Για Δικαιοσύνη Παντού!

Ηγουμενίτσα 1η Μάη 2023
Συνέχεια...

Μάη μου, καλώς όρισες! - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Μαΐου 02, 2023 0
Μάη μου, καλώς όρισες! - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

'Ομορφα που μοσχοβολούν
του Μάη τα λουλούδια,
μοιάζουν με του έρωτα χαρές
και με γλυκά τραγούδια!

Μάη κι εφέτος έφτασες
με τις μοσχοβολιές,
με μυρωδάτα λούλουδα,
αλλά και... μ' εκλογές!

Κάποιοι γυρίζουν γύρω μας,
σ' έναν τρελό χορό,
ζητούν να τους χαρίσουμε
τον "ακριβό σταυρό"!

Κι όλοι μας τάζουνε πολλά,
"λαγούς με πετραχήλια"
κι υπόσχονται έργα πολλά
κι άλλα "καλούδια" χίλια!

Τάχα οι συντάξεις θ' ανεβούν,
το ίδιο κι οι μισθοί
και πως το χρήμα θα κυλά,
σαν δροσερή πηγή!

Γι αυτό προσέχετε πολύ,
τέλος ποιον θα "σταυρώσετε",
αν θελετε στα σοβαρά
το σπίτι σας να "σώσετε"!

Μαζέψτε τώρα του Μαγιού
τα όμορφα λουλούδια
και τραγουδήστε του,
γλυκά, μελωδικά τραγούδια!

Να ναι ο Μάης τυχερός,
χαρές πολλές να φέρει,
να είμαστε όλοι μας καλά,
πιασμένοι χέρι- χέρι!!!

1 - 5 -2023
Ελένη Κύρκου- Σαφάκα
Συνέχεια...