03/20/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η πανδημία και η εγκληματική της διαχείριση - Του Άλκη Φάτσιου

Μαρτίου 20, 2021 0
Η πανδημία και η εγκληματική της διαχείριση - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

Ακούω ειδήσεις, ακούω τους "υπουργούς" να τονίζουν με περίσσια ξεδιαντροπιά, αλλά κυρίως με ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ απανθρωπιά, ότι "εξαντλήσαμε νοσοκομειακά για το Δημόσιο σύστημα Υγείας όλες μας τις δυνατότητες". 

Πότε βρε ΤΑΞΙΚΟΙ αλήτες τις εξαντλήσατε;;
Ένα χρόνο τώρα, δεν προσλάβατε ούτε ιατρικό, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό. 
Ένα χρόνο τώρα, ακόμα ψάχνουμε τις αόρατες ΜΕΘ τις οποίες υποτίθεται ότι δημιουργήσατε. 
Ένα χρόνο τώρα, ακόμα περιμένουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πολλά λεωφορεία στις αντίστοιχες αστικές συγκοινωνίες. 
Ένα χρόνο τώρα, περιμένουμε τη συνταγογράφηση για δωρεάν ΤΕΣΤ σε όλο τον Ελληνικό λαό ιδίως σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στην εκπαιδευτική κοινότητα κ. λ. π. 
Ένα χρόνο τώρα, τονίζεται από έγκριτους και αντικειμενικούς ειδήμονες ότι οι περίφημες ιχνηλατήσεις, είναι ένα τραγικό αλλά και εγκληματικό ανέκδοτο. 
Ένα χρόνο τώρα, αλλά κυρίως ΣΗΜΕΡΑ, δεν προχωράτε σε επίταξη ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ με τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές των Ελλήνων πολιτών. 

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ένα χρόνο τώρα η διαχείριση της πανδημίας γίνεται όχι απλά με λάθος τρόπο από την ελεεινή και απεχθή Κυβέρνηση της οικογένειας Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση σαφώς ακροδεξιά και αντιλαϊκή, αλλά πλέον είναι φανερό ότι αυτή γίνεται καθαρά με όρους και τρόπους ΤΑΞΙΚΟΥΣ

Διατυμπανίζανε σε όλους τους τόνους, ότι δήθεν θωρακίσανε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ουδέν ψευδέστερον, κι αυτό γιατί η Δημόσια Υγεία, η δωρεάν Υγεία για όλον το λαό, είναι έξω απ' την κοινωνική κουλτούρα τους και την πολιτική ιδεολογία τους.

Αυτή λοιπόν η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ συμπεριφορά τους, παραβιάζει τις διατάξεις, όχι μόνο της θεσμικής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, αλλά και αυτές της ΗΘΙΚΗΣ και της στοιχειώδους ανθρώπινης ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ.  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ .... 
Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΗ, ΗΘΙΚΗ, ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ...!!!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εικόνες από τη σημερινή αυτοκινητοπορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 20, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Εικόνες από τη σημερινή αυτοκινητοπορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 20/3 από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε αυτοκινητοπορεία για να διαδηλώσει για την υφιστάμενη κατάσταση, τηρώντας ωστόσο τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας.


Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, αναφέρει:

Εργαζόμενες- οι, ανεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι την ώρα που στο Νομό μας και σε όλη την χώρα η διασπορά του κορονοϊού τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την ώρα που οι χώροι εργασίας στον νομό μας έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης (σούπερ μάρκετ, λιμάνι, ταχυμεταφορές, δημόσιες υπηρεσίες), την ώρα που το νοσοκομείο Φιλιατών αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει περιστατικά covid, την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να μας κουνάει το δάχτυλο απειλητικά επικαλούμενη ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, αποποιούμενη τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, αφού έναν χρόνο τώρα δεν προχώρησε στην λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου προστασίας της υγείας και της ζωής μας.

Συναδέλφισες – οι, ένας χρόνος πανδημίας. Ένας χρόνος που για μας πολλαπλασιάστηκαν τα βάσανα και η ταλαιπωρία σε αφάνταστο βαθμό. Ζήσαμε και ζούμε έχοντας τον φόβο όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και μιας απλής αρρώστιας αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μιας νόσου, ζήσαμε και ζούμε τον φόβο της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, της περικοπής όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι της όχι μόνο κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματα των υγειονομικών και των Σωματείων τους, όχι μόνο αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, αλλά έχει επιδοθεί σ΄ένα όργιο τρομοκρατίας και καταστολής σε όλους όσους διεκδικούν, οργανώνουν, βγαίνουν στον δρόμο. Είναι πλέον ολοφάνερο και στον πλέον αδαή, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν ξανά αλώβητοι από την νέα κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, φορτώνοντας για άλλη μια φορά τα βάρη της στις δικές μας πλάτες. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν τα εκατοντάδες αντεργατικά – αντιλαϊκά νομοσχέδια που δώδεκα μήνες τώρα ψηφίζονται στην βουλή, αυτόν τον στόχο υπηρετεί η επιχείρηση φίμωσης του λαού με αφορμή την πανδημία και η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας. Δεν θα τους περάσει! Το Ε.Κ.Θ., το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση και την πανδημία, να μην περάσει το κλίμα αστυνομοκρατίας και κρατικού αυταρχισμού που είναι νύχι κρέας με την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά, να απαντήσουμε στον νέο γύρο επίθεσης που δεχόμαστε, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς καμία αποζημίωση.

· Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

· Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας

· Καμία περιστολή των συνδικαλιστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν οργανωμένος αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας μας, των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.(ΔΕΙΤΕ 2 ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΡΕΙΑ)

Συνέχεια...

Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία και σήμερα - 2.535 σε όλη τη χώρα με 60 θανάτους και 672 διασωληνωμένους

Μαρτίου 20, 2021 0
Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία και σήμερα - 2.535 σε όλη τη χώρα με 60 θανάτους και 672 διασωληνωμένους

Νέα κρούσματα στην Ήπειρο, ανά Περιφερειακή Ενότητα το τελευταίο 24ωρο
Π.Ε. Άρτας 8
Π.Ε. Θεσπρωτίας 5
Π.Ε. Ιωαννίνων 30
Π.Ε. Πρέβεζας 8

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Συνέχεια...

Σε ισχύ από σήμερα η χαλάρωση των μέτρων - Κυκλοφορία έως τις 9 - Δωρεάν τεστ για όλους (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 20, 2021 0
Σε ισχύ από σήμερα η χαλάρωση των μέτρων - Κυκλοφορία έως τις 9 - Δωρεάν τεστ για όλους (+ΒΙΝΤΕΟ)

Αποφασίστηκε μικρή χαλάρωση στις νυχτερινές μετακινήσεις πανελλαδικά, επαναλειτουργία κομμωτηρίων, υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, Δημόσιων πάρκων, αλιείας, θρησκευτικές τελετές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργείο Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά από σήμερα:

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 21:00 αντί για τις 19:00 και τις 05.00 το πρωί και καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδος με έναρξη ισχύος του μέτρου από αύριο (20-3-2021).

- Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την Δευτέρα 22-3-2021 το πρωί.

- Επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση SMS 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

- Λειτουργία Δημοσίων πάρκων με επισκέψεις έως τριών ατόμων εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση SMS 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος (δηλαδή μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο).

- Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τετραγωνικά και όριο τους 20 πιστούς με υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτικό Testing με ευθύνη της Ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές : α. Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου β. Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου γ. Δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Έναρξη ισχύος από μεθαύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας.

- Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού SMS 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα σε περίπτωση σκαφών Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.
Επιδημιολογική εικόνα

Στο Βαθύ Κόκκινο Πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι εξής περιοχές :
- Περιφέρεια Αττικής
- Π.Ε.Αιτ/νίας
- Π.Ε.Αχαίας
- Π.Ε.Βοιωτίας
- Π.Ε.Εύβοιας
- Π.Ε.Φθιώτιδας
- Π.Ε.Ευρυτανίας
Εξαιρουμένου του Δ.Σκύρου
- Π.Ε.Αργολίδας
- Π.Ε.Αρκαδίας
- Π.Ε.Κορινθίας
- Π.Ε.Θεσσαλονίκης
- Π.Ε.Χαλκιδικής
- Π.Ε.Θεσπρωτίας
- Π.Ε.Ηρακλείου
- Π.Ε.Λέσβου
- Δ.Καλύμνου
- Δ.Χίου
- Δ.Ανωγείων
- Δ.Χανίων
- Δ.Ιωαννίνων
- Δ.Μετσόβου
- Δ.Κατερίνης
- Δ.Σκιάθου

Δωρεάν τεστ για όλους
Ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Άρης Σκέρτσος επισήμανε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από 3 κύματα κορονοϊού, σημειώνοντας ότι στις 27 χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα είναι στην 26η θέση όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από τα τέλη του μήνα κάθε πολίτης με τον ΑΜΚΑ του, θα μπορεί να κάνει δωρεάν τεστ για κορονοϊό στο φαρμακείο.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι ισχύει για τον κωδικό «6»
Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.
Ο κωδικός «6» αφορά σε σωματική άθληση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο και οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο.
Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους ΣΜΑ

Μαρτίου 20, 2021 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους ΣΜΑ

Για συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19-03-2021

Η Περιφερειακή Αρχή δεν κατάφερε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ούτε στοιχειωδώς να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν

Συγκεκριμένα για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που υποχρεώνει τους Δήμους να πληρώνουν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας συνέχισε να υπερασπίζεται το προνόμιο της εταιρίας να πληρώνεται για 80.000 τόνους τη στιγμή που ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν 70.000 τόνους απορριμμάτων μέχρι το 2025.

Δια στόματος Αντιπεριφερειάρχη παραδέχτηκε ότι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου δεν συνεδρίασε ποτέ για να δώσει παρατάσεις στην υλοποίηση των έργων την ίδια στιγμή βέβαια τόσο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες του που προσπαθούσαν να πείσουν ότι τα έγγραφα που ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο (τα ανύπαρκτα). Ταυτόχρονα φυσικά αναδείχθηκε ότι κανένας δεν συντονίζει και δεν παρακολουθεί το έργο των 9 εκατομμυρίων, κανένας δεν ενέκρινε τις παρατάσεις πέραν του 6μήνου και φυσικά κανένας δεν αποφάσισε για τη διαφορά που προέκυψε για τη δοκιμαστική λειτουργία (υποχρεώσεις που με βάση τη σύμβαση είναι αντικείμενο της κοινής επιτροπής παρακολούθησης)

Για το θέμα της απαίτησης μαμούθ από την εταιρία που έχει τη ΜΕΑ για 3,8 εκατομμύρια όχι μόνο δεν ενημέρωσαν αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Περιφέρεια να υποχρεωθεί να το πληρώσει αλλά άφηναν και αιχμές για τον τρόπο που βρήκε η ΛΑ.ΣΥ. τα στοιχεία που μέχρι τώρα κρατούσαν μυστικό ως να αφορούσαν κάποια ιδιωτική υπόθεση. Φυσικά τα στοιχεία ήταν αναρτημένα στη σελίδα της Επιχείρησης στο διαδίκτυο και οι εκπρόσωποι της ΛΑ.ΣΥ. έστειλαν το σύνδεσμο σε όλους τους συμβούλους.

Για τη δυσκολία να ολοκληρωθεί το έργο, αφού δεν μπορεί να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός στο ΣΜΑ Πρέβεζας αλλά και στο ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη δεν δόθηκε καμία απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή.

Για τα ποσά με τα οποία επιβαρύνθηκαν οι 4 Δήμοι της Άρτας και ο Δήμος Ζηρού που εξαιτίας της καθυστέρησης στη λειτουργία των ΣΜΑ αναγκάζονται να θάβουν τα σκουπίδια τους ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησαν ότι οι ίδιοι οι Δήμοι φταίνε κιόλας που διπλοπληρώνουν παρά το γεγονός ότι ο ΣΜΑ της Άρτας θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από τις 12-02-2020 (ημερομηνία προσωρινής παραλαβής)

Καμία απάντηση δεν δόθηκε για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου επιλεκτικά επιχορήγησε την μεταφορά των σκουπιδιών κάποιων Δήμων ακριβώς επειδή αναγνώρισε την υπαιτιότητά της στην καθυστέρηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης

Ομοίως καμία απάντηση δεν δόθηκε για τις ενέργειες που όφειλε να κάνει ώστε να εξασφαλίσει εκ νέου τη δαπάνη για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο επεξεργασίας μέχρι τους ΧΥΤΥ όπως έγινε για ένα χρόνο με χρήματα του Υπουργείο Οικονομίας .
Παρατίθεται ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση της κ. Ζέκα-Πάσχου Κωνσταντίνας


Η τοποθέτηση της Τίνας Ζέκα στο Περιφερειακό Συμβούλιο 19-03-2021

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε, μετά από το κοινό αίτημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, το θέμα της πορείας υλοποίησης του έργου «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α’φάση), και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Επειδή η διαδικασία δεν είναι η συνηθισμένη, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε:

Η εισήγηση κάνει μια προσπάθεια να παρουσιάσει την κατάσταση στην Ήπειρο, από αυτή την άποψη είναι κοινή. Από εκεί και μετά γνωρίζετε ότι οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των παρατάξεων οδηγούν και σε διαφορετική ερμηνεία των πραγμάτων αλλά και σε αναζήτηση διαφορετικών λύσεων.

Περιττό βεβαία και να το λεμέ, γιατί 2 χρόνια τώρα στις συνεδριάσεις τοποθετούμαστε διαφορετικά και προβάλλουμε διαφορετικό πλαίσιο πάλης, αλλά επειδή ξέρουμε από…. καλοθελητές, οφείλαμε να το επαναλάβουμε
Προφανώς οι τοποθετήσεις της κάθε παράταξης εκφράζουν την ίδια και τον κόσμο που την ψήφισε.
Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο η σημερινή συνεδρίαση να γίνεται μετά από πρωτοβουλία των παρατάξεων κι όχι από την Περιφερειακή Αρχή.

Και μόνο που φτάσαμε να συζητάμε έτσι, και μόνο που έπρεπε να πάμε στο απέναντι από την περιφέρεια κτίριο για να μας κατατεθούν έγγραφα, με την προσδοκία να μην ξαναχρειαστεί να πάμε απέναντι, γίνεται κατανοητό ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να διαφημίζει πόσο «καλώς καμωμένα» είναι όλα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Αυταπάτες δεν έχουμε : Τόσο οι σημερινοί συσχετισμοί μέσα στο ΠΣ, όσο και το νομοθετικό πλαίσιο μιας οικονομίας που θεωρεί ανάπτυξη τα κέρδη των λίγων, δεν επιτρέπουν να πούμε ότι το ΠΣ είναι «ο ναός της δημοκρατίας» που θα έρθει σήμερα να βρει ο λαός το δίκιο του. Εδώ όμως έχει χαθεί κάθε μέτρο.
Στο βαθμό που μας αφορά, όσο αρνητικοί κι αν είναι οι συσχετισμοί, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από το να υπερασπιζόμαστε τα δίκια του λαού μας,

Στο βαθμό που μας αφορά, εκβιασμούς στο λαό, ΚΑΙ από την περιφέρεια (γιατί έχουμε από την κυβέρνηση με τα ανταποδοτικά που αν δεν πληρώσουν δεν έχουν καθαριότητα, έχουμε από τους επιχειρηματίες καθημερινά στους χώρους δουλειάς) εκβιασμούς όμως ΚΑΙ από την περιφέρεια δεν πρόκειται να δεχτούμε.

Για τα καλώς καμωμένα της Περιφέρειας στη ΜΕΑ
Έχουμε ένα εργοστάσιο το οποίο στα χαρτιά τουλάχιστον φαίνεται να στοίχισε 52,6 εκ από τα οποία 20 εκ είναι κρατικό χρήμα. Φυσικά ποτέ δεν συμβαίνει αυτό, δεν πέσαμε από άλλο πλανήτη. Σίγουρα 20 εκ ήταν το κρατικό χρήμα, πόσο στοίχισε το εργοστάσιο είναι τελείως διαφορετική συζήτηση.
Έχουμε ξεμπλέξει με αυτό; Έχουμε κάνει απολογισμό του έργου να δούμε τι στοίχισε έστω στα χαρτιά;
Του μεταφέρουμε την πρώτη ύλη μέχρι την πόρτα, το πληρώνουμε για να την επεξεργάζεται, πουλάει το προϊόν της επεξεργασίας και φυσικά μετά του παίρνουμε και τα σκουπίδια (το υπόλειμμα) απ την πόρτα.
Αυτό υπογράψατε. Και αυτό στοιχίζει 50€/τονο για τους Δήμους. Κι αυτά τα πληρώνει ο λαός ακέραια μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη
Ταυτόχρονα όμως υπογράψατε ότι αν δεν έχει δουλειά το εργοστάσιο πάλι θα πληρώνουν οι Δήμοι, αυτό είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Και ΤΙΠΟΤΑ να μην πάει στο εργοστάσιο, θα πληρωθεί για 80.000 τόνους σκουπιδιών.
Αν αυτό δεν σαμποτάρει τη διαλογή στην πηγή, τότε τί το σαμποτάρει; Να αγωνίζονται οι δήμοι να πιάσουν την εγγυημένη ποσότητα;

Κι έχουμε Δήμους που δεν πιάνουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και πληρώνουν «άερα» κι έχουμε Δήμους που δεν μεταφέρουν ούτε 1 σκουπίδι και πάλι η περιφέρεια τους παίρνει τα ανταποδοτικά απευθείας απ τη ΔΕΗ.

Δίκιο δεν έχουν να καταφέρονται δικαστικά εναντίος της περιφέρειας;
Σα να μην έφτανε αυτή η κατάφορη αδικία, ψηφίστηκε και το ΕΣΔΑ με το 185/Α/2020 ΦΕΚ και τους όρους που παρουσιάζονται στην εισήγηση, και επιβάλλει σε 4 χρόνια οι Δήμοι να οδηγούν 70.000 τόνους στο εργοστάσιο και σε 9 χρόνια να μεταφέρουν υποχρεωτικά 60.000 τόνους στο εργοστάσιο.
Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να πληρώνουν από τους Δήμους να πληρώνουν στην ΤΕΡΝΑ αέρα και μάλιστα για 80.000 τόνους;
Πόσο πιο αντικειμενικό ΣΗΜΕΡΑ να σταματήσει αυτή η ληστρική σύμβαση; Κι η διακοπή έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την ώρα που ψηφίστηκε το ΕΣΔΑ όχι τώρα που έφερε η αντιπολίτευση τη συζήτηση στο ΠΣ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε και δικαστική διεκδίκηση από το εργοστάσιο και ΆΧΝΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
Μαθαίνουμε ότι η περιφέρεια 1 μήνα πριν τις εκλογές του 2019, επέβαλλε ποσό οφειλόμενης ποινικής ρήτρας στο εργοστάσιο για καθυστέρηση στη δοκιμαστική λειτουργία ύψους 690,000€.
Κι έρχεται η εταιρία λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2019 και ζητά 3,8 εκατ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ;

Και διαβάζουμε μετά ότι οι διάδικοι, Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ, έχουν ορίσει ο καθένας τον δικό του διαιτητή για την επίλυση της διαφοράς, (δεν συμφώνησατε δηλαδή) ότι η εταιρία έκανε αίτηση για ορισμό ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ, και ότι η περιφέρεια άσκησε κύρια παρέμβαση αιτούμενη την απόρριψη της επιδιαιτησίας.
Οφείλεται λοιπόν απαντήσεις.
Τι πιθανότητες έχει η εταιρία να τα κερδίσει αυτά τα 3,8 εκατομμύρια ;
Για ποιο λόγο παίζετε με τις διαιτησίες; Τι νόημα έχει η αίτηση για απόρριψη της επιδιαιτησίας;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΑΝ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ; Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ; Ο ΦΟΔΣΑ; ΟΙ ΔΗΜΟΙ;

Το Σίγουρο είναι ότι ο λαός θα το πληρώσει, να ναι καλά τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά εντωμεταξύ είναι ζήτημα και πόσους προϋπολογισμούς θα ρίξει έξω ένα τέτοιο πρόστιμο

Τελικά: ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΑΜΟΥΘ;
ΕΧΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ

Για να πάμε στα «καλώς καμωμένα» της περιφέρειας στους ΣΜΑ
7 ΣΜΑ είχατε να φτιάξετε και να εξοπλίσετε μαζί με τον εξοπλισμό Πρέβεζας, τελικά 6 θα παραδώσετε κι ευχαριστώ να λένε

Πως θα κλείσει το υποέργο της προμήθειας εξοπλισμού αφού υπάρχει πρόβλημα και με την Πρέβεζα και με το ΣΜΑ Γ.Καραικάσκη;

Προφανώς γι αυτό και δεν στείλατε και τη συγκεκριμένη σύμβαση, που είναι αυτή που δημιουργεί και τα προβλήματα με τη δοκιμαστική λειτουργία. Αυτή αρνείστε να την χορηγήσετε καθαρά πράγματα.

Από το 2015 η σύμβαση, 2023 και…. βλέπουμε η οριστική παραλαβή

Μας στείλατε την ένταξη στο ΕΣΠΑ τη στιγμή που μέσα στα στοιχεία σας είχαμε την ΑΔΑ της πρώτης Παράτασης, Και βρήκαμε ότι πριν 2 μήνες στις 15 Γενάρη η Διαχειριστική Αρχή έδωσε νέα παράταση μέχρι 31/3/2023).

Βεβαίως δικό σας το μαχαίρι δικό σας και το πεπόνι, εσείς κάνετε το έργο, εσείς φτιάχνετε τις παρατάσεις Κι αν έχει μια αξία να το πούμε είναι για να ξέρουν οι Δήμοι πόσο καιρό θα συνεχίζονται οι εκβιασμοί….
Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης δεν υπάρχει ούτε και πρακτικά φυσικά, και οφείλω να διαβάσω ακριβώς τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη για τα πρακτικά της επιτροπής (που δεν υπάρχει καν):
«Εγώ έχω ζητήσει γραπτώς να μου τα δώσουν οι υπάλληλοι που χειρίζονται τα θέματα. Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει τίποτα έτσι; Μόλις θα τα πάρω, θα συζητήσουμε»

(ΣΕΛΙΔΑ 7 της 1ης συνεδρίασης της 22ας Φεβρουαρίου)

Φυσικά από το ρόλο της αντιπολίτευση κρατάμε την επιφύλαξη τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης ως πρόεδρος της Επιτροπής, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης κα Μπραϊμη (ως εκπρόσωπος τότε του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης διαχειριστικής Ενότητας) να έχουν συνεδριάσει και να έχουν δώσει και παρατάσεις στο έργο.

Βέβαια, και να θέλατε να μας πείτε ότι συνεδριάσατε, οι φορείς που εκπροσωπούνταν στην Κοινή επιτροπή παρακολούθησης το 2015, (οι Νομαρχιακοί τότε ΦΟΔΣΑ) έχουν καταργηθεί αυτοτελώς κι έχουν συγχωνευτεί σε έναν.

Μας στείλατε μάλιστα και το ΦΕΚ του ΦΟΔΣΑ αντί να στείλετε τα δικά σας στοιχεία . Με τη διαφορά ότι όπως λέει και το ΦΕΚ αυτά έγιναν το 2019. Απ το 2015 ως το 2019 τι έγινε;

Έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει πρόσθετη πράξη για να επανασυσταθεί η κοινή επιτροπή, να συνεδριάσουν και οι 2 συμβαλλόμενοι για να ορίσουν αντιπροσωπους??

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση παρόλα αυτά καλούμε τους 2 αντιπεριφερειάρχες ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ να πάρουν το λόγο και να μας πουν :
-Ποιος συντονίζει, ποιος παρακολουθεί αυτό το έργο των 9 εκατομμυρίων.
-Ποιος εγκρίνει τις παρατάσεις πέραν του 6μήνου
-Για διαφορές όπως η δοκιμαστική λειτουργία, ποιος αποφάσισε

Γιατί αυτή η διαφορά κρίνεται με βάση το άρθρο 5 της Προγραμματικής Σύμβασης από την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Κοινή επιτροπή παρακολούθησης .
Και αντί να χορηγήσετε αυτά μας στέλνετε ένα «εγγραφο;» της επιτροπής παραλαβής του υποέργου της προμήθειας εξοπλισμού να μας πει ότι έχει πάρει παράταση το έργο.
Τι είναι αυτό; Ομολογία ενοχής;;
Διακυβεύεται η απένταξη του έργου με αυτούς τους χειρισμούς;

Κι αφού λοιπόν δεν έχει συνεδριάσει και το έργο κινείται στο κλίμα των εκατέρωθεν εκβιασμών για την οριστική του παράδοση, καλούμε τη Διαχειριστική Αρχή, να μας πει με βάση ποια έγγραφα έδωσε δύο μέχρι τώρα
«Τι ρόλο παίζει αυτή η καθυστέρηση»

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης αναμένεται να απαλλάξουν τους Δήμους από την μεταφορά των απορριμμάτων τους μέχρι το Εργοστάσιο. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι- όσοι μπορούν- μικραίνουν τα δρομολόγια της αποκομιδής (μαζεύουν δηλαδή και λιγότερα σκουπίδια καθημερινά) για να προλάβουν μέσα στο καθημερινό ωράριο να πάνε τα απορριμματοφόρα μέχρι το Ελευθεροχώρι να αδειάσουν τα απορρίμματα τους και να γυρίσουν στα πλαίσια πάντα του ωραρίου

Πέρα από τη μειωμένη αποκομιδή, οι Δήμοι επιβαρύνονται με εργατοώρες προσωπικού καύσιμα και φθορές αυτοκινήτων, συντηρήσεις, διόδια, κατακόρυφη μείωση του κύκλου ζωής των οχημάτων κι όλα αυτά για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους στη ΜΕΑ. Σ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα πολλαπλάσια δρομολόγια βαρέως τύπου οχημάτων και τη φθορά στα οδικά δίκτυα, τις πολλαπλάσιες εκπομπές καυσαεριων κλπ

ΟΤΑΝ θα παραδοθεί το έργο, οι Δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους μέχρι τους ΣΜΑ οι οποίο βρίσκονται –αν όχι στα όρια του Δήμου τους- τουλάχιστον μέσα στην ίδια ΠΕ και όλες οι παραπάνω δαπάνες θα μειωθούν.
Βεβαίως τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν αλλά σίγουρα θα έχουμε μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική ελάφρυνση,
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε τι αξία έχει, σε χρήμα όχι ηθική, κάθε μέρα καθυστέρησης,
-Τι αξία έχει σε χρήμα η λειτουργία του ΣΜΑ της Ζίτσας που εφόσον ξεκίνησε το 22 Μαίου του 2018 έπρεπε να έχει τελειώσει σε 5 μήνες, δηλαδή μέσα στο 2018. Αλλά ημερομηνία προσωρινής παραλαβής και πρακτικό παραλαβής αρνείστε να δώσετε
Κι αν έχουμε μια τεράστια οικονομική ζημιά για τους Δήμους που μεταφέρουν τα σκουπίδια τους μέχρι τη ΜΕΑ από την καθυστέρηση, έχουμε και δευτερογενή ζημιά.

Οι Δήμοι –συγκεκριμένα όλοι οι Δήμοι της Άρτας και ο Δήμος Ζηρού - επειδή δεν μπορούν καν να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στη ΜΕΑ τα οδηγούν για ταφή!

Και πληρώνουν
Α) Την ελάχιστη εγγυημένη στο εργοστάσιο επιπλέον χρήματα για την ταφή κα από πάνω το περιβαλλοντικό τέλος. Συγκεκριμένα:

ο Δήμος Ζηρού 191.028,39€ εγγυημένη +124.852,26€ταφή = 315.000 συν περιβαλλοντικό τέλος 15€/ τόνο

ο Δήμος Αρταίων 616.092,62€ +265.801€, =881.893€ συν περιβαλλοντικό τέλος

ο Δήμος Νικολάου Σκουφά 167.800,31€ +111.657,31= 279.457,31€ συν περιβαλλοντικό τέλος

ο Δήμος Γ.Καραισκάκη 39.122,01€ +26.589,37=65.711€ συν περιβαλλοντικό τέλος

κι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων : 40.181,16€ + 30.215,56 € = 70.396 συν περιβαλλοντικό τέλος

ΔΙΕΥΚΡΙΝΣΗ : Προσωρινή παραλαβή στο ΧΥΤΑ της ΑΡΤΑΣ 12-2-2020. Ένα χρόνο τώρα η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να σταματήσει κι η Περιφέρεια κρύβεται και εκβιάζει.

«Το παιχνίδι των εκβιασμών»
Φυσικά δεν είναι το πρώτο έργο που καθυστερεί αλλά σίγουρα είναι απ τα λίγα έργα με το οποία η Περιφέρεια εκβιάζει τους Δήμους.
Στην πράξη κάθε μέρα που καθυστερεί, στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμου με την καθυστέρηση κι αναγκάζονται να μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία όπως-όπως με τεράστια κενά σε σχέση με την επίλυση τυχόν προβλημάτων κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.

Το γιατί γίνεται αυτός ο εκβιασμός, είναι καθαρά πράματα : Δεν γίνεται επειδή συγκρούεται η λογική της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας με τη λογική των μόνιμων προσλήψεων. Και ο ΦΟΔΣΑ –δια του προέδρου του- και η Περιφέρεια σε ιδιώτες θέλει να τα δώσει.

Η διαφωνία είναι ποιος θα «μοιράζει την τράπουλα» Ποιος θα φτιάχνει τα τεύχη δημοπράτησης για να δούμε πάλι προδιαγραφές για οχήματα με αντιρρυπαντική τεχνολογία euro 6 (και φυσικά να δούμε, το πρόβλημα είναι ότι μόνο ένας τα έχει), για να δούμε όχι 20 αλλά…..30% εργολαβικό κέρδος κοκ.

Η περιφέρεια δια του Περιφερειάρχη έχει δηλώσει ότι αυτές οι δουλειές θέλουν νοικοκυριό κι ότι το έχει αποδείξει –λέει- το νοικοκυριό στο ΣΔΙΤ. Διεκδικεί λοιπόν να «νοικοκυρέψει» και τους ΣΜΑ.

Ο ΦΟΔΣΑ από την άλλη απέδειξε και αυτός τί είδους νοικοκυριό θέλει να κάνει, Δεν εξέτασε καν τη δυνατότητα μονίμων προσλήψεων και έφερε ένα διαγωνισμών 37 εκατομμυρίων για 10 χρόνια, με 20% εργολαβικό όφελος, με 24% ΦΠΑ από πάνω, και ο λαός…. ας πληρώνει.

Φτάσαμε να ακούσουμε είναι πιο φτηνή η λειτουργία των ΣΜΑ με το 20% εργολαβικό όφελος και το 24% ΦΠΑ από τη λειτουργία με μόνιμο προσωπικό.

Μέρος των παζαριών είναι και η διακοπή της χρηματοδότησης για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ. Η οποία φυσικά έγινε με χρήματα του Υπουργείου Οικονομίας, αλλά δεν μάθαμε ποτέ σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Περιφέρεια για να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση.

Και αφού διακόπηκε η χρηματοδότηση, ο ΦΟΔΣΑ πλέον πρέπει να αναλάβει τη μεταφορά του υπολείματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ και προχωρά με κατάχρηση του άρθρου 32 του νόμου των προμηθειών -δηλαδή με απευθείας αναθέσεις χωρίς προηγούμενη δημοσίευση- να δίνει την μεταφορά του υπολείμματος σε τιμή πολλαπλάσια από την τιμή της μεταφοράς των σκουπιδιών επειδή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει άμεσα για να μην σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου απ τα μαζεμένα σκουπίδια κι έτσι χάνεται η δυνατόητα για οικονομία κλίμακας

Φυσικά τίθετα το ερώτημα, με τον διαγωνισμό που τους εκβιάσατε να πάνε για ένα χρόνο, για τη δοκιμαστική λειτουργία, ποια οικονομία κλίμακας θα έχουμε

Στο ίδιο πλαίσιο…η Περιφέρεια ανέλαβε -από τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε-, μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο να μεταφέρει τα σκουπιδία των Δήμων Φιλιατών και Πάργας μέχρι τη ΜΕΑ επειδή δεν είχαν γίνει οι ΣΜΑ. Και στους άλλους Δήμους; Γιατί δεν το ανέλαβε πχ και στην Πρέβεζα που αναγκάζεται να πληρώνει ιδιωτικό ΣΜΑ εφόσον αναγνωρίζει την ευθύνη για την καθυστέρηση;;

Γι αυτό λέμε ότι πάει πολύ να εκβιάζετε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ το λαό.
Κλείνοντας η περιφέρεια καλείται ΣΗΜΕΡΑ να δώσει εξηγήσεις

Το θέμα για εμάς σήμερα ανοίγει, και αν δεν δοθούν εξηγήσεις θα αναγκαστούμε να δούμε καλύτερα και τις συμβάσεις για τη ΜΕΑ, και ειλικρινά φοβόμαστε τι θα βρεθεί εκεί.

Οι πρακτικές περιφέρειας,
άλλοτε να δίνει χρήματα και άλλοτε να κλείνει τη χρηματοδότηση,
αλλού να μεταφέρει σκουπίδια αλλού να κάνει τον Κινέζο,
τα μισά έργα να έχουν τελειώσει εδώ και ένα χρόνο και να μην συνεδριάζει καν για να δώσει εικόνα,
τα άλλα μισά έργα να μην έχουν τελειώσει με προοπτική να μην τελειώσουν κιόλας, και να κρύβει τις συμβάσεις
επιτροπές να μην υπάρχουν και να βάζετε υπαλλήλους να υπογράψουν και μάλιστα να κοινοποιούν τα έγγραφα και στην EnAct αντί να τα κοινοποιούν στο ΦΟΔΣΑ ή τους Δήμους
Προσφυγές εκατομμυρίων κρυμμένες στα συρτάρια
Δήμοι να πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων

Έχουν ένα κοινό παρανομαστή

Τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και το λαό να πληρώνει χωρίς τελειωμό
Για να μην καταχραστώ το χρόνο σας, ζητάμε να απαντήσει η περιφερειακή αρχή για να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Αυτή καλείται να απολογηθεί σήμερα.
Το πλαίσιο πάλης της Λαϊκής Συσπείρωσης θα το αναλύσει ο επικεφαλής μας

Συνέχεια...

Ριζόπουλος: «Στείλαμε τον κ. Καχριμάνη για ψωμί και μας γύρισε με εφημερίδα...» - (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 20, 2021 0
Ριζόπουλος: «Στείλαμε τον κ. Καχριμάνη για ψωμί και μας γύρισε με εφημερίδα...» - (+ΒΙΝΤΕΟ)

Η εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου στη χθεσινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα: «Πορεία υλοποίησης της πράξης: «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α ́φάση)» και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο».

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/OrizontesEpirou/videos/230179495458869
Συνέχεια...

Ν. Κάτσιος: Εκ νέου αίτημα για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου για τις μονάδες παργωγής ενέργειας από καύση βιομάζας

Μαρτίου 20, 2021 0
Ν. Κάτσιος: Εκ νέου αίτημα για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου για τις μονάδες παργωγής ενέργειας από καύση βιομάζας


ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΙΤΗΜΑ

Παραμυθιά, 19 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΣ:
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σουλίου
κ. Κων/νο Παππά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Τις Δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο


Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια του από 18 Φεβρουαρίου αιτήματός μας να θέσετε προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα που έχει προκύψει από την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στο Δήμο μας, επαναφέρουμε εκ νέου γραπτώς το αίτημά μας να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό επιτάσσουν και οι συνδημότες μας οι οποίοι διαμέσου της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων βιορευστών Προδρομίου-Χόικας, ζητούν τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό επιβάλλει και η κοινή μας βούληση να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες και με γνώμονα το κοινό συμφέρον να συμφωνήσουμε στην καλύτερη δυνατή απόφαση.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και για το λόγο οφείλετε να μεριμνήσετε, ώστε να τους δοθεί διαδικτυακά ο λόγος και να τοποθετηθούν στην εξ αποστάσεως συνεδρίαση.

Με εκτίμηση,
Κάτσιος Νικόλαος
Αθανασόπουλος Γεώργιος
Αλεξίου-Ντόκου Παναγιώτα
Ζορκάδης Δημήτριος
Καγκιούζης Ανδρέας
Μπάλλας Φώτιος
Σουλάκης Αναστάσιος
Χρήστου Δημήτριος

Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Τόπος Αξιών».
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις

Μαρτίου 20, 2021 0
Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (19-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (82) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

70 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 24 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 23 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 13 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

12 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Νέο αίτημα συζήτησης του θέματος για τις μονάδες καύσης βιομάζας από τη Λαϊκή Συσπείωση

Μαρτίου 20, 2021 0
Παραμυθιά: Νέο αίτημα συζήτησης του θέματος για τις μονάδες καύσης βιομάζας από τη Λαϊκή Συσπείωση

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, ΜΜΕ Θεσπρωτίας.

Αίτημα συζήτησης θέματος για τις μονάδες καύσης βιομάζας

Κε. Πρόεδρε,
Ήδη με έγγραφό μας από τις 15/2/2021 έχουμε αιτηθεί τη συζήτηση του θέματος της επιχειρούμενης εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων καύσης βιομάζας στην περιοχή μας, αφουγκραζόμενοι τις δικαιολογημένες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων όχι μόνο του Προδρομίου, του Ζερβουχωρίου και της Χόικας αλλά ολόκληρου του Δήμου μας.

Ως παράταξη δεχθήκαμε και μεις (όπως όλες θεωρούμε) το νέο σχετικό αίτημα από την “Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων βιορευστών Προδρομίου- Χόικας”, αίτημα το οποίο πιστεύουμε ότι είναι και δίκαιο και ώριμο. Άλλωστε στο μεσοδιάστημα των 45 ημερών από την ανάδειξη του προβλήματος όλες οι παρατάξεις – κρίνουμε- ότι έχουμε ενημερωθεί επαρκώς επί του θέματος. Ιδιαίτερα δε χρήσιμη ήταν η συμμετοχή μας σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η προαναφερθείσα “Επιτροπή” στην οποία επί του θέματος τοποθετήθηκαν ειδικοί επιστήμονες (χημικοί, περιβαλλοντολόγοι και νομικοί) και στην οποία συμμετείχε η Δημοτική Αρχή, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω, επαναφέρουμε σήμερα το αίτημα για συζήτηση του θέματος στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία και σχετικό ψήφισμα στήριξης του δίκαιου αγώνα των κατοίκων σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο.

Για ακόμη μία φορά τονίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες διεργασίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, βιομάζα, Φ/Β κ.α) και της απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που σημαίνουν κέρδη για το κεφάλαιο και ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Στον πλήρως “απελευθερωμένο” ενεργειακό κλάδο το κυνήγι του κέρδους δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε της υγεία των κατοίκων, ούτε την ρύπανση του περιβάλλοντος, ούτε πιθανά πλήγματα σε άλλους οικονομικούς κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, οικοτουρισμός), ούτε χρήσεις γης, ούτε το κόστος της ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Παραμυθιά, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου
Συνέχεια...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα σε Γηρομέρι και Πέντε Εκκλησιές

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα