06/02/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η ιστοσελίδα του συνδυασμού "Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης"

Ιουνίου 02, 2023 0
Η ιστοσελίδα του συνδυασμού "Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης"


Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την λειτουργία του διαδραστικού διαδικτυακού τόπου (site) του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στην ακόλουθη διεύθυνση: www.symmaxia-igoumenitsa.gr. 

Στις σελίδες του, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές που διέπουν το πρόγραμμά μας, το οποίο διακρίνεται σε έξι θεματικούς τομείς (Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Προστασία Περιβάλλοντος – Ανάδειξη Φυσικών Πόρων, Αθλητισμός – Πολιτισμός, Μοντέλο Διοίκησης Δήμου) καθώς και σε εξειδικευμένο περιεχόμενο στις πέντε Δημοτικές Ενότητες που απαρτίζουν το Δήμο Ηγουμενίτσας (Ηγουμενίτσα, Πλαταριά – Σύβοτα, Μαργαρίτι, Πέρδικα, Παραπόταμος).

Οι βασικές αρχές έχουν διατυπωθεί με βάση την εμπειρία που απέκτησαν πολλά μέλη του συνδυασμού από τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε άλλα συλλογικά όργανα του Δήμου, από την εξέταση καλών πρακτικών σε άλλους Δήμους, από την γενικότερη γνώση που διαθέτουν τα μέλη μας, ως αποτέλεσμα παρουσίας σε συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, συνεταιριστικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της περιοχής, καθώς και λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Συναντηθήκαμε και συνεχίζουμε τις επαφές μας με επαγγελματικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς της περιοχής, για να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί και οι οποίες εκτείνονται σε όλο το εύρος της δράσης του Δήμου.

Τώρα, είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια ανοικτή και μόνιμη σχέση με τους πολίτες και να δεχθούμε τις δικές τους προτάσεις.

Επιλέγοντας ένα τομέα ή μια Δημοτική Ενότητα, μπορείτε να δείτε τις αρχικές και κατευθυντήριες προτάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη επεξεργαστεί και τις θέτουμε σε δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.

Επιλέγοντας το πεδίο «Συμμετέχω στη συζήτηση» μπορείτε να σχολιάσετε τις προτάσεις, καθώς και να υποβάλλετε τις δικές σας προτάσεις για τους τομείς και τις Δημοτικές Ενότητες που επιθυμείτε.

Η γνώμη σας είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και πολύτιμη.

Με βάση την επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των συναντήσεων που πραγματοποιούνται με τοπικούς φορείς, θα διαμορφωθεί το τελικό μας πρόγραμμα.

Τέλος, μέσω της ιστοσελίδας θα ενημερώνεται άμεσα και έγκυρα το κοινό για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συνδυασμού, καθώς και για τις θέσεις του σε διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας.

Συνέχεια...

Πρόταση στον ΟΛΗΓ: Τα πλοία μπορούν να δένουν κι… αλλιώς!

Ιουνίου 02, 2023 0
Πρόταση στον ΟΛΗΓ: Τα πλοία μπορούν να δένουν κι… αλλιώς!

Με πολλά χρόνια εμπειρία και με ταξίδια στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, ο Δημήτριος Παπατσάτσης, καταθέτει μία ενδιαφέρουσα πρόταση με βασικό αποδέκτη τον ΟΛΗΓ.

Για εκσυγχρονισμό και μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού όπως τονίζει, η ναυτιλία εξελίσσεται ραγδαία και έχει απαιτήσεις.

Επικεντρώνεται στα μέσα πρόσδεσης ενός πλοίου στο λιμάνι στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να γίνεται με παραδοσιακά μέσα.

Κάβοι, ειδικά σχοινιά…

Ήδη πολλά λιμάνια προκειμένου να μειώσουν τα ποσοστά και τις πιθανότητες ατυχημάτων εφαρμόζουν ένα εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα.

Χωρίς κάβους και χωρίς σχοινιά.

Στη γλώσσα των ναυτικών λέγεται «σύστημα πρόσδεσης κενού» και λειτουργεί με κενό αέρος, αυτοματοποιημένα και με μεγάλη ασφάλεια.

Τα πλεονεκτήματα όπως τα απαριθμεί ο ίδιος:

- Μειωμένες εκπομπές ρύπων [πλοίου], χάρη στην ταχύτερη διαδικασία πρόσδεσης.

- Πρόσδεση και απόδοση σε χρόνο [max 40″].

- Δεν απαιτούνται μέσα πρόσδεσης πλοίου.

- Χρειάζεται μόνο ένας χειριστής.

- Εξοικονόμηση καυσίμων πλοίου .

- Μειωμένος κίνδυνος ατυχημάτων ελλιμενισμού.

- Ακριβής και αυτόματη επανατοποθέτηση του πλοίου.

- Μειωμένη κίνηση του πλοίου όταν είναι ελλιμενισμένο.[λόγο καιρικών συνθηκών].

- Λιγότερη φθορά στα προστατευτικά λιμένα [Fenders], στις ράμπες, κάβους καθώς και της πλευρικής επιφάνειας του πλοίου

- Δυνατότητα εξοικονόμησης υποδομών, χώρου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο οδικό δίκτυο της Θεσπρωτίας για την αποκατάσταση βατότητας

Ιουνίου 02, 2023 0
Παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο οδικό δίκτυο της Θεσπρωτίας για την αποκατάσταση βατότητας

Αποφάσεις οικονομικής επιτροπής

Αποφάσεις για ένα μεγάλο αριθμό οδικών έργων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Όσον αφορά στη Θεσπρωτία, έχουμε παρεμβάσεις αποκατάσταση βατότητας και αντιμετώπιση επικίνδυνων βλαβών, ως εξης:

- Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Πέρδικας – Πάργας προς Άγιο Αθανάσιο», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ

- Άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων βλαβών στην επί οδό Γέφυρα Νάτση- Δάφνη- Κεραμίτσα», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

- Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επ. οδό Βροσύνα- Λεπτοκαρυά- Καλλιθέα», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος: Χρήστος Ράπτης.

Συνέχεια...

«Prognosis» στη διάθεση των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας

Ιουνίου 02, 2023 0
«Prognosis» στη διάθεση των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας

Το επιστημονικό μοντέλο πρόγνωσης και πρόληψης νόσων που μπορούν να απειλήσουν μονάδες υδατοκαλλιεργειών, παρουσίασαν στην Ηγουμενίτσα, οι συμπράττοντες φορείς του ερευνητικού έργου «Συσχέτιση αβιοτικών & βιοτικών παραγόντων για την ανάπτυξη μοντέλου πρόγνωσης των νοσημάτων σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, (PROGNOSIS, ΟΠΣ/MIS 5032517)», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα – ΕΠΑλΘ 2014-2020».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υδατοκαλλιεργειών κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Ιωάννης Λώλος και τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κος Αλέξανδρος Πάσχος, οι υποψήφιοι Βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας, Μάριος Κάτσης και Μάγδα Τάτση, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, αλλά και πλήθος κόσμου.

Βασική ιδέα και αντικείμενο του έργου Prognosis ήταν η ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιώντας αβιοτικά και βιοτικά περιβαλλοντικά δεδομένα θα παρέχει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας) να προσδιορίζουν το σημείο εκείνο στο οποίο διαχειριστικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αποτροπή ασθενειών στα εκτρεφόμενα ψάρια. Απώτερος στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη της υγείας και ευζωίας των καλλιεργούμενων ψαριών, η προστασία της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής και η μείωση του κόστους της, όπως και η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.

Λόγω της ύπαρξης στη φύση πολλών και διαφορετικών παθογόνων παραγόντων ένα μέσο ποσοστό απωλειών που παρατηρείται σε όλες τις εκτροφές λόγω ασθενειών είναι 25%, ενώ το ανεκτό και φυσιολογικό ποσοστό παραγωγής που χάνεται κατά την εκτροφή των ψαριών και την ανάπτυξη τους, από το μέγεθος του γόνου μέχρι και το εμπορεύσιμο μέγεθος, είναι 5-10%.

Στο κόστος αυτών των απωλειών, πρέπει να προστεθεί και το κόστος των θεραπειών, όπως επίσης και αυτό των διαφορετικών χειρισμών οι οποίοι κοστίζουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε χρόνο.

Γενικότερα, η αειφόρος ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών βασίζεται στην πρόληψη των ασθενειών και στα πλαίσια αυτά η διερεύνηση της παρουσίας των παθογόνων παραγόντων στο περιβάλλον εκτροφής των ψαριών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης και προστασίας από ασθένειες που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για τη δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο συντονιστής του έργου Δρ. Γρηγόρης Κρέη, από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στο σκοπό και στους στόχους του έργου και παρουσίασε την πειραματική προσέγγιση που επιλέχθηκε για την επίτευξή τους. Αναφέρθηκε επίσης στη δομή του έργου που περιλαμβάνει τα πακέτα εργασίας και τα παραδοτέα του και στο ρόλο των συντελεστών/φορέων υλοποίησης που συμμετείχαν σε αυτό.

Ο Δρ. Νικόλαος Καμίδης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ, παρουσίασε τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της θαλάσσιας περιοχής της Λωρίδας-Σαγιάδας. Ανέλυσε τη στρατηγική των δειγματοληψιών που ακολουθήθηκε σε ότι αφορά των αριθμό των σταθμών για την κάλυψη της ευρύτερης περιοχή, τις φυσικοχημικές παραμέτρους που συλλέχθηκαν, καθώς και τις αναλυτικές μεθοδολογίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα είναι δυναμικό όπως κάθε εκβολικό σύστημα, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες να μεταβάλλονται συνεχώς εξαιτίας των μεταβολών της παροχής του ποταμού Καλαμά. Σε ότι αφορά τους σταθμούς που τοποθετήθηκαν για τον ποιοτικό έλεγχο στις τρεις συνεργαζόμενες ιχθυοκαλλιέργειες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τιμές των εξεταζόμενων παραμέτρων κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, συγκρίσιμα με αυτά της υπόλοιπης παράκτιας ζώνης. Μεμονωμένες και στιγμιαίες μετρήσεις υψηλότερων τιμών, πάντα σε σχέση με την παράκτια ζώνη, δεν επηρεάζουν την γενικά καλή περιβαλλοντική κατάσταση του συστήματος.

Η Δρ. Μπιτχαβά Κωνσταντίνα, Αν. Καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια του έργου μελέτησε την παρουσία παρασίτων αλλά και λοιπών νοσημάτων σε τρεις μονάδες εκτροφής ιχθύων στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας. Σε συνεργασία με το προσωπικό των μονάδων, κατέγραψε τις θνησιμότητες των ιχθύων ανά μήνα και διενέργησε τις κατάλληλες αναλύσεις για τη διάγνωση των νοσημάτων. Σε όλες τις μονάδες διαπιστώθηκε ότι για το είδος λαβράκι, οι θνησιμότητες αυξάνονται σταδιακά από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, με μέγιστες τιμές τους μήνες Αύγουστο μέχρι Οκτώβρη. Για την τσιπούρα, οι θνησιμότητες αυξάνονται επίσης σταδιακά από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Αντίθετα για το φαγκρί, έχουμε μεγαλύτερες θνησιμότητες κατά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Τα περισσότερα από τα ψάρια που νόσησαν ήταν μικρού μεγέθους, κατά μέσο όρο 3 έως 30 γρ, με εξαίρεση τους μήνες του Φθινοπώρου που παρατηρήθηκαν χαμηλές θνησιμότητες σε κλωβούς με ψάρια μεγαλύτερου μεγέθους.

Ο Δρ. Κώστας Κουκάρας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης του μικροβιώματος στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας με τη χρήση σύγχρονων γονιδιωματικών τεχνολογιών. Από τα αποτελέσματα του έργου προκύπτει ότι η χρήση μεταγονιδιωματικών τεχνολογιών παρέχει τη δυνατότητα μελέτης βακτηρίων, των οποίων η παρουσία και ο ρόλος έως σήμερα παρέμενε άγνωστος τόσο στις θαλάσσιες διεργασίες όσο και στην εξέλιξη ασθενειών στα ψάρια εκτροφής. Ειδικότερα, με την εφαρμογή των αναλύσεων του ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ μπορεί να προσδιοριστεί πάνω από το 90% των βακτηρίων που διαβιούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όταν με τις κλασσικές μεθόδους μικροβιολογίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 10%. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν τη βάση για την πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών και ασθενειών σε υδατοκαλλιέργειες και είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένα πλέον προγράμματα διαχείρισης των μονάδων.

Η Δρ. Ευριδίκη Μπουκουβάλα από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τα πρωτόκολλα αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR) και PCR πραγματικού χρόνου (Real-Time PCR), που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, για την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση παθογόνων βακτηρίων σε δείγματα ιχθύων και περιβαλλοντικού DNA. Τα πρωτόκολλα αυτά αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την ανίχνευση των παραπάνω βακτηρίων με υψηλή ευαισθησία (<2 βακτηριακά κύτταρα) και ειδικότητα.

Κλείνοντας τις παρουσιάσεις, ο Δρ. Καμίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συσχέτισης των αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων ως εργαλείο πρόγνωσης/πρόβλεψης εμφάνισης ιχθυονόσων χρησιμοποιώντας ένα υδροδυναμικό και ένα στοχαστικό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτά, ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση παθογόνων οργανισμών και συνεπώς την εμφάνιση/έξαρση ασθενειών, είναι η εποχική αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, ειδικότερα όταν ο ρυθμός αύξησής της είναι απότομος (3-4ο C σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών). Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας βρέθηκε να είναι η κυκλοφορία των υδάτων, με τον υψηλότερο ρυθμό εμφάνισης νοσημάτων να παρατηρείται σε περιπτώσεις όπου η ανανέωση των υδάτων είναι χαμηλή.

Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χεκίμογλου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα