01/19/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Χάλκινο βραβείο για το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας στα Best City Awards 2023

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Χάλκινο βραβείο για το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας στα Best City Awards 2023

To «Bronze» βραβείο απέσπασε η πρόταση που είχε υποβάλει το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας στο θεσμό των Best City Awards 2023.

Τα Best City Awards είναι τα μοναδικά βραβεία που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις και αναδεικνύουν κορυφαίες πρακτικές και λύσεις της χρονιάς που πέρασε.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας βραβεύτηκε στην ενότητα 1 «Liveable City, 1.5 Υγεία/Health, 1.5.2 Συστήματα Τηλεϊατρικής» και αφορούσε την πρόταση «Πρόληψη Υγείας μέσω του Προγράμματος «Τηλεϊατρικής» στο Δήμο Ηγουμενίτσας».

Το βραβείο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού κ. Ελευθέριος Κώστας κατά την τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Μονοεδρική η Θεσπρωτία και με έγκριση από το ΣτΕ...

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Μονοεδρική η Θεσπρωτία και με έγκριση από το ΣτΕ...

Πράσινο φως πήρε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ανακατανομή των βουλευτικών εδρών με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και του νόμιμου πληθυσμού της χώρας.

Η ανακατανομή των εδρών είχε γίνει με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και εγκρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο.

Κερδίζουν έδρες

Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2, Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά.

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας...

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας...

Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας, ιδρύθηκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας. 

Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας (βανδαλισμοί, επιθέσεις κ.α.) κυρίως από νεαρά άτομα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην απόφαση για την ίδρυση ΤοΣΠΠΑ, σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά, ενημερωτικά και γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα, η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας έχει σκοπό:
- την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης,
- την καταπολέμηση του φόβου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και ιδίως της καθημερινής παραβατικότητας,
- την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη,
- την ευαισθητοποίηση των πολιτών ήδη από τις νεαρές ηλικίες στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και να αποφεύγουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα,
- την πρόληψη παραβατικών τάσεων ευπαθών κοινωνικά ατόμων,
- τον σχεδιασμό για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων που οδηγούν στην παραβατικότητα - και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασική επιδίωξη των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς για την ενδυνάμωση της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής.

Τα Συμβούλια καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά αίτια που προκαλούν την εγκληματικότητα και όχι να υποκαταστήσουν την Αστυνομία. Συνεργάζονται, ωστόσο, στο πλαίσιο της αποστολής τους, με την Αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας και με άλλους αντίστοιχους φορείς.

Η αύξηση της εγκληματικότητας στην εποχή μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της κοινωνίας μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠΑ), με στόχο τη μείωση της καταγεγραμμένης αλλά και της αφανούς εγκληματικότητας.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία μπορεί να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και επιστήμονες ή λειτουργοί, που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως Δικαστικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, Ιατροί, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Αστυνομικοί.
Η συμμετοχή στα ανωτέρω Συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) θα αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη ως εξής:
1. Τον Δήμαρχο,
2. Τον Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο αρμόδιο για την Κοινωνική Υπηρεσία,
3. Τρεις (3) Δημοτικούς Σύμβουλους, από τις λοιπές Δημοτικές παρατάξεις, τους οποίους ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο,
4. Εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας,
5. Εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας,
6. Υπάλληλο της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου,
7. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
8. Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας,
9. Εκπρόσωπο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηγουμενίτσας.

Θα έχει ισχύ έως τη λήξη του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και οι τρεις σύμβουλοι από τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις θα είναι οι κ.κ. Κάτσιος Χρήστος από την παράταξη “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” , ο κ. Βασιλειάδης Γεώργιος από την παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ” και ο κ. Δήμας Θεόδωρος από την παράταξη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”.

Προεδρεύων του Συμβουλίου ορίζεται ο Δήμαρχος και σε περίπτωση απουσίας του ο Αντιδήμαρχος ή ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινωνική Υπηρεσία.

Σ.Σ. Αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση του τοπικού συμβουλίου πρόληψης της παραβατικότητας, ωστόσο, θα ήταν θεμιτό να παρακολουθούν και την παραβατικότητα των αιρετών της περιοχής, η οποία προκαλεί πολύ μεγαλύτερες καταστροφές, από ό,τι προκαλούν οι πιτσιρικάδες της πόλης...!

Σε μια περιοχή που φτωχοποιείται βίαια, θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, δημόσιες υποδομές ξεπουλιούνται με σκανδαλώδη τρόπο και η νεολαία εγκαταλείπει άρον άρον την περιοχή για να ξεφύγει από την παρακμή και τη σαπίλα, τότε, αυτοί που ηγούνται των επιτροπών, ας κοιτάξουν και λίγο στον καθρέφτη τους, μήπως και δουν τους υπαίτιους της παραβατικότητας...!

Συνέχεια...

Τι συμβαίνει στο Θεσπρωτό;; - Το παρασκήνιο της παραμονής Ρότσα...

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Τι συμβαίνει στο Θεσπρωτό;; - Το παρασκήνιο της παραμονής Ρότσα...

Λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Ν. Τσιάπου από τη θέση του Προέδρου του Θεσπρωτού -για λόγους υγείας, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό- πληροφορίες από διαφορετικές πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα από το τιμόνι της ομάδας.

Για περισσότερο από 2 ημέρες η διοίκηση (;;;) δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο, εωσότου ανακοίνωσε, ότι ο Αργεντίνος τεχνικός θα παραμείνει στην ομάδα και ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αποχώρησής του, απλώς δεν συμμετείχε στην αποστολή στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου για λόγους υγείας...!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κυκλοφορεί μια ίωση στην ομάδα του Θεσπρωτού, η οποία είναι γνωστή ως "οξεία αφραγκίτιδα"!

Εδώ και καιρό οι παίχτες διαμαρτύρονται, δεδομένου ότι δεν καταβάλλονται οι μισθοί τους ή καταβάλλονται μερικώς. Και είναι γνωστό ότι όταν σε μια ομάδα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αρχίζει και η γκρίνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τελευταίο διάστημα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Θεσπρωτός, Γ. Αραμπατζάκης βρίσκεται σε συνομιλίες με διάφορους επενδυτές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες μήπως βρει λύση στην πιο σοβαρή κρίση που έχει να αντιμετωπίσει από την ημέρα που απέκτησε το σύλλογο.

Έτσι, φαίνεται πως αρχικά ήρθε σε συμφωνία με σχήμα παραγόντων, ώστε να αναλάβουν το μάνατζμεντ της ομάδας μέχρι τη λήξη της σεζόν, μήπως και καταφέρει η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία.

Όμως, η επιλογή των προσώπων, βρήκε αντίθετο όχι μόνο τον Αργεντίνο τεχνικό -ο οποίος και δήλωσε ότι θα αποχωρήσει- αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας του Θεσπρωτού...

Υπό αυτές τις εξελίξεις, ο μεγαλομέτοχος του Θεσπρωτού, ανακάλεσε την αρχική του απόφαση και γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει η ομάδα, ως έχει, την προσπαθειά της, κάνοντας μάλιστα λόγο και για μεταγραφική ενίσχυση το επόμενο διάστημα.

Δεν παύουν όμως οι διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτή ή αγοραστή για την ομάδα, κυρίως από το εξωτερικό, δεδομένου ότι υπάρχει τουλάχιστον μία πρόταση με προοπτική...!

Το προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία του θεσπρωτικού συλλόγου...!

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για κλοπές ποδηλάτων

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για κλοπές ποδηλάτων

Συνελήφθησαν προχθες (17-1-2023) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας τρεις αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- κλοπή κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους αλλοδαπούς να επιβαίνουν σε δύο ποδήλατα, τα οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν αφαιρέσει το πρωί της προηγούμενης ημέρας (16-1-2023) από αυλές κατοικιών στην Ηγουμενίτσα.

Αφού ταυτοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων, τους αποδόθηκαν.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι οι δύο από τους τρεις αλλοδαπούς είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ καταγγέλλει για «Bullying» στις καθαρίστριες του σχολείου τη διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ

Ιανουαρίου 19, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ καταγγέλλει για «Bullying» στις καθαρίστριες του σχολείου τη διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Π.ΕΠΑ.Λ. – 1ου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που έγινε με την υπ’ αρίθμ. 32/12-01-2023 πράξη του, ομόφωνα καταδικάζει και διαμαρτύρεται έντονα για την αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της διεύθυνσης (Διευθυντή και Υποδιευθυντή) του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, να ασκήσουν «Bullying» στις καθαρίστριες του σχολείου μας και στη συνέχεια να απομακρύνουν τις ίδιες και τα προσωπικά τους αντικείμενα από το χώρο παραμονής τους, τοποθετώντας τα στην είσοδο της συγκεκριμένης αίθουσας.

Ο χώρος αυτός διατίθεντο στις καθαρίστριες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος μέχρι και τη στιγμή που απομακρύνθηκαν από τη διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας.

Για το Σύλλογο Διδασκόντων
Ο Διευθυντής
Νικόλαος Τζάνης
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα