12/22/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Παναγιώτης Νταής για τη μελέτη για το Δέλτα Καλαμά και το Καλοδίκι

Δεκεμβρίου 22, 2022 0
Ο Παναγιώτης Νταής για τη μελέτη για το Δέλτα Καλαμά και το Καλοδίκι

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορούμαστε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), ξεκίνησε η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), των προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιοχές NATURA, που ανήκουν (εν όλω ή εν μέρει) στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας, δηλαδή ο υγρότοπος των εκβολών (Δέλτα) Καλαμά και η νήσος Πρασούδι, καθώς και τα έλη Καλοδίκι, Μαργαρίτι Καρτέρι. Μέσω της εν λόγω μελέτης, είναι ευκαιρία να τεθούν σαφείς όροι και κανόνες, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, για τις χρήσεις γης και την οικονομική – παραγωγική – επενδυτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας δικαίου.

Επίσης, να οριστούν οι ανθρωπογενείς δράσεις που επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής, καθώς και οι όροι άσκησής τους με γνώμονα την προστασία αυτών των οικοσυστημάτων - με το απαράμιλλο φυσικό κάλος - και των ειδών που φιλοξενούν, αλλά και με την προοπτική να λειτουργήσουν ως πόλοι ήπιας και συμβατής με το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης. Με βάση τα πορίσματα της ΕΠΜ θα εκπονηθούν στη συνέχεια τα αντίστοιχα Σχέδια Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω των οποίων θα προσδιοριστούν τα αναγκαία μέτρα και έργα προστασίας, το κόστος, τα χρονοδιαγράμματα, οι φορείς και οι πηγές χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή, ίσως περισσότερο απ΄ ότι ποτέ, οι συγκεκριμένες περιοχές χρειάζονται μια ολιστική προσέγγιση με ευαισθησία στο χαρακτήρα τους, αλλά και με πλήρη συναίσθηση ότι πρόκειται για περιοχές που αποτελούν τοπικό κεφάλαιο. Απαιτείται μια συνολική επαναθεώρηση της ανθρώπινης και παραγωγικής παρουσίας στο χώρο, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Καλούμε όλους τους φορείς, αλλά και τους ενεργούς πολίτες της περιοχής μας, να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υ.Π.ΕΝ. και να καταθέσουν σχόλια και παρατηρήσεις έως την 31 – 1 – 2023. Ο συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης», ο επικεφαλής του οποίου Π. Νταής έχει επισημάνει δημόσια εδώ και πολλά χρόνια, την ανάγκη εκπόνησης της ΕΠΜ, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και θα διεκδικήσει τεκμηριωμένα την αποδοχή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όμως, έως την ολοκλήρωση των μελετών και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις άμεσης προστασίας των περιοχών. Παράλληλα με την προστασία, με συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να επιχειρηθεί οργανωμένα και συναινετικά, το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου με την κατασκευή βασικών έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση επισκεπτών, που δεν θα κλονίζουν την ισορροπία του τοπίου (π.χ. περιπατητικές διαδρομές) καθώς και με την υλοποίηση δράσεων προβολής και προώθησης αναγνωρισιμότητας (branding) και ενίσχυσης – δικτύωσης της επιχειρηματικότητας (εκδόσεις ενημερωτικών φυλλαδίων, διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων πληροφόρησης, διαδικτυακή προβολή, οργανωμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, διαφημιστική εκστρατεία κ.α.).

Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται με τρόπο απόλυτα συμβατό με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ο εναλλακτικός τουριστικός πόρος της περιοχής, που αφορά στον φυσιολατρικό – οικολογικό τουρισμό, με στόχο την συγκρότηση πολυθεματικών τουριστικών δικτύων, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Η διαφοροποίηση της ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και την ποιότητα των τουριστικών πόρων και την έντονη εναλλαγή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, κάτι που θα συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής.

Το Υ.Π.ΕΝ. και ο ΟΦΥΠΕΚΑ ξεκίνησαν την προσπάθεια για την οργανωμένη προστασία των προστατευόμενων περιοχών και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να χαιρετιστεί από όλους. Ο Δήμος θα πρέπει να ακολουθήσει δυναμικά, επιδιώκοντας συνέργειες και ζητώντας την άμεση έναρξη του σχεδιασμού των παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των περιοχών.

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», καθώς και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΔΕ). Η Δημοτική Αρχή έχει μπροστά της όλο το 2023 για να το προσπαθήσει. Αν το πράξει καλώς. Αν πάλι όχι, ο Συνδυασμός μας δεσμεύεται ότι η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών, που αποτελούν ήδη βασικό στοιχείο του προγράμματός μας, θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που θα έχουμε ως επόμενη Δημοτική Αρχή.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού με 11,5 κιλά κοκαϊνης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 22, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού με 11,5 κιλά κοκαϊνης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αποτροπή εισαγωγής & διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδυνές ώρες χθες από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, 59χρονος ημεδαπός για παράβαση άρθρων του ν. 4139/13 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών & άλλες διατάξεις».


Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα με οδηγό τον ανωτέρω, το οποίο εκφορτώθηκε από Ε/Γ -Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από την Ανκόνα Ιταλίας, εντοπίστηκε στην αριστερή παλετοθήκη του επικαθήμενου, κατόπιν ένδειξης του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «ΒΛΑΝΤ» ποσότητα κοκαΐνης, διαφόρων λογοτύπων, συσκευασμένη σε δέκα (10) νάιλον συσκευασίες, συνολικού μικτού βάρους έντεκα κιλών και πεντακοσίων σαράντα γραμμαρίων (11,540 kgs).


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα και η εν λόγω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, ενώ ο συλληφθείς με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του.
Σημειώνεται ότι η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000€).


Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Η κατάντια της ελευθερίας του Τύπου επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι ντροπή για τη χώρα και πρέπει να τελειώσει" (+BINTEO)

Δεκεμβρίου 22, 2022 0
Μ. Κάτσης: "Η κατάντια της ελευθερίας του Τύπου επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι ντροπή για τη χώρα και πρέπει να τελειώσει" (+BINTEO)

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για τα Μητρώα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλίας του λέγοντας: «Μέσα στη δυστοπία που ζούμε στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις απόπειρες συγκάλυψής του, την κατρακύλα σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και την ακρίβεια και την ανασφάλεια, την ίδια ώρα που βλέπουμε την κυβέρνηση να μοιράζει απροκάλυπτα τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών σε φίλους και ημετέρους, με τα 8,5 δις απευθείας αναθέσεων και τις πρακτικές των Λιστών Πέτσα στα ΜΜΕ, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται το κυβερνητικό αφήγημα για το παρόν νομοσχέδιο ότι, είναι η ΝΔ που δήθεν για πρώτη φορά στη χώρα έρχεται να βάλει τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ, να βάλει κανόνες, να ενισχύσει τη διαφάνεια μέσα από τα Μητρώα επιχειρήσεων Τύπου, τα οποία δευτερογενώς καθορίζουν και το πού θα διανέμεται η κρατική διαφήμιση.»

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, του υπενθύμισε ότι δεν πρωτοπορεί, καθώς το Μητρώο online media του νόμου Παππά (4339/2015) υπάρχει εδώ και χρόνια, όπως και το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου του ν. 4487/2017. «Πάνω σε αυτή την κουλτούρα καταγραφής που δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεστε σήμερα και ξανανομοθετείτε», εξήγησε.

Για να συνεχίσει, λέγοντας για τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι: «τα μητρώα αυτά τα γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας στο μοίρασμα των 40 εκατομμυρίων της Λίστας Πέτσα, με τα δωράκια, αλλά ταυτόχρονα και τους αποκλεισμούς Μέσων Ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση. Δώσατε όπου θέλατε, όσα θέλατε, με τηλέφωνα στο γραφείο του κ. Πέτσα, όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε».

Ερμηνεύοντας το γιατί η κυβέρνηση παριστάνει σήμερα «τον άτεγκτο θεματοφύλακα της διαφάνειας και των κανόνων στα ΜΜΕ», υποστήριξε ότι: «είναι πλέον τόσο ηχηρά τα χαστούκια από την Ε.Ε. και συνολικά από το διεθνές περιβάλλον, που σπεύδετε επικοινωνιακά να σώσετε έστω και το ελάχιστο από την στραπατσαρισμένη αξιοπιστία σας και τον δήθεν φιλελευθερισμό μιας από τις πιο κυνικές και αδίστακτες κυβερνήσεις που έζησε ο τόπος, που έριξε τη χώρα στη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού παραλληλίζουν την εποχή μας με τη Χούντα των συνταγματαρχών για το θέμα των υποκλοπών, που βάζει βόμβα στη Δημοκρατία μας. Νομοθετείτε για να καθησυχάσετε την ευρωπαία Επίτροπο κ. Γιούροβα που σας έχει βάλει χέρι για το κράτος δικαίου και, ταυτόχρονα, βάζετε το ΕΣΡ να θεσπίσει κορσέ στην ερευνητική δημοσιογραφία», αναφερόμενος στον πρόσφατο, προβληματικό κώδικα δεοντολογίας που δημοσίευσε το ΕΣΡ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη συνέχεια, σχολίασε επί μέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, που αποτελούν προεκλογικά δώρα στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, με την οποία η ΝΔ φέρνει για δεύτερη φορά μείωση στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που υποχρεούνται να έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, που από 400 που εξασφάλιζε ο νόμος Παππά, πέφτουν πλέον στους 300. Επιπλέον, ζήτησε εξηγήσεις από τον Υφυπουργό, χωρίς να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις, προς τι η νομοθέτηση επιτροπής ελέγχου τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη μηχανισμοί αυτορρύθμισης μέσω πειθαρχικών κυρώσεων στις δημοσιογραφικές ενώσεις, ασκώντας παράλληλα κριτική για την τοποθέτηση ιδιωτικού ιδρύματος στην προεδρία της επιτροπής, τη συμμετοχή του πλήρως αναρμόδιου ΕΣΡ, τον έλεγχο του Υφυπουργού στην τοποθέτηση εκπροσώπων των ΑΕΙ στην επιτροπή και τη σύγκρουση συμφερόντων από την παρουσία σε αυτήν εργοδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Έντονη κριτική άσκησε ο Μάριος Κάτσης και στη διάταξη για απαλλαγή των εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ από την υποχρέωση να δηλώνονται οι μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, προκειμένου να ενταχθούν στα Μητρώα, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, μόνο τη διαφάνεια δεν εξυπηρετεί... Παράλληλα, χαρακτήρισε ως βόμβα στο επιχειρείν, τη διάταξη που θέτει σε ομηρεία τον επιχειρηματικό κόσμο και τη μεσαία τάξη που δήθεν υπερασπίζεται η ΝΔ, καθώς ουσιαστικά τους λέει: «αν θέλεις να αγοράσεις τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο από ένα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι μπορεί ο ιδιοκτήτης του καναλιού να μπει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας σου προκειμένου να πληρώσει το διαφημιστικό χρόνο».

Όσον αφορά τη διάταξη για παράταση της προθεσμίας μετά την οποία θα πρέπει να γίνεται πλέον εκπομπή αποκλειστικά σε σήμα High Definition από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει να έχει γίνει ήδη από τις αρχές του 2022, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η ΝΔ δήθεν ευαγγελίζεται ότι αναβαθμίζει τη χώρα, την ίδια ώρα που την κρατάει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας να βλέπουν τα τοπικά κανάλια σε κακής ποιότητας σήμα και ταυτόχρονα τα πανελλαδικά κανάλια συνεχίζουν να λαμβάνουν και κρατική αποζημίωση μέσω της κοινοπραξίας DIGEA που έχουν συστήσει, λόγω της σύμβασής της με το Δημόσιο που προέβλεπε να έχει ήδη αλλάξει η τεχνολογία σε πιο προηγμένες μορφές (DVB-T2).

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πλέον, κάθε τρεις και λίγο κάποια επιτροπή της Ε.Ε. βάζει την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο στόχαστρο για διαρκή παρέκκλιση από τις θεμελιώδεις αξίες των δημοκρατικών θεσμών. Σύντομα, αυτή η κατρακύλα θα σταματήσει, με την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. που έβαλε καθαρούς κανόνες στα θέματα των ΜΜΕ και το πλήρωσε με πολιτικό κόστος, θα είναι ο κορμός τη κυβέρνησης της επόμενης μέρας που θα εξασφαλίσει συνθήκες ομαλότητας και διαφάνειας και στους εργοδότες των ΜΜΕ και στους εργαζόμενους. Μπορεί να υπήρξαμε ορισμένες φορές άδικοι σε κάποιος χειρισμούς σε σχέση με τα ΜΜΕ και δεν αναφέρομαι στον διαγωνισμό. Πλέον είμαστε σε μια διαφορετική φάση και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάντια του Τύπου επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι ντροπή για τη χώρα και πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει.»

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της ομιλίας του Μάριου Κάτση Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Οικοτροφείο ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις στους Φιλιάτες"

Δεκεμβρίου 22, 2022 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Οικοτροφείο ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις στους Φιλιάτες"

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η άδεια ίδρυσης Οικοτροφείου στους Φιλιάτες στο οποίο θα διαμένουν έως 15 ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση. Η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ψυχικής υγείας για ενηλίκους προβλέφθηκε σε σχετική απόφαση της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη τον Ιούλιο του 2021 για την έγκριση σκοπιμότητας των πολιτικών ψυχικής υγείας.

Η δομή θα αναπτυχθεί σε κτίριο που έχει διαθέσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος Φιλιατών και οι δαπάνες του έργου ύψους 510.00 ευρώ θα καλυφθούν για 18 μήνες από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη συνέχεια από πόρους είτε του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Το Οικοτροφείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023.

«Η μονάδα αυτή, που λειτουργεί για πρώτη φορά στη Θεσπρωτία, προσφέρει διέξοδο στην επαγγελματική φροντίδα ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις που ζουν στην περιοχή μας, και παράλληλα ανακουφίζει τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Οδηγίες από την Περιφέρεια Ηπείρου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Δεκεμβρίου 22, 2022 0
Οδηγίες από την Περιφέρεια Ηπείρου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Οδηγίες Κτηνιατρικής και Τμήματος Εμπορίου για τις αγορές της εορταστικής περιόδου

Η Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και το Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/νσης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ενόψει και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο .
Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

Σφάγια αμνοεριφίων

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC),

σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ:
πρέπει να φέρουν σφραγίδα σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε. (EC) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας:
πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, με κωδικό σφαγείου της χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας:
πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

2.. Κρέας γαλοπούλας

Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).
 
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

3. Παρασκευάσματα κρεάτων και εντόσθια

Τα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, μαριναρισμένα κρέατα, κοκορέτσια, κεμπάπ, κλπ.):

Παράγονται μόνο από κρεοπωλεία με σχετική καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος και πωλούνται νωπά στον καταναλωτή μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

Τα εντόσθια:

Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Σε όλη τη διάρκεια του έτους οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν τις συκωταριές και τα κεφαλάκια αμνοεριφίων χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται. Στην περίπτωση αυτή τα κεφαλάκια πωλούνται με το τεμάχιο και οι συκωταριές με το κιλό. Εξαίρεση γίνεται μόνο την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά όπου δύναται να πωλούν αμνοερίφια μαζί με τα κεφάλια και τις συκωταριές τους.

4. Κρέας θηραμάτων:

Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να φέρουν σφραγίδα καταλληλόλητας.

Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλόλητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

5. Μέλι:

Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου ή τον αριθμό Καταχώρισης φορέα εγκαταστάσεων μελισσοκομίας εφόσον διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών και τον καταστημάτων λιανικής πώλησης που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας

Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

6. Αυγά:
Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
κωδικό αριθμό εκτροφής

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος

Β. Ενδείξεις επί συσκευασμένων τροφίμων & λοιπών προϊόντων

Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:

Α. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)

Β. Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά.

Γ. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με τις υποχρεωτικές ενδείξεις της επισήμανσης από τα σφαγεία.

Δ. Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.

Ε. Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.

ΣΤ. ΄Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγής-ανάλωσης προϊόντος.

Για όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην κατανάλωση με οποιοδήποτε τρόπο , πρέπει να υπάρχουν πινακίδες λιανικής πώλησης στους χώρους διάθεσης, επί των οποίων αναγράφονται, η τιμή , η ονομασία , και η ποιότητα ,η σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπου απαιτείται .

Γ. Υποχρεώσεις καταστημάτων εστίασης αναψυχής.

Τα καταστήματα ομαδικής εστίασης και αναψυχής και τα λοιπά παρόμοια καταστήματα έχουν υποχρέωση να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων για όλα τα προσφερόμενα είδη , οι οποίοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες , και πριν από την παραγγελία πρέπει να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.

Τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Επίσης τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης , αναψυχής, και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο « ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ », το οποίο πρέπει να υπάρχει σε ειδική θήκη τοποθετημένη σε εμφανές σημείο για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλόλητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών συνεχίζονται συστηματικά .

Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές των Δήμων Ηγ/τσας και Φιλιατών

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα