01/20/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση της Κ.Ο Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ): "Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν μέσα απ’ την ενεργοποίηση και τους αγώνες μας"!

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Ανακοίνωση της Κ.Ο Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ): "Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν μέσα απ’ την ενεργοποίηση και τους αγώνες μας"!
Συμπληρώνεται σε λίγο ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και στη χώρα μας. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα χάσαμε κοντά 5.500 συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης της υγείας και αντιμετώπισης των ανθρώπων του λαού ως αναλώσιμων. Μιας πολιτικής που επιλέγει να δαπανά δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, μηχανισμούς καταστολής και στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, την ώρα που αρνείται πεισματικά να ανοίξει νοσοκομεία και σχολεία, να προσλάβει υγειονομικούς κι εκπαιδευτικούς, να αγοράσει λεωφορεία ή να στηρίξει τους ανέργους και να δώσει τις συντάξεις σ’ όσους τις περιμένουν. Για το λαό, όλα τα παρουσιάζουν ως “δύσκολα”, τη στιγμή που με πάσα ευκολία μπουκώνουν προκλητικά τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετούν. 

Τα διάφορα εμβόλια λειτουργούν για την ώρα ως “παρηγοριά στον άρρωστο”, το πλιάτσικο των μεγάλων χωρών σ’ αυτά δεν έχει προηγούμενο και η ανοσία του πληθυσμού, απ’ ότι όλα δείχνουν, θα πάρει μήνες, ίσως και χρόνια για να επιτευχθεί. Στο μεταξύ, τα μέτρα εξαντλούνται σε καραντίνες, περιορισμούς, απαγορεύσεις, πρόστιμα και καταστολή. Ο κορωνοϊός κάνει πάρτι στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη της αντιπολίτευσης, αρνείται κάθε συζήτηση γι’ αυτούς τους χώρους. Το μόνο που κάνει είναι να στοχοποιεί κάθε στιγμή χαλάρωσης του λαού και της νεολαίας. Και ιδιαίτερα να ξυλοφορτώνει και μπαγλαρώνει όσους αντιδρούν, αντιστέκονται και διεκδικούν! 

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που έρχονται από τα μεγάλα δυτικά αφεντικά της ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου είναι άκρως ανησυχητικά. Η ΕΕ για το λαό μας δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από μνημονιακή επιτήρηση και απαίτηση λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων. Όσο για τις ΗΠΑ, οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στην πρωτεύουσά τους φανερώνουν όλη τη σαπίλα ενός συστήματος σε προχωρημένη σήψη και αγιάτρευτη κρίση, με την πρώτη θέση παγκοσμίως σε τραγικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών από τον ιό. Ενός κοινωνικού καθεστώτος σε στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς την παντοδυναμία που θα ήθελε, ικανού όμως να εντείνει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση του λαού στο εσωτερικό, παράλληλα με νέους τυχοδιωκτισμούς και πολεμικές επεμβάσεις στις ήδη πυρακτωμένες περιοχές του πλανήτη. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους λαούς, μαζί και τον δικό μας, και η αναγκαιότητα μαζικού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος επιτακτική. 

Μέσα στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Δεκάδες είναι οι νόμοι και οι διατάξεις που περνά η κυβέρνηση για λογαριασμό του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Πρόκειται για μια επίθεση που διαμορφώνει το σήμερα και το αύριο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Κατάργηση του 5θήμερου-8ωρου, απλήρωτη εργασία. Διαρκής λιτότητα σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις. Ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Όρθωση ταξικών φραγμών στα παιδιά του λαού να σπουδάσουν. Χτύπημα κάθε δικαιώματος και κατάκτησης. Απαγορεύεται το ένα, απαγορεύεται το άλλο ... Τελικά, τι επιτρέπεται;

Και όμως! Η σημερινή μαυρίλα δεν θα ‘ναι παντοτινή! Φροντίζουν γι’ αυτό τα εκατομμύρια των λαών σ’ όλη την υφήλιο που παλεύουν και αγωνίζονται. Που δεν ανέχονται άλλο να τους αντιμετωπίζουν σαν υποζύγια. Που επιζητούν ένα διαφορετικό κόσμο, δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση. Όση απόκρυψη και διαστρέβλωση κι αν κάνουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης του συστήματος, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί!Το ίδιο και στη χώρα μας που, παρά τις δυσκολίες, τμήματα του λαού δείχνουν το δρόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθούν η μαζικότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης και να δημιουργηθούν νέες. Η αίσθηση ανημποριάς θα σπάει κάθε φορά που κινούνται οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες. Κάθε στιγμή που βγαίνουν στο πεδίο της ταξικής πάλης και της εναντίωσης στην επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, στους αγώνες για υγεία, παιδεία, εργασία και ζωή με δικαιώματα κι ελευθερίες! Στη δίκαιη πάλη για μια άλλη ελπιδοφόρα προοπτική! 

- Άνοιγμα νέων νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ με όλο τον εξοπλισμό! Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! 

- Δωρεάν μέτρα παντού και μέσα προστασίας για όλους! Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλο το λαό! 

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα! Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! 

- Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα! 

- Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες!
Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τις εξελίξεις στα ΕΛΤΑ

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τις εξελίξεις στα ΕΛΤΑ

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Τηλ:2665022136,6986933660,6973337156 
Email:ergkigu@gmail.com 

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει την πρόθεση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΛΤΑ και στο Νομό Θεσπρωτίας όπως και σε όλη την Ελλάδα. 
Η Εξέλιξη αυτή δεν είναι κάτι καινούριο. Προωθείται εδώ και χρόνια από τις Διοικήσεις των ΕΛΤΑ και από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. 

Ακόμα και η τελευταία τροπολογία για τα ΕΛΤΑ, στα τέλη του 2020 που έφερε η Κυβέρνηση οδηγεί στον μαζικό διωγμό εργαζομένων από τα ΕΛΤΑ και το σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίησή τους και η παράδοσή τους σε "στρατηγικό επενδυτή". 

Για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ η τροπολογία έρχεται να σφραγίσει τον αντιδραστικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, να χτυπήσει τα οποία δικαιώματα έχουν απομείνει, να εφαρμόσει 2.000 εθελούσιες απολύσεις, δηλαδή περίπου στο 1/3 του προσωπικού. Επίσης μετατρέπει τους εργαζόμενους σε περιφερόμενους από υπηρεσία σε υπηρεσία μεταξύ ΕΛΤΑ και θυγατρικών του, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με κόστος και στο ύψος του μισθού τους. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι συνέχεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής που στόχο έχει τη μετατροπή μιας κοινωνικής υπηρεσίας όπως το ταχυδρομείο, σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Εξάλλου η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και η λειτουργία του με σκοπό το κέρδος είναι διακηρυγμένος στόχος πάνω από μια 10ετία. Στόχος που υπηρετήθηκε πιστά από το κράτος ανεξαρτήτου κυβέρνησης ή διοίκησης. 

Για το λαό συνολικά πρόκειται για εξέλιξη που θα δυσκολέψει και θα ακριβύνει την πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η καθολική υποχρέωση να φτάνει το Ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων, ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει. 
Πίσω από τις λέξεις "εξυγίανση" και "εκσυγχρονισμός", η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, κρύβουν ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου - ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες του λαού. 

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων των ΕΛΤΑ στον αγώνα τους και στις διεκδικήσεις τους για: 

· Προσλήψεις μονίμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στη διανομή και σε άλλες υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, 

· Κανένα κλείσιμο καταστημάτων 

· Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα αποτελεί τη βάση για τις επιχειρησιακές, για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ με αποκατάσταση των απωλειών, 

· Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου στον εργοδότη που παρέχουν έργο και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
Συνέχεια...

Εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας 


Δελτίο Τύπου 

Γ. Πατούλης: «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας όλων των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας» 

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ, διοργάνωσε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, το εξαιρετικά χρήσιμο διαδικτυακό σεμινάριο Α’ Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές». 

Οι 180 συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ενώ έλαβαν και σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. 
Το πρόγραμμα που έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ευαισθητοποίησε τους συμμετέχοντες για ανάλογη εκπαίδευση στο μέλλον, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β΄ ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος, δήλωσε σχετικά: «Η σημαντικότητα της γνώσης Α΄ Βοηθειών είναι καθοριστικής σημασίας καθώς στις μέρες μας, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής καθιστούν τους κινδύνους από τα ατυχήματα, ακόμα μεγαλύτερους. Η ευαισθητοποίηση λοιπόν και η εκπαίδευση των πολιτών στις Α’ Βοήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια της κοινωνίας, ενώ παράλληλα η έγκαιρη αντίδραση και η σωστή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια, μπορεί να αποβεί σωτήρια». 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Tο εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο Α’ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ από καταρτισμένους εκπαιδευτές της ΕΔΟΚ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υγείας των δημοτών. Παρά τις αντίξοες περιστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης».
Συνέχεια...

Εγκατάλειψη!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Εγκατάλειψη!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Επάνω στα ψηλά βουνά,
Μουργκάνα και Πωγώνι,
ερήμωσαν κάποια χωριά
και η καρδιά ματώνει.

Δεν ζούνε πια πολλοί εκεί,
μόνο οι αναμνήσεις,
μιλά ο αγέρας που φυσά,
πριν καν εσύ μιλήσεις.

Έρημα σπίτια, αρχοντικά,
αυλές χορταριασμένες,
ξώπορτες ξύλινες, βαριές,
σαρακοφαγωμένες!

Άπλωσε η φύση αργά-αργά
μια πράσινη αγκαλιά
και καταπίνει χτίσματα,
φουγάρα και σκαλιά!

Σβηστήκαν μνήμες και χαρές
και μες στο πέρασμά του,
έριξε ο χρόνος τη βαριά
θανατερή σκιά του...-

11 - 4 - 2019
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροφωτισμού 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

Υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της «MES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» η σύμβαση για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας με την προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεδιαχείρισης δικτύων ηλεκτροφωτισμού και 230 φωτιστικών σωμάτων με σύστημα φωτεινών πηγών τεχνολογίας LED και ελεγκτή φωτιστικού για το σύστημα τηλεδιαχείρισης. 

Συγκεκριμένα τα 113 φωτιστικά θα είναι κατάλληλα για οδοφωτισμό για την παραλιακή οδό Αγ. Αποστόλων, την οδό Εθν. Αντιστάσεως & 28ης Οκτωβρίου, τα 105 θα είναι κρεμαστού τύπου κατάλληλα για αστικούς δρόμους για την οδό Κύπρου και τις παρόδους της και τα 12 θα είναι τύπου κορυφής κατάλληλα για πλατείες και πεζόδρομους, για την κεντρική παιδική χαρά επί της παραλιακής οδού Εθν. Αντιστάσεως. 

Οι ανωτέρω αλλαγές θα επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για εύρυθμη και πιο ποιοτική λειτουργία του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η πράξη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 – 2020 στο έργο “Development Of Connections between the Key ports of Brindisi and Igoumenitsa" και ακρωνύμιο "DOCK-BI" και είναι συνολικού προϋπολογισμού 271.949,99€. 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή λαθραίου καπνού και παράνομη είσοδο

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή λαθραίου καπνού και παράνομη είσοδο 

Συνελήφθη προχθες (18-1-2021) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παράνομη είσοδο. 

Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε ο ανωτέρω αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους (740) γραμμαρίων. 
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων του προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen. 

Συνέχεια...

Με Ερώτηση στη Βουλή, ο Μάριος Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο

Ιανουαρίου 20, 2021 0
Με Ερώτηση στη Βουλή, ο Μάριος Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο 

Δελτίο Τύπου 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο. 
Με τη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε στη νέα εμβληματική δομή, μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας. 

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει και το οικόπεδο στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να χτιστεί το Κέντρο Υγείας, με αίτημα του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του εν λόγω κτηρίου, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννη Καρβέλη, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2020 στη Θεσπρωτία, το κτήριο θα παραχωρούνταν στο Δήμο Ηγουμενίτσας και σε άλλους φορείς ώστε να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες. Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη και σαφής ενημέρωση από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υγείας, ούτε για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή, ούτε και για το εάν θα περιλαμβάνει τη συνολική παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Επειδή το κτήριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, και μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στη στέγαση δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη νέων, που θα εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, με την Ερώτησή του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ζητά από τον Υπουργό Υγείας σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση του κτηρίου οικείο Δήμο. Επίσης ρωτά εάν η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου, και αν όχι, ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο» 

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, το οποίο βρίσκετε στην Ηγουμενίτσα. Στη νέα αυτή δομή, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας. 

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση, αφού αποκατασταθεί πλήρως ώστε να γίνει και πάλι λειτουργικό. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει το οικόπεδο των 2.736 τ.μ. στο Υπουργείο Υγείας για να κατασκευαστεί το εν λόγω κτήριο, με αίτημά του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια τον Αύγουστο του 2018, ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του κτηρίου στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου. 

Στις 5 Ιουνίου του 2020, κατά την επίσκεψη του στις μονάδες υγείας του νομού, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι το παλαιό κτήριο του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας θα παραχωρηθεί για διάφορες χρήσεις, σε περισσότερους από έναν φορείς και όχι αποκλειστικά στον οικείο Δήμο. 
Στις 19 Νοεμβρίου του 2020 ο τοπικός κυβερνητικός Βουλευτής, με δημόσιο μήνυμα του, ευχαρίστησε τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για το “πράσινο φως” που έδωσε, σχετικά με την παραχώρηση στον Δήμο του κτηρίου στο οποίο λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. 

Έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής και επίσημη ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο φορέα, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση του ακινήτου προς χρήση, και αν εντέλει υλοποιηθεί. Όπως είναι αυτονόητο, η πάροδος του χρόνου συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της κτηριακής υποδομής, που συνεπάγεται επιπλέον κόστος στην αποκατάσταση ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικό. 

Επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης, αλλά ούτε και για το εάν η παραχώρηση προς τον Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ή μέρος αυτού 

Επειδή ο Δήμος Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης δομών και υπηρεσιών του, και το εν λόγω ακίνητο θα έδινε εν μέρει λύση καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και έχει μεγάλους χώρους προς αξιοποίηση 

Επειδή δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία; 

- Η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου, και αν όχι ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού; 

O Ερωτών Βουλευτής 
Μάριος Κάτσης 
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα