11/17/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ηγουμενίτσα: Με ικανοποιητική συμμετοχή η συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο (+ΦΩΤΟ)

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Με ικανοποιητική συμμετοχή η συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο (+ΦΩΤΟ)


Με ικανοποιητική συμμετοχή για τα δεδομένα της περιόδου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, το απόγευμα της Τετάρτης. Τη συγκέντρωση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και η ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο του ΕΚΘ, Γιώργο Μπούργο.


Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνου από το Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θοδωρή Παπαγιάννη.


Εκτός από το ΚΚΕ συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ)και το ΜΛ-ΚΚΕ και ανένταχοι αριστεροί.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρο, Γιώργος Μπούργος ανέφερε:

Το Πολυτεχνείο Ζει
Στους Αγώνες Του Σήμερα Για Δουλειά-Ζωή Με Δικαιώματα

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», 48 χρόνια μετά, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Κι αυτό διότι παρά την επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γι’ αυτό, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων τιμάμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και κλιμάκωση των αγώνων για δουλειά-ζωή με δικαιώματα, για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Η αντιδικτατορική πάλη, ο κοινός αγώνας νεολαίας - εργαζομένων ενάντια στην επιβεβλημένη από την αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Χούντα, που κορυφώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα βάρβαρο, βίαιο καθεστώς που με την στήριξη των ΗΠΑ έμοιαζε πανίσχυρο. Ταυτόχρονα η Χούντα επιχειρούσε με απαγορεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες αγωνιστών συνδικαλιστών να εμποδίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης του λαού. Ενώ παράλληλα αξιοποιούσε και μια σειρά αχυρανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα με στόχο να επιβάλλουν την αδράνεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός 6ος στόλος αρμένιζε στις ελληνικές θάλασσες, η χώρα μας λειτουργούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Γι' αυτό οι επιγραφές στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», που έγιναν συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, παραμένουν επίκαιρες στις σημερινές συνθήκες, παρά τις αλλαγές στη διάταξη καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών. Το αστικό ελληνικό κράτος (σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του σε ανταγωνισμό με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων στη σημερινή ανάρτησή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα», Δεδομένου ότι σε άλλο σημείο της ανάρτησης αναφέρει ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα», συμπεραίνουμε ότι δεν εννοεί αυτά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ως «γερασμένα» (αυτά απλώς προσπαθεί να τα φέρει «στα μέτρα του»), αλλά προφανώς κάποια άλλα, που βρίσκονταν στην προμετωπίδα του ξεσηκωμού τον Νοέμβρη του ‘73 και τα οποία δεν θέλει καν να κατονομάσει.

Εννοεί προφανώς τα συνθήματα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», που -όχι τυχαία- γράφτηκαν με μπογιά στις δύο κολώνες της κεντρικής πύλης του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων και που -επίσης όχι τυχαία- αναβιώνουν κάθε χρόνο.

Υπάρχουν λόγοι που αυτά τα συνθήματα, όχι μόνο δεν είναι γερασμένα, αλλά ζουν κάθε μέρα στους αγώνες του λαού και την νεολαίας. Είναι οι αμέτρητες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μετατρέποντάς τη σε «μαγνήτη» επιθέσεων από ανταγωνιστικές δυνάμεις, αλλά και σε ορμητήριο επιθέσεων απέναντι σε άλλους λαούς. Είναι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμοί που στέλνονται σε κάθε άκρη της γης για να υπηρετήσουν δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Είναι τα τουλάχιστον 4 δισ. τον χρόνο που «ματώνουν» τις τσέπες των οικογενειών μας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που έχουν ήδη υλοποιήσει την προτροπή του Μητσοτάκη πριν καν τη διατυπώσει. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ που από τις 337 λέξεις της ανακοίνωσής του για την Επέτειο, δεν «ξόδεψε» ούτε μία για να πει μία από τις λέξεις «ΗΠΑ», «ΝΑΤΟ», «Αμερικάνοι». Και πώς να το κάνει όταν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις των δύο κρατών «απογειώθηκαν», κάτι που -να θυμίσουμε- ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε τότε ως σωστή και αντικειμενική εκτίμηση της σύγχρονης κατάστασης, μακριά από «αγκυλώσεις» του παρελθόντος, δηλαδή μακριά από… «γερασμένα» συνθήματα.

Το αν αυτά τα συνθήματα παραμένουν επίκαιρα, αν μπορούν να εμπνεύσουν στους αγώνες του σήμερα δεν θα το κρίνουν, όμως, αυτοί. Θα το κρίνει ο λαός και η νεολαία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιήσει νέες Συμφωνίες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ με νέες βάσεις, συνάψανε «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, υπογράψανε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων συνιστά μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ο πακτωλός χρημάτων που δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών της περιοχής. Μετατρέπουν την χώρα μας σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων. Κάνοντας τη χώρα μας στόχο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Η ιστορική πείρα της 7χρονης δικτατορίας μας διδάσκει ότι καμμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές μας!

Προστάτεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ, (σήμερα Ε.Ε.) τον λαό μας, το 1967, όταν επιβλήθηκε η χούντα; Απεναντίας η επιβολή της χούντας είχα την σφραγίδα τους.

Προστάτεψαν οι δήθεν «σύμμαχοι» την Κύπρο, όταν εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της η Τουρκία; Το έγκλημα αυτό πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Σήμερα το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. προστατεύουν τον Ελληνικό λαό από την κατά τα άλλα σύμμαχο Τουρκία;
Απεναντίας, με την στάση τους, την μη αναγνώριση συνόρων στο Αιγαίο, δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Σήμερα, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωπα με τους νόμους των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση και να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές η Κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική - λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που με το μαστίγιο ή το καρότο στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τον πλούτο που παράγουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «e-food», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, τα συλλαλητήρια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ, της ανακύκλωσης και στα market – in στα Γιάννενα, δείχνουν πως οι εργαζόμενοι με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στον γύψο» την εργατική - λαϊκή πάλη. Μπορούν να αποτελέσουν τα ρυάκια του εργατικού - λαϊκού ποταμιού που θα πλήξει τα θεμέλια της ταξικής εκμετάλλευσης.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή η εργατική τάξη της Ελλάδας, τα συνδικάτα σε όλη την χώρα οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Ότι κυβερνήσεις, εργοδότες, μηχανισμοί και συστήματα δεν είναι ανίκητοι απέναντι στην αποφασισμένη και οργανωμένη εργατική τάξη.

Τα Εργατικά Κέντρα, τα αγωνιστικά συνδικάτα και σωματεία, σε όλη την χώρα προχωρούν σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες οργάνωσης της αντεπίθεσης και κλιμάκωσης του αγώνα για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, για Συλλογικές Συμβάσεις, για Αυξήσεις στους μισθούς, για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Η μεγάλη σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και των συνδικάτων στα Γιάννενα, οδήγησαν σε ένα μαζικότατο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, που αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και προετοιμασίας ενός πλατιού απεργιακού μετώπου.

Τα σημερινά συλλαλητήρια για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλους όσους πλήττονται από την εντεινόμενη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες με θάρρος και περηφάνια, για την ζωή που τους αξίζει να ζήσουν, να μπουν μπροστά στον αγώνα για να:

Κλείσουν οι ξένες βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.

Κανένας φαντάρος να μη βρεθεί εκτός συνόρων σε ασκήσεις, αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Να βγει η Ελλάδα από την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Να καταργηθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον δολοφόνο κράτος του Ισραήλ.


Επίσης καλούμε τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε:

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αξιοπρεπές εισόδημα για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια

Μέτρα κατά της ακρίβειας που ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα μας.

Μέτρα κατά της ανεργίας, επιδότηση όλων των ανέργων.

Προστασία της ζωής και της υγείας μας, αποκλειστικά δημόσιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες για τα παιδιά μας.

Δε σταματάμε, συνεχίζουμε πιο δυναμικά.

Προετοιμάζουμε Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία μέσα στο Δεκέμβρη.

Συνέχεια...

Μήνυμα Μάριου Κάτση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Μήνυμα Μάριου Κάτση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Έπειτα από 48 χρόνια, το Πολυτεχνείο ζει και συνεχίζει να μας δείχνει το δρόμο του αγώνα. Τα μήνυμά του, όχι μόνο δεν ξεθωριάζει αλλά επανέρχεται διαρκώς και μας θυμίζει, ότι κανένα καθεστώς, όσο άτρωτο κι αν δείχνει, δεν είναι ανίκητο μπροστά σε έναν λαό που διεκδικεί την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Η νεολαία το ’73 εξεγέρθηκε ενάντια στην «κανονικότητα» της βίας, της παρακμής και της μιζέριας, καταφέρνοντας έτσι να φουσκώσει το κύμα της αντίδρασης και της ανατροπής του καθεστώτος.

Όπως τότε έτσι και σήμερα, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε η ζωή να νικήσει τον φόβο. Η κοινωνία πλήττεται βαρύτατα από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει. Το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, ενώ η καταστολή και ο αυταρχισμός έχουν επιστρατευτεί για να στηρίξουν τις προωθούμενες αντιλαϊκές πολιτικές. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, και ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει, ότι μέσα από τους δημοκρατικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια καλύτερη ζωή, με ενισχυμένη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, και κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων.
Συνέχεια...

Για το Πολυτεχνείο του 1973, για το Πολυτεχνείο του σήμερα - του Άλκη Φάτσιου

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Για το Πολυτεχνείο του 1973, για το Πολυτεχνείο του σήμερα - του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
δικηγόρου

1) Μου είναι αδύνατο να προσπεράσω την ημερομηνία αυτή
‘’17 Νοέμβρη‘’, κάθε χρόνο που αυτή μας συναντά… Η μνήμη της άσβεστη, η μνήμη της πυξίδα για το σήμερα, για το μέλλον, η μνήμη της στάση ζωής … Η μνήμη της, με το γεγονός που περιέχει, παραδειγματίζει και βοά σαν μια αναντίρρητη απόδειξη, ότι ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ είναι ο μόνος κινητήριος –ιστορικά– μοχλός, για να δημιουργηθεί μια ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, με πολιτικό υποκείμενο την ίδια την κοινωνία, με μέλη της απόλυτα συνειδητοποιημένα στη βάση μιας ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ενότητα στη στόχευση, στα μέσα, στην τακτική, στην στρατηγική…

2) Το έχω ξαναγράψει, αισθάνομαι όμως αδήριτη ανάγκη να τα καταθέσω και πάλι.
«Το ζητούμενο σήμερα αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι είναι η ανεύρεση κοινών όρων και προϋποθέσεων για να καταστεί δυνατή η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός ΓΝΗΣΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (που σήμερα δεν υπάρχει, και έχω κουραστεί να το λέγω και να το γράφω…), ικανού να φρενάρει τη λαίλαπα του φιλελευθερισμού στην πιο βάρβαρη μορφή του, που εξαφανίζει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, τα τελευταία αναχώματα πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης και αντίδρασης, απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα… Παράλληλα αισθάνομαι λύπη και πικρία για τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους που γαλουχήθηκα, -και φυσικά, εκεί παραμένω,- και που δυστυχώς, απ΄ότι φαίνεται, εξαντλούν τη δυναμική τους , στην υποδούλωση της ταυτότητάς τους, και λιγότερο στην εξεύρεση των κοινών όρων και θέσεων…

Η κοινότητα των όρων, δημιουργεί κοινότητα δράσης, νέο ή νέα υποκείμενα πρωτοπορίας (όπως τον Νοέμβρη του 1973…) και το φως στο τούνελ, θα είναι πλέον ευδιάκριτο … Πιστέψτε με, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, έχω ακλόνητη πίστη, ότι ΑΥΤΟ και μόνο ΑΥΤΟ είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του 1973 !!!

Αυτό το μήνυμα και συνεχίζει να εκπέμπει, και για το σήμερα, και για το αύριο. »

17 Νοέμβρη 2021 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΗΓ/ΤΣΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Σταθερά μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Σταθερά μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 63
ΠΕ Θεσπρωτίας 24
ΠΕ Ιωαννίνων 116
ΠΕ Πρέβεζας 39

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83.07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16.93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των ΣΜΑ: Μπλοφάρει ή είναι σε απόλυτη σύγχυση η Περιφερειακή Αρχή;

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των ΣΜΑ: Μπλοφάρει ή είναι σε απόλυτη σύγχυση η Περιφερειακή Αρχή;

Ένα ακόμα ακατανόητο έγγραφο έστειλε την Τρίτη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αυτή τη φορά προς τους Δήμους της Ηπείρου, με κοινοποίηση στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο…

Την ώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας πρόκειται να ελέγξει για τρίτη φορά, τη νομιμότητα της τελευταίας απόφασης του ΑΣΔΣΑ για τη διακήρυξη λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τη διαχείριση του υπολείμματος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αποφάσισε να τρέξει τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, με προσωπικό των Δήμων!

Το αίτημα του Περιφερειάρχη με το οποίο καλούνται “οι Δήμαρχοι των εξυπηρετούμενων από τους ΣΜΑ Δήμων (πλην του Δήμου Πρέβεζας, ο εξυπηρετών ΣΜΑ του οποίου δεν έχει αποπερατωθεί) να δηλώσουν τη
διαθεσιμότητα προσωπικού για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του εξυπηρετούντος έκαστο Δήμο ΣΜΑ”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγγραφο:

1. Για το ΣΜΑ Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών,
2. Για το ΣΜΑ Ζίτσας, οι Δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου (για Κεντρικό Ζαγόρι, Τύμφη και Πάπιγκο),
3. Για το ΣΜΑ Πωγωνίου, οι Δήμοι Κόνιτσας και Πωγωνίου,
4. Για το ΣΜΑ Μετσόβου, οι Δήμοι Μετσόβου και Ζαγορίου (για Ανατολικό Ζαγόρι),
5. Για το ΣΜΑ Άρτας, οι Δήμοι Αρταίων, Ν. Σκουφά και Ζηρού,
6. Για το ΣΜΑ Καραϊσκάκη, οι Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων (για ΔΕ Αθαμανίας και Θεοδώριανων),
7. Για το ΣΜΑ Ηγουμενίτσας, οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά για την τελευταία έωλη ενέργειας της Περιφερειακής Αρχής να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, την οποία επί τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστερεί με δική της αποκλειστικά ευθύνη. Από το 2019 είναι περαιωμένος ο ΣΜΑ του Δήμου Ιωαννιτών: για ποιο λόγο δεν τον έθεσε σε λειτουργία η Περιφέρεια, έστω με προσωπικό του Δήμου Ιωαννιτών, όπως θέλει να κάνει σήμερα;

Το επιχείρημα της δήθεν απαγόρευσης τμηματικής λειτουργίας των ΣΜΑ που έχει ακουστεί στο παρελθόν από την Περιφέρεια, δεν ισχύει ούτε σήμερα, μιας και ο ΣΜΑ της Πρέβεζας δεν έχει αποπερατωθεί, όπως αναγνωρίζει το έγγραφο, άρα έχουμε προς λειτουργία τους 7 από τους 8 ΣΜΑ. Παρεμπιπτόντως, εδώ και χρόνια ο Δήμαρχος Ζίτσας ζητούσε τη λειτουργία του δικού του ΣΜΑ, με δικό του προσωπικό. Γιατί δεν του έκανε τόσο καιρό το χατίρι η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά έρχεται να το κάνει σήμερα;

Για ποιο λόγο η Περιφέρεια Ηπείρου επιτρέπει να “αιμορραγούν” οικονομικά οι Δήμοι της Ηπείρου, χαρατσώνοντας τους δημότες τους για το διάστημα που λειτουργεί η ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι και ξαφνικά (;) θυμάται η Περιφερειακή Αρχή ότι μπορεί τώρα να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία; Τι μεσολάβησε; Μήπως ο δρομολογημένος διαγωνισμός για τη λειτουργία των ΣΜΑ από τον ΑΣΔΣΑ, τον οποίο με κάθε τρόπο, έχει αποπειραθεί να αποτρέψει η Περιφερειακή Αρχή; Θυμίζουμε τις απειλές Καχριμάνη για την καταγγελία της διακήρυξης και το υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Νομικά επίσης υπάρχουν προβλήματα για το τελευταίο “απονενοημένο διάβημα” της Περιφερειακής Αρχής: οι ΣΜΑ και ο όλος εξοπλισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιέρχεται στον ΑΣΔΣΑ και πουθενά από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται εμπλοκή των Δήμων. Ποιος Δήμος θα ρισκάρει να παραλάβει εξοπλισμό που σαπίζει εδώ και χρόνια στο εργοτάξιο, ενώ δεν έχει καμία τέτοια συμβατική υποχρέωση;

Μήπως κλείνοντας, η Περιφερειακή Αρχή μπλοφάρει, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι Δήμοι –κάποιοι εκ των οποίων αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων τους, άρα δε διαθέτουν προσωπικό– θα δηλώσουν αδυναμία να πράξουν ό,τι τους ζητείται και θα έρθει μετά ως από μηχανής θεός η Περιφέρεια, για να ορίσει εκείνη το λειτουργό για το εξάμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας;

ΠΗΓΗ: pbnews.gr
Συνέχεια...

Την Κυριακή ο Χάρης Καστανίδης στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Την Κυριακή ο Χάρης Καστανίδης στην Ηγουμενίτσα

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Ηγουμενίτσα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από υποστηρικτές του κ. Καστανίδη, θα παραυρεθεί στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, για να μιλήσει στους φίλους και υποστηρικτές του.
Συνέχεια...

Hμερίδα του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Hμερίδα του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη

«Η Αειφορία στην υδατοκαλλιέργεια: προκλήσεις και ευκαιρίες» είναι το θέμα της υβριδικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα (Ώρα έναρξης: 17:00).

Την ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη της Skretting και της εταιρείας Δ. Δούμα Υιοί Ο.Ε..

Οι υδατοκαλλιέργειες εξελίσσονται σε βασικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών παράκτιων περιοχών. Βασισμένος σε αυστηρές προδιαγραφές που διασφαλίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ο ελληνικός κλάδος των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη θέση του παγκόσμιου οδηγού όσον αφορά την παραγωγή μεσογειακών ειδών ψαριών.

Η αλιεία, συμπεριλαμβανομένης και της υδατοκαλλιέργειας, παρέχει ζωτική πηγή τροφής, απασχόλησης, αναψυχής, εμπορίου και οικονομικής ευημερίας, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η εξέλιξη της υδατοκαλλιέργειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σεβασμό προς το θαλάσσιο περιβάλλον και διαμορφώνει συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία σέβεται τον πλανήτη και προστατεύει από την υπεραλίευση που απειλεί τις θάλασσές μας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση των Υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας που αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο, ομιλητές από την Ιταλία, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για την αειφορική καλλιέργεια και τα βιώσιμα τρόφιμα.


Το πρόγραμμα της ημερίδας

Προεδρείο:
Ιωάννης Χεκίμογλου – Πρόεδρος Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
Giovanni Serrini - Διευθύνων Σύμβουλος Skretting Italia S.p.A.

17:00 – 17:20 Χαιρετισμοί

17:20 – 18:00 Ο χάρτης αειφορίας της Skretting για το 2025 - Roadmap 2025
Jorge Diaz - Διευθύνων Σύμβουλος της Αειφορικής Ανάπτυξης της Skretting International

18:00 – 18:40 Οι καταναλωτές ζητούν βιώσιμα τρόφιμα: τι μπορούμε να κάνουμε;
Massimo Marino - Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Perfect Food Consulting

18:40 – 19:20 Οδεύοντας προς την αειφορική υδατοκαλλιέργεια
Prof. Alessio Bonaldo - Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια

19:20 – 20:00 Εκτρέφοντας βιώσιμο ψάρι: CarbonBalance και Feed4Future
Umberto Luzzana - Διευθυντής Μάρκετινγκ της Skretting Italia S.p.A.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από το ΕΚΘ

Νοεμβρίου 17, 2021 0

 Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από το ΕΚΘergatiko-kentro

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2021, 48 χρόνια από την εξέγερση το Πολυτεχνείο ζει!
«Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ»

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που μετατρέπουν την χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου.

Από το Πολυτεχνείο ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – Κυβερνήσεις – καπιταλισμός.

Εργαζόμενες – οι, νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι, εξαθλιωμένοι αγρότες και μικροεπαγγελματίες:
Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου φέτος αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξ αιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση με την υπογραφή των -μόνο κατ’ όνομα -«αμυντικών», στην πραγματικότητα άκρως επιθετικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ.

Η εγκατάσταση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Με τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του new deal, μετατρέπουν την χώρα μας σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων. Κάνοντας τη χώρα μας στόχο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η ιστορική πείρα της 7χρονης δικτατορίας μας διδάσκει ότι καμμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές μας!

Προστάτεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ, (σήμερα Ε.Ε.) το λαό μας, το 1967, όταν επιβλήθηκε η χούντα; Απεναντίας η επιβολή της χούντας είχε τη σφραγίδα τους.

Προστάτεψαν οι δήθεν «σύμμαχοι» την Κύπρο, όταν εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της η Τουρκία; Το έγκλημα αυτό πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σήμερα το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. προστατεύουν τον Ελληνικό λαό από την κατά τα άλλα σύμμαχο Τουρκία;

Απεναντίας, με τη στάση τους, τη μη αναγνώριση συνόρων στο Αιγαίο, δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας.

Συναδέλφισες – οι: τον Νοέμβρη του 1973, ο λαός μας βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματα της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της, με δεκάδες νεκρούς, ήταν η αρχή του τέλους της χούντας. Η χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη του 67, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Με τη χούντα η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, των καπιταλιστών και των διεθνών συμμάχων τους.

Κανένας εφησυχασμός απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

48 χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας αποδεικνύεται ότι η εναλλαγή της στρατιωτικής δικτατορίας και της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του άδικου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Την εκμετάλλευση των πολλών για τα κέρδη των λίγων!

Σήμερα, σε συνθήκες «Δημοκρατίας», συνθλίβονται τα δικαιώματα μας σε Υγεία, Παιδεία και δουλειά. Βιώνουμε την ένταση της καταστολής, την εργοδοτική και κρατική βία, την ποινικοποίηση των αγώνων, την προσπάθεια παρεμπόδισης των διαδηλώσεων και απεργιών, (9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια της αστικής Δημοκρατίας) μέσα από νομοθετικά τερατουργήματα όπως τον πρόσφατο νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη, το απάνθρωπο κυνήγι μεταναστών και προσφύγων, την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», την εξίσωση δηλαδή της αγωνιστικής δράσης με το μαχαίρι των ναζί.

Οι πετυχημένοι αγώνες των εργαζομένων στην cosco και την e-food, των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ, της ανακύκλωσης και στα market – in στα Γιάννενα, οι κινητοποιήσεις μαθητών – εκπαιδευτικών, υγειονομικών και άλλων κλάδων, η μαζική απάντηση στην επανεμφάνιση των φασιστοειδών εγκληματιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, είναι μόνο ορισμένα από τα παραδείγματα που δείχνουν τον ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται με την οργανωμένη συλλογική και σωστά προσανατολισμένη δράση και πάλη.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλους όσους πλήττονται από την εντεινόμενη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες με θάρρος και περηφάνια, για την ζωή που τους αξίζει να ζήσουν, να μπουν μπροστά στον αγώνα για να:

- Κλείσουν οι ξένες βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.

- Κανένας φαντάρος να μη βρεθεί εκτός συνόρων σε ασκήσεις, αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

- Να βγει η Ελλάδα από την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

- Να καταργηθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον δολοφόνο κράτος του Ισραήλ.

Όλοι στην συγκέντρωση του ΕΚΘ στην Πλατεία Δημαρχείου
Τετάρτη 17 Νοέμβρη ώρα 18.00

Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

Η Διοίκηση του ΕΚΘ
12-11-2021
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Βρύσης

Νοεμβρίου 17, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Βρύσης

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Βρύσης από το Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Ένας αγαπητός άνθρωπος στην τοπική κοινωνία, προσιτός, θυμόσοφος, δοτικός και πάντα με σπινθηροβόλο βλέμμα.

Ο αγαπητός Λευτέρης έχαιρε της εκτίμησης και συμπάθειας όχι μόνο των συγχωριανών του, αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, αεικίνητος, ιδιαίτερα κοινωνικός και εξωστρεφής.

Αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ζωής με σθένος και πάντοτε με όρθιο ανάστημα, κατόρθωνε να βρίσκεται δίπλα σε όποιον το είχε ανάγκη.

Ανήκε σε μια γενιά που με επιμονή και πίστη στο μεγαλείο της ανθρωπιάς, κατόρθωσε να μεταλαμπαδεύσει ανθρωπιστικές αξίες στους απογόνους του.

Στο πέρασμά του από αυτό τον κόσμο, άφησε το δικό του πάτημα, και στο ουράνιο πέρασμά του, ευχόμαστε να βρει την ανάπαυση και τη γαλήνη, με τη συντροφιά παλιών του φίλων...

Ο αείμνηστος Λευτέρης είχε δημιουργήσει μια πολύ δεμένη οικογένεια, στην οποία εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, γνωρίζοντας ότι θα περάσει καιρός για να μικρύνει έστω λίγο το κενό που αφήνει η απώλεια στις καρδιές τους.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 12:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Γραικοχώρι.


Συνέχεια...