06/19/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ημερήσιοι μετανάστες! - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Ιουνίου 19, 2024 0
Ημερήσιοι μετανάστες! - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Δύσκολη έγινε η ζωή
στις πόλεις τις μεγάλες.
Ζορίζονται οι άνθρωποι,
αγκομαχούν, στενάζουν!

Φεύγουν απ' τα χαράματα,
το βράδυ επιστρέφουν,
στερούνται γονέοι τα παιδιά,
παιδάκια τους γονείς τους!

Ποιός να προσέξει τα παιδιά;
Ποιός να τα συμβουλέψει,
να τα φυλάξει απ' τους κακούς
κι απ' τους εγκληματίες;

Ζωή με άγχος, δύσκολη
και χιλιοπαιδεμένη
οι αποστάσεις μακρινές,
η μέρα δεν τους φτάνει.

Οι νέοι, είναι δύσκολο
να κάνουν οικογένεια
κι οι γέροι μένουν μόνοι τους,
χωρίς παιδιών φροντίδα.

Στην πόλη, είν' όλα δύσκολα.
Συνθήκες σαν "δυνάστες"
κι όσοι δουλεύουν, γίνονται
της μέρας μετανάστες!!!

30 - 5 - 2024
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Παρασκευή

Ιουνίου 19, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Παρασκευή

Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό : Συναυλία αλληλεγγύης στο Λιμανάκι Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 21-6-2024, 9μμ., με τους "Τρίο Τενόρο"
Συνέχεια...

Το Εθνικό Θέατρο με «Πλούτο» σε Γίτανα, Κασσώπη και Αμβρακία

Ιουνίου 19, 2024 0
Το Εθνικό Θέατρο με «Πλούτο» σε Γίτανα, Κασσώπη και Αμβρακία

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί το καλοκαίρι 2024 το πρόγραμμα “Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας”.

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η καινοτόμος αυτή δράση ανάδειξης των σωζόμενων αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας περιλαμβάνει περιοδεία της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, με έναν θίασο σημαντικών καλλιτεχνών της νέας γενιάς του ελληνικού θεάτρου.

Με φυσικό φως και ήχο, το τελευταίο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, ο Πλούτος, που κορυφώνει “κομψά” τον πειραματισμό του ποιητή με το κωμικό είδος, θα παρουσιαστεί σε 17 αρχαία θέατρα της χώρας στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Κασσώπη, το μικρό θέατρο Αμβρακίας στην Άρτα και τα Γίτανα στη Θεσπρωτία.

Πρόκειται για μια σύνδεση του σύγχρονου πολιτισμού με τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα μια πολύτιμη συνέργεια ανάμεσα σε φορείς πολιτισμού, που φέρνει τη δραματική τέχνη και κάποιους από τους φυσικούς της χώρους στο επίκεντρο της ζωής των τοπικών κοινοτήτων.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι δωρεάν με δελτία εισόδου, που θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το πρόγραμμα της περιοδείας.

Η διάρκεια του έργου είναι 60’ ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής, Κατερίνα Παπανδρέου, Ελίνα Ρίζου και Βασίλης Σαφός.
Συνέχεια...

Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΗ.. Λίστες, χρέη και βαρύτατες καταγγελίες…

Ιουνίου 19, 2024 0
Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΗ.. Λίστες, χρέη και βαρύτατες καταγγελίες…

Βαρύτατες καταγγελίες για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ έγιναν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Παράλληλα από τη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τεράστια προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης.

Οι καταγγελίες του πρώην δημάρχου αφορούσαν στο πρόσωπο του Προέδρου της επιχείρησης, ο οποίος, ως μη όφειλε απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση λίστα με τους οφειλέτες- αιρετούς.

Η λίστα αυτή ήταν η δεύτερη που εστάλη στο πλαίσιο του ελέγχου που έκανε η Αποκεντρωμένη και οδήγησε σε έκπτωση δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις εν ενεργεία αντιδήμαρχοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και δεν διαψεύστηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ απέστειλε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη με την οποία ζητούσε ανάκληση της αρχικής λίστας οφειλετών. Μάλιστα το έγγραφο έφερε αριθμό πρωτοκόλλου του Δήμου και όχι της ΔΕΥΑΗ. Ο ίδιος απέστειλε νέα λίστα οφειλετών –παρότι είχε σταλεί υπηρεσιακά- από την οποία, όπως είπε ο κ. Λώλος, είχαν εξαιρεθεί τέσσερα ονόματα που ήταν αιρετοί της παράταξης του Δημάρχου.

Πρόκειται για πράξεις ποινικά και πολιτικά κολάσιμες κατά τον πρώην δήμαρχο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ δεν διέψευσε την παρέμβαση –τη στιγμή μάλιστα που θεωρητικά ήταν και ο ίδιος ελεγχόμενος- και μάλιστα υποστήριξε ότι η αρχική λίστα είχε λάθη και μετά από τη δική του παρέμβαση δύο αιρετοί αποκαταστάθηκαν με ακύρωση της αρχικής διαπιστωτικής πράξης έκπτωσης.

Χρέη και διαχειριστικός έλεγχος

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη ΔΕΥΑΗ ξεκινά έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος. Με την ολοκλήρωσή του θα γίνει εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε μία πρώτη ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι οφειλές προς την επιχείρηση ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Μάλιστα σημείωσε ότι από την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς την επιχείρηση είναι περισσότερες από τα χρέη που έχει η ίδια.

Όμως σε αυτή τη φάση δεν είναι γνωστή η ποιοτική διάσταση του χρέους κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί στο πλαίσιο του ελέγχου.

«Από τα εκατό κυβικά νερού που αντλούνται τιμολογούνται τα 50 κι από αυτά εισπράττονται χρήματα για τα 25… Η ΔΕΥΑΗ στέλνει λογαριασμούς ακόμη και σε πεθαμένους. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.. Χρειάζονται άμεσες λύσεις και αποφάσεις. Θα δούμε ποιος ευθύνεται αλλά κυρίως τι μπορεί να γίνει για να μπει η επιχείρηση σε ροή βιωσιμότητας» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Ο Αντώνης Μπέζας από την πλευρά του ζήτησε να γίνει εκτενής συζήτηση με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου στην επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

ΕΚΤΑΚΤΟ! Οικία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 19, 2024 0
ΕΚΤΑΚΤΟ! Οικία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα 

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε οικία στην Ηγουμενίτσα στο συνοικισμό των Ελβετικών.


Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία. Στην ισόγεια μονοκατοικία βρισκότανε ο μοναδικός κάτοικος ο οποίος εκείνη την ώρα κοιμότανε και ξύπνησε έντρομος μέσα στις φλόγες.


Τόσο ο ίδιος όσο και γείτονες αναφέρουν ότι ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, σαν έκρηξη, αλλά πιθανότατα δεν ήταν αυτή η αιτία της φωτιάς.

Στο σημείο έσπευσαν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηγουμενίτσας όπου κατέσβεσαν τη φωτιά.


Ο κάτοικος είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο είδε μέσα σε λίγη ώρα την οικία του και όλο του το βιος να καταστρέφονται ολοσχερώς...
Συνέχεια...