11/10/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Για τον "Θεατρικό Νοέμβρη" - Του Άλκη Φάτσιου

Νοεμβρίου 10, 2022 0
Για τον "Θεατρικό Νοέμβρη" - Του Άλκη Φάτσιου

Φίλτατοι συμπατριώτες.
Το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στην Παραμυθιά, ξεκινάει ακόμα μια φορά, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για όλο το νομό Θεσπρωτίας, τα τελευταία 12 χρόνια.

Πρόκειται φυσικά για τον φετινό, 12ο στη σειρ,ά ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΝΟΈΜΒΡΗ. Ο ΘΕΑΤΡΙΚΌΣ ΝΟΈΜΒΡΗΣ, είναι πλέον ΘΕΣΜΟΣ, ο μεγαλύτερος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ (ίσως ο μοναδικός αν δεν με απατά η μνήμη μου...) δημιούργημα, ιδέα, έμπνευση και οργάνωση της επί 26 ολόκληρα χρόνια, συνεχούς δημιουργίας και παρουσίας της θεατρικής ομάδας της Παραμυθιάς, γνωστής ως ΘΕΑΤΌ, η οποία δημιουργεί ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΆ ΕΠΙΤΕΎΓΜΑΤΑ, στηριζόμενα στην αγάπη, στο μεράκι, στην ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς αλλά κυρίως στηριζόμενα ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ, δηλ. στην αδόλευτη ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...!

Η καθιέρωση αυτού του γεγονότος ως ΘΕΣΜΟΎ, αποτελεί επίπονη πνευματική και πολιτιστική διαδικασία των ανθρώπων της ΘΕΑΤΌ και ιδιαίτερα των στυλοβατών και δημιουργών αυτού, Γιάννη Δημάκα και Μαρίας Αναγνωστοπούλου, φανατικά και συνειδητά απέναντι στο δήθεν και το ευτελές, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επιλογή της θεματολογίας των μονόπρακτων, που παρουσιάζουν στο φετινό Θεατρικό Νοέμβρη. 

Η ΘΕΑΤΌ προσφέρει αναμφισβήτητα τόσα πολλά, όχι μόνο στην πόλη της Παραμυθιάς αλλά και σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν σπουδαίο πολιτιστικό πρεσβευτή του Θεσπρωτικού πολιτισμού και ειδικότερα στο θεατρικό τομέα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου η ΘΕΑΤΌ καλείται να παρουσιάσει τις θεατρικές δημιουργίες της αφενός, και αφετέρου με την παρουσία κάθε χρόνο, κάθε Νοέμβρη τόσων ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων στην Παραμυθιά, στα πλαίσια πάντοτε του ΘΕΑΤΡΙΚΟΎ ΝΟΈΜΒΡΗ.

Έτσι λοιπόν, ο φετινός ΘΕΑΤΡΙΚΌΣ ΝΟΈΜΒΡΗΣ, που διαρκεί από 12/11 - 3/12 περιλαμβάνει: 
1) Θεατρικές παραστάσεις 
2) Σεμινάρια θεάτρου από ειδικούς του είδους 
3) Θεατρικά εργαστήρια, επίσης από ειδικούς του είδους και 
4) για πρώτη φορά εφέτος περιλαμβάνει και το 1ο Ηπειρωτικό Συμπόσιο Θεάτρου, με πρόθεση καθιέρωσης αυτού σε μόνιμη βάση και σε επίπεδο Ηπείρου και όχι μόνο..

Επειδή πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι ο Πολιτισμός σε κάθε έκφρασή του, και συνεπώς οι ΘΕΑΤΡΙΚΈΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΕΣ, πηγαίνουν τον άνθρωπο, λίγο παραπέρα, τον κάνουν καλύτερο, και μάλιστα όχι ΜΟΝΟΣΉΜΑΝΤΑ αλλά ποικιλότροπα και σε όλα τα επίπεδα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΆ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΣΑΣ ΚΑΛΏ
Να τιμήσουμε τους δημιουργούς και οργανωτές με την παρουσία μας αλλά -κυρίως- έτσι να τιμήσουμε και να δώσουμε αξία στους ίδιους τους εαυτούς μας... αν πραγματικά πιστεύουμε, όσοι τουλάχιστον πιστεύουμε, σε τι ΦΩΤΕΙΝΟΎΣ ΛΕΩΦΌΡΟΥΣ, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους, την ΚΟΙΝΩΝΊΑ, ο πολιτισμός, ο πραγματικός πολιτισμός (που είναι αυτός που αφορά και αναφέρεται στους ΠΟΛΛΟΎΣ ), ο Πολιτισμός σε κάθε έκφρασή του.

Ηγουμενίτσα 8/11/22
ΑΛΚΗΣ ΦΆΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΌΡΟΣ
Συνέχεια...

To μοιρολόι ενός σπιτιού! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Νοεμβρίου 10, 2022 0
To μοιρολόι ενός σπιτιού! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ένα σπιτάκι στέκεται
μες στου χωριού την άκρη,
χρόνια και χρόνια έρημο,
μόνο, χωρίς ανθρώπους!

Παραμιλάει ο φράχτης του,
αγριόχορτα το πνίξαν,
κλαίνε οι πλάκες στην αυλή,
το τζάκι δεν καπνίζει!

Το δέρνει αγέρας και βροχή,
το καίει καμίνι ο ήλιος!
Όλοι το παρατήσανε
στο έλεος της φύσης!

Στέκουν οι τοίχοι χωρίς σκεπή,
χάσκουν τα παραθύρια!
Η 'ξώπορτα ολάνοιχτη,
ποιον τάχα περιμένει;

Πόσα παιδιά μεγάλωσαν
σε τούτα τα ντουβάρια!
Τώρα έχουν φύγει κι άφησαν
θλίψη κι απομεινάρια!

Αργοδιαβαίνουν μέσα του,
σκιές οι αναμνήσεις,
γέλια, τραγούδια και χαρές,
λύπες και συγκινήσεις!

Κι εκείνο, απ' το βαρύ καημό,
πονάει και σιγολειώνει,
θυμάται τα χρόνια τα παλιά
και πιάνει το μοιρολόι........

9 -11 -2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Συνεργασία του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγ/τσας με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης

Νοεμβρίου 10, 2022 0
Συνεργασία του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγ/τσας με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης

Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας προχώρησε σε υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) για την ενίσχυση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Διασύνδεση Κέντρου Ημέρας υποστήριξης Ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων με μονάδες ΟΤΑ (Κ.Α.Π.Η. – Κ.Η.Φ.Η.)», οι οποίες στον Δήμο Ηγουμενίτσας, εποπτεύονται από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.

Για την υλοποίηση της Πράξης στον Δήμο Ηγουμενίτσας, επαγγελματίες υγείας (νευρολόγος, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός) της Ομάδας Διασύνδεσης θα επισκέπτονται κάθε Δευτέρα, τα Κ.Α.Π.Η. και Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου για την ενημέρωση, εκπαίδευση, υποστήριξη και εξειδίκευση του προσωπικού τους (on the job training) σχετικά με την άνοια, καθώς και για την οργάνωση δράσεων πρόληψης αυτής. 

Επιπλέον θα διενεργείται έλεγχος και αξιολόγηση των ωφελουμένων, κυρίως με νευροψυχολογική αξιολόγηση, και παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης. Τέλος θα διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για φροντιστές ατόμων με άνοια.

Υπεύθυνη υλοποίησης της Πράξης και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων είναι η κα. Κούλα Μαρία-Λαμπρινή, ψυχολόγος και υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΙΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Συνέχεια...

Το νέο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 10, 2022 0
Το νέο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας

Μετά την επικύρωση των αποτελεσµάτων των αρχαιρεσιών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας µε την υπ΄ αρ. πρωτ. 129401/3-11-2022 απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, συνεδρίασε την 7/11/2022 το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συµβούλιο και συγκροτήθηκε σε σώµα µε την παρακάτω σύνθεση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέτρος Οικονοµίδης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:Ανδροµάχη Πετσίνη

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικόλαος Τάσιος

ΤΑΜΙΑΣ:Ηλίας Αλ Χουµάµ Αµπίντο

ΜΕΛΗ:
Χρήστος Μέµµος

Χρήστος Τσάµης

Κωνσταντίνος Τσίµος

Δηµήτριος Βενέτης

Χρυσή Σταυρόπουλου
Συνέχεια...

Επίσκεψη Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας για την αξιοποίηση του πρώην ΤΕΙ

Νοεμβρίου 10, 2022 0
Επίσκεψη Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας για την αξιοποίηση του πρώην ΤΕΙ

Αποστολή 23 Γάλλων μεταπτυχιακών Γάλλων φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris-Malaquais του Παρισιού με επικεφαλής την αρχιτέκτων μηχανικό ΕΜΠ, αναπλ. καθηγήτρια στη Σχολή αρχιτεκτονικής ENSAPM του Παρισιού, κα Δήμητρα Κανελλοπούλου, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήµατος αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασµού µε τίτλο «Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη», με σκοπό οι φοιτητές ENSAPM να δουλέψουν την πρόταση σεναρίων αξιοποίησης και επανάχρησης του χώρου του μοτέλ ΞΕΝΙΑ και ένταξής του στο γενικότερο πολεοδομικό σύνολο των πρώην ΤΕΙ. 

Κύριος στόχος του προγράμματος καθίσταται η ένωση σ’ ένα λειτουργικό αστικό ιστό των κτιρίων του μοτέλ ΞΕΝΙΑ με τις γύρω υποδομές και η δημιουργία τουριστικών αξόνων ενδιαφέροντος.

Συνέχεια...

Διακοπή υδροδότησης σήμερα στα Σύβοτα

Νοεμβρίου 10, 2022 0
Διακοπή υδροδότησης σήμερα στα Σύβοτα

H Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 και από 09:00-14:00, θα διακοπεί η υδροδότηση στην Κοινότητα Συβότων, λόγω εργασιών συντήρησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα