12/20/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στο πλευρό των καθαριστριών του νοσοκομείου Φιλιατών

Δεκεμβρίου 20, 2023 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στο πλευρό των καθαριστριών του νοσοκομείου Φιλιατών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Το Σωματείο των ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργολαβικών καθαριστριών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στη δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση, που έγινε την Τρίτη 19/12, έξω από την πύλη του νοσοκομείου διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η μαζική παρουσία των 14 εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα ανέδειξε ότι οι εργαζόμενες δε δέχονται να γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον εργολάβο και το διοικητή του νοσοκομείου αφού μπροστά στη λήξη της εργολαβίας στο τέλος του έτους, κανείς δε δεσμεύεται για τη συνέχεια της εργασίας τους, με κίνδυνο να βρεθούν όλες στην ανεργία. Τη στιγμή που πολλές από τις εργαζόμενες απασχολούνται για 15 και 20 χρόνια με τις γνωστές άθλιες συνθήκες εργασίας, δηλαδή με μηνιαίες συμβάσεις, μισθούς πείνας, χωρίς να λαμβάνουν κανονική ή αναρρωτική άδεια.

Όπως τονίζουν και στην ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα που συγκρότησαν «ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου κυβέρνησης - νοσοκομείου, πρόσληψη και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων από τον αρμόδιο φορέα με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία καθαρίστρια να μη χάσει τη δουλειά της».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία από τις εργαζόμενες μαζί με το Σωτήρη Γκίκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, έκαναν αγωνιστική παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο διοικητής, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση, προκλητικά τόνισε ότι περιμένει «εντολές άνωθεν». 

Δηλαδή ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών δε δεσμεύεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της υγειονομικής μονάδας μόλις 12 μέρες πριν τη λήξη της εργολαβικής σύμβασης στην καθαριότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Ο Σωτήρης Γκίκας, απευθυνόμενος στις εργαζόμενες υπογράμμισε ότι αιτία της σημερινής κατάστασης είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, που αποτυπώθηκε και στον πρόσφατα ψηφισμένο αντιλαϊκό προϋπολογισμό αφού αυτός προβλέπει μόλις 250 εκ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση για όλες τις υγειονομικές μονάδες στην Ελλάδα. Τα ψίχουλα αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί από τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό κλπ. με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πάλη για δημόσια δωρεάν υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού και όχι μόνο των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το Σωματείο των ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των καθαριστριών, για να μην απολυθεί καμία εργαζόμενη, να ενταχθούν όλες στο μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου. Αλλά και να δυναμώσει ο αγώνας για να ενισχυθούν συνολικά οι υγειονομικές δομές της περιοχής με υποδομές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για να εξασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού.

Συνέχεια...

Ευχές για τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 20, 2023 0
Ευχές για τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

Για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων εύχομαι από την καρδιά μου, σέ όλους του Θεσπρωτούς και στους απόδημους συμπατριώτες μας, χαρούμενες γιορτές με υγεία, και κάθε οικογενειακή ευτυχία.

Το 2024 ας φέρει ειρήνη και πρόοδο σε όλο τον κόσμο.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας ακόμη περισσότερο με συνεργασία, ειλικρίνεια και δουλειά να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και προοπτική στον τόπο μας.

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά

Θωμάς Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για επιδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δεκεμβρίου 20, 2023 0
Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για επιδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι προκηρύχθηκε η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» η οποία αφορά την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ, οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

· Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής: Δευτέρα 18.12.2023 και ώρα 15:00

· Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής: Πέμπτη 29.02.2024 και ώρα 15:00

Ελάχιστος / μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων: 30.000€ έως και 400.000€.

Προϋπολογισμός Δράσης: 190.000.000€

Ποσοστό επιχορήγησης:

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:
10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά
επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Δικαιούχοι:

Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης.

Κατηγορία Α. Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης).

Οι Δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ II: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ), που θα πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

- Να υποβάλλουν μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ στην παρούσα Δράση.
- Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστον το βαθμό 70 κατά την αυτοαξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με βάση τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙΙ. Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ αν δεν καλύπτεται η παραπάνω προϋπόθεση.
- Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια της Χώρας και σε περιοχές της όπου ισχύει η ίδια ένταση ενίσχυσης. 

Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα της επιχείρησης ή/και σε υποκαταστήματα αυτής, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και οι περιοχές / τόποι υλοποίησης έχουν την ίδια ένταση ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτείται να προσκομισθούν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων:

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

Για την αξιολόγηση της Δράσης θα εφαρμοστεί η Συγκριτική Αξιολόγηση.

Οι συνολικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων παρουσιάζονται αναλυτικά στην Πρόσκληση της Δράσης η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας όπου στεγάζεται Περιφερειακό Γραφείο της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ), με περιοχή ευθύνης την Π.Ε Θεσπρωτίας. Αρμόδιος Υπάλληλος, κος Ιωάννου Στέφανος, Τηλ: 2665029484, Email: thesprotia@diaxeiristiki.gr & diaxeiristiki@e-thesprotias.gr

Εκ της Διοικήσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στους εργαζόμενους των Δήμων

Δεκεμβρίου 20, 2023 0
Θεσπρωτία: Η ΔΑΣ πρώτη δύναμη στους εργαζόμενους των Δήμων 

Την Τρίτη 19/12 πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας. Για ακόμη μια φορά η ΔΑΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, εκλέγοντας 4 μέλη στο Δ.Σ., αν και η Ανεξάρτητη Κίνηση αύξησε κατά πολύ το ποσοστό της με 3 μέλη.

Τα επίσημα αποτελέσματα, καθώς και τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Δ.Σ. θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ, για τη νίκη της στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, αναφέρει:

"Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζομένους των Δήμων του νομού Θεσπρωτίας που με την ψήφο τους στις εκλογές στις 19/12/2023 έδωσαν στη ΔΑΣ την καθαρή πλειοψηφία.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που δεν έσκυψαν το κεφάλι στις πιέσεις που δεχτήκαν, που δε φοβήθηκαν, που ύψωσαν το ανάστημα τους και κράτησαν στα χέρια τους το σωματείο για άλλη μια φορά ζωντανό, που αντέδρασαν και αντιδρούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ που μπήκαν σε αυτή τη μάχη, είχαν ειλικρινή στάση απέναντι στους συναδέλφους κρατώντας τους ενήμερους. Ανέδειξαν με τη συνεπή στάση που πρέπει να κρατάει ένας συνδικαλιστής στην κατεύθυνση της ανάδειξης και δημοσιοποίησης των αντιδραστικών αποφάσεων, και γενικότερα της πολιτικής που χαράσσουν κάθε φορά το κράτος και οι κυβερνήσεις σε μια κατεύθυνση αντιδραστική, που δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δηλώνουμε σε όλους τους συναδέλφους ότι θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, μέσα και έξω από το ΔΣ, την προσπάθεια για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τους, ότι θα δώσουμε τη μάχη ανυποχώρητα, αδιάλλακτα για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, σε σύγκρουση με όλους εκείνους που θέλησαν και θέλουν να οδηγήσουν το Σωματείο μας στην αδράνεια.

Συνάδελφοι, σας ευχαριστούμε πολύ για την ψήφο εμπιστοσύνης που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος για τα δικαιώματά μας".


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα