04/10/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Προσπαθούν να "τακτοποιήσουν" τις παρανομίες τους...

Απριλίου 10, 2023 0
Προσπαθούν να "τακτοποιήσουν" τις παρανομίες τους...

Εκτεθειμένος σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για την πόλη της Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος Γιάννης Λώλος. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά το νέο κτιριακό συγκρότημα του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί στο Λαδοχώρι, μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο.

Ένα κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τις υπηρεσίες του Δήμου, με παρανομίες όσον αφορά το παρακείμενο ρέμα, αλλά και πολλά άλλα τα οποία θα φανούν στην πορεία...

Για κάποιο λόγο που δεν έχει γίνει γνωστός, υπήρξε μεγάλη επιμονή να κατασκευαστεί στο συγκεριμένο σημείο, παρόλο που δεν προβλέπεται χωροθέτηση εκεί, αλλά σε άλλο σημείο πλησίον της Εγνατίας οδού.

Εκτός αυτού, δεν είναι εμφανές (τουλάχιστον σε λογικούς ανθρώπους) από ποιο δρόμο θα διέρχονται τα λεωφορεία, δεδομένου ότι έγινε δίπλα σε πεζόδρομο, από τον οποίο διέρχονται πεζοί καθημερινά εκατοντάδες μαθητές του Β' Λυκείου και αθλητές από το κλειστό γυμναστήριο.

Ας δούμε όμως λίγο το ιστορικό, τις παρανομίες, καθώς και με ποιο τρόπο επιχειρεί το ΚΤΕΛ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας να τακτοποιήσουν τις παρανομίες τους για να πάρουν άδεια λειτουργίας.

Το 2019 ο Δήμαρχος Ηγ/τσας Γ. Λώλος, απαντάει (ο ίδιος προσωπικά) σε έγγραφο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας. Ο Δήμαρχος αποφαίνεται ότι, όχι μόνο επιτρέπονται εγκαταστάσεις για το νέο ΚΤΕΛ, στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά ακόμη ότι ο Δήμος δύναται να τους παραχωρήσει το γειτονικό κοινόχρηστο χώρο για τη λειτουργία του ΚΤΕΛ...


Θα πρέπει, πρώτα από όλα ο Δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις για ποιό λόγο απάντησε ο ίδιος προσωπικά στο έγγραφο του ΚΤΕΛ και όχι η αρμόδια υπηρεσία, όπως έγινε αργότερα η οποία βέβαια, απάντησε τα ακριβώς αντίθετα από το Δήμαρχο. Και πλέον αυτές τις εξηγήσεις θα πρέπει να τις δώσει ΚΑΙ στη δικαιοσύνη, όπου από ό,τι φαίνεται θα καταλήξει το θέμα.

Το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, έχοντας την πολιτική διαβεβαίωση του κ. Λώλου, προχώρησε και ολοκλήρωσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο ακίνητο ιδιοκτησίας του.

Κι αφού ολοκλήρωσε το κτίριο, προσπάθησε να κάνει διάφορες εργασίες και στον κοινόχρηστο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου, πάλι χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Οι εν λόγω εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας στις 10 Φεβρουαρίου 2023.

(10 Φεβρουαρίου 2023: Η Αστυνομία σταματάει τις παράνομες εργασίας στο δημοτικό ακίνητο)

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών, ανέκυψαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών τα ζητήματα που θα έπρεπε να προλάβει ο Δήμαρχος.

(Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο οικόπεδο του Δήμου, το ΚΤΕΛ ξεκίνησε εργασίες για την κατασκευή δύο στεγάστρων. Εργασίες που σταμάτησαν από την αστυνομία)

Έτσι, έρχεται η ώρα των υπηρεσιών να γνωμοδοτήσουν για το αν μπορεί στο συγκεκριμένο σημείο να χωροθετηθεί σταθμός λεωφορείων. Αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο. Και η γνωμοδότηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ξεκαθαρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο " ...δεν είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία σταθμών υπεραστικών λεωφορείων".

(Η γνωμοδότηση της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας στις 20/2/2023, υπογράφει τα ακριβώς αντίθετα από όσα υπέγραψε ο Δήμαρχος, 4 χρόνια πριν)

Υπάρχει κι ένα ακόμη σκοτεινό σημείο, που έχει να κάνει με την απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (21-4-2021), με την οποία έγινε τροποποίηση της εγκεκριμένης πολεδοδομικής μελέτης της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας (Λαδοχωρίου) κατά πόσο είναι σύννομη, δεδομένου ότι δεν έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, αν δεν κάνουμε λάθος.

Η Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών αναφέρει ότι, ναι μεν το σημείο στο οποίο έχει γίνει η εγκατάσταση, έχει χρήση "γενικής κατοικίας", όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, αλλά δεν βρίσκεται κατά μήκος εθνικού και επαρχιακού δικτύου, που είναι απαιτούμενο σύμφωνα με τη νομοθεσία, ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείων.

Κι αφού το ακίνητο δεν συνορεύει με οδικό δίκτυο κι έχουν στο ενδιάμεσο γίνει τόσες παρανομίες, τι σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι να κάνουν ώστε να "τακτοποιήσουν" το θέμα;;

Να φτιάξουν ένα δρόμο δίπλα από το οικόπεδο και αυτόματα να ...νομιμοποιηθεί! Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα και απ' ό,τι φαίνεται, τόσο καλοσχεδιασμένα...!

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει η διευθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου που διέρχεται παραπλέυρως του οικοπέδου, ένα έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια.

Όμως το ΚΤΕΛ έκανε τη ...δική του διευθέτηση στο ρέμα, γεγονός που προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση. Και μετά από όλα αυτά θέλουν να κάνουν ένα δρόμο δίπλα ακριβώς στο ρέμα, ώστε να καταστεί νόμιμη η λειτουργία του...

Το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας ζητάει πλέον από το Δήμο να κατασκευάσει (με δικά του έξοδα) αστική οδό παραπλεύρως του οικοπέδου τους και του ρέματος. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Μ.Δευτέρα 10/4/2023).


(Παρόλο που δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία απόφαση, το έργο έχει ήδη δρομολογηθεί...)

Με λίγα λόγια, ξεκίνησε ένα έργο με προσωπική δέσμευση του Δημάρχου, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα κι έπειτα έχει γίνει ένα όργιο παρανομιών. Κι αντί να αντιληφθούν τα λάθη τους, επιμένουν να καλύψουν τις παρανομίες τους με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο...!

Και όλες αυτές τις ...αλχημείες έρχεται ο κ. Λώλος να τις περάσει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου...!

Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει ενδιαφέρον....!

(Για να πετύχουν το στόχο τους, έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν τμήμα του ποδηλατόδρομου στη 49 Μαρτύρων, πράξη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το Δήμο, αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο...)

Είναι πολλά τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο Δήμαρχος σήμερα.
Εμείς θα του θέσουμε δύο βασικά για αρχή:

1) Γιατί απάντησε ο ίδιος το 2019 στο ΚΤΕΛ ανάβοντας το πράσινο φως για το νέο σταθμό κι όχι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου;

2) Ποιος έδωσε άδεια να γίνουν παρεμβάσεις - εργασίες στο δημοτικό ακίνητο πλησίον του νέου κτιρίου του ΚΤΕΛ, αλλά και στον πεζόδρομο της 49 Μαρτύρων; Κι αν δεν έχουν δώσει έγκριση οι υπηρεσίες, ο ίδιος έχει προβεί σε μήνυση κατά των υπευθύνων;

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Τσώνης
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το "καλάθι του Πάσχα"...

Απριλίου 10, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το "καλάθι του Πάσχα"...

Να καταδικαστεί η πολιτική που “μοιράζει” την ακρίβεια ανάμεσα στη λαϊκή κατανάλωση και το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

Η κυβέρνηση προκλητικά αξιοποιεί τη συμφωνία της με τα σούπερ μάρκετ για το “καλάθι του Πάσχα” και -με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης- προσπαθεί να εμφανίσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να προμηθευτεί ο λαός φθηνά το αρνί, ενώ την ίδια ώρα εκβιάζει τους κτηνοτρόφους ώστε να πουλήσουν τα αρνιά τους ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό σταθερό μέτρο στήριξης ούτε της λαϊκής οικογένειας από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και τις μακροχρόνιες απώλειες του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος (π.χ. πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.α) ούτε μείωσης του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (π.χ. αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο κλπ).

Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων, πρόκειται να συγκεντρωθεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Τα προηγούμενα χρόνια με τις λεγόμενες “προσφορές”, φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το “καλάθι”, πάντα οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Την ίδια ώρα, με τις “ευλογίες” και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όπως και οι “ελληνοποιήσεις” πιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή στον κτηνοτρόφο. Από τις “συμπληγάδες” του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνθλίβονται και οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες.

Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κάτω του κόστους παραγωγής -που έχει εκτιναχθεί (πχ κόστος για ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα κτηνιατρικά φάρμακα κ.α)- και πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους.

Το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης. Το ίδιο αφορά και τις ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης που είναι κομμένα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλα μέτρα για προσιτές τιμές και εισόδημα που να επιτρέπει επαρκή και ποιοτική διατροφή όλο τον χρόνο.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν “κορώνα στο κεφάλι” τους νόμους της “ελεύθερης αγοράς” και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να κάψουν τα αντιλαϊκά σενάρια και στους εκβιασμούς να απαντήσουν με δυνατό ΚΚΕ.

Ηγουμενίτσα 09/04/2023
Συνέχεια...

Δήλωση του Αντώνη Μπέζα για λιμάνι & χερσαία ζώνη - Τι αναφέρει για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας

Απριλίου 10, 2023 0
Δήλωση του Αντώνη Μπέζα για λιμάνι & χερσαία ζώνη - Τι αναφέρει για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου για τη χερσαία ζώνη και την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και την παρουσίαση στα Γιάννενα, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, του «Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030», ο Αντώνης Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα από το κυβερνητικό κλιμάκιο και το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, προβλέπεται ανταποδοτικό τέλος προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και επιλύεται, μετά από χρονική καθυστέρηση αλλά με ορθό τρόπο, το θέμα που αναίτια δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Επανακαθορίζεται δηλαδή, για μια ακόμη φορά, η «χερσαία ζώνη» του ΟΛΗΓ και αποδίδονται στη διαχείριση των Δήμων τα τμήματα εκείνα της παραλιακής περιοχής που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες και δεν αποτελούν αντικείμενο της παραχώρησης. Η απόδοση αυτή προφανώς θα οριστικοποιηθεί με την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή.

Είναι επίσης θετικό ότι στην παρουσίαση από την κυβέρνηση του «Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030», ανακοινώθηκε ότι η Γ’ Φάση του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας ολοκληρώνεται μέχρι τέλους του έτους και η Ηγουμενίτσα μετατρέπεται σε πλήρες εμπορικό και επιβατικό λιμάνι και ότι το Υπουργείο Υποδομών με τη συνεργασία της «Εγνατία Οδό ΑΕ» εκπονεί τις μελέτες για τον Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού κατασκευής περίπου 35 εκατ. ευρώ και ωριμάζει μελετητικά, παρά τη λανθασμένη κατάτμηση των μελετών, το σύνολο του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, προϋπολογισμού κατασκευής περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Άποψή μου όμως είναι, και την έχω αναφέρει πολλές φορές, ότι η δημόσια συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο θέμα της «χερσαίας ζώνης», που η επίλυσή του είχε ήδη δρομολογηθεί από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά και αναγκαία να αντιμετωπιστούν, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραχώρηση του Λιμανιού και να την κάνουμε ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία και οικονομία και την Ήπειρο γενικότερα!

Ο οδικός άξονας Περιφερειακός Ηγουμενίτσας -Σαγιάδα- Ελληνοαλβανικά σύνορα, που πρέπει να αποτελεί τον δυτικότερο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, η συνολική αναβάθμιση του παραλιακής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Βόλου, όπου υπάρχει μελετητική προετοιμασία, αποτελούν τη «νέα γενιά» μεγάλων δημόσιων έργων που πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξή τους σε χρηματοδότηση.

Δίπλα σε αυτά τα μεγάλα έργα, η αναβάθμιση των Αλιευτικών- Τουριστικών Καταφυγίων Συβότων- Πλαταριάς και Σαγιάδας, η δημιουργία νέας Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, η συμπληρωματική στο Λιμάνι λειτουργία του διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου της Γκρίκας, η προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος του Δρεπάνου- Μακρυγιαλιού, η αστική ανάπλαση της περιοχής του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας με νέους χώρους πρασίνου και στάθμευσης και η προστασία από τη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι έργα μικρότερης εμβέλειας, απαραίτητα όμως για να λειτουργήσει η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Ας προχωρήσουμε μπροστά μ’ αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα!».
Συνέχεια...

Οδηγίες για τις πασχαλινές αγορές από τη Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου

Απριλίου 10, 2023 0
Οδηγίες για τις πασχαλινές αγορές από τη Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, ενημερώνονται οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες για τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τη διάθεση κρεάτων, οπωρολαχανικών, αυγών κ.α..

Αναλυτικά:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

1) Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

2) Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.

3) Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

Σφάγια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν:

- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE),

- σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου .

Σφάγια που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE).

Σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν:

- την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους - της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών - της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Σφάγια που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν

- τη σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

*Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

5) Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.

6) Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

7) Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

8) Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

9) Σε όλη την διάρκεια του έτους οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν τις συκωταριές και τα κεφαλάκια αμνοεριφίων χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται. Στην περίπτωση αυτή τα κεφαλάκια πωλούνται με το τεμάχιο και οι συκωταριές με το κιλό. Εξαίρεση γίνεται μόνο την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά όπου δύναται να πωλούν αμνοερίφια μαζί με τα κεφάλια και τις συκωταριές τους.

10) Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:

Α. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)

Β. Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά.

Γ. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με τις υποχρεωτικές ενδείξεις της επισήμανσης από τα σφαγεία.

Δ. Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.

Ε. Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.

ΣΤ. ΄Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα.

Β. Όσον αφορά τα αυγά:

1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους (κτηνιατρικός αριθμός έγκρισης συσκευαστηρίου αυγών) όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

- μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

- κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

- κωδικό αριθμό εκτροφής

2. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Γ. Ενδείξεις επί συσκευασμένων τροφίμων & λοιπών προιόντων

1. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγής-ανάλωσης προϊόντος.

2. Προσοχή στις τοξικές βαφές αυγών . Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα τροφίμων & ποτών.

3. Για όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην κατανάλωση με οποιοδήποτε τρόπο , πρέπει να υπάρχουν πινακίδες λιανικής πώλησης στους χώρους διάθεσης, επί των οποίων αναγράφονται, η τιμή , η ονομασία , και η ποιότητα ,η σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπου απαιτείται .

Δ. Υποχρεώσεις καταστημάτων εστίασης αναψυχής.

Τα καταστήματα ομαδικής εστίασης και αναψυχής και τα λοιπά παρόμοια καταστήματα έχουν υποχρέωση να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων για όλα τα προσφερόμενα είδη, οι οποίοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες , και πριν από την παραγγελία πρέπει να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.

Τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Επίσης τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ», το οποίο πρέπει να υπάρχει σε ειδική θήκη τοποθετημένη σε εμφανές σημείο για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

Συστάσεις προς καταναλωτές

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή.

Συστάσεις προς επιχειρήσεις

Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. Για την τήρησης των παραπάνω απαιτήσεων και υποχρεώσεων λειτουργούν έκτακτα κλιμάκια ελέγχου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ν. 4235/2014.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού Δ/νσης Ανάπτυξης βρίσκονται πάντα στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση ή καταγγελία. (τηλ. 26510 25191, 26510 87159 - Δ/νση Κτηνιατρικής και τηλ. 26510 87103 έως 26510 87106 - Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού).

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός στο λιμάνι με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Απριλίου 10, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός στο λιμάνι με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Συνέχεια...

Απεργία σήμερα των δημοτικών υπαλλήλων

Απριλίου 10, 2023 0
Απεργία σήμερα των δημοτικών υπαλλήλων


Απεργία Μ. Δευτέρα 10 Απρίλη 2023
Μονιμοποίηση Όλων των Συμβασιούχων χωρίς αστερίσκους
ΔΑΣ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατρέψουμε τη πολιτική των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων που οδηγούν στην ανασφάλεια και την ομηρία των εργαζομένων, στην ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία με συμβάσεις.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, μαζί τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που αποτελούν τα κοινοβουλευτικά τους δεκανίκια, επινόησαν όλα αυτά τα χρόνια κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας προκειμένου να τσακίσουν το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, εξυπηρετώντας απόλυτα την πολιτική του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης των λίγων.

Γι’ αυτό όλα τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα των 150 σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα για την τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, «΄Ώστε εφεξής, να κατοχυρώνεται και διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Όλες οι υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν, όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες με την ανασφάλεια να κυριαρχεί, με το μόχθο τους και την αγωνία τους στηρίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών και κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Οι 65 νεκροί εργαζόμενοι στους Δήμους και οι χιλιάδες σακατεμένοι είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Ξεκάθαρη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα δεν αποτελούν οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που μπορεί να δώσουν λίγους μήνες παράταση της εργασίας, ούτε και η υποκριτική στάση δημοτικών αρχών που από την μία καταθέτουν δήθεν ως μάρτυρες υπέρ των εργαζομένων και από την άλλη έχουν δώσει εντολές στους δικηγόρους τους να μην συναινούν και να μην συνομολογούν στο αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις με την συναίνεση της πλειοψηφίας των δημάρχων που τις στηρίζουν, έχουν προσαρμόσει έτσι το νομοθετικό πλαίσιο που και θετική απόφαση να εκδώσει πρωτόδικα ένας δικαστής, υποχρεωτικά ο δήμος εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα ακύρωσης της.

Το παράδειγμα του Δήμου Αγ. Δημητρίου δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να εκβιάσει καταστάσεις απειλώντας με πειθαρχικές – ποινικές διώξεις τα δημοτικά συμβούλια που θα πάρουν απόφαση μη εκτέλεσης όλων των ένδικων μέσων. Ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, όταν η εκεί δημοτική αρχή την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην ασκηθεί έφεση σε δύο θετικές πρωτόδικες αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, την μετέτρεψε χωρίς να ενημερώσει κανέναν σε αίτηση αναίρεσης των πρωτόδικων αποφάσεων στο ανώτατο δικαστήριο, στον Άρειο Πάγο.

Διεκδικούμε

ü Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος μας

ü Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.

ü Κατάργηση του νόμου Βορίδη για εξάντληση των ένδικών μέσων σε εργατικές διαφορές και όλων των αντεργατικών νόμων που εμποδίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

ü Κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις. Να τις αποσύρουν τώρα όσοι τις άσκησαν.

Ηγουμενιτσα 8-4-2023
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (10 - 16/4)

Απριλίου 10, 2023 0
Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (10 - 16/4)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 10 έως 16 Απριλίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

10/04/2023

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

11/04/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

12/04/2023

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

13/04/2023

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

15/04/2023

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...