11/09/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Λύση ως το τέλος του έτους για το ιδιοκτησιακό του Σουλίου...

Νοεμβρίου 09, 2023 0
Λύση ως το τέλος του έτους για το ιδιοκτησιακό του Σουλίου...

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τις διαδικασίες αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στα έργα ανάδειξης του Ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε τις κατευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των έργων και η ωρίμανση των μελετών, ώστε να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.

Η ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ως στόχο τη διαφύλαξη κι ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης.

Για το Σούλι η περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει να διαθέσει μέσω ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων. Η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη αλλά και τον κ. Σταύρο Μπένο που είναι πάντα διαθέσιμοι και συνοδοιπόροι, τόσο σε ότι αφορά στην Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο γ.γ. Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Σταύρος Μπένος πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ Απόστολος Αρβανίτης, ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, κ. Ιωάννης Χουλιαράς, η προϊσταμένη της ΔΒΜΑ Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ και ΔΑΑΜ Θεμιστοκλής Βλαχούλης καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ψηφιακά παιχνίδια για να γνωρίσουμε την αρχαία πόλη των Γιτάνων...!

Νοεμβρίου 09, 2023 0
Ψηφιακά παιχνίδια για να γνωρίσουμε την αρχαία πόλη των Γιτάνων...!

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας προσκαλεί τη σχολική κοινότητα αλλά και τους διαδικτυακούς φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του https://www.igoumenitsamuseum.gr/ και να γνωρίσουν με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο -μέσα από τρεις νέες ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές- τη μορφή και την οργάνωση της αρχαίας πόλης των Γιτάνων όπως και διάφορες όψεις της καθημερινής ζωής μέσα από την περιπλάνηση των δύο κεντρικών ηρωίδων, της Φιλίστας και της Μέλισσας, στους δρόμους της πόλης.

Λίγα λόγια για τα παιχνίδια

1. Η Φιλίστα και η Μέλισσα στα ίχνη του δράστη

Ένα παιχνίδι μυστηρίου στα αρχαία Γίτανα Θεσπρωτίας

Καλοκαίρι 172 π.Χ. Ένα γαλάζιο πουγκί εξαφανίζεται από το σπίτι της Φιλίστας στην αρχαία πόλη των Γιτάνων. Η Φιλίστα και η πιστή της δούλη Μέλισσα προσπαθούν να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης και να ανακαλύψουν τον ένοχο σε μία περιπλάνηση στους δρόμους της αρχαίας πόλης.

Για να δοκιμάσετε την τύχη σας και να έχετε πρόσβαση στο παιχνίδι, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:


2. Βρες τις διαφορές!

Ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας στην αρχαία πόλη των Γιτάνων

Για να ξεκινήσετε το παιχνίδι πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:


3. Σχημάτισε ζεύγη με τα όμοια αντικείμενα!

Παιχνίδι μνήμης

Ο θεός Διόνυσος, μαζί με την ακολουθία του, τους σκανδαλιάρηδες Σατύρους, έχουν αναστατώσει το ταμπλό! Προσπάθησε να θυμηθείς τη θέση των αντικειμένων για να σχηματίσεις όλα τα ζευγάρια και να κερδίσεις το παιχνίδι! Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τα αντικείμενα που γνώρισες, κάνε μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας για να τα δεις από κοντά!

Για να ξεκινήσετε το παιχνίδι πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:


Στόχος των παιχνιδιών είναι αφενός μεν να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές απομακρυσμένων σχολικών μονάδων, που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, αφετέρου δε να ευαισθητοποιήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε θέματα ιστορικής ταυτότητας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Τα τρία νέα ψηφιακά παιχνίδια σχεδιάστηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Συντελεστές
Φορέας υλοποίησης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Γενική εποπτεία-επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Γεωργία Πλιάκου
Επιλογή υλικού-κείμενα-επιμέλεια: Θεοδώρα Λάζου, Αντωνία Τζωρτζάτου, Ευτυχία Παρισσοπούλου
Φωτογραφίες-σχέδια: Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας
Σχεδιασμός & ανάπτυξη εφαρμογής: Βαγγέλης Σταμκόπουλος
Γραφιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Μητσιόπουλος
Νοηματικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βίκυ Χατζηπαραδείση
Οργάνωση παραγωγής: Πολύπτυχον Υπηρεσίες Πολιτισμού

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
κ.α.α.
Γεωργία Πλιάκου
Αρχαιολόγος
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αποζημίωση κτηνοτρόφου για ζώα που θανατώθηκαν από αδέσποτα

Νοεμβρίου 09, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Αποζημίωση κτηνοτρόφου για ζώα που θανατώθηκαν από αδέσποτα

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και χρηματική αποζημίωση υποχρεώθηκε ο Δήμος Ηγουμενίτσας μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων σε κοπάδι με πρόβατα.

Η επίθεση έγινε το περασμένο καλοκαίρι όταν αδέσποτα κατασπάραξαν εννέα πρόβατα.

Στο χώρο έγινε αυτοψία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός ότι όλα τα πρόβατα που είχαν θανατωθεί έφεραν ενώτια.

Έτσι δεν υπήρχε καμία υπόνοια για ψευδή καταγγελία από τον ιδιοκτήτη ο οποίος προσέφυγε εναντίον του Δήμου.

Προκειμένου να μην υπάρξει δικαστική περιπέτεια η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας στην τελευταία της συνεδρίαση αποδέχθηκε τη νομική εισήγηση και προχωρά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Παράλληλα αποφασίστηκε η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης η οποία ανέρχεται στο ποσό των ...450 ευρώ καθώς από τον Δήμο εκτιμήθηκε σε 50 ευρώ η αξία κάθε προβάτου...!

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Έργα 1,86 εκ. ευρώ από το Δήμο Πάργας για το δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Αχέροντα

Νοεμβρίου 09, 2023 0
Έργα 1,86 εκ. ευρώ από το Δήμο Πάργας για το δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Αχέροντα

Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πάργας οι όροι για το διαγωνισμό ύψους 1.860.000€ που αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης ΤΟΕΒ Αχέροντα με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Πάργας.

Το έργο αφορά την αντικατάσταση 6,3 χιλιόμετρων αγωγών σε περιοχές του κάμπου Φαναρίου, που παρουσιάζουν συχνά σημαντικές διαρροές και έχουν σαν αποτέλεσμα τη σπατάλη νερού, αλλά και ενέργειας.

Στόχος της παρέμβασης σε συνδυασμό και με άλλες πράξεις που είναι σε εξέλιξη, όπως η ενεργειακή κοινότητα και τα έργα αγροτικής οδοποιίας είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά η αγροτική παραγωγή που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του Δήμου Πάργας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα