12/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη χθεσινή, ειδική συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ύψος του ανέρχεται σε 183.706.311,76 ευρώ, εκ των οποίων τα 144.467.544,34 ευρώ προέρχονται από έσοδα και τα 39.238.787,42 ευρώ από ταμειακό υπόλοιπο. 

«Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για να προσθέσει: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες». 

Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας, τόνισε ότι « ως Περιφερειακή Αρχή μέσα από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι είμαστε πρώτα και πάνω απ΄ όλα ρεαλιστές, συναισθανόμενοι απολύτως τις ανάγκες και τις δυσκολίες του κεντρικού κράτους, αλλά παραμένουμε πιστοί στο δόγμα και την διεκδίκηση ούτε ένα ευρώ χαμένο για τον τόπο μας και την Ήπειρο». Εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν». 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε και τα εξής: 

«Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ. Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ. Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου».
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Θεσπρωτία: Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί   

Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές 

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης από την Άρτα και τη Θεσπρωτία, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές παραγωγού, με τους μεγαλεμπόρους να τους εκβιάζουν για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους. 

«Με το ξεκίνημα της συγκομιδής, αρχές Νοέμβρη, οι τιμές κατέρρευσαν στα 23 λεπτά το κιλό μεικτά. Αφαιρώντας τα εργατικά, απομένουν στον παραγωγό μόλις 14 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 18 λεπτά το κιλό, δηλαδή μπαίνεις μέσα 4 λεπτά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τσόγκας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. 

«Οι μεγαλέμποροι έχουν χωρίσει τους παραγωγούς», αναφέρει ο Διονύσης Αναστασίου, παραγωγός μανταρινιού από το Σμέρτο Θεσπρωτίας, «συνεννοούνται για τις τιμές, έρχονται οργανωμένοι, ενώ εμείς πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή». Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και υπό το βάρος χρεών και άλλων υποχρεώσεων, του κινδύνου να χαθεί εντελώς η παραγωγή, οι αγρότες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους. 

Για το κατρακύλισμα στην τιμή παραγωγού, οι έμποροι επικαλέστηκαν προβλήματα στη ζήτηση μανταρινιού σε αγορές του εξωτερικού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Στην πραγματικότητα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες στη διακίνηση του μανταρινιού στις λαϊκές αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διανομή τους γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη. 

23 λεπτά στον παραγωγό... 1,5 ευρώ στο ράφι! 
Οπως καταγγέλλει ο Κ. Τσόγκας, «αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αρτα αυτήν τη στιγμή πουλάει το μανταρίνι της Αρτας στα 1,55 ευρώ το κιλό, όταν ο παραγωγός στο χωράφι το έχει πουλήσει στα 23 λεπτά/κιλό μεικτά», δηλαδή 645% αύξηση στην τιμή για τον καταναλωτή. 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από όπου το 60% της παραγωγής εξάγεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το μανταρίνι τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται με 4,5 ευρώ το κιλό, σχεδόν 20 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού. 

Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία από τους μεγαλεμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε βάρος του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών και της λαϊκής οικογένειας. 

Στα παιχνίδια των τιμών οι μεγαλέμποροι αξιοποιούν τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες - παραγωγούς εντός ΕΕ και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα. Φέτος επικαλούνται τις μεγάλες ποσότητες μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, καθώς και την τουρκική παραγωγή που λόγω υποτίμησης της λίρας συμπιέζει τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα. 

Στον κάμπο της Κεστρίνης Θεσπρωτίας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το 90% των αγροτών πραγματοποιεί τζίρο κάτω από 25.000 ευρώ. Βγάζοντας τα έξοδα παραγωγής, τους μένει ένα καθαρό εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς την εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Φέτος, που μπαίνουμε μέσα, θα μας φορολογήσουν με τις αντικειμενικές αξίες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την περιουσία. Στην πράξη, οι μικροί παραγωγοί πληρώνουν εφορία περισσότερο από τους μεγάλους», τονίζει ο Δ. Αναστασίου. 
Η περιβόητη «εξωστρέφεια» που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οι προτροπές «βάλτε μανταρίνια» για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, αποδεικνύονται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών... 
Οι «ομάδες παραγωγών», οι διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», η «συμβολαιακή γεωργία» που προβάλλονται ως εναλλακτικές λύσεις, αποτελούν προθάλαμο που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων. Τα σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση, πασπαλισμένα με ευρωενωσιακά προγράμματα, «είναι προτάσεις για την ελίτ, όταν για τη δημιουργία ενός μόνο συσκευαστηρίου απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κανείς δεν έχει», σημειώνει ο Δ. Αναστασίου. 

Πενταροδεκάρες στους παραγωγούς, εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο 
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Αρτας και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κάλυψε πλήρως την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, προτρέποντας τους αγρότες να πουλάνε έστω και σε χαμηλές τιμές. 
Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση στήριξης των τιμών πώλησης των παραγωγών «γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού», όταν επιχειρηματικοί όμιλοι σε μια σειρά από κλάδους, στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων, σκουπιδιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. διαχρονικά απολαμβάνουν κρατικές εγγυημένες τιμές. 

Ο υπουργός, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση διαπιστώσει μειωμένη ζήτηση στα μανταρίνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των παραγωγών... με πενταροδεκάρες. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος λόγω πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, όταν για παράδειγμα για την ενίσχυση στο πετρέλαιο μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων και ξενοδόχων προβλέπεται κονδύλι 750 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη στήριξη της «Aegean» δίνεται κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ. 

Στην ίδια ρότα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, από τη μια απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και συκοφαντεί τους αγώνες τους και από την άλλη, θέλοντας να δείξει το όψιμο ενδιαφέρον του, διατυπώνει προτάσεις για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. 
Η έγνοια τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθούν στους μεγαλεμπόρους τα μανταρίνια με όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή για να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών. 

Χωρίς προστασία από καιρικά φαινόμενα και καταστροφές 
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί μένουν απροστάτευτοι και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Λόγω των βροχών του Δεκέμβρη, «από τους περίπου 50.000 τόνους στον κάμπο της Αρτας, μέχρι τις 10 Δεκέμβρη είχαν συγκομιστεί μόλις 6.000 τόνοι, όταν πρέπει να έχει τελειώσει η συγκομιδή μέχρι τέλος του χρόνου», τονίζει ο Κ. Τσόγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν θα προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν το μανταρίνι. 
Αντίστοιχα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο κίνδυνος μυκητίασης του μανταρινιού από μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει αυτήν την ασθένεια και δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις. 

Στην οργάνωση και τον αγώνα η ελπίδα 
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς της να αξιοποιήσουν την αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων, «να συσπειρωθούν στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν». 
Ηδη το πρόσφατο θετικό παράδειγμα του νεοσύστατου Συλλόγου Πέτα - Κλειστού, με τη συμμετοχή 80 αγροτοκτηνοτρόφων, δείχνει τις δυνατότητες. 
Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αναπλήρωση που χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα μανταρίνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών, φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100%, άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεύρυνση του κανονισμού με ασθένειες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται. 

Το ΚΚΕ στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών 
Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς, καθώς και τους εργάτες γης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με τη συμμετοχή τους στην πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα στις εξελίξεις. 
Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει άλλος δρόμος, ο σοσιαλισμός. Ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, που για να ανοίξει πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».

ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr
Συνέχεια...

Προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Τί ήταν αυτό που άκουσα
κύριε υπουργέ;
Κι εσύ τί γνώμη έχεις γι αυτό
Ελληνικέ λαέ;

Να βγαίνει ένας υπουργός,
σε έξαλλη κατάσταση
κι αντί να είναι σοβαρός,
να προκαλεί αναστάτωση!!

Άδικα όσα ξεστόμισες
και λίγο απαράδεκτα.
Μην δεν κοιμήθηκες καλά;
Μιλάς τόσο ακατάδεχτα!

Και τί μας είπες δηλαδή;
Και πού μας κατευθύνεις;
Γιατί τα λόγια του υπουργού,
είναι λόγια ευθύνης,

Στην "ΑΜΑΖΟΝ" μας έστειλες,
τα ψώνια μας να κάνουμε;
Και τούς μικρούς εμπόρους μας,
όλους να τους ξεκάνουμε;

Γιατί χωρίζεις μαγαζιά
σε δυό κατηγορίες;
Άλλα <εντός> κι άλλα <εκτός>;
Κράτα ισορροπίες.

Κι εμείς οι μεγαλύτερες,
που SMS δεν έχουμε;
Άλλη χαρά να ξέρεις,
καμία δεν μας έμεινε.

Χωρίς εγγόνια και παιδιά, 
με φαγητό <διαίτης>,
άσε μας να ψωνίσουμε,
βαριά μελαγχολήσαμε
κι εσύ θα είσαι ο φταίχτης.

Άνοιξ' τα καταστήματα,
με μέτρα κι αποστάσεις,
μιά-μιά μέσα να μπαίνουμε,
ούτε κι εσύ θα <χάσεις>,

Κάτσε και σκέψου τα καλά
και βρες ισορροπίες,
να ζήσουν κι όλοι οι μικροί
μην κάνεις αδικίες.

Έτσι θα ξεπεράσουμε
το ζόρι που μας δέρνει,
θα είμαστε όλοι συνεπείς
και ευχαριστημένοι.-

Με τιμή 
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Ηγουμενίτσα 17 - 12 - 2020
Συνέχεια...

2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» 

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.427.500,00€: 

1) «Αντικατάσταση υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ακαθάρτων από αντλιοστάσιο Α0 προς Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Ηγουμενίτσας» (Προϋπολογισμού 1.807.500,00€). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επέκταση και αντικατάσταση τμημάτων του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ακαθάρτων της πόλης της Ηγουμενίτσας. 

2) «Μελέτη εσωτερικών δικτύων ομβρίων οικισμών Δήμου Ηγουμενίτσας» (Προϋπολογισμού 620.000,00€). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Μήτσης, με αφορμή την ένταξη των 2 έργων, δήλωσε σχετικά: 
«Προχωράμε δυναμικά στην υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και θα συμβάλουν οριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Η ΔΕΥΑΗ καταγράφει σταθερά μια πορεία αυξητική, μια πορεία που αποδεικνύει ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά ανοίγουμε δρόμους για έργα δεκαετιών, έργα εγγύησης ποιότητας ζωής, τώρα και στο μέλλον».
Συνέχεια...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας - Δείτε τα θέματα

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Συνεδριάζει τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας - Δείτε τα θέματα

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. 

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00’ με τα παρακάτω θέματα: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021. 
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικον. Έτους 2020. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 4ο 
Επιστροφή χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 5ο 
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 6ο 
Κατανομή Δ’ δόσης 2020 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ
Συνέχεια...

Ερώτηση Γιόγιακα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας: "Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο";

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Ερώτηση Γιόγιακα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας: "Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο";

Για την κατανομή του ποσού του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) της Ηπείρου ζητεί ενημέρωση ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι η πληροφόρηση για τη συνολική και τη μέση επιχορήγηση του προγράμματος σε κάθε μια Περιφερειακή Ενότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Κατανομή, ανά Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου, του δεσμευμένου ποσού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον απολογισμό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρεται ότι υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761. Βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος δεσμεύτηκαν 61,8 εκατ. ευρώ, με τη μέση επιχορήγηση να διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.

Όπως ίσχυε και στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», η κάθε αίτηση αξιολογείται αυτοτελώς «στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας (first in –first out), τους διαθέσιμους πόρους και το χρόνο ολοκλήρωσης του αιτήματος για λήψη δανείου».

Η πληροφόρηση για τη συνολική και τη μέση επιχορήγηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) της οικείας Περιφέρειας θα ήταν χρήσιμη για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων εν όψει της υλοποίησης επόμενων συναφών προγραμμάτων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο χρόνος υποβολής της αίτησης εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, το πλήθος και η γεωγραφική διασπορά των διαθέσιμων μελετητών/συμβούλων έργου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς κατανέμεται, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, το ποσό των 61,8 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ποια είναι μέση επιχορήγηση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Συνέχεια...

Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μάριου Κάτση, στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 18, 2020 0
Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μάριου Κάτση, στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ)

O Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μάριος Κάτσης, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2020, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τόνισε πως η ψηφιακή μετάβαση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι συμπεριληπτική, και όχι να δημιουργεί νέες ανισότητες, ενώ ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που αφορούν αυτή την ψηφιακή μετάβαση. 

Το Digital Economy Forum 2020 είναι εξαιρετικά επίκαιρο, σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς αφενός η πανδημία έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, αφ’ ετέρου το 20% των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αφορά ακριβώς αυτόν τον μετασχηματισμό. Παράλληλα, εμείς θεωρούμε επιπλέον, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στροφή στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στη συνέχεια της τοποθέτησης του ανέφερε ότι, ο ορίζοντας των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως είχαμε πάντα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως ήμασταν η κυβέρνηση που θεμελίωσε την ενιαία Ψηφιακή Πολιτική στη χώρα, με τη σύσταση του αρμοδίου Υπουργείου και την κατάρτιση της Ενιαίας Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2020. 

Ο Μάριος Κάτσης μιλώντας για τη φιλοσοφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είπε πως, το σχέδιο μας εδράζεται πάνω σε κάποιες βασικές αρχές όπως, 
Η χώρα να μη λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων, αλλά να ενισχυθούν εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις που θα παράξουν προϊόντα και θα δημιουργήσουν υπεραξία. 
Μέσω του ταμείου ανάκαμψης, να σχεδιαστούν διαφανώς προγράμματα, που θα ενεργοποιήσουν start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην απορροφηθούν ολιγοπωλιακά τα κονδύλια, από τους μεγάλους ομίλους του ψηφιακού κλάδου είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. 
Να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις. 
Να μειωθούν οι ανισότητες και να αρθούν οι κάθε είδους ψηφιακοί αποκλεισμοί, με παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού, με εστίαση στην επιμόρφωση των εργαζομένων. 
Να διασφαλίζεται η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και mass surveillance πολυεθνικών κολοσσών και κακόβουλων επιθέσεων, που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό. 
Να δοθούν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο πληροφορικής, ώστε να ανασχεθεί το brain drain. 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξειδικεύοντας τις προτεινόμενες δράσεις, αναφέρθηκε αρχικά στις υποδομές, τα δίκτυα νέας γενιάς και την ευρυζωνικότητα, προτείνοντας επέκταση της δράσης του Ultra Fast Broadband, δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου τηλεϊατρικής με αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, αναβάθμιση των Cloud υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα με επέκταση χωρητικότητας των δημοσίων Data Centers, ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και υιοθέτηση της τεχνολογίας BlockChain, καθώς και αναβάθμιση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου. 
Ως προς την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και την απλούστευση των συναλλαγών ανάμεσα σε πολίτη και κράτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρότεινε τη δημιουργία ισχυρού κόμβου Διαλειτουργικότητας που θα διασυνδέει όλα τα μητρώα του Δημοσίου και θα παρέχει Υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ, την ολοκλήρωση του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, τη δημιουργία εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας, τη δημιουργία δικτύου έξυπνων πόλεων, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, την επέκταση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις μεταφορές, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εντοπισμού (GPS tracking) στα κέντρα επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. 

Σχετικά με τις προτάσεις για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων ο Μάριος Κάτσης, ανέφερε, τη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου υπό τη διαχείριση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την ολοκλήρωση e-GEMH, την ενίσχυση Cloud υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, την υιοθέτηση AR / VR τεχνολογιών, την παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων και την ασφάλεια δεδομένων σε Β2Β και Β2C υπηρεσίες, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, ώστε να παράξουν σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. 

Όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μίλησε για παροχή όπου υπάρχει ανάγκη, δωρεάν laptops, tablets, PCs με δωρεάν προγράμματα συνδέσεων τόσο σταθερής όσο και ασύρματης συνδεσιμότητας, για δημιουργία δημόσιας, δωρεάν και ασφαλούς πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για ειδικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης πολιτών, για επιδότηση συνδέσεων υπερύψηλών ταχυτήτων με εισοδηματικά κριτήρια. 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κλείνοντας την τοποθέτηση του, τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι και εγώ προσωπικά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε ανοιχτοί να διαβουλευτούμε πάνω στο σχέδιο των προτάσεων μας, με επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα