05/31/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών ο Μάριος Κάτσης για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο

Μαΐου 31, 2022 0
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών ο Μάριος Κάτσης για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών παρευρέθηκε χθες Δευτέρα 30/5, ο Μάριος Κάτσης όπου συμμετείχε στη συζήτηση για το ζήτημα της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Φιλιατών λόγω της υποστελέχωσης του σε ιατρικό προσωπικό. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών που συμμετείχε στη συνεδρίαση και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ελλείψεις υγειονομικών στη μεγαλύτερη μονάδα Δημόσιας Υγείας του νομού.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την έναρξη της τοποθέτησής του χαιρέτισε την πρωτοβουλία της συζήτησης ώστε να ασκηθεί πίεση για τη στήριξη του νοσοκομείου ενώ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική της στο χώρο της Υγείας που έχει φέρει το ΕΣΥ στα όρια του.


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «στη Βουλή καθημερινά φτάνουν δεκάδες ερωτήσεις για τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Εμείς δεν είμαστε εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο που και στη Θεσπρωτία όλοι οι φορείς όπως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ο ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας και τώρα και το Δημοτικό Συμβούλιο των Φιλιατών δημόσια εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση του νοσοκομείου που θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών». Στη συνέχεια ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τη Δημόσια Υγεία γιατί δεν πιστεύει σε αυτή και τόνισε με νόημα πως « δεν είναι δυνατόν σήμερα να παρευρίσκετε η διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά να απουσιάζει ο κυβερνητικός βουλευτής επειδή προφανώς δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο για την αναβάθμιση του νοσοκομείου ούτε μπορεί να δρομολογήσει προσλήψεις».

Αναφερερόμενος στις ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό προσωπικό τις οποίες έφερε στη Βουλή με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας στην οποία ζήτησε την ενίσχυση του νοσοκομείου χωρίς να έχει λάβει απάντηση ως τώρα, ο Μάριος Κάτσης είπε ότι «το αναισθησιολογικό το μικροβιολογικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν με κίνδυνο να μη μπορούν να βγάλουν εφημερίες το επόμενο διάστημα με τεράστιο κίνδυνο για τα επείγοντα περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τακτικά περιστατικά. Όταν το νοσοκομείο έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο ουσιαστικά ακυρώνονται χειρουργεία ή προγραμματίζονται μετά από μεγάλο διάστημα. Κλινικές που είχαν ανοίξει όπως η οφθαλμολογική έκλεισαν ενώ σύγχρονα μηχανήματα που με κόπο καταφέραμε να φέρουμε στο νοσοκομείο όπως ο μαγνητικός τομογράφος και ο νέος αξονικός είτε κάθονται στην αποθήκη είτε υπολειτουργούν».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί μια καλύτερη δημόσια υγεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς και τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής καθώς η σημερινή κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ προς όφελος λίγων και ισχυρών συμφερόντων. Τέλος «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε στην απόλυτη προτεραιότητα την στήριξη του ΕΣΥ όπως πράξαμε και την 4ετια 2015-2019 με προσλήψεις προσωπικού, με προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με το άνοιγμα του ΤΕΠ με ανανέωση των ασθενοφόρων που κατά γενική ομολογία αναβάθμισαν την Υγεία στη Θεσπρωτία. Σήμερα, μετά την απαξίωση του ΕΣΥ από την νεοφιλελεύθερη ΝΔ και λόγω των συμπερασμάτων που βγάλαμε από την πανδημία έχουμε στο πρόγραμμά μας την αύξηση των μισθών του υγειονομικού προσωπικού με 2000€ αρχικό μισθό για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά»
Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Μαΐου 31, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  17
ΠΕ Θεσπρωτίας  12
ΠΕ Ιωαννίνων  55
ΠΕ Πρέβεζας  28

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά στη Θεσπρωτία

Μαΐου 31, 2022 0
Ο Β. Γιόγιακας για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά στη Θεσπρωτία

Για τις πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας παρουσία του Βασίλη Γιόγιακα την Παρασκευή 27 Μαΐου. 

Ο κ. Γεωργαντάς επιβεβαίωσε ότι όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μανταρινιών θα υπολογιστούν στην καταβολή κρατικής ενίσχυσης λόγω της πανδημίας ακόμα και αν είχαν δηλωθεί ως κλημεντίνη στο ΟΣΔΕ το 2020 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί ενίσχυση για την απώλεια παραγωγής άνω του 50% λόγω του παγετού της άνοιξης του 2021. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα των ΤΟΕΒ ενώ ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις των παραγωγών.

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην υδατοκαλλιέργεια

Τη σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία μετά τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε θαλάσσιες περιοχές της Θεσπρωτίας τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για τη συμβολή του κλάδου στην τοπική οικονομία το Σάββατο 28 Μαΐου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε επίσης στα 25 εκατομμύρια ευρώ που προβλέφθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης ή αντιστάθμισμα στις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας για το διάστημα από το Φεβρουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2020 λόγω πτώσης των πωλήσεών τους καθώς και στο έργο ανάδειξης και προβολής των τοπικών προϊόντων της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας που ανέλαβε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.

«Σε μια συνολική έκταση 26.500 και πλέον στρεμμάτων θα δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες μονάδες υδατοκαλλιέργειας και να επεκταθούν ή να μετεγκατασταθούν υπάρχουσες. Να γίνουν επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υποστήριξης και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των, ούτως ή άλλως, εξωστρεφών επιχειρήσεων του κλάδου. Με προοπτική να δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριου Κάτση στην ημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες

Μαΐου 31, 2022 0
Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριου Κάτση στην ημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες

Αρχικά θα ήθελα από την πλευρά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να χαιρετίσω την προσπάθεια που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, όπως το επιμελητήριο με τη σημερινή εκδήλωση αλλά και τις θεσμικές ενώσεις των παραγωγών όπως η ΘΕΣΠΟΑΥ, η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΙ), και η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) στους οποίους η Θεσπρωτοί παραγωγοί παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος των οργανωμένων υδατοκαλλιεργειών, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Αξίζει νομίζω εδώ μια αναφορά στα οφέλη της συνεταιρισμένης δράσης και της ενοποίησης δυνάμεων των παραγωγών σε συλλογικότητες, που αποδεικνύεται ο καλύτερος δρόμος προς την επιτυχία. Το παράδειγμά σας πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της πρωτογενούς και όχι μόνο παραγωγής.

Όπως ειπώθηκε και πριν , ο δυναμικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει έντονη παρουσία στη Θεσπρωτία, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό βραχίονα υπερτοπικής ανάπτυξης, προσανατολισμένο μάλιστα στις εξαγωγές. Είναι σημαντικό να συνεχίσει ο κλάδος στην κατεύθυνση αυτή, με σεβασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τήρηση των αρχών της αειφορίας αλλά και την τήρηση υψηλών στανταρ στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ώστε να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Πολιτεία και οι οργανωμένοι φορείς της από την δική τους πλευρά οφείλουν να στηρίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με σχέδιο, διαφάνεια, καθαρούς κανόνες, περιορισμό της γραφειοκρατίας αναπτυξιακά κίνητρα αλλά και στήριξη όταν οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες όπως τα τελευταία χρόνια.
Σε ότι με αφορά μέσω του θεσμικού μου ρόλου αλλά εκπροσωπώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε σταθεί εμπράκτως στο πλευρό του κλάδου είτε από τη θέση της κυβέρνησης με παρεμβάσεις είτε από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου σηκώσαμε ψηλά τα αιτήματα του κλάδου και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Από την επίσκεψη του Προέδρου Αλ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου του Δάγωνα, μέχρι τις επισκέψεις των αρμοδίων υπουργών στη Θεσπρωτία καταφέραμε να προωθήσουμε αιτήματα του κλάδου και να δώσουμε λύσεις.
Υπενθυμίζω τη 2 ετή παράταση για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και τη δρομολόγηση της έγκρισης της ΠΟΑΥ της Θεσπρωτίας από τις πρώτες στη χώρα που επιτέλους ολοκληρώθηκε έστω και με καθυστέρηση, τη μείωση του ΦΠΑ στο γόνο, στα ιχθυάλευρα και στις ζωοτροφές αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου αλιείας που έβαλαν τον κλάδο σε ράγες ανάπτυξης. Ιδιαιτέρως για την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΠΟΑΥ που το αφήσαμε στο τελικό στάδιο, ελπίζουμε όλοι να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον κλάδο, να επεκταθεί με νέες άδειες, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αδειδοτήσεων χωρίς κωλυσιεργίες
Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια τόσο λόγω της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ειδικά από τη στιγμή που στη Θεσπρωτία τον απαρτίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρά τα όποια μέτρα στήριξης που δόθηκαν με καθυστέρηση, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ζημίες που υπέστη ο κλάδος από την πτώση τζίρου. Επίσης οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στο ενεργειακό κόστος αλλά και η άνοδος του κόστους των μεταφορών είναι πραγματικά προβλήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν ώστε να στηριχθούν έμπρακτα και ουσιαστικά σε αυτή τους την προσπάθεια και σήμερα αλλά και μελλοντικά. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για την περίοδο 2021-2027, και το ταμείο ανάκαμψης εν μέρει, είναι δύο από αυτά τα εργαλεία. Χρειάζεται όμως αναπροσανατολισμός των πόρων με μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι να κατευθυνθούν όλα τα κονδύλια στις μεγάλες όπως πράττει η σημερινή κυβέρνηση.
Δε θα μακρυγορήσω, συγχαρητήρια και πάλι όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την πρόσκληση, εύχομαι κάθε επιτυχία στο μέλλον και καλύτερες μέρες για όλους.
Συνέχεια...

Καχριμάνης για Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και πρώην Κλειστό Ξιφασκίας: "Στο τέλος η αλήθεια θα νικήσει"

Μαΐου 31, 2022 0
Καχριμάνης για Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και πρώην Κλειστό Ξιφασκίας: "Στο τέλος η αλήθεια θα νικήσει"

Η Περιφερειακή Αρχή έχει κάνει, κατ΄ επανάληψη, κοινωνούς τους πολίτες της Ηπείρου τόσο για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, όσο και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Είναι δύο πρωτοβουλίες οι οποίες προσθέτουν και δεν «αφαιρούν» από την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.

Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε αναλυτική συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην οποία δόθηκαν απαντήσεις.
Αν ορισμένοι θεωρούν ότι προτείνοντας άλλες ανέφικτες ιδέες ή διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε «ναυάγιο» την όλη προσπάθεια, ας γνωρίζουν ότι οι τακτικισμοί δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Περιφερειακή Αρχή είναι ανοικτή σε προτάσεις και θα δοθεί η δυνατότητα για ένταξη και άλλων επιχειρήσεων έρευνας, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο βασικός προσανατολισμός του Πάρκου.
Σε αυτό που καλούνται να πάρουν όλοι θέση, είναι στο αν χρειάζεται η περιοχή μας τις μεγάλες (και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας) εταιρείες και τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Συμφωνούν ναι ή όχι; Από την απάντηση κρινόμαστε άπαντες.

Για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, δεν προκαλεί εντύπωση η απόπειρα ορισμένων να απαξιώσουν την πρωτοβουλία, η οποία στο τελικό της στάδιο θα «προικοδοτήσει» την πρωτεύουσα της Ηπείρου με ένα σύγχρονο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων. Κι ας μην ανησυχεί κανένας: Και εγκρίσεις θα ζητηθούν, και μελέτες θα γίνουν και άδειες θα εκδοθούν. Όλα στην ώρα τους.

Προκαλεί όμως εντύπωση η εμμονή ή και ροπή τους στην παραπληροφόρηση, ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. Επαναλαμβάνουμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει δύο συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε., ύψους 1.227.000 (με ΦΠΑ) η κάθε μία, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο το κόστος της αποσυναρμολόγησης και παραλαβής μόνο του σκελετού των δύο κλειστών (Ξιφασκίας) και Προπονητηρίου (μπάσκετ) συν ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.

Η σύγκριση με την αντίστοιχη προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι και άκαιρη και άστοχη, καθώς αφορά το μεγάλο γήπεδο μπάσκετ με το σύνολο των υλικών του, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει παραλάβει από τα δύο κλειστά (Ξιφασκίας- προπονητηρίου) ούτε πλαγιοκαλύψεις, ούτε οροφοκαλύψεις, ούτε και κλιματιστικά καθώς κρίθηκαν ότι είναι ασύμφορα λόγω παλαιότερης τεχνολογίας. Όλες δε οι εργασίες αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς έγιναν από τεχνικό σύμβουλο.

Προκαλεί δε θυμηδία, ορισμένοι να εγκαλούν την Περιφέρεια Ηπείρου για έλλειψη «σχεδιασμού», «μελετών», για «προχειρότητα» κλπ και την ίδια στιγμή να επικαλούνται τον δήθεν προγραμματισμό του Β΄ Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων των 15 εκ. ευρώ, που είναι η επιτομή του προεκλογικού εμπαιγμού και της κοροϊδίας των Ηπειρωτών.
Η Περιφερειακή Αρχή για ένα είναι σίγουρη: Ότι στο τέλος η αλήθεια θα νικήσει.
Συνέχεια...

Ριζόπουλος για προκάτ γυμναστήριο και Τεχνολογικό Πάρκο: "Καλά ξεμπερδέματα κύριε Καχριμάνη..."

Μαΐου 31, 2022 0
Ριζόπουλος για προκάτ γυμναστήριο και Τεχνολογικό Πάρκο: "Καλά ξεμπερδέματα κύριε Καχριμάνη..."

Απόλυτος υπεύθυνος για την επιβάρυνση των Ηπειρωτών με περισσότερα από 40 εκ. ευρώ είναι ο σημερινός περιφερειάρχης, με τους εμμονικούς χειρισμούς του σε μια σειρά υποθέσεων για την έκβαση των οποίων ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, ευχήθηκε στον κ. Καχριμάνη «καλά ξεμπερδέματα».

Ξεκινώντας από το θέμα της μεταφοράς του κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα, αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εμπλοκή του υιού του περιφερειάρχη στην αγορά πάνελ από την εταιρία η οποία πληρώθηκε για την αποσυναρμολόγηση και την αγορά των υλικών του πρώην κλειστού της ξιφασκίας, ο κ. Ριζόπουλος εξήγησε πως το βάρος της απόδειξης ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο πέφτει στις πλάτες του κ. Καχριμάνη διότι μεταξύ του ιδίου, της οικογένειάς του και της Ιντρακάτ προκύπτει μια «τριγωνική σχέση».

«Κάθε συναλλαγή η οποία ξεπερνά τα 5.000 προσδιορίζεται από μία σύμβαση και αναγνωρίζεται ως έγκυρη όταν κατατίθεται στις φορολογικές αρχές. Για να υπάρξει πληρωμή πρέπει να υπάρχει τιμολόγιο και δελτία αποστολής που περιγράφουν τι μεταφέρεται και σε ποιον πηγαίνουν.

Το βάρος της απόδειξης ότι η συναλλαγή του υιού Καρχιμάνη με την Ιντρακάτ έγινε με νόμιμο τρόπο πέφτει στον ίδιο γιατί υπάρχει μια τριγωνική σχέση οικογένειας – περιφερειάρχη και Ιντρακάτ.
Δεν μιλάω για τριγωνική συναλλαγή ως ξέπλυμα, διαχωρίζω την έννοια της τριγωνικής συναλλαγής που καθίσταται ξέπλυμα από την τριγωνική σχέση, εκείνος είναι », είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα δημιουργείται από τη στιγμή που υπάρχει συναλλαγή της περιφέρειας με Ιντρακάτ και μετά της ίδιας εταιρίας με την οικογένειά του, χωρίς κανείς να ξέρει αν οι ποσότητες και το ποσό της σύμβασης συμφωνούν.

Συνεχίζοντας τώρα στο θέμα που αφορά την υπόθεση του προκάτ γυμναστηρίου, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, μέμφθηκε τον κ. Καχριμάνη γιατί με δική του ευθύνη η Ήπειρος απώλεσε 16 εκ. ευρώ που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την κατασκευή ενός καινούργιου, σύγχρονου γυμναστηρίου, προτιμώντας την εναλλακτική ενός προκάτ κλειστού.

«Εικόνα για το πόσο θα στοιχίσει δεν έχουμε ακόμα. Ξέρουμε όμως ότι χάσαμε 16 εκ. ευρώ και 4 εκ. που θα πληρώσουμε φτάσαμε στα 20 και γήπεδο δεν έχουμε.
Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα το κάνουμε, το φέρνουμε βόλτα και το πήγαμε στον Κατσικά όπου χρειάζεται τροποποίηση της σύμβασης με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
Ο κύριος Καχριμάνης οδήγησε την Οικονομική Επιτροπή σε παράβαση καθήκοντος και τώρα εμπλέκει και τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου με τις αποφάσεις του. Το μόνο που εύχομαι είναι καλά ξεμπερδέματα», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Πάρκο Τεχνολογίας

Καλά ξεμπερδέματα ευχήθηκε όμως στον Περιφερειάρχη και για το Πάρκο Τεχνολογίας. Μια ακόμα υπόθεση την οποία χειρίστηκε προσωπικά ο κ. Καχριμάνης και από την οποία η Ήπειρος κινδυνεύει να βγει χρεωμένη με ένα δάνειο 20 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α. .

Αφού υπενθύμισε τις ενέργειες που έκαναν οι Ορίζοντες Ηπείρου και ο ίδιος προσωπικά για το θέμα, αναφερόμενος με ημερομηνίες και στοιχεία για την πρότασή της παράταξης που αφορούσε την δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, ο κ. Ριζόπουλος αναρωτήθηκε πως ένας προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ έφτασε να γίνεται 45, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα σχέδιο.

«Οφείλω να υπενθυμίσω, γιατί εσκεμμένα αγνοείται ότι το τεχνολογικό πάρκο είναι ιδέα και δουλειά των Οριζόντων Ηπείρου και δική μου προσωπικά, ότι η συζήτηση άνοιξε μόνο αφότου εμείς συναντηθήκαμε το φθινόπωρο του 2019 με την P&I και ενημερώσαμε εγγράφως τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Σκέρτσο, Σταϊκούρα, Παναγιωτόπουλο, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Κεραμμέως. Τότε ‘’ξύπνησαν’’ όλοι κι άρχισαν να συζητάνε για το τεχνολογικό πάρκο. Κάπως έτσι ήρθε η πρόταση του κ. Καχριμάνη για τη έγκριση στον προϋπολογισμό κονδυλίου 2 εκ. ευρώ αρχικά και 4 στη συνέχεια την οποία στηρίξαμε, ελπίζοντας να μας παρουσιαστεί ένα πλάνο. Αντ’ αυτού όμως είδαμε χωρίς καμία αιτιολόγηση το κόστος να εκτοξεύεται στα 25 εκ. ευρώ και να φτάνει στα 48. Τι ακριβώς γίνεται, τι θέλει να φτιάξει ο κ. Καχριμάνης κανείς δεν ξέρει», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην περίεργη αλλαγή περιγραφής των εγγράφων του υπουργείου, όπου από εκεί που συμβαλλόμενος ήταν το πάρκο τεχνολογίας που έχει σχέση με το πανεπιστήμιο μπαίνει στο παιχνίδι η αναπτυξιακή ηπείρου Ήπειρος Α.Ε., με τζίρο λίγο πάνω από 1 εκ. και ταμειακά διαθέσιμα 51.000.

«Και σαν να μην έφτανε αυτό μας λέει ότι τα μισά χρήματα, 24 εκ. ευρώ δηλαδή, θα πρέπει να τα δανειστούμε. Το δάνειο αυτό πως θα το πληρώνουμε και για πιο λόγο; Για να φτιάξουμε τι; Για να καλυφτούν οι μεγαλοϊδεατισμοί ενός ανθρώπου που έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και είναι κολλημένος στην καρέκλα. Για να ικανοποιηθεί το εγώ ενός ανθρώπου που μας έχει φορτώσει 3,5 εκ. ευρώ πρόστιμο από τα σκουπίδια, ένα γήπεδο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει κι έναν δανεισμό 24 εκ. ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι η κατασκευή τεχνολογικού πάρκου στην Ήπειρο είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης αποκλειστικά με εθνικούς πόρους. Αν προκύπτει δανεισμός, αυτόν πρέπει να τον αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: "Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας"

Μαΐου 31, 2022 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: "Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας"

«Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας»

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, διοργάνωσε το Σάββατο 28 Μαΐου στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Sivota Diamond Spa Resort στα Σύβοτα, ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας, με θέμα:

«Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας»

στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου 6 της Πράξης «Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας» Μέτρο 3.4.3. «Μέτρα Εμπορίας», ΕΠΑΛΘ 2014-2020 MIS 5066824.


Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους κι απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι Βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη, ο Πρόεδρος της ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. κ. Παναγιώτης Πάντος, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ. (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) κ. Απόστολος Τουραλιάς και οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών κ. Σπυρίδων Παππάς.Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος, στο χαιρετισμό του παρουσίασε συνοπτικά το νομό, τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Θεσπρωτίας και επικεντρώθηκε στην πολυεπίπεδη σημασία της Υδατοκαλλιέργειας στην τοπική οικονομία. Ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον κ. Υπουργό για την πολυαναμενόμενη, και επί σειρά πολλών ετών διεκδικούμενη, έκδοση Π.Δ. για το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας, εστιάζοντας στην ανάγκη άμεσων ενεργειών για την βελτίωση των κάθετων οδών πρόσβασης στις μονάδες και κυρίως στην έλλειψη πρόσβασης των ιχθυοκαλλιεργειών μας στη Λωρίδα Σαγιάδας στο διαδίκτυο, αποσπώντας την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι το αίτημα της Θεσπρωτίας για την επέκταση της ευρυζωνικότητας κι εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες θα λάβει άμεση προτεραιότητα για τη σύντομη υλοποίησή του.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από το Δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Υποφάντη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ακόλουθων ενοτήτων από τους εισηγητές τους:

«Παρουσίαση Πράξης: Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Θαλάσσιας Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας.» από τον κ. Πέτρο Ζουμπούλη, Δ/κο Προϊστάμενο & Υπεύθυνος Έργου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (έκλεισε με το σχόλιο του Υπουργού ότι αξίζει να υπάρξει συνέχεια στην υλοποίηση Πράξεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αφού πέτυχε την υλοποίηση τόσων πολλών δράσεων με τον μικρό διαθέσιμο προϋπολογισμό της Πράξης)

«Η διατροφική αξία της κατανάλωσης ψαριών για την υγεία και την πρόληψη του καρκίνου» από τον κ. Φιλόπουλο Ευάγγελο, Προέδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας

«Τεκμηριωμένες απαντήσεις ειδικών, σε καθημερινές ερωτήσεις καταναλωτών: το διαχρονικό και καινοτόμο επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΛΟΠΥ» από την κα Αικατερίνη Λύτρα, Κτηνίατρο - Ιχθυοπαθολόγο, Επιστημονική Σύμβουλος & Σύμβουλος Επικοινωνίας ΕΛΟΠΥ

«Η θρεπτική αξία των ψαριών στην διατροφή μας» από την κα Νεφέλη Πασιάκου Διατροφολόγος

«Ιχθυοκαλλιέργειες και Περιβάλλον» από τον κ. Γρηγόριο Κρέη, Διευθυντή του ΙΝΑΛΕ

«Εφαρμογή της μεθόδου Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (LCA) για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην ιχθυοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας» από τους: Δρ. Ευάγγελο Κωνσταντινίδη, Ιχθυολόγο MSc, PhD, & Δρ. Κώστα Περδικάρη, Ιχθυολόγο MSc, PhD του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας,

«Ιχθυοκαλλιέργειες – Εξαγωγές – Συμβολή στην Εθνική οικονομία» από τον κ. Συμεών Διαμαντίδη, Οικ. Επόπτη του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμο Εξαγωγέων)

«Λιμάνι Ηγουμενίτσας – Πυλώνας Ανάπτυξης Εξαγωγών» από τον κ. Αθανάσιο Πορφύρη, Διευθύνων Σύμβουλο της ΟΛΗΓ ΑΕ

«Επισκόπηση του κλάδου της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία» από τους: Δρ. Ευάγγελο Κωνσταντινίδη, Ιχθυολόγο MSc, PhD, Δρ. Κώστα Περδικάρη, Ιχθυολόγο MSc, PhD του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας & κα Σταυρούλα Ντάσκα, MSc, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδρίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Ηπείρου, η Πρόεδρος του Περιφερεικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σουλίου, εκπρόσωποι φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας της Θεσπρωτίας, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι Τύπου από την Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και πλήθος Ιχθυοκαλλιεργητών.

Σημαντικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι η ημερίδα, επιλέχθηκε και συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα δράσεων Ναυτικής Ημέρας European Maritime Day in My Country για το έτος 2022.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δωρεάν σπιρομέτρηση σήμερα από το ΚΕΠ Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Μαΐου 31, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Δωρεάν σπιρομέτρηση σήμερα από το ΚΕΠ Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας και το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου, διοργανώνουν ενημερωτική δράση με προληπτικές εξετάσεις, την Τρίτη 31/5/2022 στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας, από 9:30 έως 12:30.

Η δράση, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, απευθύνεται σε χρόνιους καπνιστές και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και θα περιλαμβάνει δωρεάν μέτρηση ικανότητας των πνευμόνων με σπιρομέτρηση, μέτρηση κορεσμού οξυγόνου με οξύμετρο, μέτρηση αρτηριακής πίεσης καθώς και ενημέρωση γύρω από το κάπνισμα.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα