10/18/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ προς Δώρη: Bιαστήκατε κύριε Δήμα...

Οκτωβρίου 18, 2019 0
ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ προς Δώρη: Bιαστήκατε κύριε Δήμα...
Η βιασύνη δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Επίσης η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Έτσι ο, κατά τα άλλα, αξιόλογος Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Δώρης Δήμας και βιάστηκε και δεν γνώριζε...
Ο λόγος για την ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία εγκαλεί την εφημερίδα μας γιατί, υποτίθεται, δεν δημοσίευσε την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υπόθεση του ΚΕΠ.
Αν είχε μπει στο κόπο να διαβάσει την εφημερίδας μας στο φύλλο της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου και στη σελίδα 9 θα έβλεπε όχι μόνο ότι δημοσιεύτηκε, αλλά ότι δεν πειράχτηκε ούτε σημείο στίξης.
Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση- καταγγελία της εφημερίδας μας δεν έγινε από σκοπιμότητα, ούτε ότι η απάντησή του σε εμάς κοινοποιήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ της Θεσπρωτίας, από δόλο.
Αναμένουμε ωστόσο μια δημόσια συγνώμη...
Του Αλέξανδρου Θεμελή
Εφημερίδα "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ"

Άμεση διόρθωση από το Δώρη
Άμεση ήταν η διορθωτική επίστολή του κ. Δήμα προς τα ΜΜΕ, στην οποία αναφέρει ότι ήταν αβλεψία του το ότι δημοσιεύτηκε η εισήγησή του στην ημερήσια εφημερίδα, ωστόσο, όπως αναφέρει όλα τα υπόλοιπα γραφόμενα ισχύον στο ακέραιο:
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΩΡΗ ΔΗΜΑ
Στο κείμενο που σας απέστειλα στις 18/10/2019 με τίτλο «Απάντηση στην ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ» αναφέρω ότι: 
«Αν είχατε δημοσιεύσει τα κείμενα που σας έχουμε στείλει τόσο την ανακοίνωση, όσο εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας σχετικά με το ΚΕΠ τότε μια σειρά από τα ερωτήματα σας θα είχαν απαντηθεί. Θα είχαν την ευκαιρία και οι αναγνώστες σας να μάθουν για την στάση μας από πρώτο χέρι………». 
Αυτό δεν είναι σωστό γιατί ότι η εισήγηση μας δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗΣ στο φύλο της Πέμπτης την οποία δεν διάβασα. Σίγουρα είναι αβλεψία μου. Προφανώς δεν είχα πρόθεση η λόγο να γράψω ανακρίβειες, πολύ περισσότερο ψέματα. Ο λόγος που συνέβη αυτή η αβλεψία είναι ότι παρακολουθώ όλα τα ΜΜΕ κατά κύριο λόγο στην ηλεκτρονική τους έκδοση και ελάχιστα έως καθόλου στην έντυπη τους. 
Είμαι ασυγχώρητος, έπρεπε μάλλον να το ψάξω περισσότερο. 
Το κείμενο όμως δεν ασχολείται μόνο με αυτό το ζήτημα ,ούτε κυρίως με αυτό. 
Όλα τα υπόλοιπα στα γραφόμενα μου στο κείμενο ισχύουν στο ακέραιο. 

Ηγουμενίτσα 18/10/2019 
Δώρης Δήμας 
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Συνέχεια...

Ερώτηση Μάριου Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Ερώτηση Μάριου Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων 
Ερώτηση προς του Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών κατέθεσαν 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, η οποία αφορά την οικονομική «αφαίμαξη» των Οργανισμών Λιμένων μέσω των υψηλών μερισμάτων τα οποία πήρε το ΤΙΠΕΔ από τα κέρδη και τα αποθεματικά των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.
Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα 10 περιφερειακά λιμάνια είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.
Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ενδεικτικό για το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς Λιμένων, από την πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι, ότι μόνο από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας πήρε ως μέρισμα 5 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκ. ευρώ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).
Η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών, αφού ουκ ολίγες φορές στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Οργανισμών θα αποφασιστεί μετά και τις μελέτες αξιολόγησης και βιωσιμότητας που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία, προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης. Αλήθεια, με ποια οικονομικά στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη»;

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Οικονομικών
και κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Αφαίμαξη των Δημόσιων Οργανισμών Λιμένα»
Τα 10 Περιφερειακά λιμάνια της χώρας έχουν πολλές δυνατότητες και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα ώστε να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής Οικονομίας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά δεσμευμένη στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, συνέβαλε στην πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και στην χρηματοδότηση έργων συντήρησης των υποδομών τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι πριν το 2015. Επίσης με το νόμο 4597/2019 ανέτρεψε τον σχεδιασμό προηγούμενων Κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή τους και θεσμοθέτησε την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένες δραστηριότητες, μέσω υποπαραχωρήσεων, με τη διατήρηση όμως του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένα, σύμφωνα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την οικονομική και εμπορική αναζωογόνηση των λιμένων, λειτούργησαν, από το 2016 και μετά, οι νέες τότε Διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένα ΑΕ, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, και κυρίως στον οικονομικό όπου προ των πρόσφατων αυθαίρετων παρεμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν για το σύνολο των λιμένων, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.
Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένα και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ωστόσο, ξαφνικά, κατά τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των Οργανισμών, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο βασικός μέτοχος των Λιμένων ΑΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τη διανομή μερίσματος για λογαριασμό του και παράλληλα προχώρησε στην ανάληψη μεγάλου ποσού των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων.
Το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς φαίνεται να είναι σχεδόν ολικό , ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου το ΤΑΙΠΕΔ πήρε ως μέρισμα το σύνολο σχεδόν των ετήσιων κερδών (1.440.000€), στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου πήρε ως μέρισμα 6,500.000 € (2,5 εκ σύνολο κερδών για το 2018 και 4 εκ. αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στο Οργανισμό Λιμένα Πάτρας πήρε ως μέρισμα 2,.560.000 € (60.000 σύνολο κερδών για το 2018 και 2,5 εκ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας πήρε ως μέρισμα 5.000.000 εκ. € (2 εκ. € σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκ. € από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).
Τέλος, η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών, αφού ουκ ολίγες φορές στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Οργανισμών θα αποφασιστεί μετά και τις μελέτες αξιολόγησης και βιωσιμότητας που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία, προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης. Αλήθεια, με ποια οικονομικά στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη»;
Επειδή η αποτελεσματική λειτουργία των 10 λιμένων (Ηράκλειο, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Βόλος, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα), των οποίων τη μοναδική μετοχή διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, επηρεάζει αποφασιστικά την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική πραγματικότητα σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας αλλά και το δημόσιο συμφέρον συνολικά,
Επειδή η αφαίμαξη των σημαντικών αυτών πόρων που προορίζονταν για την πραγματοποίηση καίριων επενδύσεων, δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των Οργανισμών και στους χρήστες των λιμένων,
Επειδή μια σημαντική προσπάθεια που έγινε στα χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τόνωση της λειτουργίας των περιφερειακών λιμανιών, κινδυνεύει να ανακοπεί από τις πρακτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΤΑΙΠΕΔ,
Επειδή η «υφαρπαγή» των πόρων των Οργανισμών, τους αποδυναμώνει οικονομικά και δημιουργεί μια κατάσταση απαξίωσης, που κάνει τις προσπάθειες για παραχώρηση των μετοχών τους σε ιδιώτες να εμφανίζεται ως μοναδική λύση σε ιδιώτες των μετοχών τους, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του νόμου 4597/2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το μέρισμα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και ποιο είναι το ποσό από τα Αδιάθετα Κέρδη Προηγούμενων Χρήσεων που αφαιρέθηκε από τους Οργανισμούς Λιμένα για το έτος 2019 κατά την πραγματοποίηση των ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων των Οργανισμών, συνολικά αλλά και για κάθε Οργανισμό;
2. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η «αφαίμαξη» των Οργανισμών Λιμένα με τόσο υψηλά μερίσματα;
3. Πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένα και πως θα υλοποιηθεί το επενδυτικό τους πρόγραμμα μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών;
4. Υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να γίνουν οι προαναφερόμενες ενέργειες;
Συνέχεια...

Ο Δώρης απαντά στην εφημερίδα "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ"

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Ο Δώρης απαντά στην εφημερίδα "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ"
Προς την εφημερίδα « Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ»
Κοινοποίηση : ΜΜΕ Θεσπρωτίας 
Κύριε διευθυντή 
Στις 15/10/2019 σας έστειλα ηλεκτρονικά την τοποθέτηση μου στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας με το ακόλουθο συνοδευτικό. 
«Κύριοι
Σας στέλνω βασικά σημεία της εισήγησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Νομίζω ότι από την στιγμή που ασχολείστε με την δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ηγουμενίτσα δικαιούμαστε να σας ζητήσουμε να δημοσιεύσετε και το τι ακριβώς λέμε και πράττουμε όπως αυτό προκύπτει και από τα δικά μας κείμενα. Επιζητούμε την κριτική, όχι μόνο τη δική σας, αλλά πάνω σε αυτά που συγκεκριμένα λέμε ή κάνουμε και όχι πάνω σε εικασίες. Θα συμφωνείτε ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αντικειμενική πληροφόρηση. 
Ευχαριστώ
Δώρης Δήμας» 
Δεν το κάνατε. Δικαίωμα σας να αντιλαμβάνεστε όπως θέλετε την αντικειμενική πληροφόρηση. Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα στην παραπληροφόρηση.
Στη στήλη σας άποψη και με τίτλο «Αχ μωρέ Δώρη μου, αχ μωρέ Δώρη μου» στις 17/10/2019 (http://www.thesprotiki.gr/index.php/apopseis/1789-ax-more-dori-mou-ax-more-dori-mou.html), δυστυχώς το κάνατε για μια ακόμα φορά.
Δεν θα αναφερθώ στα ζητήματα της τοποθέτησης μου στο Δ.Σ. Αλλά σε ζητήματα που θίγετε για μια ακόμα φορά κάνοντας κριτική στο ΚΚΕ με θέσεις που απέχουν πολύ από την αλήθεια. Προφανώς η έρευνα σας ήταν «ζούφια», αφού βασίζεται σε λάθος πληροφορίες. Όπως:
· Εγκαλείτε τους κομμουνιστές γιατί μόνον αυτοί καταψήφισαν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ το ψήφισμα για το ΚΕΠ της Ηγουμενίτσας. Αλήθεια από που προκύπτει αυτό; Στο Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχουν 6 παρατάξεις. Το ψήφισμα ψηφίστηκε μόνο από 2. Από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.  Οι υπόλοιπες 4 πρότειναν και ψήφισαν την πρόταση να συζητηθεί το θέμα πρώτα στο πρωτοβάθμιο Σωματείο. Έπραξαν δηλαδή το αυτονόητο. Δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα ανυπόγραφο κείμενο που αναφερόταν σε κάποιο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα ή να έχει ζητηθεί να συζητηθεί στο Δ.Σ. του Σωματείου που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο. Με τι στοιχεία και τίνος την πληροφόρηση αποφάσισαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.; Ρωτείστε σας παρακαλώ τον κ. Γιάννη Τσούνη της ΠΟΕ–ΟΤΑ που αναφέρετε ότι σας έδωσε την πληροφορία. 
· Μας εγκαλείτε ότι αγνοούμε τι γινόταν σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, ότι δεν είχαμε συντρόφους να μας πουν. Σας πληροφορούμε ότι και έχουμε και μας πληροφορούν οι σύντροφοι. Αλλά δεν χρειάστηκε να πάμε πολύ μακριά για να μάθουμε ότι δεν «κρατιούνται φάκελοι με στοιχεία σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας». Στο Δήμο της Ηγουμενίτσας λειτουργούν 5 γραφεία ΚΕΠ υπό την ίδια διεύθυνση. Μόνο στο γραφείο της Ηγουμενίτσας κρατιόνταν φάκελος με στοιχεία. Στα υπόλοιπα 4 γραφεία δεν τηρούνταν η ίδια διαδικασία, δηλαδή δεν κρατιούνταν στοιχεία. Εσείς πόσα γραφεία ΚΕΠ μπορείτε να αναφέρετε που κρατούσαν στοιχεία; 
Εκτός από τις ανακρίβειες του δημοσιεύματος αξίζει να απαντηθούν και μερικά σχόλια. Όπως σε αυτό που γράφετε: «Αλήθεια; Τελικά το 1989 τι ήταν; Σκάνδαλο η σκευωρία; Όπως αναρωτήθηκε και ο Γόγολος… Μεγάλη η διαφορά για να κάνεις συγκρίσεις. Το μόνο κοινό που έχουν τα δύο γεγονότα ήταν η συνεργασία των ίδιων πολιτικών χώρων.» 
Σαφέστατο το σχόλιο και ο υπαινιγμός σας. Το ΚΚΕ και σε αυτήν την περίπτωση «τα βρήκε με τη Ν.Δ.», κολλάει δε και με το «Πάντως, σύντροφε, ως υπερασπιστής του Δημάρχου μια χαρά τα πήγες.». 
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί μέσα από τα συλλογικά του όργανα για το «1989». Δεν νομίζετε όμως ότι χρειάζεται μεγάλο θράσος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Γιάννη Γόγολο λ.χ., να κατηγορούν το ΚΚΕ για συνεργασία με τη Ν.Δ.; Έχει ξεχαστεί ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάσθηκε με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μήπως πέρασε πολύς χρόνος για να ξεχαστούν τα μνημόνια, ποιος τα ψήφισε και ποιος τα εφάρμοσε, ποιος υφίσταται τις συνέπειες; Κατά τα άλλα πως εξηγείται οι συμπεριφορά των συνδικαλιστών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για αυτό το θέμα;
Αν είχατε δημοσιεύσει τα κείμενα που σας έχουμε στείλει τόσο την ανακοίνωση, όσο εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας σχετικά με το ΚΕΠ τότε μια σειρά από τα ερωτήματα σας θα είχαν απαντηθεί. Θα είχαν την ευκαιρία και οι αναγνώστες σας να μάθουν για τη στάση μας από πρώτο χέρι. Αυτό το κάνανε τα άλλα ΜΜΕ της Ηγουμενίτσας. Εσείς δεν το κάνατε. Ωστόσο υπάρχουν τα κείμενα υπάρχουν δημοσιευμένα, όπως υπάρχει στο διαδίκτυο και το βίντεο της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 14/10/2019 ανηρτημένο σε όλα τα τοπικά site. Οπότε εύκολα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν την αλήθεια για τη συνεδρίαση. Ποιος υπερασπίστηκε ποιόν. 
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι διαφωνούμε με το κλείσιμο σας:
«Το κλείνω προς το παρόν. Επειδή λοιπόν ο κ. Λώλος ανακοίνωσε ότι ζήτησε να γίνει ΕΔΕ εμείς θα αναστείλουμε τα δημοσιεύματά μας. Θα βάλουμε τα όπλα παρά πόδα Δώρη. Σεβόμενοι μια εσωτερική διαδικασία που άρχισε ή πρόκειται να αρχίσει, όποτε αρχίσει. Για να μην επηρεάσουμε την έρευνα».
Διαφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι η διερεύνηση στοιχείων που έχετε δημοσιοποιήσει πρέπει να συνεχιστεί. Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν ζητάμε τις πηγές σας, το αναφέραμε και στην τοποθέτηση μας στο Δ.Σ. Πιστεύουμε όμως ότι η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων π.χ. ποια είναι η πολυκατοικία όπου κατοικούν 60 άτομα που έλαβαν ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος βεβαιώνει κλπ, θα βοηθούσε πολύ την έρευνα. Εμείς πάντως θα τηρήσουμε αυτό που δηλώσαμε στο Δ.Σ.:
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και αν χρειαστεί θα το φέρει ξανά στο Δ.Σ. 
Δεν θα επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ να παραμένουν εκτεθειμένοι σαν εν δυνάμει ένοχοι για χρόνο.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ»

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ηγουμενίτσα 18/10/2019
Δώρης Δήμας
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας 

Βασικά σημεία της εισήγησης της Λ.Σ. για τις εξελίξεις στο ΚΕΠ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

· Εδώ και δύο μήνες συζητιέται το θέμα του ΚΕΠ στον Δήμο μας. Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Πράγμα που δεν έγινε. Για αυτό συζητιέται σήμερα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.
· Το θέμα εμφανίζεται σαν πρόβλημα εξαφάνισης ενός φακέλου με προσωπικά δεδομένα, δίνεται δε έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας του Δήμου. Δεν είναι όμως τέτοιο πρόβλημα, η μόνον τέτοιο. Γιατί χάθηκε ένας φάκελος που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Κατά ανάγκην μπαίνουν και άλλα ζητήματα.
· Είναι δεδομένο ότι εξαφανίσθηκε φάκελος από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας. Αυτό προκύπτει από υπηρεσιακή αναφορά της προϊσταμένης του ΚΕΠ προς την διοίκηση του Δήμου. Την οποία πληροφορηθήκαμε από τους «Θεσπρωτικούς Αντίλαλους».
· Είναι δεδομένο από την ίδια αναφορά ότι ο φάκελος περιέχει προσωπικά δεδομένα από την χορήγηση ΑΜΚΑ.
· Είναι δεδομένο ότι όσα γνωρίζουμε για το θέμα είναι από τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.
· Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για το ποιος δικαιούται ΑΜΚΑ ,
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ότι θέση μας είναι: Όσοι ζουν και εργάζονται στην χώρα μας δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμα και όταν δύσκολα μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα π.χ. οι εργάτες γης στον κάμπο μας ( μανταρίνια αυτή την εποχή).
· Το κύριο πρόβλημα για μας δεν είναι το ποιος παίρνει ΑΜΚΑ αλλά αν αυτό είναι αποτέλεσμα συναλλαγής η και εκβιασμού. Γιατί αν αληθεύει το δημοσίευμα π.χ. της «Θεσπρωτικής», ότι γιατρός επικεφαλής κλινικής στο Αργυρόκαστρο έχει πάρει ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ της πόλης μας ,τότε υπάρχει πρόβλημα.

· Προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα σε σχέση με τον φάκελο:
ü Η διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ δεν προβλέπει την κράτηση από τα ΚΕΠ των προσκομιζόμενων στοιχείων.(εφημερίδα της κυβέρνησης αρ. φύλλου 596/01/04/2009 άρθρο 4 παρ. 5). Στο ΚΕΠ της πόλης μας γιατί κρατιούνταν;
ü Οι εργαζόμενοι ενήργησαν προφανώς με εντολή της προϊσταμένης. Η προϊσταμένη με εντολή τίνος το έκανε;
ü Τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου μετά την αναφορά της εξαφάνισης του φακέλου; 
ü Στον Δήμο μας λειτουργούν και άλλα ΚΕΠ,( Μαργαρίτι, Πλαταριά, Παραπόταμο, Πέρδικα), τηρείται η ίδια διαδικασία και σε αυτά; Κρατάνε και αυτά παρόμοιους φακέλους; Υπάρχουν; Αν ναι τι περιέχουν; Πάντως σε αυτά δεν αναφέρθηκε εξαφάνιση φακέλου.
ü Δεδομένου ότι όλα τα ΚΕΠ λειτουργούν υπό την ίδια διεύθυνση, πως γίνεται να τηρούν διαφορετική διαδικασία ; Για ποιο λόγο; 
Σε αυτά πρέπει να απαντήσει η Διοίκηση του Δήμου και δεν το κάνει
Στην ίδια αναφορά γράφεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν κλειδιά του ΚΕΠ. Άρα όλοι θα μπορούσαν να πάρουν το φάκελο. Άρα είναι όλοι εν δυνάμει ένοχοι. Προκύπτει όμως το ερώτημα ,ποιος είχε συμφέρον να χαθεί ( η κλαπεί) ο φάκελος; 
Η «Θεσπρωτική» ηλεκτρονική έκδοση 27/09/2019 αναφέρει: 
«Φαίνεται ότι ο φάκελος περιείχε στοιχεία από τα οποία κάποιοι ήθελαν να απαλλαγούν πάση θυσία. Και τα στοιχεία αυτά πιθανά να έχουν σχέση με ελληνοποιήσεις Αλβανών. Και για να γίνει αυτό πιθανά κάποιοι βεβαίωναν μόνιμο τόπο κατοικίας. Όπως η περιβόητη πολυκατοικία μέσα στην οποία διέμεναν περισσότεροι από 60 οικογένειες. Αλλά και η Νέα Σελεύκεια η οποία θεωρητικά κινδυνεύει να χάσει τον περήφανο ποντιακό και μικρασιάτικο χαρακτήρα της και να γίνει Νέα Αλβανία. Με τόσους που πιστοποίησαν ότι κατοικούν εκεί…»
Παρόμοιο δημοσίευμα υπάρχει και στην «Θεσπρωτών Διαβούλευση».
Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν κάνουν ελληνοποιήσεις, ούτε το ΑΜΚΑ έχει σχέση με αυτές, ούτε βέβαια άμεσα με το εκλογικό δικαίωμα που αφήνεται να εννοηθεί από άλλους. Παρόμοια κατηγορία υπάρχει και στο διαδίκτυο από τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ για άλλη περιοχή όπου σε ένα διαμέρισμα κατοικούσαν 15 άτομα. https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/apokalypsi-vomva-apo-ton-ypodioikiti-toy-efka-ypallilos-edine-maimoy-amka/
Από τα δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου. Άρα αυτός που τα γράφει η έχει στα χέρια του τον απολεσθέντα φάκελο, η κατέχει πολύ καλά το θέμα, η παίρνει πληροφορίες από κάποιον που το κατέχει, η γράφει ψέματα. Άλλη εκδοχή δεν υπάρχει. Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν ζητάμε την πηγή τους . 
Γιατί όμως τα δημοσιεύουν με δόσεις μετατρέποντας την υπόθεση σε κακόγουστο σήριαλ; 
Τι παιχνίδι παίζεται; Ποιόν εξυπηρετεί; 
Αν πράγματι ενδιαφέρονται για την λύση του προβλήματος δεν πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις πληροφορίες; (π.χ. σε ποια πολυκατοικία αναφέρονται) 
Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα κάποιοι βάλανε υπογραφές σε αυτές τις χορηγήσεις ΑΜΚΑ και έχουν την ευθύνη. Αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε παρέμβαση από την διοίκηση του Δήμου. Δεν είμαστε εμείς που θα το αμφισβητήσουμε αυτό. Δεν έχει όμως καταγγελθεί η αναφερθεί κάτι τέτοιο.
Η προϊσταμένη του ΚΕΠ λογικά πρέπει να γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου. Είναι σε γνώση αυτών των δημοσιευμάτων; Αν αληθεύουν και συνέβησαν όλα αυτά που δημοσιεύονται ,γιατί δεν τα κατήγγειλε, γιατί δεν τα σταμάτησε τότε; 
Ενώ γράφονται αυτά και λέγονται πολύ περισσότερα στην πιάτσα η διοίκηση του Δήμου δεν κάνει τίποτα για να μας ενημερώσει και είναι υπόλογη για αυτό. Όπως και για την καθυστέρηση της εσωτερικής έρευνας που σαν υπηρεσία έχει υποχρέωση να κάνει. 
Ο Δήμος παρουσιάζεται από μερίδα του τύπου σαν ξέφραγο αμπέλι, που ό καθένας μπορεί να πάρει ότι θέλει. Γράφτηκε π.χ. ότι εκλάπη και ηλεκτρονικός φάκελος από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ούτε σε αυτό δεν υπήρξε καμιά απάντηση από την διοίκηση. Για όλα αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι δημότες «πληροφορούμαστε» από τον τοπικό τύπο και όχι από την Δημοτική Αρχή όπως θα έπρεπε.
Το ίδιο διάστημα εκτός από τον τύπο και τα κουτσομπολιά έχουμε παρέμβαση και από την ΠΟΕΟΤΑ. 
Έχουμε την γνώμη ότι συνολικά οι «έξωθεν» παρεμβάσεις αποπροσανατολίζουν από το θέμα. Δεν γνωρίζουμε από πού η ΠΟΕΟΤΑ αντλεί τις πληροφορίες της, αλλά από πού προκύπτει προσπάθεια στοχοποίησης και ενοχοποίησης υπαλλήλων του Δήμου; Από ποιους άραγε; Ποιος διαρρέει στον τύπο; Αλήθεια ποιος διώκεται και γιατί; Ποιόν πρέπει να υπερασπιστούμε;
Από αυτό το βήμα εμείς από την «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούμε όποιον εργαζόμενο του Δήμου έχει πρόβλημα με αυθαιρεσίες τις διοίκησης του Δήμου ,αν και όπου υπάρχουν, όποιος πιέζεται να παρανομήσει η να πράξει κάτι ενάντια στην συνείδηση του από την διοίκηση, να απευθυνθεί σε εμάς. Να είναι σίγουρος ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο. 
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η έρευνα που πάει με ρυθμό χελώνας, σε βαθμό που δημιουργεί υποψίες. Υποψίες σε πολλές κατευθύνσεις. Να ριχθεί άπλετο φώς για να διαλυθούν όλες οι υποψίες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και αν χρειαστεί θα το φέρει ξανά στο Δ.Σ. 
Δεν θα επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ να παραμένουν εκτεθειμένοι σαν εν δυνάμει ένοχοι για χρόνο.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ 

Ηγουμενίτσα 15/10/2019 
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον πεζόδρομο

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον πεζόδρομο

Συγκέντρωση Παρασκευή 18/10, 7.00μμ, Πεζόδρομος (Βενιζέλου)
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ! 
Μέτωπο αγώνα των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο! 
Καταγγέλλουμε τη νέα δολοφονική στρατιωτική εισβολή του κράτους της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, που έχει στόχο την κατάληψη μέρους του εδάφους της Συρίας και τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας», απ’ όπου θα εκδιωχθούν οι Κούρδοι και θα επιδιωχθεί η εγκατάσταση Σύρων προσφύγων. 
Η στρατιωτική εισβολή έρχεται να προσθέσει κι άλλο αίμα λαών, στο βωμό των αντιδραστικών σχεδίων της Τουρκίας. Έρχεται να σφαγιάσει ξανά τον ηρωικό κουρδικό και το συριακό λαό. Έρχεται ν’ αυξήσει σοβαρά την επικινδυνότητα της πολεμικής ανάφλεξης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με την εμπλοκή και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνιστικών δυνάμεων. Έρχεται τέλος να προσθέσει νέες καραβιές ξεριζωμένων λαών και προσφύγων. 
Η εισβολή αυτή έγινε με τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που προσπαθεί ν’ απαντήσει στην προσπάθεια του ρώσικου ιμπεριαλισμού να βάλει σφήνες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Αξιοποίησε δε τις αντιδραστικές φιλοδοξίες της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των γειτονικών λαών, προσβλέποντας ταυτόχρονα και στην προώθηση των αμερικάνικων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Συρία, απέναντι στους ανταγωνιστές τους. 
Από την άλλη πλευρά και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός έδειξε ανοχή απέναντι στη στρατιωτική εισβολή, επιχειρώντας και αυτός για τους δικούς του σχεδιασμούς να κρατήσει τη σχέση που έχει διαμορφώσει με την κυβέρνηση Ερντογάν και τη ρωγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέναντι στην τουρκική εισβολή είναι αυτή που οδήγησε τον ΟΗΕ να μην πάρει καμία απόφαση. 
Άμεσο θύμα της εισβολής είναι ο Κούρδικος λαός, του οποίου η ηγεσία επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια μια εγκληματική υποταγή στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και βάσισε την πολιτική της στη δήθεν «στήριξη» και «φιλία» του, κι απ’ τον οποίο σήμερα «αδειάστηκε», με «κόστος» πολύ αίμα. Για πολλοστή φορά στην ιστορία αποδεικνύεται πόσο εγκληματικές συνέπειες έχει για τους λαούς η λογική και πρακτική της «στήριξης σε προστάτες». 
Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ - έχει μετατρέψει, εκτός των άλλων, τη χώρα μας, σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκθέτοντας σε κίνδυνο το λαό μας και τους άλλους λαούς, μιας καθ΄ όλα εύφλεκτης περιοχής (Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια). Η πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, βάθυνε παραπέρα την εξέλιξη αυτή. 
Μπαίνει επιτακτικά στο λαό μας το ζωτικό καθήκον της ανάπτυξης ενός ισχυρού, μαζικού αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για να φύγουν από τη χώρα μας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Βάσεις και ΕΕ. Μπαίνει το καθήκον σ’ όλους τους λαούς της περιοχής να οικοδομήσουν Μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό, ενάντια στα σχέδια των αντιδραστικών και εξαρτημένων αστικών τάξεων των χωρών τους. 
· ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΠ΄ ΤΗ ΣΥΡΙΑ! 
· ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΛΑΟ! 
· ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! 
· ΕΞΩ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΒΑΣΕΙΣ - ΕΕ! 
ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ 

Συγκέντρωση Παρασκευή 18/10, 7.00μμ, Πεζόδρομος (Βενιζέλου)
Συνέχεια...

Η Τράπεζα Ηπείρου επίσημος χορηγός του «11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» του Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Η Τράπεζα Ηπείρου επίσημος χορηγός του «11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» του Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου 
(Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και ο κ. Βασίλειος Τσουκανέλης, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου)

Η Τράπεζα Ηπείρου υποστηρίζει τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, συμμετέχοντας στο «11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» που διοργανώθηκε από το Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου για το διάστημα 16 – 18 Οκτωβρίου 2019, στο Επιμελητήριο της Άρτας. 
Στο πλαίσιο της ενότητας «Εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου, ο κ. Βουγιούκας Ιωάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου και ο κ. Τσουκανέλης Βασίλειος, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, πραγματοποιήσαν ομιλία με θέμα «Πως τα χρηματοοικονομικά εργαλεία & οι υπηρεσίες μπορούν να ενισχύσουν τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», παρουσία εκπροσώπων 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από την Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα. 
Με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, η Τράπεζα Ηπείρου απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων βρίσκεται ο πελάτης. Για το λόγο αυτό, έχει αναπτύξει εξειδικευμένα προϊόντα αλλά και χρηματοδοτικά προγράμματα, υψηλής ποιότητας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα επιχειρηματία είτε να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση είτε να την αναπτύξει περαιτέρω. Εξυπηρετώντας τον παραπάνω σκοπό, η Τράπεζα προσφέρει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες για σωστή καθοδήγηση. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για εμάς στην Τράπεζα Ηπείρου, η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι σήμερα το ζητούμενο. Η επιχειρηματική δυναμική και εξέλιξη των γυναικών της περιοχής μας είναι δεδομένη. Είναι πρωταρχικός στόχος και καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε να αρχίσουν αλλά και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.» 

Σχετικά με την Τράπεζα Ηπείρου: 
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1978 υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Δούμα να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, συμπληρώνοντας πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η Τράπεζα των 17.000 Ηπειρωτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών. Με την συμμετοχή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως Στρατηγικού Επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης, η Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να προχωρήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και του οράματός της για μια Ισχυρή Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα. Το νέο συνεταιριστικό -επιχειρηματικό μοντέλο- πρότυπο που σχεδιάζει η Τράπεζα θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική οικονομία και κοινωνία , όσο και στους εργαζομένους και τους μετόχους . 

Συνέχεια...

Θέλουμε να δημιουργήσουμε "Γέφυρες επικοινωνίας" με τους Έλληνες της διασποράς;; Του Δημήτρη Ζώη

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Θέλουμε να δημιουργήσουμε "Γέφυρες επικοινωνίας" με τους Έλληνες της διασποράς;;
Του Δημήτρη Ζώη
Υπολογίζεται πως στα χρόνια των μνημονίων πάνω από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Μεγάλο είναι το ποσοστό των Ελλήνων με εξειδικευμένες γνώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 61% των «νεοαπόδημων» εργάζεται πάνω από 5 χρόνια στη χώρα όπου μετανάστευσε και το 36% δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να επιστρέψει «στο κοντινό μέλλον» στην Ελλάδα...!
Η αλήθεια είναι όμως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ICAP, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία σχετική έρευνα, ο πληθυσμός του brain drain μεγαλώνει ηλικιακά, στήνει τη ζωή του στο εξωτερικό, δημιουργεί δεσμούς, φτιάχνει εκεί οικογένεια. Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και κερδίζοντας περισσότερα χρήματα. Όσο περισσότερο όμως επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, τόσο πιο μακρινή αρχίζει να δείχνει η προοπτική επιστροφής τους στην Ελλάδα. Υπολογίζεται απ΄αυτούς η πλειοψηφία θα μείνει … ίσως για πάντα, σε μία από τις περίπου 70 χώρες που μετανάστευσαν...!
Το ερώτημα όμως είναι: «Τι σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους νεομετανάστες Ομογενείς μας» και επίσης «Πιστεύουμε πως πρέπει να δημιουργηθούν “γέφυρες επικοινωνίας” με τους Έλληνες της Διασποράς που είναι άλλη μια Ελλάδα και φτάνουν τα 8 εκ.»...;;
Το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 παράγραφος 4) προβλέπει ότι οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό νόμο με την αυξημένη πλειοψηφία των διακοσίων βουλευτών. Το πρόβλημα νομίζω είναι καθαρά πολιτικό. Τα όποια τεχνικά εμπόδια θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεραστούν πριν από την εποχή που ήμουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, τη δεκαετία του ΄80, αν υπήρχε πολιτική βούληση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...!
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι συνολικά υπολογίζεται πως σχεδόν άλλη μια Ελλάδα ζει στο εξωτερικό (8 εκ.). Κι αναφέρομαι μόνο σ΄αυτούς που έχουν Ελληνική συνείδηση αλλά πολλές φορές η ελληνομάθεια δε βρίσκεται στα "υψηλότερα επίπεδα". Επειδή η Ήπειρος γνωρίζει από «ξενιτεμό» το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό...!
Οι Έλληνες που είναι υπήκοοι ξένων χωρών συνήθως έχουν παράλληλα, λόγω του Ελληνικού Συντάγματος και των Νόμων, και την Ελληνική ιθαγένεια-υπηκοότητα. Είναι οι άνθρωποι που κατά καιρούς επικαλούμαστε όταν χρειαζόμαστε ως Ελλάδα "στήριξη", κυρίως στα εθνικά μας θέματα. Δυστυχώς όμως αυτό γίνεται χωρίς να θέλουμε στην πραγματικότητα να δημιουργηθούν "γέφυρες επικοινωνίας" με τους Ομογενείς...!
Δυο λόγια για την απόκτηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες της Διασποράς:
Τα πολιτικά κόμματα, μέχρι σήμερα, "έλαμψαν δια των ΜΕΓΑΛΩΝ ΛΟΓΩΝ τους". Χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως ήταν/είναι η διαχρονική και διακομματική αναξιοπιστία τους. Και προσπερνώ συνειδητά όλους αυτούς που εντυπωσίασαν για τις ... ανοησίες ή ελλιπέστατης μελέτης των θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς. Κι αυτό πολλές φορές γίνεται από ... βαθυστόχαστους διανοούμενους...!
Δυστυχώς λίγοι στην Ελλάδα αναφέρουν ή δυσκολεύονται να αναφέρουν πως:
1) Σε 25 χώρες ψηφίζουν οι υπήκοοι αυτών των χωρών στις βουλευτικές εκλογές από τη χώρα που κατοικούν
2) Ο ισχυρισμός από κάποιους "πάνσοφους" στην Ελλάδα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα αλλοιώνουν κάθε φορά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα λόγω της άγνοιάς τους για τα «Ελληνικά Δρώμενα», δεν στέκει. Γιατί πέρα από το γεγονός πως τα κόμματα θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να ακουστεί "η φωνή" των Ελλήνων της Διασποράς στη Βουλή, το πλήθος των ελληνόφωνων ή δίγλωσσων ΜΜΕ στο εξωτερικό (θα αναφέρω μόνο μερικά: την αξιόλογη «ελληνοβαυαρική» bavariagr.de, το radio0211.de, το radio Hyphaestuswien.com ή τον «Δορυφόρο του Μονάχου»…, τις δράσεις των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό, το πλήθος των πολιτιστικών οργανώσεων, αλλά ακόμα και τις πολιτικές οργανώσεις (όλων των αποχρώσεων) που υπάρχουν σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς...! Αντίθετα από αυτούς τους ισχυρισμούς, πιστεύω πως είναι ανάγκη η συρρικνωμένη πληθυσμιακά «μητρόπολη Ελλάδα» με τα πολύ μεγάλα δημογραφικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, να δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με τους Έλληνες του εξωτερικού. Με τους Έλληνες της Ομογένειας του Τορόντο, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Μελβούρνης ή οπουδήποτε αλλού...!
3) Η τοποθέτηση σε μια κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών από έναν Έλληνα της Διασποράς, υπεύθυνο για θέματα της Ομογένειας, κρίνεται κατά τη γνώμη μου σωστότατη. Και δεν πρέπει να ενδιαφέρει αν αυτός είναι ..."άνθρωπος του Μητσοτάκη", της ΝΔ ,του ΚΙΝ.ΑΛ. ή του ΣΥΡΙΖΑ !...
Θεωρώ όμως τον διορισμό του «εκ Αμερικής» Ομογενή Αντώνη Διαματάρη, ότι είναι μόνο «ένα βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένονται όμως πολλά άλλα βήματα κυρίως:
1. " Το Δικαίωμα ψήφου για τον Έλληνα της Διασποράς" χωρίς «ναι μεν αλλά» , μ΄ ένα "άνοιγμα" προς τους απανταχού Έλληνες της Διασποράς και το σπουδαιότερο
2. Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης !...
Συνέχεια...

LIVE: Απόψε στη μπυραρία...!

Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019”

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” 
Στο πλαίσιο του έργου NEWBRAIN “Nodes Enhancing Waterway Bridging Adriatic-Ionian Network” ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ως εταίρος του έργου ανέλαβε την παρουσίασή του, μέσα από τη συμμετοχή του με εκθεσιακό περίπτερο στην ευρέως αναγνωρισμένη έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” που έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2019 στις Βρυξέλλες. 
Η “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων” είναι ένα ετήσιο τετραήμερο γεγονός κατά το οποίο οι πόλεις και περιφέρειες, καθώς και αναγνωρισμένοι Ευρωπαϊκοί Φορείς παρουσιάζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για μια καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Με την πάροδο των ετών, η εκδήλωση έχει εξελιχθεί στο κύριο γεγονός της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς χαιρετίζει περίπου 6.000 συμμετέχοντες τον Οκτώβριο κάθε χρόνο (τοπικοί, περιφερειακοί, εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς λήψης αποφάσεων και εμπειρογνώμονες) για περισσότερα από 100 εργαστήρια και συζητήσεις, εκθέσεις και ευκαιρίες δικτύωσης. 
Με την ευκαιρία αυτή ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας συμμετείχε στη πλέον καταξιωμένη ευρωπαϊκή πλατφόρμα δικτύωσης στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δόθηκε έμφαση στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης, τη διασυνοριακή συνεργασία, τη περιφερειακή καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη. 
Το έργο NEWBRAIN χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος ADRION - Adriatic-Ionian Programme INTERREG V-B Transnational 2014-2020, υλοποιείται από 9 εταίρους που αντιπροσωπεύουν τους κεντρικούς κόμβους logistics του συστήματος μεταφορών Αδριατικής-Ιονίου και στοχεύει στην απελευθέρωση του δυναμικού ολοκληρωμένων διατροπικών μεταφορών, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, στη βελτίωση των συνδέσεων με την ενίσχυση του διακρατικού συντονισμού των βασικών φορέων εφοδιαστικής αλυσίδας και των διατροπικών μεταφορέων καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους για τη δρομολόγηση εφικτών επενδύσεων.

Συνέχεια...

Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας κ. Μάρκο Νικολάου, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης.
Τη συνάντηση που πραγματοποιηθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου, απασχόλησε θέματα που αφορούν τις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, στα διοικητικά όρια του Δήμου Σουλίου και κυρίως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου, στους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά.
Η μόνιμη παρακολούθηση της εξάπλωσης της ασθένειας με ακριβή καταμέτρηση των μολυσμένων πλατάνων, καθώς και η αντικατάσταση τους, είναι η άμεση προτεραιότητα και για αυτό, προτάθηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς συναντήσεων στα πλαίσια του "Προγράμματος των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στον Αχέροντα", μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμων Σουλίου και Πάργας καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας.
Τη συνάντηση απασχόλησαν και θέματα τουρισμού με τον κ. Μάρκο Νικολάου, να προτείνει να αναλάβει το προσωπικό του Φορέα, ξεναγήσεις τουριστών στον Αχέροντα. Το θέμα αυτό και μια σειρά θεμάτων του τουρισμού του Αχέροντα, αναμένεται να απασχολήσουν και τις εργασίες της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού που θα συσταθεί άμεσα.
Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχή επικοινωνία μέχρι τη νέα κανονιστική χρήσης του αγροτεμαχίου 21 στον ποταμό Αχέροντα με σκοπό τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εντός του προβλεπόμενου χώρου μέχρι τo σημείο απαγόρευσης διέλευσης των οχημάτων και με το Φορέα Διαχείρισης να έχει ενεργό ρόλο στην επόπτευση της περιοχής Natura.

Συνέχεια...

Ανακοίνωση της παράταξης Γόγολου για το ζήτημα της απώλειας φακέλου από το ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 18, 2019 0
Ανακοίνωση της παράταξης Γόγολου για το ζήτημα της απώλειας φακέλου από το ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας
Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Παράταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 14/10/2019, συζητήθηκε το θέμα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, μετά τη διαπίστωση της απώλειας υπηρεσιακού φακέλου από το ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, μια υπόθεση η οποία προξενεί πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του Δήμου και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής μας αλλά και της Αθήνας, ακόμα και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.). Η συζήτηση αυτή αποτελεί μια πρώτη νίκη, αφού ο Δήμαρχος «σύρθηκε» και αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις μέχρι τώρα ενέργειές του, κάτι που έως τότε αρνείτο πεισματικά να πράξει σε ερωτήσεις που επανειλημμένα θέταμε και επίσης του ζητήσαμε να φέρει το θέμα η δημοτική αρχή προς συζήτηση και ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αρνείτο διαρκώς. 
Η δεύτερη νίκη ήταν το ότι λάβαμε γνώση ορισμένων μόνο εγγράφων που συντάχθηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί ο κ. Δήμαρχος. Από τα στοιχεία που έχουμε υπόψη μας έως τώρα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα: 
1) Από την ενημέρωση που αναγκάστηκε να κάνει για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκύπτει από έγγραφα ότι το περιεχόμενο του φακέλου αφορά στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς και ότι στον επίμαχο φάκελο υπήρχαν Βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, υπογεγραμμένες από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, αλλά και άλλα έγγραφα. Αναφέρεται επίσης σε έγγραφο ότι τα μόνα στοιχεία που θα ήταν υπό αίρεση στο συγκεκριμένο φάκελο ήταν οι Βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, καθώς και πιθανά αναληθή έγγραφα των πολιτών που αιτούνταν ΑΜΚΑ (ψευδή δήλωση κατοικίας στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια κατοικίας με μηδαμινό μίσθωμα) χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Επισημαίνεται επίσης σε έγγραφο δε ότι ο πιο πιθανός λόγος αφαίρεσης του φακέλου ήταν η εξαφάνιση των στοιχείων που περιείχε, σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης ΑΜΚΑ. Τέλος, αναφέρεται ότι επανειλημμένα έχει ζητηθεί από το ΚΕΠ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, κάτι που ουδέποτε έπραξε ο Δήμος. 
Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε τα αναγραφόμενα στα έγγραφα, αλλά ζητούμε επίμονα την περαιτέρω διερεύνησή τους. 
2) Ο κ. Δήμαρχος με χαρακτηριστική καθυστέρηση διενήργησε προκαταρκτική εξέταση μέσω ανταλλαγής εγγράφων με το ΚΕΠ και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους. Το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης στρέφεται μόνο ως προς το αν τηρείτο νόμιμα ο φάκελος και τα στοιχεία – έγγραφα εντός αυτού, καθώς και στο αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και όχι στις συνθήκες τις απώλειάς του, κάτι που συνιστά μέγιστο σφάλμα και ταυτόχρονα κίνηση αποπροσανατολισμού. 
3) Ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Απ΄ ότι φαίνεται όμως το αντικείμενο θα αφορά κυρίως τη νομιμότητα τήρησης του φακέλου και την παραβίαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καθόλου το βασικό θέμα που είναι η απώλεια του φακέλου. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνήσει τα ακόλουθα: α) ποια είναι τα γενικότερα μέτρα ασφάλειας στο Δημοτικό Μέγαρο, ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, τα δημόσια έγγραφα και η δημοτική ακίνητη και κινητή περιουσία, από κλοπές, βλάβες, απώλειες και β) κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκε ο επίμαχος φάκελος, αν υπάρχουν κάποιοι που ωφελούνται από την απώλεια των εγγράφων και στοιχείων του περιεχομένου του φακέλου, ποιοι είναι αυτοί και τι θέλουν να αποκρύψουν. Ευπρόσδεκτη είναι φυσικά η έρευνα και άλλων διαστάσεων της υπόθεσης, αλλά η απουσία των προαναφερόμενων ερωτημάτων προς διερεύνηση, υποκρύπτει πρόθεση συγκάλυψης. Για την πληρότητα της ενημέρωσής μας ζητάμε εκ των προτέρων την πρόσβαση στην εντολή ΕΔΕ προς τον υπάλληλο που θα οριστεί να τη διενεργήσει. 
4) Ο κ. Δήμαρχος αρνείται να προσφύγει στις αρμόδιες κρατικές αρχές (Αστυνομία, Δικαιοσύνη) για να διερευνηθεί η ποινική τυχόν διάσταση της υπόθεσης. Η άρνηση αυτή αποτελεί επίσης μέγιστο λάθος, αφού οι ανωτέρω υπηρεσίες έχουν τα μέσα, την ικανότητα και την εμπειρία, να επιληφθούν με αποτελεσματικό τρόπο του θέματος. 


Συνέχεια...