02/25/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Θεσπρωτία: Σύλληψη δύο ημεδαπών για παράνομη αλιεία στη λιμνοθάλασσα "Λούτσα Παπαδιά"

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Θεσπρωτία: Σύλληψη δύο ημεδαπών για παράνομη αλιεία στη λιμνοθάλασσα "Λούτσα Παπαδιά"

Στη σύλληψη δύο ημεδαπών, ηλικίας 57 και 53 ετών, προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη των Γραφείων Ασφαλείας και Αλιείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του Ν.Δ. 420/1970 (ΦΕΚ Α΄ 27/1970).

Ειδικότερα, οι εν λόγω ημεδαποί εντοπίστηκαν από τα ανωτέρω στελέχη στη λιμνοθάλασσα “ΛΟΥΤΣΑ ΠΑΠΑΔΙΑ” να αλιεύουν παράνομα, άνευ αδείας, εντός αυτής, η οποία ήταν μισθωμένη σε ιδιώτη από την Περιφέρεια Θεσπρωτίας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Καθαρά Δευτέρα στο Family Tavern με Σαρακοστιανό μενού

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Καθαρά Δευτέρα στο Family Tavern με Σαρακοστιανό μενού

Την Καθαρά Δευτέρα, στο FAMILY TAVERN στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας, εκτός από το πλούσιο καθημερινό μενού του, οι τυχεροί που θα το επισκεφθούν θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και σαρακοστιανά εδέσματα...

Το Family tavern (πρώην YAMAS) σας περιμένει στον εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό χώρο του καταστήματος για να ξεκινήσει η Σαρακοστή με τον καλύτερο δυνατό και απολαυστικό τρόπο...

Κάντε την κράτησή σας στα τηλέφωνα: 26654 00234 & 6936 830 938
Συνέχεια...

Οι αποκριές στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα - Του Τάσου Βασιάδη

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Οι αποκριές στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα - Του Τάσου Βασιάδη

Με την επίκαιρη αναβίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπως είχαν καθιερωθεί στην προ covid εποχή, ανακαλούνται στη μνήμη εικόνες της αποκριάς στην Ηγουμενίτσα, τα χρόνια του ΄60.


Στην μικρή κωμόπολη που ήταν τότε η Ηγουμενίτσα, δεν υπήρχε κάποια επίσημη καρναβαλική παράδοση, πέραν των πρωτοβουλιών που έπαιρναν παρέες μαθητών της εποχής εκείνης.

Έτσι συντροφιές μεταμφιεσμένων επισκέπτονταν τις βραδινές ώρες φιλικά και συγγενικά σπίτια, προκαλώντας τους νοικοκυραίους και τους επισκέπτες που τύχαινε να παρευρίσκονται εκεί, να αναγνωρίσουν τους αυτοσχέδιους καρναβαλιστές, ενώ αυτοί αλλοίωναν τις φωνές τους.

Οι μεταμφιέσεις ήταν αυτοσχέδιες καθόσον δεν ήταν εύκολο να αγοραστούν καινούργιες εκείνες τις εποχές.
Συνήθως ήταν ρούχα γυρισμένα ανάποδα, ή εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμασιών όπως κάπες, σκουφιά, ποδιές και αυτοσχέδιες μάσκες, που συμπληρώνονταν με μουντζούρα που κάλυπτε τα εμφανή σημεία του προσώπου.


Κάποιες παρέες ήταν πιο εκλεπτυσμένες και κατασκεύαζαν από την αρχή αμφιέσεις, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και αναπτύσσοντας δεξιότητες ραπτικής τέχνης, πιλοποιίας και περουκοκατασκευής, αντλώντας εμπνεύσεις από την επικαιρότητα και τα παιδικά αναγνώσματα της εποχής.

Η όλη διεργασία ξεκινούσε αμέσως μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και κορυφώνονταν το βράδυ της Τυρινής, όπου ολοκληρώνονταν οι μεταμφιέσεις και ξεκινούσαν οι επισκέψεις στα σπίτια.

Οι μεταμφιέσεις θεωρούνταν επιτυχημένες όταν δεν αναγνωρίζονταν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω τους.
Ορισμένοι αναγνωρίζονταν από το σουλούπι τους, η από τα εξαρτήματα της αμφίεσης που ήταν γνωστά στα σπίτια που επισκέπτονταν.
Άλλοι αναγνωρίζονταν από την βουλιμία να καταναλώσουν άμεσα τα κεράσματα που τους προσφέρονταν, παραμερίζοντας την μάσκα τους.
Άπαξ και αναγνωρίζονταν ένας από την παρέα, εύκολα αποκαλύπτονταν και οι υπόλοιποι.

(Στις φωτογραφίες της ανάρτησης απεικονίζονται κάποιοι καρναβαλιστές της εποχής)

Παρά το γεγονός ότι οι τωρινές αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ευρεία συμμετοχή και λαμβάνουν παραδοσιακό και πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς διοργανώνονται από φορείς της παράδοσης και υποστηρίζονται από νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, την εποχή του ΄60 ήταν οι καρναβαλικές παρέες που έδιναν το χρώμα της αποκριάς και αναπολούνται με ιδιαίτερη νοσταλγία και συγκίνηση.

Συνέχεια...

Η αποκριά, η μάσκα και το μασκάρεμα... - Του Βασίλη Νιτσιάκου*

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Η αποκριά, η μάσκα και το μασκάρεμα... - Του Βασίλη Νιτσιάκου*

Η Αποκριά ως εθιμική εκδήλωση παρουσιάζει στοιχεία τέτοια που την καθιστούν λειτουργική σε κάθε επο­χή. Το βασικό της όμως τελετουργικό χαρακτηριστικό που στηρίζει την επι­βίωση και αναπροσαρμογή της σε νέες κοινωνικές συνθήκες είναι η μεταμφίεση. Είναι η πράξη εκείνη που επιτρέπει στο άτομο να βγει από καθορισμένα πλαίσια κοινωνικής συμ­περιφοράς, να υποδυθεί ρόλους και συνεπώς να ζήσει καταστάσεις ανεπί­τρεπτες υπό κανονικές συνθήκες.

Στις «παραδοσιακές» κοινωνίες, όπου οι κοινωνικές δομές και οι σχέ­σεις που τις διέπουν είναι αρκετά εμπεδωμένες και επιτακτικές και κατά συνέ­πεια ο κοινωνικός έλεγχος πάνω στη συμπεριφορά του ατόμου είναι αυστη­ρός, αυτού του είδους τα δρώμενα, που είναι ουνήθως συνυφασμένα με εποχικές διαβατήριες τελετές, κοινωνι­κά λειτουργούν και ως αφορμές εκτό­νωσης, αλλά όχι μόνον. 

Η τελετουργι­κή εφήμερη αναίρεση καθορισμένων ρόλων και γενικά η ελευθεριότητα που χαρα­κτηρίζουν τις γιορτές αυτές αποτε­λούν αφορμές τελετουργικής αναβά­πτισης στους θεσμούς και τους κανό­νες της κοινωνίας, ανανέωσης και εν­δυνάμωσης της κοινωνικής τάξης. Ο κόσμος γίνεται τελετουργικά «άνω-κάτω», για να αποκατασταθεί και να ανα­νεωθεί το «κοινωνικό συμβόλαιο» στο οποίο στηρίζεται και βέβαια να εμπεδωθούν οι κανόνες στις συνειδή­σεις των μελών της κοινότητας.

Αυτό το γεγονός της αναίρεσης των κανόνων, της αντιστροφής ρόλων, της ελευθεριότητας, προϋποθέτει και αναπαράγει σκληρές κοινωνικές δομές και πολύ ευδιάκριτες κοινωνικές σχέσεις (εξουσίες, ιεραρχίες, διαφορές κ.λπ.). 

Η διακωμώδηση βέ­βαια, που αποτελεί κυρίαρχο στοι­χείο, δεν έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα, παρόλο που μπορεί με κάποιες προϋ­ποθέσεις να γεννήσει μια κριτική στο κοινωνικό κατεστημένο. 

Η μεταμφίεση, το κοινώς αποκαλούμενο «μασκάρεμα», είναι ένα φαινόμενο που παίρνει άλλες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή, όπου οι σχέσεις είναι πιο απρόσωπες, οι κλίμακες πιο μεγάλες, οι δομικές σχέσεις πιο ανεξέλεγκτες και η αλλοτρίωση βέβαια αυξημένη. Θαρρώ πως το «μασκαραλίκι» στο σύγχρονο βίο έχει καταστεί καθημερινή υπόθε­ση σ’ έναν κόσμο όπου η αλή­θεια είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Η ανελαστικότητα των κοινωνικών δο­μών για την οποία μίλησα, ο άμεσος και αυστηρός κοινωνικός έλεγχος, οι προσωπικές σχέσεις, όση καταπίεση και να συνεπάγονται στις προβιομηχα­νικές κοινωνίες μικρής κλίμακας, χα­ρακτηρίζονται τουλάχιστον από μια διαφάνεια, μια καθαρότητα στους ρό­λους και στις προθέσεις που καθι­στούν το μασκάρεμα υπόθεση τελε­τουργική-εθιμική με συγκεκριμένες λειτουργίες. Στην καθημερινή ζωή ο χαρακτηρισμός «μασκαράς» χρησι­μοποιείται για άτομα που παρεκκλί­νουν από τους κανόνες.

Σήμερα, η αποπροσωποποίηση που επιβάλλουν οι μαζικές δομές της βιο­μηχανικής κοινωνίας και η σύγχυση και αλλοτρίωση που σημαδεύει τις ανθρώπινες σχέσεις καθιστούν τα όρια ανάμεσα στο πρόσωπο και το προσωπείο (μάσκα) όλο και πιό δυσδιάκριτα.

Το πρόσωπο του καθένα μας είναι αυτό που είμαστε. Το προσωπείο ειναι αυτό που προσποιούμαστε ότι εί­μαστε. Όμως πόση συνείδηση έχει ο καθένας του προσώπου του, για να μπορεί να ελέγχει το προσωπείο του; Το ερώτημα συνδέεται άμεσα με την έννοια της αλλοτρίωσης. Και βέβαια στην περίπτωση ασείνηδης μασκαρο-ποίησης του Εγώ το ηθικό πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην περί­πτωση του συνειδητού μασκαρέμα­τος, ενός φαινομένου που στιγματίζει τελευταία την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας σε βαθμό που να μην έχουμε ανάγκη Αποκριάς...


* Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συνέχεια...

Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Αδελφότητας το ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ, η οποία:

ενέκρινε τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης καθώς και της εξελεγκτικής Επιτροπής

εξέλεξε τα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), την Εξελεγκτική Επιτροπή (ΕΕ) καθώς και τους αντιπροσώπους στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή, εκλέχτηκαν:

Για το νέο ΔΣ οι: Τόκας Λάμπρος (Χαράλαμπος), Πανταζή- Ντόκου Λαμπρινή, Τόκκας Γρηγόρης, Παπαγρηγορίου Μιχαήλ, Τόκας Σπ. Κωνσταντίνος, Κωλέτση Μαρία, Παππά Ελευθερία και Τόκκας Κωστής.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή οι: Παπαγρηγορίου Ανθούλα, Ντόκος Αρσένης και Τόκας Γεώργιος.

Αντιπρόσωποι για την ΠΣΕ οι: Τόκας Λάμπρος, Ντόκου Λαμπρινή και Παππά Ελευθερία.

Στην πρώτη του συνεδρίαση, το νέο ΔΣ, συγκροτήθηκε σε σώμα, με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος, Τόκας Λάμπρος (Χαράλαμπος)

Αντιπρόεδρος, Πανταζή- Ντόκου Λαμπρινή

Γενική Γραμματέας, Παππά Ελευθερία

Ταμίας, Τόκας Σπ. Κωνσταντίνος

Μέλη: Κωλέτση Μαρία, Τόκκας Γρηγόρης και Παπαγρηγορίου Μιχαήλ.

Αναπληρωματικό μέλος: Τόκκας Κωστής

Μετά το τέλος της συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Συνέχεια...

Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα - Ακολουθούν Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα - Ακολουθούν Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα

Σε μια νέα ενεργειακή εποχή εισέρχεται η περιφέρεια Ηπείρου μετά την έναρξη των μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ (θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ Υποδομών) για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα όπου ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής 135 χιλιομέτρων δικτύου για την τροφοδοσία τουλάχιστον 3.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τη «σκυτάλη θα πάρουν, στη συνέχεια, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα και η Άρτα, καθώς επίκειται η έναρξη των έργων για την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1.500 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Οι επενδύσεις που θα γίνουν και στις τέσσερις προαναφερθείσες πόλεις της περιφέρειας Ηπείρου φθάνουν συνολικά τα 33 εκατ. ευρώ, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής της ΔΕΔΑ στις πόλεις της Ηπείρου έχει δύο μεγάλες καινοτομίες:

1) Υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές. Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας της ITALGAS, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ευρώπη και μέτοχος της ΔΕΔΑ μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία ανέλαβε τον Τεχνικό Σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.

2) οι σωληνώσεις και γενικότερα οι υποδομές διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναι κατάλληλες για να διανέμουν και βιομεθάνιο, το οικολογικό και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, μέσα από τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε με σκληρή και συλλογική δουλειά να ολοκληρώσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις σχετικές μελέτες, να εντάξουμε τα έργα διανομής φυσικού αερίου στο ΠΔΕ, να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς κατασκευής και να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο δεν φέρνει μόνο μία εναλλακτική πηγή ενέργειας στην περιοχή. Πέραν των θετικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, αφού το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργεί ευκαιρίες για νέους τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους (εγκαταστάτες, τεχνικοί καυστήρων, έμποροι συσκευών και ανταλλακτικών, πωλητές αερίου κ.λπ.). Η υποστήριξη του νέου μετόχου της ΔΕΔΑ, της ITALGAS, σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική. Ένας ευρωπαϊκός κολοσσός, όπως η ITALGAS, εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου».
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην παραλιακή για την καρναβαλική παρέλαση

Φεβρουαρίου 25, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην παραλιακή για την καρναβαλική παρέλαση

Για την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια της παρέλασης των καρναβαλιστών του Δήμου Ηγουμενίτσας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, στις 16:00, σας ενημερώνουμε ότι τη μέρα αυτή απαγορεύεται η στάση, η στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (από το ύψος της Eurobank έως και τη διασταύρωση με την οδό Δαγκλή) από τις 13:00 έως και τις 22:00.

Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε στη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών μας και στο κάψιμο του Καρνάβαλου, που θα ακολουθήσει με κλαρίνα και χορό, απέναντι από τη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Δαγκλή (Dali).
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα