10/01/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Γράμμα στον παππού και στη γιαγιά... (Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, 1/10/2020) - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Οκτωβρίου 01, 2020 0
Γράμμα στον παππού και στη γιαγιά... (Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, 1/10/2020) - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Αγαπημένοι μου παππού και γιαγιά.
Ελπίζω εκεί ψηλά, που αναπαύεται η κουρασμένη ψυχή σας, να λάβετε αυτό το πονεμένο γράμμα μου. Το περιεχόμενο του γράμματος είναι, το γνωρίζετε, κομμάτι του εαυτού μου. Πιστεύω πως θα το διαβάσετε, γιατί για σας ήμουν κάτι ιδιαίτερο. Ήμουν αυτός, που αναθρέψατε και μεγλώσατε με μεγάλες δυσκολίες.
Κοιτώ, εδώ, στον τόσο γνώριμο και αγαπημένο χώρο του σπιτιού σας και σας ψάχνω. Και μερικές φορές νομίζω (ψευδαίσθηση
νάναι;) πως σας βλέπω με τα μάτια μου. Λεπτούς, με ρυτιδιασμένα πρόσωπα και άσπρα μαλλιά. Άλλες φορές μου έρχονται στο μυαλό οι ατέλειωτες εκείνες ώρες, που έζησα μαζί τους. Πόσο μου λείπουν αυτές οι στιγμές...
Ποτέ, όμως, δεν σας έδειξα πόσο σας αγαπούσα. Τώρα, από εκεί ψηλά, που αναπαύεσθε και με κοιτάζετε, θέλω να πιστεύω ότι έχετε καταλάβει πλέον τα αισθήματά μου.
Αγαπημένοι μου παππού και γιαγιά…
Πριν κάμποσα χρόνια, λίγο πριν φύγετε, σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Δεν είπαμε τίποτα. Και όμως είπαμε σιωπηρά τόσα πολλά… Όχι με τα χείλη, αλλά με την καρδιά μας. Μια πολυσήμαντη σιωπή κυριάρχησε, μέσα στην οποία ανταλλάχθηκαν μεταξύ μας πολύτιμα μηνύματα.
Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, το αυλακωμένα πρόσωπά σας μου έφεραν στο μυαλό πάμπολλες αναμνήσεις.
Θυμήθηκα, το θυμάμαι και τώρα, να τρώμε μπροστά στο τζάκι, οι τρεις μας. Και να τυλίγω τα χέρια μου ολόγυρά σας και να ακουμπώ με περισσή λατρεία το παιδιάτικο πρόσωπό μου στο σκαμμένο δικό σας. Και ήταν σκαμμένοτο πρόσωπό σας, γιατί πάνω του ξεσπούσαν μανιασμένα ο χρόνος, ο πόνος, ο κάματος, το ξεροβόρια και τα λιοπύρια. Τι αγαλλίαση, τι πρωτόγνωρη ζεστασιά ένιωθα στα γόνατά σας.
Θυμήθηκα την αγάπη σας, την ακούραστη και απλόχερη αγάπη σας, με την οποία πάντα με στηρίζατε. Και στα εύκολα, αλλά προπαντός στα δύσκολα.
Θυμήθηκα πως μου διαθέτατε με ευχαρίστηση, χρήματα από τη σύνταξή σας, για να εκδίδω, όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο, μια εφημεριδούλα.
Θυμήθηκα πως με περιμένατε χαμογελαστοί και με στρωμένο το τραπέζι, όταν γύριζα από το σχολείο. Σας κοίταζα και έβλεπα θησαυρούς πάνω σας, τη στοργή και την καλοσύνη σας, που δεν είχαν όρια.
Θυμήθηκα τις καθημερινές και ανθρώπινες περιπέτειές σας. Την αντίστασή σας στην κάθε λογής αντίξοη στιγμή. Τη γενναία ψυχική σας στάση, μέσα στη φουρτούνα τη ένδειας και της αγωνίας. Τα βάσανα αντί να σας σκληρύνουν, σας έκαναν δυνατούς και ευαίσθητους.
Αγαπημένοι μου παππού και γιαγιά...
Αιωνία σας η μνήμη, γιατί έζησα κοντά σας και σε σας βρήκα τη γνήσια συμπαραστάτη στην δύσβατη πορεία της ζωής.
Αιωνία σας η μνήμη, γιατί σηκώσατε το φορτίο των ιδιοτροπιών μου. Πονέσατε για τα λάθη μου. Κλάψατε για τις πτώσεις μου. Αφουγκραστήκατε τους αναστεναγμούς της ψυχής μου. Γίνατε μάρτυρας των δακρύων μου. Ακούσατε τους πόθους και τα όνειρά μου. Στάξατε το βάλσαμο της παρηγοριάς μέσα μου.
Αιωνία σας η μνήμη, γιατί είχατε καρδιά διάπλατη, που χωρούσε όλα τα αισθήματα και όλους τους ανθρώπους. Ξέρατε να αγαπάτε αληθινά, ειλικρινά και ανυστερόβουλα. Ν’ αγαπάτε ακόμη και αυτούς, που σας αδίκησαν και σας πίκραναν και σας κατηγορούσαν. Δίνατε την αγάπη σας. Με λεπτότητα και διάκριση, αλλά και με θερμότητα και χωρίς φειδώ.
Αιωνία σας η μνήμη, γιατί μου διδάξατε το μεγαλύτερο μάθημα, το μάθημα της υπομονής.
Αγαπημένοι μου παππού και γιαγιά...
Η αναπόληση της γλυκιάς θωριάς σας κάνει μια νοσταλγία να αργοκυλάει στο αίμα μου και την καρδιά μου να σπαράσσει. Σας υπόσχομαι πως η ανάμνησή σας θα μ’ ακολουθεί ως τη στερνή μου ώρα… Η φωνή σας θα μου φέρνει πάντα την ηχώ της καλοσύνης σας και των ευεργεσιών σας και θα μου δίνει δύναμη να ζω.
Αγαπημένοι μου παππού και γιαγιά...
Στο κοιμητήρι κοιμόσαστε. Και όμως χθες μου φαίνεται πως ήταν, που μου συμπαραστεκόσασταν, που μου χαμογελούσατε, που μου μιλούσατε. Χθες ήταν, που με προστατεύατε. Χθες ήταν που... 
Αξεθώριαστη η μνήμη σας, λιτό το μνήμα σας, αθόρυβος ο περίγυρος. Ξαφνικά ξεσπά σαν βροντή το ψιθύρισμά σας στην πονεμένη καρδιά μου. «Είμαστε κοντά σου...». Ευχαριστώ, ευχαριστώ παππού και γιαγιά. Θα σας κουβαλάω πάντοτε μέσα μου, ως ακριβή κληρονομιά μου.
Συνέχεια...

Εξελίξεις αναφορικά με τη δέσμευση δωματίων για την υλοποίηση του SUPER RALLY 2021

Οκτωβρίου 01, 2020 0
Εξελίξεις αναφορικά με τη δέσμευση δωματίων για την υλοποίηση του SUPER RALLY 2021 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε το μεσημέρι της Τετάρτης 30/9/2020 από την Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας H-D CLUB HELLAS (Harley Davidson), η συνεργασία της Λέσχης με το γραφείο AirExelixi (υπεύθυνος κος Τάκης Φρατζής) έχει διακοπεί και οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με το εν λόγω γραφείο στο όνομα του H-D CLUB HELLAS για την υλοποίηση της δράσης SUPER RALLY 2020 δεν ισχύουν και δεν αναγνωρίζονται από την Λέσχη. 
Επισημαίνουμε ότι η ανωτέρω εξέλιξη, που αφορά καθαρά τις σχέσεις της Λέσχης με τους συνεργάτες της, ΔΕΝ επηρεάζει την ομαλή υλοποίηση της δράσης, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί κανονικά τον Μάιο του 2021 (υπό την προϋπόθεση φυσικά των εκάστοτε μέτρων που θα ισχύουν λόγω της πανδημία Covid-19). 
Η Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας H-D CLUB HELLAS (Harley Davidson) ενημερώνει παράλληλα τους ήδη συμβεβλημένους επιχειρηματίες στην διαμονή, ότι η κεντρική διαχείριση των δωματίων και των κλινών για την φιλοξενία των επισκεπτών μέσω της ιστοσελίδας της εκδήλωσης, θα γίνει από την Λέσχη. 
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες υλοποίησης της δράσης, διατηρεί την αιγίδα του στην Λέσχη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τον Μάιο του 2021 και θα ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, σχετικά με τον τρόπο μίσθωσης των δωματίων τους ή πιθανή νέα συνεργασία της Λέσχης με τουριστικό γραφείο, άμεσα με την λήψη σχετικής ενημέρωσης από την Λέσχη. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για Λιμάνι Ηγουμενίτσας και Λίμνη Παμβώτιδας

Οκτωβρίου 01, 2020 0
Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για Λιμάνι Ηγουμενίτσας και Λίμνη Παμβώτιδας

Μια συνέντευξη τύπου με χαρακτηριστικό το υγρό στοιχείο, παραχώρησε σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής κ. Σπύρος Ριζόπουλος και μέλη της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης, των οποίων τελικώς ως γνωστόν, αναβλήθηκε η συζήτηση (πλωτά στην Παμβώτιδα και ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας).
Η αναφορά στο υγρό στοιχείο έφτασε μέχρι το Ολλανδικό Ρότερνταμ, καθώς ο κ. Ριζόπουλος έδειξε φωτογραφίες πλωτών σταβλικών εγκαταστάσεων από τη χώρα της τουλίπας που ήλθαν σε γνώση του τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις συμμετοχές του σε διαδικτυακά διεθνή αναπτυξιακά συνέδρια και συζητήσεις, θέλοντας να τονίσει το βαθμό οπισθοδρόμησης της πολιτικής σκέψης στην Ήπειρο. Με την ευκαιρία της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έπειτα από δύο ολόκληρους μήνες, ο κ. Ριζόπουλος εισαγωγικά άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του συλλογικού οργάνου. «Είναι απλά τραγικός» είπε και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και παρουσίασης θέσεων, αν υπολογίσετε το χρόνο που διατίθεται για τον κάθε επικεφαλής, στο σύνολο του έτους, είναι ζήτημα αν μιλάμε για πάνω από 3 ώρες»

Το Λιμάνι
Επί της ουσίας της συνέντευξης τύπου, το πρώτο θέμα για το οποίο ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε τις θέσεις της παράταξης, είναι η σε εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με πιθανή παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε πως προεκλογική θέση των «Οριζόντων Ηπείρου» ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας στο διαγωνισμό, καθώς το Λιμάνι είναι το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί ανάπτυξη για την Περιφέρεια. Εφόσον αυτό το τόλμημα δεν προχωρά, ο κ. Ριζόπουλος εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν στην ιδιωτικοποίηση: 
α) η άλλη λειτουργία του Λιμανιού να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της πόλης, ώστε να μην «καταπίνει» την Ηγουμενίτσα το λιμάνι της, καθώς και με την προοπτική του μεγαλώματος του Λιμανιού, θα εισρεύσουν και πολλά αρνητικά στη θεσπρωτική πρωτεύουσα. Πρότεινε συγκεκριμένα να συνδέεται η πόλη με το Λιμάνι, με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός μουσείου σε ξεχωριστό σημείο του Λιμανιού. 
β) Να υπάρξει οπωσδήποτε πρόβλεψη για προσέγγιση καραβιών LNG, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική προς τους αγωγούς, παροχέτευση της Ηγουμενίτσας με φυσικό αέριο. 
Και γ) να υπάρξει πρόβλεψη για το Εμπορευματικό Κέντρο ώστε να απλωθεί η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει το Λιμάνι και στον υπόλοιπο Νομό, όπως στο Δήμο Φιλιατών.

Η Λίμνη και τα πλωτά
Το θέμα των πλωτών της Λίμνης Παμβώτιδας που μετά τη χθεσινή αναβολή θα έλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την άλλη Τετάρτη, καλύφθηκε από τον κ. Ριζόπουλο συνολικά: από τη διαφορετική διαχείριση των υδάτινων πόρων στο Νομό και στο Λεκανοπέδιο, στην κατεύθυνση και πάλι του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης με τη δημιουργία ενιαίου φορέα άρδευσης, την επανεξέταση της δυνατότητας πλημμυρίσματος του κάμπου της Λαψίστας και της μεταφοράς νερού από τον Αώο, ως την ισομερή ανάπτυξη περιμετρικά της Παμβώτιδας.
Πριν πάει ωστόσο, στο θέμα των πλωτών ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην οδυνηρή για πολλούς είδηση του επικείμενου κοψίματος 14 πλατάνων στην παραλίμνια περιοχή, λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους. Δεν στάθηκε τόσο στις ευθύνες Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου που γνώριζαν για το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια και δεν έπραξαν τίποτα αλλά περιέγραψε πως κινήθηκε η παράταξή του: απευθύνθηκε άμεσα στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας και ζήτησε τις απόψεις της. Το πρόβλημα θα υπάρχει για ακόμα δέκα χρόνια του ειπώθηκε, το τι θα μεταφυτευτεί στη θέση των πλατανιών δεν είναι εύκολο να απαντηθεί άμεσα, ωστόσο από την αρνητική αυτή εξέλιξη μπορεί να προκύψει κάτι καλό, όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος: μέσα από μια διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια σοβαρή αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων που να συμπεριλάβει εκτός της μεταφύτευσης δέντρων, τη λειτουργία όλης της λίμνης με την αλλαγή των δρομολογίων, το ζωντάνεμα του Περάματος κτλ. «Αυτό που κάναμε εμείς μέσα σε δύο εβδομάδες, δεν το έκαναν οι άλλοι 12 χρόνια…» σχολίασε.
Ερχόμενος στο θέμα των πλωτών της Παμβώτιδας, μίλησε για τις πελατειακές σχέσεις των καραβοκύρηδων με την Περιφερειακή Αρχή, κάνοντας λόγο για ένα ιδιότυπο καρτέλ που καταστρατηγεί την έννοια της ελεύθερης αγοράς, στερεί το δικαίωμα δραστηριοποίησης σε μη μέλη του Σωματείου και δεν επιτρέπει ακόμα και τις απαραίτητες αλλαγές στο ωράριο των καραβιών, για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων. «Το Νησί είναι αποκλεισμένο αλλά πρέπει και οι κάτοικοι του Νησιού να αντιληφθούν ότι ιδιοκτησία είναι το σπίτι τους και όχι το Νησί. Το Νησί ανήκει στους Γιαννιώτες» σημείωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ των καραβιών, με μοναδική περίπτωση να κάνει πίσω η παράταξη, μόνο αν δεχτεί ο Περιφερειάρχης να συμπεριλάβει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021, την κατασκευή μόνιμης σύνδεσης για το Νησί, στη θέση του έργου κατασκευής κόμβου στη Νεοκαισάρεια.
Ο Δημήτρης Παππάς τέλος, δικηγόρος και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής των «Οριζόντων Ηπείρου», αναφέρθηκε στο ιστορικό της λειτουργίας των πλωτών μέσων της Παμβώτιδας. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Παππάς τόνισε πως με τις προωθούμενες αλλαγές από την Περιφερειακή Αρχή στο καθεστώς λειτουργίας των πλωτών της Λίμνης:
Α) Η Περιφέρεια Ηπείρου, απουσία του Δήμου Ιωαννιτών, έρχεται σήμερα να δώσει τις 2 άδειες που έδωσε με βάση την προ ετών απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ώρα που δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να εκπονήσει μια μελέτη χωροϊκανότητας της Λίμνης.
Β) Ευνοούνται για τις δύο νέες άδειες, δύο ιδιοκτήτες πλωτών που καθέλκυσαν τα καράβια τους τελευταία και εδώ πρέπει να προσεχθούν τα κριτήρια που θα βάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα εκδώσει.
Γ) Παραμένει το ερώτημα γιατί οι 5 από τις 14 άδειες των καραβιών που σήμερα εκτελούν πλόες συγκοινωνιακούς και τουριστικούς μέσα στη Λίμνη, είναι προσωρινές και μόνο οι 9 κανονικές. Και
Δ) Η μελέτη για την αναβάθμιση των πλωτών μέσων δια του προγράμματος ELENA που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου από το 2017, έχει ξεχαστεί στα συρτάρια του μεγάρου της κεντρικής πλατείας.
Συνέχεια...

Ορισμός νέων Αντιδημάρχων στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 01, 2020 0
Ορισμός νέων Αντιδημάρχων στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νευραλγικές θέσεις των Αντιδημάρχων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας. 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου, οι νέοι Αντιδήμαρχοι και οι αρμοδιότητες, που τους μεταβιβάζονται είναι οι εξής: 

1) Βασίλειος Γκόλιας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού 

2) Κωνσταντίνος Τσουμάνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης 

3) Ελευθέριος Κώστας, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Τουρισμού, Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Διοικητικών Υπηρεσιών 

4) Χριστίνα Τζέλλου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κυκλικής Οικονομίας 

5) Βασιλική Τσώτου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής & Ψηφιακής Πολιτικής 

6) Γεράσιμος (Μάκης) Φουσέκης, Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε σχετικά: 
«Και με το νέο σχήμα διοίκησης συνεχίζουμε με ζήλο και αποφασιστικότητα να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι σε έναν και μοναδικό στόχο: να είμαστε αποτελεσματικοί. Οι νέοι αντιδήμαρχοι, παίρνοντας την σκυτάλη από τους προκατόχους τους, θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο που τους κληροδοτήθηκε, με την δέσμευση της έγκαιρης και ολοκληρωμένης απόδοσής του στην κοινωνία. 
Αλλαγή προσώπων στη Διοίκηση σημαίνει νέα νοοτροπία, προσαρμογή και ανάπτυξη. Σημαίνει αποδοχή του σημαντικού έργου που έχει ήδη γίνει και αποτελεσματική διαχείρισή του προς υλοποίηση των προσυμφωνημένων στόχων. 
Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τους απερχόμενους αντιδημάρχους για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και να τους ευχηθώ να παραμείνουν εξίσου ενεργοί και αποτελεσματικοί, πλέον ως δημοτικοί σύμβουλοι. 
Στους νέους αντιδημάρχους και σε όσους παρέμειναν εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, με ακλόνητη την πεποίθηση ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντά τους. 
Καλή και αποδοτική θητεία!»
Συνέχεια...