09/28/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ξανά σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Ξανά σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 3
ΠΕ Θεσπρωτίας 14
ΠΕ Ιωαννίνων 43
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.978, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.223 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι. 3 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (90.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.141 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -13.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 181 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Την οικονομική ενίσχυση των μανταρινοπαραγωγών ζητούν οι Πρόεδροι 6 κοινοτήτων του κάμπου

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Φιλιάτες: Την οικονομική ενίσχυση των μανταρινοπαραγωγών ζητούν οι Πρόεδροι 6 κοινοτήτων του κάμπου

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΟΙΝ.:
1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
3. ΑΝΤΙΠΕΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
4. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
5. ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
6. ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Στην ευρύτερη περιοχή μας κυριαρχούν οι καλλιέργειες Κλημεντίνης, Ναβαλίνας, Νόβα, Ορτανίκ και Βαλέντσια. Θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος το έτος 2021 στην ανθοφορία και την καρπόδεση των καλλιεργειών αυτών. Λόγω του ήπιου χειμώνα και των αυξημένων θερμοκρασιών, τα δέντρα άνθισαν από Μάρτιο έως τις αρχές Απριλίου και αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με δύο τρεις όψιμους παγετούς τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου, είχε σαν αποτέλεσμα την συνολική καταστροφή της ανθοφορίας, αλλά και γενικότερα της καρπόδεσης. 
Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας την άνοιξη, ο παγετός και η ξηρασία μετέπειτα έχουν δημιουργήσει σοβαρά θέματα στα δέντρα.

Επισημάναμε με προγενέστερες αποφάσεις το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που δημιούργησαν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (πανδημία, περιορισμός εξαγωγών, κλείσιμο Μαυραματίου, έλλειψη εργατικών χεριών). Σε αυτό το πρόβλημα προστέθηκε και η μείωση της παραγωγής που προκάλεσε η επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων την άνοιξη. Οι εσπεριδοπαραγωγοί και άλλοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής εκφράζουν την απόγνωσή τους και ζητούν μέτρα στήριξης.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργήσουν άμεσα ώστε να γίνουν οι έλεγχοι, να διαπιστωθεί η ακαρπία και να ενταχθούν οι παραγωγοί σε πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων
του Δήμου Φιλιατών
1. Πρόεδρος Κοινότητας Ραγιού ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. Πρόεδρος Κοινότητας Σμέρτου ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΟΥΦΑΛΗΣ
3. Πρόεδρος Κοινότητας Ασπροκκλησίου ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
4. Πρόεδρος Κοινότητας Κεστρίνης ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΥΜΠΑΤΑΣ
5. Πρόεδρος Κοινότητας Σαγιάδας ΑΝΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
6. Πρόεδρος Κοινότητας Τρικορύφου ΜΗΝΑΣ ΝΑΣΤΟΣ.
Συνέχεια...

"Για την Παραμυθιά μου. Για τους εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους" - Του Άλκη Φάτσιου

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
"Για την Παραμυθιά μου... Για τους εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους" - Του Άλκη Φάτσιου

Για την ΠΑΡΑΜΥΘΙΆ μου...
Για τους τότε εκτελεσθέντες
δικούς μου ανθρώπους ...
Για τους τότε εκτελεσθέντες
ανθρώπους ΟΛΩΝ μας...

29/9/1943: Μια μαύρη μέρα για την Παραμυθιά μου, μια μαύρη μέρα για τον τόπο μου, για τη Θεσπρωτία μας...
Οι κατακτητές Γερμανοί, τα ανθρωπόμορφα αυτά ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ - ΝΑΖΙΣΤΙΚΆ κτήνη, ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 προκρίτους. ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 Παραμυθιωτες, διαλεγμένους με περισσό ζήλο, έτσι ώστε, όχι μόνο να ορφανέψουν οικογένειες, αλλά να ορφανέψει -ΚΥΡΙΩΣ- η ΠΌΛΗ ολόκληρη. 

Παράλληλα στόχος ήταν και η διάχυση φόβου στο ντόπιο πληθυσμό, έτσι ώστε να μη βοηθούν τις αντάρτικες ομάδες ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που είχαν αρχίσει έντονα πλέον να μάχονται τους Γερμανούς φασίστες.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας την 8/9/1943, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που αντικατέστησαν τους Ιταλούς ως κατακτητές στη Θεσπρωτία, επιδόθηκαν με ιδιαίτερη ΒΑΝΑΥΣΌΤΗΤΑ, ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ και ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ, με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό, στις ζωές και στις σοδειές τους, έτσι ώστε να μη μπορούν να βοηθούν τους αντάρτες, διασπείροντας παντού το φόβο... το φόβο για ΟΛΑ... Οι φασιστικές δυνάμεις των Γερμανών ναζιστών, εφαρμόζουν επίσης -με ιδιαίτερη πάντα ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ- την τακτική των αντιποίνων. Έτσι στις 10/9/1943, η Γερμανική Διοίκηση Ηπείρου που έδρευε στα Γιάννενα, εξέδωσε διαταγή, σύμφωνα με την οποία για κάθε Γερμανό στρατιώτη, που θα πάθαινε οτιδήποτε ή οποιαδήποτε βλάβη από τη δράση των ανταρτών, θα εκτελούνταν 10 Έλληνες πολίτες.

Έτσι λοιπόν μετά την εκτέλεση από τους αντάρτες 6 Γερμανών (5 στρατιώτες και 1 αξιωματικός) στη Σκάλα της Παραμυθιάς, με βάση την προαναφερόμενη διαταγή, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, από το Γερμανικό Απόσπασμα σκορπίζοντας θρήνο και τρόμο σε όλη την περιοχή. 

Σκοτεινός και προδοτικός ο ρόλος Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών -όχι μόνο στην παραπάνω εκτέλεση και ούτε βεβαίως μόνο στην περιοχή μας- πολλοί από αυτούς, μετά την απελευθέρωση, είτε διαπομπεύθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, είτε εκτελέστηκαν από τις αντάρτικες ομάδες πατριωτών.
Με το κείμενο μου αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν σκοπεύω να αναφερθώ αναλυτικά σε περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες. Ίσως μια άλλη φορά...
Σήμερα θα περιοριστώ σε μία ΕΥΛΑΒΙΚΉ ΥΠΌΜΝΗΣΗ του στυγερού εκείνου εγκλήματος, απότοκου της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας, με απόδοση τιμής σε όλους τους εκτελεσθέντες...

Κλείνω αυτό το σημείωμα αισθανόμενος να με κατακλύζει μια αδηριτη ανάγκη και ως ελάχιστη τιμή στους εκτελεσθέντες, να με ωθεί να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη: Πολεμήστε παντού το φασισμό. Ο φασισμός από όπου και αν εκπορεύεται, είτε από λευκό είτε όχι, ντόπιο, Έλληνα ή ξένο, από Ορθόδοξο στο θρήσκευμα ή Μουσουλμάνο ή Καθολικό ή άθεο ή οτιδήποτε άλλο, ο φασισμός αυτός δεν είναι απλά ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟΣ και ΑΠΆΝΘΡΩΠΟΣ ... ΠΡΈΠΕΙ να ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ, ΠΡΈΠΕΙ να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ, όποιο προσωπείο και αν έχει, όποια μορφή και αν παίρνει, όποιον μανδύα κι αν φοράει...
Ο δρόμος, το ξέρω, είναι μακρύς, ο αγώνας δύσκολος και συνεχής... Όμως πιστέψτε με, αξίζει. Είναι δε ο ελάχιστος φόρος τιμής στους 49 εκτελεσθέντες.

27/9/2021 Ηγ/τσα
ΆΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
 Δικηγόρος
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Εργαστήρια Δεξιοτήτων για Εκπαιδευτικούς από το Κέντρο Πρόληψης "ΑΡΙΑΔΝΗ"

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Θεσπρωτία: Εργαστήρια Δεξιοτήτων για Εκπαιδευτικούς από το Κέντρο Πρόληψης "ΑΡΙΑΔΝΗ"


Εργαστήρια Δεξιοτήτων για Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας

Τα Κέντρα Πρόληψης ανταποκρινόμενα στο ρόλο τους ως φορείς υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης της ψυχοκοινωνικής υγείας και των εξαρτήσεων στη σχολική κοινότητα, έχουν ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη εγκεκριμένων υλικών πρόληψης μέσα στην πλατφόρμα 21+(με πάνω από 20 προτάσεις στους άξονες «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» να έχουν πάρει την έγκριση του Ι.Ε.Π.).

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση στην υλοποίηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων από μέρους σας και γνωριμία με αυτά, θέλουμε να σας προσκαλέσουμε σε ένα διήμερο διαδικτυακό εργαστήριο διάρκειας 6 ωρών, με στόχο να εστιάσουμε στη σημασία της βιωματικής μάθησης, στη δυναμική ομάδας, να προτείνουμε τρόπους αξιοποίησης τους, καθώς και στη φιλοσοφία των συγκεκριμένων προτεινόμενων εκπαιδευτικών υλικών.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της βιωματικής μεθοδολογίας, να συζητήσουν για τις εφαρμογές της, να διερευνήσουν γνωστικές και συναισθηματικές ανάγκες σχετικά με τα παραπάνω, να πάρουν πληροφορίες για τα προγράμματα και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα περιβάλλον προσομοίωσης αυτών. Για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης τους στην περίπτωση που επιλέξουν να υλοποιήσουν κάποιο από τα υλικά των Κέντρων Πρόληψης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου και ώρες 17.00 – 20.00, μέσω zoom. Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης από μέρους σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλ. 2665025140 ή απαντήστε μας στο e-mail : mithos2@otenet.gr , ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου για να σας αποστείλουμε τον σχετικό σύνδεσμο.

Από το Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δημάκος Δημήτριος
Συνέχεια...

Νέο ωράριο λειτουργίας στον Αρχαιολογικό χώρο Ελέας

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Νέο ωράριο λειτουργίας στον Αρχαιολογικό χώρο Ελέας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος Ελέας, από την Παρασκευή, 1.10.2021, θα λειτουργεί με νέο ωράριο ώστε να εξυπηρετούνται και οι επισκέψεις σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τα παρακάτω:

Πέμπτη έως Κυριακή: 08:30-15:30
Δευτέρα έως Τετάρτη: κλειστός

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Η Προϊσταμενη της Εφορείας
κ.α.α.
Γεωργία Πλιάκου
Aρχαιολόγος
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 7 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας (Άγνωστο πόσα σβήστηκαν)

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Θεσπρωτία: 7 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας (Άγνωστο πόσα σβήστηκαν)

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (27-9-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 27 παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

15 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων, ύψους 300 και 150 ευρώ κατά περίπτωση, ως εξής:
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-9- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

12 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή των παρακάτω προστίμων, ύψους 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων:
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-6- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποστέλλει καθημερινά δελτία Τύπου με τα πρόστιμα που επέβαλλαν κλιμάκιά της την προηγούμενη ημέρα. Ποτέ όμως δεν έστειλε Δελτίο Τύπου στο οποίο να αναφέρονται πόσα από αυτά τα πρόστιμα διαγράφονται, κατόπιν νομίμων ενστάσεων βεβαίως, βεβαίως... 
Γιατί άραγε;;;
Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου προς Καχριμάνη: "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"

Σεπτεμβρίου 28, 2021 0
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου προς Καχριμάνη: "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"
Ο κ. Περιφερειάρχης προκαλεί τον ηπειρωτικό λαό με το να επικαλείται το «δημόσιο συμφέρον» στο θέμα του διαγωνισμού των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των ΣΜΑ, με ευθύνη της Περιφέρειας που ανέλαβε να κάνει το έργο, έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων τα τελευταία 6 χρόνια.

Σε αυτά τα 6 χρόνια καθυστερήσεων, ο λαός πληρώνει μέσω των ανταποδοτικών τελών στους Δήμους για να πηγαινοέρχονται απορριμματοφόρα με σκουπίδια εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, οι εξοπλισμοί των Δήμων να καταπονούνται και το προσωπικό να χάνει χρόνο στα δρομολόγια αντί να ασχολείται με την αποκομιδή απορριμμάτων.

Αντί να κοιτάξει λοιπόν τα «του οίκου του» και να κρατήσει χαμηλούς τόνους δεδομένων των ευθυνών του, ανακατεύεται ξανά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο δεν είναι καν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Προφανώς ο διαγωνισμός του ΦΟΔΣΑ έχει δεκάδες προβλήματα με κυριότερο το γεγονός ότι οι ΣΜΑ ιδιωτικοποιούνται πριν καν ξεκινήσει η λειτουργία τους. Το κυριότερο πρόβλημα δηλαδή, που αποκρύπτεται εντέχνως, είναι ότι βγαίνει διαγωνισμός, αντί να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού και να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου όμως, που αναθέτει τους διαγωνισμούς που αναλαμβάνει σε ακριβοπληρωμένους ιδιώτες νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, για να ακυρώνονται τελικά απ’ την ΑΕΠΠ όπως στην περίπτωση των led, ως «φωτογραφικοί», καλό θα ήταν να είναι προσεκτική στις παρεμβάσεις της και φειδωλή στα σχόλια της.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι οι δηλώσεις περί «δημοσίου συμφέροντος» έγιναν την ίδια εβδομάδα που ένας υποψήφιος ανάδοχος κάνει δημόσια παρέμβαση για το διαγωνισμό των ΣΜΑ, καταλήγουμε για ακόμα μια φορά στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια δεν παρακολουθεί απλώς τα επιχειρηματικά παζάρια για τα έργα της Ηπείρου αλλά παίρνει κανονικά μέρος.

Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά, ότι το «δημόσιο συμφέρον» στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης καμία σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού. Αυτό που εννοούν και προσπαθούν να διασφαλίσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Περιφέρεια και τους Δήμους είναι το επιχειρηματικό συμφέρον πίσω από το οποίο στοιχίζεται ο καθένας κάθε φορά.

Ιωάννινα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα