03/13/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Βράβευση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Μαρτίου 13, 2024 0
Βράβευση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» 

Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

H «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», παρουσιάστηκε στο 5Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα.

Στο Συνέδριο- κατόπιν επιλογής από Κριτές- παρουσιάστηκαν περί τις 150 επιστημονικές εργασίες με 450 εισηγητές, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 400 Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι το παρακολούθησαν είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω διαδικτύου.

Την επιστημονική εισήγηση για την Πολιτιστική Διαδρομή με τίτλο: «Ανάδειξη 5 Αρχαίων Θεάτρων τα Ηπείρου και η Πολιτιστική Διαδρομή που τα ενώνει- ένα εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου», ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, για την οποία μάλιστα έλαβε το βραβείο «Καλύτερων πρακτικών στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων ως «επώνυμων» προορισμών στην περιοχή, που μπορούν να οδηγήσουν στο «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής» και να αποτελέσει οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία στην Ήπειρο.

Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι ο Φορέας Στρατηγικής, είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο, ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου, συνεκτικού στοιχείου, που είναι τα πέντε αρχαία θέατρα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Αμβρακία) και οι αρχαιολογικοί τους χώροι.

Η εισήγηση συνοδεύτηκε με παράλληλη παράλληλη προβολή βίντεο με τρία θέματα: την αναστήλωση και των 5 θεάτρων, τη βιωματική πολιτιστική διαδρομή ενός σύγχρονου επισκέπτη σε αυτά αλλά και σε κοντινά αξιοθέατα και τέλος, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για ξεναγήσεις κλπ που πρόκειται σε λίγο καιρό να εφαρμοστούν.

***
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο, το οποίο ήταν τετραήμερης διάρκειας, έχει καθιερωθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου. Επίσης βοηθά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και προκαλώντας αυξημένο ενδιαφέρον για τον Πολιτιστικό Τουρισμό και όχι μόνο.

Φορείς διοργάνωσής ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Τελούσε δε υπό την «Αιγίδα» πολλών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, ήτοι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείου Τουρισμού, το Υπουργείου Εξωτερικών/Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον Ελληνικό Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, UNESCO, ICOMOS, ICOM, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ.ά.

Συνέχεια...

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από σπίτι στην Ηγουμενίτσα

Μαρτίου 13, 2024 0
Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από σπίτι στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας

Άμεση ήταν η εξιχνίαση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας υπόθεση κλοπής, που έλαβε χώρα χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα, καθώς και η σύλληψη δύο ατόμων (ημεδαπού και ημεδαπής), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι ταυτοποιήθηκαν άμεσα κατά τη διερεύνηση καταγγελίας για κλοπή πορτοφολιού από σπίτι στην Ηγουμενίτσα, απουσία της ηλικιωμένης ενοίκου, το οποίο περιείχε 60 ευρώ.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν χθες το απόγευμα τους κατηγορούμενους σε περιοχή της Θεσπρωτίας, ενώ ανευρέθηκε το κλεμμένο πορτοφόλι σε σημείο, όπου το είχαν απορρίψει.

Στην κατοχή τους βρέθηκε ακόμη και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα μαζί με το πορτοφόλι.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέχεια...

Κοινοβουλευτική ερώτηση από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα για την προστασία της Παναγίας της Παραμυθιάς

Μαρτίου 13, 2024 0
Κοινοβουλευτική ερώτηση από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα για την προστασία της Παναγίας της Παραμυθιάς

Κ. Μάλαμα: Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος ως προς την προστασία της Παναγίας της Παραμυθιάς;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την συντήρηση, προστασία κι ανάδειξη του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Η ερώτηση κατατίθεται σε συνέχεια επισημάνσεων της τοπικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 145690/6419 ΦΕΚ 41/Β/1957-02-08), το οποίο κτίστηκε την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με λειτουργία αρχικά καθολικού Μονής, στη συνέχεια επισκοπικού ναού και σήμερα κοιμητηριακού ναού. Πρόκειται για εκκλησιαστικό οικοδόμημα της υστεροβυζαντινής περιόδου, σπάνιου ναοδομικού τύπου, με τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική κι ιστορική αξία.

Όμως, το μνημείο χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη και παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης, ανάγκη την οποία έχει επισημάνει κι η ίδια η κυρία Υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψη της στο χώρο πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα έρωτα την Υπουργό Πολιτισμού εάν έχει συντελεστεί πρόοδος σε σχέση με τις μελέτες συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παναγίας στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος σε σχέση με τις δεσμεύσεις της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού, ως προς τις παρεμβάσεις για την συντήρηση, προστασία κι ανάδειξη του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας;

Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, το Νοέμβριο του 2022, επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 145690/6419 ΦΕΚ 41/Β/1957-02-08), το οποίο κτίστηκε την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με λειτουργία αρχικά καθολικού Μονής, στη συνέχεια επισκοπικού ναού και σήμερα κοιμητηριακού ναού. Πρόκειται για εκκλησιαστικό οικοδόμημα της υστεροβυζαντινής περιόδου, σπάνιου ναοδομικού τύπου, με τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική κι ιστορική αξία.

Με τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις συμφωνεί πλήρως κι η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, η οποία σε σχετικό δελτίο τύπου της μετά την επίσκεψη της στο μνημείο τόνισε ότι “ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μνημείου, υψίστης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας για τον τόπο”. Παρουσία, μάλιστα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών, πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων τόνισε ότι “Για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξή του, καθίσταται αναγκαία η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης με τη συνεργασία σειράς ειδικών επιστημόνων”.

Επειδή η κοινωνία της Θεσπρωτίας, αλλά και οι πολίτες της χώρας που αγωνιούν για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναμένουν την τήρηση αυτής της δέσμευσης της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού:

Έχει συντελεστεί πρόοδος σε σχέση με τις μελέτες συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παναγίας στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας;

Η ερωτούσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα

Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας - Δείτε τα θέματα

Μαρτίου 13, 2024 0
Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας  - Δείτε τα θέματα

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη  13 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:30’, το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας
Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Μητσέλος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 1ο
Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι“ Δήμου Ηγουμενίτσας

Θέμα 2ο
Έγκριση τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ηγουμενίτσας

Θέμα 3ο
Έγκριση τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Ηγουμενίτσας

Επείγοντα θέματα μετά από αίτηση των Επικεφαλής Παρατάξεων

Θέμα 4ο
Έγκριση χρηματοδότησης της μελέτης «Διάνοιξη VIA FERATA στην ακτογραμμή Σύβοτα - Πέρδικα του Δήμου Ηγουμενίτσας από την παραλία Μέγα Άμμος μέχρι την παραλία Αρίλλας».

Εισηγητής: κ. Αντώνιος Μπέζας – Δημοτικός Σύμβουλος - Επικεφαλής Ελάσσονος
Αντιπολίτευσης.

Θέματα Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων

Θέμα 5ο
Έκφραση γνώμης σε σχέση με τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας πέραν αυτών που υπάρχει ενεργή παραχώρηση. (άρθρο 23 παρ. 6 και αρθρο 9 παρ. 1 του ν.5092/4-2-2024)

Θέμα 6ο
Διατήρηση η μη των κενωθέντων Περιπτέρων που βρίσκονται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Εισηγητής: κ. Ηλίας Παππάς - Αντιδήμαρχος.

Θέματα Οικονομικού Προγραμματισμού, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Δημοτικής Περιουσίας και Διοικητικής Οργάνωσης


Θέμα 7ο
Επικαιροποίηση της αριθμ. 152/2023 απόφασης ΔΣ <<Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από πόρους του Τ.Π. & Δ για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Κοιμητηρίου Δήμου Ηγουμενίτσας»>> και εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή κάθε απαιτούμενου εγγράφου με το Τ.Π.&Δ.

Θέμα 8ο
Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για μίσθωση κτιρίου με σκοπό τη στέγαση του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου.

Θέμα 9ο
Αύξηση ωραρίου σχολικών καθαριστριών στα πλαίσια του άρθρου 8 του Ν.4368/2016.

Θέμα 10ο
Λήψη απόφασης επί της αιτήσεως της κας Αικατερίνης Μώκου του Ελευθερίου κατοίκου Δ.Κ. Πέρδικας για τη λύση της μίσθωσης αναψυκτηρίου – περιπτέρου στο «Καραβοστάσι» Δ.Κ. Πέρδικας, διαγραφή ή μη οφειλόμενων μισθωμάτων και επιστροφή ή μη της εγγυητικής επιστολής.

Θέμα 11ο
Παροχή παγίας προκαταβολής στο Δήμο και στις Κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας για το έτος 2024.

Θέμα 12ο
Επί αιτήσεως Ναυτικού Ομίλου Θεσπρωτίας για παραχώρηση χώρου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλαταριάς.

Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέματα Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Θέμα 13ο
Κατανομή Α’ δόσης 2024 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων.

Εισηγήτρια: κα Μαρίνα Κοσιώρη – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ειδικά Θέματα - Επιτροπές – Ορισμός Εκπροσώπων


Θέμα 14ο
Κοινωφελές Ίδρυμα «Ηλία Ι. Σάρρα».

Θέμα 15ο
Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων για τη συγκρότηση της Επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 186 του N.3463/06 για την εκτίμηση της αξίας ακίνητων και κινητών πραγμάτων οι οποίες πρόκειται να εκποιηθούν, να αγοραστούν, να ανταλλαγούν, να μισθωθούν ή να εκμισθωθούν.

Θέμα 16ο
Συγκρότηση επιτροπής γνωμοδότησης για την καταστροφή άνευ αξίας αντικειμένων (ηλεκτρονικών ειδών), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 199 του N.3463/06 (Δ.Κ.Κ.).

Θέμα 17ο
Ορισμός εκπροσώπου στην επιτροπή εξέτασης αιτημάτων για την δραστηριοποίηση θαλασσίων μέσων αναψυχής κατά μήκος των ακτών περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Θέμα 18ο
Ορισμός νέου πολιτικού υπεύθυνου στο ΕΔΔΥΠΠΥ.

Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Νταής - Δήμαρχος.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα