11/12/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η τοποθέτηση του Θωμά Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θέμα του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ηγουμενίτσας

Νοεμβρίου 12, 2019 0
Η τοποθέτηση του Θωμά Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θέμα του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ηγουμενίτσας

Η ομιλία του Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε μοναδικό θέμα συζήτησης, την αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ» της Ηγουμενίτσας 

"Η υπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε στις 7/11/2019 ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν με το Ν. 4559/2018. Στα τμήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει έδρα την Ηγουμενίτσα. Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες αυτές σε όλη την Ήπειρο, εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα ρύθμιση ακολουθεί την προηγούμενη με την οποία κατάργησε τα διετή προγράμματα Σπουδών Πανεπιστημίου, που προέβλεπε και το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας Ηγουμενίτσας. 
Η λειτουργία του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος, ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν ποικιλοτρόπως από τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας. Η απόφαση της ίδρυσης που περιλαμβάνει ο νόμος 4559/2018 ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης των φορέων της Ηγουμενίτσας , της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ομόφωνη απόφαση των οργάνων διοίκησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 
Θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα το νέο τμήμα; Όχι, γιατί το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» δεν αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη αυτού της «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί ήδη στην Ηγουμενίτσα και τούτο διότι τα χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημιακού τμήματος είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του τμήματος του ΤΕΙ. 
Ως νέο, το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» όπως και τα υπόλοιπα 36 νέα τμήματα, ήταν ανέφικτο να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία τους και όσον αφορά στο δικό μας τμήμα έπρεπε να προηγηθούν τα εξής. 
α) Να ορισθούν τα 8 μέλη ΔΕΠ (4 υπάρχοντα+ 4 νέα που οφείλει να ορίσει το Πανεπιστήμιο) 
β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα προσδιορίσει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται 
γ) Να γίνει η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του τμήματος. 
Γίνεται φανερό ότι το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας έχει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει και όπως και για τα υπόλοιπα 36, πολιτικοί λόγοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την αναστολή- κατάργηση της έναρξης λειτουργίας τους. Και αυτοί οι πολιτικοί λόγοι συμπυκνώνονται στον εξής ένα: Να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στην Ιδιωτική εκπαίδευση και κυρίως στα Ιδιωτικά Κολέγια. 
Για τους παραπάνω λόγους, ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ομόφωνα να απορρίψουμε την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αναστέλλει ,καταργεί στην ουσία, την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, τη χρονική στιγμή που ορίζει ο νόμος 4559/2018. 
Προτείνω την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης - κινητοποίησης όλων των φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , για να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης προς την Κυβέρνηση να μην καταθέσει ή εφόσον την καταθέσει, να ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για τα 37 νέα Πανεπιστημιακά τμήματα, για να λειτουργήσει και στην Ηγουμενίτσα το νέο τμήμα, για να μη μείνει η πόλη και η Θεσπρωτία έξω από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από 25 συνεχή χρόνια. 

Ηγουμενίτσα 11/11/2019 

Στο τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε ψήφισμα που καταγγέλλει την ρύθμιση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας των νεοϊδρυθέντων τμημάτων και καλεί όλους τους φορείς να αποφασίσουν και να οργανώσουν τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης προς την κυβέρνηση ώστε να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι το παν/κό έτος 2021-2022, μαζί με τα άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα. 
Η συνάντηση των φορέων θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι 18/11 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δείτε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την τύχη του ΑΕΙ Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 12, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Δείτε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την τύχη του ΑΕΙ Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΘΕΜΑ: Νέα δεδομένα στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και η τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. -Εισηγητής: Δήμαρχος. 


Συνέχεια...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για σήμερα και αύριο

Νοεμβρίου 12, 2019 0
Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για σήμερα και αύριο

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για Τρίτη και Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη από το μεσημέρι και Τετάρτη μέχρι τις απογευματινές ώρες για τα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο. 
Περισσότερες λεπτομέρειες την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). 
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή όλων των Δήμων, των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών.
Συνέχεια...