01/19/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Β. Γιόγιακας: "Να επιτραπεί και να παραταθεί το κυνήγι αγριόχοιρου για να προστατευθούν οι αγροτικές καλλιέργειες"

Ιανουαρίου 19, 2021 0
Β. Γιόγιακας: "Να επιτραπεί και να παραταθεί το κυνήγι αγριόχοιρου για να προστατευθούν οι αγροτικές καλλιέργειες"

Ερώτηση Β. Γιόγιακα και Χρ. Μπουκώρου

Να επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου και να παραταθεί το χρονικό διάστημα στο οποίο αυτό επιτρέπεται μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου ζητούν με Ερώτησή τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης της θήρας ως διαχειριστικού μέτρου για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών και την πρόληψη εκτεταμένων ζημιών, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα από την υπέρμετρη πληθυσμιακή αύξηση των αγριόχοιρων όπως οι καταστροφές καλλιεργειών, οι ζημιές σε αρδευτικά συστήματα, οι εισβολές σε αυλές κατοικιών και ο κίνδυνος οδικών ατυχημάτων. Αναφέρουν επίσης ότι, ακόμα και σε εκείνες της χώρες όπου η κυνηγετική δραστηριότητα έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων ειδών που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Άσκηση θήρας ως διαχειριστικού εργαλείου για την προστασία της αγροτικής παραγωγής»

Στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση («Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038», ΦΕΚ B’ 5351/28-11-2018) η θήρα αναγνωρίζεται (Άρθρο 3) ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό -και σε εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών όσο και για τον περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, με προσθήκη στον Δασικό Κώδικα (Άρθρο 14, Ν. 4711/2020), μπορεί να επιτραπεί κατόπιν κοινής απόφασης των συναρμόδιων Υπουργών η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας υγείας, υγείας και προστασίας των ζώων καθώς και προστασίας της αγροτικής παραγωγής.

Η παράταση αναστολής της κυνηγετικής δραστηριότητας έως και τις 25/1/2021 σε συνδυασμό με την επικείμενη λήξη, στις 20/1/2021, της περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης της θήρας ως διαχειριστικού εργαλείου για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών και την πρόληψη εκτεταμένων ζημιών. Αυτό συμβαίνει εν μέσω αναφοράς σοβαρών προβλημάτων σε αγροτικές περιοχές της χώρας τα οποία προκαλούνται από την υπέρμετρη πληθυσμιακή αύξηση των αγριόχοιρων, όπως καταστροφές οπωροφόρων και άλλων καλλιεργειών, ζημιές σε αρδευτικά συστήματα, εισβολές σε αυλές κατοικιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και κίνδυνος οδικών ατυχημάτων.

Σημειώνεται δε ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών η κυνηγετική δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί ενώ σε εκείνες της χώρες όπου απαγορεύεται στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία) επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων ειδών που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα δε με την παρ. 1 του Άρθρου 251 του Ν. 86/1969 (Δασικός Κώδικας) η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελεί κατά κανόνα μοναχική δραστηριότητα που ασκείται σε περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό, δίχως κοντινή επαφή με άλλα άτομα καθώς αυτό επιτάσσει η ασφαλής χρήση του κυνηγετικού όπλου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να άρουν την απαγόρευση της θήρας και να παρατείνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου έως το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή έως τις 28/2/2021, με τήρηση των λοιπών περιορισμών για το εν λόγω είδος όπως αυτοί προβλέπονται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777)

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλειος Γιόγιακας 
Χρήστος Μπουκώρος 
Συνέχεια...

Απάντηση της "Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων" ΟΤΑ Θεσπρωτίας στη ΔΑΣ

Ιανουαρίου 19, 2021 0
Απάντηση της "Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων" ΟΤΑ Θεσπρωτίας στη ΔΑΣ

Σχετικά με την ανακοίνωση του … «Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας» που εκδόθηκε την 13/01/2021, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 

Η ανακοίνωση προφανώς και δεν αποτελεί απόφαση του Συλλόγου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ έγινε μόνο ενημέρωση για το εργασιακό Βατερλό που οδήγησε ο Πρόεδρος τους εργαζόμενους, όπου ασκήσαμε την κριτική μας. Μετά το Δ.Σ. εκδώσαμε ανακοίνωση με τις απόψεις μας και εν ριπή οφθαλμού δόθηκε απάντηση με «σφραγίδα του Συλλόγου». Είναι κατανοητό πως, χωρίς σύγκληση του Δ.Σ., η παράταξη της ΔΑΣ έγραψε Ανακοίνωση-Απάντηση στα μέτρα της και, με την αλαζονεία και το διευθυντικό δικαίωμα που θα ζήλευαν οι «εργοδότες όλου του κόσμου», υπέγραψαν, ως Σύλλογος, την παραταξιακή τους ανακοίνωση!!! 

Ήταν αναμενόμενο, αντί δομημένης και στοιχειοθετημένης απάντησης, να λάβουμε μεταξύ ψεμάτων και αοριστιών μία γενικόλογη κριτική απέναντι στις Κυβερνήσεις διαχρονικά (με την οποία σε επιμέρους αναφορές θα μπορούσαμε και να συμφωνήσουμε). 
Για την ταμπακιέρα όμως … κουβέντα! Ίχνος αυτοκριτικής! Καλές είναι οι επαναστατικές κορώνες αλλά δεν θα αφήσουμε για ακόμη μια φορά να στείλει την μπάλα στην εξέδρα. 

Ο Πρόεδρος και η παράταξη της ΔΑΣ έχουν μπερδευτεί. Στην Ηγουμενίτσα δεν δόθηκε κανένας συνδικαλιστικός αγώνας. Υπήρξε μία δικαστική διεκδίκηση με αντίδικο την Διοίκηση του Δήμου. Συγκεκριμένα: Ουδέποτε το θέμα τέθηκε στα όργανα του Συλλόγου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για ουσιαστική συνδικαλιστική διεκδίκηση. Καμιά συνδικαλιστική κινητοποίηση, καμιά ενέργεια συσπείρωσης δυνάμεων με την αρωγή της Ομοσπονδίας, της ΑΔΕΔΥ, άλλων σωματείων. Ακόμη και εκ των υστέρων, μόνο ως ενημέρωση ήρθε το θέμα στο Δ.Σ., με την παραμικρή αναφορά σε καταδίκη της Διοίκησης του Δήμου. Μήπως καταγγέλθηκε για την αρνητική της επίσης απόφαση που έλαβε ημέρες πριν, η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ηγουμενίτσας; Αυτούς που καταγγέλλετε, χωρίς ντροπή, είναι οι Εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Κίνησης, που φροντίσατε να μείνουν έξω από τις διαδικασίες, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!!! 

Όταν λοιπόν επιλέγεις την Δικαστική και όχι την Συνδικαλιστική διεκδίκηση (κινητοποιήσεις, συσπείρωση δυνάμεων, ρήξη) οφείλεις να γνωρίζεις και να κάνεις προσεκτικά βήματα!!! Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών επιθυμεί την «σύμφωνη γνώμη» του αντιδίκου (Δημάρχου) προκειμένου να δικαιώσει εργαζόμενους σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Προκειμένου μία δικαστική διεκδίκηση να έχει θετικό αποτέλεσμα μετράς τις δυνάμεις σου και επιλέγεις την τακτική σου. Είτε η Διοίκηση συναινεί, οπότε οι συνδικαλιστικές φανφάρες περισσεύουν, είτε μετράς τα κουκιά στο Δημοτικό Συμβούλιο και εάν σου βγουν, πηγαίνεις σε αυτό. Εάν δεν σου βγουν δεν παίζεις «σκάκι» στην πλάτη συναδέλφων, φορτώνοντάς τους αρνητικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που «θάβουν» τις ελπίδες των εργαζομένων και περιορίζουν δραματικά τις επιλογές τους και στο μέλλον!!! 

Και η υποκρισία περισσεύει όταν η ΔΑΣ χρησιμοποιώντας την σφραγίδα του Συλλόγου, μας εγκαλεί γιατί δεν μιλήσαμε, δεν παρευρεθήκαμε, δεν παρεμβήκαμε!!! Μα ενεργήσαμε έτσι, γιατί ο αγαπητός Πρόεδρος γνωρίζει (και ας σφυρίζει αδιάφορα) πως από την αρχή της διαδικασίας προφανώς με δική του ανοχή αν όχι υπόδειξη, η επιτροπή των εργαζομένων απαίτησε ως «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» να μην συμμετέχουμε σε καμιά διαδικασία επιλέγοντας να κινηθούν μόνο με τον Πρόεδρο κ. Υφαντή!!! Ήμασταν αναγκασμένοι να σεβαστούμε την υπόδειξη, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. του Συλλόγου από τα μέλη της Επιτροπής των εργαζομένων ΕΣΠΑ που παρευρέθηκε σε υποστήριξη του Προέδρου. 

Τολμά ο «αγωνιστής» Πρόεδρος να κατηγορεί εμάς πως καθοδηγούμαστε απευθείας από το γραφείο του δημάρχου; Ως εργοδοτικούς; Πως βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμιού με την δημοτική αρχή; Ξεχνά πως με την συνδρομή, συμβολή και πατρονάρισμά του, Εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του Κεντρικού ΚΕΠ του Δήμου διώκεται πειθαρχικά με αδιανόητες κατηγορίες; Αλλά και αυτό το θέμα ξέχασε να το θέσει υπόψιν του Συλλόγου σε στήριξη του συνόλου των εργαζομένων των ΚΕΠ που διώκονται αδίκως! 

Ίχνος συνδικαλιστικής τσίπας δεν έχει ο «αγωνιστής» Πρόεδρος κ. Σπύρος Υφαντής! 
Η ανοχή (όχι η αποδοχή) της κριτικής από την εκλεγμένη μειοψηφία στο πλαίσιο του Συλλόγου προϋποθέτει ψήγματα δημοκρατικών ευαισθησιών. Η αυτοκριτική «αγωνιστή Πρόεδρε» και συνάδελφοι της ΔΑΣ, ειδικά όταν το αποτέλεσμα των εσφαλμένων και ατελέσφορων ενεργειών σας, συμφωνούμε όλοι πως αποτελεί «Βατερλό» για τους εργαζόμενους, είναι το λιγότερο αναγκαία! 

Με σεβασμό και επιμονή σε δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες ο «αγωνιστής» Πρόεδρος με την συμπεριφορά του ΔΕΝ ΤΙΜΑ, θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας, με μόνο στόχο την εκπροσώπηση των εργαζομένων-μελών του Συλλόγου. 
Θα παλέψουμε να εξαλειφθούν οι συνδικαλιστικοί «μονόλογοι», ο συνδικαλιστικός αυταρχισμός και η παραταξιακή εσωστρέφεια που με το έτσι θέλω έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στο εσωτερικό του Συλλόγου. Και αυτό θα γίνει με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες και με πλουραλισμό απόψεων, που οι συνάδελφοι της ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας ΤΡΕΜΟΥΝ! 
Μόνο τότε οι αγώνες μπορεί να είναι ενωτικοί και νικηφόροι. 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου 
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» 
Σουζάνα Καπνίση - Νικηφόρος Σταύρου
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 566 σε όλη τη χώρα με 30 θανάτους

Ιανουαρίου 19, 2021 0
Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 566 σε όλη τη χώρα με 30 θανάτους

566 νέα κρούσματα covid-19 ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με 30 θανάτους και 320 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα, ενώ σε όλη την Ήπειρο 22 νέα κρούσματα:

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Π.Ε. Άρτας 0
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 1
Π.Ε.Πρέβεζας 21 (σύμφωνα με πληροφορίες του PrevezaBest, τα κρούσματα προέρχονται από τη δομή της Φιλιππιάδας των προηγούμενων ημερών).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...