01/20/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Εγνατία οδός / Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών - Υποχρεωτική χρήση αλυσίδων για ΙΧ

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Εγνατία οδός / Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών - Υποχρεωτική χρήση αλυσίδων για ΙΧ

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Νομό Ιωαννίνων (έντονη χιονόπτωση) και σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων:

· Απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από τον Κόμβο Παμβώτιδας (χιλιομετρική θέση 72,900) έως και τον Κόμβο Παναγιάς (χιλιομετρική θέση 120,800) του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

· Επιβάλλεται υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων ανάλογων αντιολισθητικών μέσων σε όλα τα οχήματα, στο παραπάνω τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Των παραπάνω περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα:

· οδικής βοήθειας,

· εκχιονιστικά και φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και

· εκτάκτου ανάγκης. Οι ρυθμίσεις της σχετικής απόφασης ισχύουν μέχρι την εξασθένιση των καιρικών φαινομένων και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων

Παράλληλα έχει ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παραμένουν στο λιμάνι και την είσοδο της Ηγουμενίτσας όσα φορτηγά και νταλίκες εξέρχονται από πλοία προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση στην έξοδο των Ιωαννίνων.

Συνέχεια...

Παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πρέβεζας ο Αντώνης Μπέζας

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πρέβεζας ο Αντώνης Μπέζας

"Μαζί για την Ηγουμενίτσα", ήταν το όνομα της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγήθηκε ο Αντώνης Μπέζας για το Δήμο Ηγουμενίτσας στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο δεν τα κατάφερε και περιορίστηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ή μάλλον, όπως δήλωσε ο ίδιος στην τελετή ορκωμοσίας, της μειοψηφίας, δεδομένου ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση, αλλά θα βάλει πλάτη...!

Ωστόσο, θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην αυτοδιοίκηση, αλλά στο Δήμο Πρέβεζας, όπου θα συνεχίσει να έχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Μπορεί ο ίδιος να μην κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος, όμως κατάφερε να επανεκλεγεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, κάτι που ωφελεί και τον κ. Μπέζα.

"Με την αριθμ. 5/191/2-1-2024 Απόφαση του Δημάρχου Πρέβεζας Νομού Πρέβεζας, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 58 του Ν. 3852/2010, 161 και 167 του Ν. 3584/2007, όπως ισχύουν, διορίζεται σε θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πρέβεζας ο Μπέζας Αντώνιος του Εμμανουήλ, κάτοχος διπλώματος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου".

Τα παραπάνω αναφέρει η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι, ο κ. Μπέζας θα έχει δύο ρόλους και στους δύο δήμους. Αφενός επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας στο Δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, αφετέρου Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Πρέβεζας...!

Με άλλα λόγια, "Μαζί για την Ηγουμενίτσα" και μόνος του για την Πρέβεζα...!
Η απόφαση διορισμού του όπως δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Πρέβεζας όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε αναρτημένη τη σχετική απόφαση, αν και ήταν η 2η μόλις απόφαση του δημάρχου Πρέβεζας ήδη από τις 2/1/2024!!

Καλορίζικος!
Συνέχεια...

Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα

Τις απογευματινές ώρες χθες, τα στελέχη της Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του λιμανιού εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου VAN, μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το VAN όχημα.
Συνέχεια...

Στηρίξτε τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους..!!!

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Στηρίξτε τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους..!!!

Πολύς λόγος γίνεται ακόμη μια φορά για το ρόλο των ΜΜΕ, τόσο πανελλαδικά, όσο και περιφερειακά.
Λίστες με κρατική διαφήμιση προς ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο, πλην μόνο την ανάλογη στήριξη στην εκάστοτε κυβέρνηση ή τουλάχιστον τη σιωπή τους...

Όσοι από τους αναγνώστες μας παρακολουθούν χρόνια, γνωρίζουν ότι για να μπορούμε να κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς περιορισμούς και να εκφράζουμε άφοβα τη γνώμη μας, δεν συμμετείχαμε σε τέτοιες δοσοληψίες. Και ούτε πρόκειται...

Γι' αυτό το λόγο η εφημερίδα μας ανέστειλε την κυκλοφορία της μετά από 43 χρόνια κυκλοφορίας, έστω προσωρινά...!!!

Τα τελευταία 4 χρόνια συνεχίζουμε μέσω της ιστοσελίδας μας καταγράφοντας καθημερινά την επικαιρότητα στην περιοχή μας, αλλά τη σχολιάζουμε κιόλας...

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα δείτε τον τίτλο της ιστοσελίδας μας σε καμία από τις λίστες με κρατική διαφήμιση...!

Και επειδή δεν πρόκειται να ζητήσουμε ποτέ από κανένα βουλευτή, χάρες, αλλά θα συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα, τα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ μας, αλλά και το σχολιασμό μας, καλούμε τους αναγνώστες μας που επιθυμούν να συνεχίσει να λειτουργεί η ιστοσελίδα μας, χωρίς την παραμικρή κρατική ενίσχυση, και παρά την πολεμική τους συμπεριφορά, να στηρίξει ο καθένας ατομικά την προσπάθειά μας.

Καλούμε τους αναγνώστες μας να κάνουν και δική τους υπόθεση -ανάλογα με τις δυνατότητές τους- τη συνέχιση της πορείας των "Θεσπρωτικών αντίλαλων".

Η επιθετική στάση των κυβερνώντων και των τοπικών αρχόντων μας δίνει να καταλάβουμε την αξία της δουλειάς μας, αλλά και η αποδοχή των αναγνωστών μας, την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης ενημερωτικής ιστοσελίδας στη Θεσπρωτία, που δεν θα χαρίζεται σε κανέναν.

Το επόμενο διάστημα δρομολογούμε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας και τον εμπλουτισμό με πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την οικονομική στήριξη που μπορούν να παράσχουν οι αναγνώστες μας, και ΜΟΝΟ...

Καλούμε τους αναγνώστες μας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με μια ελάχιστη οικονομική στήριξη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας παραμένει ελεύθερη για όλους, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρέωση.

Οι Θεσπρωτικοί αντίλαλοι θα μπουν μόνο στη "λίστα" των αναγνωστών...
Όποιοι θέλουν και μπορούν, ας ενισχύσουν την προσπάθειά μας με όποιο ποσό οι ίδιοι θέλουν και μπορούν, στον κάτωθι λογαριασμό.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ. ΛΟΓ/ΜΟΥ: 347/940983-18
ΙΒΑΝ: GR8001103470000034794098318
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
BIC: ETHNGRAA

Μια μικρή συνδρομή των 10, 20, 50€ ή όποιο ποσό μπορεί ο καθένας, από τους αναγνώστες μας, μας δίνει τη δυνατότητα στην αναβάμιση της ιστοσελίδας μας, αλλά και της δημοσιογραφικής μας δουλειάς.
Ενημερώνουμε επίσης τους επαγγελματίες της περιοχής μας, ότι έχουμε διαμορφώσει οικονομικά διαφημιστικά πακέτα για την προβολή των επιχειρήσεών τους...

Όσοι από τους φίλους και αναγνώστες δεν έχουν τη δυνατότητα να μας στηρίξουν οικονομικά, αλλά θέλουν να ενισχύσουν τη δουλειά μας, μπορούν να μοιραστούν και να κοινοποιήσουν τη σελίδα μας στους φίλους τους στο facebook..

Για περισσότερες πληροφορίες
email: antilaloi1977@gmail.com
Τηλ: 6945114015
Ή με μήνυμα στη σελίδας μας στο facebook...

Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα υποστήριξή σας...!

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
"Στην υπηρεσία του θεσπρωτικού λαού..."

Συνέχεια...

"Θυσίες" και "ανταλλάγματα" στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

Ιανουαρίου 20, 2024 0
"Θυσίες" και "ανταλλάγματα" στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

Συνδιαλλαγή μεταξύ κομμάτων που υπηρετούν την ίδια πολιτική, χαρακτηρίζει η “Λαϊκή Συσπείρωση” τη στήριξη από την παράταξη του Αλ. Καχριμάνη στις παρατάξεις των Στέφου και Ζούμπα αντίστοιχα, για την εκλογή των δύο τελευταίων, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Το σχόλιο της παράταξης του ΚΚΕ στρέφεται και κατά των δύο ανεξάρτητων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνέπραξαν αλλά δεν κατάφεραν να εκλέξουν εκπρόσωπο στην ΕΝΠΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις (4) περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ψήφισαν τους περιφερειακούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι τελευταίοι να εκλέξουν αντιπρόσωπους στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών.

Με αυτή την επιλογή, η ΝΔ «θυσίασε» έναν επιπλέον αντιπρόσωπο που θα μπορούσε να εκλέξει από την Ήπειρο για να εξασφαλίσει την εκλογή των αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό «συνδικαλιστικό» όργανο των αιρετών στις Περιφέρειες. Φυσικά τέτοιες θυσίες δεν γίνονται χωρίς ανταλλάγματα.

Η συναίνεση που προσφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, διαφάνηκε ήδη από την τελετή ορκωμοσίας, άρχισε να υλοποιείται στην πρώτη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής και επισημοποιήθηκε σήμερα.

Προφανώς και δεν μας εκπλήσσει αυτή η συνδιαλλαγή, αφού πρόκειται για κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική. Γι’ αυτό άλλωστε και οι άλλες δύο παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου που επίσης έχουν επικεφαλής στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κι αυτές συνέπραξαν ώστε να διασφαλίσουν από τη μεριά τους ότι δεν θα χαθεί κανένας αντιπρόσωπος από τα αστικά κόμματα.

Μαζί υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου, μαζί βρίσκονται απέναντι από το λαό, τις ανάγκες του και τους αγώνες του. Το απέδειξαν στην προηγούμενη θητεία, το αποδεικνύουν και στην παρούσα ήδη”.
Συνέχεια...

The Glass: Οι Trio Tenoro live το μεσημέρι της Κυριακής

Ιανουαρίου 20, 2024 0
The Glass: Οι Trio Tenoro live το μεσημέρι της Κυριακής

Ένα μοναδικό μεσημεριανό Live παρέα με τους Trio Tenoro, την Κυριακή 21/01, στις 15:00!

Συνδυάζοντας υπέροχα μουσικά ακούσματα, τη μοναδική κουζίνα μας και φυσικά την πλούσια κάβα μας!

Τηλ. κρατήσεων: 694 807 9323

Συνέχεια...

Ανάβαση στη Χιονίστρα την Κυριακή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Ανάβαση στη Χιονίστρα την Κυριακή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Την Κυριακή, 21/1/2024 ο ΕΟΣΗ θα εξορμήσει στη Χιονίστρα, στα όρη Παραμυθιάς.
Η εκκίνηση θα γίνει από το χωριό Σαλονίκη, προσέγγιση της κορυφής και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.

Ώρες πορείας 6-7, μέτριας δυσκολίας.
Χειμερινός ρουχισμός και ορειβατικά μποτάκια απαραίτητα.
Ώρα αναχώρησης από το Πάνθεον στις 08.00 π.μ με ιδία μέσα.
Αρχηγός πορείας Σακαρέλης Μιχάλης

Δηλώσεις συμμετοχής: Σακαρέλης Μιχάλης, τηλ 694 6204511 και Τσώλης Βασίλης, τηλ: 697 5101087
Συνέχεια...

Ο Αλ. Καχριμάνης έστειλε στην ΕΝΠΕ τους Στέφο και Ζούμπα…

Ιανουαρίου 20, 2024 0

Ο Αλ. Καχριμάνης έστειλε στην ΕΝΠΕ τους Στέφο και Ζούμπα…

“Κολεγιά” με την παράταξη Καχριμάνη, προκειμένου να εκλέξουν από έναν εκπρόσωπο στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, έκαναν οι παρατάξεις “Κοινό των Ηπειρωτών” και “Ήπειρος Όλον”.

Το διακύβευμα ήταν σχεδόν μηδενικό, καθώς οι συσχετισμοί στην ΕΝΠΕ είναι συντριπτικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, ακόμα και από τις Περιφερειακές Αρχές που δεν εξελέγησαν τον περασμένο Οκτώβριο, υπό τη σημαία της ΝΔ. Ως εκ τούτου, τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ θα έχουν ανίσχυρες εκπροσωπήσεις στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ, η οποία ούτως ή άλλως, δε συνεδριάζει παρά ελάχιστες φορές, στη διάρκεια μιας θητείας, συν τα ετήσια συνέδρια της Ένωσης. 

Για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, τα τρία κόμματα επιδιώκουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη τους στη γενική συνέλευση και ενόψει αυτής της διαδικασίας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παίχτηκε ένα αφανές παζάρι που ελαφρώς εκθέτει τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα… Κι αυτό γιατί για να πάρουν από 6 ψήφους η καθεμία, χρειάστηκε να τους δώσει από δύο ψήφους, η “Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου” του Αλ. Καχριμάνη!

Στο “παζάρι” αυτό δεν μπήκαν αντίθετα οι άλλες τρεις παρατάξεις.

Η παράταξη Στέφου θα εξέλεγε εκπρόσωπο αν ήταν παρόντες και οι πέντε περιφερειακοί της σύμβουλοι, απουσίαζε ωστόσο η Παναγιώτα Αγγέλη. Με τέσσερις παρόντες οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υπολείπονταν των 5 περιφερειακών συμβούλων από τις παρατάξεις “Ορίζοντες Ηπείρου” και ΦΩΣ που κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους τους Μάγδα Τάτση και Λάμπρο Γεωργόπουλο, άρα χωρίς την παρέμβαση της πλειοψηφίας, θα έβγαζε σίγουρα εκπρόσωπο η συγκεκριμένη σύμπραξη. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έμενε επίσης πίσω, με τέσσερα μέλη.

Τη λύση λοιπόν έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης που χάρισε από δύο ψήφους στις δύο παρατάξεις Στέφου και Ζούμπα, αφήνοντας τρίτη τη σύμπραξη των Τάτση και Γεωργόπουλου και τέταρτη την παράταξη του ΚΚΕ…

Όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες, θεματικοί και τοπικοί, συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ.

Η διαδικασία

Ψήφισαν 44, έγκυρα 44

Έλαβαν: «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» 23 έγκυρα (έχει 27 εκλεγμένους η συγκεκριμένη παράταξη) και εκλέγει τους Κατέρη (18) και Μητροκώστα (14 ως τακτικούς, με αναπληρωματικούς τους Κίτσιο και Τσοβίλη.

“Κοινό Ηπειρωτών” 6 έγκυρα, εκλέγεται πρώτος ο Γ. Στέφος με 6 και αναπληρωματικός ο Σ. Δημητριάδης.

“Ήπειρος Όλον – Τόπος Να Ζεις” 6 έγκυρα, εκλέγεται ο Στ. Ζούμπας με 6 και με αναπληρωματικό τον Χ. Λιούρη.

Μέλη στις δύο επιτροπές

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση εξέλεξε ως εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τους εξής περιφερειακούς συμβούλους:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τους: Ιωάννη Κατέρη και Παναγιώτα Μητροκώστα και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τους: Ιωάννη Στέφο και Στέφανο Ζούμπα.

Στη συνέχεια εξελέγησαν τα μέλη των Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εκλέχτηκαν:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι: Λαζάνης Χάρης, Παπαρούσης Χριστόδουλος, Περιστέρη Ελένη Αρλέτου Αικατερίνη, Γαϊτανίδης Πρόδρομος, Γκογκάκη Μαργαρίτα.

Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τακτικά μέλη οι: Κορωναίος Θεόδωρος, Λιούρης Θεοχάρης, Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα, Υφαντής Σπυρίδων.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων οι:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι: Μητροκώστα Παναγιώτα, Βλέτσας Βασίλειος, Κίτσιος Κωνσταντίνος, Γκογκάκη Μαργαρίτα, Σίμου- Τάσιου Αναστασία, Λαζάνης Χάρης.

Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης οι: Δημητριάδης Σάββας, Παπαχρηστάκης Άλκης, Πρέντζας Γεώργιος, Τάτση Μαγδαληνή.

ΠΗΓΗ: pbnews.gr
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας στην 33η επέτειο της «Ομόνοια»: Διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος στον αγώνα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Β. Γιόγιακας στην 33η επέτειο της «Ομόνοια»: Διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος στον αγώνα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Τη διαχρονική συμβολή της Ομόνοιας στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία εξήρε ο Βασίλης Γιόγιακας στην εκδήλωση για την 33η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια». 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι η φετινή επέτειος σκιάζεται από την υπόθεση του προφυλακισμένου, εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αλλά σχετίζεται με την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας και την πρόοδο που υποχρεούται να κάνει σε ό,τι αφορά το σεβασμό του Κράτους Δικαίου. 

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντη Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνουν σεβαστά τόσο το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη όσο και το τεκμήριο αθωότητας. «Ο αγώνας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια ένας δρόμος δύσκολος (…). Σε αυτήν την προσπάθεια η Ομόνοια στέκεται ως διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος.», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο του χαιρετισμού του, το πλήρες κείμενο του οποίου ακολουθεί:

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα -τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη σημερινή εκδήλωση- και τις ευχές του για μια δημιουργική Χρονιά.

Τα 33α γενέθλια της «Ομόνοιας» είναι από μόνα τους απόδειξη μιας συλλογικής προσπάθειας η οποία, παρόλες τις δυσκολίες που συνάντησε στο πέρασμα αυτών των χρόνων, στάθηκε όρθια και πρωταγωνιστεί ως μια ισχυρή φωνή της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μια φωνή που δεν σίγησε, δεν λύγισε, δεν πτοήθηκε.

Ήταν πάντα εδώ, παρούσα, να αναδεικνύει, να υπερασπίζεται, να προωθεί τα δίκαια των ανθρώπων που είναι και αισθάνονται Έλληνες.

Η φετινή επέτειος ωστόσο, φίλες και φίλοι, σκιάζεται δίχως άλλο από την υπόθεση του προφυλακισμένου, εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλα θέματα, τα οποία έχουν όμως τον ίδιο παρονομαστή:

Την άρνηση της ισότιμης, ισόνομης αντιμετώπισης των μελών της ελληνικής μειονότητας ως ανθρώπων και ως πολιτών.
Η υπόθεση Μπελέρη, φίλες και φίλοι, δεν είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ούτε αποτελεί θέμα που βάζει τάχα μου η Αθήνα, από «γινάτι».
Συμφωνούμε, πιστεύω, πως όσοι ισχυρίζονται αυτό παραβλέπουν σκόπιμα την μεγάλη εικόνα, το ευρύτερο ζήτημα.
Αυτό της δυνατότητας να ασκηθούν συνταγματικά κατοχυρωμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Της δυνατότητας δηλαδή του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί ως δήμαρχος, όπως ορίζει η λαϊκή εντολή που πήρε πριν μερικούς μήνες.
Είναι, επίσης, ζήτημα εφαρμογής θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία ορίζουν ένα Κράτος Δικαίου, όπως η δίκαιη δίκη.
Η υπόθεση Μπελέρη, λοιπόν, μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αλλά δεν είναι διμερές θέμα.
Πολύ περισσότερο, έχει να κάνει με την πορεία της Αλβανίας με σκοπό να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Και φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα ελλείμματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αλβανία για να συνεχίσει την πορεία αυτή.

Και αυτό, φίλες και φίλοι τα λέει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν.

Στην έκθεση προόδου του 2023 για τις χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνεται ότι η προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη «εγείρει σοβαρές ανησυχίες» για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και για τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Στο ίδιο κείμενο –και έχει σημασία αυτό– αναφέρεται ότι δεν διαπιστώνεται πρόοδος σε προβλήματα που συνδέονται με τη διασφάλιση προνοιών για τις εθνικές μειονότητες.

Μάλιστα στην ενότητα για τα θεμελιώδη δικαιώματα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο χρόνο «δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος» όσον αφορά στην έκδοση των τριών εκκρεμών εφαρμοστικών αποφάσεων που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Αυτά, φίλες και φίλοι, ως απάντηση σε όσους επιχειρούν να υποβιβάσουν το θέμα και να το φέρουν στα δικά τους, βολικά, μέτρα…
Σε αυτή τη φάση μπορεί η Ελλάδα να συμφώνησε στο πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, που είναι η αποστολή επιστολής προς τα Τίρανα, αλλά έχει βάλει μία προϋπόθεση:

ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντη Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνουν σεβαστά, τόσο το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, όσο και το τεκμήριο αθωότητας.

Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας.

Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στα Τίρανα πριν τρεις μήνες έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την αλβανική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου συνιστά απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Αλλά και το κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, αυτό της Νέας Δημοκρατίας, έκανε τις δικές του ενέργειες για να αναδείξει διεθνώς την υπόθεση Μπελέρη:

έχει θέσει συστηματικά και σταθερά το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από εισήγηση των ευρωβουλευτών του και πέτυχε να περάσει Έκτακτο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Είναι, άλλωστε γνωστή η ευαισθησία και της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας εδώ.
Ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Βόρεια Ήπειρο, ύστερα από 31 χρόνια και τον πατέρα του.

Και είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε πράξη να δίνεται στους Βορειοηπειρώτες το κοινωνικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ολόκληρο, άσχετα από τα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα.

Ένα θέμα για το οποίο –το ξέρετε αρκετοί- έδωσα προσωπικό αγώνα.

Γνωρίζετε εξάλλου τις σχέσεις φιλίας και εκτίμησης που έχω με πολλούς Βορειοηπειρώτες, κάποιοι από αυτούς είστε σήμερα εδώ.
Όπως γνωρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να διατηρήσετε τη γλώσσα σας, τις περιουσίες σας, τις παραδόσεις σας.

Ο αγώνας σας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια ένας δρόμος δύσκολος.

Ο οποίος απαιτεί από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να υιοθετήσουν αλλαγές σύμφωνες με τις αρχές και τους κανόνες αυτού που ονομάζεται «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Σε αυτήν την προσπάθεια η Ομόνοια στέκεται ως διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος.

Αναγνωρίζουμε, τιμούμε και στηρίζουμε τους αγώνες που έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Σας εύχομαι λοιπόν να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη, και να κρατάτε την ελπίδα ζωντανή, και τη φλόγα άσβεστη.
Καλή Χρονιά και να είστε όλες και όλοι καλά.
Συνέχεια...

Στον Αντπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Στον Αντπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη συναντήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σερραπίων, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού τον καλωσόρισε του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, εξέφρασε δε την ελπίδα και την προσδοκία του, ότι αυτό θα είναι προς όφελος της Κοινωνίας και του Τόπου.

Στο Σεβασμιότατο ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε τα Άμφια της Ενθρόνισης και βιβλία Εκδόσεων της Π.Ε.

Ο Σεβασμιότατος αντευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αίθουσα Συσκέψεων όπου με την ευλογία του έγινε η κοπή της Πίτας παρουσία των υπαλλήλων της Π.Ε Θεσπρωτίας .

Παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, η Ηλιάνα Σπανοπούλου –Σάρρα εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατών και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Γκαμπρέλας.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για διευκόλυνση εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για διευκόλυνση εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

Συνελήφθη προχθες (18-01-2024) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθες το πρωί οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Παραμυθιάς τρεις παράτυπους μετανάστες, κατά την προσπάθειά τους να ταξιδέψουν για την Ηγουμενίτσα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, έναντι αμοιβής, είχε διευκολύνει νωρίτερα τους παράτυπους μετανάστες να διέλθουν παράνομα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και εν συνεχεία, εξέδωσε για λογαριασμό τους εισιτήρια προκειμένου, μέσω λεωφορειακής σύνδεσης, να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, τόσο σε βάρος του αλλοδαπού όσο και δύο εκ των τριών παράτυπων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε χρηματικό ποσό -150- ευρώ και τρία εισιτήρια λεωφορείου.

Άπαντες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ιανουαρίου 20, 2024 0
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, ως και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημέρωσε τους Δήμους και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, συνιστά δε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 - 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .
β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειροτην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της

ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.
Συνέχεια...

Στέφος: Απάντηση στις αθλιότητες της Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ιανουαρίου 20, 2024 0

 Στέφος: Απάντηση στις αθλιότητες της Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»

"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη". Αυτό ταιριάζει στο συντάκτη του δελτίου τύπου της περιφερειακής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου", σχετικά με τη χθεσινή εκλογική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ.

"Τσίπα και ντροπή" ταιριάζει σε αυτούς που η «λιποταξία» του ιδρυτή της παράταξής τους τούς καταδίκασε να βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στην πολιτική τους ανυπαρξία στην Ήπειρο και να αναλίσκονται σε εμπαθή, συκοφαντικά και υβριστικά δελτία τύπου.

Σας καλούμε να απαντήσετε: πώς και με τι "εξαγοράστηκε" η παράταξή μας και με ποια "ανταλλάγματα";

Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε κατάπτυστοι, άθλιοι και αξιολύπητοι.

Τέλος, δηλώνουμε ότι εμείς, το «Κοινό των Ηπειρωτών», κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση με έλεγχο της Περιφερειακής Αρχής και προτάσεις για το συμφέρον των κατοίκων της Ηπείρου και αφήνουμε σε σας την παραπολιτική και τον τυχοδιωκτισμό.

Συνέχεια...