02/05/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ; Με αφορμή το φολκλόρ της Πίτας - Του Βασίλη Νιτσιάκου

Φεβρουαρίου 05, 2023 0
ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ; Με αφορμή το φολκλόρ της Πίτας - Του Βασίλη Νιτσιάκου*

Χρόνια τώρα, κάτω από την ηγεμονία ποικιλλώνυμων τοπικών και άλλων συλλόγων με πρόσημο τον "εκπολιτισμό", τον "εξωραϊσμό" και τη "μόρφωση", εννοουμένων σαν απολίτιστων, άξεστων και αμόρφωτων χωρικών ή ιθαγενών της ενδοχώρας κυριάρχησαν στα πολιτιστικά δρώμενα κυρίως της περιφέρειας ο φολκλορισμός, η γραφικότητα και το κιτς. 

Ανούσιες και επιδερμικές αναβιώσεις και αναπαραστάσεις, που, αν δεν κουράζουν μέχρι εξουθενώσεως, φολκλοροποιούν το παρελθόν, την πολιτισμική κληρονομιά και ευτελίζουν το "εθνικό". 

Φουστανέλλες, τσαρούχια, γκλίτσες τουριστικού στυλ, καμιά φορά made in China, σφυρίγματα ποιμενικά, παλαμάκια, ζητωκραυγές και αυτο-έπαινοι και αυτο-κολακείες, ρητορικές περί γνησιότητας, καθαρότητας, αυθεντικότητας και τα τοιαύτα αναμεμειγμένα με αναφορές σε Δωριείς, Πελασγούς, Αρχαιομακεδόνες, Αλεξάνδρους, Ολυμπιάδες και δεν συμμαζεύεται. 

Εθνικισμοί μέχρι τα όρια του ρατσισμού (ανώτερη φυλή, ανάδελφη, λαός περιούσιος και, άμα λάχει, ελληνόμετρα σωρό).

Ιδιαίτερα στην εθνοτοπική εκδοχή τους συναγωνισμοί ποιος είναι πιο αρχαίος Έλληνας, ούτως ειπείν προέλληνας! Παρελαύνουν Σελλοί, Ελλοί, Πελασγοί, Θράκες, Φρύγες, Μακεδνοί και άλλοι σπουδαίοι αρχαίοι. Μέχρι και το Βυζάντιο, κι αυτό με δυσκολία. Ύστερα σκοτάδι. Μετά το αδούλωτο γένος, η αναγέννηση από τις στάχτες, φοίνικες και η αδιάσπαστη συνέχεια που μαρτυρεί την καθαρότητα και η ομοιογενεια πέρα για πέρα... Και φτιάχνεται μια μηχανή που μας εξουθενώνει, εκπορνεύει την παράδοση και εξευτελίζει το εθνικό, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζηδάκις.

Για την κατάσταση αυτή ευθυνόμαστε όλοι, και κυριως οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης που αφήσαμε αυτή την ιστορία σε χέρια άσχετων ή ημιμαθών ανθρώπων. 
Ήρθε, ωστόσο, ο καιρός τα πράγματα να αλλάξουν. Να συγκροτήσουμε ένα εναλλακτικό υπόδειγμα και αφήγημα περί παράδοσης, τοπικότητας, πολιτισμού και ταυτότητας...!

*Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συνέχεια...

ΑΡ.Π.Η για γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων: "Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί η πολυεθνική να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε"

Φεβρουαρίου 05, 2023 0
ΑΡ.Π.Η για γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων: "Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί η πολυεθνική να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε"

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί η πολυεθνική εταιρεία να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε από τη γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων που θα κάνει σε περιοχή του δήμου Ζίτσας.

Τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας ακούμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό :

· Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον «μαύρο χρυσό» κι έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια.

· Ο δεύτερος μύθος αφορά τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα έρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.

· Ο τρίτος μύθος είναι ότι «η Ελλάδα έχει την «γεωστρατηγική ευκαιρία» αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Αν. Μεσογείου».

Από τη διαδικασία αυτή δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό ο λαός της Ηπείρου κι όλος ο ελληνικός λαός. Θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως ακριβώς συνέβη με τα πετρέλαια της Θάσου (τα ίδια έταζαν κι εκεί).

Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που γέμισε η χώρα από ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά πληρωμένα με επιδοτήσεις από τη δικιά μας φορολογία και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν είδαν κανένα όφελος από αυτά αλλά αντιθέτως πληρώνουν την ενέργεια όλο και πιο ακριβά.

Τα κέρδη πάνε στις τσέπες λίγων πολυεθνικών εταιρειών και μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου.

Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι όπως δείχνει η πλουσιότατη διεθνής εμπειρία, οι δραστηριότητες αυτές αφήνουν πίσω τους «κρανίου τόπο» παρά τις «περιβαλλοντικές μελέτες», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται.

Συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Να τονίσουμε ότι στην περιοχή που επελέγη (Γιουργάνιστα) και ισχυροί σεισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν με μεγάλες ζημιές και μεγάλες κατολισθήσεις έχουν συμβεί (το συγκεκριμένο χωριό έχει αλλάξει θέση εξ αιτίας μεγάλων κατολισθήσεων παλαιοτέρα).

Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Το μοναδικό όφελος για τους εργαζόμενους είναι να εμποδίσουν τη ληστρική επιδρομή στον ορυκτό πλούτο.

Τα ψίχουλα ελεημοσύνης που προσφέρει η Πολυεθνική Εταιρεία σαν καθρεφτάκια και χάνδρες σε Ιθαγενείς είναι για να χρυσώσει το χάπι της ληστρικής επιδρομής στον ορυκτό μας πλούτο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, τις δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αγωνιστικών δράσεων για να εμποδίσουν τα σχέδια αυτά.

Να ξεκουμπιστούν χωρίς καμία αποζημίωση τα αρπακτικά που λυμαίνονται τον τομέα της ενέργειας.

Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που είναι εργαλείο κερδοσκοπίας

Η ενεργειακή υποδομή της χώρας (παραγωγή, διανομή) να περάσει σε δημόσιο κρατικό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2-2-2023
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του και παρουσίασε τις υποψήφιες βουλεύτριες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 05, 2023 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του και παρουσίασε τις υποψήφιες βουλεύτριες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποιηθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Δημοτικών Οργανώσεων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, με καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Υπεύθυνο Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Δημήτριο Μάντζο.


Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι 2 πρώτες υποψήφιες με το ψηφοδέλτιο της Θεσπρωτίας, Μέμμου Αγγελική και Τάτση Μάγδα καθώς και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Γεωργίου Ιωάννης.

Στην ομιλία του και μεταξύ άλλων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε:

«Έχουμε απέναντι μας δύο μοντέλα διακυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων, στην οικονομία και την κοινωνία αλλά και τους θεσμούς. Όσα καταλογίζουμε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους θεσμούς, για τις Ανεξάρτητες Αρχές, για τη Δικαιοσύνη, για τις υποκλοπές, τα λέγαμε το 2015-2019 και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε εμείς που αλλάζουμε θέση, εκείνοι αλλάζουν. Ο κ. Μητσοτάκης που τότε έλεγε τα ίδια με εμάς και τώρα κάνει τα χειρότερα και ο κ. Τσίπρας, που ενώ έκανε όσα έκανε, σήμερα το παίζει αθώα περιστερά.

Ένα ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα στείλει μήνυμα να καταδικαστούν όσοι κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στις καρέκλες τους παίζοντας με τους θεσμούς. Τι σημαίνουν οι υποκλοπές, τι σημαίνει ο Καλογρίτσας; Σημαίνουν θεσμική παθογένεια. Ας τα βρουν μεταξύ τους, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αν θέλουν να μπουν σε μία λασπομαχία μέχρι τέλους. Εμείς είμαστε πάνω από αυτό. Είμαστε μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία στις πραγματικές ανάγκες τους.

Δεν υπάρχει εκβιαζόμενος Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν υπάρχει εκβιαζόμενο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν, όμως, περίεργα σενάρια και περίεργες πολιτικές γραμμές που κάποιοι προσπαθούν να υιοθετήσουν και να υπηρετήσουν με κάθε κόστος. Είναι μυστηριώδες και περίεργο κάποια έντυπα και έπειτα η ίδια η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναπαράγει μία γραμμή, η οποία είναι επικίνδυνη. Τον Νίκο Ανδρουλάκη δείχνουν σήμερα κάποιοι με το δάχτυλο ως εκβιαζόμενο; Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να γίνει η έρευνα, εξάντλησε κάθε θεσμική δυνατότητα στην ελληνική Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο, την ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όχι για τον εαυτό του αλλά για όλους τους πολίτες, για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου».


Στον χαιρετισμό της η υποψήφια Βουλευτής Μέμμου Αγγελική μεταξύ άλλων τόνισε: «Eχουμε υπάρξει μαζί σε καλές εποχές για το κόμμα μας, αλλά και δύσκολες. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η πορεία που έχουμε διαγράψει, μέσα από τις νίκες και τα λάθη, μας έχει κάνει πιο έμπειρους και έτοιμους να σταθούμε απέναντι στους πολίτες, να ορθώσουμε τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο με δυναμική και να ζητήσουμε να μας δώσουν ξανά ρόλο πρωταγωνιστή. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει δυνατό από αυτές τις εκλογές! Η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κινήματος μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας έχει ξανά μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία , ώστε με σοβαρότητα , με ωριμότητα, με σύνεση και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, να καταφέρουμε να πάμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά»


Στον χαιρετισμό της η υποψήφια Βουλευτής Τάτση Μάγδα μεταξύ άλλων τόνισε: «Στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες είναι απαραίτητο να επιλέξουν θετικά ενα κυβερνητικό πρόγραμμα, προοδευτικό, που θα υπηρετεί την Δημοκρατία και την Ευημερία. Που θα οικοδομήσει ενα κράτος διαφάνειας και Δημοκρατίας και ένα κράτος λογοδοσίας με αποκέντρωση της εξουσίας. Που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μείνουν οι νέοι στην Πατρίδα μας. Και αυτο ειναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτη την δύσκολη συγκυρία, η παράταξη μας διαθέτει τις απαντήσεις στα διακυβεύματα της εποχής μας με προσύλοση στο Δημοκρατικό και Προοδευτικό δρόμο. Με ισχυρο ΠΑΣΟΚ θα κανουμε το πρόγραμμα μας πράξη εγγυώμενοι την αποκατάσταση των θεσμων και την κοινωνική δικαιοσύνη».


Στο χαιρετισμό του και μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Ν.Ε. Γιάννης Γεωργίου, σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ιδεολογικός χώρος που συναντήθηκαν κατά μοναδικό τρόπο τα ιδεολογικά ρεύματα, του Κέντρου και της Αριστεράς και με την πολιτική που άσκησε με μια σειρά θεσμών (ΕΣΥ, ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Ανεξάρτητες Αρχές, ΕΚΑΣ κ.α.) δημιούργησε το κοινωνικό κράτος και τη μεσαία τάξη στην πατρίδα μας, και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που επιστρέφει σήμερα πρωταγωνιστής, πατώντας στους ώμους του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Βαγγέλη Βενιζέλου και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά. Ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε τις βάσεις για την ανανέωση, την αυτονομία και τη διεύρυνση του χώρου μας, της Δημοκρατικής Παράταξης και είναι αυτός που ανέδειξε το θέμα των υποκλοπών αποδεικνύοντας πως ούτε εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται.»

Δείτε το βίντεο από την κάμερα του βαγγέλη Χαλμαντζή


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Φεβρουαρίου 05, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Στις 30/1/2023, πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα με τον διακριτικό τίτλο «Μελίτη».

Η κα Βασιλική Λάζου, Πνευμονολόγος και μέλος της ΕΝΘΕ, ανέλυσε στην ομιλία της τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο του πνεύμονα ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT).

Πριν την έναρξη της ομιλίας πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σπιρομετρήσεις σε καπνιστές άνω των 50 ετών.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και Αντιπρόεδρος Β’ ΕΔΔΥΠΠΥ ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: 
«Ακόμα μια φορά αποδεικνύουμε τη σταθερή μας στόχευση στην πρόληψη υγείας μέσα από δράσεις που υλοποιεί το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την πρόληψη τρόπο ζωής των δημοτών μας έχουμε συνοδοιπόρο μας το ΕΔΔΥΠΠΥ».

Συνέχεια...