12/16/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 30
ΠΕ Θεσπρωτίας 12
ΠΕ Ιωαννίνων 67
ΠΕ Πρέβεζας 21

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.022.141 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.116 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.651 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (82.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (17.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.645 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή +12.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).Συνέχεια...

Εκπαίδευση πολιτών από διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ηγουμενίτσα

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Εκπαίδευση πολιτών από διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ηγουμενίτσα

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση πολιτών από Διασώστες του ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας στις 15/12/21 στον πεζόδρομο στην Ηγουμενίτσα στα πλαίσια της εβδομάδας εκπαίδευσης και πρόληψης «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!»
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 09:30 – 14:00 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Το ΕΚΑΒ, ως επίσημος Δημόσιος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στα πλαίσια του Πανελλαδικού εκπαιδευτικού σχεδίου δράσης του διοργανώνει, για 8η χρονιά και συγκεκριμένα από τις 12 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2021, τη Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & Πρόληψης, με κεντρικό μήνυμα: «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!».
Η «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.


Οι εκπαιδευτές διασώστες, νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ υλοποιούνται με τη στήριξη και την αρωγή των Τοπικών ή Περιφερειακών θεσμικών φορέων καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες δράσεις.
Συνέχεια...

Τι συζήτησαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με τον Αλέξη Τσίπρα

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Τι συζήτησαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με τον Αλέξη Τσίπρα

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Δήμαρχος αφού τον υποδέχθηκε, τον ενημέρωσε σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως η ολοκλήρωση των έργων του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, η υλοποίηση του οδικού άξονα «Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι», η ανάγκη κατασκευής Περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας, για έργα δηλαδή που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά για τον Δήμο μας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στις συνεχιζόμενες, από το 2014 έως σήμερα, προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ζητήματος της χερσαίας ζώνης που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή διαχείριση ζωτικών τμημάτων του Δήμου μας.

Επιπλέον ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απουσία της πόλης της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη, με την κατάργηση τμημάτων και τη μη ίδρυση νέων.
Στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν του Δήμους, ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακής Διοίκησης και Κεντρικού Κράτους, στην απαραίτητη διασύνδεση αρμοδιοτήτων και πόρων (αιτήθηκε ειδικότερα την απευθείας διάθεση μέρους του Π.Δ.Ε. στους Δήμους) και στην ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού.
Συνέχεια...

Κάτσης: Κανένα χρονοδιάγραμμα για τη χερσαία ζώνη, καμία απάντηση για τη νομιμότητα του διορισμού του Δ/νοντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Κάτσης: Κανένα χρονοδιάγραμμα για τη χερσαία ζώνη, καμία απάντηση για τη νομιμότητα του διορισμού του Δ/ντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Μάριου Κάτση σχετικά με την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, και με το αν είναι νόμιμος ή όχι ο διορισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

Με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζήτησα απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες της Θεσπρωτίας, καθώς σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης. Όπως δυστυχώς περίμενα, δεν έλαβα καμία ουσιαστική απάντηση ούτε κάποια ξεκάθαρη δέσμευση.

Όσον αφορά την απόδοση της χερσαίας ζώνης στους πολίτες της Ηγουμενίτσας, των Συβότων, της Πλαταριάς και της Σαγιάδας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρκέστηκε πάλι σε γενικόλογες υποσχέσεις, σαν αυτές που κατά καιρούς έχει δώσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και που ποτέ δεν τήρησε. Δεν πήρα καμία απολύτως απάντηση για το αν θα παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη πριν το ξεπούλημα του λιμανιού, για το ποια ακριβώς τμήματα θα αποδοθούν στους πολίτες, και για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης. Σε αυτά δηλαδή τα απλά ερωτήματα για τη χερσαία ζώνη που έχει κάθε πολίτης της Θεσπρωτίας, η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αποφάσισε να μην απαντήσει, θέλοντας έτσι να κρύψει τον καταστροφικό σχεδιασμό της για το λιμάνι και τη χερσαία ζώνη.

Σε Ερώτηση μου για το αν είναι σύννομος ή όχι ο διορισμός του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ, που παρεμπιπτόντως υπό τη διοίκηση του τα έσοδα του λιμανιού έπεσαν από το 1,6 εκ. ευρώ περίπου το 2019, στις 93 χιλιάδες το 2020, και όπου το πάρτι απευθείας αναθέσεων καλά κρατεί, ο Υφυπουργός έριξε την μπάλα στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε παλαιότερη κοινοβουλευτική μου Ερώτηση για το αν το πτυχίο του Διευθύνοντα καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών, μου είχε απαντήσει ότι είναι θέμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Οικονομικών. Το Ναυτιλίας μου απάντησε ότι υπεύθυνο είναι το Οικονομικών, και σήμερα το Οικονομικών ότι ο διορισμός του Διευθύνοντα είναι εσωτερικό θέμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Δηλαδή τι μας λέει το Υπουργείο; Ότι αφενός το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει χωρίς να δεσμεύεται από τη νομοθεσία, και αφετέρου ότι ενώ τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την επιλέγει η κυβέρνηση, και ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν έχει κάποια σχέση με τον διορισμό του ούτε είναι υπεύθυνη για το αν σε επιτελικές θέσεις μπαίνουν «άριστοι» χωρίς τυπικά προσόντα.

Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. Απαιτώ από τους αρμόδιους να αποδώσουν στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, το σύνολο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απατούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις πριν το ξεπούλημα του λιμανιού, και ζητώ να απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση αν ο διευθύνων Σύμβουλος, που η ίδια διόρισε στον ΟΛΗΓ, έχει τα τυπικά προσόντα σύμφωνα με το νόμο.Συνέχεια...

Ανακοίνωση του υπό ίδρυση Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Ανακοίνωση του υπό ίδρυση Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Θεσπρωτίας
Ανακοινώνεται ότι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Θεσπρωτίας δεν έχει καμία σχέση με υπάρχοντα σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά αφορά στους ίδιους τους αναπήρους όλων των κατηγοριών και θα αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

Πληροφορίες για το Σύλλογο ΑμεΑ μπορείτε να παίρνετε από τις κ.κ. Προβιδάκη Αγγελική (6936772951) και Παπαζώη Αγλαΐα (6936438361). Κάποια κυρία που αρχικά προσφέρθηκε να βοηθήσει, μας ζήτησε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους.
Συνέχεια...

Του ρολογιού οι δείκτες - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Του ρολογιού οι δείκτες - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Του ρολογιού οι δείκτες γυρίζουν
και μου θυμίζουν πως ο χρόνος περνά.
Κι εγώ μετράω τους χτύπους,
που σταθερά χτυπάνε τραγουδώντας!
Τικ-τακ, τικ-τακ, όπως οι χτύποι της καρδιάς!

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνα,
αργοδιαβαίνουν οι στιγμές,
με χίλιες εμπειρίες φορτωμένες.
Κι οι δείκτες συνεχίζουν να γυρνάνε
Τικ-τακ,τικ-τακ, λες και μιλάνε!

Κι όσο διαβαίνει ο καιρός,
πιότερα χρόνια στην πλάτη φορτωμένα,
τόσο πιο δύσκολα οι δείκτες τριγυρνούν,
βαριανασαίνοντας να φτάσουν σ ένα τέρμα.
Τίικ-τάακ, τίικ-τάακ, σαν να πονούν.

Και τους κοιτώ και με κοιτούν.
Μια σκέψη τότε μου γεννιέται.
Τί όμορφα θα ήταν δηλαδή,
κάποτε οι δείκτες πίσω να γυρνούσαν!
τακ-τικ, τακ-τικ και τικ-τακ,τικ-τακ...

Ο χρόνος τότε, απ' την αρχή θα ξεκινούσε!
Ας ήταν να γινόντανε στ' αλήθεια!
Όμως αυτά, γίνονται μόνο στα παραμύθια.
Κι οι δείκτες, συνεχίζουν να γυρνάνε.
Τικ-τακ,τικ-τακ, λες και μιλάνε.....

14 -12 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα με ομιλητή το Διονύση Αρβανιτάκη

Δεκεμβρίου 16, 2021 0
Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα με ομιλητή το Διονύση Αρβανιτάκη

Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ οργάνωσε συγκέντρωση – συζήτηση την Τετάρτη 15/12/2021 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διονύσης Αρβανιτάκης μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα