04/13/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας διαμαρτύρεται για τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση

Απριλίου 13, 2024 0
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας διαμαρτύρεται για τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Προς έκπληξη και αιφνιδιασμό μας πληροφορηθήκαμε μόλις στις 11.04.2024 ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΝ θα χορηγήσουν παράταση στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, θεωρώντας ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εμπροθέσμων δηλώσεων την 12.04.2024.

Τα όποια αιτήματά μας για χορήγηση παρατάσεως απορρίφθηκαν ασυζητητί, παρά την προσπάθειά μας να εξηγήσουμε και να καταστήσουμε σαφές στους υπευθύνους πως το έργο της κτηματογράφησης των περιοχών της Θεσπρωτίας αφορά μια τεράστια έκταση με πλείστα προβλήματα σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, την εκκρεμότητα των ενστάσεων των δασικών χαρτών, τον τεράστιο φόρτο εργασία του Υποκαταστήματος Ηγουμενίτσας του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηπείρου, ως απότοκο του οποίου είναι η καθυστέρηση χορηγήσεων αντιγράφων τίτλων και πιστοποιητικών, την απουσία πληροφόρησης των Θεσπρωτών για την αναγκαιότητα των δηλώσεων των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους και των συνεπειών της παράληψης των, τον τεράστιο φόρτο εργασίας των δικηγόρων του συλλόγου, οι οποίοι υπερέβησαν εαυτόν ώστε να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους προασπιζόμενοι τα εμπράγματα δικαιώματα των εντολέων τους κ.α. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως μια μεγάλη μερίδα του Θεσπρωτικού λαού αποτελεί κάτοικους εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται τα πατρογονικά τους εδάφη κατά τους θερινούς μήνες, οπότε θεωρείται αδιανόητο να έχουμε την απαίτηση από αυτούς τους ανθρώπους να προβούν στα αδύνατα.

Βασικά επιχειρήματα των αρμοδίων είναι το γεγονός ότι ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» έχουν χορηγήσει μια παράταση, ότι οι ίδιοι οι πολίτες αμέλησαν (!) να δηλώσουν τα δικαιώματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο της κτηματογράφησης τα τέλη του 2024 λόγω Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Σε αυτές τις δικαιολογίες απαντάμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν πως η έναρξη των δηλώσεων έπρεπε να είχε λάβει χώρα ήδη από τις αρχές Αυγούστου του 2023, γεγονός που δεν υλοποιήθηκε, προφανώς βέβαια όχι εξαιτίας των πολιτών της Θεσπρωτίας, στους οποίους πλέον προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες της κακής οργάνωσης. 

Σε κάθε περίπτωση ένα κράτος δικαίου οφείλει πρωτίστως να εφαρμόζει πιστά το Σύνταγμά του και να μην θυσιάζει στον βωμό, των όποιων Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία. Θεωρούμε πως και οι ίδιοι οι αρμόδιοι δεν θα θέλουν να παραδώσουν στην Ευρώπη ένα κτηματολόγιο ημιτελές με πλείστες δικαστικές εκκρεμότητες διορθώσεως λανθασμένων κτηματολογικών εγγραφών.

Τέλος να αναφέρουμε πως το γεγονός ότι σε άλλες κτηματογραφήσεις δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις, ενώ στην κτηματογράφηση της Θεσπρωτίας δόθηκε συνολικό διάστημα μόλις 4 μηνών, καταπατά κάθε αίσθημα ισότητας, εκτός βέβαια αν θεωρούν τους Θεσπρωτούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή ως Σύλλογος είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, θεωρούμε ως μονόδρομο της διευθετήσεως του θέματος τη χορήγηση παράτασης της κτηματογράφησης με την ταυτόχρονη ενημέρωση των πολιτών με ημερίδες για την αναγκαιότητα δηλώσεως των δικαιωμάτων τους.

Θεωρούμε πως είναι εφικτό η πολιτεία να τηρήσει τις όποιες Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Άλλωστε από μια κυβέρνηση, η οποία διαλαλεί την ανάπτυξη και την ευημερία, δεν συνάδει το να αναγκάσει τους πολίτες της να εμπλακούν σε πολυδάπανους και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες ώστε να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΜΠΕΖΑΣ                 ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΣΙΤΟΥΝΗΣ

Συνέχεια...

Στην Ηγουμενίτσα την ερχόμενη εβδομάδα ο Πέτρος Κόκκαλης - "Ο κόσμος καίγεται..."

Απριλίου 13, 2024 0
Στην Ηγουμενίτσα την ερχόμενη εβδομάδα ο Πέτρος Κόκκαλης - "Ο κόσμος καίγεται..."

Την Ήπειρο θα επισκεφθεί ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του "Κόσμου" Πέτρος Κόκκαλης τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου. Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής θα επισκεφτεί τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στα Ιωάννινα θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννη Τσίγκρη και την Πρύτανη Άννα Μπατιστάνου. 

Στην Ηγουμενίτσα θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Παναγιώτη Νταή.

Ο Πέτρος Κόκκαλης θα κάνει επίσκεψη και στο χώρο της ερευνητικής γεώτρησης στα Κούρεντα Ιωαννίνων, είναι γνωστή η θέση του ΚΟΣΜΟΣ κατά των εξορύξεων σε θάλασσα ή στεριά.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 19:00, θα γίνει στα Γιάννενα η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Ο κόσμος καίγεται – Αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα» στον πολυχώρο «Θυμωμένο Πορτραίτο» (Καποδιστρίου 20). Η παρουσία είναι ανοιχτή στο κοινό.
Συνέχεια...

Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση από το Δήμο Πάργας

Απριλίου 13, 2024 0
Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση από το Δήμο Πάργας

Ο Δήμος Πάργας οργανώνει Ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων - Ανακύκλωση στον Δήμο Πάργας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 10.30 στην Αίθουσα Εκδ. Γυμ. Λυκείου – Καναλακίου, καθώς και την Τρίτη 16 Απριλίου 10.30 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις του Δήμου Πάργας και θα ακολουθήσει συζήτηση όπου οι φορείς και δημότες θα μπορέσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Συνέχεια...

Ν. Ταχιάος: Κλείνει η σήραγγα «Μαλακάσι Α» της Εγνατίας. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Απριλίου 13, 2024 0
Ν. Ταχιάος: Κλείνει η σήραγγα «Μαλακάσι Α» της Εγνατίας. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιθεώρησαν εχθές το απόγευμα, τις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Νωρίτερα σήμερα με γραπτή δήλωση του Υφυπουργού έγινε γνωστό το κλείσιμο της σήραγγας Μαλακάσι Α προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Στη δήλωσή του ο Υφυπουργός αναφέρει:

«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής.

Έχει σημασία να τονίσω πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του.

Επειδή όμως κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και πολλοί συμπολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος. Η συζήτηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφώνησα με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να διακοπεί, ενδεχομένως και από σήμερα, η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια.

Η αξιοπιστία της πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Γέμισε το λιμεναρχείο skunk - Συνελήφθη ημεδαπός με 225 κιλά (+ΦΩΤΟ)

Απριλίου 13, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Γέμισε το λιμεναρχείο skunk - Συνελήφθη ημεδαπός με 225 κιλά (+ΦΩΤΟ)

Τις βραδινές ώρες προχθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, προέβησαν στη σύλληψη ενός (1) ημεδαπού, για παράβαση του νόμου 4139/2013 ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών'', στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε στοχευμένος έλεγχος σε φορτηγό όχημα (τράκτορας/επικαθήμενο), το οποίο είχε εκφορτωθεί από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από λιμένα Ιταλίας από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.), της Ομάδας Κ9 και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.


Κατά τον έλεγχο, κατόπιν ένδειξης από τον σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. «ΒΛΑΝΤ», τα στελέχη εντόπισαν επιμελώς στοιβαγμένα στο χώρο του φορτίου, είκοσι δύο (22) χαρτοκιβώτια, τα οποία περιείχαν διακόσιες (200) πλαστικές συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας (SKUNK), συνολικού μικτού βάρους διακοσίων είκοσι πέντε κιλών και οκτακοσίων ογδόντα γραμμαρίων (225,880 κιλά).


Ο 54χρονος ημεδαπός, οδηγός του Φ/Γ οχήματος (τράκτορας/επικαθήμενο) πρόκειται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών και το Φ/Γ όχημα με το επικαθήμενο.

Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται έως το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων επτά χιλιάδων σαράντα ευρώ (1.807.040 €).

Μετά τη σύλληψη του 54χρονου, διενεργήθηκε νόμιμη κατ’ οίκον έρευνα στην οικία του στη Χίο από στελέχη του Γραφείου Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.), του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Κ9 “ΝΕΔΑ”. Κατά την έρευνα βρέθηκαν μία νάιλον συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 11,8 γραμμάρια, μία ζυγαριά ακριβείας, ένας πλαστικός τρίφτης, το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.


Όλα τα προαναφερθέντα κατασχέθηκαν από τη Λιμενική Αρχή Χίου.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα το Σαββατοκύριακο

Ηγουμενίτσα: Κλειστό μέχρι τις 12 σήμερα το πάργκινγκ στο λιμάνι