02/13/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Πήρε εξιτήριο η πρώτη ασθενής που νοσηλεύτηκε στη ΜΑΦ του Νοσοκομείου Φιλιατών

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Πήρε εξιτήριο η πρώτη ασθενής που νοσηλεύτηκε στη ΜΑΦ του Νοσοκομείου Φιλιατών

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, το προσωπικό του Νοσοκομείου Φιλιατών έδωσε την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, εξιτήριο σε 70χρονη γυναίκα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, την πρώτη ασθενή που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του έτους.

Η 70χρονη νοσηλεύονταν στη ΜΑΦ για ένα περίπου μήνα με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, διασωληνωμένη, και παρά την αρχική δύσκολη πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας της, αγωνίστηκε και με τη συνεχή φροντίδα του προσωπικού της Μονάδας, βγήκε νικήτρια και πλέον βρίσκεται στο σπίτι της, ξεκινώντας τον δρόμο της αποθεραπείας.

Η Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Φιλιατών λειτουργεί από τις 4 Ιανουαρίου με 3 κλίνες. Στελεχώνεται από δύο παθολόγους με εξειδίκευση στην εντατικολογία, μια πνευμονολόγο και 11 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, ενώ έχουν προκηρυχθεί τρεις ακόμη θέσεις ιατρών για την ενίσχυσή της.

ΠΗΓΗ: www.ert.gr
Βάσω Γκόρου
Συνέχεια...

Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 22 Φεβρουαρίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους στο «myBusinessSupport» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσω της Επιστρεπτέας 6 ποσά τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση
- Όσες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την πανδημία:
- Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
- Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:
- Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021.
- Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019.
- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

- επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

- επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος, επομένως, δύνανται να υποβάλλουν όσες από τις παραπάνω επιχειρήσεις δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

- δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία

- δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει -τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Συνέχεια...

Ήπειρος: Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών λόγω καιρικών φαινομένων

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Ήπειρος: Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών λόγω καιρικών φαινομένων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνονται οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις -λόγω επικείμενων ή επικρατούντων καιρικών φαινομένων- στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Από την 13.00΄ ώρα σήμερα (13-02-2021), προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας:
της Εγνατίας Οδού, από το 48,8 χιλιόμετρο (Κόμβος Τύριας) έως το 120,8 χιλιόμετρο (Κόμβος Παναγιάς).

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων:
στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων –Τρικάλων, από την περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων μέχρι το 53ο χιλιόμετρο.

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα:
- στην Επαρχιακή Οδό Μετσόβου– Μηλιάς, από το 3ο χιλιόμετρο ως τα όρια του Νομού Ιωαννίνων.

Διεξαγωγή της κυκλοφορίας οχημάτων με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
- στην επαρχιακή οδό από Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου έως Τοπική Κοινότητα Βωβούσας και
- στην επαρχιακή οδό από Τοπική Κοινότητα Πυρσόγιαννης έως Τοπική Κοινότητα Πληκατίου
- στην επαρχιακή οδό από Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής έως Τοπική Κοινότητα Φούρκας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Από την 13.00΄ ώρα σήμερα (13-02-2021), προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας:
- της Εγνατίας Οδού, από Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας έως το 49ο χιλιόμετρο (Κόμβος Τύριας).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ
Διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό από Τοπική Κοινότητα Αθαμανίου προς Τοπική Κοινότητα Θεοδώριανων.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice . gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.


Συνέχεια...

2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία σήμερα - 1.222 σε όλη τη χώρα με 26 θανάτους και 300 διασωληνωμένους

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία σήμερα - 1.222 σε όλη τη χώρα με 26 θανάτους και 300 διασωληνωμένους

1.222 νέα κρούσματα covid-19 με 26 θανάτους και 300 διασωληνωμένους ανακοίνωσε σήμερα 13/2 η ελληνική κυβέρνηση.
Στη Θεσπρωτία ανιχνεύθηκαν 2 νέα κρούσματα και 22 συνολικά σε όλη την Ήπειρο

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
Π.Ε. Άρτας 2
Π.Ε. Θεσπρωτίας 2
Π.Ε. Ιωαννίνων 16
Π.Ε. Πρέβεζας 2

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300 (70.3% άνδρες)
Συνέχεια...

Συντονισμός όλων ενόψει της κακοκαιρίας

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Συντονισμός όλων ενόψει της κακοκαιρίας

Έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, των Περιφερειαρχών, των Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου μετείχαν ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.


Αντικείμενο ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα ανακύψουν από την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου.
Προτεραιότητα είναι να μείνει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο της χώρας ενώ σε επίπεδο Ηπείρου προέχει ο αποχιονισμός των κεντρικών αρτηριών.

Η Πολιτική Προστασία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Σε σύσκεψη υπό το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ενόψει της «Μήδειας»

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Σε σύσκεψη υπό το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ενόψει της «Μήδειας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα την προετοιμασία των Δήμων της χώρας ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια» που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, εκπροσωπώντας τους Δήμους της περιοχής.

Τις κατευθύνσεις για τα μέτρα που καλούνται να λάβουν τις επόμενες ώρες οι Δήμοι της χώρας, έδωσε σύντομα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε για μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, ζητώντας από τους Δήμους να βρίσκονται τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή αυξημένου συναγερμού που σημαίνει ότι ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού και τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα. Ζήτησε επίσης από τους Δήμους, οι δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να ενεργοποιηθούν και να λάβουν μέριμνα για ανήμπορους πολίτες που πιθανόν θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε καλά θερμαινόμενους χώρους. Στόχος της πολιτείας και των Δήμων είναι να μην αποκλειστούν περιοχές και ασφαλώς, να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Τις επόμενες ώρες και ανάλογα με τα δεδομένα, ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων από το Υπουργείο.

Για την Ήπειρο, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλα τα μηχανήματα των Δήμων όσο και ιδιωτικά μηχανήματα που θα εκμισθωθούν και θα συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ έχει υπάρξει και προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αλατιού.

Ο κ. Ντακαλέτσης τέλος, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ανασταλούν για τις επόμενες ώρες, τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του Covid-19, καθώς όπως είπε, θα είναι δύσκολο να μεταφερθούν με ασφάλεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε πως από τη στιγμή που ποσότητες εμβολίων έχουν ήδη μεταφερθεί στα κατά τόπους hubs, δε μπορεί να υπάρξει αλλαγή του προγραμματισμού των εμβολιασμών. Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει δυσκολία να μεταφερθεί κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο, θα πρέπει να ζητείται βοήθεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής ή του Λιμενικού αλλά και αν και τότε δεν καταστεί δυνατή η πρόσβαση του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο, το ραντεβού που χάνεται θα επαναπροσδιορίζεται άμεσα.

Ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε με ένταση από τους Δήμους να κάνουν το παν τι δυνατόν για να μην ακυρωθούν εμβολιασμοί.

Τέλος, μετά από τη διατύπωση από τους προέδρους των Π.Ε.Δ. του αιτήματος αντικατάστασης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού των Δήμων και άμεσης πρόσληψης μόνιμων χειριστών, ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε πως με επείγουσες διαδικασίες, οι Δήμοι της χώρας θα μπορέσουν να προμηθευτούν το επόμενο διάστημα, μηχανήματα και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία τους, από ένα κονδύλι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Συνέχεια...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα επιδότησης για δημιουργία e-shop - Από 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα επιδότησης για δημιουργία e-shop - Από 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι προκηρύχθηκε η νέα δράση «E-λιανικό» που αφορά στην επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου λιανεμπορίου για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Η δράση προβλέπει επιδότηση:
- Έως 5.000 ευρώ για απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

- Έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47 και αναλυτικοί αυτού) είτε ως κύρια δραστηριότητα (έδρα ή υποκατάστημα), είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα, και διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα από 18.03.2020 και μετά. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών τους το 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την 18.03.2020 και μετά, και περιλαμβάνουν 
α) Εξοπλισμό Πληροφορικής (μόνο για νέα ηλεκτρονικά καταστήματα και έως 30% του προϋπολογισμού), εξυπηρετητές/διακομιστές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμό Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμη η προμήθεια tablets, κινητών τηλεφώνων και τηλεοράσεων. 
β) Λογισμικό, υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop με λειτουργία 2 γλωσσών και σε περιβάλλον κινητών συσκευών που θα ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας, αποθήκης και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών, ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 22.02.2021 έως 24.03.2021 στο Πληροφοριακό Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

Επικοινωνία – Πληροφορίες: 
Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, 
Τηλ: 8011136300, 
Εmail: infoepan@mou.gr
Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr
Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & εταίρων: www.efepae.gr & www.diaxeiristiki.gr και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στεγάζεται Περιφερειακό Γραφείο της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ), με περιοχή ευθύνης την Π.Ε Θεσπρωτίας, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. 
Αρμόδιος Υπάλληλος, κ. Ιωάννου Στέφανος, 
Τηλ: 2665029484, Email: thesprotia@diaxeiristiki.gr

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Θεσπρωτία: Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Παράλληλα, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.

Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.

Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνια.

Οι πεζοί:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειάζεται βοήθεια λόγω των καιρικών συνθηκών για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Τέλος, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Κ.Ο. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ

Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ολόπλευρη προστασία της υγείας όλου του λαού, για ένα σύστημα υγείας προσανατολισμένο στην ΠΡΟΛΗΨΗ

Το ΚΚΕ, πάντα μπαίνει μπροστά στις μάχες για την προστασία της υγείας του λαού. Για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας.
Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά, με την πανδημία και πριν από αυτή, την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι οι ανάγκες του λαού, οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Στην πρόταση του ΚΚΕ, βασικός προσανατολισμός του συστήματος υγείας είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Ένα τέτοιο σύστημα υγείας θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της πανδημίας σήμερα και συνολικότερα να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που οδηγούν στο να χάνονται άδικα ζωές, να φουντώνουν ασθένειες και οι αναπηρίες. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.

Έμφαση στην πρόληψη με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες της
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)

- Ένα σύστημα ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο. Με υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν, πλήρως στελεχωμένες με όλες τις βασικές ειδικότητες, μόνιμο προσωπικό, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο

- Μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας -Πολυϊατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) που διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

- Υπηρεσίες που έχουν στόχο να εντοπίζουν τους κινδύνους για την υγεία μέσα στους χώρους, να παρακολουθούν την υγεία του πληθυσμού, να ενημερώνουν εκπαιδεύουν για θέματα υγείας κ.α.

Καρδιά αυτού του συστήματος είναι το Κέντρο Υγείας που πρέπει να έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του, για τον πληθυσμό,(βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, έγκυες, λεχώνες, κλπ). Με βάση αυτό να σχεδιάζει ειδικά προγράμματα υγείας, να παρακολουθεί την υγεία του πληθυσμού, να παρεμβαίνει για έγκαιρη διάγνωση κλπ

Τμήμα του Κέντρου Υγείας αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και συνεργάζεται με το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού. Το ΚΥ συνδέεται με τα δημόσια νοσοκομεία, τα ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.
Δηλαδή ένα σύστημα ΠΦΥ που απευθύνεται καταρχήν στους υγιής, για να μην αρρωστήσουν και οι υπηρεσίες του βρίσκουν τους ασθενείς έγκαιρα και όχι το αντίθετο.

Συνοθύλλευμα υποβαθμισμένων και ακριβών υπηρεσιών

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν μόνο υποβαθμισμένα ΚΥ και ΤΟΜΥ, που έχουν αναγκαστεί να περιορίζουν το έργο τους κύρια στην συνταγογράφηση φαρμάκων όπως και ένα συνονθύλευμα από υπηρεσίες των δήμων, ΜΚΟ και ο εκτεταμένος ιδιωτικός τομέας (διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί κ.α.).Αυτό ούτε σύστημα Υγείας είναι ούτε έχει καμιά σχέση με οργανωμένες διαδικασίες πρόληψης.

Για αυτό και τώρα π.χ. με την πανδημία, τα νοσοκομεία έφτασαν στα όρια τους και έγιναν «μίας νόσου», γιατί φορτώθηκαν τα διαγνωστικά τέστ, τα ήπια κρούσματα και τον εμβολιασμό, που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες ΠΦΥ. Οι χώροι εργασίας έγιναν χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα σχολεία, σχολές, χώροι άθλησης έκλεισαν, αφού δεν υπάρχει καμία υπηρεσία υγείας. Δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης του λαού.

Στην Θεσπρωτία τα 3 ΚΥ στο νομό είναι διαχρονικά υποβαθμισμένα, ενώ με την πανδημία μεταφέρεται το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό από μονάδα υγείας σε μονάδα υγείας. Oι λαϊκές οικογένειες στην ύπαιθρο, ταλαιπωρούνται τώρα και με τον εμβολιασμό, αφού υπάρχουν μόνο 2 εμβολιαστικά κέντρα και αυτά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε λάθος, ούτε αποτέλεσμα ανικανότητας των κυβερνήσεων.

Η πείρα όλων μας από την πανδημία δείχνει ότι σε όλες τις αναπτυγμένες «προοδευτικές» καπιταλιστικές χώρες, με τα πιο «καλά» συστήματα υγείας, οι λαοί πληρώνουν με τη ζωή τους τα κέρδη των επιχειρηματιών. Γιατί οι κυβερνήσεις έχουν ως κριτήριο για την διαχείριση της πανδημίας και γενικά για κάθε προληπτικό μέτρο υγείας, το «κόστος» για το κράτος και τους εργοδότες, που επιδιώκεται να περιοριστεί. Κριτήριο είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών στον ιδιωτικό τομέα υγείας, στο φάρμακο, εμβόλια.

Το σύστημα υγείας που παλεύει το ΚΚΕ, δεν είναι ουτοπία αλλά αναγκαίο και ρεαλιστικό

Έγινε πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες που οικοδόμησαν τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, που παρά τις όποιες αδυναμίες και λάθη, διέθεταν χιλιάδες υπηρεσίες πρόληψης και με πολύ λιγότερες δυνατότητες απ ότι σήμερα. Το εργατικό κράτος, έθεσε ως κριτήριο της οικονομίας τις ανάγκες του λαού και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή μπορούσε να διαθέσει όλους τους πόρους για να διασφαλίζει για όλο το λαό, όχι μόνο δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αλλά και σταθερή δουλειά, προστασία του περιβάλλοντος, στέγη, θέρμανση κλπ. Όλα αυτά που προστατεύουν την δημόσια και ατομική υγεία.

Στον 21 αιώνα υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες και στην Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σύστημα υγείας, μια τέτοια οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δώσει τη μάχη για την προστασία της υγείας του.
Να οργανώσει την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, γειτονιά και χωριό.
Να στρατευτεί με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Το σύστημα που έχει στο DNA του την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού.
Πραγματικός και ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός.

Ηγουμενίτσα 11/2/2021
Συνέχεια...

15 πρόστιμα χθες στη Θεσπρωτία για μάσκες και περιορισμό μετακινήσεων

Φεβρουαρίου 13, 2021 0
15 πρόστιμα χθες στη Θεσπρωτία για μάσκες και περιορισμό μετακινήσεων

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (12-2-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (66) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

48 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (10) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (27) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (3)παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (4) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα