11/16/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Θεσπρωτία: Κατώτατο όριο στα 35 λεπτά το κιλό αποφάσισαν οι παραγωγοί μανταρινιών

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Θεσπρωτία: Κατώτατο όριο στα 35 λεπτά το κιλό αποφάσισαν οι παραγωγοί μανταρινιών

Μια δύσκολη χρονιά η φετινή για τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας. Εκτός της ακαρπίας, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν, ως συνήθως και τους εμπόρους οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των αγροτών, ρίχνοντας τις τιμές όσο περισσότερο μπορούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι παραγωγοί του κάμπου Κεστρίνης - Σαγιάδας- Ασπροκκλησίου- Ραγίου οργάνωσαν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου συγκέντρωση - συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στην τιμή πώλησης των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Οι καλλιεργητές αποφάσισαν να θέσουν χαμηλό όριο τιμής πώλησης τα 35 λεπτά το κιλό προς τους εμπόρους, ειδάλλως να σταματήσουν την πώληση της παραγωγής τους.

Αναμένεται να δούμε πως θα εξελιχθεί η προώθηση των προϊόντων τους, δεδομένου η τιμή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους μεγαλοπαραγωγούς και οι μικρομεσαίοι καλλιεργητές αναγκάζονται να ακολουθήσουν, ειδάλλως να δουνε την ελάχιστη παραγωγή τους να μένει στα δέντρα.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί, εάν οι παραγωγοί καταφέρουν να επιβάλλουν τιμή πώλησης στους εμπόρους ή τους μεσάζοντες...!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: 3.8 εκ. ευρώ για την Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Ηγουμενίτσα: 3.8 εκ. ευρώ για την Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων 

Εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» η «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινόχρηστων χώρων Δήμου Ηγ/τσας»

Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη υπογράφηκε η απόφαση ένταξης της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινόχρηστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020.

Η πράξη –συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.800.000 ευρώ- αφορά στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία LED προς αντικατάσταση των υφιστάμενων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση ποιότητας του φωτισμού, τη μείωση της φωτορύπανσης σε περιοχές με φωτισμό πέραν των ορίων και τη βελτίωση του φωτισμού σε περιοχές με χαμηλή κάτω των ορίων στάθμη. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με αλλαγή και αναβάθμιση πινάκων διανομής, ηλεκτρικών δικτύων και ιστών, όπου αυτό απαιτείται, την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης ανά οδικό φωτιστικό σώμα με δυνατότητες παρακολούθησης βλαβών και κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και τέλος τις εργασίες που προκύπτουν από την κατάργηση των φωτιστικών σημείων.
Συνέχεια...

Συμμετοχή και βράβευση του Δήμου Ηγ/τσας στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Συμμετοχή και βράβευση του Δήμου Ηγ/τσας στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με θέμα: «Covid-19 & Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια του Δήμου Γορτυνίας, στις 11- 12 Νοεμβρίου 2021.

Στο συνέδριο εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες ανάληψης δράσεων και ανταποκρισιμότητας που εμπεριέχουν δυο από τις μεγαλύτερες κρίσεις που βιώνει η σημερινή κοινωνία: Covid-19 & Κλιματική Αλλαγή. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν οι καλές πρακτικές των Δήμων-μελών, που αφορούν στην εφαρμογή των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των υγιών πόλεων και οι σχετικές πολιτικές των ΚΕΠ Υγείας..

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος συμμετέχοντας στο 1ο Θεματικό Τραπέζι για τις έξι (6) βασικές πολιτικές των υγιών πόλεων που αφορούν στην 7η φάση 2019-2025, ανέλυσε τον πυλώνα Ευημερία, ως εκπρόσωπος μίας από τις έξι (6), υπό πιστοποίηση υγιείς πόλεις, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, κα Βασιλική Τσώτου και η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, κα Νικολέτα Λάμπρου, οι οποίες αμφότερες, είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν με εκπροσώπους άλλων Δήμων-μελών πληροφορίες, πρακτικές και προτάσεις σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Ο Δήμος μας, ακόμη μια φορά απέσπασε δυο (2) βραβεία για το ΚΕΠ Υγείας του, που αφορούν στην πρόληψη υγείας μέσω της θεσμοθέτησης ΚΕΠ Υγείας καθώς και στην ύψιστη ωφέλεια των Δημοτών από τις δράσεις προαγωγής υγείας. Τα βραβεία παρέλαβε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή η τιμητική διάκριση μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το όραμα του δικτύου για την συνολική αποδοχή από τους πολίτες της αξίας της πρόληψης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες του ΚΕΠ Υγείας, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και που χωρίς αυτούς δε θα ήμασταν σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ».
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: "Η Commission με το δείκτη DESI 2021, γκρεμίζει το success story της κυβέρνησης ΝΔ για το δήθεν ψηφιακό άλμα"

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Μάριος Κάτσης: "Η Commission με το δείκτη DESI 2021, γκρεμίζει το success story της κυβέρνησης ΝΔ για το δήθεν ψηφιακό άλμα"

H δημοσιοποίηση στις 12 Νοεμβρίου του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών, όχι μόνο δεν ασπάζεται το αφήγημα των κ.κ. Μητσοτάκη-Πιερρακάκη για το δήθεν «ψηφιακό άλμα» που πέτυχε το επιτελικό κράτος, αλλά επιβεβαιώνει την κριτική μας όλο το προηγούμενο διάστημα στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η από το τέλος (25 στους 27) στην Ε.Ε. στον γενικό δείκτη DESI 2021 για το έτος 2020, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ σε επιμέρους δείκτες της συνδεσιμότητας (υποδομές ) και στην ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται στην τελευταία και προτελευταία θέση αντίστοιχα, ενώ και στους υπόλοιπους επί μέρους δείκτες του ανθρωπίνου κεφαλαίου και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών βρίσκεται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ευθύνη της κυβέρνησης που ακύρωσε εμβληματικά έργα όπως του Ultra Fast Broadband και το σύστημα μικροδορυφόρων αλλά και το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες eiD που βρήκε έτοιμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι τεράστια για την υστέρηση που καταγράφεται στους συγκεριμένους τομείς. Η κυβέρνηση απαντά στις επισημάνσεις της επιτροπής και δεσμεύεται για τα συγκεκριμένα αλλά και άλλα πολλά έργα που βρήκε έτοιμα, να τα υλοποιήσει μέσω του ταμείου ανάκαμψης παρουσιάζοντας τα ως νέα χωρίς να δικαιολογεί την κωλυσιεργία 2 ετών. Ακόμη, η καθυστέρηση των βασικών έργων υποδομών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της συνδεσιμότητας όπως το ΣΗΔΕ και ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που βρήκαν σε εξέλιξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιβράδυνε την πρόοδο που είχε ξεκινήσει να συντελείται ως προς την ψηφιακή σύγκλιση της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κρίσιμους τομείς.

Η έκθεση καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ότι πολλοί περισσότεροι πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους καθώς ο επιμέρους δείκτης για τους χρήστες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημείωσε οριακή πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (67% το ’21 αντί 68% το ‘19) επιβεβαιώνοντας την κριτική μας. Να σημειωθεί ότι και στις θέσεις εργασίας στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών καταγράφεται σημαντική πτώση παρά τη ζήτηση που είχαν αυτές οι ειδικότητες στον καιρό της πανδημίας.

Τέλος, η δέσμευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση, για παροχή δανείων 330εκ € μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που βρίσκεται χαμηλά μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όταν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μπορεί να περάσουν ούτε απ’έξω από τις τράπεζες με τα ισχύοντα κριτήρια δανεισμού αποκλείοντάς τους έτσι από την πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπόθεση της ψηφιακής μετάβασης απαιτεί αποτελεσματικότητα και σχέδιο για βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη αξιοποιώντας την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν μπορεί να εξαντλείται στην επικοινωνιακή υπερπροβολή μικρών αυτονόητων έργων που παρουσιάζονται ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό ψηφιακό κράτος αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί σε επιμέρους δείκτες δεν δικαιολογεί επουδενί τους πανηγυρισμούς.

Εάν η ψηφιακή πολιτική, που επαίρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εκεί τουλάχιστον έχει κάνει άλματα έχει αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα, όλοι καταλαβαίνουν το πόσο αποτυχημένη είναι στην διακυβέρνηση της χώρας.
Συνέχεια...

Σταθερά μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Σταθερά μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 53
ΠΕ Θεσπρωτίας 36
ΠΕ Ιωαννίνων 151
ΠΕ Πρέβεζας 42

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.129, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 847.188 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 110 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.583 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.923 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 455 (83.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.409 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +21.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 415 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Συνέχεια...

Απίστευτο: Δήμαρχος ζητά από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να επιτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα για τα μανταρίνια... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Απίστευτο: Δήμαρχος ζητά από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να επιτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα για τα μανταρίνια... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουνε δει πολλά τα μάτια μας από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης απίστευτες στιγμές μας έχει χαρίσει και ο ομοϊδεάτης του, Δήμαρχος Φιλιατών, Σπύρος Παππάς.

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα και συναντήθηκε με τους Δημάρχους Ηγ/τσας και Φιλιατών.

Το κυρίως μενού περιλάμβανε το θέμα της μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας στο ...κουφάρι της σχεδιαζόμενης κάποτε φοιτητικής εστίας στην Ηγουμενίτσα. (Άλλο ένα έγκλημα για το οποίο δεν πλήρωσε κανείς...)

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Φιλιατών κατόρθωσε για ακόμη μια φορά με μία και μόνο πρότασή του να κλέψει τις εντυπώσεις. Σε τέτοιο βαθμό που ο Υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει...

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Φιλιατών, Σπύρος Παππάς τόνισε στον κ. Οικονόμου τα "μικροπροβληματάκια" που παρουσιάζονται στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας - Αλβανίας και συγκεκριμένα με την παράνομη διέλευση Αλβανών εργατών για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών του κάμπου της Θεσπρωτίας...

Με φράσεις όπως "μικροπροβληματάκια" και "μικροθεματάκια", ουσιαστικά αυτό που ζητούσε  ο Δήμαρχος Φιλιατών από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν η παράνομη και ανεμπόδιστη εισροή στην Ελλάδα, Αλβανών εργατών για τη συγκομιδή των μανταρινιών το ερχόμενο διάστημα.

Η παρέμβαση του Δημάρχου ήταν τόσο "ατυχής" που αιφνιδίασε τον Υφυπουργό ο οποίος έκανε πως δεν άκουσε....

Συγκαταβατικά βέβαια, στα λεγόμενα του Δημάρχου Φιλιατών, κουνούσε και το κεφάλι του και ο κυβερνητικός βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας...
Βλέπετε, ζούμε στη Θεσπρωτία και οι ψήφοι μετράνε ακόμη κι αν προέρχονται από την απ' έκει Ήπειρο...

Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ του Κυριάκου Μητοστάκη. Βίαιες και εγκληματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, στον Έβρο, αλλά ακόμη και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (σχετικά προσεχώς), με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα, αλλά όταν είναι να μαζέψουμε τα μανταρίνια μας και θέλουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, η αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια...

Υπαρκτό το πρόβλημα στην περιοχή, δεδομένου ότι οι μεγαλογαιοκτήμονες χρειάζονται φθηνό εργατικό δυναμικό για διάστημα 2-3 μηνών. Παρόλο που υπάρχουν σχετικές νόμιμες προβλέψεις για απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες για διάστημα μέχρι έξι μηνών, αυτό δεν είναι αρκετό για τους μεγαλοτσιφλικάδες οι οποίοι θέλουν φτηνά χέρια και όχι να προσλάβουν ντόπιους εργάτες, σε μια περιοχή με μεγάλο δείκτη ανεργίας και χιλιάδες ξενιτεμένους...

Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ο κανόνας ήταν πολλοί εξ αυτών που διαμένουν σε χωριά κοντά στα σύνορα να πηγαινοέρχονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η διαμονή τους στο ελληνικό έδαφος, κάτι που μεταφράζεται σε έξοδα για τους μεγαλογαιοκτήμονες...

Με λίγα λόγια τα σύνορα να είναι τρύπια... μόνο γι' αυτούς!

Ο εν λόγω κύριος Δήμαρχος, δεν έθεσε το ζήτημα στον Υφυπουργό, ώστε να προωθηθεί νομική ρύθμιση, αλλά αυτό που ζήτησε ανερυθρίαστα, ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν τα στραβά μάτια σε παράνομες εισόδους αλλοδαπών στη χώρα... 

Τόσο ανθρωπιστική και πατριωτική είναι η πολιτική της ΝΔ. Όταν δεν χρειαζόμαστε τους ανθρώπους, τους κλέβουμε τα λεφτά και τους επιστρέφουμε γυμνούς από εκεί που ήρθαν με παράνομες επαναπροωθήσεις (τα γνωστά πλέον pushbacks), αλλά όταν πρόκειται να μας μαζέψουνε τα μανταρίνια, ζητάμε από την αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια για να μπούνε στη χώρα...

Μπορεί ορισμένοι να μην πιστεύετε αυτά που γράφουμε, γι' αυτό απολαύστε το παρακάτω βίντεο, για το οποίο περιμένουμε κάποιο σχόλιο από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από τις αρμόδιες αρχές... βεβαίως, βεβαίως!!!

Δείτε την απίστευτη δήλωση του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Όλα αυτά σε επίσημη συνάντηση στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας...

Κρίμα, πάντως, να υπάρχουν τόσοι αστυνομικοί στην αίθουσα και να μην υπάρχει ένας εισαγγελέας...!!!

Αλλά για αυτό υπάρχουν τα βίντεο κύριοι εισαγγελείς...!!!Συνέχεια...

Τι είπε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Ηγουμενίτσα (+BINTEO)

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Τι είπε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Ηγουμενίτσα (+BINTEO)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για να αποκτήσει η Ηγουμενίτσα νέο αστυνομικό μέγαρο. Τη διαδικασία που απαιτείται για να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας στο παραχωρηθέν από τον Δήμο κτίριο της φοιτητικής εστίας, περιέγραψε ο κ. Οικονόμου σε συνάντηση που είχε την Κυριακή 14/11 με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο, στο Δημαρχείο της πόλης.

Η απόφαση παραχώρησης του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασε στο Υπουργείο στις Αρχές Νοέμβρη, αφού πρώτα τακτοποιήθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις του κτιρίου, που είχε κατασκευαστεί από 20ετίας, με σκοπό να δημιουργηθεί φοιτητική εστία, και ουδέποτε ολοκληρώθηκε.


Πλέον η παραχώρηση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών, μετά να σταλεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών, να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε τελικά να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτίριο. Ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο του θα “τρέξει” τις σχετικές διαδικασίες .

Ο υπουργός ευχαρίστησε το Δήμο Ηγουμενίτσας για την απόφαση “να παραχωρήσει μία σημαντική έκταση και το κτίριο προκειμένου να ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο της περιοχής, το οποίο θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα, θα δημιουργήσει σύγχρονες προϋποθέσεις για την στέγαση της αστυνομικής διεύθυνσης και παράλληλα θα διευκολυνθεί η ζωή μέσα στο κέντρο της πόλης.

Χρονοδιάγραμμα ο υφυπουργός δεν έδωσε, αλλά ερωτώμενος σημείωσε:

“Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω δημόσια είναι ότι από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κινηθούμε με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς προκειμένου αυτό το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό”

Ο υφυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα, συνοδεύονταν από τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου ταξίαρχο Κωνσταντίνο Δούβαλη.

Επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας και είχε υπηρεσιακή συνάντηση, αλλά και συνάντησεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών και με το Δήμαρχο Φιλιατών Σπυρίδωνα Παππά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της διευκόλυνσης στα σύνορα των εργατών γης, θέμα για το οποίο ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα λυθεί με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών.


Ο κ. Οικονόμου, σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, αναγνώρισε τις επιτυχίες της ΑΔ Θεσπρωτίας στον τομέα των Ναρκωτικών, και σημείωσε πως “αυξάνουμε πραγματικά το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία πάνω σε αυτό διότι μέσα από μία άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και με κοινές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία με τις αλβανικές αρχές είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και εκτιμούμε ότι μέσα και από μία σειρά συναντήσεων που θα επιδιώξουμε και σε πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους μας στην Αλβανία η συνεργασία αυτή να επεκταθεί”.Συνέχεια...

Επίσκεψη Πέτσα στον Καχριμάνη

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Επίσκεψη Πέτσα στον Καχριμάνη

Αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάστηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ Στέλιου Πέτσα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης τον ενημέρωσε και για τρέχοντα μείζονα διαπεριφερειακά ζητήματα, με τον Αναπλ. Υπουργό να επικεντρώνεται στα χρηματοδοτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα οποία θα υπάρξει επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Υπουργείο προκειμένου να εξεταστούν σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είχα την χαρά να έχω επίσκεψη εγώ και οι συνεργάτες μου από τον κ. Πέτσα. Συζητήσαμε θέματα της αρμοδιότητάς του και θέματα που αφορούν γενικότερα την Ήπειρο. Τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Ήταν μια άψογη συνεργασία, η οποία θα δώσει και αποτελέσματα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Πράγματι συζητήσαμε θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, με έμφαση στα αναπτυξιακά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, είτε αφορούν δράσεις αστικής αναζωογόνησης, είτε θέματα οδοποιίας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο γραφείο μου τις επόμενες ημέρες, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε κάποια πράγματα και να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις τις ερχόμενες δεκαπέντε ημέρες. Είμαστε πιστεύω σε ένα καλό δρόμο για δύο σημαντικά θέματα που αφορούν την περιφέρεια, να τα δρομολογήσουμε. Ανακοινώσεις λοιπόν σε λίγες ημέρες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας και η βουλευτής Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Συνέχεια...

ΤΟ ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Νοεμβρίου 16, 2021 0
ΤΟ ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΣΥΚΓΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11 ΩΡΑ 6.00μμ
Προσυγκέντρωση 5.30μμ στον Πεζόδρομο

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από τη μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη΄73 αποτέλεσε την κορυφαία αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στο φασιστικό καθεστώς, το οποίο θα κατέρρεε λίγους μήνες αργότερα κάτω από το βάρος του ασίγαστου λαϊκού αγώνα και του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ παραμένουν επίκαιρα και φωτίζουν τον αγώνα του λαού και της νέας γενιάς ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Η φετινή επέτειος θα γιορταστεί ένα χρόνο μετά τις περυσινές απαγορεύσεις και την άγρια κρατική βία και καταστολή ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις και στους αγωνιστές που επιχείρησαν να διαδηλώσουν εκείνη την ημέρα, ενώ ακόμα σήμερα σέρνει στα δικαστήρια αγωνιστές που συνέλαβε τότε η αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει -αξιοποιώντας την πανδημία- την πρωτοφανή σε ένταση αντιλαϊκή επίθεση. Το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται με την ακρίβεια να καλπάζει, παιδεία, υγεία και πρόνοια δέχονται συντριπτικά χτυπήματα, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται, ενώ οι τελευταίες συμφωνίες με τον αμερικάνικο και τον γαλλικό ιμπεριαλισμό σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά της εξάρτησης γύρω από το λαιμό του λαού.

Ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία. Όλη αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική που προφασίστηκε ότι έχει υγειονομικό περιεχόμενο, τα ολέθρια όμως αποτελέσματά της τα βλέπουμε μέχρι σήμερα. Καραντίνα διαρκείας αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, αστυνομικοί έλεγχοι αντί για προσλήψεις στην Υγεία και Παιδεία, πρόστιμα αντί για ΜΕΘ, ήταν η «υγειονομική» πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ακόμα περισσότερο, σήμερα, με την εκδήλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από βασικό όπλο για την αντιμετώπισή της σε εργαλείο για την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού με την υποχρεωτικότητα, ώστε να πετάξει από πάνω της τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για τη διαχείριση της.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πολιτική της καταστολής, του αυταρχισμού και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να χτυπήσει δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών όπως ο περιορισμός των διαδηλώσεων, το χτύπημα της απεργίας και των σωματείων, ψήφισε την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η αστυνομική βία και η κρατική τρομοκρατία βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στην ημερήσια διάταξη.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες με τους Αμερικάνους και Γάλλους ιμπεριαλιστές μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για να εξαπολύουν τους κατακτητικούς τους πολέμους, εκχωρώντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών απέναντι στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αυτές οι συμφωνίες αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας στην περιοχή, στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να εγκυμονούν νέους, σοβαρούς κινδύνους τόσο για το λαό μας, όσο και για τους λαούς της περιοχής. Μόνο η κοινή αντιϊμπεριαλιστική - αντιπολεμική πάλη και η πολιτική που προωθεί την φιλία και αλληλεγγύη των λαών αποτελεί πραγματική φιλολαϊκή λύση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Η ένταση συνολικά της πολιτικής της εξάρτησης αναδεικνύει τον πάντα επίκαιρο χαρακτήρα του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Όσο κι αν η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τους ιμπεριαλιστές – δυνάστες ως συμμάχους, ο λαός μας έχει γνωρίσει καλά το ρόλο και τη δράση του ιμπεριαλισμού στη χώρα. Γι’ αυτό, το σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» εξακολουθεί να συγκινεί και να φλογίζει και σήμερα τις συνειδήσεις του λαού και της νέας γενιάς τροφοδοτώντας τους αγώνες:

Για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και το γκρέμισμα του αντιδραστικού καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας

Ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ολιγαρχίας

Ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι! Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ!

Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

ΣΥΚΓΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11 ΩΡΑ 6.00μμ
Προσυγκέντρωση 5.30μμ στον Πεζόδρομο

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Κλειστά σήμερα τα καταστήματα εστίασης

Νοεμβρίου 16, 2021 0
Θεσπρωτία: Κλειστά σήμερα τα καταστήματα εστίασης
pose-16-11-21

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) κάλεσε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 όλα τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα να παραμείνουν κλειστά, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και όχι μόνο...

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμερα Τρίτη αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και στη Θεσπρωτία τα περισσότερα καταστήματα εστίασης. Εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ.

Επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ομοσπονδία ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης..

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Τα αιτήματα του κλάδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΕ, είναι τα ακόλουθα:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης, ο κλάδος έχει συμπεριλάβει στα αιτήματά του και ορισμένα που είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. 

Συγκεκριμένα, ζητεί τη σύσταση ειδικής γραμματείας για την εστίαση ή τη θέσπιση Επιμελητηρίου Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη τα επιπλέον κοστολόγια του κλάδου (βραδινή και νυχτερινή εργασία, εργασία σε ημέρες αργιών, εργασία τα Σαββατοκύριακα) και εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα