04/05/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Επίθεση ΝΔ σε Κάτση: "Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχε ήδη διαγραφεί!

Απριλίου 05, 2023 0
Επίθεση ΝΔ σε Κάτση: "Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχε ήδη διαγραφεί!

Στην αντεπίθεση πέρασε το κόμμα της ΝΔ μετά το σχόλιο του βουλευτή Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση.

Ο κ. Κάτσης με αφορμή την υποψηφιότητα του καλλιτέχνη Μιθριδάτη, έκανε ένα καυστικό σχόλιο στο twitter, χαρακτηρίζοντας τους Νεοδημοκράτες ως "φίλους παιδοβιαστών"...

Η ανάρτηση του Μάριου Κάτση


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας περνώντας στην αντεπίθεση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κάτσης, στην προσπάθειά του να ξεπλύνει την επιλογή Μιθριδάτη, φτάνει στο έσχατο σημείο αθλιότητας να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με “φίλους παιδοβιαστών”, υιοθετώντας για πρώτη φορά επίσημα άθλια συνθήματα και hashtags του βούρκου των υπογείων της Κουμουνδούρου! 

Στο κόμμα του κ. Τσίπρα χάθηκε η τσίπα. Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Κάτσης θα είχε ήδη διαγραφεί! Στο ΣΥΡΙΖΑ της χυδαιότητας και του Πολακισμού είναι απλώς ένας ακόμη “άξιος” εκφραστής της κεντρικής γραμμής!».
Συνέχεια...

Η ΘΕ.Ο.ΦΙΛ., ο πολιτισμός, οι " ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ", κι όχι μόνο... - Του Άλκη Φάτσιου

Απριλίου 05, 2023 0
Η ΘΕ.Ο.ΦΙΛ., ο πολιτισμός, οι " ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ", κι όχι μόνο... - Του Άλκη Φάτσιου

1) Τον περασμένο Νοέμβριο και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεάτρου, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Παραμυθιά, η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα της πόλης ΘΕΑΤΟ, ως εισηγητής, είχα αναφερθεί στην τεράστια κοινωνική και πολιτιστική σημασία, που έχει για τις τοπικές κοινωνίες, και στον τομέα της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας ειδικότερα και στον Πολιτισμό γενικότερα, η ύπαρξη ΜΟΝΙΜΩΝ σχεδόν ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, με διαχρονικότητα λειτουργίας, και σχεδόν κάθε χρόνο και μιας νέας ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. 

Παράλληλα, το καταξιωμένο των ομάδων αυτών –αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στις μοναδικές στο Νομό μας, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλ. στη ΘΕΑΤΟ Παραμυθιάς και στη ΘΕΟ Φιλιατών– αποδεικνύεται από τον εμπλουτισμό κάθε χρόνο και νέων μελών, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανανέωση αφʹενός αλλά και στη διαχρονικότητα λειτουργίας αφ’ετέρου.

2) Σήμερα, και με αφορμή ένα πρόσφατο ερέθισμα, θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια για τον έναν εκ των δύο μοναδικών πυλώνων της Θεατρικής Ερασιτεχνικής δημιουργίας στο Νομό Θεσπρωτίας, δηλ. στη Θεατρική Ομάδα Φιλιατών… (ΘΕΟΦΙΛ)

Η ΘΕΟΦΙΛ πολλά χρόνια τώρα, μας χαρίζει με τη σειρά της, απλόχερα πλουσιότατες στιγμές ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΕΩΣ, με σχεδόν κάθε χρόνο, νέες θεατρικές δημιουργίες, με άριστες επιλογές έργων και με ερασιτέχνες ηθοποιούς – υποκριτές που διαθέτουν αξιοζήλευτες υποκριτικές ικανότητες. Η ΘΕΟΦΙΛ, με κύριο εκφραστή και μπροστάρη τον ακούραστο ΣΚΕΥΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, τον αναφέρω και ας προσκρούσω στη σεμνότητά του – έχει καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση του Θεσπρωτικού, και όχι μόνο.. θεατρόφιλου κοινού, αποδεικνύουσα στην πράξη πόσο ποιοτική και πόσο βαθιά είναι εντέλει η ενασχόλησή της με τον Πολιτισμό και το θέατρο..

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ –και όχι για το φαίνεσθαι– ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ γενικότερα και το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ειδικότερα, είναι μία εκ των βασικών, μία εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεων, για οποιαδήποτε άλλη επόμενη κοινωνική δραστηριοποίηση…

Όταν λοιπόν προηγηθεί η καλλιέργεια και η ποιοτική ενασχόληση των ανθρώπων –και ουδεμία σημασία έχει αν η ενασχόληση αυτή έχει χαρακτηριστικά ερασιτεχνικά..– πάνω σε όλα τα ζητήματα που ΘΕΤΕΙ, που ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ αυτός, που καλλιεργείται από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, τότε με σαφώς περισσότερα όπλα και γνώσεις, μπορούν οι πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, και συνεπώς οι εν γένει ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ να έχουν στέρεο υπόβαθρο...

3) Η ΘΕΟΦΙΛ, κατά την ταπεινή μου άποψη, και με τη διαχρονικότητα της λειτουργίας της και την εν γένει ποιότητά της, επιτυγχάνει ΟΛΑ τα ΠΑΡΑΠΑΝΩ… Πέραν των προσωπικών μου απόψεων, προς επιβεβαίωση αυτών, έρχεται και το πρόσφατο ερέθισμα που στην αρχή ανέφερα.

Πριν λίγες ημέρες έγινε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το αρχαιότερο της χώρας, στην πόλη της Καρδίτσας. Περίπου 20 οι αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους απʹόλη τη χώρα. Στην τελική φάση προκρίθηκαν 8 και μέσα σε αυτές τις ομάδες, και η ΘΕΟΦΙΛ της μικρής κωμόπολης των Φιλιατών.. 

Αυτή είναι προφανώς μία άκρως τιμητική βράβευση όχι μόνο για την ομάδα, αλλά για όλη την πολιτιστική Θεσπρωτία, αλλά και την Ήπειρο!! Και όχι μόνο αυτό, βραβεύτηκαν από τις 8 οι 5 και μέσα σε αυτές και η ΘΕΟΦΙΛ, με 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου, στο μέλος της Χρ. Ευαγγελίδη… Περιττεύουν τα λόγια …
Εδώ αρχίζει η έκπληξή μου αλλά και η οργή μου..

Αν εξαιρέσουμε τα συγχαρητήρια και τους επαίνους, που απένειμε στη ΘΕΟΦΙΛ, η αδελφή ομάδα ΘΕΑΤΟ, πλήρης του ‘’τάφου σιγή’’… Ούτε καν απασχόλησε έστω και στο ελάχιστο, το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, τους διαφόρους ‘’ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ‘’… δηλ. οποιονδήποτε Θεσπρωτό αξιωματούχο ή θεσμό ή τον τοπικό Τύπο· και φυσικά ουδένα εκ των αυτοχαρακτηριζόμενων ως ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά που δεν είναι τίποτε άλλο, από ήχους των άδειων τενεκέδων, που τα παιδιά κτυπούν με πέτρες στα παιχνίδια τους…

Καταλήγοντας, θα αναφέρω, πως η πρώτη μεν κατηγορία δηλ. αξιωματούχοι θεσμών κ.λ.π. θα πρέπει να αντιληφθούν, το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ασχοληθούν ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ -αν βέβαια αυτό το στοιχείο ανήκει στον αξιακό τους κώδικα..– με τον Πολιτισμό, και να διδάσκονται από τα παραπάνω αλλά και να διδάσκουν οι ίδιοι τους πολίτες, με το ενδιαφέρον τους γιʹαυτόν.

Αναφορικά δε με την δεύτερη κατηγορία, δηλ. τους αυτοαναγορευόμενους ως ανθρώπους του Πολιτισμού, ας αφιππεύσουν από την κάλαμο της υποτιθέμενης πολιτιστικής γνώσης και αυθεντίας, και τούτο διότι, ενίοτε η κάλαμος, ως εκ της ατάκτου περιφοράς και κινήσεως ένθεν κακείθεν, ενδέχεται να παύσει να είναι σε οριζόντιο θέση… Αλήθεια, πόσο ορθή ήταν η γνωστή ρήση του τεράστιου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ όταν έλεγε: ‘’Το κράτος πρέπει να επιδοτεί κάποιους, που υποτίθεται ότι ασχολούνται με το θέατρο, με τον πολιτισμό, προκειμένου ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ..‘’
Ένα Μεγάλο ΕΥΓΕ στη ΘΕΟΦΙΛ

4) Κλείνοντας, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω πως η ΤΕΧΝΗ (σαν στοιχείο του Πολιτισμού) πιστεύω πως πρέπει, όχι τόσο να διασκεδάζει, αλλά να ανοίγει δρόμους κοινωνικούς, δρόμους πολιτιστικούς, ακόμα και αν συνειδητά αυτοί οι δρόμοι, είτε συμβαδίζουν είτε οδηγούν στην ΟΥΤΟΠΙΑ, κι αυτό γιατί, στο μαγικό ταξίδι της ΤΕΧΝΗΣ, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, είναι σίγουρο ότι θα ανοίγουν οι ορίζοντες των ανθρώπων.

Στο σημείο αυτό έρχεται ο μεγάλος Ρώσος ποιητής ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ, να προσθέσει, να επιβεβαιώσει τα παραπάνω: ‘’Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ.., ΜΑ ΣΑΝ ΦΑΚΟΣ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΕΙ…’’

Ηγ/τσα Απρίλιος 2023
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Ανταρσύα Θεσπρωτίας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού: "Ο αγώνας δεν τελείωσε με τις υπογραφές"!!

Απριλίου 05, 2023 0
Ανταρσύα Θεσπρωτίας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού: "Ο αγώνας δεν τελείωσε με τις υπογραφές"!!
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Ο κόπος και το χρήμα του ελληνικού λαού περνά στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Μόνο ο λαός αυτού του τόπου μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. 

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα παράλια της Θεσπρωτίας πωλήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας όπως πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και του Αστακού, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τετάρτη 5/4 μάλιστα αναμένεται να επισκεφθούν το λιμάνι οι πρωτεργάτες του ξεπουλήματος ο Υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης. Με τα χέρια τους βαμμένα από το αίμα 57 ανθρώπων και ενώ το αφήγημά τους για τις ιδιωτικοποιήσεις καταρρέει με τον πιο τραγικό τρόπο, έρχονται να φωτογραφηθούν περιχαρείς για την αρπαγή της περιουσίας του λαού.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας φορέας που ξεκίνησε από την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 με απαίτηση της τρόικας, ενισχύθηκε επί Σαμαρά και στη συνέχεια μεγαλούργησε και ενίσχυσε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του επί ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία ενός καταλόγου με ακίνητα προς πώληση, όχι μόνο αυτών που χαρακτηρίζονται “στρατηγικής σημασίας” (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι) αλλά και λαϊκή περιουσία σε όλη τη χώρα “μικρότερης εμβέλειας” όπως το Ειρηνοδικείο της Παραμυθιάς, νοσοκομεία κλπ.

Όλα τα παραπάνω με την εποπτεία και την καθοδήγηση του ΔΝΤ και ΕΕ. ΤΑΙΠΕΔ ένα καλά ακονισμένο πολυεργαλείο που ροκανίζει το δημόσιο πλούτο στο όνομα της αξιοποίησης προς όφελος του κεφαλαίου και οδηγεί τη δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Αεροδρόμια, δρόμοι, νοσοκομεία, το Ελληνικό, περιοχές σπουδαίας οικολογικής αξίας (όπως ο Ερημίτης), περιέχονται σε έναν κατάλογο ακινήτων -προς μεταβίβαση- ισοπεδώνοντας το δημόσιο πλούτο προς όφελος ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Το πέρασμα του λιμανιού στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφάλαιο δεν είναι απλά η πώληση ενός ακόμη περιφερειακού λιμανιού της χώρας, είναι κάτι πιο μεγάλο, σε συνδυασμό με την πώληση της Εγνατίας οδού η οποία βοηθά στην προώθηση των κερδών του κεφάλαιο από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ο στόχος τους, να μετατραπεί το στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο λιμάνι της Ηγουμενίτσα σε δεύτερο Πειραιά, με όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό για το λαό αυτού του τόπου.

Από τη πρώτη μέρα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 που ξεκίνησε το μπάζωμα στο όνομα της τότε ανάπτυξης, φορείς της πόλης παρουσίαζαν το έργο διαλαλώντας πως «αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και ο λαός της θα φάει με χρυσά κουτάλια». Δήμος, Νομαρχία, Εμπορικό Επιμελητήριο συναινούσαν και είχαν την αντίληψη ότι «θα δουλέψει ο κόσμος στα έργα του λιμανιού» (την ίδια στάση ζήσαμε και με την Ολυμπιάδα του 2004).

Όμως το λιμάνι, δηλαδή ο ΟΛΗΓ, όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, του ντόπιου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων αυλικών. Τίποτα δεν κέρδισε η Ηγουμενίτσα και ο λαός της από τη λειτουργία το λιμανιού. Μόνο τον καπνό από τα φουγάρα… 

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη της χαρά και τυμπανοκρουσίες εξαργυρώνει τις μνημονιακές επιταγές και χαρίζει το λιμάνι. Οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για αυτό το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι, παρά μόνον βόλευαν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Φοβούμενοι ότι ό κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες όταν κληθεί να πληρώνει εισιτήριο για να πάει στο Δρέπανο (αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» για το κεφάλαιο), θυμήθηκαν να «αγωνιστούν» για να μην πουληθεί η παράκτια ζώνη μόνο, το λιμάνι καλώς να ξεπουληθεί!!

Ακούμε στεντόρειες φωνές «αγανάκτησης» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζουν και φωτογραφίες από τις «κινητοποιήσεις», τολμάνε και αυτοί να μιλήσουν που από την πρώτη μέρα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο σημαία τους είχαν το ΤΑΙΠΕΔ. Που τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να σωθεί αυτή η παράκτια ζώνη για την οποία κόπτονται σήμερα.”.

Μόνο ο λαός μπορεί να μπλοκάρει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να επιβάλει εργατικό και κοινωνικό έλεγχο!!!!

Ο αγώνας δε τελείωσε με τις υπογραφές. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Στους Δήμους η χερσαία ζώνη του Λιμένα και ανταποδοτικό τέλος

Απριλίου 05, 2023 0
Στους Δήμους η χερσαία ζώνη του Λιμένα και ανταποδοτικό τέλος

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Η παραχώρηση της διαχείρισης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στον Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, απ’ ευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ανακοινώθηκε σήμερα, από τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λιμάνι.

Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, παρουσίασε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Ιωάννης Λώλος και Σπυρίδων Παππάς, τις διατάξεις εκείνες που περιλαμβάνονται στην Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ ΑΕ, που αφορούν στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ΟΤΑ για απόδοση στους Δήμους, των εκτάσεων που θα αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη, καθώς δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, αλλά ανάγκες άθλησης και αναψυχής της τοπικής κοινωνίας.


Έτσι, σύμφωνα με το Σχέδιο του κυρωτικού Νόμου που παρουσιάστηκε: «Οι περιοχές της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Συβότων που αποχαρακτηρίζονται… αποδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο κατά διαχείριση στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Ηγουμενίτσας. Η περιοχή του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας που αποχαρακτηρίζεται… αποδίδεται από το Ελληνικό Δημόσιο στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Φιλιατών».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλακιωτάκης, με άλλη διάταξη, οι δύο Δήμοι θα εισπράττουν ως ανταποδοτικά τέλη το 3,5% των ετήσιων εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Για την κατανομή του ποσού ανάμεσα στους δύο Δήμους θα απαιτείται απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας.


Παραδειγματικά αναφέρθηκε ότι το ποσό αυτό, για το προηγούμενο φορολογικό έτος θα ήταν περίπου 210.000 ευρώ.

Την ικανοποίησή τους για τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, καθώς όπως είπαν, με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την τοπική κοινωνία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οποίου αγοράστηκε πρόσφατα από επενδυτικό σχήμα συμφερόντων του Ομίλου Grimaldi, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.


Ο κ. Καραγιάννης στις δηλώσεις του στάθηκε στην πρόοδο των εργασιών της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας, από Ηγουμενίτσα έως το Μαυρομάτι, τμήμα του οποίου είναι και η περιφερειακή οδός της πόλης της Ηγουμενίτσας, έργα για τα οποία οι μελέτες ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, σημείωσε ότι «Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς μετά τα Τέμπη οι προτεραιότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι διαφορετικές».

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση - Παρουσίαση: «Δι΄ Εμέ Πάσχων»

Απριλίου 05, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση - Παρουσίαση: «Δι΄ Εμέ Πάσχων»

Η συνταρακτικότερη εβδομάδα της ανθρώπινης ιστορίας, η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από μια Εκδήλωση – Παρουσίαση μέσα από το λόγο, τους ψαλμούς και την μουσική, μία μυσταγωγική πορεία στη βίωση του σωτήριου Πάθους του Χριστού σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, αν και φαντάζει ελάχιστη και μηδαμινή, αδύναμη στο να χωρέσει το απροσμέτρητο βάθος των μεγαλείων του Θεού.

Το Σάββατο 8 Απριλίου Ώρα 19:15 στη Θεατρική Αίθουσα του 1ουΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, ας βαδίσουμε την «οδόν του μαρτυρίου» του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, που ως το «εσφαγμένον αρνίον» της Ιεράς Αποκαλύψεως «αίρει την αμαρτίαν του κόσμου» γενόμενος «λύτρον αντί πολλών».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος καθηγητής της Βιβλικής Θεολογίας και Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου Μονάχου που με λόγο μεστό θα ανοίξει την πύλη της κατανυκτικότερης εβδομάδας.

Μια μυσταγωγική σπουδή απροσμέτρητο το πνευματικό μεγαλείο της Μεγάλης Εβδομάδος μέσα από τον μελίρρυτο λόγο του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Πανοσιολογιοτάτου κ. Μεθόδιου Ντελή

Μια κατανυκτική ατμόσφαιρα όπου τα μέλη της χορωδίας του Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός" θα δώσουν μία πρόγευση στα κορυφαία γεγονότα του Κυρίου μας, ψάλλοντας επιλεγμένους ύμνους, θρηνητικού χαρακτήρα, και εγκώμια για τα Θεία πάθη. Ποια ψυχή δεν ένοιωσε θρησκευτική έξαρση, ποιόν δεν άγγιξε ως τα κατάβαθα της ψυχής το «ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ποιος δεν αισθάνθηκε σκιρτήματα ιεράς χαράς και ενθουσιασμού με το «Ανάστα ο Θεός ».

Σε όλο αυτό το θρησκευτικό ταξίδι επιλεγμένα αναγνώσματα και κείμενα του Κατηχητή Γεώργιου Ματρακούκα θα απαγγέλλονται από την θεατρική ομάδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Γραικοχωρίου ώστε να «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι΄αυτόν..» τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση, του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ηγουμενίτσας, της Ιεράς Μονής Γηρομερίου, του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. και του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος» και της Κοινότητας Γραικοχωρίου.

Ας συνοδοιπορήσουμε μαζί με τον Χριστό προς το εκούσιον πάθος.
Καλή πορεία, καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλή Ανάσταση.

Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Συνέχεια...