12/06/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ανυπολόγιστη καταστροφή στο λατομείο στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας – Τμήμα του βουνού καταπλάκωσε εγκαταστάσεις

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
Ανυπολόγιστη καταστροφή στο λατομείο στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας – Τμήμα του βουνού καταπλάκωσε εγκαταστάσεις

Ανυπολόγιστη καταστροφή υπέστη λατομείο στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, όταν το βράδυ της Κυριακής αποκολλήθηκε τμήμα του απέναντι βουνού και καταπλάκωσε μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Ευτυχώς στο σημείο, λόγω της ημέρας και της ώρας, δεν βρίσκονταν εργαζόμενοι.

Στο τμήμα αυτό του βουνού, που υποχώρησε σε βάθος περίπου 10-12 μέτρων, δεν πραγματοποιούνταν λατομικές εργασίες. Όγκοι χώματος και πετρωμάτων που αποκολλήθηκαν, κατέληξαν στην απέναντι πλαγιά, όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις, οι αναβαθμίδες και τα μηχανήματα του λατομείου, θάβοντας τα πάντα.

Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ρήγμα μήκους περίπου 1χλμ, με πλάτος που σε κάποια φτάνει και τα 100 μέτρα και βάθος 50 μέτρων, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποια σεισμική δόνηση το τελευταίο διάστημα, που να δικαιολογεί το φαινόμενο αυτό.

Αυτοψία πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Πολιτική Προστασία και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ενώ έχει εγγράφως ενημερωθεί το ΙΓΜΕ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων για να μεταβούν στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν στο φαινόμενο αυτό.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη

Τιμώντας τη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αρκετοί συναγωνιστές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας μετά από τα καλέσματα των οργανώσεων ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με πανό και ξεχωριστά μπλοκ το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ υπήρχε και πανό της επιτροπής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ. 

Φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στη δολοφονική πολιτική του συστήματος, στην πολιτική της φασιστικοποίησης, της φτώχειας, της ανεργίας και της καταστολής.

Τις προηγούμενες μέρες κολλήθηκαν αφισάκια και ανακοινώσεις σε σχολεία, σε φροντιστήρια και σε κεντρικά σημεία της πόλης και αναρτήθηκαν πανό.

Παρότι ο κόσμος στην πόλη ήταν λιγοστός, είναι σημαντικό το ότι πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία για δεύτερη φορά για αυτή την μαύρη επέτειο (πέρσι ήταν η πρώτη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν αντίστοιχα καλέσματα) ενάντια στην προσπάθεια να ξεχαστεί η κρατική δολοφονία -ιδιαίτερα η νεολαία να μην γνωρίσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου- και έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιο κόσμο να εκδηλώσει τη διάθεσή του να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και σε ένα κομμάτι μαθητόκοσμου που κυκλοφορούσε στην πόλη να ακούσει και να μάθει.

ΚΚΕ(μ-λ) Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:30’, συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Αναπροσαρμογή ή μη των Ανταποδοτικών Τελών Δήμου Ηγουμενίτσας για το έτος 2024.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με τις υπ’ αριθμ. 156/2022 και 279/2023 αποφάσεις της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 287/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Επί αιτήσεως του μισθωτή Ευαγγέλου Σωτήριου του Παύλου περί τροποποίησης συμφωνητικού μίσθωσης (Κατάστημα ΚΙΟΣΚΙ Κ.Παραποτάμου).
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Επί αιτήματος της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ I. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. για μετάθεση του συμβατικού χρόνου παράδοσης της προμήθειας ενός (1) καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων 15-20 θέσεων καθημένων, πλέον μιας Θέσεως για αμαξίδιο ΑΜΕΑ με αναδιπλούμενο ανυψωτικό μηχανισμό. (Σύμβαση αριθ. πρωτ. 10962/22.05.2022 (AAAM:23SYMV012725194).
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Δήμου Φιλιατών για την υλοποίηση του έργου “”ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Κατανομή Δ’ δόσης 2023 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους.
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Συνέχεια...

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη, αντιστεκόμαστε στην πολιτική ενός συστήματος που εκμεταλλεύεται, καταπιέζει και δολοφονεί"!

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
  ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη, αντιστεκόμαστε στην πολιτική ενός συστήματος που εκμεταλλεύεται, καταπιέζει και δολοφονεί"!
15 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 6μμ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Για 15 ολόκληρα χρόνια η 6η του Δεκέμβρη έχει μετατραπεί σε μια ημέρα καταγγελίας της δολοφονικής πολιτικής του συστήματος, σε μια ημέρα διαδηλώσεων της νεολαίας και του λαού. 

Όχι μόνο για να τιμήσουν τον δολοφονημένο απ' την αστυνομία Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και για να καταγγείλουν την κρατική βία, την επιδίωξη να «ξεχαστεί» η δολοφονία ή την αποφυλάκιση του Κορκονέα και την αθώωση του συνεργού του, Σαραλιώτη. 

Αλλά και σαν μια εκδήλωση αντίστασης απέναντι σ΄ όλα αυτά που βιώνουν σήμερα - τα αποτελέσματα της πολιτικής ενός συστήματος που συνεχίζει να δολοφονεί (με ή χωρίς την κρατική ή παρακρατική βία) νέους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, εργαζόμενους (στα λεγόμενα εργατικά «ατυχήματα»). Ένα σύστημα που θυσιάζει το λαό στο βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας του, πάνω στις σάπιες υποδομές του: από το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι την πλημμυρισμένη Θεσσαλία και τις καμένες περιοχές της Ρόδου, της Θράκης, της Εύβοιας κ.α. Ένα σύστημα που δολοφονεί ολόκληρους λαούς, όπως συμβαίνει σήμερα στη μαρτυρική Γάζα και σε όλη την Παλαιστίνη. 

Ένα σύστημα που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Την 6η του Δεκέμβρη νεολαία και λαός «επιμένουν» να κατεβαίνουν στο δρόμο ακόμα κι αν αυτό μπορεί να το «πληρώσουν» με καταστολή και χημικά, ή ακόμα και με απαγορεύσεις, συλλήψεις και δίκες, όπως έγινε την περίοδο της λεγόμενης «καραντίνας»

Η 6η του Δεκέμβρη δεν αποτελεί «προνομιακό πεδίο» κανενός χώρου. Ούτε του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, που προσπαθεί να απαντήσει στα υπαρξιακά του προβλήματα, σε τέτοιες επετείους. Ούτε, βέβαια, για πρακτικές «εκτόνωσης» ή διοχέτευσης της αγανάκτησης σε τεχνητά «ξεσπάσματα», όχι μόνο ανώδυνα για το σύστημα, αλλά και καθ’ όλα αξιοποιήσιμα απ’ το αστικό κράτος, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους.

Την 6η του Δεκέμβρη οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, πρέπει να δώσουν το δικό τους διακριτό στίγμα, στο δρόμο συνδέοντας την κρατική καταστολή με τη συνολικότερη καθημερινή αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεση, την επίθεση ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τη νεολαία, το λαό, τους εργαζόμενους να κατέβουν μαζικά στο δρόμο και να διαδηλώσουν, προβάλλοντας την κατεύθυνση της συλλογικής οργάνωσης, της αντίστασης και της διεκδίκησης, συμβάλλοντας στην οργάνωση των νέων αγώνων, τη μοναδική διέξοδο ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Συνέχεια...

ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου

Μαζικός αγώνας ενάντια στην πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας

Συγκέντρωση Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, ώρα 6μμ. στον Πεζόδρομο την Ηγουμενίτσας

Η δολοφονία του Αλέξη από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα πυροδότησε μία νεολαιίστικη και λαϊκή έκρηξη, καθώς στο πρόσωπο του νεαρού μαθητή η νέα γενιά και ο λαός είδαν την πιο ακραία έκφραση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εκτός από το τσάκισμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εκτός από τη συσσώρευση διαρκών οικονομικών σκανδάλων, εκτός από τη στέρηση της προοπτικής για τη νεολαία, έφτασε στο σημείο ακόμη και να δολοφονεί 15χρονα παιδιά.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει προκλητικά αποφυλακίσει τον δολοφόνο του Γρηγορόπουλου, ενώ η ίδια πολιτική που όπλισε το χέρι του Κορκονέα, συνεχίζεται και εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να επιβάλει τον «νόμο και την τάξη», περνάει ένα σωρό μέτρα που τσακίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Η κρατική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός οξύνονται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις επιχειρήσεις εισόδου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές. Με τις συνεχείς αναίτιες επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Με νέες δολοφονίες, όπως εκείνη του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου στη Βοιωτία, την τρίτη δολοφονία νέου Ρομά σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων. Η δολοφονία αυτή αποτελεί μία ακόμη κρατική δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας και ασυδοσίας που τροφοδοτείται από την κυβερνητική πολιτική. Και είναι η ίδια πολιτική της βάρβαρης κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, που ενώ οπλίζει αστυνομικούς-“ράμπο” που δολοφονούν νέα παιδιά, χτυπά τις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, πνίγει μετανάστες -όπως έγινε πρόσφατα με το έγκλημα στην Πύλο- την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο και τροφοδοτεί τις φασιστικές ομάδες και τη δολοφονική δράση τους.

Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς ότι βρίσκεται στην υποτιθέμενη “σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Έτσι, το κράτος υπάρχει μόνο για να καταστέλλει τους λαϊκούς αγώνες, για να στέλνει φρεγάτες στο φασιστικό κράτος του Ισραήλ, που με τις πλάτες και τη στήριξη ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποιεί μία γενοκτονία, διαπράττει φρικτά εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Γι΄ αυτό και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά μαζί με το σύνθημα «Κάτω η κρατική τρομοκρατία».

Κράτος δεν υπάρχει όμως στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, κράτος δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κράτος δεν υπάρχει για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Σήμερα, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, ενάντια στην πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας. Ενάντια στην εγκληματική πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας. Στην πολιτική αυτή, που τη στιγμή που αφήνει χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς τη δυνατότητα να αγοράσουν τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα, κοροϊδεύει τον λαό με ψευτοεπιδόματα και «καλάθια». Με αυτή την πολιτική, της οποίας κομμάτι αποτελεί και η περιστολή βασικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση επιχειρεί το συντριπτικό χτύπημα των κατακτήσεων σε εργασία, υγεία, παιδεία, πρόνοια, σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

15 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Η συσπείρωση στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους στα μαθητικά συμβούλια, κόντρα σε θολούς και ακαθόριστους “συντονισμούς” και σεχταριστικές “πρωτοβουλίες”, ο μαζικός ενωτικός και οργανωμένος αγώνας ενάντια στην τυφλή και μηδενιστική βία είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φραγμό σε αυτή την πολιτική. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα στα όνειρα και τις προσδοκίες της γενιάς μας

Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της τρομοκρατίας της εξάρτησης και της εμπλοκής στους πόλεμους των ιμπεριαλιστών

Συνέχεια...

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας στο σημερινό συλλαλητήριο για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας στο σημερινό συλλαλητήριο για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 18:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από το Σάββατο της 6η Δεκέμβρη του 2008, τότε που ο έφηβος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από το περίστροφο του δολοφόνου αστυνομικού Κορκονέα. 

Η εν ψυχρώ δολοφονία έβγαλε στον δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων, ανέργων, που διαδήλωσαν ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ καταγγέλλοντας την κρατική βία και καταστολή διεκδικώντας ταυτόχρονα αξιοβίωτη ζωή με μόρφωση, δουλειά και ελευθερία. 

Το σύνθημα “στις Τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες/ ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες” διατράνωνε τη θέληση του λαού και της νεολαίας να ανατρέψουν την κοινωνική βαρβαρότητα που βίωναν και προμηνύονταν ακόμη πιο σφοδρή.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας την πολιτική της σιδηράς πυγμής, εξαπολύει μια άνευ προηγούμενου επίθεση καταστολής και αυταρχισμού απέναντι στον λαό και τη νεολαία. 

Οι δολοφονίες του Κ. Φραγκούλη, του Χ. Μιχαλόπουλου από την”τυχαία εκπυσοκρότηση” για άλλη μια φορά των όπλων των αστυνομικών, ο σοβαρός τραυματισμός της 16χρονης μαθήτριας από τις αστυνομικές δυνάμεις, έρχονται να προστεθούν σε αυτή του Α. Γρηγορόπουλου. 

Ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να δρουν ανεξέλεγκτα, γνωρίζοντας πως απολαμβάνουν καθεστώς ατιμωρησίας, αφού ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου, Κορκονέας, κυκλοφορεί ελεύθερα, αφού επιβραβεύονται με επίδομα 600 ευρώ για τις “υπηρεσίες τους”, αφού εκτοξεύονται οι δαπάνες για την καταστολή ενώ υποχρηματοδοτούνται οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες. 

Παράλληλα, επιβάλλει ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με καταπάτηση ακόμα και των θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της απεργίας.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ψηφίζει νόμους που σαρώνουν κάθε εργασιακό και συλλογικό δικαίωμα. Καταδικάζει τον λαό και τη νεολαία στην φτώχεια, στην εργασιακή περιπλάνηση, στην ανεργία. 

Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζει δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, και παραδίδει το περιβάλλον και τους εναπομείναντες δημόσιους χώρους στους επιχειρηματικούς ομίλους ως νέο πεδίο κερδοφορίας. Η όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής αποτελεί όπλο στα χέρια της για την επιβολή αυτής της πολιτικής.

15 χρόνια μετά η νέα γενιά, οι εκπαιδευτικοί και η χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία έρχονται αντιμέτωποι με την επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου σχολείου και την οικοδόμηση ενός αντιδραστικού ιδιωτικοποιημένου/ανταγωνιστικού/κατηγοριοποιημένου σχολείου. 

Έρχονται αντιμέτωποι με το σχολείο της απογείωσης των ταξικών και εξεταστικών φραγμών (Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ,εξετάσεις PISA στην ΣΤ΄Δημοτικού και Γ΄Γυμνασίου) των “δεξιοτήτων”, της μόρφωσης για λίγους και εκλεκτούς. Με πολύτιμο εργαλείο την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, στρώνει το έδαφος για την κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Στρώνει το έδαφος για άρση της μονιμότητας στην εργασία και τις απολύσεις, και μετατρέπει το σχολείο σε στρατώνα, όπου η επιβίωση θα εξαρτάται από το βαθμό της υποταγής στην κυρίαρχη αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ.

15 χρόνια μετά η 6 Δεκέμβρη είναι μέρα μνήμης και αγώνα για να νικήσουν οι αγώνες των εργαζόμενων, της νεολαίας και της εκπαίδευσης και να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Σε ατελείωτες περιπέτειες και η μελέτη για τη σύνδεση Μαυροματίου- Λιμένος Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 06, 2023 0
Σε ατελείωτες περιπέτειες και η μελέτη για τη σύνδεση Μαυροματίου- Λιμένος Ηγουμενίτσας

Οι οδικοί άξονες στην Ήπειρο παραμένουν θέμα ζωτικής σημασίας. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Το κεντρικό κράτος πέταξε από πάνω του την ευθύνη για μία σειρά μελετών και στη συνέχεια διαμήνυσε στους Ηπειρώτες ότι δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα για την χρηματοδότησή τους.

Από το 2017 όταν και ολοκληρώθηκε η Ιόνια Οδός, η Ήπειρος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε έναν σύγχρονο δρόμο, από αυτούς που αποτελούν αιτήματα πολλών ετών..

Γιάννινα- Κακαβιά, Πρέβεζα- Ιόνια, Πάργα- Μεσοπόταμος και βέβαια ο κάθετος άξονας από το Μαυρομάτι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο τελευταίος εξελίσσεται σε ένα ακόμη μνημείο αναξιοπιστίας του κεντρικού κράτους. Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν όχι μόνο το κράτος και την Εγνατία ΑΕ που έχει την ευθύνη των μελετών αλλά και φορείς του Νομού Θεσπρωτίας που τους προηγούμενους μήνες και ειδικά στις προεκλογικές περιόδους έδιναν αφειδώς υποσχέσεις για ολοκλήρωση των μελετών.

Η διοίκηση της Εγνατίας, στη μία και μοναδική επίσημη παρουσία που έκανε πριν αρκετούς μήνες στα Ιωάννινα και απαντώντας σε ερώτηση του Epiruspost για την πορεία των μελετών του κάθετου Μαυροματίου- Λιμανιού διαβεβαίωνε ότι αυτές θα είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023.

Εκ των πραγμάτων αυτό δεν θα συμβεί! Και δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση..

Η περιπέτεια κι αυτή της μελέτης κρατά αρκετά χρόνια. Συζητήσεις, απόπειρες, προσπάθειες.. Από το 2018 είναι στην αρμοδιότητα της Εγνατίας ΑΕ και το παρελθόν της εταιρείας σε μελετητικό και κατασκευαστικό επίπεδο δημιουργούσε βάσιμες ελπίδες ότι η μελέτη θα γινόταν στην ώρα της.

Από την Εγνατία «έσπασε» σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια, με αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες!

Στις αρχές του έτους η Εγνατία ΑΕ προχώρησε στον διαγωνισμό για την «Εκπόνηση οριστικών μελετών οδοποιίας και ισόπεδων κόμβων, οριστικής μελέτης υδραυλικών έργων οδού, μελέτης σήμανσης – ασφάλισης, οριστικής Η/Μ μελέτης οδού και κόμβων, προμελέτης & εφαρμογής Η/Μ μελέτης σήραγγας Σ1 και μελέτης κτηματολογίου στο οδικό τμήμα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι (Τμήμα 30.02)”, του Κάθετου Άξονα 30 της Εγνατίας οδού “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/Παράκαμψη Ηγουμενίτσας”.

Ο συνολικός προυπολογισμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ενώ η χρηματοδότησή του συνόλου των μελετών και συνεπώς και της συγκεκριμένης σύμβασης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, 2014 – 2020», στο πλαίσιο του έργου “Mobility on the Ionian Coast” (COMOBILION), με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4,9 εκ. ευρώ περίπου και εξασφαλίζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».

Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης αυτής, υπογράφηκε μόλις πριν έναν μήνα, στις αρχές Νοεμβρίου!!!

Όπως προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού ο ανάδοχος έχει περιθώριο ενός έτους για την ολοκλήρωση των μελετών, στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή και αν δεν υπάρξουν άλλες παρατάσεις αυτές θα παραδοθούν στα τέλη του 2024!!!

Είναι άγνωστο τελικά τι θα συμβεί με την χρηματοδότηση από το Interreg το οποίο κλείνει στο τέλος του μήνα και δεν προβλέπει έργα «γέφυρες».

Αυτό προφανώς θα το αντιμετωπίσει η Εγνατία και το ελληνικό κράτος.

Η Ήπειρος έχει να περιμένει ακόμη πολύ όχι για να δει έργο ολοκληρωμένο, αλλά για να δει έστω ολοκληρωμένη μελέτη!!

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα