01/24/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Αριστερή Παρέμβαση Θεσπρωτίας: "Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ευθύνονται γι' αυτό που συνέβη..."

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Αριστερή Παρέμβαση Θεσπρωτίας: "Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ευθύνονται γι' αυτό που συνέβη..."

Δεν πέρασε μία εβδομάδα από τις καταστροφικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων σε χωριά της Παραμυθιάς και την ανυπαρξία του τοπικού κράτους για στήριξη (με τη σημασία της λέξης και όχι με εθιμοτυπικές επισκέψεις) των πληγέντων.

Για πολλοστή φορά παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να πλημμυρίζει ο κάμπος της Βρυσέλλας, με αποτέλεσμα να χάνονται παραγωγή και δέντρα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην πόλη της Ηγουμενίτσας, άλλα και στα περίχωρα, δημιουργώντας προβλήματα στους πολίτες, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ελάχιστα έργα διάσπαρτα, χωρίς σχεδιασμό που δεν προσφέρουν οριστική λύση. Ενώ συχνά οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζονται "ανεξέλεγκτες" χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης. Τα κονδύλια που δαπανώνται δήθεν για την αντιπλημμυρική προστασία πηγαίνουν κυρίως σε έργα εγκιβωτισμού των ρεμάτων και τσιμεντοποίησης και σε κυκλώματα «ημέτερων» προμηθευτών της Περιφέρειας και των Δήμων, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν λύνουν.

- Απαιτούμε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, που θα οδηγήσει σε ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών ρεμάτων και του συνόλου της λεκάνης απορροής τους και όχι στα σημειακά και αποσπασματικά έργα ανά Δήμο με βάση τις τεχνικές που «βολεύουν» τους εργολάβους.

- Να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών, να παρθούν άμεσα μέτρα για τις ανάγκες τους. Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) και στο ακέραιο όσοι έχουν πληγεί.

Οι «φυσικές καταστροφές» χτυπάνε άνισα και ταξικά, σε βάρος της ζωής και της υγείας της πλειοψηφίας των κατοίκων!!!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: "Γιόγιακας και κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύουν τους πολίτες με το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης"

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Μάριος Κάτσης: "Γιόγιακας και κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύουν τους πολίτες με το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης"

O κ. Γιόγιακας με σημερινή του ανακοίνωση βγήκε να πανηγυρίσει ότι «εγκρίθηκε και τυπικά» η παραχώρηση του κτηρίου και του οικοπέδου της πρώην εστίας του ΤΕΙ, από το Δήμο Ηγουμενίτσας προς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό τη μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Επειδή η κοροϊδία έχει και τα όρια της και δεν αντέχεται τόση υποτίμηση της νοημοσύνης του Θεσπρωτικού λαού, να υπενθυμίσω τα εξής:

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας να δωρίσει το κτήριο στην Αστυνομική Διεύθυνση, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, πάρθηκε το 2020 και αναφέρει πως το κτήριο παραχωρείται υπό την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνει οικονομοτεχνική μελέτη και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης. Όλα αυτά εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος 5ετίας (αρχικά είχε προταθεί 3ετία) ειδεμή το κτήριο θα επιστρέψει στην κυριότητα του Δήμου.

Ο κ. Γιόγιακας για ποιο λόγο βγήκε ανερυθρίαστα να πανηγυρίσει και να μοιράσει ευχαριστίες; Επειδή τους πήρε 3 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσουν την τυπική μεταβίβαση του κτηρίου και του οικοπέδου, ενώ η ουσιαστική απόφαση είχε παρθεί το 2020;

Τι ακριβώς βγήκε να ανακοινώσει περιχαρής σαν να απευθύνεται σε ιθαγενείς; Ότι δεν έχει ακόμα οικονομοτεχνική μελέτη ενώ το ορίζει ρητά η απόφαση του Δήμου ή ότι τώρα θα ξεκινήσει να ψάχνει χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ αγρόν ηγόραζε όταν εγκρινόταν από την κυβέρνησή του 5 νέες αστυνομικές διευθύνσεις με ΣΔΙΤ σε Πάτρα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια και Αλεξανδρούπολη, αλλά ΟΧΙ στην Ηγουμενίτσα;

Στο θεσπρωτικό λαό δεν αξίζει τέτοια παλαιοκομματική κοροϊδία. Ο κ. Γιόγιακας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που στηρίζει, δεν έχουν κάνει ούτε ένα έργο 4 χρόνια στη Θεσπρωτία παρά μόνο καπηλεύονται τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Το μοναδικό έργο εμπνεύσεως δικής τους, είναι η παραχώρηση ενός οικοπέδου και ενός κτηρίου από ένα Δήμο σε ένα Υπουργείο. Μπράβο και συγχαρητήρια!

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μνημείο παλαιοκομματισμού. Δεν σέβεται την απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενώ κοροϊδεύει προεκλογικά το Δήμο, τους αστυνομικούς της Θεσπρωτίας και εντέλει όλο το Θεσπρωτικό λαό. Αξίζουμε πολλά περισσότερα από αυτή τη μιζέρια.

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Αποδοχή της δωρεάς ακινήτου για τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας"

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Αποδοχή της δωρεάς ακινήτου για τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας"

Εγκρίθηκε και τυπικά από το Ελληνικό Δημόσιο η δωρεά του ακινήτου του Δήμου Ηγουμενίτσας με σκοπό τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας. 

Σύμφωνα με την απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών (ΦΕΚ 264 Β’) γίνεται αποδεκτή η δωρεά, από τον Δήμο Ηγουμενίτσας προς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, το ακίνητο που προοριζόταν για τις ανάγκες του πρώην ΤΕΙ στη θέση «Βίγλιζα», έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων μαζί με το ημιτελές τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Η δωρεά δίνεται με τον όρο ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θα έχει ολοκληρωθεί το κτίριο και η στέγαση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, αλλιώς η κυριότητα θα επανέλθει αυτοδίκαια στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

«Η αποδοχή της δωρεάς από το Ελληνικό Δημόσιο είναι επιτέλους γεγονός, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο για να αποκτήσουν νέα στέγη οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας. 

Επόμενο βήμα είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του κτιρίου, και ήδη εξετάζονται όλες οι δυνατότητες. 

Θέλω να ευχαριστήσω και με αυτή την ευκαιρία τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Νέας Σελεύκειας, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους κύριους Θεοδωρικάκο και Οικονόμου.», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Ο θεσμός της βασιλείας στην Ελλάδα - Του Σπύρου Εργολάβου

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Ο θεσμός της βασιλείας στην Ελλάδα - Του Σπύρου Εργολάβου

Έφυγε, τις προάλλες, από τη ζωή ο πρώην βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος, με τη γνωστή πολιτική του συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης θητείας του, που οδήγησε σε δυο διαδοχικά πραξικοπήματα, αυτό της 15ης Ιουλίου 1965, το οποίο έφερε την αποστασία, και το άλλο της 21ης Απριλίου 1967, που έφερε τη δικτατορία, με όλα τα επώδυνα γεγονότα που σημάδεψαν την εθνική μας ζωή.

Ως άνθρωποι «αποδίδομεν, εικότως, το συμπαθές» προς τον, από το 1974, απλό ιδιώτη Κωνσταντίνο. Ως Έλληνες όμως ευλόγως αναλογιζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη την μακροχρόνια ιστορία μας, ότι ο θεσμός της βασιλείας, θεσμός καθαρά τυραννικός, διαχρονικά δεν είχε καμιά σχέση με την εξέλιξη αυτού του τόπου, και μόνο αναρίθμητα δεινά μας επισώρευσε.

Οφείλουμε συνεπώς να συμφωνήσουμε με όσα ο Σωκράτης, σύμφωνα με το έργο του Πλουτάρχου «Των Επτά Σοφιστών Συμπόσιον», διατύπωσε,απευθυνόμενος προς τον τύραννο των Συρακουσών, Διονύσιο:
«Βασιλείς και άρχοντες, Διονύσιε, δεν είναι εκείνοι που έχουν σκήπτρο, αλλά εκείνοι που ξέρουν να άρχουν. Κι αυτοί είναι εκείνοι που ξέρουν να κυριαρχούν στα πάθη τους. Τέτοια πάθη είναι το θράσος, η απληστία και ο φθόνος. Αυτά τα πάθη αναγκαστικά συνοδεύουν τους βασιλείς».

Όλες οι απόψεις άλλωστε, που διατυπώθηκαν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για τη βασιλεία, έχουν κοινό σημείο αναφοράς και ταυτίζονται πλήρως. Το βλέπουμε αυτό στον Επιτάφιο του Περικλή, που καυχιέται για το Πολίτευμα που έφερε το όνομα «Δημοκρατία». Γλώσσα και Δημοκρατία ήταν το καύχημα των αρχαίων Ελλήνων. Γλώσσα και ελευθερία -που εξασφαλίζει η Δημοκρατία- ήταν το όραμα του Σολωμού.

Ο μεγαλύτερος Δάσκαλος του Γένους, ο Αδαμάντιος Κοραής, στο μνημειώδες έργο του «Η Πολιτική Διαθήκη», συμβουλεύει τους Έλληνες, αν επιθυμούν να είναι ελεύθεροι, να μείνουν αβασίλευτοι.
«Αβασίλευτοι, διότι η βασιλεία πρόκειται να αμαυρώσει όλους τους αγώνες σας για την ελευθερία και να σας καταβυθίσει στον έσχατο βαθμό της ατιμίας». Και δεν έπεσε έξω...

Γνωστή σε όλους η βασιλεία του Όθωνα που υπέγραφε τα διατάγματα, όπως δείχνει το παρατιθέμενο βασιλικό διάταγμα ως «Ελέω Θεού Βασιλεύς των Ελλήνων», οι δε αντιβασιλείς του αποκαλούσαν τους Έλληνες «υπηκόους του βασιλιά», παρέπεμπαν αγνούς αγωνιστές του '21 σε δίκες και τους καταδίκαζαν σε
θάνατο (Κολοκοτρώνης-Πλαπούτας-Μακρυγιάννης), και ενώ, όπως γράφει ο Μακρυγιάννης στα «Απομνημονεύματα», ήρθαν «ψωριασμένοι κόντηδες έφυγαν με μιλιούνια τάλαρα και κοροϊδεύουν εμάς τους ανόητους Έλληνες».

Αυτά τα αμαρτήματα οδήγησαν στην έξωση του Όθωνα, το 1862. Αυτοί όμως που μας «προστάτευαν», άλλο «φέσι» μας φόρεσαν. Διώξαμε τους Βαυαρούς, μας έφεραν τους Γλύξμπουργκ. Και το κακό συνέχισε την πορεία του, με κορύφωση το όνειδος του 1897, το διχασμό του 1914-1915 και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Όταν το 1935 τέθηκε θέμα επαναφοράς της βασιλείας στην Ελλάδα, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθηγητής τότε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με ένα φλογερό άρθρο του στην εφημερίδα «Ακρόπολις», επισήμανε:
«Τα Έθνη που δεν έχουν ιδανικά καταφεύγουν στα είδωλα. Η εθνική μας ενότητα δεν χρειάζεται βασιλεία. Αλίμονο αν ο Ελληνικός Λαός πιστέψει ότι οφείλει να στηρίξει τη σωτηρία του σε ψεύτικα είδωλα. Η Ιστορία εκδικείται και ο αντίκτυπος από μια τέτοια απόφαση θα είναι βαρύτατος και θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την εθνική μας αξιοπρέπεια και οντότητα».

Και ο άλλος καθηγητής, ο Κων/νος Τσάτσος, αργότερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπλήρωνε: «Οι Έλληνες ποτέ δεν λιποψύχησαν μπροστά στην αυλική ευτέλεια. Η Δημοκρατία είναι πρωταρχικά προυπόθεση της πολιτικής μας ζωής, είναι, τέλος η αρχή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Στον αγώνα κατά της βασιλείας και η δημοσιογραφία. Το προπύργιο του δημοσιογραφικού συντηρητισμού, έγραφε για τη βασιλεία: «Εδώ σήμερα υπάρχει ηφαίστειο. Και πώς μπορεί να πωματεστεί ο κρατήρας ενός ηφαιστείου με ένα εστεμμένο φελλό; Γιατί φελλός, ευγενέστατος, ήρεμος, αγαθός, είναι η βασιλεία. Τίποτε άλλο»!

Και από το 1935 στα 1967. Ύστερα από τις πικρές εμπειρίες που αποκτήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα, σε συνομιλία του με αμερικανό δημοσιογράφο, το Δεκέμβριο του 1967, ο Κων/νος Καραμανλής, που με βασιλική εύνοια είχε αναρριχηθεί,το 1955, στον πρωθυπουργικό θώκο, θα επισημάνει:
«Όλες οι κακοδαιμονίες στην Ελλάδα προέρχονται από τα λάθη του θρόνου».

Εφτά χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 1974, και με δική του πρωτοβουλία, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, με δημοψήφισμα, έδωσε τέλος στο θεσμό της βασιλείας, και «τις κακοδαιμονίες» του, εκτός όμως από μία:
Το DNA της κληρονομικότητας στον τομέα της εξουσίας, που μας είχε κληροδοτήσει η βασιλεία, είχε ριζώσει βαθιά μέσα μας, και ιδιαίτερα σε κάποιους που δεν έχουν κατανοήσει, είτε αυτοί ανήκουν σε «πορφυρογέννητους γόνους», είτε είναι "παιδιά" κάποιου «κομματικού σωλήνα», πως η Δημοκρατία δεν είναι τύπος, είναι ουσία, δεν είναι αγώνας για την κατάκτηση και τη διατήρηση της εξουσίας με όλα τα μέσα από κάποιους που «κατά συμβεβηκός» και όχι «κατ’ ιδιότητα» βρέθηκαν σε αυτό το χώρο. 

Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω «κατ’ ιδιότητα» εννοώ τα βασικά γνωρίσματα που πρέπει να διακρίνουν μια γνήσια Δημοκρατία: Αυτά τα γνωρίσματα μας τα άφησε ως παρακαταθήκη ένας άνθρωπος που πίστεψε στη Δημοκρατία, με μια εμπνευσμένη ομιλία του μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο:
«Τότε μόνο υπάρχει αληθής δικαίωσις της Δημοκρατίας -είπε- όταν διά της αναδείξεως των αρίστων εκ των κόλπων της, μέσω της Παιδείας, γίνη αληθής Αριστοκρατία. Όταν οι άριστοι ηγούνται του Λαού, όταν όλα τα τάλαντα της Φυλής, βοηθηθούν από το σύνολον, κατορθώσουν να σταδιοδρομήσουν και να λάβουν την θέσιν η οποία τους ανήκει μέσα στην κοινωνία». Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο συνέβη στα χρόνια της μεταπολίτευσης...

Αν, λοιπόν, έχουμε τη γνώμη πως κάτι δεν πήγε καλά στον τόπο μας στα πενήντα αυτά χρόνια που πέρασαν από την κατάργηση του επάρατου θεσμού της βασιλείας -συνθήκη οπωσδήποτε αναγκαία, όχι όμως και ικανή για μια γνήσια Δημοκρατία-και αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε και στις μέρες μας, δεν πρέπει να παραπονούμαστε και να κατακρίνουμε τους άλλους, αν δεν κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας. Αυτό, άλλωστε είναι το νόημα της προτροπής που μας στέλνει, μέσα από την «Ασκητική»του, ο Καζαντζάκης: «Να αγαπάς την ευθύνη και να λες εγώ, εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Κι αν πάλι διερωτηθούμε τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε, την απάντηση μας τη δίνει ο Ελύτης με τον «αφορισμό»του: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου μένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα
τόσα την ξαναφτιάχνεις». Και αυτός σε δεύτερο πρόσωπο -δηλαδή στον καθένα μας χωριστά και σε όλους μαζί- απευθύνεται, με τον άκρως συμβολικό, αλλά κατανοητό «αφορισμό» του.

Σπύρος Εργολάβος
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Τον Έλληνα Ronaldo και τον Αργεντίνο Lucas απέκτησε ο Θεσπρωτός...

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Τον Έλληνα Ronaldo και τον Αργεντίνο Lucas απέκτησε ο Θεσπρωτός...

Διπλή ενίσχυση για Θεσπρωτό εν όψει της προσπάθειας για την παραμονή

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ανακοινώνει την απόκτηση δύο ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα ενισχύσουν την ομάδα στην προσπάθειά της για παραμονή στo Πρωτάθλημα της Betsson Super League 2. Ο λόγος για τον Αργεντίνο μέσο Lucas Ezequiel και τον Έλληνα επιθετικό Shani Ronaldo (Σάνι Ρονάλντο με το προσωνύμιο Ρόνι).

Ο Lucas Ezequiel γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1996. Έχει ύψος 1.75μ. Στην Primers Division της Αργεντινής αγωνίστηκε μία φορά το 2017 με τη CA Huracan,. Το 2019 είχε 10 συμμετοχές στην Primera Nacional με την Club Villa Dálmine. Το 20 είχε 11 με την ίδια ομάδα στην Primera Nacional και 1 με την Club Social y Deportivo Madryn για το Κύπελλο. Το 2022 πραγματοποίησε 14 συμμετοχές με την Club Atlético All Boys πάλι στην Primera Nacional.

Ο Shani Ronaldo γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 2002. Έχει 1.82 μ. ύψος. Αγωνίζεται ως επιθετικός αλλά και ως ‘δεκάρι’. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τα τμήματα υποδομής του Ατρομήτου Αθηνών με τον οποίο την αγωνιστική περίοδο 2018-19 είχε μία συμμετοχή στο Κύπελλο και δύο στην Super League K19. Την περίοδο 2019-20 πραγματοποίησε 21 συμμετοχές με 4 γκολ στην Super League 1 K19 ενώ την περίοδο 2020-21 είχε μία συμμετοχή στην ίδια διοργάνωση.

Τη σεζόν 2021-22 παραχωρήθηκε στον Αστέρα Βλαχιώτη όπου αγωνίστηκε 7 φορές στην Super League 2 και μία στο Κύπελλο. Τη φετινή περίοδο αγωνίστηκε στην γερμανική ομάδα SV 1910 Neuhof στην Hessenliga όπου είχε 13 συμμετοχές με 2 γκολ. Στα αξιοσημείωτα το ότι συμπεριλήφθηκε στο «Next Generation 2019» του The Guardian.

Συνέχεια...

Δεν είναι μόνο το Σούλι. Είναι και η Σαλαμίνα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Δεν είναι μόνο το Σούλι. Είναι και η Σαλαμίνα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Μια πρόσφατη επίσκεψη στη Σαλαμίνα με τις πολλές του φυσικές ομορφιές και τα σημαντικότατα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, με έκανε να συλλογιστώ πως δεν είναι μόνο το Σούλι που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες. Είναι και το πανέμορφο νησί του Σαρωνικού.

Σούλι και Σαλαμίνα (αλλιώς Κούλουρη) είναι δυο τόποι μακρινοί μεταξύ τους αλλά και γεωγραφικά και μορφολογικά εντελώς αντιθετικοί. Ο πρώτος βραχώδης, ορεινός και άγριος, ως ορμητικός ταύρος, ο δεύτερος πεδινός, ήρεμος και μοσχομυριστός, ως λουλουδιασμένη λεμονιά. Ωστόσο, και οι δυο φύσεις είναι εξ ίσου μαγευτικές!

Όμως ούτε η γεωγραφική απόσταση ούτε η μορφολογική αντίθεση στάθηκαν ικανά εμπόδια ώστε να αποτελούν για πάντα δύο από τα πλέον γόνιμα «σχολεία», όπου διδάχτηκε έμπρακτα το υπέρτατο και διαχρονικό ιδανικό του ανθρώπου: Η Ελευθερία. Το ένα «Σχολείο» -η Σαλαμίνα- τη δίδαξε ανάμεσα στις θαλάσσιες στενωπούς, δίπλα στον όρμο του Περάματος Αττικής και απέναντι από τον Πειραιά και τα Μέγαρα, με την περίφημη ομώνυμη ναυμαχία (22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ). 

Αρχιτέκτονας της μεγάλης εκείνης νίκης εναντίον των κατά πολύ υπέρτερων ναυτικών δυνάμεων του Πέρση βασιλιά - αυτοκράτορα Ξέρξη (519-465 π.Χ), ο οποίος, σίγουρος για το νικηφόρο αποτέλεσμα και την κατάκτηση ολόκληρης της Ελληνικής Γης, παρακολουθούσε την εξέλιξη πάνω από τον λόφο του Αιγάλεω (σήμερα Αγίας Βαρβάρας), ήταν ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής (524-459 π. Χ). Δίπλα του ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης (6ος – 5ος αι. π.Χ.) καθώς και ο έτερος Αθηναίος και πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή, Αριστείδης «ο Δίκαιος» (550 – 468 π. Χ.). 

Το άλλο «Σχολείο», το Σούλι, τη δίδαξε μέσα στις απόκρημνες βαθιές χαράδρες και τα απρόσιτα βράχια, εκεί «πίσω από τον ήλιο», στα Σκάπετα της Θεσπρωτίας, με τις ηρωικές πράξεις του Καλόγερου Σαμουήλ, των καπεταναίων Φώτου Τζαβέλα, Μάρκου Μπότσαρη και τόσων άλλων. Κι ενώ με τη ναυμαχία εξασφαλίστηκε η Ελευθερία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, με τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών, προετοιμάστηκε η Επανάσταση του 1821, με την οποία ανακτήθηκε το πολυπόθητο ιδανικό της επί πέντε αιώνες υπόδουλης πατρίδας. 

Και το θαυμαστό είναι πως, ενώ οι Αρχαίοι μας πρόγονοι τη δίδαξαν και την εξασφάλισαν με την περίφημη νίκη τους, οι Σουλιώτες τη δίδαξαν με τους υπέροχους αγώνες και τις θυσίες τους απέναντι στις φοβερές ορδές του Αλή Πασά και λίγο αργότερα του Χουρσίτ Πασά. Κι ενώ τους βρήκε η φοβερή στιγμή να τη χάσουν για δεύτερη και τελεσίδικη φορά στα 1822 (ήταν την ίδια ημερομηνία, 22 Σεπτεμβρίου!), ποτέ δεν έπαψαν να την αναζητούν με κάθε τίμημα. Γιατί ποτέ δεν έπαψαν να μένουν Ελεύθεροι στην ψυχή τους, όπως και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της «Ιεράς Πόλης» του Μεσολογγιού! Η υπεράσπιση λοιπόν του πλέον ωραίου και ατίμητου ιδανικού της Ελευθερίας μέχρι τέλους, συνδέει άρρηκτα, αγκαλιαστά θα έλεγα, τους δύο αυτούς ηρωικούς τόπους. Τη Σαλαμίνα και το Σούλι!

Ειδικά για τη νίκη των Αρχαίων Ελλήνων στην ναυμαχία, όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως με αυτήν διασώθηκε, μαζί με τον ελληνικό, και ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός και Δυτικός πολιτισμός. Διαφορετικά, ίσως σήμερα να ήμαστε ένα κομμάτι του Ανατολίτικου κόσμου και πολιτισμού. Γι’ αυτό και η αξία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας στα 480 π. Χ. ήταν και παραμένει κοσμοϊστορική!

Λίγα λόγια ακόμη για το νησί του Σαρωνικού, που αποτελεί σχεδόν ολόκληρο ένα εξαίσιο φυσικό και ιστορικό μουσείο. Έτσι ο κάθε φιλόμουσος επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να υποκλιθεί στον λιτό τύμβο των Σαλαμινομάχων, στο Σπήλαιο του αρχαίου τραγικού Ευριπίδη, στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης (17ος αι μ. Χ.), την θερινή κατοικία του Άγγελου Σικελιανού με την προτομή του και τον τάφο του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. 

Να σημειωθεί ότι στο μοναστήρι της Φανερωμένης φιλοξενήθηκαν και συνεδρίαζαν οι ηγέτες που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις της Αττικής, της Αθήνας και του Φαλήρου (1827), όπως οι Γ. Μακρυγιάννης, Κίτσος Τζαβέλλας, Κριεζώτης, Δημ. Υψηλάντης, Μαυροβουνιώτης, Γ. Καραϊσκάκης και άλλοι. Μάλιστα, στο ηγουμενείο της μονής ο Καραϊσκάκης εγκατέστησε το «Γενικόν Αρχηγείον». Ακόμη το μοναστήρι παρείχε ψωμί, στάρι, λάδι, κρασί, άλογα, ξυλεία, χρήματα και πολεμοφόδια για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνεγερσίας.

*Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Νομικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ απαντούν σε ερωτήματα εργαζομένων & ανέργων

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Νομικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ απαντούν σε ερωτήματα εργαζομένων & ανέργων 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ -
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε), διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, την Παρασκευή 3/2/2023, από τις 12:00 έως τις 18:00, εκδήλωση δια ζώσης πληροφόρησης, όπου θα παρέχονται δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης.

Ειδικότερα, νομικοί συνεργάτες του ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε θα απαντούν σε προσωπικά ερωτήματα και προβληματισμούς εργαζομένων και ανέργων σχετικά με:

- Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α κ.α.) (θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κ.λ.π).

- Τα εργασιακά δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κλπ. εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

- Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας- τηλέφωνο: 2665028140

- ΚΕΠ Δήμου Ηγουμενίτσας-τηλέφωνο: 2665361220

- Περιφερειακό Παράρτημα ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε Ηπείρου, Τηλέφωνο: 26820 26969

*Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής των ερωτημάτων που αφορούν σε συνταξιοδοτικά θέματα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν στοιχεία σχετικά με:

 Το συνολικό αριθμό ενσήμων τους.
 Την ημερομηνία έναρξης ασφάλισης τους.
 Το είδος ενσήμων (μικτά-απλά-βαρέα).

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου επικοινωνούν με Τούρκους μαθητές μέσω του προγράμματος e-Twinning

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου επικοινωνούν με Τούρκους μαθητές μέσω του προγράμματος e-Twinning

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e-Twinning

Το σχολείο μας για πρώτη φορά είναι στην ευχάριστη θέση να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας του E-Twinning και να συμμετέχει σε μια δράση με τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ' Δημοτικού. Η εργασία πραγματοποιείται μεταξύ δύο χωρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το θέμα της εργασίας είναι η αλληλεπίδραση και επικοινωνία των μαθητών με σκοπό την εξάσκηση τους στην αγγλική γλώσσα, την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων και την ενθάρρυνση για αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Προκειμένου να συμβεί αυτό οι μαθητές των δυο χωρών ανταλλάσσουν γράμματα, φωνητικά μηνύματα, κάρτες και ζωγραφιές είτε μέσω ταχυδρομείου, είτε μέσω των εφαρμογών που προσφέρει η πλατφόρμα του E-Twinning


Το e-Twinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης e-Twinning θα έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το e-Twinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό, δεν είναι ο μοναδικός στόχος του e-Twinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων, αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση).

Το e-Twinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στη διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν, επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με τα σχολεία των άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω την εκπαιδευτικό Κακοσίμου Σοφία που επιμελήθηκε τη δράση e-Twinning.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου
Γεώργιος Κύλλας

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (23 - 29/1)

Ιανουαρίου 24, 2023 0
Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (23 - 29/1)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 23 έως 29 Ιανουαρίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

23/01/2023

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

24/01/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

25/01/2023

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

26/01/2023

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

27/01/2023

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

29/01/2023

Σαμονίδα - Τσαγγάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκουλιοί - Γλυκή

08:00-15:00


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα