01/12/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Πλημμύρισε ο Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης και Βρυσσέλας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Πλημμύρισε ο Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης και Βρυσσέλας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατρέψει ο ποταμός Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου.
Χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια βρίσκονται μέσα σε αυτή τη λίμνη.

4000 κάτοικοι και παραγωγοί, 15 τουλάχιστον κοινοτήτων, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν για μία ακόμα χρονιά τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα νερά.

Ο όγκος του νερού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στα Ιωάννινα φτάνουν μέσω του Καλαμά στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου μετεωρολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 100 χιλιοστά νερού έπεσαν σε μία νύχτα όταν ο μέσος όρος του Ιανουαρίου είναι τα 124 χιλιοστά.

Οι κάτοικοι των παράκαλαμιων περιοχών θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.

Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή της ΒρυσσέλαςΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 866 σε όλη τη χώρα με 27 θανάτους

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 866 σε όλη τη χώρα με 27 θανάτους

866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με 27 θανάτους και 337 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκε κάποιο κρούσμα, ενώ σε όλη την Ήπειρο μόλις 1, στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 12 Ιανουαρίου:
Σήμερα ανακοινώνουμε 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146020, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.651 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.252 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 234 (69.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.977 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.


Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.329 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.149 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη 

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού για απάτη. 

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία από ημεδαπό ότι άτομο το οποίο γνώρισε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, τον έπεισε να του αποστείλει αξεσουάρ αυτοκινήτου (ζαντολάστιχα) που διέθετε ο ίδιος προς πώληση, έναντι χρηματικού ποσού -850- ευρώ το οποίο ουδέποτε του καταβλήθηκε. 

Από την έρευνα της παραπάνω υπηρεσίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου και η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. 

Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Ηπείρου-Κέρκυρας -Λευκάδας για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Το ΚΚΕ Ηπείρου-Κέρκυρας -Λευκάδας για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ 
Για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) 

Σε ανακοίνωση της με τίτλο «Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών» τον Νοέμβριο του 2019 με αφορμή την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας- Λευκάδας του ΚΚΕ είχε έγκαιρα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας. 

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι υλοποιούν τον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), δηλαδή τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού. 
Στο σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία 8 μονάδων ΣΜΑ. Καθώς και 3 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), αργότερα, όπου θα καταλήγει το περιεχόμενο των καφέ κάδων. 

Οι μονάδες ΣΜΑ κατασκευάζονται με κρατική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) από την Περιφέρεια και έπρεπε να έχουν ήδη μπει σε λειτουργία. Όταν ολοκληρωθούν σε αυτούς θα «αδειάζουν» τα απορριμματοφόρα των Δήμων, τα απορρίμματα θα συμπιέζονται με πρέσες και θα μεταφορτώνονται σε κοντέινερ για να μεταφέρονται μαζικά για το επόμενο στάδιο στη ΜΕΑ. Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, άρα και των ΣΜΑ, έχει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ) στον οποίο ανήκουν και οι 18 Δήμοι της Ηπείρου. 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο ΦΟΔΣΑ εκπόνησε μελέτη, και προκήρυξε διαγωνισμό για τους ΣΜΑ (συνολικό προϋπολογισμός για 7 έτη 25,98 εκ). 

Η μελέτη αφορά: 
α. Τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ και τη συντήρηση των μηχανημάτων. 

β. Τη μεταφορά των κοντέινερ με τα σκουπίδια από τους ΣΜΑ μέχρι το επόμενο στάδιο (τη ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι) και 

γ. Τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ. 

Για αυτές τις λειτουργίες καταλήγει σε μια αρχική τιμή 18,57€/τόνο σκουπιδιών, (τελική τιμή με ΦΠΑ 23,02€/τόνο), που θα μπαίνουν στο ΣΜΑ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 50€/τόνο για την είσοδο στη ΜΕΑ. ( Συνολικό κόστος 50+23,02=73,02€/τόνο) 

Για κάθε στάδιο της επεξεργασίας των απορριμμάτων που τίθεται σε εφαρμογή έρχεται και ένας καινούριος λογαριασμός στο λαό. Αυτό έγινε πριν 2 χρόνια με τη λειτουργία της ΜΕΑ, το ίδιο γίνεται τώρα με τους ΣΜΑ, το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον με τη λειτουργία των ΜΕΒΑ. 
Όσο θα ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο περισσότεροι λογαριασμοί θα φορτώνονται στις πλάτες του λαού. 

Αυτό το νέο λογαριασμό που θα επιβαρύνει τους Δήμους, οι Δήμαρχοι που ήξεραν ότι θα έρθει αλλά το έκρυβαν, τώρα καλούνται να τον παρουσιάσουν στο λαό που πληρώνει ήδη πανάκριβα ανταποδοτικά και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή και δυσκολεύονται. 

Έτσι άρχισε η γκρίνια και οι καυγάδες. Τρεις Δήμοι με διάφορες προφάσεις διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του ΦΟΔΣΑ. Συζητιέται να κάνουν ξεχωριστό ΦΟΔΣΑ στο νομό Ιωαννίνων ή κατά Δήμο. Σε αυτή την κατάσταση παρεμβαίνει και ο Περιφερειάρχης με «συμβιβαστική» λύση, τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ σε Διαβαθμικό Σύνδεσμο στον οποίο θα συμμετέχει και η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους κατά το παράδειγμα της Αττικής. 

Και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. 
Γιατί το πρόβλημα για τους Δημάρχους είναι ποιος θα έχει την ευθύνη της ανάθεσης σε ιδιώτη τη λειτουργία των ΣΜΑ και όχι η λειτουργία και διαχείριση τους από δημόσιο φορέα με την κατάλληλη στελέχωση από μόνιμο προσωπικό. 
Στη ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ συμφωνούν όλοι. 
Για αυτό και είναι υποκριτικές οι φωνές που ακούγονται. 

Γνωρίζουν ΟΛΟΙ πολύ καλά τι προβλέπει ο ΕΣΔΑ. ΟΛΟΙ τους συμφώνησαν στην ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων αποδεχόμενοι: 

1. Την κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ, παραδίνοντας τη διαχείριση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

2. Την τιμολογιακή πολιτική 50€/τόνο των σκουπιδιών για είσοδο στη ΜΕΑ. 

3. Την πολιτική της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 90.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως στην ΜΕΑ ανεξάρτητα από πόσα θα παραδίδουν. (Αλήθεια υπάρχει τιμή κόστους για το γάλα ή το μανταρίνι;) 

4. Την κατασκευή των ΣΜΑ από την περιφέρεια με κρατικά χρηματοδότηση. Αλλά για την λειτουργία τους δεν πήραν μέτρα για τη στελέχωση τους με εργατικό δυναμικό. 

Είναι μια πραγματικότητα που γνώριζαν πολύ καλά οι σημερινοί Δήμαρχοι που τώρα «υψώνουν τη σημαία της επανάστασης» για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ΦΟΔΣΑ αλλά καταπίνουν τη γλώσσα τους για τους λογαριασμούς που τους στέλνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη ΜΕΑ. Που προσέφυγαν εναντίον του διαγωνισμού των 23€/τόνο που προκήρυξε ο ΦΟΔΣΑ. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν προσέφυγαν και πριν για την 8μηνη σύμβαση που μόνο για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ ορίζει 30€/τόνο. (Σημειώνουμε ότι ο Δήμος της Πρέβεζας πληρώνει ήδη 37€/τόνο μόνο για μεταφορά στην ΜΕΑ.) 

ΟΛΟΙ τους ήξεραν πολύ καλά τι μέλλει γενέσθαι, κι ενώ στήριξαν και στηρίχθηκαν από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου που δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, έρχονται σήμερα και διαμαρτύρονται για τα έξοδα των Δήμων. 

Προσπαθούν και οι μεν και οι δε με αυτόν τον καβγά, να αποπροσανατολίσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα που είναι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Προσπαθούν να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη και να ενισχύσουν όσο δυνατό το ανύπαρκτο «αγωνιστικό» τους προφίλ οι δήμαρχοι που έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής. Αυτός ο καυγάς καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Βεβαίως, ως ένα βαθμό, ο καβγάς αντικατοπτρίζει την αντικειμενική δυσκολία του λαού να πληρώνει ανταποδοτικά, άρα και των Δήμων να τα εισπράττουν, πολύ περισσότερο να τα αυξάνουν. Την ίδια στιγμή όμως, στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την επεξεργασία απορριμμάτων θησαυρίζουν και επεκτείνονται. 

Συνοψίζοντας ούτε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε η δημιουργία νέου ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, ούτε η δημιουργία του διαβαθμικού συνδέσμου με την Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι η ιδιωτικοποίηση. 
Αυτό όμως θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο λαϊκό εισόδημα αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. 
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική της αστικής τάξης το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού. Λέμε: 

– ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. 

– ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου. 

– Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: 

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ). 

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). 

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους. 

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ανά είδος εγκατάστασης για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων χώρων με σαφή και δεσμευτικό οδηγό της βαθμολόγησης που αντιστοιχεί στο κάθε κριτήριο. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών ή δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος καθώς και (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Όχι στα χρηματικά ανταλλάγματα! 

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει, στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης, τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. 

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων. 

ζ. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα με μόνιμη, δημοσίου δικαίου σχέση εργασίας στο Δημόσιο 

Γιάννινα 11/01/2020 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσας: Εγκαταστάθηκαν υπαίθρια γυμναστήρια σε Δρέπανο και ποδηλατόδρομο

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Ηγουμενίτσας: Εγκαταστάθηκαν υπαίθρια γυμναστήρια σε Δρέπανο και ποδηλατόδρομο
Έστω με καθυστέρηση ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο ΟΛΗΓ προχώρησαν στην εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής σε υπαίθριους χώρους της Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανέλαβε την εγκατάσταση υπαίθριου γυμναστηρίου στο Δρέπανο, ενώ ο ΟΛΗΓ στο μέσο του ποδηλατόδρομου εκεί όπου υπήρχε παιδική χαρά...!
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί ένα ακόμα σετ υπαίθριων οργάνων στα Σύβοτα, από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχει σχεδιασμός και για άλλα σημεία.

Θετική όντως παρέμβαση, τόσο από το Δήμο, όσο και από τον ΟΛΗΓ, ίσως στην προσπάθειά τους να χρυσώσουν το χάπι λίγο πριν το ξεπούλημα του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης...

Οι διουκούντες του ΟΛΗΓ εξέδωσαν ανακοίνωση μάλιστα για να διαφημίσουν το θεάρεστο έργο τους, αλλά δεν έκαναν γνωστό το κόστος της αγοράς των οργάνων. Θα περιμένουμε να μας απαντήσουν, όπως και για το που κατέληξαν οι στύλοι φωτισμού οι οποίοι αντικαταστάθηκαν πρόσφατα με καινούριους...!

Η ανακοίνωση του ΟΛΗΓ
Ένα νέο, σύγχρονο υπαίθριο γυμναστήριο τοποθετήθηκε χθες σε ένα από τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης μας, τον ποδηλατόδρομο και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία προς χρήση. Τα όργανα γυμναστικής που τοποθετηθήκαν, είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, κατασκευάζονται με βάση τους αυστηρότερους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ποιότητας και Ασφάλειας, ενώ τόσο η παραγωγή όσο και το τελικό προϊόν έχουν πιστοποιηθεί από την εταιρεία TUV SUD. 
Παράλληλα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα βάση του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 16630 για μόνιμα εγκατεστημένα υπαίθρια όργανα γυμναστικής. 

Η Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας συνεχίζει με μικρές παρεμβάσεις να βελτιώνει το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως με σωστό σχεδιασμό μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά ένας κοινόχρηστος χώρος, με πολλαπλά οφέλη για τον πολίτη.
Συνέχεια...

Δήλωση Μάριου Κάτση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Δήλωση Μάριου Κάτση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - «ΟΜΟΝΟΙΑ»
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δελτίο Τύπου 

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Μάριος Κάτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 

Σαν σήμερα, στις 11 Γενάρη του 1991 ιδρύθηκε η «ΟΜΟΝΟΙΑ». Στην τριαντάχρονη πορεία της, υπηρέτησε και υπηρετεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, με στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της, τη διαφύλαξη των ελευθεριών της, και τη διατήρηση της ταυτότητας των μελών της. 

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας έχει ανάγκη την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Δυστυχώς πάρα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν στάθηκε στο ύψος των αναγκών της Μειονότητας. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφθηκε την Αθήνα, όμως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις διμερείς σχέσεις, τα σχολικά βιβλία, την κατάθεση του νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό, την κατοχύρωση των μειονοτικών περιουσιών σε κτηματολόγιο. 

Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, που είναι και πάγιος στόχος της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει από όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, και παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, η χορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας που ζουν στη γειτονική χώρα, παραμένει ανικανοποίητο. Αναφέρομαι στη σύνταξη που έκοψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2012, και που επανέφερε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με αυστηρά είναι η αλήθεια κριτήρια, τα οποία όμως απλοποίησε με το νόμο 4618/2019. Η δεύτερη αυτή νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαιρετηθεί μάλιστα θερμά από την ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα. Όμως ακολούθησε η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, έως σήμερα δεν έχουν χορηγηθεί οι συντάξεις στους υπερήλικες της Ελληνικής Μειονότητας. 

Τέτοιες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, γι’ αυτό και πρέπει να μένουν μακριά από προεκλογικές μεγαλοστομίες και μετεκλογικές αφωνίες. 

Εύχομαι στην ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, καλή συνέχεια στο δύσκολο και σημαντικό έργο της, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να επιτελεί στο ακέραιο.
Συνέχεια...

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σχετικά με το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Ιανουαρίου 12, 2021 0
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σχετικά με το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο 

Δελτίο Τύπου 

Σχετικά με το ζήτημα της δικαστικής προσφυγής κατά του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας από εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, γίνονται γνωστά τα κάτωθι. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει υπέρμαχος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Ωστόσο σεβόμενη τους πολίτες, την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, την ίση αντιμετώπιση του συνόλου των συμβασιούχων, την οικονομική κατάσταση του Δήμου και την κείμενη νομοθεσία, προκρίνει ως μόνη βιώσιμη λύση, εκείνη που δόθηκε μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζομένους στα ΚΕΠ και τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αποτελεί την μόνη λύση και οφείλει το Κεντρικό Κράτος να τη δώσει, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου το μισθολογικό κόστος, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνά τις 500.000,00€ ετησίως. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους πολίτες του Δήμου μας, κάτι που σκοπίμως η αντιπολίτευση αποκρύπτει. 

Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης που ναρκοθετεί την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου και εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων, αγνοώντας τους Νόμους και το Σύνταγμα, δεν αποτελούσε ποτέ, ούτε και τώρα αποτελεί πολιτική επιλογή της Δημοτικής μας Αρχής. Ξεφεύγει από κάθε μέτρο λογικής, η συντεταγμένη προσπάθεια εκφοβισμού εργαζομένων και ωφελούμενων με παραφιλολογία για κλείσιμο παιδικών σταθμών, τη στιγμή δε που η παρούσα Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδότηση, ίδρυσε Βρεφονηπιακούς σταθμούς, άνοιξε παιδικούς σταθμούς που είχαν κλείσει, επέκτεινε δομές, όπως τα ΚΔΑΠ και δημιούργησε νέες, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ. 

Συνεπώς δεν αποτελούν έκπληξη οι ανακοινώσεις, μερίδας της αντιπολίτευσης, που συστηματικά παραπληροφορούν τους δημότες και οι οποίες, ενώ στην αρχή μιλούν για αποτέλεσμα με πλειοψηφία στο τέλος αμφισβητούν και καταγγέλλουν το αποτέλεσμα. Είναι κλασική έκφραση μικροπολιτικών πρακτικών και αδυναμία διατύπωσης ορθού πολιτικού λόγου, είναι καταστροφολογία και προσπάθεια δηλητηρίασης του πολιτικού διαλόγου εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες. Δεν διστάζει δε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, στιγματίζοντας όσους ψήφισαν με βάση την κείμενη νομοθεσία και τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών. 

Επί του θέματος, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης του ζητήματος των συμβασιούχων, αποφάσισε τα ακόλουθα: 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας θεωρεί αναγκαία όλα τα Προγράμματα («Παιδικοί & Βρεφικοί Σταθμοί», «ΚΔΑΠ», «ΚΔΑΠ μεΑ», «Κοινωνικό Παντοπωλείο», «Κοινωνικό Φαρμακείο», «Κέντρο Κοινότητας» κλπ) και αναγνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων σ’ αυτά. 

Ζητάει: 
1) Από την Κυβέρνηση την οριστική επίλυση του ζητήματος των εργαζομένων των προγραμμάτων με λύση παρόμοια με εκείνη των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» 

2) Από την ΚΕΔΕ να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και να διεκδικήσει την οριστική επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων εργαζομένων.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα