05/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο

Τι θα γίνει με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους;;;

Μαΐου 18, 2020 0
Τι θα γίνει με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους;;;

Δεν βρέθηκε ένας υπεύθυνος άνθρωπος να μας δώσει μία διευκρινιστική απάντηση σχετικά με το ποια άποψη επικρατεί. Κολλάει ο κορωνοϊός με τη διδασκαλία των παραδοσιακών ελεύθερων χορών και δεν κολλάει με τo RNB ή την Ζumba ή με τους υπόλοιπους ελεύθερους σύγχρονους χορούς;
Επίσης δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που δεν βγαίνουν άμεσα οι ανακοινώσεις σχετικά με τους συλλόγους και την χοροδιδασκαλία των παραδοσιακών χορών. Δεν κατανοούμε την άγνοια που επικρατεί σχετικά με τους συλλόγους πολιτισμού και το άνοιγμα μετά τα επανειλημμένα και συνεχή τηλεφωνήματα μας. Δεν θα θέλαμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση και την ίδια διαχείριση των συλλόγων με τις σχολές χορού. Ποιά η διαφορά τους όταν σχεδόν σε όλες τις υποχρεώσεις των μεν και των δε υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση.
Μετά τη δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ με μορφή εξαιρετικά επείγον παίρνουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους στις 18 Μαΐου οι Σχολές Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού, τα Ωδεία, Μουσικές Σχολές και Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού για σπουδαστές άνω των 11 ετών, οι σχολές Βυζαντινής Μουσικής, οι Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Από τις 25 Μαΐου ανοίγουν οι λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για σπουδαστές άνω των 11 ετών.
Ωστόσο αναμένονται διευκρινίσεις για τους πολιτιστικούς συλλόγους σχετικά με το αν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή αν υπάρξουν ξεχωριστές ανακοινώσεις για την πορεία τους.

Διεξαγωγή μαθημάτων
Ως προς το χορό σε αυτή τη φάση, στο πλαίσιο του ομαδικού μαθήματος, επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και προπόνηση. Γενικά δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή μεταξύ σπουδαστών ή μεταξύ διδάσκοντος και σπουδαστή. Η πορεία της υγειονομικής καμπύλης θα καθορίσει το χρονικό σημείο άρσης αυτών των περιορισμών.
Σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται ακόμα η διδασκαλία και η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, τυμπάνων καθώς και η φωνητική διδασκαλία. Στη φωνητική διδασκαλία περιλαμβάνονται μαθήματα: α) μονωδίας, χορωδίας, σολφέζ σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές, β) ψαλμωδίας στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, γ) αγωγής του προφορικού λόγου, μουσικής-τραγουδιού, στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Η πορεία της υγειονομικής καμπύλης θα καθορίσει το χρονικό σημείο άρσης αυτών των περιορισμών.
Για όλα τα άλλα μαθήματα ισχύουν οι αποστάσεις που γνωρίζετε.
Θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός της λειτουργίας των δομών, των μαθημάτων και του προγράμματος έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κοινόχρηστους χώρους.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να αντλήσετε από το ΦΕΚ πατώντας εδώ

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com
Συνέχεια...

Γόγολος προς Λώλο: "Μήπως χρειάζεται περισσότερο φως στο Δήμο Ηγουμενίτσας";

Μαΐου 18, 2020 0
Γόγολος προς Λώλο: "Μήπως χρειάζεται περισσότερο φως στο Δήμο Ηγουμενίτσας";

«Φως, περισσότερο φως » 
(Johann Wolfrang Goethe)

Αγαπητοί συμπολίτες 
Με αφορμή δημοσιεύματα σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, για τη μη συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕLENA που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σας ενημερώνω ότι : 
Πάγια επιδίωξη μου, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και ο ορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου. Εάν αυτό επιτευχθεί με εξοικονόμηση ενέργειας, τότε το όφελος είναι διπλό. Οικονομικό και Περιβαλλοντολογικό. 
Το πρόγραμμα ELENA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προτάθηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας το 2017 στη διαδικασία ωρίμανσής του, προκειμένου να προωθηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου. 

Απόσπασμα από το πρακτικό 7 /2017 του Δημ. Συμβουλίου (ΑΔΑ 6ΟΞ1ΩΡΙ—Α94) 
Στην εισήγηση του για το θέμα, ο Δήμαρχος κ. Λώλος εμφατικά μας καλεί να ψηφίσουμε την πρόταση υπογραμμίζοντας : 
“.. Οι ανωτέρω δράσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών… Γνωστοποιούμε την ισχυρή βούληση μας, να αποτελέσουμε μέρος αυτού του εγχειρήματος, υπό την τεχνική και διοικητική καθοδήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου, συμβάλλοντας την ευόδωσή του ..” 
Το Δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει την αποδοχή της εισήγησης. 

Απόσπασμα από το πρακτικό 23 /2018 του Δημ. Συμβουλίου (ΑΔΑ 6ΠΘ7ΩΡΙ-ΧΦΙ) 
Στην εισήγηση του για το θέμα, ο Δήμαρχος κ. Λώλος μας προτρέπει να ψηφίσουμε την πρόταση, δηλώνοντας την αδυναμία των Υπηρεσιών των Δήμων να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο και ωφέλιμο για το Δήμο πρόγραμμα, περιγράφοντας το γεγονός ως εξής : 
“.. Η συνεργασία των συμμετεχόντων Δήμων με την Περιφέρεια Ηπείρου, κρίνεται αναγκαία για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της, δεδομένου ότι συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας οι οποίες δεν θα ήταν εφικτές αν κάθε υποέργο δημοπρατείτο ξεχωριστά από κάθε ΟΤΑ. Επιπλέον, δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία για την εκ μέρους τους ωρίμανση και δημοπράτηση ενός τόσο σύνθετου Έργου σε ότι αφορά το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή την τεχνική διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών οδοφωτισμού, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου, που διαθέτει πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες, τις απαραίτητες υποδομές και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την εξασφάλιση της αρτιότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας. 
Η αποπληρωμή του Έργου θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου, χωρίς να απαιτείται άμεσα η εκταμίευση πόρων των Δήμων οι οποίοι απελευθερώνονται προς την κατεύθυνση άλλων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων…” 
Το Δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει την αποδοχή της εισήγησης. 

Δημοτικό Συμβούλιο 05.05.2020 με τηλεδιάσκεψη για το ίδιο ζήτημα στο 2ο Θέμα 
Ενώ ο κ. Δήμαρχος στις προηγούμενες εισηγήσεις, εκθείαζε το πρόγραμμα ELENA και τις δυνατότητες της περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί σε αυτό, εν αντιθέσει με τις ελλιπείς δυνατότητες των Δήμων, αλλάζει κατεύθυνση με πολλά υπονοούμενα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα και ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο “ενδελεχής έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις στα υποβληθέντα τεύχη από τον Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ηπείρου “ 
Και συνεχίζει στην εισήγησή του… 
“…Στους υπολογισμούς του έτους βάσης (2017) είχαν περιληφθεί λανθασμένα οι καταναλώσεις των δικτύων ηλεκτροφωτισμού άλλων φορέων της περιοχής π.χ. τα φωτιστικά οδών, τα φωτιστικά τύπου γλόμπου και οι προβολείς στα παραλιακά μέτωπα της Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς και Συβότων αρμοδιότητας ΟΛΗΓ Α.Ε.,, 
“ H επικαιροποιημένη καταμέτρηση των φωτιστικών από 7.357 μειώνεται σε 6.788 τεμάχια…” 
Και ολοκληρώνει την εισήγησή του… 
“…Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας εκπόνησε και αντιπρότεινε στην Περιφέρεια Ηπείρου μια ολοκληρωμένη πρόταση, για την αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού ανά κατηγορία οδού και φωτιστικού σώματος, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογίες τηλεδιαχείρισης, ποιοτικά φωτιστικά σώματα γνωστών εταιριών και λειτουργία dimming (δυναμικά προσαρμοζόμενης έντασης φωτισμού) από όπου προέκυψε εξοικονόμηση 60% με βάση τα πραγματικά στοιχεία καταναλώσεων και τις παραπάνω χρηματοοικονομικές παραδοχές….” 
“ …Θεωρούμαι ότι η υλοποίηση του έργου ΕLENA της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι τεχνοοικονομικά ασύμφορη για το Δήμο Ηγουμενίτσας…” 
Για την ιστορία των γεγονότων η εισήγηση του κ. Δημάρχου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Η αρχική μου άποψη ήταν, πως η θεαματική αλλαγή στις απόψεις της Δημοτικής Αρχής, έχει να κάνει με εσωκομματικές διαφωνίες ή μικρά παιχνίδια εξουσίας στα οποία αρέσκονται οι κατέχοντες αυτήν. 
Βεβαίως, περιμένω και την αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου στο σκεπτικό του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την αποχώρησή του από το πρόγραμμα ELENA. 
Θέλω να πιστεύω ότι στην περίπτωση αυτή, δεν θα ισχύσει αυτό που ο λαός σοφά λέει: Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια… 
O ρόλος μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχει ως γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, συμφωνώντας όπου κρίνεται αναγκαίο με τις αποφάσεις της Δημ. Αρχής ή ασκώντας κριτική και υποβάλλοντας ερωτήσεις όταν το τοπίο «γίνεται ομιχλώδες», για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη φράση της Δημοτικής Αρχής σε όποια ερώτηση υποβάλλω. 
Εν προκειμένω το «πέπλο της ομίχλης» στην παρούσα περίπτωση προέρχεται και από την παρακάτω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και ο χρόνος λήψης αυτής : 
Στις 29.04.2019 το γραφείο Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου εισηγείται με σχετικό έγγραφο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο “Προμήθεια φωτιστικών LED και κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεδιαχείρισης δικτύων και έγκριση της 67/2016 μελέτης προϋπολογισμού 277.500,00 Euro, η οποία γίνεται αποδεκτή κατά τη συνεδρίαση της 04.05.2020” 
Αφορά, όπως περιγράφεται, στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεδιαχείρισης δικτύων ηλεκτροφωτισμού και διακοσίων τριάντα (230) φωτιστικών σωμάτων για την πόλη της Ηγουμενίτσας. Ήτοι, τα εκατόν δέκα τρία (113) από αυτά θα είναι με βραχίονα κατάλληλα για οδοφωτισμό για την παραλιακή οδό Αγ. Αποστόλων – Εθν. Αντιστάσεως – 28ης Οκτωβρίου, τα εκατόν πέντε (105) θα είναι κρεμαστού τύπου κατάλληλα για αστικούς δρόμους για την οδό Κύπρου και τις παρόδους της και τα δώδεκα (12) θα είναι τύπου κορυφής κατάλληλα για πλατείες και πεζόδρομους για την κεντρική παιδική χαρά επί της παραλιακής οδού Εθν. Αντιστάσεως. 

Παίρνοντας τη θέση του απλού ενεργού πολίτη και για να καθαρίσει το “ομιχλώδες τοπίο” που προέκυψε από τα προαναφερόμενα. Ερωτώ: 
- Η συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020 έπαιξε ρόλο στην αποχώρηση του Δήμου από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου ; 

- Συγχαίρω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης από το 2016. Γιατί άραγε το 2017 στην εισήγησή σας τις είχατε απαξιώσει ; Τι δεν γνωρίζατε ; Τι άλλαξε από μέσα στους τελευταίους 6 μήνες ; Γιατί από ότι γνωρίζω ο ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας παραμένει το ίδιο. 

- Η έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος από την Οικονομική Επιτροπή μία ημέρα πριν το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα ήταν ενισχυτικό της απόφασης σας για την αποχώρηση από το ELENA ; Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά ; 

- Προς τί η ψευδής αναφορά σας κ Δήμαρχε στην αρχή της εισήγησής ” …και ο Δήμος Πρέβεζας έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου “ ; Μήπως «θολώνατε» το τοπίο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις; 

Αυτού του μεγέθους ήταν η περίφημη ενεργειακή αναβάθμιση που κάνατε λόγο στις προεκλογικές σας ανακοινώσεις, η οποία καλύπτει το 4% των αναγκών του Δήμου; 
Τα υπόλοιπα επτά χιλιάδες εκατόν είκοσι (7.120) φωτιστικά σώματα που αφορούν το σύνολο του Δήμου, πότε θα αντικατασταθούν και πόσο θα κοστίσουν και μέχρι να γίνει πράξη, πόσα επιπλέον θα πληρώνει ο Δήμος; 
Τα μισά από τα διακόσια τριάντα (230) φωτιστικά που προτείνετε να αντικατασταθούν κατά την περιγραφή που κάνετε, είναι προφανές ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΟΛΗγ Α.Ε. Γιατί τα αλλάζετε τότε; Για τον ίδιο λόγο θυμηθείτε, εγκαλέσατε την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Τελικά … Μήπως χρειάζεται περισσότερο φώς στο Δήμο Ηγουμενίτσας ; 

Γιάννης Κ. Γόγολος 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Οι καουμπόηδες του Δήμου...!

Μαΐου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Οι καουμπόηδες του Δήμου...!
(Σε αυτή τη θέση ήταν παρκαρισμένο το όχημα του Δήμου 3 ημέρες)

Δεν ξέρουμε πόσες φορές τα τοπικά ΜΜΕ της Ηγουμενίτσας έχουνε κάνει κάποια δημοσίευση για την προκλητική και αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών των οχημάτων του Δήμου, οι οποίοι σταθμεύουν πάνω στο πεζοδρόμιο, στο παλιό δημαρχείο, σχεδόν μέσα στο κτίριο, όπου στεγάζονται ορισμένες υπηρεσίες του Δήμου.
(Παλαιότερες φωτό πριν τις διαγραμμίσεις)

Μετά από πολλά χρόνια και δεκάδες δημοσιεύματα, ο Δήμος προχώρησε σε μια ρύθμιση της κατάστασης, βάφοντας το οδόστρωμα με κίτρινες διαγραμμίσεις, ούτως ώστε το κάθε όχημα του Δήμου να έχει τη δική του θέση στάθμευσης, αναγράφοντας μάλιστα στο οδόστρωμα και τον αριθμό πινακίδας κάθε οχήματος για να μην ψάχνουν άσκοπα για πάρκινγκ οι οδηγοί.
Φαίνεται όμως πως αυτό που ισχυριζόταν ο Αριστοτέλης: "Έξις δευτέρα φύσις" (Η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση μας), είναι ορθό!
Η συνήθεια τόσων ετών να παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο τους έχει μείνει κουσούρι!
Το όχημα που βλέπετε στην κεντρική φωτό έχει εξασφαλισμένη θέση στάθμευσης και μάλιστα με αρκετό χώρο, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να κάνει μανούβρες για να σταθμεύσει. 

Παραταύτα, ο οδηγός επέλεξε να το ανεβάσει στο πεζοδρόμιο και να μείνει έτσι από την Παρασκευή το μεσημέρι...!
Μπορεί ο Δήμος να έκανε την πρώτη σωστή κίνηση (με πολυετή καθυστέρηση), να εξασφαλίσει χώρο στάθμευσης με διαγραμμίσεις, αλλά πρέπει κάποιος και να επιβλέπει τη συμπεριφορά των οδηγών!
Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι μπορεί να το άφησε για δυο λεπτά... Το όχημα βρισκόταν σταθμευμένο κατά αυτό τον τρόπο όλο το Σαββατοκύριακο...!
Ας ελπίσουμε ότι από σήμερα η τροχαία θα περνάει και καμιά βόλτα από το σημείο. Και αν για αυτό το αίσχος δεν ευθύνεται ο Δήμος, αλλά κάποιος υπάλληλος, ας του χρεωθεί το πρόστιμο! Δεν είναι δυνατόν να δίνει ο Δήμος τέτοιο παράδειγμα προς τους δημότες. 
Για ποια "Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα" μετά θα μας κάνουνε λόγο;;; 
Είναι απλά, απαράδεκτο!
Συνέχεια...

Συνελήφθη μετά από 31 χρόνια για τη δολοφονία 25χρονης από τη Βρυσέλλα Φιλιατών

Μαΐου 18, 2020 0
Συνελήφθη μετά από 31 χρόνια για τη δολοφονία 25χρονης από τη Βρυσέλλα Φιλιατών

Ήταν το 1989 όταν στο Πλέτενμπεργκ της Γερμανίας δολοφονείται μία 25χρονη κοπέλα από τη Βρυσέλλα Φιλιατών. 
Λίγες μετά στο χωριό της, η οικογένειά της την αποχαιρέτισε για πάντα και όλα αυτά τα χρόνια ζούσε με τα αναπάντητα ερωτήματα αλλά και με την ελπίδα ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. 
Οι Γερμανικές αρχές δεν έκλεισαν ποτέ τον φάκελο του εγκλήματος. 
Τα στοιχεία του δράστη ήταν στη διάθεσή τους, όμως εκείνος είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. 
Ο δράστης από το Μπάρι πέρασε στην Ελλάδα, κατευθύνθηκε στους Φιλιάτες και έκτοτε η τύχη του αγνοούνταν. 
Πριν από μερικές ημέρες, ένα τυχαίο γεγονός, οδήγησε την Ελληνική Αστυνομία στον εντοπισμό του 68χρονου πλέον φερόμενου δράστη της δολοφονίας. 
Ο άνδρας ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στην Αμφιλοχία, υποστηρίζοντας ότι στα νιάτα του ήταν μετανάστης στην Αυστραλία! 
Πριν από μερικές ημέρες έπαθε επιληπτική κρίση. 
Ένας γείτονας ήταν αυτός που ενημέρωσε το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία. Όταν τα στοιχεία του έγιναν γνωστά στην Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του από τις Γερμανικές αρχές. 
Η εγκληματική ενέργεια στη Γερμανία δεν παραγράφεται στην 25ετία όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και έτσι οι Γερμανικές αρχές έχουν αιτηθεί την έκδοσή του. 
Το θέμα έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα στον Γερμανικό τύπο, ο οποίος αναφέρεται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες στην άγρια δολοφονία.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του karvasaras.gr
Η υπόθεση δολοφονίας μίας 25χρονης Ελληνογερμανίδας που έλαβε χώρα στη Γερμανία πριν από 31 χρόνια, σε χώρο στάθμευσης στο Πλέτενμπεργκ, τραβάει την προσοχή και πάλι. 
Το karvasaras.gr παραθέτει ολόκληρο το χρονικό της υπόθεσης. 
Ο ύποπτος για τον φόνο συνελήφθη στις 29 Απριλίου στην Αμφιλοχία και έχει ζητηθεί έκδοση στη Γερμανία.
Π​ως αισθάνεται μετά από όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια του θύματος, μετά τη σύλληψη του φερόμενου δολοφόνου; Ο κατηγορούμενος που συνελήφθη 31 χρόνια μετά τη δολοφονία, ο 68χρονος σήμερα Σπυρίδων Κ., φέρεται να κρύφτηκε στην Ελλάδα για όλα αυτά τα χρόνια.
Ο φάκελος της υπόθεσης «κοιμόταν» επί δεκαετίες στο αρχείο της εισαγγελικής αρχής στο Χάγκεν, όμως τα αρχεία είναι πλέον πίσω στα γραφεία των ερευνητών – όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου στον Γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του come-on.de. «Περιμένουμε την ανακοίνωση έκδοσης από την Ελλάδα και ξεκινάμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο φερόμενος δολοφόνος, κατηγορείται ότι διέφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος στις 6 Απριλίου 1989 με κόκκινο Mercedes, και εντοπίστηκε στην Αμφιλοχία όταν και συνελήφθη, στις 29 Απριλίου 2020, ως ύποπτος για το φρικτό έγκλημα, 31 χρόνια μετά.
Ο 68χρονος κατηγορούμενος, είχε επιληπτική κρίση, οπότε ένας γείτονας ειδοποίησε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα της Τετάρτης 29 Απριλίου και ο άνδρας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και έπειτα στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Αυτός ο χάρτης δείχνει τη διαφυγή του κατηγορούμενου στο Μπάρι, έπειτα στην Αμφιλοχία, όπου συνελήφθη, αλλά και την πόλη των Φιλιατών όπου θάφτηκε το θύμα του φόνου, η 25χρονη Ελληνογερμανίδα Γαρυφαλλιά Ζ. Μία διαδρομή περίπου δύο ωρών με το αυτοκίνητο, από την Αμφιλοχία, όπου ζούσε ο συλληφθείς τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

© Christogero
Περίπου 2500 χιλιόμετρα από το πρώην σπίτι του στο Πλέτενμπεργκ, ο φερόμενος δολοφόνος έζησε ανενόχλητος για δεκαετίες και ισχυριζόταν ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν μετανάστης στην Αυστραλία.
Σημειώνεται ότι μετά από τη δολοφονία, ο σύζυγος και οι δύο κόρες της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς είχαν αρχικά μετακομίσει στην Ελλάδα. Σήμερα ο σύζυγος ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης, όπως και η μεγαλύτερη κόρη της. Η νεότερη κόρη της έκανε οικογένεια και μένει στην Ελλάδα.

Γερμανοί δημοσιογράφοι μίλησαν με τον αδελφό του θύματος
«Το όλο πράγμα ήταν πολύ τραυματικό εκείνη την εποχή», θυμάται ο Γρηγόρης Αλεξίου, αδελφός της γυναίκας, σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα.
Τον Αλεξίου, ο οποίος δούλευε σε βενζινάδικα, επισκέφθηκε την ημέρα της δολοφονίας η σοκαρισμένη φίλη της αδερφής του που την συνόδευε την ημέρα που έχασε τη ζωή της από τους πυροβολισμούς. «Ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδήγησα την αστυνομία στο σημείο του εγκλήματος», του είπε.
Το θύμα πιθανότατα πέθανε αμέσως
Ο 59χρονος μιλά για «ενοχλητικές και τραυματικές εικόνες» στο χώρο στάθμευσης. Κατά τη διάρκεια της εγκληματολογικής έρευνας από την ομάδα έρευνας του αστυνομικού του Πλέτενμπεργκ, Wilfried Böcker, διαπιστώθηκε ότι ο Σπυρίδων Κ. είχε πυροβολήσει συνολικά οκτώ φορές από ένα όπλο μέσω των πλευρικών παραθύρων του Opel Kadett κατά της 25χρονης.
Δύο από αυτές πέτυχαν την άτυχη γυναίκα στο κεφάλι και άλλες τέσσερις την πέτυχαν στον θώρακα. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έφτασαν στο σημείο όταν ήταν ήδη πολύ αργά, η 25χρονη, τα πόδια της οποίας ήταν ακόμα στα πεντάλ του αυτοκινήτου που ήταν σε λειτουργία, είχε πεθάνει ακαριαία. Ο δολοφόνος της έφυγε αμέσως μετά το έγκλημα και παρέμεινε απαρατήρητος για 31 χρόνια.

«Μέχρι σήμερα αδιανόητο»
Η φίλη του θύματος που είδε την αιματηρή πράξη υπέφερε από την τραυματική εμπειρία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ζει και αυτή στην Ελλάδα. «Κανείς στην οικογένειά μας δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβη εκεί. Είναι ακόμα ακατανόητο μέχρι σήμερα», λέει ο αδελφός της νεκρής, Γρηγόρης Αλεξίου.
Ο τότε 37χρονος Σπυρίδων Κ. ήταν γνωστός στην οικογένεια ως φίλος του συζύγου του θύματος. Ο γενικός εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli, μετά από ερώτηση ανέφερε ότι ο 68χρονος πλέον κατηγορούμενος είχε απασχολήσει τις Τοπικές Αρχές και πριν από το έγκλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος είχε απειλήσει την 25χρονη Γαρυφαλλιά πριν τη δολοφονία της. Πέντε χρόνια πριν από το έγκλημα μάλιστα, ο Σπυρίδων Κ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να μαχαίρωσε από ζήλια τον γαμπρό του με ψαλίδι 24 φορές, επειδή τον έπιασε να πίνει καφέ με τη γυναίκα του. Για αυτό του είχε επιβληθεί και ποινή φυλάκισης. Πιθανώς αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το θύμα είχε ζητήσει από τη φίλη της να τη συνοδεύσει στη συνάντηση στις 6 Απριλίου 1989.

Η ελπίδα της οικογένειας για μία δίκαιη τιμωρία
«Νομίζω ότι ήθελε απλώς να του πει ότι αρνήθηκε την πρότασή του να έρθουν πιο κοντά επειδή ήταν παντρεμένη και ευτυχισμένη», λέει ο αδελφός, ο οποίος περιγράφει την αδερφή του ως «πραγματικό άνθρωπο της οικογένειας και στοργική μητέρα».
Το γεγονός ότι ο φερόμενος δολοφόνος της αδερφής του έχει συλληφθεί παρέχει ανακούφιση στην οικογένεια, παράλληλα όμως το γεγονός ότι η σύλληψη έγινε τόσα χρόνια μετά το έγκλημα, είναι πολύ ενοχλητικό για την οικογένεια, τον σύζυγο και τις δύο κόρες, οι οποίες έχασαν τη μητέρα τους νωρίς.

ΠΗΓΗ:www.thespro.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δημοπρατείται το έργο "Διαμόρφωση πεζοδρομίων- ποδηλατόδρομων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας" (περιοχή Λαδοχωρίου-κλειστό γυμναστήριο)

Μαΐου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Δημοπρατείται το έργο "Διαμόρφωση πεζοδρομίων- ποδηλατόδρομων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας" (περιοχή Λαδοχωρίου-κλειστό γυμναστήριο)

Τη δημοπράτηση ενός μεγάλου έργου ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μιχάλης Γκίκας και συγκεκριμένα για το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ).
Στην ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αναφέρει:
"Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν άλλο ένα από τα μεγάλα έργα προϋπολογισμού 2.280.000,00 με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ), την οποία μελέτη εκπόνησαν οι Μηχανικοί του Δήμου μας, όπως και όλες τις μελέτες που δημοπρατήθηκαν ή πρόκειται να δημοπρατηθούν και τους οποίους θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για αυτή την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε αυτό το έργο, να γίνει πραγματικότητα".


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ- ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1Η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
& ΔΟΜΗΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Σουλίου 3
Ταχ. Κώδικας : 461 00
Πληροφορίες : Μ. Νάκα
Τηλέφωνο : 26653 61103
Fax : 26650 61123

Ηγουμενίτσα, 14 –05 – 2020
Αριθ. πρωτ.:5363

Έργο: «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων- ποδηλατόδρομων και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας»

Χρημ/ση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


Κωδ. ΟΠΣ:5028377
Κωδ. ενάρ. 2019ΕΠ01810008

CPV: 
[45221118-2]-Κατασκευαστικές εργασίες για γέφυρες αγωγών,
[45233120-6]-Έργα οδοποιίας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Μ Ε Σ Ω Τ Ο Υ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Υ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ο Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Δ Η Μ Ο Σ Ι Ω Ν Σ Υ Μ Β Α Σ Ε Ω Ν ( Ε . Σ . Η . Δ Η . Σ . )

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Ηγουμενίτσας, προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων- Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.838.709,68 € πλέον ΦΠΑ 24%, με CPV: 45221118-2 «Κατασκευαστικές εργασίες για γέφυρες αγωγών» και 45233120-6 «Έργα οδοποιίας» και κωδικό NUTS: EL542.
Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία ΟΔΟΠΟΙΙΑ με προϋπολογισμό 1.492.895,53 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα) και β) κατηγορία ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ με προϋπολογισμό 343.654,65 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών ορίζεται η 11η Ιουνίου 2020 ημέρα Πέμπτη, ενώ ως ώρα λήξης ορίζεται η 11:00 π.μ.
Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 17η Ιουνίου 2020 ημέρα Τετάρτη, ενώ ως ώρα ορίζεται η 11:00 π.μ.
Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 95 παρ. 2α) του Ν.4412/2016.
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος.
Για τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ - Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας την κατωτέρω διαδικασία εγγραφής του άρθρου 5 παρ. 1.2 έως 1.4 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. 117384/26.10.2017 (ΦΕΚ 3821/31.10.2017 τεύχος Β) «Ρυθμίσεις τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με χρήση των επιμέρους εργαλείων και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)».
Η ένωση οικονομικών φορέων υποβάλλει κοινή προσφορά, η οποία υποχρεωτικά υπογράφεται ψηφιακά, είτε από όλους τους οικονομικούς φορείς που αποτελούν την ένωση, είτε από εκπρόσωπό τους, νομίμως εξουσιοδοτημένο. Στην προσφορά, επί ποινή απόρριψης της Προσφοράς, προσδιορίζεται η έκταση και το είδος της συμμετοχής του κάθε μέλους της ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αμοιβής μεταξύ τους, καθώς και ο εκπρόσωπος/συντονιστής αυτής.
Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr.
Κάθε ενδιαφερόμενος, ο οποίος έχει ή είχε συμφέρον να του ανατεθεί η συγκεκριμένη σύμβαση και έχει ή είχε υποστεί ή ενδέχεται να υποστεί ζημία από εκτελεστή πράξη ή παράλειψη της αναθέτουσας αρχής κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της εσωτερικής νομοθεσίας, δικαιούται να ασκήσει προδικαστική προσφυγή ενώπιον της ΑΕΠΠ κατά της σχετικής πράξης ή παράλειψης της αναθέτουσας αρχής, προσδιορίζοντας ειδικώς τις νομικές και πραγματικές αιτιάσεις που δικαιολογούν το αίτημά του.
Εφόσον έχουν ζητηθεί εγκαίρως, ήτοι έως τις 29/05/2020 η αναθέτουσα αρχή παρέχει σε όλους τους προσφέροντες που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης σύμβασης συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα της σύμβασης, το αργότερο στις 05/06/2020.
Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν:
Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΙΑ και σε έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ που είναι εγκατεστημένα:
α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης,
β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),
γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και
δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ' της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων,
Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης.
Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1ε) και 3β) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (π.χ. κοινοπραξία).
Ειδικά για τους προσφέροντες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, όσον αφορά στην καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. ή ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε. στη 2η τάξη και άνω στην κατηγορία έργων «ΟΔΟΠΟΙΙΑ» και στην 1η τάξη και άνω στην κατηγορία έργων «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» ή ενώσεις δύο (2) τουλάχιστον οικονομικών φορέων εγγεγραμμένων στην Α2 τάξη στην κατηγορία έργων «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ» με τις προϋποθέσεις του άρθρου 76, παρ. 3β) του Ν. 4412/2016.
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής η οποία απευθύνεται στο φορέα κατασκευής του έργου, ήτοι το Δήμο Ηγουμενίτσας και ανέρχεται στο ποσό των τριάντα έξι χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα ευρώ (36.770,00 €) ενώ δε γίνεται δεκτή αν έχει χρόνο ισχύος μικρότερο των εννέα (9) μηνών και 30 ημερών από την ημερομηνία δημοπράτησης ήτοι τουλάχιστον έως την 10η Απριλίου 2021.
Το χρονικό διάστημα δέσμευσης για την προσφορά είναι εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της. Οι προσφορές θα συντάσσονται στην Ελληνική Γλώσσα
Στην περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων, η εγγύηση συμμετοχής περιλαμβάνει και τον όρο ότι η εγγύηση καλύπτει τις υποχρεώσεις όλων των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν στην ένωση.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ, ως υποέργο της πράξης «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων- Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας» με κωδικό ΟΠΣ: 5028377 και κωδικό ενάριθμου έργου: 2019ΕΠ01810008.
Προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 150 του Ν. 4412/2016. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Τα έξοδα δημοσίευσης της περίληψης διακήρυξης βαρύνουν τον ανάδοχο του έργου.

Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Λώλος
Συνέχεια...

Περιφέρεια Ηπείρου: "Αποφάσεις μακριά από τις Λαϊκές ανάγκες" - Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου

Μαΐου 18, 2020 0
Περιφέρεια Ηπείρου: "Αποφάσεις μακριά από τις Λαϊκές ανάγκες" - Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2020 και τα θέματα που συζητήθηκαν

Τραίνο 
Είναι διαπιστωμένη –εδώ και 109 χρόνια- η ανάγκη για κάποιο μαζικό μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς, στην συγκεκριμένη περίπτωση για σιδηροδρομική σύνδεση στην Ήπειρο, τέτοια που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και φτηνή μεταφορά του λαού. 
Η πρόταση της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που περίμενε να φύγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία για να την καταθέσει στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει ούτε καν ψήγματα πρωτοτυπίας. 
Αυτό όμως το οποίο θεωρεί δεδομένο η Περιφερειακή Αρχή και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το αφήνει να το αποφασίσει ο ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος, είναι ότι οποιοδήποτε έργο τυχόν γίνει, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Δηλαδή θα το πληρώσει ο λαός για χρυσό όπως πληρώνει τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. 
Το γεγονός ότι αυτή η πρόταση λιμνάζει από το 1909, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι παρατάξεις, αποδεικνύει ότι μια διαπιστωμένη λαϊκή ανάγκη αδυνατεί να ικανοποιηθεί όταν η οικονομία θέτει ως προτεραιότητα την κερδοφορία των καπιταλιστών. Ακριβώς όπως και με τη γέφυρα του Ρίου, που έγινε όταν κρίθηκε συμφέρον για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έτσι και η σιδηροδρομική σύνδεση θα ικανοποιηθεί όταν θα συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο. 
Μέχρι τότε Περιφερειακή Αρχή και «αντιπολίτευση» θα αγωνίζονται, συνυπογράφοντας ψηφίσματα. 

Για την ενοικίαση των κτημάτων του Ωρωπού ΠΕ Πρέβεζας 
Τα συγκεκριμένα κτήματα, αποτελούν μέρος έκτασης που δόθηκε για αποκατάσταση ακτημόνων της περιοχής Τρικάστρου, που μετακόμισαν μετέπειτα στον Ωρωπό. Τα δυο αυτά ακίνητα δεν μοιράστηκαν, ανήκαν στο δημόσιο και τα εκμεταλλευόταν ο ντόπιος πληθυσμός για ποτιστικές καλλιέργειες. 
Τα κτήματα δεν πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση για αιολικά πάρκα. Είναι εύφορα χωράφια. Να δοθούν στον ΤΟΕΒ, με την δέσμευση να καλλιεργούνται από τους κατοίκους της περιοχής. Εναλλακτικά μπορεί να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια και να τα δώσει στους αγρότες της περιοχής για καλλιέργεια όπως δινόταν μέχρι σήμερα. 
Η κρίση της πανδημίας έβαλε σε κρίση το παραγωγικό μοντέλο της καπιταλιστικής οικονομίας. Απόδειξε ότι η εξωστρεφής οικονομία, η στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών, δεν αποτελεί λύση. Λύση είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα και η μεταποίηση, με στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας με ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα. 

Για την τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 
Στην εισήγηση της Περιφέρειας δίνονται απολογιστικά στοιχεία για το πως εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός το 2019. Από αυτά τα στοιχεία αποδεικνύετε ότι ο προϋπολογισμός που είχε συνταχθεί ήταν πλασματικός. Το σκέλος των εξόδων για το 2019, υλοποιήθηκε κατά 61%. Από το σύνολο των 115 εκ. ευρώ, τα 70 εκ. τα διαχειρίστηκε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΝΠΙΔ), χωρίς έλεγχο από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες. Αυτά αποτέλεσαν τον «μποναμά» στους λεγόμενους επενδυτές, στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής. Τα υπόλοιπα 45 εκ. του 2019, τα διαχειρίστηκε η Περιφέρεια για ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία (προσωπικού και αιρετών), μεταφορά μαθητών και μικρά ποσά για μικρο επενδύσεις, μικρο έργα. 
Συγκεκριμένα για το Α’ τρίμηνο του 2020 : 
Εκτελείται κατά 16%, στο σκέλος των εσόδων και 10%, στο σκέλος των εξόδων. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή μια χρονιάς που εκτιμάται ότι θα είναι από τις χειρότερες. Μια χρονιά που η πανδημία δρα σαν καταλύτης, για την οικονομική κρίση που οι κυβερνώντες επιδιώκουν να την φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα. 
Απ’ το κεντρικό κράτος έρχονται τα απαραίτητα, για την μισθοδοσία και τα λειτουργικά. Για την χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας, των προνοιακών ιδρυμάτων και των γεωργοκτηνοτροφικών προγράμματα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Δεκάρα τσακιστή δεν ήρθε για μικρο έργα, για τις ανάγκες συντήρησης , αντιπλημμυρικά κλπ . 
Ως προς τα έσοδα, υπάρχει σημαντική αύξηση, στους κωδικούς των προστίμων, και το πιο σημαντικό -που δείχνει το προσανατολισμό της Περιφέρειας και ποιον εξυπηρετεί – και στους κωδικούς είσπραξης για λογαριασμό του μεγάλο επενδυτή στην επεξεργασία των σκουπιδιών. Εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ, από την Περιφέρεια, παρακάμπτοντας τις δημοτικές αρχές, πάνω από ένα εκατ. ευρώ αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που έχει φτιαχτεί από τους προηγούμενους κυβερνώντες (ΣΥΡΙΖΑ) και διατηρήθηκε από τους σημερινούς(ΝΔ), για να παρακάμπτονται τα όποια εμπόδια στην είσπραξη των εσόδων για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. 

Πρόσληψη κτηνιάτρου για ένα χρόνο 
Οι επιζωοτίες που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με επαγρύπνηση, καθώς μεταδίδονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό άπαξ και μπουν σε μια εκμετάλλευση. Ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση όμως επιβάλλεται σε μια περιοχή σαν τη δική μας που συνορεύει με τη Αλβανία που έχει διαφορετικά μέτρα προστασία της κτηνοτροφίας. 
Η πρόσληψη ενός κτηνιάτρου, για ένα χρόνο με σκοπό να υλοποιήσει το πρόγραμμα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών δεν είναι αρνητική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει στην πραγματική παρακολούθηση των επομένων «εισαγόμενων» ασθενειών, είτε από τη γείτονα χώρα είτε από την εισαγωγή μη ελεγμένων ζώων. 
Αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία και στελέχωση Τμημάτων Λοιμωδών και Παρασιτικών Ασθενειών στις κτηνιατρικές διευθύνσεις, των Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, με στόχο να γίνονται συνεχείς έλεγχοι όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση, και να ενημερώνει τους αγρότες για την προστασία των ζώων τους. Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 18 έως 24/5/2020)

Μαΐου 18, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 18 έως 24/5/2020) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα (από 18 έως 24 Μαΐου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 

Δευτέρα (18-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 

Τρίτη (19-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας. 

Τετάρτη (20-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 

Πέμπτη (21-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 

Παρασκευή (22-5-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 

Κυριακή (24-5-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Πλήθος κόσμου στην παραλία του Δρεπάνου το Σαββατοκύριακο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Πλήθος κόσμου στην παραλία του Δρεπάνου το Σαββατοκύριακο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 οδήγησε πλήθος κόσμου στις πανέμορφες παραλίες της Θεσπρωτίας.
Την τιμητική του είχε η παραλία του Δρεπάνου, όπου πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέφυγε για λίγη δροσιά.
Από σήμερα 18/5, αίρεται και ο περιορισμός εκτός έδρας μετακινήσεων, οπότε αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί η κίνηση από άλλες περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνο.

(Δείτε το βίντεο του DroneworX TS)


Συνέχεια...