04/09/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Γιάννενα: Συνελήφθη ημεδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης για τηλεφωνικές απάτες

Απριλίου 09, 2024 0
Γιάννενα: Συνελήφθη ημεδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης για τηλεφωνικές απάτες 

Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

Τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές κλήσεις σε ηλικιωμένα άτομα, ζητώντας τους μεγάλα ποσά για έξοδα νοσηλείας συγγενικού τους προσώπου, ύστερα από δήθεν τροχαίο ατύχημα

Η συλληφθείσα παρείχε πληροφορίες στα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σχετικά με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, ενώ παραλάμβανε τα χρήματα σε περίπτωση που αυτά πείθονταν

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε 5 απάτες, από τις οποίες αποκόμισαν περίπου 105.000 ευρώ

Ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση.

Η ημεδαπή εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (8/4/2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε, η συλληφθείσα αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από την 5/2/2024, μέλος της οργάνωσης πραγματοποιούσε αιφνιδιαστικές κλήσεις σε τηλεφωνικές συνδέσεις - κυρίως ηλικιωμένων ατόμων - στα Ιωάννινα και αφού παρίστανε τον νοσοκομειακό γιατρό, ανέθετε σε άλλο μέλος (άνδρα ή γυναίκα, κατά περίπτωση) να παριστάνει στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) και να εκλιπαρεί για οικονομική βοήθεια προκειμένου δήθεν να χειρουργηθεί, λόγω υποτιθέμενου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχε υποστεί.

Όπως προέκυψε, η συλληφθείσα είχε επιφορτιστεί με την αναζήτηση πληροφοριών περί της οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης των υποψήφιων θυμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα καλούσαν οι συνεργοί της, καθώς και με την παραλαβή των χρημάτων από το σπίτι τους, στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς πείθονταν.

Με τον παραπάνω τρόπο δράσης η οργάνωση κατάφερε να εξαπατήσει 5 ηλικιωμένες γυναίκες, αποσπώντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 105.650 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη δύο, προσδοκώντας επιπλέον οικονομικό όφελος 60.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε αυτοκίνητο της συλληφθείσας, ως μέσο διευκόλυνσης των πράξεών της καθώς και κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών και τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.

Συνέχεια...

Πρέντζας: Γελοιότητες οι ισχυρισμοί ότι ήταν "ιδιωτική συζήτηση"

Απριλίου 09, 2024 0
Πρέντζας: Γελοιότητες οι ισχυρισμοί ότι ήταν "ιδιωτική συζήτηση"

Θέση σχετικά με την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, τις αναφορές στην Εγνατία Οδό εκ μέρους του Περιφερειάρχη και τον ισχυρισμό του, τέσσερις μέρες μετά την συνεδρίαση ότι ήταν «μία ιδιωτική συζήτηση» παίρνει ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας.

Ο κ. Πρέντζας σημειώνει ότι η Περιφερειακή Αρχή, η κυβέρνηση και ο εργολάβος συντήρησης που είναι και ιδιοκτήτης της Εγνατίας είναι εν συνόλω επικίνδυνοι κι αυτό γιατί είτε γνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας, είτε διασπείρουν και συντηρούν ψευδείς ειδήσεις.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ μιλά για αυτογελοιοποίηση της Περιφερειακής Αρχής και υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός πως επρόκειτο για ιδιωτική συζήτηση στερείται κάθε λογικής και ερείσματος στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η περιφερειακή αρχή επέλεξε την αυτογελοιοποίησή της, ως διέξοδο στα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια της. Με την χθεσινή απάντηση της, νομικού και όχι πολιτικού ύφους και περιεχομένου, η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να στρέψει με γελοίο και συκοφαντικό τρόπο, την ευθύνη πρόκλησης και συντήρησης δημόσιας ανησυχίας…. προς στους δημοσιογράφους, κατασυκοφαντώντας τους. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να θέσει τα παρευρισκόμενα μέλη της περιφερειακής επιτροπής συνένοχους στο περιεχόμενο μιας «ψιλοκουβέντας μεταξύ τους». Η απάντηση της, αναφέρεται σε «ιδιωτική συζήτηση έξω από την θεσμική ιδιότητα του περιφερειάρχη», «παράνομη υποκλοπή της συζήτησης», «υπερβολικές εκφράσεις της καθομιλουμένης» και «συντήρηση στην επικαιρότητα ανύπαρκτων δηλώσεων». Γελοιότητες που στερούνται κάθε λογικής και ερείσματος στην πραγματικότητα.

Κατ΄ αρχάς, στην απάντηση δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κατάσταση της σήραγγας της Κατάρας και της Εγνατίας οδού, επί της οποίας κατάστασης ο περιφερειάρχης «υπερέβαλε», δηλώνοντας ότι «Είναι έτοιμη να καταρρεύσει, θέλει πολλά λεφτά και πάρα πολλή δουλειά». Για ποιόν λόγο άραγε?

Οι δηλώσεις του κ. Καχριμάνη, προέδρου της περιφερειακής επιτροπής, έγιναν 10 λεπτά μετά την έναρξη της δημόσιας ανοιχτής συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής . Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ, για τις ευθύνες του εργολάβου όσον αφορά το ατύχημα μαθητή της 2ας δημοτικού στο σχολείο της Ακαδημίας. Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης, αξιοποιώντας το ερώτημα, έστειλε μήνυμα εκ μέρους του εργολάβου προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους, ότι « για όποιον γράφει ότι φταίνε τα έργα στην Ακαδημία για το ατύχημα, ενημερώνω ότι ο εργολάβος είναι έτοιμος για μηνύσεις». Ακολούθησε η ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ.Υ, για την αύξηση διοδίων με την πώληση της Εγνατίας οδού, οπότε και έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις.

Η μόνη συζήτηση που έγινε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εν αναμονή 2 μελών της περιφ. Επιτροπής, ήταν επί του αιτήματος του επικεφαλής της ΛΑ.Σ.Υ. , (για μία ακόμη φορά) για την ανάγκη μεταφοράς της συνεδρίασης στην αίθουσα του Π.Σ., με τήρηση πρακτικών, διαδικασίας και δυνατότητα τηλεοπτικής κάλυψης. Η απάντηση του περιφερειάρχη ήταν «η περιφερειακή επιτροπή δεν είναι ατραξιόν για δημοσιογράφους και σε όποιον αρέσει». Απάντηση προσβλητική για τους πολίτες που δικαιούνται πλήρη ενημέρωση, προσβλητική για τους δημοσιογράφους και τα μέλη της επιτροπής.

Φροντίζοντας βέβαια, την ίδια στιγμή, οι συνεδριάσεις να μην έχουν πρακτικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραβιάζοντας και τις διατάξεις της εγκύκλιου υπ΄αρ. 73, του υπουργείου Εσωτερικών, για την λειτουργία και τις αρμοδιότητες της περιφερειακής επιτροπής (κοινοποιείται).

Οι επικίνδυνες δηλώσεις του περιφερειάρχη βρήκαν, για μια ακόμη φορά, συμπαραστάτη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποία αξιολόγησε ως «υπερβολικές και αχρείαστες» τις δηλώσεις, σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Ακριβώς όπως τις αξιολόγησε και η περιφερειακή αρχή στην απάντηση της!!! Καμία έκπληξη. Όταν βαδίζεις στις ίδιες πολιτικές ράγες και έχεις τους ίδιους πολιτικούς στόχους με την περιφερειακή αρχή, δεν σε ενοχλεί το ύφος και η πρακτικές της. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με την εκκωφαντική σιωπή στήριξης στην περιφερειακή αρχή.

Εάν η περιφερειακή αρχή είχε την ελάχιστη έγνοια για την ανησυχία που προκλήθηκε από την πανελλαδική δημοσιότητα που έλαβαν οι επικίνδυνες δημόσιες δηλώσεις της, θα είχε ανακαλέσει την αμέσως επόμενη ημέρα Παρασκευή. Θα το είχε κάνει έστω το Σάββατο, ημέρα που η Εισαγγελέας διέταξε διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κι όμως !!! Το ισχυρό πολιτικό μήνυμα της ανάγκης υπεράσπισης των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ, ως εθνικό-πανηπειρωτικό συμφέρον, επέβαλε την ανάγκη να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος εμπέδωσης του μηνύματος από το λαό : «αν θέλετε ασφάλεια, ξηλωθείτε κι άλλο». Έτσι προετοιμάζει το έδαφος για την Ε.Ο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.

Η περιφερειακή ακόμα και όταν υπερβάλει, ακόμα και όταν υποτιμά ή βρίζει, το κάνει με πειθαρχία στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής σκοπιμότητας. Το να δώσει άλλοθι στην πώληση της Εγνατίας και την ληστρική αύξηση διοδίων κατά 150%, αποτελεί ύψιστο πολιτικό καθήκον για μια περιφερειακή αρχή πιστή στις αρχές της ΕΕ και της στρατηγικής όλων των αστικών κυβερνήσεων. Πόσο δε μάλλον, όταν το καθήκον είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων ενός από τα νέα μεγάλα αφεντικά στην Ήπειρο: της ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το εργοστάσιο απορριμμάτων, τα 19 εκατομμύρια της σύμβασης ηλεκτροφωτισμού και τώρα, τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας. Πολιτικό καθήκον που υπερτερεί ακόμη και της αυτογελοιοποίησής της.

Ο μόνος αντίπαλος της πολιτικής στρατηγικής και τακτικής της περιφερειακής αρχής, το μόνο αντίπαλο πολιτικό δέος στο Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ ήταν και παραμένει η ΛΑ.ΣΥ. Τα γεγονότα είναι τόσο πολλά και ξεκάθαρα που όποιος θέλει να δεί, μπορεί να δε πεντακάθαρα.
Συνέχεια...

Προετοιμασία για την Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα

Απριλίου 09, 2024 0
Προετοιμασία για την Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα

Μέρος της μεγάλης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας θα αποτελέσουν τα Ιωάννινα αλλά και η Ηγουμενίτσα. Οι δύο πόλεις της Ηπείρου θα υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα κατά το ταξίδι που θα κάνει στην Ελλάδα πριν καταλήξει στο Παρίσι.

Οι προετοιμασίες και στις δύο πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς πέρα από την λαμπαδηδρομία θα υπάρξει και σειρά εκδηλώσεων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στα Γιάννενα από τη Βεργίνα την Τρίτη 23 Απριλίου. Προβλέπεται διανυκτέρευση στην πόλη ώστε την Τετάρτη 24 του μήνα να συνεχιστεί η λαμπαδηδρομία με προορισμό την Ηγουμενίτσα και εν συνεχεία την Κέρκυρα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει κάποιες ώρες στην πόλη ώστε στο διάστημα αυτό να διοργανωθούν εκδηλώσεις από το Δήμο και φορείς της περιοχής.

Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας τυγχάνει μεγάλης προβολής –από ορισμένα δίκτυα καλύπτεται και ζωντανά- και αποτελεί μία καλή αφορμή και για προβολή της περιοχής.

Όπως ήδη είναι γνωστό πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.

Συνέχεια...

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ηγουμενίτσας

Απριλίου 09, 2024 0
Ξεκίνησε η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ηγουμενίτσας

Ολοκληρώνεται έως 31/12/2025

Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, η εναρκτήρια συνάντηση – παρουσίαση της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου Ηπείρου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Φιλιατών, Πάργας, Πρέβεζας, Άρτας και Νικολάου Σκουφά. Στη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της μελετητικής ομάδας της Κοινοπραξίας Εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του ΕΠΣ, παρουσίασαν τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.


Στην παρούσα φάση έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων από το Δήμο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί άμεσα και έγκυρα η ομάδα των μελετητών, με το αναγκαίο πληροφοριακό υλικό. Το ΕΠΣ είναι το σημαντικότερο θεσμικό εργαλείο, μέσω του οποίου θα καθορισθεί η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου για τις επόμενες διαδικασίες, θα προστατευτεί το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά, θα προσδιοριστούν τα απαραίτητα δίκτυα δημοσίων υποδομών και θα οργανωθούν χωροταξικά – πολεοδομικά και θα οριστούν οι χρήσεις γης και οι επιτρεπόμενες παραγωγικές δραστηριότητες, σε όλες οι περιοχές του Δήμου.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις ενημέρωσης - διαβούλευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, στη διαδικασία αυτή, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής. Επισημαίνεται ότι το ΕΠΣ και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα εγκριθεί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 31/12/2025, καθώς αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο της χρηματοδότησης της μελέτης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνέχεια...

Γυναικοκτονία - Της Άννας Στεργίου*

Απριλίου 09, 2024 0
Γυναικοκτονία - Της Άννας Στεργίου*

Ποια γυναίκα κοιμάται ήσυχη μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων; Ποιος πατέρας δεν αγωνιά με ποιον θα μπλέξει το κοριτσάκι του; Ποια μάνα δεν αναρωτιέται γιατί άργησε η κόρη της ή αν τσακώθηκε άσχημα ο γιος της με την κοπέλα του;

Από την Καρολάιν μέχρι την Ελένη Τοπαλούδη και από τη Γαρυφαλλιά μέχρι την Κυριακή ο κόσμος για τις γυναίκες δεν στεγνώνει από δάκρυα. Αν και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσπρωτία είναι περιορισμένα δεν είναι ανύπαρκτα.

Η «Γυναικοκτονία» δεν είναι απλά ένα στίγμα για την κοινωνία μας. Είναι ένας θανάσιμος, φαύλος κύκλος, που πρέπει να σταματήσει. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται οδικός χάρτης κι ολοκληρωμένη διαχείριση θύματος – δράστη και της οικογένειας. Δεν θα μιλήσω για πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, που είναι δεδομένες.

Μοναξιά κι αδυναμία στην επικοινωνία

Τις τελευταίες δεκαετίες τα φύλα ζουν σε μεταβατικό στάδιο, όπου έχουμε απόλυτη σύγχυση ρόλων. Πέρα από τη μοναξιά και την αλλοτρίωση μέσα στην πανδημία ξεχάσαμε την αίσθηση της αφής. Δαιμονοποιήθηκε ακόμη και η ανθρώπινη επαφή: η αγκαλιά, το φιλί, το χάδι.

Όμως, μία κακοποιητική σχέση δεν σημαίνει πως θα καταλήξει σε σωματική κακοποίηση. Μπορεί να περιοριστεί στη λεκτική απαξίωση, στην καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του άλλου φύλου. Το υπόβαθρο της κακοποίησης όμως συχνά ξεκινά από το σπίτι της κακοποιημένης γυναίκας` από αδύναμα γυναικεία πρότυπα ή από κακοποιητικά ανδρικά πρότυπα. Επομένως, ο όρος «Γυναικοκτονία» θα πρέπει να είναι συμπεριληπτικός και των προηγούμενων σταδίων.

Η ελπίδα ότι ο κακοποιητής σύντροφος θ΄αλλάξει χωρίς ψυχολογική στήριξη, δεν συμβαίνει στην πράξη. Εξάλλου, οι κακοποιητές έχουν κατά κανόνα βιώσει πρώτα οι ίδιοι κακοποίηση, οπότε χρειάζονται κι εκείνοι βοήθεια. Δυσκολεύονται να βιώσουν συναισθήματα ή τα βιώνουν με στρεβλό τρόπο. Επομένως, χρειάζονται υποχρεωτικά μαθήματα διαχείρισης θυμού και συνειδητοποίησης ότι αυτή τους η συμπεριφορά είναι λανθασμένη κι έχει κόστος.

Η απομάκρυνση από μία κακοποιητική σχέση (που μπορεί να είναι κι από μία γυναίκα προς έναν άντρα) προϋποθέτει συναισθηματική ωριμότητα, υποστηρικτικό περιβάλλον, φυγή από την παθητική αντιμετώπιση και τυχόν ενοχές και μετατροπή σ’ ενεργητική δράση.

Οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή αλλά δεν είναι τα μόνα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. Κακοποίηση μπορούν να υποστούν και τα παιδιά κι οι άντρες «είσαι άχρηστος», «είσαι ανίκανος» ή άτομα του τρίτου φύλου.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι προβληματικό και θεσμικά και πρακτικά κι αγνοεί πλήρως και το συναισθηματικό κομμάτι των ανθρώπων, που αποτελεί βασικό κλειδί για την αντιμετώπιση μιας οδυνηρής κατάστασης. Αγνοεί, δε, επιδεικτικά το κομμάτι των εξαρτήσεων.

Η πρόληψη πριν την καταστολή

Η Πρόνοια είναι αποδυναμωμένη από προσωπικό και πόρους. Κοινωνιολόγοι, που διδάσκουν το μάθημα των στερεοτύπων και της ισότητας, δεν προβλέπονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κι είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο ρόλος τους στη δευτεροβάθμια. Οι κοινωνικές δομές είναι λίγες και δεν υπάρχει διασύνδεση με τον ΟΑΕΔ ούτε ρύθμιση οφειλών στις τράπεζες και σε άλλους φορείς για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Κόντρα σε κάθε επιστημονική προσέγγιση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιδρά επί μονίμου βάσεως με μονοδιάστατο τρόπο στη λογική της καταστολής αντί για τη λογική της πρόληψης, προτάσσοντας την αστυνομοκρατία και τη δικαστική διευθέτηση. Δυστυχώς, ακόμη κι άντρες, που θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν στάση ζωής, όταν παρεμβαίνει το κράτος είναι ήδη είναι αργά.

Ο εγκλωβισμός των μανάδων σε κακοποιητικές σχέσεις

Η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως μία γυναίκα μπορεί να μένει με τον κακοποιητή σύντροφο γιατί απλά θεωρεί πως φεύγοντας δεν προστατεύεται ή δυναμιτίζει το μέλλον των παιδιών της.

· Πόσες τρέμουν, πως αν βρεθεί πίσω από τα κάγκελα ο κακοποιητής δεν θα έχουν να πληρώσουν το δάνειο ή τα φροντιστήρια των παιδιών;

· Πόσες γυναίκες δεν έχουν κουράγιο ν΄ αντιμετωπίσουν τη μικρή κουτσομπόλικη κοινωνία;

· Πόσα ζευγάρια έχουν καταπιεί το παραμύθι ότι το διαζύγιο είναι το χειρότερο για τα παιδιά τους ενώ ήδη ζουν σε δυσαρμονικό και κακοποιητικό περιβάλλον;

· Πόσες γυναίκες τρέμουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καλό δικηγόρο κι ο κακοποιητής σύντροφος τις έχει τρομοκρατήσει;

Η έννοια της κακοποίησης στη σχέση είναι πολύ πιο βαθιά ριζωμένη απ΄ό, τι νομίζουμε. Το να σε υποτιμά ο σύντροφός σου, το να μη σε υπολογίζει, το να παίρνει αποφάσεις που σας αφορούν μόνος του είναι μία μορφή αλλοτρίωσης της σχέσης. Το να «φταις» υποχρεωτικά για κάθε τι που συμβαίνει στην οικογένεια είναι μία μορφή κακοποίησης.

Τα δυο φύλα πρέπει να ξαναμάθουμε να κουβεντιάζουμε…

Μάθαμε τα δυο φύλα να πετροβολάμε ο ένας τον άλλον, αντί να κουβεντιάζουμε. Ένας σύντροφος, που θα φωνάξει επειδή φόρεσες κοντή φούστα, που θα σε εγκαταλείψει γιατί πάχυνες, γιατί δεν είσαι τέλεια το πρωί όταν ξυπνάς χωρίς μακιγιάζ, έχει ο ίδιος θέματα να λύσει.

Η έννοια του «απόλυτου αρσενικού» όμως εγκλωβίζει και τους σύγχρονους άντρες, κι είναι μία εικόνα των περιοδικών. Δεν υπάρχουν ούτε τέλειοι άντρες ούτε τέλειες γυναίκες. Οι δυο κόσμοι που συναντιούνται στις σαπουνόπερες, οι τύποι με τα γρήγορα αυτοκίνητα και το γερό πορτοφόλι κι οι θεές της ομορφιάς δυσκολεύονται να συναντηθούν στην πραγματική ζωή. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι άντρες πρίγκιπες ούτε να κερδίζουν όσα ο Ρονάλντο.

Η κακοποιητική συμπεριφορά απαντάται σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι μόνο η πατριαρχία αλλά κι οι άκαμπτες, καπιταλιστικές ιεραρχίες της καθημερινότητας που είναι διανθισμένες μέσα από στερεότυπα της ομορφιάς των διαφημίσεων, που εγκλωβίζουν γυναίκες κι άντρες.

Η γυναίκα της διαφήμισης ως ένα «λούστρο» με ωραίες καμπύλες, δεν συνδέεται μόνο με την πατριαρχία ούτε απαραίτητα με τον θρησκευτικό φανατισμό. Η γυναίκα – γλάστρα συνδέεται με την καπιταλιστική ιεραρχία, που προτάσσει «ανωτερότητα» σε χρήμα κι εξουσία. Αποτελεί σύμβολο υπεροχής κι η ίδια εργαλειοποιείται ως «μπιμπελό» και «θήραμα» δίπλα στον άνδρα – κυνηγό και κτήτορα.

Πατριαρχικές σχέσεις και ιεραρχικές δομές

Επομένως, οι πατριαρχικές δομές είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι συμβολικές, ιεραρχικές, καπιταλιστικές σχέσεις, που επιβεβαιώνονται μέσα από τη μιντιακή λάμψη. Δεν λανσάρονται γυναικεία πρότυπα, που πρωτοστατούν στην ιατρική, στη νομική, στην έρευνα, στην κοινωνία, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Πρωταγωνιστούν ωραία κορμιά ή καλοντυμένες κυρίες με πορσελάνες κι ακριβά μαχαιροπίρουνα` εικόνα, που συχνά αδικεί και τις ίδιες.

Κι ενώ η Σαμάνθα του «Sex and the City» βιώνει τη σεξουαλικότητά της, η σύγχρονη Σάρλοτ του «Sex and the City» αλλάζει ως και τη θρησκεία της, για να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά! Η Κάρι μετατρέπεται ώρες – ώρες σε χαμαιλέοντα, προκειμένου να κερδίσει την καρδιά του Τζον.

Το ερώτημα λοιπόν είναι μέχρι που είμαστε κι οι γυναίκες διατεθειμένες να φτάσουμε, επιμένοντας στο πλατωνικό «άλλο μισό»; Και πότε θα σταματήσουμε να παραμυθιαζόμαστε και τα δυο φύλα, ότι υπάρχουν εκεί έξω, ιδανικοί σύντροφοι;

Ανεβάζουμε τις αγάπες μας σε βάθρο κι εκεί είναι η μεγάλη παγίδα. Ο άνθρωπος που μας φέρεται σαν να είμαστε σκουπίδια, όσο ωραίο πρόσωπο ή σώμα κι αν έχει, δυσκολεύεται ή είναι ανίκανος να μας αγαπήσει.

Οι άνθρωποι που αγαπάμε ή μας αγαπούν πρέπει να μας εμπνέουν και να τους εμπνέουμε. Ν’ αφήνουμε και να μας αφήνουν χώρο ν΄ αναπνεύσουμε και να εξελιχθούμε. Πρέπει να ζουν μαζί μας γιατί το θέλουν, όχι γιατί τους αναγκάζουν οι γονείς, τα δαχτυλίδια ή οι υποσχέσεις μπροστά στον δήμαρχο ή στον παπά.

Δυστυχώς, μικρές και μεγάλες προδοσίες είναι μέσα στο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όμως, κι όσοι κι όσες μας πρόδωσαν με τη συμπεριφορά τους δεν μας ανήκουν ούτε τους ανήκουμε. Τους χαρίσαμε την καρδιά μας γιατί το θέλαμε. Κι όταν πάλι η καρδιά μας έχει πληγωθεί, έχουμε κάθε δικαίωμα να την πάρουμε πίσω.

* Η Άννα Στεργίου έχει μάστερ Κοινωνιολογίας, είναι συγγραφέας και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεσπρωτίας και της Γραμματείας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αποκλειστικά από το Δήμο η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι

Απριλίου 09, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Αποκλειστικά από το Δήμο η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα έχει την αποκλειστική διαχείριση των παραλιών στο Δρέπανο, Μακρυγιάλι, Πλαταριά και ορισμένων παραλιών των Συβότων, χωρίς καμία παρέμβαση από την Κτηματική Υπηρεσία. Πρόκειται για τις παραλίες που είχαν αποχαρακτηριστεί από την χερσαία ζώνη του λιμένα με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Στη συνέχεια, με την ψήφιση του Νόμου 5092/04-03-2024, «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», τέθηκε το ερώτημα αν θα διαχειρίζεται αυτές τις παραλίες ο Δήμος, όπως προβλέπονταν στην σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ή η Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Μαλιστα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είχε ζητήσει σχετική διευκρίνιση από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, όπως είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία διεμήνυσε πως δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτές τις παραλίες. Επομένως, ο Δήμος θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση τους, είτε πρόκειται για υποδομές είτε για παραχώρηση/εκμίσθωση και θα λαμβάνει το 100% του τιμήματος χωρίς την ανάγκη να αποδίδει ποσοστό στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Καχριμάνης για Εγνατία: "Ήταν λεκτικές υπερβολές σε μία ιδιωτική συζήτηση…"

Απριλίου 09, 2024 0
Καχριμάνης για Εγνατία: "Ήταν λεκτικές υπερβολές σε μία ιδιωτική συζήτηση…"

Στο θέμα της Εγνατίας επανέρχεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μετά από όσα ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για την επικινδυνότητα του δρόμου, σημειώνοντας ότι ήταν απόψεις σε μία ιδιωτική συζήτηση!

Ο Περιφερειάρχης μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, αναφέρει ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες ή δηλώσεις αλλά υπερβολικές εκφράσεις της καθομιλουμένης (προφανώς από τον ίδιο) για την επικινδυνότητα του δρόμου.

Χαρακτηρίζει τη συζήτηση που έγινε στην Περιφερειακή Επιτροπή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης παρόντων όλων των μελών της αλλά και δημοσιογράφων ως… ιδιωτική και υποστηρίζει ότι καταγράφηκε μη νόμιμα!!!

Επί της ουσίας τώρα και ουσία είναι οι αναφορές του για την επικινδυνότητα του δρόμου δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα παρά μόνο ότι ήταν λεκτικές υπερβολές της καθομιλουμένης!!!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες από ορισμένα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης -που με την ταχύτητα που μεταδίδεται στην εποχή μας κάθε πληροφορία ή ‘πληροφορία’ έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις- επιχειρείται όχι μόνο η διόγκωση αλλά και η αλλοίωση του περιεχομένου ιδιωτικής συζήτησης.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συζήτησης που προκλήθηκε από παριστάμενο μέλος της Επιτροπής για την αύξηση των τελών διοδίων στην Εγνατία οδό, που απασχολεί την επικαιρότητα, αναφέρθηκε ιδιωτικά και όχι υπό τη θεσμική ιδιότητά του σε θέματα συντήρησης της Εγνατίας για να στηρίξει την άποψή του περί αναγκαιότητας αύξησης των τελών.

Η συζήτηση αυτή καταγράφηκε μη νόμιμα με μηχανικά μέσα, καθώς ουδείς των συμμετεχόντων σε αυτήν είχε ενημερωθεί ούτε πολύ περισσότερο είχε συναινέσει στην καταγραφή της και την εν συνεχεία αποσπασματική μεταφορά και διασπορά της στα μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές από το περιεχόμενό της ότι δεν πρόκειται ούτε για δηλώσεις, ούτε για καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά για απόψεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της ιδιωτικής συζήτησης με πολιτική αντιπαράθεση και διάσπαρτες παρεμβάσεις συνομιλητών.

Εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και της έντασης της συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν συνήθεις, ενδεχομένως και «υπερβολικές» εκφράσεις της καθομιλουμένης. Λ.χ. καθημερινά σήμερα στο πλαίσιο κριτικής ακούγονται εκφράσεις για κατάρρευση του συστήματος υγείας, της δημόσιας διοίκησης κλπ.

Μάλιστα την επόμενη ημέρα σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ερωτηθείς σχετικά, προέβη σε διευκρινίσεις.

Η συντήρηση στην επικαιρότητα ανύπαρκτων «δηλώσεων» και «καταγγελιών» και η αυτόκλητη διασταλτική «ερμηνεία» τους δεν προσφέρουν στην ενημέρωση, το αντίθετο: την παραποιούν.
Συνέχεια...

"Εργασία μέχρι τον τάφο..."! - Του Δώρη Δήμα

Απριλίου 09, 2024 0
"Εργασία μέχρι τον τάφο..."! - Του Δώρη Δήμα

Όπως μας ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η μητέρα της είναι 72 χρονών και «είναι μια γυναίκα μέσα στην ενέργεια, μέσα στη δύναμη». Επομένως, «θα θέλει η ίδια να δουλέψει από τη στιγμή που θα ξέρει ότι η σύνταξή της δεν θα κοπεί».

Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν στο παράδειγμα της υπουργού πρωταγωνιστεί η μητέρα της, κάποιο άλλο συγγενικό της πρόσωπο, ή ένας τυχαίος συνταξιούχος.

Αυτό που προκαλεί είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει περίπου ως «δώρο» στους συνταξιούχους το να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους.

Για την ΕΕ (βλέπε πολιτική της ενεργούς γήρανσης), την κυβέρνηση και τα κόμματά της, η συνταξιοδότηση δεν ταυτίζεται πλέον με το τέλος του εργάσιμου βίου, αλλά με την ολοκλήρωση ενός ...πρώτου κύκλου.

Μετά από αυτόν ακολουθεί κι ένας δεύτερος, όπου η πενιχρή σύνταξη θα συμπληρώνεται από τη συνέχιση της εργασίας του υπερήλικα, για να μην βαριέται (!) και για να έχει κάπου να διοχετεύσει την «ενέργειά» του μετά από 40 και πλέον χρόνια δουλειάς!

Κοροϊδεύουν στα μούτρα τον κόσμο, αφού στόχος και του συγκεκριμένου μέτρου είναι να απαλλάξει ακόμα περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από το δικαίωμα του εργαζόμενου στη σύνταξη.

Πλασάρουν ταυτόχρονα ως κάτι «σύγχρονο» και αυτονόητο τη δουλειά μέχρι τον τάφο. Κι όλα αυτά με το αισχρό «επιχείρημα» ότι δεν πρέπει οι συνταξιούχοι να βαριούνται!

Η ξετσιπωσιά τους δεν έχει όρια.

Σαν δεν ντρέπονται. Αντί να εξασφαλίζουν στους συνταξιούχους καλές συντάξεις και τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και δημιουργικά γεράματα, τους στέλνουν πίσω στη δουλειά.

Κι αν πεθάνουν λίγο πριν ή λίγο μετά τη σύνταξη, ακόμα καλύτερα...

Δώρης Δήμας

«Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ, μέσα στην ενέργεια, μέσα στη δύναμη», λίγο μεγαλύτερος από τη μαμά της κας. Δόμνας Μιχαηλίδου...
Συνέχεια...

Το θερινό ωράριο λειτουργίας του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων της Θεσπρωτίας

Απριλίου 09, 2024 0
Το θερινό ωράριο λειτουργίας του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων της Θεσπρωτίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας ενημερώνει για την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων Π.Ε. Θεσπρωτίας με διευρυμένο θερινό ωράριο που διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8:00-20:00
Τρίτη: κλειστό

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων (σε ισχύ από Σάββατο 6/4/2024)
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30-18:00
Τρίτη: κλειστός

Αρχαιολογικός χώρος Ελέας
Δευτέρα, Πέμπτη έως Κυριακή: 08:30-15:30
Τρίτη-Τετάρτη: κλειστός

Αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγίου
Δευτέρα, Πέμπτη έως Κυριακή: 08:30-15:30
Τρίτη-Τετάρτη: κλειστός

Αρχαιολογικοί χώροι Ντόλιανης και Μνημείο Κούλιας Παραμυθιάς
Επισκέψιμοι κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας: Δευτέρα-Παρασκευή (09:00-14:00) - τηλ.: 26650.29177/8, e-mail: efathe@culture.gr.

Αρχαιολογικός χώρος Δυμοκάστρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ουζντίνας
Ελεύθερη πρόσβαση

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και οι αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1969/Β/29.03.2024, παραμένουν κλειστοί την Κυριακή του Πάσχα και την ημέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς, επίσημες αργίες του κράτους.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Aρχαιολόγος

Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Απριλίου 09, 2024 0
Συνεδριάζει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σήμερα 9/4/2024 στις 12 μμ συνεδριάζει η δημοτική επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1ο
Κατάρτιση σχεδίου 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και του Σχεδίου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Ηγουμενίτσας, οικ. έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 2ο
Έκθεση εσόδων – εξόδων Α’ τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 3ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 4ο
Έγκριση Πρωτοκόλλου Ταμειακής Διαχείρισης Μαρτίου 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Αικ. Αθανασίου – Ταμίας.

Θέμα 5ο
Επί αιτήσεως Ι. Δ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με ζημία που υπέστη το όχημα του.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Αικ. Διαμάντη - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 6ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής: 1) των προμηθειών τροφίμων κατά το έτος 2024 για την Υπηρεσία Προσχολικής Αγωγής, Παιδικής Προστασίας και Παιδείας & την Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος 2) των Προμηθειών και Εργασιών για τις συμβάσεις που θα συναφθούν κατά το έτος 2024 για τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 7ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 8ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 9ο
Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 10ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 11ο
Λήψη απόφασης για πρόσληψη με δίμηνη σύμβαση, ένα άτομο κλάδου/ειδικότητας ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, στον Βρεφονηπιακό σταθμό Γραικοχωρίου.
Εισηγήτρια: Βασιλική Τσώτου - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 12ο
Επί αιτήσεως της Α.Κ. ΚΑΦΕ Ε.Ε. σχετικά με τη λύση της αριθ. 16362/25.07.2023 σύμβασης με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και επιστροφή ή μη της εγγυητικής επιστολής
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 13ο
Επί αιτήσεως του κ. Χ. Α. του Σ. σχετικά με τη διαγραφή ποσού από χρηματικό κατάλογο, για το μίσθωμα καταστήματος στις Εργατικές Κατοικίες.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 14ο
Χορήγηση συνολικής παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Επανάχρηση – Μετατροπή κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 15ο
Έγκριση του Πρακτικού Ι της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για την «Προμήθεια εξοπλισμού και εργασίες για την προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017: Υποέργο 3/Γος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ηγουμενίτσας, Υποέργο 6/ Παιδικός Σταθμός Συβότων με έδρα την Πλαταριά, Υποέργο 7/Παιδικός Σταθμός Καστρίου, Υποέργο 10/Δ΄παιδικός σταθμός Λαδοχωρίου» συνολικού προϋπολογισμού 156.843,84€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ανάδειξη προσωρινών αναδόχων.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 16ο
Έγκριση διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών των Δημοτικών Ενοτήτων Πέρδικας και Συβότων, για το έτος 2024, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 340.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ έγκριση της μελέτης, καθορισμός των όρων και συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 17ο
Δημοπράτηση κοινόχρηστου χώρου στην Πλατεία Πέρδικας και καθορισμός των όρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 18ο
Έγκριση άσκησης δικαιώματος προαίρεσης της σύμβασης με τίτλο: «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΒΟΤΩΝ».
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 19ο
Διορισμός Δικηγόρου για νομική εκπροσώπηση του κ. Ηλία ΛΩΛΗ του Νικολάου ως αιρετού πρώην Αντιδημάρχου υπευθύνου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, σε ποινική του υπόθεση.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 20ο
Άσκηση ή μη ενδίκων μέσων (έφεση κλπ) κατά της με αριθ. Α477/2023 Απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας (Τμήμα Α’ Τριμελές).
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 21ο
Επί αιτήσεως Ρ. Δ. του Γ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Παραποτάμου Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία του.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 22ο
Επί αιτήσεως Μ. Σ. του Α. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της στην 3η Π.Ε.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 23ο
Επί αιτήσεως Ζ. Δ. – Τ. του Λ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της στην 3η Π.Ε.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 24ο
Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του κ. Δημάρχου.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (8 - 14/4)

Απριλίου 09, 2024 0
Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (8 - 14/4)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα, 8 έως 14 Απριλίου 2024, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

08/04/2024

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

   09/04/2024

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

10/04/2024

 Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

11/04/2024

 Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12/04/2024

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

13/04/2024

 Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα