04/12/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ηγουμενίτσα: Προβολή της ταινίας "Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο" του Παζολίνι απόψε στην Μπυραρία

Απριλίου 12, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή της ταινίας "Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο" του Παζολίνι απόψε στην Μπυραρία

Τη Μ.Τετάρτη (12/4) 21.00 στην Μπυραρία η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας προβάλει το αριστούργημα του Παζολίνι, «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο».

Η ταινία τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ Βενετίας το 1966. Πρόκειται για μια πιστή μεταφορά του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου από έναν άθεο σκηνοθέτη, που όμως το έργο του διακρίνεται από την τραγικότητα και την ιερότητα, από το μαρτύριο της ανθρώπινης ύπαρξης και τη λύτρωση της Ανάστασης. 

Ο Παζολίνι βρίσκεται στη δική του "Παλαιστίνη", στα χωριά της φτωχής Ιταλίας, στο Νότο, εκεί που οι άνθρωποι σταυρώνονται κάθε μέρα, που εξευτελίζονται, που πεινούν. Εκεί μόνον μπορεί να κινηματογραφήσει τη ζωή του Χριστού. Ενός Χριστού απλού, ανθρώπινου εντελώς, καθόλου θεϊκού, αλλά με λόγο καθαρό, δυνατό, που απευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά του καταπιεσμένου λαού. Οι σκηνές έχουν την εξαιρετική υπόκρουση του Μπαχ, αλλά και λαϊκών τραγουδιών, που δίνουν μια διαχρονική διάσταση στην τραγωδία.

Ιταλία, Γαλλία, 1964, Ασπρόμαυρο
Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Πιερ Πάολο Παζολίνι
Φωτογραφία: Τονίνο Ντέλι Κόλι
Μοντάζ: Νίνο Μπαράλι
Μουσική: Λούις Μπάκαλοφ
Πρωταγωνιστούν: Ενρίκε Ιραζόκουι, Μαργαρίτα Καρούζο, Σουζάνα Παζολίνι, Μαρτσέλο Μοράντε, Μάριο Σόκρατε

Διάρκεια: 137 λεπτά
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη της Μ. Γκάγκας στο Νοσοκομείο Φιλιατών...

Απριλίου 12, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη της Μ. Γκάγκας στο Νοσοκομείο Φιλιατών...

Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών

"Εξαιρετική εικόνα δήλωσε ότι αποκόμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Φιλιατών στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησε με τη διοίκηση και προσωπικό του νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και τον Δήμαρχο Φιλιατών..."

Τουλάχιστον προκλητική είναι η παραπάνω δήλωση την στιγμή που η κατάσταση του ΓΝΦ κρίνεται επικίνδυνη, με το νοσοκομείο να κάνει εφημερίες (Μάρτιος) δέκα ημέρες χωρίς γιατρό στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και πέντε ημέρες χωρίς γιατρό στην ορθοπεδική κλινική, με τις ελλείψεις του προσωπικού να είναι τόσο μεγάλες που χρειάζονται τουλάχιστον εννέα γιατροί από όμορα Κ.Υ. για να καλυφθούν οι ανάγκες 24ωρης εφημερίας. 

Γενικά το προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται υπο αντίξοες και μη ασφαλείς συνθήκες, σε υποστελεχωμένα τμήματα κάνοντας βάρδιες χωρίς την απαιτούμενη εντεκάωρη ανάπαυση και συνήθως ενας η μια σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τους ασθενείς. Και όλα αυτά παρόλο που σήμερα υπάρχουν τεράστια άλματα στην έρευνα, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και ενώ υπάρχει ένα πολυάριθμο αξιόλογο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων άνεργο.

Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Φιλιατών και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας δεν αποτελούν “φυσικό” φαινόμενο, κεραυνό εν αιθρία. 

Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι). 

Είναι η πολιτική της ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να δοθεί χώρος στους επιχειρηματίες της υγείας και τα κέρδη τους. 

Είναι η πολιτική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απαξίωσε και έκλεισε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό. Είναι η πολιτική της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. 

Είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι ο νέος νόμος για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον των νοσοκομείων και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Κάθε νέα «μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας, όπως και η πρόσφατη της ΝΔ, η οποία στηρίζεται στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας. Έτσι εξηγείται και η τουλάχιστον υποκριτική αντιπολίτευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ. ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας. Ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης.

Με τους αναγκαίους προεκλογικούς «τσακωμούς» τους θέλουν να στήσουν το δόκανο τόσο στους υγειονομικούς που προσπαθούν μέσα στις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, όσο και στο λαό που ψάχνει τον γιατρό με το κιάλι, βάζει συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπαίνει στις λίστες αναμονής, όλο και περισσότερο παραδίδεται ως «λάφυρο» για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Το ΚΚΕ διαφωνεί με αυτή την στρατηγική και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική συμπόρευση διεκδικώντας: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των υγειονομικών και των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν μέσα από την κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία για το ποιος ευθύνεται τελικά, πως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις διαιώνισαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποχρηματοδότηση στην υγεία διοχετεύοντας μεγάλο όγκο χρημάτων στους φαρμακοβιομήχανους, στους εφοπλιστές με φοροαπαλλαγές.

Ισχυροποίηση και συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν υγεία του αλλά και με τη ψήφο στις επερχόμενες εκλογές γιατί θα είναι ισχυροποίηση της μοναδικής φωνής που παλεύει μέσα στη Βουλή, με παρεμβάσεις, νομοσχέδια, ερωτήσεις για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως στα νοσοκομεία, για κάθε τι που προβληματίζει τους εργαζόμενους. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα στείλει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μας τσακίζει.

Ηγουμενίτσα 10/04/2023
Συνέχεια...

(+ΒΙΝΤΕΟ)- Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ

Απριλίου 12, 2023 0
(+ΒΙΝΤΕΟ)- Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ

Η παραδοχή του απερχόμενου κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ότι η απόδοση της χερσαίας ζώνης θα γίνει από την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές, συνιστά μια άνευ προηγουμένου εξαπάτηση στην πολιτική ιστορία της Θεσπρωτίας.

Τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει κατάμουτρα την τοπική κοινωνία, ότι είναι θέμα χρόνου η απόδοση του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας, και ότι αυτή θα αποδοθεί από τον ΟΛΗΓ στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Έσπευσαν δε, λίγο πριν τις εκλογές και βρισκόμενοι σε αποδρομή, να πουλήσουν το 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ στους Ιταλούς (χωρίς να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή και να καταβληθεί το τίμημα) ώστε να ικανοποιηθεί το προεκλογικό deal της «Μαξίμου ΑΕ». Το ξεπούλημα το πρόλαβαν, την απόδοση της χερσαίας ζώνης όχι.

Όλο αυτό το διάστημα, χρησιμοποίησαν το ζήτημα της χερσαίας ζώνης ως τυράκι ώστε να κάμψουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το ξεπούλημα του λιμανιού. Μέχρι την τελευταία στιγμή αποπροσανατόλιζαν τους πολίτες με την δήθεν απόδοση που θα γινόταν από μέρα σε μέρα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσαν γοργά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ. 

Ο λόγος είναι ότι μόνο αυτό τους ενδιέφερε, και όχι η τοπική κοινωνία που την έχουν αφήσει στο σκοτάδι. Μάλιστα η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ με μια πρωτοφανή μεθόδευση για τα ιστορικά των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει πουθενά ως όφειλαν τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και την Σύμβαση Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο στον ιδιώτη, προφανώς γιατί υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα. Δεν ξέρουμε τι πουλήσαμε, τι παίρνουμε, με ποιους όρους και ποιες ρήτρες. 

Τι έχουν να κρύψουν; 
Γιατί επέλεξαν τόσο χονδροειδέστατα πολιτικά ψέματα, σαν αυτά που αράδιασε ο κ. Πλακιωτάκης στους πανηγυρίζοντες κ. Γιόγιακα και κ. Λώλο, αντί να βγουν να που την αλήθεια; 
Αφού είναι τόσο περήφανοι για τις επιλογές τους, γιατί δεν καταθέτουν επίσημα το περιεχόμενο όσων υπέγραψαν;

Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκα μέχρι κεραίας, για όσα κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διάστημα, με τοποθετήσεις που πήγαζαν από την αγωνία μου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της περιουσίας του θεσπρωτικού λαού. Δεν ήταν επένδυση στην ήττα, αλλά βαθιά επίγνωση ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει από την πιο επικίνδυνη, ανίκανη, και ψευδόμενη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.

Ο κ. Γιόγιακας επί μια τετραετία είτε ψεύδονταν συνειδητά, τάζοντας ακόμα και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η απόδοση έρχεται από μέρα σε μέρα με την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Είτε τον παραμύθιαζαν από την κυβέρνηση χωρίς να παίρνει χαμπάρι τι του γίνεται, και όντας φυσικά απών από τη λήψη των αποφάσεων. 
Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας για να πει τι ακριβώς; Ότι μπορεί να μην έχω τίποτα επίσημο στα χέρια μου, πέραν της πώλησης των μετοχών του ΟΛΗΓ, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα γίνει η απόδοση μετά της εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα δεν γνωρίζω βέβαια; Μια μεταχρονολογημένη επιταγή δηλαδή, χωρίς αντίκρισμα μόνο και μόνο για να μπορεί να λέει κάτι προεκλογικά; Είτε συνένοχος, είτε ανίδεος, το αποτέλεσμα είναι ένα. Ο διακηρυγμένος στόχος για απόδοση της χερσαίας ζώνης κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Σε ότι μας αφορά, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε πως η σύμβαση αγοραπωλησίας, αλλά και της παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα ερευνηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή, μας έχει αποδείξει σε πληθώρα περιπτώσεων, ότι μπορεί να δημιουργήσει οικονομικό σκάνδαλο μέχρι και για το χαρτί που υπεγράφησαν οι συμβάσεις. 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών σε περίπτωση που δεν έχουν επισυμβεί νομικά τετελεσμένα και βαρείες οικονομικές ρήτρες, και σε κάθε περίπτωση απόδοση της χερσαίας ζώνης στους οικείους Δήμους όπως πράξαμε στην Πάτρα, στη Δραπετσώνα και αλλού για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες. 

Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης οδεύουμε στις εκλογές στο σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο και σε τι έχει δεσμεύσει το θεσπρωτικό λαό η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν μας αξίζει τέτοια υποτίμηση και μιζέρια. Οι Θεσπρωτοί και οι Θεσπρωτές, σύντομα με την ψήφο τους θα αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους αδιαφορώντας για τον τόπο μας, και παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία για πολιτική αλλαγή ώστε να έρθει η δικαιοσύνη παντού!Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα